A MI KIS FÓRUMUNK

Ezentúl csak itt lehet majd hozzászólni – egyrészt így egy helyre gyűlik az összes megjegyzés, másrészt a többi oldal betöltődését sem fogják ezek lassítani.

Tessék, csak tessék, itt lehet csevegni! Kíváncsiak vagyunk egymás történeteire, ötleteire, sikereire, gondjaira; én speciel nagyon-nagyon sokat tanultam az eddigi hozzászólásokból.

Javaslom, hogy aki válaszol egy mondatra, az tegye oda az illető mondatot idézőjelben az irománya elejére, mert a WordPress nem túl ügyesen mutatja, hogy mi mire válasz (vagy én nem túl ügyesen állítottam be valamit).

79 hozzászólás a(z) “A MI KIS FÓRUMUNK” bejegyzéshez

  1. “Ez csak egy figyelemfelkeltő: ezentúl itt lehet hozzászólni!”

   Sziasztok! Mihály ezt nekem találtad ki? -értem én,hogy mindenhova irtunk csak a falra nem,de hát most majd jobban odafigyelünk.

   Kezdek kikecmeregni a derékfájásból, tegnap már ablakokat pucoltam, na ma nem voltam nagylegény, de a köd is befolyásolja az ember szuszát. Bizzunk benne,hogy lesz még itt napsütés. Katám megprobálok majd valami másik gyogyit ,amit irtál, de a hétvége már igy telik el.Most megkeresem Mihály hol irta le a feladatot a nyákoldásról és olvasgatom megint.
   Kérdésem lenne még, mit tapasztaltok,ha az oxigén szintetek helyén van, 97-98 , akkor is fulladtok? Én is arra gondoltam,mint amit Hajni is,Kata is irt,hogy az idegek tánca is befolyásolja nagyon a fulladásom. Most pedig megkeresem a tanulnivalómat.
   Legyen szép hétvégétek, jó levegőtök!

   1. “-értem én,hogy mindenhova irtunk csak a falra nem,de hát most majd jobban odafigyelünk.”

    Elnézést a kavarásért, már eredetileg is egy helyre kellett volna terelnem a hozzászólásokat, de csak későn kaptam észbe.
    “mit tapasztaltok,ha az oxigén szintetek helyén van, 97-98 , akkor is fulladtok? Én is arra gondoltam,mint amit Hajni is,Kata is irt,hogy az idegek tánca is befolyásolja nagyon a fulladásom.”

    Kezdek egyre biztosabb lenni abban, hogy SOKSZOR pszichés alapja van a fulladásnak. Ez egyik nagy közös felfedezésünk.

   2. “Kérdésem lenne még, mit tapasztaltok,ha az oxigén szintetek helyén van, 97-98 , akkor is fulladtok? Én is arra gondoltam,mint amit Hajni is,Kata is irt,hogy az idegek tánca is befolyásolja nagyon a fulladásom. ”

    Már egy ideje erősödik bennem az érzés, hogy nem kellene folyton méricskélni, mert ez csak és kizárólag önmagunk idegesítésére jó.

    Itt:

    http://szuszogoblog.hu/2016/10/09/ham/

    van szó a folytonos időmérés káros hatásairól; az oxigénszint állandó méricskélése mintha még kártékonyabb lenne.

    Most mindenki összeráncolta a homlokát: Hát eddig azt mondtuk, hogy rendszeresen mérjük az oxigént meg a pulzust!

    Igen, de úgy látszik, lehet ezt is túlzásba vinni. Miért pont ezt ne lehetne. Kialakulhat egy hipochonder hozzáállás, ami nyilvánvalóan erősíti a szorongást. Igen, hipochonder jelenség, annak ellenére, hogy valóságos betegek vagyunk.

    Na jó, mondja most mindenki, de akkor mi az elég, mi a túl sok?

    Nem tudok egy jó nagy, sarkos szabályt előkapni, megbízhatót és szilárdat, mint egy háromajtós szekrény; találjuk ki együtt, jó?

    Egy dolog azért mégiscsak eszembe jutott: Közvetlenül terhelés után nem érdemes mérni, csak amikor már megnyugodott a szívverés.

 1. “Ennek a kimenetel-séta-gyaloglás dolognak – szerintem persze – lelki okai is lehetnek, mert ha pl. itt van az unokám és bemegyünk vonattal Pestre (mint írtam a vonatállomás kb.10 perc séta lefelé lejtőn, aztán persze hazafelé felfelé) az égvilágon semmi bajom”

  Az utóbbi hónapok legeslegnagyobb tanulsága: úgy néz ki, hogy a gyaloglás közbeni fulladásnak 99%-ban lelki okai vannak.

 2. “Mostmar merem azt allitani hogy tuti aaztmam van. Jobban utana olvastam es a tunetek okesak. (nem mindennap fulladok, terhelesre se, hideg vagy meleg levego jobban provokal stb) de majd kiderul remelem.”

  Mondok egy nagyképűt – nem először teszem, egész jól bírtátok eddig :).

  Próbáld meg edzeni magad, hogy ne latolgasd az esélyeket, a jövőt. Ez azért nagyon fontos (és nehéz), mert az asztmásoknak és a COPD-seknek is nagyon ingadozó az állapota. Ha minden kis jó jelre beleéled magad a reménykedésbe és minden rossz jelre elkeseredsz, akkor meg fogsz buggyanni. A reménykedés és a kesergés fékezése nálunk alapvető szakmai követelmény.

  Ez onnan jutott eszembe, hogy az általad írtakhoz van egy rossz hírem, ami egyben persze jó is:

  • a COPD-s se fullad minden nap
  • terhelésre se
  • a hideg és a meleg levegő egyeseket erősen provokál (olvasd csak végig az eddigi hozzászólásokat)

  Szóval ezekből nem jön ki, hogy melyik betegségről van szó. És kívánom neked, hogy csak asztma legyen és nem elkeseríteni akarlak (gondolhatod), hanem megvédeni a túlzott reménykedés utáni sokkal nagyobb elkeseredéstől.

  Bocsásd meg a kioktató stílust – neked a legnehezebb köztünk, hiszen te vagy a legfiatalabb, a te számodra a legnagyobb lelki maflás ez a betegség. Akármelyik betegség.

 3. Sziasztok, most csak beugrottam kicsit.
  Látom, hogy új asztalt kaptunk – köszönjük Mihálynak, már nagyon messze volt az a sarok, ahova el kellett gyalogolni, hogy leülhessünk hozzá. 🙂

  Úgy látom, egyre inkább egyet értünk a fulladás okának megfogalmazásában. Szerintem a legtöbb beteg érzi, és talán mondja is az orvosnak – én is megtettem…mindhiába. Nem tudnak vele mit kezdeni? Annyit azért talán mégis kéne, hogy megnyugtasson, nem fogok az árokpartra fulladni, csak ezt vagy azt tegyem, így vagy úgy vegyem a levegőt. Komolyan, ha nem találok ide véletlenül, a mai napig nem merek a kapuig sem kimenni.

  Marika, azzal egészíteném ki neked, hogy lassan. Tudom, nehéz azt a tempót megtalálni…nekem se megy könnyen, mert lakáson belüli ugra-bugra is más tempó, meg a kinti séta is.

