A MI KIS FÓRUMUNK

Ezentúl csak itt lehet majd hozzászólni – egyrészt így egy helyre gyűlik az összes megjegyzés, másrészt a többi oldal betöltődését sem fogják ezek lassítani.

Tessék, csak tessék, itt lehet csevegni! Kíváncsiak vagyunk egymás történeteire, ötleteire, sikereire, gondjaira; én speciel nagyon-nagyon sokat tanultam az eddigi hozzászólásokból.

A hozzászóláshoz nem kell sehová sem belépni, csatlakozni; meg kell adni egy álnevet, ez kötelező, meg lehet adni email címet is, ez nem kötelező.

Javaslom, hogy aki válaszol egy mondatra, az tegye oda az illető mondatot idézőjelben az irománya elejére, mert a WordPress nem túl ügyesen mutatja, hogy mi mire válasz (vagy én nem túl ügyesen állítottam be valamit). És ugyanezen ok miatt a választ is érdemes új hozzászólásként megtenni, nem a “Válasz” gombot megnyomni. Ha ott van az elején a mondat, amire reagálunk, akkor jól érthető lesz az egész.

Kőváriné Marika kinevezett engem osztályfőnöknek s ezen minőségemben kötelességemnek tartottam, hogy nevet is adjak az osztályomnak. Ez itt kérem az

El Nem Fekvő Osztály

 
Tudom, Erich Kästner tanár úrnak volt egy még jobb ötlete, de tüdőbetegként azt azért túlzásnak tartanám.

A FALIÚJSÁG itt található

3 209 thoughts on “A MI KIS FÓRUMUNK”

 1. Nahattttt most kit dicserjek meg hamar legelobb?! Berni veled kezdem……….megkukucsaltalak…..be jol tettem :))))) annyi szep allatot ritkan lat az ember….imadom aki szereti az allatokat!!!!!!Nekem is sok van,,,,ok az en csaladom :))))))bizony ……imadok mindent ami 4 labu….nekem is van boven belolluk!+ a kertben egy suni csalad ,de ok most teli almot alusznak….majd tavaszfele kibujnak es mindig van kicsi suni-fioka is:)))) Mihaly koszi neked ,hogy meglathattam a Berni allatkait….roppant nagy oromet szereztel vele…kerlek vigyazz a szivedre!!!!….Tavasszal es osszel fesztivaloznak a legtobbet!!!! Marika ennivalo vagy, csodallak !!!!! hazimunka,csalad,bicaj …..na engem mar senki_ semmi nem vonz……orulok.hogy elek…..a fiam Hollandiaban dolgozik,mert itt semmi melo…nagyon hianyzik:( annak orvendek.hogy nem ma vagyok fiatal !!!Aldjon meg az Ur benneteket es vigyazzatok magatokra nagyon…Rita kerlek jelentkezz es valaszolj valahogy mar a kerdeseimre….sokat gondolok rad!!!! puszika Nektek es B.U.E.K

 2. Üdvözlök mindenkit!
  Most találtam rá erre a fórumra . Súlyos COPD-s vagyok az érdekelne, hogy valaki részt vett-e a Buteykó légzés tanfolyamon és ha igen eredményes volt-e. Elég húzós az ára, de ha csak egy kicsi állapot javulásra számíthatnek megpróbálkoznék vele. Igazaból februárra bejelentkeztem fehérvárra
  ezért kérném ha valakinek van tapasztalata ossza meg velem.
  Köszönettel: Marcsi

  1. Szép estét mindenkinek! A napokban találtam rá erre a fórumra, és olvasgattam, hosszú évek óta most éreztem először, hogy nem vagyok egyedül! Súlyos COPD vagyok, és nagyon elkeseredett, de gondolom ezzel más is így van. Covid óta alig látott orvos, nem is csinálnak légzésfunkciót, esetleg röntgent, és a felhőbe teszik a recepteket. Nagy részét elhagytam, pl Air.flusol olyan rekedtséget okozott, hogy már szégyeltem megszólalni. Aztán a Theospirex ez olyan szívdobogást okozott, ezt is letettem. Most csak a Spiriva belégzősöm, és a ventolin van. S.O.S.Mindenre nyitott vagyok,és nagyon keveset tudok, hisz az orvosnak nem igazán volt ideje, de talán nem is érdekelte a betegségem. Remélem él még a fórum. Később jövök és becsületesen bemutatkozom.

   1. Örülök, hogy idetaláltál, sajnos kevés mozgás van már itt, mindenki átköltözött a Facebookra. Ott ajánlok egy csoportot: COPD típusú találkozások, https://www.facebook.com/groups/2040616266185578. Én vagyon ott a házmester, ha becsöngetsz, beengedlek.

    A kérdéseidhez hasonlókat naponta feltesznek betegek és általában kapnak is egy csomó használható választ.

     1. Üdv rád és házad népére, közben be is engedtelek a FB csoportba.

 3. Nemes Mihály köszönöm a választ. Nem tudom mennyi közös van a Barna Miklós és a Buteykó légzés terápia között, próbálok utána olvasni. Probléma, hogy sok olyan hozzászólás van akik nem tapasztaltak csak véleményt mondanak jót/rosszat. “Lehúzás az egész” “Semmit nem ér” “Meggyógyultam” “Nem kell gyógyszert szednem”
  Nekem sokat jelente mondjuk 20% állapotjavulas. Sajnos 5,6 lépcső vagy 10m séta már nehéz.

  1. Miklós alapvetően a Buteyko-módszert tanítja. Szerintem gyógytornász nagyon sokat segíthetne.

  2. Üdvözlök mindenkit a szuszogón!
   67 éves középsúlyos COPD-s vagyok, tüdőtágulat dominanciával.
   3 éve voltam Buteyko tanfolyamon. 85% FEV1 , 94-97% oxigénszaturáció volt induláskor . A tanfolyam végén: 95% FEV1 és 95-97% szaturációt mértem, a saját kütyüimmel. Egyedül voltam a 25 főből COPD-s. A többiek asztma jellegű problémával küzdöttek. Maga a tanfolyam, a napi otthoni gyakorlatokkal együtt (lélegzet visszatartása) elég megterhelő. A szívproblémákkal küszködőknek főleg. Leragasztott szájjal kell aludni, csak az orron keresztül szabad lélegezni gyaloglás közben is. stb stb. Súlyos állapotú COPD-s betegnél kétlem, hogy ez menne. Nem hiszem, hogy végig tudnád csinálni.
   A tanfolyam végére nem éreztem szignifikáns javulást. Itt kell megjegyeznem, hogy én közben mindenféle segédeszközt
   fújtam, szívtam…. amit Mihály is javasol a blogon. Ja és úsztam kétnaponta 1 km-t. Nincs szándékomban lebeszélni a tanfolyamról, felelőtlenség is lenne, de szerintem is többet érne egy jó gyógytornász, aki többek között megtanítana azokra a légzőgyakorlatokra amik javíthatnak az állapotodon.
   Alex

   1. Alex köszönöm a részletes tájékoztatast! Sajnos Gold IV. súlyos besorolasú COPD-s vagyok 40-45% FEV1, 88-92% Szaturációs értékekkel.
    14 éve egy hurutos, köhögéses rohammal kezdődött a betegségem, az a roham olyan súlyos volt, hogy a FEV1 azonnal 52% lett. Sajnos hiába volt minden gyógyszer és gyógytorna a leleteim nem javultak csak a közérzetem. Farkasgyepűn voltam kb 15 ször rehabilitación, ott ugye alap volt a légzőtorna de sajnos nem sok eredményt hozott. A rossz leleteim ellenére “elfogadható” volt az állapotom. ( a kezelő orvosom szerint
    “- Maga nem is érzi milyen rosszul van!”)
    Sajnos a 2020-as év több szempontból is nagyon rosszul alakult a számomra:
    – valószínűleg még márciusban alkaptam a Covidot, csináltattam privát tesztet az negatív volt, de a tünetek szerint és az augusztusi privát CT szerint átestem rajta, még mindíg vannak tüneteim,
    – márciusban még a Covid előtt, rossz pajzsmirigy leletek miatt csináltak egy izotópos pajzsmirigy vizsgálatot, ami sajnos ráment mind a 2 szememre ( 1 hét alatt mind a kettőre szinte megvakultam szürkehalyog miatt)
    -júliusban kaptam izotóp kezelést a pajzsmirigyre, az meg is oldotta az adott problémát
    – júliusban és augusztusban megműtötték mind a 2 szememet, sikeres volt mindegyik (szuper)
    – mivel a terhelhetőségem még mindíg
    egyenlő volt a “0”- val további vizsgálatok kiderítették, hogy a szteroidok miatt kimerültek a mellékveséim, arra egyenlőre kapok gyógyszert, ami használ.
    Jelenleg kezdek túl lenni a Covidon az egyéb problémáim megoldódni látszanak, a terhelhetőségem javulgat, de a problémák előtt sem volt túl jó, azért érzem a javulást.
    Ezt az egészet csak azért írtam le, hogy miért gondoltam a Buteykó légzés terápiára. Azt olvastam pl. megtanítja, hogy lehet megállítani egy köhögést vagy egy fulladási rohamot?
    Azt remélném a tanfolyamtól, hogy egy kicsit felgyorsítaná a Covidból a felépülést, mert nagyon lassan megy.?
    Bocsi, hogy untattalak
    Marcsi

