Faliújság

KERES-TALÁL ROVATUNK

Gyakran kérnek a hozzászólók információt a fórumon gyógyszerekről, eszközökről, intézményekről – aztán sajnos ezek a kérdések sokszor eltemetődnek a következő hozzászólások alatt és soha nem kapnak választ. Ezért itt most felakasztottam a falra egy faliújságot és erre fogom kitűzni rajzszöggel az ilyesfajta kérdéseket és válaszokat, amik továbbra is a fórumban érkeznek majd.


Először is mindjárt egy saját hirdetmény:

Ha ismertek olyat, aki gyógytornász- vagy orvospalántákat tanít és és a neten elhelyez tananyagot, továbbá az illető nem tartja rossznak ezt a blogot, olyannyira nem, hogy hajlandó lenne a tananyagában ide mutató linket elhelyezni, az NAGYON sokat segítene.

Egyrészt eljutna ez a blog gyakorló és leendő gyógytornászokhoz. Másrészt a Google az ilyen ‘komoly helyről’ jövő hivatkozásokat tiszteli és a keresési listában előbbre helyezi a Szuszogóblogot.


Budai János 2019-04-19 – 11:08
Van valakinek kedvező tapasztalata Foster inhaláló -gyógyszerrel?

János eddigi saját tapasztalatai:
Kaptam egy ilyen feliratú inhaláló spayt amit kb. 3xr, próbáltam ki, teljesen új volt, /viszont a felhasználási ideje márc.ban lejárt. A szer nagyon hatékony, a ventolinhoz képest kevés mellékhatása van, és a reggeli inhalálás 1-dózis után még napokig éreztem a hörgő-tágító hatását, valamint feltűnt hogy este 9-h-ig sem álmosodok el.. Érdekes módon, pedig ez nálam igencsak előfordul, szinte mindennap, általában du-órákban, többnyire. A bőröm színe is természetesebb lett, a pulzoximéterrel, 99%os szaturációt mértem, és a Pi, perfúziós index isstabil 4-6%-ot mutatott. Amiért nem igazán merem használni, az az hogy a szavatossága már lejárt, így a mellékhatások savtermelődés, fejfájás előjöhetnek.

Zsuzsa 2019-04-28 – 18:13
Én ezt találtam, olvasd el!

https://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/foster_100_g_6_g_tulnyomasos_inhalacios_oldat/16769

Itt olvastam: “Ne használja a Foster-t 5 hónappal azután, hogy a gyógyszerész kiadta Önnek (ezt a dátumot a gyógyszerésze feltüntetette a dobozon), és soha ne alkalmazza a gyógyszert a dobozon és a címkén feltüntetett lejárati idő (“Felhasználható:”) után. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.”

Egyébként nem akarok beleszólni a dolgaidba, de nem lenne jobb megbeszélni a kezelőorvosoddal , milyen gyógyszereket szedj?

Eva 2019-05-22 – 09:53
Szupper jo a Foster( epp olyan alakja van mint a Ventolinnak ,csak mas a funkcioja! 2 puff reggel es 2 puff este….utanna szodaporos vizzel kiobliteni a torkot( hogy ne gombasodjon) Evek ota olyan jol nem szuszogtam es egy nagyot asitottam is ( igazza van Janosnak,szuper jo ez az orvossag…a kattanos helyett van)


Szőke Zsuzsa 2019-05-06 – 07:03
Frissen diagnosztizált COPD-s vagyok, túl az első sokkon. Most keresek orvost, mert a mostaniban nem tudok bízni. Pl. azt mondta, a légzőgyakorlat szükségtelen. Csak lestem. A diagnózis: COPD, de a leletemen ott van, hogy ‘Asthma irányába observaljuk” Na, ez mit jelenthet vajon?

Nemes Mihály 2019-05-06 – 09:55
· A Korányival nekem jók a tapasztalataim.
· Gondolom azt gyanítják, hogy mégsem COPD, hanem asztma, esetleg keverék. (Nekem is ilyen van.)


bolond lány 2019-05-06 – 19:12
Nálatok hányféle vizsgálatot végeztek az asztma, avagy COPD – esetleg kettő vegyítve kiderítéséhez? Egyetlen Fev1-es fújásból megállapítható?

Budai János 2019-05-08 – 11:24
Egyetlen fújásból nem állapítható meg, de egy komplett légzésfunkciós vizsgálatól sem, zárható ki a copd, a tüdőtágulat pedig abszolút nem.