  Kata, én épp a para miatt félek kimenni a kis drágámmal…ha elkap a dili, a frászt hoznám szegénykémre a levegő utáni kapkodással. Mert persze, gyakorolom, néha megy is – de félek attól, hogy pont vele ér el….

  Hajni, drukkolok én is neked, de csatlakozva Mihályhoz: a hugom asztmás, én meg COPD-s…mégis tök egyformán fulladunk, köhögünk, ha épp ránk jön. A netről diagnózis? Legfeljebb segít egy irányt találni – merre is indulj. 🙂
  Bármi lesz az eredmény, mi itt várunk téged is. 🙂 🙂

  Képzeljétek, végre elértem oda, hogy vettem új játékot. 😀 Három golyóbis van benne, és néha szuperül felragasztom a plafonra őket egy szippantással ….de van, hogy a 3. csak félútig megy. 😀 🙂

  Most ez is jó, változatosabb a munka. Képzeljétek, hamarosan (talán már holnap) vége a nagyon porolós melónak….. ! 🙂
  Most – bár setét van- de kimegyek egy kis friss levegőre.
  Ja: van, hogy 97%-kal is nehezen kapok levegőt, de volt már, hogy 88-89%-kal is söprögettem egy darabig.

  Legyen nyugodt az éjszakátok! 🙂

  1. “Szerintem a legtöbb beteg érzi, és talán mondja is az orvosnak – én is megtettem…mindhiába. Nem tudnak vele mit kezdeni?”

   Szerintem nincs nagyon ilyen jellegű képzettségük, ami nem is olyan meglepő – igazából speciális pszichológusnak és tüdőgyógyásznak kellene egyszerre lenniük… továbbá a lelki foglalkozáshoz elég sok idő is kellene (fél percben odavetett tanácsokkal semmire se megyünk); mikor van erre idő egy tüdőgondozóban?

   “Képzeljétek, végre elértem oda, hogy vettem új játékot. Három golyóbis van benne”

   Szerintem TRI-BALL, amiről itt ír a bácsi:

   http://szuszogoblog.hu/eszkozok/belegzoizom-erositok/

   Ha nem az, akkor írd meg légyszíves.

   “Tudom, nehéz azt a tempót megtalálni…nekem se megy könnyen, mert lakáson belüli ugra-bugra is más tempó, meg a kinti séta is.”

   Ez annyira fantasztikus, ha nem első kézből kapom, el se hiszem, hogy hosszú időn keresztül ekkora nehézségbeli különbség fenn tud maradni a lakáson belüli (akár intenzív) mozgás és a séta között. Vegytiszta pszichológiai gubanc, az tuti. (Leszámítva a nagy hideget meg a ködöt persze.)

 4. “…mikor van erre idő egy tüdőgondozóban?”
  Csak gondoltam, kéne hogy legyen. Talán mi sem zaklatnánk őket annyit, ha egyszer tisztességes időt szánnának a gondjainkra. Hm? 🙂

  “Szerintem TRI-BALL,…”
  BINGÓ!!! 🙂 Ha nem az lenne, természetesen, bemutatnám, megismertetném veletek.

  “…ekkora nehézségbeli különbség fenn tud maradni a lakáson belüli (akár intenzív) mozgás és a séta között.”
  Talán slendriánul fogalmaztam, vagy min. felületesen: bent is mások a körülmények, kint is (pára, para, hőmérséklet,por, stb….), és a benti pörgés meg-megszakad, mert megállok kihúzni egy fiókot, letörölni valamit, elővenni egy fazekat, vagy csak leülök. Ugyanezt az intenzitást kint, folyamatosan tartani már nehezebb. Valami ilyesmire gondoltam . 🙂

  Szép álmokat, jó levegőt kívánok! 🙂

  1. “…mikor van erre idő egy tüdőgondozóban?”
   “Csak gondoltam, kéne hogy legyen.”

   Na itt álljunk meg egy pillanatra. Én bejelentett időpontnál is simán szoktam várni két órát és nem azért, mert a doktorok és asszisztensek lustálkodnak. Egy mai vizsgálat 5-10-15 percéhez adj hozzá egy fél órát (lelkisegély kikérdezéssel együtt szerintem legalább ennyi, inkább több, különben bele se kezdjünk). És képzeld el azokat a betegeket, akik nálad ötvenszer rosszabbul és lassabban tudják elmondani, mi bajuk és 120-szor nehezebben értik meg, amit tanácsolnak nekik. Velük is törődni kell(ene).

   Álom ez.

   “bent is mások a körülmények, kint is (pára, para, hőmérséklet,por, stb….)”

   Hát ez az. Az év jelentős részében hol van olyan brutális különbség a benti és kinti körülmények között, hogy az BÁRMIT is megmagyarázna??? Megmondom én neked izibe: sehol.

   99%-ban pszichikai a meccs.

   “és a benti pörgés meg-megszakad, mert megállok kihúzni egy fiókot, letörölni valamit, elővenni egy fazekat, vagy csak leülök.”

   Szerintem ezek is nagyrészt lelkileg segítenek. Vagy cáfold meg.

   “Ugyanezt az intenzitást kint, folyamatosan tartani már nehezebb.”

   Na, ez is lényeges. Hogy kint, tehát hosszabb távon el kell találni a megfelelően KICSI intenzitást (amiben szintén a lelkünk akadályoz, nem más). És a másik: nincs 3 méteren vagy 20 másodpercen belül a következő cél (fazék, fiók, akármi), hanem csak az ijesztően hosszúnak tűnő 20 perc az úticélig, amikor össze vagyunk zárva a saját szorongásunkkal és nincs, ami elvonja a figyelmet és nem tudjuk a tevékenység látszatával megszakítani az utat.

   “Talán slendriánul fogalmaztam”

   Nem, egyáltalán nem.

 5. ‘Szerintem nincs nagyon ilyen jellegű képzettségük, ”
  Mihály igazad van nem akarok rosszindulatú lenni,de megkérdezném tőlük,hogy akkor miért löknek a lejtőn lefelé még egyet az egyébként is kétségbeesett betegen? .- Ha nem lenne aranyos Háziorvosom, vagy Pszichyáterem már nem lennék.,nagy betüvel irom a nevük helyett,mielőtt idetaláltam az oldaladra ők voltak,akik probáltak valamilyen szinten lelket önteni belém, meg a neten talált betegtársak, -de nem nekik kellett volna. Tapasztalat itt köztünk is szinte mindannyionknak ugyan az. – bocsi de ez kikivánkozott belőlem.

  1. “nem akarok rosszindulatú lenni,de megkérdezném tőlük,hogy akkor miért löknek a lejtőn lefelé még egyet az egyébként is kétségbeesett betegen?”

   A beleérzőkészséget nem kézbesítik a diplomával együtt. 🙂

   Sajnos a rendszer se jó, a lelkiismeretes orvos gyógytornáról, pszichés problémákról való ismeretei is általában csekélyek + ott az időhiány + a túlterheltség az eü dolgozóknál + a fásultság ugyancsak náluk.