    1. Marcsi, nem untattál. Mihály segítségével elküldöm neked
     a gyakorlatokat (mp3). Kitömörítés után használhatod. Ezek hangfájlok, mondja a terapeuta, hogy mit csinálj. El tudod majd dönteni, hogy megy-e a dolog. A köhögés és a fulladási roham csillapítása is a légzésvisszatartáson alapul.
     Próbáld ki, de óvatosan!
     Üdv Alex

     1. Alex!
      Köszönöm, megkaptam a gyakorlatokat! Meg is próbálkoztam vele, szerintem “aránylag jól” ment, bár volt hogy csak 4perc ment simán, de biztató volt.
      Február közepén kezdődik a Buteyko tanfolyam, addig még megpróbálom formába hozni magam, aztán majd eldöntöm.
      Köszönöm mégegyszer a kedvességed.
      Marcsi

   2. Alex! Bocs, hogy meg mindíg zavarlak, az lenne a kérdésem, hogy tudnám-e a saját tempómban végezni a tanfolyamot? Arra gondolok, hogy amit nem tudok azt nem csinálnám, vagy csak annyit, amennyi menne.
    Például most figyelek, hogy az orromon lélegezzek még beszéd közben is, próbálom kissé lelassítani a légzésemet, ami több-kevesebb sikerrel megy is, de ha terhelésre jön a fulladás azért muszáj szájon át is venni levegőt.
    A pénzt is sajnálnám, ha elvesztegetett lenne az idővel együtt.

   3. Szép napot , Alex!

    Érdeklődöm ,hogy mióta vagy tüdőtágulatos beteg, illetve mikor lett megállapítva, és mikortól érezted hogy rosszabbodik a kilégzés, vagy nehezebb a légzésed?
    Ebben a korcsoportban, nagyon jónak számít a Fev1-ed, és a z SpO2- is, gondolom rendszeren teszel is érte, mozogsz, tornázol, és persze valamilyen inhalátort is használsz,.
    Nem tudom melyik súlycsop,ba tartozol, én a veszélyeztetettbe az biztos, mert, 96kg, vagyok, annak ellenére, hogy mindössze 3xr, eszek, naponta, és cukrosat,soha zsírosat is csak ritkán, ráadásul naponta 40perc séta, és 45-50perc, kerékpározás, rendszeresen a hidegben, a csúszós úton is,.
    Valamelyik szakmai weboldalon azt olvastam ,hogy a tüdőemphysemas, /nekem is ez van/, nem gyógyítható, de viszont oly módon kezelhető, ma már, hogy hosszú évekig , nem romlik a beteg állapota, fizikailag, is rendben van,,. nem gyengül le, , dolgozni is tud,.
    Nem tudom van e itt valaki, aki próbálta már, a levegő visszatartási idejét, befogott orral,,?
    Nekem a múlt héten, sikerült, nyugalmi helyzetben, fekve, 1p.34mp.ig visszatartani, kb, 5mp, belégzés után,.
    Ebből a z időszakos tesztből, pontosan lehet következtetni, az évek során bekövetkező tüdőkapacitás változásokra,, ill. a vitálkapacitásra, annak csökkenésére,.
    Csak egy kis gyakorlat szükséges hozzá..

    1. Üdvözöllek János!
     Bocsi, de csak ma olvastam vissza a blogot.
     Hatodik éve lesz tavasszal, hogy kiderült a tüdőtágulat.
     Volt egy tüdőgyuszira utaló nyavalyám, aminek CT lett a vége. Ez mutatta ki a 6-8mm-es bullákat a tüdőn. 70-75% körül volt a FEV1 akkor. Terhelésre már jelentkezett a légszomj. Amit lehetett elolvastam a betegségről. A háziorvosom tüdőgyógyász szakorvos.
     Átbeszéltünk mindent. Elkeztem úszni, két naponta 1km-t nyomtam le, pihenés nélkül. Napi 2-3 km-t gyalogoltam. Minden olyan eszközt, ami légzőizmokat erősíti, használtam, használom napi rendszerességgel. Van inhalátorom, használom hetente minimum egyszer. Sajnos nem lehet úszni, nagyon hiányzik. Intenzíven gyalogolok helyette enyhe emelkedőn, kb 3 km-t.
     Ilyenkor a SpO2 leesik 94-95 -re. Ettől a parciális véroxigén mindíg rosszabb 93-94 % körüli lehet. Ha nem fáj a térdem, akkor lépcsőzök. 1 emelet 10x le 10x fel.
     84 kg a testsúlyom. Ez a betegség nem gyógyítható, maximum lassítható, vagy megállítható a progressziója. Nagyon fontos a rendszeres edzés. A tüdőkapacitás/vitálkapacitás:COPd-6 Vitalograph-al mérem, vezetem 5 éve. Az állapot romlását onnan tudod, hogy egyre gyakrabban fújod ki a levegőt ajakfékkel, egyre több marad bennt. Annak ellenére hogy a FEV1/FEV6 érték nem romlott. Azért nem romlott, mert sok edzéssel rádolgozol az izmokkal a be és kilégzésre, mikor méred. A kifújást erősítő izmokra naponta 2×15 percet edzek, a belégző izomra reggel 25 belégzés a Power Breathe kütyüvel, 6-7 közötti erősségre állítva. 2015 óta kb 1L-t nőtt a tüdő kapacitása. De nem nőtt vele az SpO2 szint. A rendszeres edzéssel ennyit tudtam tenni, de nem adom fel.

     1. Üdv, Alex!
      Olvastam soraidat, és azt kell mondjam, sajnálatos módon nekem is egy tüdőgyulladás közeli állapot, okozta a tüdőtágulatot, de ha ez nem volt elég , rájött egy felül fertőződés is, amit kb, 6-7hónap után sikerült kikezelni, megszüntetni,,
      Nem csoda hogy ráment a tüdőmre, a kisebb, légutakra a baj, mert minden reggel, éreztem a nyiszorgó -nyöszörgő kilégzést, söt, 17-ben, 1hónap után már a belégzéskor is , hallottam, ezt a rendellenességet, .
      Heteken át, nem, vagy csak alig tudtam aludni, az éjszakai ismétlődő nyáktermelődés, másnapra, ragacsos- trutyi miatt,,.még a reggeli, de volt mikor ebéd sem ment, le,.
      Tudatosult bennem, hogy ebből nagy baj lehet, elmentem hát, fül orr-gégészetre, tüdőgyógyászatra, a háziorvosom, elátott beutalóval, és Belgyógyászaton is voltam, később..
      mindenütt elmondtam a panaszokat, de hathatós segítséget nem kaptam, sőt egy belégzőt, nyákoldót sem írtak, fel, de mikor már 3-jára mentem, vissza a F.O.G,ra, majdnem hülyének néztek, csak tüdő rtg. re, küldtek el,.
      Aztán egyszer be kellett mennem, május elején a kórházba, gasztró ent, vizsgálatra, na ott bementem, a F.o,g, ra, a szakorvoshoz, aki észrevett 4problémát is, elküldött, Arckoponya, rtg, re, ahol kb, 2perc alatt kiderült, melléküreg+homloküreg gyulladásom van, de orrpolip is, ezért termelődött, s ment le a garatra, a majd sajnos a tüdőmbe is a sok nyákos trutyi,
      Majd FeSs, műtét következett, aug, első napjaiban,
      vagyis mindössze, 7-7,5hónap telt el,a nagyobb problémák kezdete óta, mire sorra kerültem, el tudták végezni, a műtétet,.
      Ennek a késlekedésnek, értelmetlen időhúzásnak, a tüdőm állapotának gyors romlása tüdőemphysemas lett az ára, amit egyébként, a belgyógyász dr, úr, állapított meg, 2017-ben, 18-évben is,.
      A mellkas, és a tüdőlebenyek kidomborúlásának, lapos emelkedésének, a mozgásából, illetve, a hetente, többször is jelentkező nyák-slejm termelődésből ,meg tudtam állapitani,, azt hogy a tüdőhörgőim, menthetetlenek, hosszabb távon sem állítható meg, ebben a korban, a betegség, ,.
      legjobb esetben is csak lassítható,, igaz a Fev1, érték, egy -egy Ventolinos fújás után, 4,55-4,68L/s, felugrik, de mint tudjuk ez csak egy csúcsáramlás.mérés, a jobb kéz, lábak, zsibbadását nem tudják mérni, azt érezni kell, nyilván nem fogják ráirni a leletre, a tüdőgyógyászok sem,.
      Mint ezt tették, 17-ben copd, kmn, majd, 18okt.ben, krónikus bronhitiszt, áll, meg..
      Utoljára, 2020-ban, asztma,allergiás asztma került a z ambuláns lapra,.
      Mostanában Alvesco-t használok, naponta, 1-2fújást, és Ventolint, akkor mikor megjön a nyáktermelődés, érzem a torkomban, a rekedtséget is,
      A mozgásról én sem akarok lemondani, a Trekkigezést, bringázást, mindennap, csinálom, és esti fél órás séta, is kell, rendszeresen,hidegben is.
      Köszönöm , hogy leírtad a történeted, megerősítettél abban, amit ezidáig is gondoltam, de sokan nem veszik komolyan, a felső légutakról, /és tüdőgyulladásból, kialakulva/ a betegség rá tud menni a tüdőre, a tüdő lebenyekre, és ha ez az állapot, 2-3hónapig, kezeletlenül fennáll, akkor bizony tüdőtágulat alakul ki, amiből nincs visszaút,.
      Ha valaki szmogban él, és esetleg dohányzik is, romlik a helyzet, úgy következik, a legrosszabb a COPD, -s állapot..

