Inhalátor

Olyan készülék, mely folyadékot porlaszt és ezt a gőzt belélegezzük. Általában Salvus vizet szokás vele porlasztani, a sós gőz átnedvesíti, fellazítja a légcsőben és a tüdőben lerakódott port, váladékot, amit így aztán fel tudunk köhögni. Inhalálás után egy flutter pipa koncert további segítség a lerakódott trutyitól való megszabaduláshoz. Nyilván az orrban és az arcüregben megrekedt váladék fellazításában is segíthet a gőz. Ha az orrunkat is át akarjuk öblíteni a gőzzel, akkor orron keresztül engedjük ki (vagy akár ott szívjuk be). Az arcüregbe úgy tudjuk valamennyire eljuttatni, hogy beszívás után az orrunkat befogjuk, szájat becsukjuk, izmokat megfeszítjük, mint egy erős kifújásnál.

A lerakódott por és váladék annál könnyebben távolítható el, minél nedvesebb, ezért szokták javasolni, hogy igyunk sok folyadékot, mert ez nyilván közvetve, belülről segít. Ha a szervezet ki van száradva, akkor a nyálkahártyák is szárazabbak, ezért aztán jobban tapad hozzájuk minden, aminek nem ott van a helye.

Vannak légzőgyakorlatok, melyek kifejezetten a váladék felhozatalát segítik; pl. ebben a bejegyzésben a ‘Nyitott szájas fújás’ ilyen (ami saját találmányom – és nyilván ezer más ember is rájött).

Az inhalátort néha hörgőtágító gyógyszer belélegzéséhez is használjuk; tudomásom szerint általában azokat a gyógyszereket csak rövid ideig, vészhelyzetben alkalmazzák a mellékhatások miatt.

Sokféle inhalátort lehet kapni, több fajtára van OEP támogatás is, érdemes a segédeszköz jegyzéket megnézni és orvossal feliratni, úgy sokkal olcsóbb.

(Mint tudjuk, a betegség költséges hobbi…)


HOZZÁSZÓLÁSOK EZENTÚL ITT TEHETŐK!