   Viszont van pár rendes orvos és itt-ott néhány pipec blog. 🙂

 6. Kedves mindenki. Foleg Mihaly. Koszonom hogy,”kioktattal” de en inkabb bizok….. Meg ugye nalam meg nincs stadiumom, nem alakult meg ki, es ehhez kepest tul erosek a tuneteim…… Ezert hiszem azt h aszthma….. Es igen a magam 28 evevel……

 7. Igy van 🙂 de ha tenyleg copd akkor nem tudom…….. Habar idaig is ugy hittem hogy az azert is lettem depresszios…… Amugyis erzekeny idegrendszerrel aldott meg a sors 😀 meg ez miatt az extrasystolek is gyotornek 😀 psichesen van minden nalam. Nya jo levegot nektek.

 8. Sziasztok, csak pár igazoló gondolat.
  Igen, Mihály, a konyhában (vagy a lakás bármely részében) a megnyugtatást szimbolizálják a fiókok, a bármik, amiket elérek x idő alatt, y energiával, 0 parával. Valóban lelki megnyugvást ad a tudat, hogy mindjárt lesz okom megállni – ha csak egy pillanatra is. Az utcán azonban ez a lehetőség nincs…a következményeit ismerjük.

  Valóban, az orvosaink és az asszisztencia nem vakarózik, amikor mi várjuk, hogy sorra kerüljünk. Azt hiszem, az egész minősítés az ismert helyzetű teljes egészségügynek szólt – amit nem a dokijaink generálnak (jobb esetben). De ezek más vizeken szólnak, oda most nem tévelyegnék.

  Marika, hogy van a derekad? Remélem, javulsz. 🙂 A nap végére elfáradok a tartásban – de az enyém kicsit már jobb.

  Kata, a múltkor írtad a Brimica mellékhatásait. Az álmatlanság nálam alap (már, amikor ) ….de most már legalább tudom, mitől görcsöl néha annyira a lábfejem, amennyire. Iszonyú, alig tudom az egyébként bevált ellenkező irányba feszítéssel is kimorzsolni belőle. Általában nem olvasgatom a mellékhatásokat, mert hamarosan akkor is érzem, ha nem – jobb a békesség, ha egyébként meg hasznos a cucc. 🙂

  Legyen sok tiszta levegőtök! 🙂
  Ja..és egy apróság: nem kell órát állítani a blogban? :-O 😀

  1. “Valóban lelki megnyugvást ad a tudat, hogy mindjárt lesz okom megállni – ha csak egy pillanatra is. Az utcán azonban ez a lehetőség nincs…a következményeit ismerjük.”

   Most ott tartok, hogy valószínűleg egyetlen igazán hatásos ellenszere van a dolognak: minél többször kell menni az utcán. Ha csak pár percet, akkor pár percet. Egyszerűen valamekkora mennyiségre van szükség ahhoz, hogy átbillenjen a dolog. Reflexszerűvé kell válnia a nem-félésnek és reflexek nem épülnek gyorsan.

   Valamilyen módon félelem tapadt az utcán közlekedéshez, aztán ez hosszú ideig így maradt. És lassan kopik le. Nem lehet késsel eltávolítani, ha megpróbálod, magadba vágsz, finoman le kell dörzsölgetni, naponta mindig csak egy kicsit. Hosszú ideig szoktatni kell az agyadat ahhoz, hogy nincs félnivaló az utcán. Menni kell, menni, nem túlerőltetve, de folyton találkozni azzal a közeggel, amihez a szorongás hozzánőtt; inkább minden nap 3 percet, mint tíz naponta 30-at.

   Ezek a félelmek nem gondolatok, hanem reflexek és azokat rábeszéléssel nemigen lehet megváltoztatni, csak kitartó aprómunkával. Mint amikor valakinek újra kell tanulnia járni egy sérülés miatt; akkor is sokáig kell csinálnia, hogy az új reflexek kialakuljanak. És ha kihagy pár napot, már megint elkezd botladozni.

   És járás közben persze jó a nyugodt légzésre és a laza izmokra figyelni, ezt is fenntartom – de elemien fontosnak érzem most már a mennyiséget, a nagyon rövid kihagyásokat, a lehetőleg napi legalább egy szembesülést a rettegett közeggel. A kihagyások alatt rohamtempóban épül vissza a félelem egészen addig, míg a végleges átbillenés meg nem történik.

   Ez milyen?

 9. Nagyon jól hangzik. A laza izmokra, légzésre figyelés szükségességét természetesen nem lehet, nem szabad kiiktatni. Ez nem “vonódik kétségbe”. Hiszen, gyakran ez húzott ki a bajból. Már, amikor nem lett annyira rossza helyzet, hogy sikerült a helyes irányba billenni.

  Ez a minden nap 3 perc, szintén jól hangzik….de sajnos, van, amikor pár nap is eltelik anélkül, főleg ebben az időben, amikor a pár nap elmúltával kéne pótolni.
  Ez a para dolog is lassan alakult ki – az emberben nem is tudatosult, én is most rakosgatom össze, évekre visszamenőleg. Pár éve örültem, amikor fél óra rohanás után odaértem…aztán már séta után is örültem…szép lassan eljutottam oda, hogy ha nem volt muszáj, nem mentem – és nyugi volt, mert kaptam levegőt. Aztán, most a sokk- nem szabad leállni. Innentől elkezdek félni az évekkel ezelőtti érzések rosszabbul végződő megismétlésétől.
  Szóval, amilyen lassan és szinte észrevétlenül alakult ki, legalább olyan lassan (ha nem lassabban) fog “visszaállni” a helyes útra.
  Na, ehhez vannak itt azok a dogok, amik ebben segítenek – a légzőgyakorlatok, nyújtások, eszközök, videók, és főleg a nehézségekről beszélgetés lehetősége. A megértéssel.
  🙂

  Hajni, lehet, mi is roggyantabbak vagyunk pszichésen, mint tüdőileg 😀 😀 😀 ( Nekem speciel mindig is lógott egy deszkám 😉 😀 )

  1. “Ez a minden nap 3 perc, szintén jól hangzik….de sajnos, van, amikor pár nap is eltelik anélkül”

   Meg lehet oldani. Ha épp nincs ítéletidő, akkor 5 perced van erre. Ugyanúgy feladatnak kell tekinteni, mint a légzőgyakorlatot. Pánikmegszüntető gyakorlat.

   Nem kell agyalni. Rutinná kell tenni. És erőlködni sem kell, sőt, tilos.

   Tekints úgy magadra, mint a saját kutyádra, akit minden nap el kell vinni sétálni.

 10. Igen, igen, igen – tényleg igazad van. Meg kell csinálni. Rutinná tenni azonban nagyon nehéz. Nyilván, gyakorolni, gyakorolni…sokat. Na, ezt fejben oda tenni, ahova való – az jelenti a kihívást. 🙂

  Ez a kutyusos megoldás szuper! 😀 És aki akadékoskodik, hogy mért megyek, és hova…azt megharapom. 🙂

  “Nem kell agyalni.”
  Hű, ez még nehezebb talán, mint az elindulás…

  1. “Meg kell csinálni. Rutinná tenni azonban nagyon nehéz.”