 4. Mar reg foglalkoztat a kerdes…vajon mi a horoszkop jegye Mihalynak….Koszonom Berni es halla neked mar tudom Bak!!! ajaj…be komoly-pontos-hideg-rideg-merev ember a bak jegy!!!! Isten eltessen sokaig eroben es egszsegben te Mihaly!! Puszika Mindenkinek….legyetek jok es jol….irjatok!!!!

  1. Köszönöm a jókívánságokat! Ezt a hideget és rideget még nem mondták eddig, dehát ha a csillagjegy ezt mondja, biztosan így is van.

 5. Sziasztok Mindenki! – remélem birjátok még erővel,energiával ezt a virusos,változó időjárásos napokat.Jön a hideg, na az meg szép lesz, tudom,hogy sokan szeretik a hideget,havat -na én nem közéjük tartoztam sosem,de mióta a copd hozzám társult igy már a 0 fok körüli idő is torokszoritó nekem.Gondolom más is van igy,hogy összeszorul a torkom,orrom,na meg a pajzsmirigyem is szoritgat, igy aztán marad a kis teraszos séta,meg a szellőztetés sürün. Tekerek, légzőtornáztam ma is,de nehéz már a sok idegeskedés a virustól való félelem, mind-mind ront az állapotomon.A Trimbow-val küzdök továbbra is kell másfél-két óra még a remegésem elmulik befujás után.Ezt is meg lehet szokni ugyan,de nehéz.Lényeg,hogy én szánkózni biztosan nem megyek,ha csak a házat el nem huzzák. Étvággyal hogy álltok? nekem most az is gond,hogy nincs étvágyam, nincs olyan kaja amit szivesen megennék.Ti is vagytok igy? Évikém mi újság veled,hogy érzed magad.Jelölj már be ismerősnek majd a facebookon,mert nem látom a mozgásod.Berninek úgy örülök minden nap kapok egy kis izelitőt az életéből, na meg a pacikéból is.
  Mihály győzöd még a kartonozást a másik csoportnál? Hol van Mucsi dr.úr?nem volt már jó ideje, remélem nem beteg!
  Irjatok, vigyázzatok magatokra nagyon!!
  Mihály te mit hallottál az oltásokról, illetve ki és hol adja be,milyen vizsgálat kell előtte.?
  Mi regisztráltunk még az elején, de választ nem kaptunk rá,de más sem szerintem, várjuk,hogy jeleznek majd csak addig ne kapjuk el.!Egyik tájékoztatóban azt olvastam,hogy a háziorvosok fogják adni,hiszen ők ismerik a betegeiket nyügjükkel,bajukkal együtt.Remélem megkaphatjuk mi sulyosabb copd-sek is,sajnos a háziorvosom – akit nagyon szeretünk – beteg, medencecsont-törése lett, elesett,fekszik otthon szegény nagyon sajnálom, s még nagyobb lett bennem a félelem a virustól,hiszen vele mindent meg lehetett beszélni,elmagyarázta mi a baj,mit miért ir ki, most meg helyettese van,akinek ugyancsak örül az ember,mert legalább az van,de hát nem ismeri a betegségemet – na nem tudom,majd közlik,hogy hogyan tovább az oltásig,ha valamit tudtok irjátok.
  További szép estét,pihenést mindenkinek.Jánossal mi van?Gebhartról mit tudsz Mihály,sokat eszembe van,hogy javul-e az állapota,birja-e még a szive?
  Sziasztok,irjatok!

 6. MARCSI remelem jol telt a napod?! Ahogy es amit leirtal par szoban pont ram illik!!!! Megertlek nagyon !!!!Sajnos Nekem duplan nehez….engem a Copd +az Asztmam is kemenyen kinoz….faradok + fulladok + panikolok minden pillanatban….ezert a szobabicajra ra se merek nezni es osztol a hazat sem merem elhagyni, Baratnok vasarolnak be mert en nem tudok kimenni….ok fizetik a szamlakat is +a gyogyszereimet kiveszik a patikabol stb….persze kemeny penzel megfizetem nekik:(((((( senkim sincs kihaltak es egyszem gyermekem kulfoldon……aj aj aj aj senkinek sem kivanom allapot….Puszillak es kerlek meg irj!!!!

  1. Éva köszönöm az érdeklődést!
   Igen, egészen jól telt a napom, főleg hogy úgy érzem túl vagyok a nehezén.
   Ez ugye a hangulatomat is javítja.
   Szerencsére nem vagyok pánikolós, próbáld meg Te is valahogy elkerülni.
   Sajnálom hogy nincs a közeledben a csaladod/gyermeked, nekem sokat segítenek. A férjem a rossz napokon, meg még most is kitalálja a gondolatomat is……nagyon sokat segít. Tavaly egész évben locsolta a virágaimat, mert én nem tudtam, permetezte stb.
   Azért neked is ott vannak a barátnők!
   Vigyázz magadra és ne csüggedj, mindjárt itt a tavasz……!

 7. MARIKA szioka Neked is!!!!! Hat a hideg levegot az utolso fazisu copd-s beteg egyse birja. csodallak hogy kimereszkedsz+tekersz + hazimunka + legzotorna….el sem hiszem…….. neharagudj!!!!!! csak felallsz a szekrol es maris fulladsz!!!!! azonkivul falra hanyt borso ,mert ez a horror csak megy az utjan es nekunk pokolla teszi a napjainkat!!!!! bizony nincs mit szepiteni….en a 3-ik fazisban csak neztem ki a fejembol amikor az utolso fazisu beteg panaszkodott….na oda jutottunk mi is!!!!!Sajnos a tegnapi levelem elszokott…most csak diohejban…..Nem ertek a Facehoz…nem tudom,hogy kellene teged vagy mast baratomnak elfogadni???tiszta veletlenul pottyantam bele.Na engem egyaltalan nem erdekelnek az oltasok,eleg az en bajom…….Vigyazz magadra ,millio puszika es kosz hogy irtal!!!! RITA!!!!!!!! nem mondod,hogy olyan sok dolgod van?!!!!! Mert ugyse hiszem!!!!!!! Jelentkezz mar Teeeeeeeeeeeeee!!!!!!! Udv mindenkinek!!!

 8. Kebzeld Marcsi,most jottem be a gepbe es latom irtal…Nahat eldobom az agyam,hogy nem vettelek eddig eszre. Kosz a leveled es Isten hozott kozenk…Mar irni se nagyon merek,mert csak panaszkodnek…eddig soha nem tapasztalt dolgokon megyek keresztul….mar leirni se merem mert csupa negativ dolgok ezek…jol legyozott minket ez a horror Copd,majd mindenki megtapasztalja ha belesetal az utolso fazisba….sose hittem volna…mindig pozitiv voltam…na lejart vegkepp!Aldjon meg az Ur es boldog vagyok hogy ide talaltal!!!! Vigyazz magadra es nyugodtan irj a tapasztalatokrol. RITA,meg sokat kell neked konyorogni? Remelem jol vagy es jelentkezel!!!!! MIHALY tudsz valamit Ghepardrol? Probald felvenni a kapcsolatot vele,legyszi!Remelem jol vagy..Vigyazz nagyon magadra.Puszika mindenkinek legyetek jok es jol!!!!!

 9. “tudnám-e a saját tempómban végezni a tanfolyamot?”

   
  Nagyon fontos, hogy mindent a saját tempónkban végezzünk. Itt (is) írok erről sokat és lelkesen.