Aki sok tapasztalattal rendelkezik, és utána néz a dolgoknak, az tudhatja, hogy a mellkas röntgen-vizsgálat, pl.tüdőszűrés és a légzésfunkciós vizsgálatok, nem zárjak ki, a Copd-t, előrehaladott állapotban is, inkább a betegség stádiumára adhat információt, ez utóbbi a spírogramok alapján. A tüdőre vonatkozó fizikális vizsgálatot, tüdőbetegségben szenvedőknél, fél évente el kell végezni, kopogtatási hangok, légzési hangok, /szörtyzörej/ kilégzéskor-belégzéskor, rekeszállás meghatározása stb,.


Budai János 2019-05-12 – 14:09
Ez nem kérdés, csak sok hasznos infó,azért tettem be ide.
Tegnap délután ismételten elvégeztem a Co2-mérési kifújási tesztet. Egyetlen hosszú levegő minőségmérőre való ráfújás után, kb.10mp. mérési idő elteltével felugrott a Co2-,2350ppm.re, /csipogott is/ami egy nemdohányzó nem italozós kerékpározós embernek azért elég soknak tűnik. Elővettem hát a Philips Respironics inhalátoros készüléket, feltöltöttem Salvussal, és 3-korty himalája sós vízzel.

Azután pedig mély lélegzetvétellel egy-egy inhalálást végeztem, a levegőt bent tartva 10-12sec.ig, hogy biztosan lemenjen az kisebb hörgőelágazásokig, a kapillárisok területére is jusson belőle, minimális mennyiség, a felszívódás után. 8x végeztem el a műveletet, majdan lepihentem, megittam 2-pohár lúgos Verde ásványvizet.
Jó fél óra elteltével megismételtem a Co2-mérési tesztet, és lám a műszer, a hosszabb kifújási idő ellenére sem ment fel, 740ppm.ről, csak 1260ppm.re, a pulzoximéter pedig 99%os SpO2-t mutatott, a perfúziós index is jónak mondható lett, 3-4,5% írta ki. A só bizonyosan felszívódik, ez érezhető, mert 1-2óra múlva kiszárad az ember bőre szomjúság érzet kerülget, még lefekvés után is.

Gondoltam megosztom ezt a véleményt másokkal is, tudom hogy nem sok embernek van ilyen komoly műszere, de higyjétek el,hogy egy ilyen Voltcraft műszerrel többre jut az ember, a tapasztalások terén, mint egy háziorvosi vizsgálattal, vagy egy olcsó légzésfunkció mérővel.

Holnap feltöltöm a Boneco 7136-os ultrahangos párásítót, Salvussal+lúgos vízzel, és be ködöltettem a fenti tetőteret, műhelyt, sóbarlang lesz belőle 1-2-órácskára. Ez a gép olyan hatékony, hogy félóra 3/4-óra alatt ,60nm-területű helységet,, annak levegőjét 50-60% os páratartalmúra dúsítja fel.. beállítástól függően, ez is változtatható.

Amennyiben van nyáktermelődés a kis légutakban, vagy a hörgőkben az gyorsan fel fog jönni, erőlködés krákogás nélkül, és még a vérkeringésnek is jót tesz, ha alacsony akkor feljebb megy, a szervezetben napközben termelődő savak is semlegesítődnek, lebomlanak, mint méreganyagok távoznak a szervezetből, akárcsak szövetközi térből,
Ilyenkor fontos a rendszeres folyamatos folyadékpótlás, lehetőleg lúgos víz, alacsony ásványi anyag tartalmú ásványi víz.


Kőváriné Marika 2019-05-17 – 18:15
Szoktatok-e félrenyelni.? Én elég sürün a sok gyogyitól biztosan, de igazán jó izűt inni nem is tudok,mert biztos, hogy még a tea sem ott megy le, ahol kellene.


Attila 2019-05-18 – 21:34
Ha minden kotel szakad, akkor nem jon szoba a tudo transzplantacio?

Eva 2019-05-19 – 08:07
Csinalnak tudo atultetest, csak
1) korhatar kb.40 ha jol emlekszem( ezen felul,nem valalnak!)
2)Hianycikk!
3) Nem olcso mulatsag a mutet!
4)Riziko-faktor ( vagy sikerul,vagy nem)
5) Keves orvos vallalkozik erre a muveletre!

ghepard 2019-05-20 – 11:07
Ha van pénzed és ismeretséged, akkor a 70 év se akadály, de….. Tavaly augusztusban átesett ezen egy híres ember, de nem valami főnyeremény eddig. Már lassan egy év (3 hónap) eltelik és csak probléma, problémát halmoz. Itt a legújabb hír: https://formula.hu/bulvar/2019/05/20/ujra-korhazba-kerult-niki-laudaHOZZÁSZÓLÁSOK, VÁLASZOK: ITT ADHATÓK!