   Ez is feladat. Az egyik a testedzés óvatosan, türelmesen, rendszeresen, a másik a lélekedzés – hát ezt is ugyanúgy. Akár lehet venni egy füzetet és beleírni, hogy melyik nap hány perc séta sikerült félelem vagy fulladás nélkül, mikor jelentkeztek a problémák. És nem a mennyiség a fő, hanem a gyakoriság, akár nagyon rövid sétával. Hogy kopjanak a rossz reflexek.

   1. “Az egyik a testedzés óvatosan, türelmesen, rendszeresen, a másik a lélekedzés – hát ezt is ugyanúgy. ”
    Sziasztok! ez már ismerős nekem, fő az óvatosság,fokozatosság – én már csak tudom, sajnos negyedik hete figyelmeztet rá a derekam. Most már jobb, már minden ablakot megpucoltam, az első ablakot azt hiszem szerdán,aztán minden nap még egyet, még ma is,pedig esett az eső reggel,de megcsináltam. Az első ablaknál bizony kellett a lélekerősités,,mert bennem volt,hogy majd nem fogom birni,fulladok – nem tagadom, nem volt könnyü, sikerült leküzdöttem. Ma az már nem is jutott eszembe,hanem inkább,hogy ne essen meg tudjam csinálni. Ezeket sajnos most séta,tekerés helyett csináltam,mert bizony a doki még nem engedi a tekerést, sétára meg nem volt alkalmas az idő felénk.A terasz az jó hely kis jövés-menésre,felmosásra. A reflexekkel van bajom nekem is,mert mindkét sarkon az utca végén , ameddig sétáltam meghalt egy-egy ismerős,akivel beszélgettem mindig,-ez bizony visszatart nagyon sokszor,hogy elmenjek-e addig.Ha szép az idő, akkor megprobálok másra figyelni,gondolni és csak megyek előre,figyelem a szuszt -általában sikerül,de hazafelé hosszú az út, pedig 6 -7 háznyi a távolság,de a tudat,hogy hazaérjek szerencsésen, azt kell legyőzni. Fog ez menni,csak az idő engedjen mocorogni,meg a derekam.Tekerek aztán minden könnyebb lesz majd,először persze nehéz,de olyan sokszor kellett már talpraállni,hogy bizom benne most is sikerülni fog.
    Ritám amiket leirtál, megint helyettem irtad, Mindig várom,hogy MIhály mit válaszol rá,mert akkor azt kell tanulni, s akkor megy a holnapi nap is.
    Még egyet szerettem volna kérdezni, én annak idején négy éve mikor korházba kerültem,azt mondták,,hogy mentolos rágót rágcsáljak,hogy a cigi se hiányozzon,meg a levegőt is frissnek érezzem., na ezt azóta is rágom,na nem mindig,de ha érzem,hogy ha kell elterelni a rossz közérzetről a figyelmem,bekapok egyet.Ti hogy vagytok ezzel?
    Most már tényleg szép estét, s jó levegőt kivánok a jövő hétre,fulladásmentes hetet.

 11. Ez a leírás jó ötlet. 🙂 Marika, jöhet az órarend 😀
  Azért is, mert a leírt dolgok másként hatnak, mint a csak elgondoltak. Sok helyen terápiaként alkalmazzák. Talán, nekünk is beválna. 🙂

 12. Sziasztok, csak kicsit beszaladtam, aztán megpróbálok a padlón hátat/derekat egyengetni, amiről azt hittem, már jobb lesz, hát, némi állás, meg ülés után úgy érzem, mint akit kalapálnak a földbe, zsibbad, fáj a hátam, gerincem, mintha tűket szurkálnának bele.
  Még a légvételtől is fáj, így csak némi óvatos mozgásra futja
  Még a gombavacsit megcsinálom, aztán utánam az özönvíz. Jó kis recepteket lehet olvasni Agatha Christie-től. 😀

  Marikám, az ablakpucolás segít a fájós deréknak? Mert akkor én is nekidurálom magam. 😀 A doki a tekerést nem engedte, az ablakpucolásra meg simán rábólintott? Nahááááát! 🙂
  Kérdezted a rágót. Én is rágom (néha a kefét, de az haszontalanabb), magamtól találtam ki, biciklizéskor, széllel szemben nem tátogtam annyira, ha rágóztam, meg nem éreztem szomjasnak magam. Ja…meg a dilire is jó . 🙂

  “És nem a mennyiség a fő, hanem a gyakoriság, akár nagyon rövid sétával. Hogy kopjanak a rossz reflexek.”
  Együttes erővel remélhetőleg kopnak – ha lassan is. Érdekes, hogy a rossz milyen hamar befészkeli magát, aztán csak nehezen lehet kiirtani.

  Próbálom tartani a számunkra hasznos technikát a Buteykoból – ami a csukott szájjal légzést illeti. És az a Mihály által adott egyik jó tanács, ami a KILÉGZÉSt illeti, merthogy utána lehet befelé is…megfizethetetlen. Ha érzem, hogy talán gond lesz, még félhangosan is utasítom magam, hogy “Lélegezz ki!”
  Rászoktam arra, hogy reggel még Brimica előtt csináljak valamit, ami némi plusz levegőt ad, akár egy söprést, egy ki-be mászkálást, és érzem, ahogy eleinte nehezen jön a levegő, aztán különösebb nehézségek nélkül beindul a nap. A fújást persze nem hanyagolnám. Összehasonlíthatatlanul jobb a Brimicával….
  Viszont, a terhelhetőség csúcsa fújás után 2 órával kezdődik, az esti előtt 1-2 órával viszont már nem indulnék neki a Himalájának.

  Kata, te is megpucoltad már az összes ablakot? 😀 Közeledik a NAGY NAP. 🙂 Hamarosan december.
  Hajni, neked is, amikor ugrik a majom a vízbe. 🙂

  Na, most eldobom magam valahol, mert a gerincem kezdi feladni.

  Legyen szép időtök, sok levegőtök! 🙂

  1. “Marikám, az ablakpucolás segít a fájós deréknak?” –
   Sziasztok! Ritám azt nem tudom,de amikor nekem annyira fájt,nem birtam még menni sem csak öreganyósan,hajolva,kapaszkodva,jajgatva stb. – most már könnyebb,de nem is csoda hiszen már negyedik hete van,de most ma pld.nem is kentem még,gyogyit sem vettem még be,majd este bekenjük.Vigyázz,pihenj vele,mert nagyon-nagyon meg tud szenvedni vele az ember.
   Ma már probálkoztam az utcán sétávval háromszor is kimentem, igaz,hogy hideg volt, rövid távon azért mentem, bejöttem,mert fulladtam .Megpihentem ezt megcsináltam még kétszer,elég is volt,majd holnap újból kezdem,ha az idő engedi.Fulladós most a kinti tiszta levegő nekem,de vissza kell rázódni hiába.Négy hete nem sétáltam, éppen tegnap irtunk erről,hogy milyen nehéz visszaszokni.
   Rita vigyázz magadra,mert most még ráadásul a hideg is jön,fel ne fázz.
   Én naponta többször is csinálom a kilégzés gyakorlatot, s utána fel tudom szivni magam 99 %-ra. -s olyankor sikerélményem van,semmi erőlködéssel persze.Ma séta után ugyan dicséretes 81 volt,de majd belejövök na., gyakorlat teszi a mestert tudjátok, addig probálgatom még csak nem sikerül, 6.-án kapom meg az influenza elleni oltást, vérvételem is lesz.
   Azért a héten már majd tekerek egy 10 percet gondolom én.
   Legyen szép estétek, s friss jó levegőtök!