  1. Mihály!
   Köszönöm az e-mail-eket, meg is próbáltam a gyakorlatokat, több/kevesebb sikerrel, még dolgozom rajta.
   Végig olvastam a blogon a teljesítés/terhelésről írt nagyon szuperül összeállított írást. Jellemzően én figyelek a túlteljesítésre, tapasztalatom szerint “ha eljött a kifulladás sokkal nehezebb összeszedni magam ezért inkább leállok szünetre”. Erre vonatkozott a saját tempómra vonatkozó kérdésem.
   Még van egy hónapom hogy átgondoljam a Buteyko tanfolyamot?
   Köszönöm mégegyszer!
   Marcsi

 10. Ghepardnak írtam még decemberben, eddig nem jött válasz. Nem tudom, ez mit jelent, jót semmiképp.

 11. Koszonom Mihaly….azert meg remenykedem sokat Ghepard miatt……..RITA irj mar valamit!!!!!!! pusz Mindenkinek…..nagyon fulladok!

 12. Szép napot, jó levegőt mindenkinek!

  Én a saját terápiámat alkalmazom, mindössze egy Alvesco, és Ventolin valamint a már ismert, kb, kb, 2,5éve rendelt, Sanasol inhalátor, a segítőtársam , na meg a kontroll-hoz szükséges műszerek,.
  Ez a szokásos pulzoximéter, Pi-t, is mutatja, Voltrcarft Levegő minőség mérő, CO2, vagyis szénmonoxid szint, és levegőminőség mérő, műszer, továbbá a FEV1-méréshez , Pef, , hez használható, Vitalograph, Asma, digi műszer,.
  A nyáktermelődés sajnos visszatérő probléma, annak ellenére hogy nem dohányzok, és a Bp.i , fővárosi munkahelyet is otthagytam , mivel nem bírtam a szmogot, a rossz levegőt, és a huzatot sem,,
  Sokszor van olyan érzése az embernek, amikor a Fev1-érték megugrik 4,7-4,85L/s, re, hogy kitisztultam meggyógyultam, egy-egy Ventolinos +sós fiziológiás oldatos inhalálás után,.
  De sajnos ez nem igaz, mert mindössze annyi történt , hogy a légutak, és a főhőrgők kitisztultak, megnyugodtak, mivel nem termelődnek gyulladásos sejtet, a makrofágok visszafogják magukat, a napokon át tartó kezelés hatására,, amikor abbahagyja az ember, 3-4nap után rosszabbodik a helyzet, kezdődnek a bajok, a reggeli ébredés után,, ugyancsak rekedté válik az ember, van amikor a reggeli is leragad, a jobb kéz, zsibbadása is, visszatér,.hiába jó az SpO2-szint, 95-96%,
  Ez a krónikus idült bronhitisz, a tüdőtágulat, tagadhatatlan, visszavonhatatlan következménye, sajnos jobb már nem lesz,.
  Hiába írják rá a szakorvosok, tüdőgyógyász prof.ok, hogy asztma, allergiás-asztma,,
  Nekem van némi túlsúlyom , 96kg, vagyok, azért ez némi aggodalomra ad okot, igy 54évesen,, de sokat nem tudok vele kezdeni,, lehet a gyógyszertől van,.mint a magas koleszterin szint,
  A háziorvosom szerint, a szervezetben termelődik, nem igen lehet gátolni, semmivel,.
  Hát ez van,.

 13. Jaj Istenem megint elszokott a hosszu levelem :((((((((( ezt csinalja mostanaban:((((( Irtam sokat Janosnak+Zsuzsanak+ Ritanak…na majd maskor…..Legyetek jok es jol…pusz Mindenkinek!!!!!

 14. Te Janos…..hanyos gr-ba vagy? en ugy gondolom a 2-ben…….jaj nagyon jo akkor meg az elet….a Bajok majd csak a 4-es tehat az utolso fazisban kezdodnek,kb. 3 ev mulva….. Mondtak nekem is de nem hittem!!! aj aj most a 4-be tengetem az eletem….irto nehez,sose gondoltam volna!!!! Percenkent kerulget a halal,semmi sem segit!!!! ………..sajnos:( Irto nehez az elet csak vizszintesen elheto )Meg a vc-re menes is faraszt,eves,furdes,stb……minden egyszoval.Marika ,Rita es En vagyunk benne mar egy jo eve……vigyazz nagyon magadra…pusz Mindenkinek!!!! GHEPARD jelentkezz ….hianyzol nagyon!!!!!

 15. Ma estére annyira elfáradtam, hogy megint sikerült bedőlnöm a vicces kis barna üvegeknek. Most pár szem Retaphyllint zúdítottam az inhalátorba a cseppek helyett, elvégre is, ha van türelmem kivárni, valamikorra csak feloldódik, vagy mi…

  Pedig a csavaros teteje más, az egyik fém a másik műanyag, na, meg a formája is…
  Nagy a baj a toronyban 🙂

  Tele van a mellem váladékkal, annyit köhögök, hogy sokszor szinte már ég a mellkasom bal oldala belül, meg a szegycsont mögött. Egész nap köhögöm fel, még éjszaka is. Elfogyhatna már… orvoshoz eljutni most reménytelen, péntekenként rendel fenn Pesten, de a szomszéd faluban meg a fogorvos rendel, szintén csak pénteken, ahová halált megvető bátorsággal elmentem. Sajnos elég későn, egy gyökérkezelés kellős közepén találtam magam, a gyógytömés után még majdnem egy hétig a csillagokat láttam, nagyon fájt. Ma jobb először, pénteken megint jelenésem van a fogorvosnál. Előbb ennek kell végére járni…

  Két új macskánk van, mindennek a tetejébe, tegnapelőtt választottak ki minket új családjuknak.
  Már megint van nyolc…

 16. Sziasztok, régen jártam erre, ne haragudjatok érte, főleg te ne haragudj, Évám!
  Nekem is hiányoznak a többiek – nagyon jó lenne tudni , mi van Ghepárddal. Zsuzsa és Tacsi páros….van, akit a fészen látok, de a többiek velem együtt pironkodjanak! 🙂
  Morzsolom a napokat…bicikli, hol több, hol kevesebb, a séta valahogy nehezen megy…pikk-pakk elfogy a szusz, de azt hiszem, ebben nagy szerepe van annak is, hogy a lábaim nagyon fájnak. Csípőtől talpig zsibbad, zsibizik, hangyás, fájós, beállós, a fene tudja, hogy jellemezzem – de alig tudok menni egy idő után. És ez a levegőt is elviszi. Húzni magam után két lábat, szar dolog…fárasztó.

  Köhögök, néha erősen, nagyon erősen – és ahhoz képest nem sok lerakódástól sikerül megszabadulni – levegőtől viszont az utolsó szuszig. Van, hogy kapkodom a levegőt, tágul is némileg a tüdőm, de mégis majd megfulladok.
  Lehajolni se jó, és a hirtelen mozdulatok….Reggelente nem tudok megfordulni egy szuszra az ágyban, mert érzem, ahogy nemcsak a lerakódás csiklandozza a torkomat, de a levegő is irritálja, ki és befelé is. Na, talán ezt utálom a legjobban a napban.

  A lányom és az unokáim koronások, remélem, kivergődnek belőle viszonylag gyorsan. Nincsenek a közelemben, így nem tudom elkapni tőlük.
  Évám – oxigént még azért nem szeretnék, mert a napi itthonit megoldom anélkül is, leülve nincs gubanc, amikor meg kéne a levegő, az köhögéskor van – olyankor meg kifelé megy, beszívni se tudom….én tölteném fel a palackot, nem az engem.
  Olvasok, filmet nézek és festek, azon túl, hogy a főzés, házimunka elvégzését még megoldom viszonylag simán.
  A hideg karistol, a meleget se fogom jobban szeretni. A nem hideg, nem meleg jó, és érzem, amikor tiszta a levegő. Na, az szuper.

  Most megyek, mert áll a filmem.
  Ölelés 🙂

 17. Nahat majdnem mindenki kohog en egy cseppet sem….igaz ki sem dugom az orrom….ez a hideg levego nagyon nem jo nekem. ….sokat fulladok es ejjel nappal oxigenre kotottem magam!Semmi seta,semmi bicaj.,semmi gyaloglas,semmi mozgas,ennek a horror betegsegnek…mindegy,ez csak megy az utjan es akkor minek kinozzam magam?!…….Roppant sokat fulladok a semmitol is…elkeserito ez az utolso fazis:((((Orvendek,hogy megszollaltal Rita,vigyazz nagyon magadra!!!!!!…..En sem tudom elkebzelni mi tortenhetett Zsuzsaval…..remelem el o is es Ebike kutyus is.Jelentkezz Zsuzsa kerlek szepen!!!! Roppant hianyzik Ghepard okos irasai es O maga is….remelem jol van csak elfelejtette a Blogot….nem csoda,sajnos azzal jar ez a betegseg(felejtessel)!!!!! Marika irj……legyszi,remelem jol vagy!? !!!!Te fiunak hitt Berni….csodallak,jo hogy van hir felolled!!!!!Vigyazzatok magatokra mind….puszika nektek!!!!! Konyorgom a hianyzok jelentkezzenek!!!!!Mihaly Fonok hogy vagy?! Irj neha legyszi!pusz

 18. Elfelejtettem Rita gyogyulast kivanok a Lanyodnak es az unokaidnak,mihamarabb jojjenek helyre a koronabol!!!…. a fene egye meg bill gateszt es az osszes reptiliant!!!En ki se megyek a hazbol es ide se nagyon johet senki….nekem nem hianyzik a baj!!!!:((( A baratnoim bevasarolnak es intezik a szamlaimat+az orvossaimat+a recepteket is!!!Rita el se tudom kebzelni az eletemet oxigen nelkul!!!! ejjel nappal megy es arammal+maszkal….hogy ne tudd meg a villanyszamlam az egekben!!!! Vigyazz magadra nagyon Puszika legy jo es jol!!!!

