Flutter pipa és rokonai

Fújós eszköz, amely a lerakódott váladékot segíti kihozni

(Flutter pipa, RC-Cornet, PEP, OPEP)

Jelenleg Shaker flutter fantázianéven kapható, korábban KS pipa néven lehetett kapni; a névváltoztatás miatt jó nehéz megtalálni. Az RC Cornet nevű (drágább) eszköz egyik elérhetősége itt található, az Aerobika OPEP készüléké pedig itt. Egy angol nyelvű oktatófilmet a használatukról itt nézhetünk meg.

Úgy néz ki, mint egy pici alpesi kürt. Rezgésbe hozza a tüdőben lévő levegőt, ezáltal a hörgőket is, amitől a váladék jó esetben lerázódik és fel tudjuk köhögni.Az alábbi cikk is ajánlja a használatát:

Hörgőtoalett COPD-seknek

A benne lévő golyó rezgésének gyorsasága attól függően változik, hogy vízszintesen tartjuk-e vagy megdöntjük, ezt könnyű kipróbálni. Amikor érzünk valami csiklandozó érzést, tehát amikor elkezd a váladék feljönni, NE hagyjuk abba a fújást, mert akkor lent marad; folytassuk addig, amíg nem jön egy rendes köhögés és vele együtt a váladék. A kilégzőizmokat is erősíti persze – és az a teóriám, hogy annak a COPD betegnek is jót tesz, aki nem szokott köhögni (ilyen vagyok én is), mert ingerli a tüdőhólyagocskákat, melyek talán ettől a piszkálástól lassabban veszítik el a rugalmasságukat.

Itt olvasható egy Pulmotrainer nevű változat használati utasítása.

A lerakódott váladék annál könnyebben rázódik le, minél nedvesebb, a nedvesítésben pedig egy inhalátor sokat tud segíteni. Egy betegtárs azt írta, hogy neki egy jó meleg, de nem forró tejeskávé elfogyasztása is segít a nyákoldásban.

Az eszközt egyébként Svájcban Flutter néven fejlesztették ki, Németországban RC-Cornet névre, Dániában PEP névre hallgat. (Illetve dudál, ha fújják.)

Váladékoldáshoz, a felköhögés segítéséhez jó még egyébként a mellkas kézzel ütögetése is – illetve a háté, ha van segítőtárs, aki püföl minket.

A rezgetést más eszközökkel, sőt, eszköz nélkül is létre lehet hozni – erről a légzőgyakorlatos posztban lehet olvasni “Orrhang, torokhang (rezgetős légzés)” cím alatt.

Többen dicsérték a hátmasszírozóknak azt a fajtáját, amelyik ütöget is, konkrétan például a Beurer MG 80 készüléket.

A köhögés óriási ellensége a betegeknek, többek közt azért is, mert nagyon akadályozza minden légzőgyakorlat végzését is.

HOZZÁSZÓLÁSOK EZENTÚL ITT TEHETŐK!