   1. “háromszor is kimentem, igaz,hogy hideg volt, rövid távon azért mentem, bejöttem,mert fulladtam.”

    Sálat vagy kendőt ilyenkorra még mindig tudnék ajánlani. És jó, hogy próbálkoztál!

 13. Na es az milyen gyogyosag hogy en napib10-12 orakat gyaloglok a munkam miatt? 😀 jo a tudonek ennyi megeroltetos gyaloglas???? En neha szoktam azt tenni ha erzem hogy fulladok nem allok le, megyek tovabb mar csak azert is…. Gogbol….

  1. “A gerincferdules is rohnthatja a legzesfunkciot?”

   Nem értek hozzá – az a tippem, hogy ha erős gerincferdülés, akkor talán. Gyógytornázni, gerinctornázni biztos éredemes.

   Ha naponta ennyit tudsz gyalogolni, akkor talán nincs nagy baja a gerincednek. (Meg az akaraterődnek…)

  1. “Na es az milyen gyogyosag hogy en napi 10-12 orakat gyaloglok a munkam miatt? 😀 jo a tudonek ennyi megeroltetos gyaloglas???? En neha szoktam azt tenni ha erzem hogy fulladok nem allok le, megyek tovabb mar csak azert is…. Gogbol….”

   “Van baj a gerincemmel, csak megedzodott a hatam”

   Nagyon klassz, hogy ilyen harcos fajta vagy! A fulladásnál azért mindenképpen lazíts a tempón, esetleg pihenj egy kicsit, mert így használsz magadnak a legtöbbet. A gyakori zihálás, gyors szívdobogás ártalmas. Gondolj arra, mit mondanál egy nagyon kedves rokonodnak ilyen helyzetben; ha elhagyná magát, noszogatnád, ha orraesésig hajtaná magát, visszafognád, nem?

   Te is megérdemled ezt a bánásmódot magadtól.

 14. Valahol olvastam, hogy a gerincproblémák is beleszólnak a tüdő dolgaiba. Ha a jelen állapotot nézem, akkor nagyon igaz lehet, mert csak minden 2, levegőt veszem, ugyanis, a próbálkozásaim erre olyat szúrnak…valahova, mindenhova, hogy 4kézláb kényelmesebb.

  Para: Marika, nem lehet, hogy hamar le akarjuk tudni a séta-ügyet, és mivel azzal a gyorsasággal nem megy, amivel szeretnénk, hát így áll bosszút?
  Megyek vissza vízszintesbe :/

  1. “esetleg pihenj egy kicsit”
   “Hat igen de idom sincs pihenni.”

   Nem jól fogalmaztam. Pihenés alatt a lassúbb gyaloglást, az 1-2 perces megállást, esetleg leülést értem.

   Meg azt, hogy már akkor lassíts, amikor még egy ideig bírnád az adott tempót! Szóval ne várj addig a pontig lassítással, amikor már MUSZÁJ. Ezt egy energikus, szorgalmas embernek nehezen veszi be a gyomra, de hidd el, hogy sokszorosát fogod megtenni a távnak és a nap végén kevésbé leszel kinyúlva.

 15. “Para: Marika, nem lehet, hogy hamar le akarjuk tudni a séta-ügyet, és mivel azzal a gyorsasággal nem megy, amivel szeretnénk, hát így áll bosszút?”
  Sziasztok! Rita lehet,hogy igy van,nekem ma nagyon pocsék napom volt, kimentem ugyan egyet sétáltam,de ha az séta,akkor a mászást nem tudom minek nevezzem. Fulladtam is,de nagyon nehéz napom volt, depim is előjött ugy érzem,lehet,hogy a frontra fogom,nem tudom. A séta az nagyon nehéz nekem most ugy érzem, étvágyam sincs.
  Bizom benne,hogy holnap már könnyebb lesz, a derekam már csak kicsit fáj,de azért be kell kenni még.Vigyázz magadra Rita,mert megbosszulja magát ha sietteted a mozgást.
  Hajni vigyázz magadra, fogadj szót Mihálynak,mert mindannyionknak Ő segit, s jobban tudja,mint ahogy mi akaratoskodunk,okoskodunk,a rövidebbet mi huzzuk,ha nem fogadunk szót. Akinek tapasztalata van, az tudja igazán,hogy mit kell tennünk. Kata jelentkezz!
  Legyen szép estétek, s jobb holnapunk!

  1. “fogadj szót Mihálynak,mert mindannyionknak Ő segit”

   Kösz, ez megtisztelő, de az a helyzet, hogy már régóta csapatmunka folyik itt; sokat tanulunk egymástól. Én legalábbis biztosan. 🙂

   Az a nagyon jó dolog, hogy részletesen leírjátok a problémákat, ettől tudunk kitalálni újabb és újabb megoldásokat. Főleg a szorongásnál fontos ez, mert a lelki nyavalyák minden apró kis részlettől függenek; és nálunk a pszichés dolgok össze vannak szorosan csomózva a tüdőnkkel és a szívünkkel. Ami másnak egy múló rosszkedv, abból mi olyan kingsize fulladást faragunk percek alatt, hogy csak na.

 16. SZia mindenki 🙂
  “Kata, te is megpucoltad már az összes ablakot? 😀 Közeledik a NAGY NAP. 🙂 Hamarosan december.”

  Nem, nem pucolok ablakot… csak tavasszal és ősszel :)))
  Most már minden össze van csomagolva, csomó minden cucc átszállítva az új lakásba, nehéz bútorok holnap (szerdán), aztán ágyam összerakása és én végleg csütörtökön költözöm/menekülök innét!
  Most nem is írok többet, mert nagyon kimerült vagyok, új lakásban kezdem majd újra a pakolást, csak befelé, és egy ideig nem lesz internetem, úgyhogy holnap még jelentkezem, aztán majd valamikor, remélem hamar lemennek a hivatali ügyek, gyűlölöm ezeket.
  Legyen levegős estétek 🙂

 17. Reggel szallingozott a ho 😀 es szo szerint melegem volt 😀 vagy lehet azert mert ugy oltoztem fel mint egy eszkimo 😀

 18. Sziasztok, mivel a derekam még nem százas, így most hamar beugrottam hozzátok, aztán ki tudja, hogyan tovább. Köhintek egyet, és talán kezdem elölről ezt a nyűglődést…(?) Még majd odáig fajul a helyzet, hogy meg kell kérnünk Mihályt, indítson egy blogot a roggyant derekúaknak is. 😀

  Kata, örülünk a haladásnak – szerintem annyi boldogsághormont gyűjtesz be, hogy 2018-ra is kitart. 🙂 Azért csak vigyázz magadra a pakolás közben is, és nagyon várunk vissza. 🙂

  Hajni, ismerős ez a “jusztishajtokmajdénmegmutatom” feeling. 😀 Csak óvatosan azzal a duhajkodással – sokáig szükséged lesz még az erődre. 😉 Vigyázz te is magadra, és egye @, nem kell azt hangosan kimondani, hogy hallgattál a vén csontokra 😀 😀 (Csak csendben hallgatni néha rájuk 😉 😀 ) Irigyellek a hóért – itt csak valami fehér szösz szállingózott le az égből, nem volt egy pohárnyi az egész. :/ Ezek szerint holnap már szánkóval mész dolgozni, kis eszkimó? 🙂