 19. Hivatasunkbol kifolyolag kaptunk ma oltast, az egeszben a legrosszabb az osszesen alig 4 ora maszkban eltoltott ido volt, a vonaton meg csak-csak lehetett levegot lopni, de a villamoson mar nem, igy a tav utolso harmadat inkabb gyalog tettuk meg. A mikrochip elhelyezese megtortent a bal deltamba, harom het mulva ujabbat kapok, onnantol kezdve foghatom az adast az Abydos Gate iranyabol. Viccen kivul, tudom, hogy mindenkinel mas a reakcio, de nekem eleg sok rubrika volt keves a rendszeresen szedett gyogyszerek meg alapbetegsegek felsorolasahoz igy, par honappal a 45. elott, de egy kis izomfajdalmon, feszulesen kivul semmit nem erzek. A tegnapi erinto lorugas helye jobban faj. Kivancsi leszek, ha meglesz az alapimmunizalas, milyen gyakorisaggal kell majd ismetelni az oltast.

   1. Sziasztok ,

    Remélem mindenki jól van! Jelentem ma megkaptam az Astra oltását:-)
    Vigyázzatok magatokra, kitartás !

 20. üdv. mindenkinek!

  Nekem szerencsém van, nem kell semmilyen oltás, mert nullás vércsoport, a vérem, és túl vagyok a virusokon, még 2020-ban, vagyis már immunis vagyok,.
  De a z idős beteg gyenge immunrendszerűeknek, azt üzenem vegyék fel a Pfizert, vagy az Astra védőoltását, lehetőség szerint.

 21. Szep napot kivanok Mindenkinek! Nagyon hianyzik Ghepard es Zsuzsa is:((( Vajon mi van veluk?Imatkozom sokat erettuk Is. Rita kerlek jelentkezz es ird le hogy erzed magad?! Hogy tudd nagyon csodallak igy az utolso 4_ik.fazisnal kesz csoda vagy…hidd el Oxigen nelkul kevesen dicsekedhetnek…viszont Te igen……Kerlek irj magadrol,nagyon hianyzol !!!!! En sajnos nagyon lerobbantam augusztustol nem hagytam el a hazat:( Sose hittem volna hogy az utolso fazis ilyen horror:(((((( Rengeteget panikolok,csak hirtelen jon magatol es akkor nagyon fullaszt !Legyetek jok es jol. pusz

  1. Valami nyugtatót nem próbáltál? Nemrégiben nekem is volt pánikolós időszakom, akkor pl. a Sedacur Forte segített kicsit. (Egy kevés Valeriana van benne.)

 22. 🙁 egy barátnőm a napokban azzal hívott, segítsek elhelyezni egy mamakutyát, egy alommal, mert a lakás úszik a kutyapiszokban , képtelen őket ellátni. A kecskéket a két kisgyerek gondozta, a kisebb termetű, felnőtt kutyákat ismerősökre kell bíznia. Ez a fiatal nő, aki férfiakat meghazudtoló teherbírással, akarattal rendelkezik, megkapta a vírust. A két kicsi vihette haza, kicsit taknyosak voltak, a férjnél náthaszerű tünetek jelentkeztek, aztán magas láz, négy nap elteltével már az intenzíven feküdt. Az asszony a házi karantén kellős közepéből hívott, hogy segítsek, azt mondta, szó szerint négykézláb megy ki a vécére, olyan gyenge, lázas, semmi nem marad meg benne, isten mentsen, hogy egy hozzám hasonló megkapja, már csak az állatok ellátása miatt se…
  Ennek egy hete, azóta nem hallottam, felőlük 🙁
  De nincs vírus, csak azt akarják odafenn, hogy tiszta lappal induljon a világ.
  Én is azt gondolom, mindekinek meglehet a véleménye, de ha egy vírusszkeptikus családtagja hal bele, vagy netán ő maga kapja meg, akkor is úgy vélekedik, hogy egy rendszer áldozata vagy egy kísérleté?

  Persze az oltásnak is vannak mellékhatásai, de hasonlóan a vírushoz, embere válogatja, kinél mi lesz belőle. Az orvosom három napig a világát nem tudta a láztól és az elesettségtől, pedig stramm,jó fizikumú férfi, küzdősportol. A lakóotthonban a mindenféle krónikus bajjal éldegélőknek meg sem kottyant.
  Nekem sem volt semmi.
  Persze jönnek azzal, hogy majd lesznek hosszú távú következmények, de azt gondolom, mindenre rá lehet húzni bármit, amire csak akarunk.
  Van, akinek olyan erős az akadémikus orvoslás iránti kételkedése, s vele szemben a természetbe, vitaminokba, hagyományos gyógymódokba vetett hite, hogy még a rákból is tünetmentessé képes válni, de szerintem nem ők vannak többségben.

 23. Sziasztok Mindenki! Évikém látom,hogy hiányolsz bennünket, a COPD-és csoportban a facebooknál vagyunk sokan,gyere át oda ha tudsz, sok-sok mindent olvashatsz és nem leszel ennyire zárkozott sem.Könnyebben telne a napod!Olvasom,hogy nem oltatod magad! – hát azt tudnám,hogy miért?Mindenki azon van,hogy minél hamarabb kapjon szurit,hogy kilábaljunk ebből a világjárványból és Te is tudod,hogy milyen a fulladás,rosszullét,nem értem miért hadakozol ellene.Hidd el mi a családban négyen kaptunk 64 éves Sógornőm,Öcsém,Férjem és én még pénteken kaptunk kinai vakcinát.Meg sem éreztük szinte,aznap szundiztam ugyan egy jó nagyot,de a Sógornőm is igy volt, fiukkal semmi nem volt még csak nem is ásitoztak.Még a helyét sem érzem a szurinak, de legalább nincs az az őrült feszültség,idegesség bennem,hogy megkapjuk a virust.Annyi bajunk van enélkül is,nem vagyunk már tinikorban,figyelnünk kell minden orvosi javaslatra hiszen Ők tudják a dolgukat.Hogy akárhány év mulva lesz-e valami utóhatása , ki tudja,de most még valamennyire birjuk magunkat addig legalább nyögve-bőgve oxigénnel,vagy anélkül a kanóc nélkül,de éljünk! Kérlek regisztráltasd magad, s kérjé szurit.Mindegy milyen,de kérjed.Én is D utolsó rubrikában vagyok tudod és 73 évet betöltöttem,nehezen telnek a napok,azért tekerek szokásos órarendem szerint telnek a napok,hol jobban,hol kevésbé.7 km.letekerem reggel,kicsit mosogatok,takaritgatok, most meg a kertben nyögök mert sétálni nem tudok kint az utcán, nehezen megy.Bizom abban,hogy ha elmulik a fütési szezon akkor az utca is megy.A kertben fél órát kapirászok,mert a tulipánjaim bujkálnak,játszintok is,na meg a napfény ami éltetője az embernek,ezekre szükség van. Kérlek vigyázz magadra és irjál. Bernivel szoktunk irni a másik csoportban, látnád milyen szép lovai vannak,van két aranyos póni,cicák egy tucat,öröm nézni őket,olyan játékot levágnak a lovak is,hogy hihetetlen. Rita gyönyörü képeket fest,rakja fel nekünk gyönyörködni.
  Évikém vigyázz magadra és irjál.! puszi Marika

 24. BUJÉK mindenkinek, remélem, néha benéz még valaki.
  Múltkor írtam, de elszállt…kiderült, gond van az oldallal, de megjavult, mint Mihálytól értesültem.
  Ez most egy próbaírás, ha elmegy, szorítok időt, és írok. Addig meg….
  Ölelés 🙂

 25. Na, úgy sem tudok aludni, így beugrottam, megpróbálok röviden összegezni.
  Évek óta érzem az ízületeimet, de lassan egy éve annyira fájnak, hogy a kertbe kimenni sem tudok mindig. Ez magával hozza azt is, hogy a váratlan, rossz lépés következtében a ritmusváltás miatt a levegő elakad, szuszogok, mint a gőzgép. Azt hiszem, egyébként sem lennék tökéletes, de így….!
  Emiatt a napi tervezett 6 ezer lépés is álom marad jó ideje, örülök, ha a harmadát elcsoszogom gyök-kettes sebességgel. Ez persze a szuszogómnak se használ. Köhögök is – nem keveset. marha nehezen szakad fel a lerakódás, alapvetően nincs annyi, amennyit krehálok…viszont a köhögés szinte szédülésig elviszi a levegőt…illetve, azért, mert simán nem tudok levegőt venni. A félig felköhögött szar épp útban van, az orromat ki kéne fújni, de már nincs levegő, amivel KIFELÉ fújjak…ott így azért nem kapok levegőt, mert taknyos vagyok.
  A fájdalom miatt fele annyi dolgot nem tudok megcsinálni, mint eddig. Szóval, a hangulatom a bányászbéka segge alatt.
  Megvan a 3 oltásom.
  Jó lenne tudni, kivel mi van, a facen nem csoportosulok. Negyven évig hajlandó voltam elviselni, most már nem, ha kioktatnak olyanok, akik annyira sötétek, hogy azt sem értik, amit kérdezek.
  Önvédelemből már hagyom is a fenébe azt a társaságot, ahol ilyen emberrel találkozom.
  Jelentkezzetek, addig meg ölelés. 🙂

 26. Sziasztok.
  Tanydont szedek vérnyomáscsökkentőnek,A COPD-re Trimbow és berodual és Retafyllin.Kétszer elvitt a mentő az utolsó egy hónapban mert befulladtam.Szteroidkezelést kaptam mind a kétszer.Most telljesen fel van puffadva a nyakam körben,a tokám ötszörösére nőtt és az arcom is püffedt.Olyan érzésem van mintha valaki finoman szorongatná a nyakam.Szerintetek mitől lehet?Az első szteroidkezelés után nem éreztem ezt.

 27. Na, végre, valakik jöttek…. 🙂
  Szia, Ibolya, én a teofillint kapom , a másik kettő ugyanaz. Ilyen mentős esetem nem volt még, de talán Mihályunk tud a hallottak alapján írni rá valamit. Orvos nem szólt, hogy várható? Esetleg hívd fel legalább, hogy nincs-e tennivalód….

  Berni, gyógyulj – örülök neked itt is 🙂 <3

  Nekem szar a levegőm, az ízületeim miatt a menés se megy nagyon, csak lassan és a 6 perc tök megpróbáltatás….

  Na, majd jövök….most csak benéztem, és lőn.
  Ölelés <3

 28. Üdvözlet a Betegtársaknak !
  Örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt, nagyon keveset tudok a COPD betegségről. Már jó 10 éve diagnosztizálták, eddig Seebri-t kaptam. Tegnapi kontrollon (elmondtam, hogy három hónap alatt háromszor rémes légszomjam lett hirtelen, utcán pl.) szóval felírták a Trimbow-t és oxigént,napi12-14 óra használatra.
  Teljesen padlóra kerültem, főleg az oxigén miatt. Nem vitás, gyenge vagyok, érszűkületem is van. Nagyon régóta dohányzom, sokszor abbahagytam, de nem ment a leszokás. Nem tudom hányas fokozatú a betegségem, a leleten nincs rajta Ki tudja megmondani, hogy az oxigént most már örök életben használni kell-e és muszáj a napi 12-14 óra ? 75 éves vagyok és egyedül élek, a csigolya elcsúszásom is van, a járás nehéz. Azért ellátom magam, takarítok stb. Az orvos nem mondott semmi érdemlegeset, gyorsan elintézett. Előre is köszönöm az információkat, jobb egészséget mindenkinek !

  1. Üdv nálunk!

   Én nem értek annyira hozzá, hogy érdemben tanácsot tudjak adni – van egy “COPD típusú találkozások” nevű Facebook csoport, ott sokan vannak, sőt, orvostól is szoktunk tanácsot kérni.

 29. gyerekek nagyon beteg vagyok tudommel egesznap fekszem ez jo erzes\\\\\\\\\ de fut a hazam !!!!!!!! isten ments hogy felajjak!!!!!!!! akkor mar fulladok itt egyedul!!!!!!!! ti hogy vagytok?????????? pusz mindenkinek Eva!!!!!!!!

 30. Sziasztok. Nagyon jó kis oldal, 5 éve találtam rá édesanyám okán. Most valakinek meg akartam mutatni, de nem emlékeztem a címre, hát a gugli sehogy se akarta előhozni. Hiába írtam be mindenféle copd meg asztma keresőszót, mindenféle fizetős magánintézményeket dobott csak fel. Végül a “ks pipa” keresőszóra hozta elő sokadik helyen. 😛
  Talán érdemes lenne egy FB oldalt is létrehozni ehhez az oldalhoz kapcsolódóan.

  1. Az FB oldal jó ötlet! Korábban könnyen elérhető volt ez az oldal, amíg a fórumon volt beszélgetés, a Google sajnos azt nagyon méri. Amióta átszivárgott a tagság a Facebookra, nagyon lecsúsztunk a keresési találatok között.

 31. …én meg szeretném, ha újra élne ez az oldal.
  nem egymondatos beböfizések lennének, meg egymás csesztetése. Viccelődés, és a komoly gondok megbeszélése – mint régen…..
  Ölelés 🙂

 32. Nekem is hiányzik – nem tudom, vissza tudjuk-e csalogatni a régi csapatot. Mínusz Gepárd. Megpróbáljuk?

 33. De örülök, hogy ilyen hamar benéztél ide újra! 🙂
  igen, szerintem próbáljuk meg, már reklámoztam az oldalt…remélem, leszünk páran.
  itt mindig érdemi infókat kaptunk, nem kellett a csesztetések közt mazsolázni – szóval, én itt vagyok.
  Az van, hogy az idei kontrollom elmarad, mert 2024. májusig telve van a naptárjuk. Mondhatni, faxa…majd dec.-ben, Mikuláskor kérhetek időpontot….megáll az eszem.
  az esős-meleg napokon sok a pára, azt nem bírom, meg a lábaim totálisan kikészültek….izomfogyás, állandó ízületi fájdalom, a 6 percet mostanság 2 perc alatt befejezném. Viszont, mindent csinálok, a megfelelő tempóban el is jutok a befejezésig.
  A söprögetés is jobban megy, bár sztem a %-om kevesebb lenne…bicikli, mászkálás, de a derekamon akad némi felesleg. 😀 😀
  Egyelőre ennyi – várom a jelentkezéseket….addig meg, ölelés. 🙂

 34. Először is kórusban énekeljük el (légzőgyakorlat!) a régieknek, hogy újraindul a művházban a tüdő- és lélekápolási szakkör. Hátha összegyűlnek.

 35. Halló, népek, gyertek ide!
  Nálunk konyhafelújítás – csak a szekrényt akartuk lecserélni, de hetes kőműves munka lett belőle….el vagyok szigetelve, hogy ne nyeljem a port.
  Kop-kop…van még itt valaki?
  Ölelés 🙂

 36. Akkor jövök vissza harmadiknak 🙂
  Gepárd nekem nagyon fog hiányozni, sokszor erőt adott a keménysége, álhatatossága…

  Én amíg nem voltam, öregedtem pár évet és kevesbedtem pár kilót, szépen lelassultam, megőszültem meg talán kevésbé van felvágva a nyelvem. A magam ‘új’ tempójában egész jól elvagyok, az a doktor, aki még a COVID előtt kezelt (utána sajnos már nem tudtam feljárni hozzá Pestre), jól belőtte a gyógyszereimet, itt vidéken, aki átvett tőle, ő is elég jó. A munkát a vége felé már egyre kevésbé bírtam, lelkileg és fizikailag egyaránt, a kerámiaműhelyben az agyagpor, meg a lakóotthonosoktól hazahurcolt betegségek, taknyok meg covidok, rendesen kibabráltak velem, a tüdőm szerintem szó szerint fellélegzett, amikor ‘közös megegyezéssel’ kirúgtak a munkahelyemről. Azóta itthon vakarom a fejemet a tucat macskával meg az öt lóval, de ne aggódjatok, ennek még csak két hónapja 🙂 Marikával meg Ritával néha összetalálkozunk facebookon 🙂 Énekelni? azt szoktam a templomban, egy ideje eljárok a baptista közösségbe itt a faluban, onnan veszem észre, amikor nagyon jól vagyok, hogy végigbírom a hosszabbakat is 🙂

 37. Sziasztok,

  De jó, hogy újra indul a csevegés ! A FB sajna nem jött be nekem…
  Én ugyan nem voltam itt nagyon aktív , de mégis mintha mindenkit régóta ismernék😊
  Eltelt pár év és néhány hete nyugdíjas lettem.Éljen a nők 40😇. Egyelőre nagyon furcsa , de biztos bele jövök . Két napja jöttem haza Svájcból , ahol a lányommal ( aki egy terminator) megcsináltam egy túrát az Alpokban . 16 km…kétszer elsírtam magam😂de sikerült . Állapot változatlan , csak néhány kg, magas vérnyomás és magas koleszterin jött hozzá. De nem vészes .
  Örülök , hogy lehet kicsit beszélgetni anélkül , hogy sok okos ember beszólogatna😊
  Szép napot nektek!!!