  Marika, hiányzik a napsütés. Nekem legalábbis, dobna a hangulatomon. Nem kellene D-vitamint szedned? Az némileg pótolja a hiányát. Talán, ha a hátad-derekad teljesen rendben lesz és tekerhetsz, a szád is fülig fog érni 🙂 Hirtelen jött ez a borongósság, tegnap még sütött a nap, ma meg olyan szürke az idő.
  Hallgatok a jó szóra, olyan lassan csinálok mindent, hogy a csiga idegrohamot kap mellettem 😀 DE…a komoly torna sajna még álom csak. Amikor már nem bírom a plafon bámulását, kicsit sétálok. Mivel lehajolni nem tudok, sőt, az afféle mocorgás lenulláz, úgy feszítek , mint pók a lucernásban.
  Marikám, csinálj valami szépet, aminek tudsz örülni – horgolást, kötést, kaját – és lakmározz is be belőle, hátha jót tenne a hangulatodnak. Vagy nézz meg egy vígjátékot, közben is lehet szuszigyakszit csinálni. 🙂

  “… az a helyzet, hogy már régóta csapatmunka folyik itt; sokat tanulunk egymástól. ”
  És milyen jó kis csapat! 🙂

  Legyen sok levegőtök, energiátok, jókedvetek! 🙂

  1. Sziasztok Mindenk
   “Sziasztok, mivel a derekam még nem százas,” Ritám , hát még nagyon az elején jársz a derékfájásnak,várjál már – pihi-pihi még az járja neked,meg a kencefice. Én ilyenkollr még támadóállásban jártam,ha birtam.Szerintem Mihály már kezdi a blognyitást a rokkantaknak, most tervezi a sorrendet, derék,térd,lábfej stb.

   Kata -nagyon örülök,hogy mindjárt vége a költözésnek,ha már holnap ott leszel,minden könnyebb lesz,csak az erőddel próbálj meg gazdálkodni. Látod én nem gazdálkodtam okosan, s visszaestem km-eket.
   Hajnikám -lassits a tempón , ha tudsz,mert mi már csak tudjuk,hogy mi a ráfizetés.

   A mai napon nem sokat csináltam,ezzel most nem haladtam sokat előre,de azért tekertem 20 percet,olyan hideg volt kint az utcán,hogy csak na.- nem volt hó,de hideg az bőven akadt.
   A tekerés jól esett,nem fulladtam,csukott szájjal zömmel úgy sikerült tekerni, ebéd után kimentem egyet kerülni azért mégis,de vissza már másztam szinte, probálgatni kell,fog ez menni remélem.
   Azt figyeltem meg,hogy amig tekertem, semmi fulladás,szép módjával hajtottam, helybenjáróson,de nem esett nehezemre pedig 4 hét kihagyásom volt.Holnap majd ujból folytatom.
   Legyen szép estétek,vigyázzatok magatokra, –

 19. Kedves bolond lany. Hat nem hiszem hogy szankoval fogok menni, elolvad a ho ahogy leesik. Meg meleg van neki. 😀 most havas eso esik 😀 most melegedtembegy kicsiket.

 20. Kedves bolond lany. Nagyot kacagtam most 😀 meghogy vizisi 😀 autoval kozlekedek 😀 akk lehetne roncsderbi is hihi meg jo hogy nem en vezetek hihi

  1. Roncsderbit akarsz? Akkor majd én vezetek. 😂😂 Még a plafont többet nézem mint a kék eget.

 21. Most ertem haza a munkabol 🙁 hulla vagyok. De erdekes ebben az idoben nem fulladtam meg mostse megint. Hiiii Tobbiek hogy viselitek ezt az idot?

 22. Helló, jó reggelt kívánok Nektek!

  Hajni, akkor eljött az ideje a pihenésnek, mars aludni – majd ébredés után olvasol. 🙂 🙂
  Itt is hideg van, de viszonylag száraz. 0 fok körül bóklászik most a hőmérő akármilyen festékszála, reggel kicsit nagyobb volt a zegernye. Ezt az időt azóta, hogy nem bagózok, jobban bírom – bagózva folyton fáztam, most ha jól felöltözöm, kifejezetten kellemes is tud lenni. Kezd pislákolni a napocska, talán a hangulatra pozitív lesz a hatása- és akkor esetleg minden más is jobban megy. 🙂

  Még vacakol a derekam, köszi, Marika, azt hiszem, igazad lesz – ez nem egyik napról a másikra fog megjavulni.
  Az éjszakai pihenés után kicsit jobb, aztán kezd újra összecsúszni. Emiatt nem sok jóról-rosszról tudok beszámolni, mert nagyon meggondolom minden lépésemet.
  Marika, le a kalapokkal, hogy ennyi kiesés után tekersz jó tempót. Azért vigyázz magadra! 🙂

  Kata talán érzi, hogy gondolunk rá, vigyáz ő is magára. 🙂

  Mihály, remélem, te is jól vagy! 🙂

  Legyen szép napotok, sooooooooooook friss levegővel! 🙂

 23. Sziasztok! Hajnikám én szerintem helyetted is fulladok, Te csak menjél nyugodtan,ebben a pocsék időben tegnap mindenki helyett fulladtam. Nem is tekertem, egy rövidet sétáltam az utcán,séta ez csak egy mese, másztam az utcán és nyomás be.Feltöröltem ugyan a konyhát,teraszt,de kinnal-bajjal, de megcsináltam.Nem az én napom volt az biztos.
  Mai sem jól indult,mert azt hittem náthás leszek – persze ebből még semmi nem mult el – ha az utca tuloldalán valaki nátháról beszél én már megkapom.Ti is igy vagytok vele?
  Nálunk IZike kisunokám – 10 éves,születése óta együtt szundizunk éjjel, ő biztositja nekem a suliban éppen divatos náthát,szerencsére elég szivós nem sokat hoz haza, most nem lenne jó, – mert mikor jó ugyan – de a jövö héten kapom a szurit,addig valahogy ki kellene huznom.
  Ma szép idő van,tiszta a levegő , tekertem 6 km-t a teraszon,most bekapcsoltam a mosógépet,majd terigetek.Aránylag kiicsit fulladok,ha terhelem magam,de kerékpározásnál nem fulladtam – a fene sem érti már ezt.Nem baj,legalább azt meghagyta nekem ez a ronda copd.-lehet,hogy később már ez sem fog menni. A 6 km után a z oxigénszintem megmértem, vártam,hogy leüljek az igaz,de 85.re ment le a szintem, a pulzus 90 volt,de kis idő után helyreáll szerencsére. Ti hogy birjátok ezt a frontvándorlást? hol napsütés,hol köd,eső? valamit javulnom kellene már.- mindannyian jól vagytok én nyögök itt a busban.
  Katám hol aludtál és hogy? – tudom ,nincs net,de azért gondolunk ám Rád és várjuk a jelentkezésed.-beszámolód.
  Rita a derekad hogy áll? fekszel még? Nekem tegnap a tekeréstől gondolom ujból kezdett fájni,de elmult és ma azért mertem megint tekerni. Vigyázz magadra, majd csak kilábalunk a derékfájásból, majd jön ujabb.
  M ihály kérdezni szerettem volna már, hogy Te mennyit sétálsz egy nap? biztos neked már fel sem tünik,hogy gyalogolsz,mert annyira nem terheli meg sem a tüdőd,sem a szived,sem a lábod..
  Megyek terigetni, azután ebéd.Vigyázzatok magatokra, kivánok szép ,friss levegős oxigénes hétvégét.