 38. Sziasztok!
  Negyediknek én jövök 🙂 Berninek lement, nekem sajnos feljött pár kiló, amire nem volt szükségem. 2 hete elkezdtem a szénhidrát és zsír-szegény diétát, kicsit megindult lefelé, de nem lesz fáklyás menet, azt már látom. Nehezen megy a mozgás, amiben nyilván a felszedett kilók is szerepet játszanak. Meg a gerincem állapota. Volt télen egy finom kis lumbágóm, menni nem nagyon tudtam. Akkor nézték meg, és a röntgenen még én is látom, hogy a farkcsigolyák fölötti csigolyáknál meszesedés, szűkülés. Nagyon ronda. Emiatt a menés és az állás nem igazán megy. Mielőtt kijött a lumbágó tornáztam naponta. Gyógytornász állította össze a gyakorlatsort, és szívesen csináltam, de a lumbágó sajnos vélhetően ettől alakult ki (mondta az ortopéd orvos), ezért most szüneteltetem. De újra meg fogom próbálni. Fulladozás van, hol jobban, hol picit kevésbé. Márciustól júniusig nem magam miatt, hanem a páromért paráztam, mert egy tünet nélküli prosztata rákot állapítottak meg nála (sem sűrű , sem nehéz pisilés nem volt). Némi “magasról jövő” segítséggel nagyon gyorsan, június elején, megműtötték, már teljesen jól van, dolgozik ezerrel. Robottal csinálták a műtétet. Ebben a témában teljesen kiműveltem magam, szerintem én is tudnék ilyen műtétet csinálni 🙂 Vicc helyett… Ez idő alatt magammal nem igazán foglalkoztam, mert egyszerűen nem volt türelmem magamhoz. Februárban voltam Mucsi doktornál, akkor 41%-os FEV1-et mért, ami egy év alatt sajnos elég sok romlás (2022-ben 46 % volt). De érzem is. No ennyi panasz egyszerre elég lesz 🙂 Mindenkinek nagyon sok és jó levegőt!! Folyt köv…

 39. Sziasztok, nagyon örülök, hogy nem vagyok egyedül a rossz érzésemmel a faceval kapcsolatban. Kétszer léptem ki, mindkétszer a bunkóságok miatt – hát, arra már végképp nem volt szükségem. Az itteni banda meg komolyan hiányzott.
  Ahányszor itt vagyok, mi mindig felújítunk – most a konyha van soron, de el van átkozva – két hétre terveztük, addigra már ganajozás végével – ehhez képest sírni való, hogy egy 100 éves ház mennyi meglepit hoz magával.

  Augusztusban kellett volna mennem kontrollra, hát jövő májusig nem tudtak már időpontot adni. 😀 😀 Röhej, ami itt megy. A gyógyszert meghosszabbították és ámen.
  Van oxigénem, de 4-5 hónapig is elvagyok egy palackkal, igazán a hasznát sem igazán érzem. Ha vmi nagyon elviszi a szuszt, megállok, pár perc és visszaáll minden – oxigén nélkül is.
  Pár éve kaptam pulzuscsökkentőt, minden megmozdulásra ment, mint a gép, és volt szuszogás…..a kardios szerint mivel nem szervi baj, nem tartozik rá, a tüdőgyógyász meg nyilván nem kardiológus, szal a gyógyszert úgy szedem, h “próbáljon meg ennyit, aztán esetleg, ha kell, emeljen ennyit”….ja….ha kell….majd kitalálom, az mikor van 😀 😀 Vicc az egész.

  Bernit, Marikát szoktam látni – de jó új híreket is hallani. Teréz, meglásd, szuper dolog a nyuggerség! A túrához gratulálok, őszintén…engem az ízületeim is visszafognak…meg a gerincem ….5 cm-t sikerült összemennem az összecsúszott csigolyáim miatt.
  Akinek a kilóival van baja, annak ajánlom a facen az IF csoportot. Lényege, hogy minden nap egy adott időintervallumban kajálnak. Egy ideje csinálom, nem sürgős, lement 5 kg. és nem haltam éhen. Ja, mert én is felkaptam pár kilót. Áll. a vérnyomásra is hat – de ha benéztek és kérdeztek, ott korrekt és pontos választ kaptok. Nem szólogatnak be 😀 😉
  Most szedek Omega 3-at, talán még az ízületekre is jó hatással van….úgy érzem, Nem csodaszer, de ahogy barátnőmmel szoktuk mondani: Ártani nem használ. 😀
  Ági, párodnak teljes gyógyulást kívánok, és mindenkinek levegőt, tisztábbat, mint ami most nekem jut. <3
  Ölelés. 🙂

 40. Ja, hogy a Facebook. Hát nem könnyű szeretni szegényt.

  Óriási előnye az értesítés: valaki megemlít vagy keletkezik egy új bejegyzés és kapok egy értesítést. Ez az, amivel egy ilyen blog nem tud versenyezni. És ettől pörög, ettől nézegetik folyton a népek.

  A COPD csoport méretének is van ám nagy előnye: valaki eljajongja magát, hogy például hogy kell az oxigénkoncentrátort kezelni és öt perc alatt tízen adnak neki (jó) tanácsokat. Az emberek túlnyomó többsége jószándékú és segítőkész.

  A hátrány a kommunikációs közeg jellege, ami nagyon felerősíti a veszekedések kialakulását és megnehezíti a lecsillapodásukat. Nem a direkt, személyre szabott kötözködések a legveszélyesebbek: “XY, hülye vagy”. Hanem az általános minősítések, esetleg nem is túl gorombák:

  “Egyes emberek azt hiszik, hogy ezt jobban tudják.”
  “Nagyon felhígult ez a csoport, régen sokkal jobb volt.”

  Az ilyent sokan magukra veszik (nagy részük tévedésből) és elkezdenek tiltakozni, majd jönnek sorra, akik félreértik, hogy ki mondott mit kinek, beszállnak és pillanatok alatt senki nem tudja, hogy ki kinek válaszol – elszabadul az egész, mint a láncreakció és teljesen kontrollálhatatlanná válik.

  Sokáig próbáltam megtartani, hogy beszéljük meg a dolgokat, ami meglepően sokszor sikerült is, akár teljesen fura nézeteket hangoztató fazonokkal szemben is. És erre büszke vagyok – ha csak egy emberrel lehetne vitatkozni, legtöbbször meg tudnám győzni akkor is, amikor egészen vad blődségeket hisz. És beszélgetni meg vitázni jó. De miközben vele vitázom, beszáll a mélyen tisztelt nagyérdemű és elkezdi egymást félreérteni és csépelni mínusz másodpercek alatt.

  Szóval erről eléggé leszoktam. Amit viszont bevezettem, az a hozzászólások és válaszok figyelmeztetés nélküli törlése. És ez megdöbbentően gyorsan hatott, nem is hittem volna, hogy észreveszik, hiszen nem fűztem hozzá dörgedelmet. Pillanatok alatt rend lett.

  Szóval hasznos a Face, csak nem érzem otthon magam benne. Még szerencse, hogy van olyan blog, ahol viszont de…

 41. Mihály, te olyan türelmesen kezelted a hülyébbnél hülyébb helyzeteket, hogy csak tátottam a számat .
  Ami kiborított – hogy a beteg emberek mentek úgy egymásnak, hogy attól is tátva maradt a szám. Mindenhol máshol rohadtul nem válogatok, meg agyalom túl, ha belém kötnek – de ahol ugyanabban a sz@rban ülünk, és mégsem békességben…na, azt nem tudom tolerálni. Inkább léptem, mintsem bunkó legyek…
  Ha van tapasztalat, a kérdésre itt is kapunk választ, normálisan, nem túllicitálva egymást – és még vihogni – no, meg danolni – is lehet. <3
  Ölelés. 🙂

 42. Mindkettőtökkel egyet tudok érteni Facebook ügyben. Ami miatt azért még átfutom a bejegyzéseket, az azért van, mert sokan vannak, sokféle kérdést és arra adott választ, tapasztalatot lehet olvasni (néha). Eleinte (főleg az oltások kapcsán) még felvettem a kesztyűt, próbáltam érvelni, de ma már egyszerűen átpörgetem a hülyeségeket. Sajnos ilyenek az emberek Rita! Lesz@rják, hogy mindenki beteg, mindenki kínlódik. Ki jobban, kinek kicsit (lehet, csak átmenetileg) könnyebb. A hülyeséggel, az erőszakossággal, a bunkósággal a COPD nem veszi fel a versenyt… Ha már az FB-nél tartunk. 3 nagyobb létszámú csoportban vagyok benne. Az egyik a III. kerületről, Óbudáról szól, amibe azért léptem be, mert sok érdemi, számomra akár hasznos információt tartalmaz. Sajnos ma már 10 hozzászólásból 6-ban előjön a politika. Olyan ordenáré viták alakulnak ki, hogy legszívesebben kilépnék, de megtanultam a “pillants rá és pörgess” módszert, mert egyébként tuti a vérnyomás emelkedés. A másik ilyen a Fonyódi csoport, amit szintén a számomra fontos információk miatt nézek. (Mert már nem Szemesen, hanem Fenyvesen töltök sok időt nyáron). Ez egy nyugis, viszonylag vitamentes csoport, pedig több ezren vannak. A harmadik a Retró ételek csoport. Imádok főzni, érdekelnek a receptek. No itt sem érdemes a hozzászólásokat olvasni, mert azon, hogy milyen színű a képként feltett húsleves, 200-an képesek ölre menni. Ezen inkább csak röhögök, bár néha a hangnem elég ordenáré. Eszembe sincs beleszólni, mert leugatják a hajamat 🙂 Hát ennyit az én FB tevékenyégemről. Hétfőn megyünk Egerszalókra (Shiraz hotel) 4 éjszakára, utána rögtön Fenyvesre augusztus végéig. Szóval szép napok jönnek nekem! Nektek is ezt kívánom.

 43. Ági, nagyon jól levezetted az ok-okozat összefüggését a FB tükrében. Pár csoportban benne vagyok, de nagyon kevés az, amiben tevékeny is lennék.
  Ha alacsony az adrenalinszintem, akkor benézek vmi “olyan” helyre…. 😀 😀 😀 … de hogy az folyamatosan az orrom előtt legyen, azt nem.

  De jó, szép helyen fogsz nyaralni – biztos jó időtök lesz, már melegszik kicsit.
  Mi meg akkorát szívtunk a konyhával, mint a torkos borz…

  Alapból is krehálok egy ideje, most a por (minden védintézkedés ellenére) tesz rá még…

  Marika tud arról, h újra itt vagyunk?
  Mihály – miféle új találmányod van megint? :-O
  Mi lenne, ha nem titokzatoskodnál, hanem megosztanád velünk? 😀
  Ölelés. 🙂

 44. Mi lenne, ha nem titokzatoskodnál, hanem megosztanád velünk?

  Már vártam a kérdést. Egyébként nem titokzatoskodás, hanem a fókuszcsoport érdeklődésének ráirányítása a termékre, azaz marketing. (Magyarul: markecolás.)

  Na de ideje lenne rátérni a lényegre, igaz?

  Igaz!

  Szóval az elektromos rásegítésű kerékpár mintájára kifejlesztettem a gravitációs rásegítésű cipőt. Busszal felvitetem magam valahová, például a Rózsadombra vagy a Svábhegyre és lesétálok. Parádésan megdolgoztatja a lábizmokat, de nem szuszogtat. Meglepően intenzív lábmunka mindenféle zihálás teljes kizárásával.

  Persze kell hozzá domb vagy hegy, meg jármű, ami felvisz, ez nem mindenkinek van kéznél. Lábnál. De lifttel és lépcsővel is működik, ami persze fájós térdűeknek nem kivitelezhető.

  Szóval nem tökéletes, de 100 százalékban magyar termék.

  1. Szép estét mindenkinek.
   Egyszer már írtam ide, de senki nem válaszolt. Az is lehet, hogy mivel még nem regisztráltam, talán nem is ért célba a kis levelem. Szeretnék csatlakozni közétek ha lehetséges. Szintén Copd-os vagyok. természetesen a segítségeket szívesen veszem, és előre is köszönöm.

   1. Nem kell regisztrálni. Sajnos az utóbbi időben kevesen írunk ide és keveset. Isten hozott. 🙂

    1. Köszönöm, hogy válaszoltál. Mi az oka, hogy keveset vagytok itt? Hova mentek? Van másik csoport? A fecbokra nem igazán szeretnék csatlakozni.

     1. A Facebookon van több csoport is – hasznosak egyébként, bár magát a Facebookot nem igazán szeretem.

 45. Jól hangzik, Mihály, de mint írod, nincsenek kéznél mindenkinek a szükséges eszközök…legalábbis, itt a kis kanyarunkban még nem láttam egy villamost sem…. 😀

  Ma nem csak a térdem fáj, hanem a bokám is – szinkronban, mindkettő…meg a lassan megszokottá váló csípő…
  A napokban beugrott hozzám egy régi tanítványom, 30 éve ballagtattam őket, és jól sejtettem, kíváncsi volt arra, nem kamuzok-e, hogy nem tudok elmenni a talira, mert a gerincem, meg a többi….megállapította, hogy nem gondolta, hogy ennyire sz@r a helyzet. Mert amíg az ember azt mondja, hogy fáj, addig abba sok minden belefér…csak a legrosszabb nem. Jellemző: a lányom mondogatta a dokiknak, hogy fáj a hasa, fáj a hasa, aztán perforálódott vakbéllel rohamműtötték. Szóval, nem tudom, hogy ezt hogy lehet kifejezően… 🙂

  Hintázni viszont imádok, amikor már árnyékban van . 😀 😀 Annak is vannak jótékony hatásai.
  Most lépek, mert meg kellene találnom a cukrot a kávémba…
  Ölelés 🙂

 46. No, megjöttem. Nagyon klassz 17 napos szabi volt, egyedül a borzalmas hőség viselt meg kissé, pedig a balatoni ház gyakorlatilag a parton van, 30 lépésre a víztől. De az iszonyúan erős nap miatt nem igazán tudtam sokat fürdeni, bár a pisi-meleg Balcsi nem is annyira vonzott. Viszont előtte Egerszalókon 4 napig szinte ki sem jöttem ki a medencéből. Egerszalók ugyan gyógyvizes hely, amiért én nem rajongok, de ahol én voltam (Shiraz hotel), ott nem gyógyvizes medencék vannak. Egyszerűen issstteni volt! Ráadásul fantasztikus a konyhája, tehát nagyon oda kellett figyelni, hogy ne zabáljam túl magam 🙂 A Balatonon önellátók voltunk, pl. a strandon magamnak vettem lángost 🙂
  Fenyvesen húgomékkal és két kamasz fiával voltunk csak, de öcséméknek van nyaralójuk Fonyódon, így összejött a nagy család is. Az is nagyon jó volt. Azt nem mondom, hogy teljesen jól voltam, mert a melegben sokszor kapkodtam a levegőt, nagyobb távokat nem igazán tudtam menni és érdekes módon többet köhögtem (és még köhögök is), mint rendesen. De azért jó volt.
  Misi “találmánya” nálam fordítva működne, mert a hegyen lakom. Vagyis le kéne sétálni, és utána kellene a fuvar, hogy hazavigyen. Az a baj, hogy az utóbbi időben lefelé menve sem igazán úszom meg a fuldoklást. Minden mozgásra beindul a nehéz légzés. Az igazság, hogy kevés légzőtornát csinálok. No majd szeptembertől… Torna, és fogyás. Minimum 8 kilót kéne leadni.
  A derekam és hátam nekem is szinkronban, a fájdalmat illetően. Csípőfájdalomtól kb. 15 éve megszabadultam egy jó kis protkóval, ami tökéletesen működik.
  Jó levegőt mindenkinek!!!! 🙂

 47. Sziasztok, Zsozsoka, üdv neked, maradj és írj…a napi történéseket, hogy vagy, mit csinálsz, hogyan tartod karban magad….olvass vissza, és látod, nem kriptai a hangulat. 🙂

  Ági, le a kalapokkal…és sárgulok az irigységtől.
  Nekem a mai nap volt (ill. még nincs vége, 4 óra van), hogy ha ilyen lenne mindig, egész tűrhetően meg lennék békélve a helyzettel.
  Időben keltem (igaz, azért, mert fekve egyik oldalon a karom, másikon a csípőm fájt), de gyógyszer után kinéztem a kertbe…csak nézni akartam, ehhez képest gazoltam egy kicsit, tudtam nagyobb levegőket venni és nem köhögtem. csak amikor kissé sok lett, és nem vettem észre…de hamar letudtam.
  lekentem a konyhai tatarozás jegyében az ajtófélfát, leganyéztam az ablakok kis kilincseit, vasaltam, ágyruhát cseréltem, most hajat mostam, ettem, és sztem ha már nem csinálok semmit, akkor sem dünnyöghet senki. 🙂
  Még 1-2 nap (remélem), és a párom csinálhatja végre a bútort.
  Talán az is segített a mai naphoz, hogy bezabáltam AlgoFlexből, így tudtam használni a lábamat, nem fájt annyira a csípőm, térdem hajoláskor…és egész szaporán tudtam kapkodni a virgácsaimat. Ami segít, mert ha fáj, akkor nagyon….és olyankor szinte húzom, az meg viszi a levegőt kegyetlenül.
  Na, jelentkezzetek hamar!
  Ölelés. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.