 24. Sajnalom, hogy ennyire megszenvedi mindenki ezt a franya copdt…. Ha valamelyikotok pesti, vagy kozel lakik pesthez ajanlom az orszagos pulmonologiai intezetet a Korányi korhazat. Tudogyogyaszati beutalo kell, meg gondolom titeket is bejelentett oda az orvosotok. Ilyen rehabilitacio fele a korhaz. De van minden. Az erdo kozepen van 😀 rokak is vannak hihi. Anyum is ott van most eppen mert nincs jol. Ugye o mar utolso stadiumos copds. Jarjatok utana mint megy.

 25. Valami gyogyirt nem tudtok beallt nyakra? Nagyon faj. Kenem en mindennel de nem jobb 🙁 mozgatom a fejem akkor is faj…..

 26. Sziasztok! Hajnikám látod Rita megirta,hogy roggyantak vagyunk, derékfájás -kezdünk kilábalni belőle, következik a nyakfájás – lehet,hogy elfeküdted,vagy huzat érte attól is fájhat.Sajnos nem tudom milyen kence jó rá, majd Rirta . Mihály ir valami jó módszert rá, addig is pihentesd,ne erőltesd ha lehet. Én már tekertem, közben nekem is fájt a nyakam de az enyém már meszes a drága. Most pedig jó étvágyat az ebédhez.

 27. Sziasztok! 🙂
  Ma valamivel jobb a derekam, igaz, végre lett rá gyógybogyó.
  Említetted, Marika, hogy majd megírom, mivel kenem: hát, ami volt itthon, az Flector gel, annyit ért, mint hóttember hátsójára a csók, a Perskindol afféle sportsérülésekre lett kitalálva, jobban hatott – minden esetre lezsibbasztott, így egy ideig nem fájt annyira. Hajni, ne ugribugrizz, meg ne tekergesd a nyakadat, egy ideig tessék mindenre igent bólogatni! 😀 😀

  Sok hasznosat a főzésen kívül nem sikerült még tennem (az viszont nagyon ott van) – de remélem, holnap már óvatosan mehet a mocorgás is. A levegővétel is fájdalmas volt már, pedig ha nekünk valamiből sok kell, az a szusz.
  Marika, le a kalapokkal a biciklis teherbírásod előtt! 🙂

  Hajni, engem nem jelentgettek sehova, nem tudom, látom-e belülről a Korányit – de őszinte leszek, igazán nem is érdekel, hogy néz ki 😀 Kisrókázni máshol is lehet 😉 😀

  Kata, reméljük, már a kis csetreszek helyét keresi – talán a dekorálásnál tart. 🙂
  Most átnézek kicsit a másik szobába, már jóval kevesebb a por és kezd látványosabb lenni a haladás.

  Legyen szép estétek, sok levegőtök! 🙂

 28. Sziasztok mindenki. Asszem vmi virust bekaptam ebben a hidegben… Mar 2 napja rossz a kozerzetem, mara meg eros torokfajasra keltem, es kohogok, trusszogok…. Lazas meg nem vagyok…. Nem fulladok. Dokihoz kell menni???

 29. Sziasztok, szia Hajni, ilyenkor szoktam inni azt a lötymőt, aminek asszem, NeoCitran a neve…este kifejezetten imádtam, jó melegen, ágyban – és nagyon jót aludtam is tőle. Valami olyan cucc van benne, ami álmosít. Dolgozni ne nagyon erőlködj…én anno mentem. Nem kellett volna, és a kutya se köszöni meg.
  Azért, ha 1-2 nap múlva nem leszel jobban, vagy belázasodsz, ejtsd útba a dokidat és nézd meg, hogy van 🙂
  Gyógyulj hamar!

  Remélem, a többiek jobban…én még kissé nyavalygósan a derekammal, de már nem hentergek naphosszat. 🙂
  Marika, Kata, Mihály – ti is vigyázzatok magatokra! 🙂

 30. Koszonom bolond lany. Igen szoktam enis inni neocitrant, csak most mas van itthon azt meg nem szeretem, venni meg most nem tudok. Amugy jol futott a lakasunk, nincs ugy melegem, de csurgott rolam a viz az agyban. Homero szerint nincs lazam….. Hmmm erdekes…. Szopogatos cukorkat is ettem semmit nem hasznal annyira faj a torkom….. Viszont a hideg jo erzes volt. Pudingot ettem. Meleg nem volt olyan jo vagyis a tea. Nincs etvagyam mèg, meg aluszekony vagyok. Jajjjaj most enyhen folyik csak az orrom de utoljara delelott trusszogtem. Remelem nem megy ra az amugyis csődtőmeg mandulamra. 😀 minden jot nektek. Bolond lany neked is es koszonom 🙂 dolgozni meg menni kell, ugy kell oltozzek meg hasonlok hogy ne menjen ra a tudomre….

 31. Sziasztok. Kezdodo ugye a copdm vagy asztmam….. Meg nem mehet ra konnyen a tudomre ugye? Es az baj ha nem vagyok lazas????

 32. Szia, Hajni, reméljük, hamarosan a többiek is visszatérnek a körünkbe.
  Akármi a bajod, ami jelenleg tisztázásra vár, nyilván kezdődő.
  Az asztmáról itt olvashatsz (de máshol is):

  https://www.tudokozpont.hu/asztma

  A testvérem, valamint a fia is asztmás – mégis kézilabdázik, népitáncol…szóval, jól kezelhető, kordában tartható.
  A COPD-ről ugyanitt (is) olvashatsz, a bal oldali menüben megtalálod a linkjét.

  Szerintem nem vagy annyi idős, ami ne kezdeti stádiumot garantálna. 🙂 De, sztem, tedd le azt a cigit…én anno azt mondtam, előbb gyalogolok el az Északi-sarkra egy szál bikiniben, mint letegyem a bagót. Erre egyik napról a másikra sikerült…az Északi-sarki túra még várat magára. 😀

  Ez a nátha pedig…nem viccből javasoltam, amit javasoltam. Én ismindig azt mondtam, hogy “menni kell”, így biztos vagyok benne, hogy ez a hülyeségem is beletenyerelt a gondomba. Ezzel természetesen nem mentegetem a cigarettát…..az tuti, 90%-át elintézte.

  Szóval, vigyázz magadra! 🙂 Szopogass vmi mentholost esetleg, izzadj a fürdőben, ágyban, ha a gyógyszer vagy hasonló nem smakkol, lehet tea, és főként sok-sok pihenés!

  Gyógyulást mindenkinek, aki beteg…várlak benneteket vissza! 🙂
  Ma tekeregtem, nem keveset – igaz, nem egyedül, így a para java kivédve…
  Jó éjt, sok levegőt kívánok!

 33. Jo reggelt. Na mara lett rosszabb a megfazasom. Orrom folyik mint a csap a torkom kivan, kialvatlan vagyok mert felkelek hogy faj a torkom, mostmar trusszogok is…….

 34. Hm. A munka sok dologra gyógyír…tapasztalatból beszélek ám…! 😀 De..a takonykórra NEM! 😉 🙂 Mars az ágyba vissza, Hajni! 🙂

  Marika, azt tudjuk, hogy Kata lakást szépít – de te merre vagy? Jelentkezz, remélem, a kilométereket gyűröd. 🙂

 35. Kedves bolond lany. Kellett jonni igyis dolgozni de szerencsere nem sokara vegzek. Ha atlatszo az orrvaladekom akkor az jot jelent? Nem fertozodott felul??? Koszi 🙂

 36. Bár én sem vagyok orvos – de azt hiszem, a kifújt, felköhögött váladék “színtelensége” arra utal, hogy még nincs benne baci.
  Most őszintén – azokat várod? :-O 🙂 😀

  Ja, ismerős – nekem is menni kellett dolgozni…mert nélkülem megállt a világ az ő forgásában. 😀 Most meg verem miatta a fejem a falba….de majd megtudod 30 év múlva, miről beszélek most 😛 😛 😀
  Komolyan: vigyázz magadra! Nem kell megvárni, amíg nagyobb baj lesz. 🙂
  Marikaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!! 🙂

 37. “Marika, azt tudjuk, hogy Kata lakást szépít – de te merre vagy? ”

  Sziasztok! itt vagyok, nem jól érzem magam, fulladok is,meg depis is vagyok,nem lehet kint lenni,mert a köd,pára nekem most nagyon nem jó.Holnap kapok szurit,meg vérvétel,majd utána jelentkezem.Hiányzik a kinti mozgás,de ha kimegyek,vagy mozgok már a pulzusom 90 fölé megy,pedig nem szokott.Lehet,hogy lappang bennem valami,vag y a frontok.
  Legyen jó éjszakátok,szép napotok!

 38. Kedves bolond lany. Nem varom a bacikat 😀 csak azert kerdeztem hogy tudjam mikor kell dokihoz menni 😀 vagy mikor tamadtak meg a bacik 😀 amugy delutan 5tol aludtam eddig :D. Most eszembe jutott hogy milyen ritkan vagyok beteg. Meg kesz szerencse hogy nem most estem bele a H1N1 influenzaba. Meg 2011 ben lettem tole beteg. Meg szerencsem volt a doki szerint hogy beoltottam magam……. Minden jot nektek.
  Marika nagyon vigyazz magadra, a depi is ront a dolgokon.

 39. Voltam dokinal, sima natham van, azt mondja nem fog ramenni a tudomre. Tudomre am nem ment ra. Meghallgatott. Agynyugalmat mondott…. Ajjjajjj munka miatt hogyan? Majd kiderul.

 40. Sziasztok, Marika, örülök neked is – annak már kevésbé, hogy nem vagy jól. Valami az arcod, szád elé téve nem tud hasznos lenni a levegővétel szempontjából?
  Szurik megvannak? Nekem a mozgás pillanatok alatt 90 fölé viszi a pulzusomat. Igaz, még visszamegy normálisra, ha pár szusznyit pihenek – de ugyanazt képes előidézni a para is.
  Igaz, az idő nem sok okot ad jókedvre, de egy kis zenehallgatás néha dob az ember hangulatán – felfelé. Próbáld ki, Marika.! 🙂

  A derekam még nem százas, a napot tűrhetően bírom, de estére ugyancsak rogyadozik….viszont a dili szempontjából piszkosul hasznos: amíg fájt, arra figyeltem, hogy ne ugorjak egy rosszat hirtelen, és nem tudtam a dilire figyelni, nem is nagyon óvakodott elő…. 🙂 🙂

  Hajni, sejtem, hogy a bacikat nem várod tárt karokkal, de a dokit azonnal nézd meg, amint kissé nem úgy érzed magad, ahogy kéne. 🙂
  Azt az alvás dolgot…piszok jól csináltad! 😀
  Marika, jobbulást kívánok és nagyon szeretnék vidámabb hangvételű üzit olvasni. 🙂
  Kata, ha egy kósza wifi közelében jársz, jelentkezz be, hogy minden ok körülötted. 🙂
  Mihály, lassíts a melóval, jönnek az ünnepek…te is megérdemled a pihit 🙂
  Húúú, most úgy érzem magam, mint gy Tyúkanyó 😀 😀 Kot-kot….

  1. “Nekem a mozgás pillanatok alatt 90 fölé viszi a pulzusomat. Igaz, még visszamegy normálisra, ha pár szusznyit pihenek”

   Hát ezért nem kell folyton mérni. 🙂 A tüdőbaj mellé kinöveszt az ember még egy jó kis hipochondriát is.

 41. Sziasztok Mindenki! az éjjel nem aludtam, biztos front volt,vagy valami fene,lényeg,hogy reggel volt vérvételem jött a növérke,megkaptam a szurimat.Olyan jót aludtam utána, most már kipihentem nagyjából az éjszakai kinlódást.Azt hittem,hogy majd náthás leszek Izikém náthás,de nem influenzás,hanem megfázott, szerencsére nem adta nekem kölcsön.
  Most már vacsiztam is, jó finom töpörtyüt,paprikát,kenyeret ,teát – és nyugton vagyok. Épp most jött egy mumus,hogy majd menni kellene ajándékot vásárolni valamelyik este, na ez lesz még egy nagy feladat.
  Ma nem voltam csak éppen egy kicsit kint a teraszon,tegnap is,na majd holnap már jobban birom gondolom.Hogy az ideg mennyi minden disznóságot tud okozni,azt nem is hinné az ember,ha nem tapasztalná saját magán.
  Remélem Kata is jelentkezik már lassan berendezkedik. Ritám szuper vagy, hogy ilyen hamar túl vagy a derékfájáson, tudom akkor én sem figyeltem a fulladásra,dilire,de ahogy helyrejött a derekam már fulladtam is,mint ha megrendelésre jönne. Ma is igy jártam,ahogy kialudtam magam, mentem mosogatni a konyhában már fulladtam is, annyira bemérgesedtem rajta.Arról nem is beszélek,hogy éjjel 110 volt a pulzusom, ahogy megkaptam a szurit beállt 78 -ra ,ez kész dili. Mihály valami okos tanácsod nincs rá? én már számolok,verset mondok magamban,hogy eltereljem a figyelmem,de hiába.

  Vigyázzatok magatokra, jön az influenza most mondja a tv., még majd januárban kapom meg a tüdőgyuszi ellenit.

  Majd holnap beszámolok,hogy mennyire jutottam a fulladásommal, lehet,hogy már könnyebb napom lesz.

  Hajnika feküdj,pihenj,mert többel kötjük be tudod.

  Legyen szép estétek,jó éjszakátok és sok friss levegőtök

 42. Sziasztok, nagyon jót tett a lelkemnek,ogy ennyit gondoltok rám. Egyelőre nagyon sok szerelési dolog van, konyhában, szobában, mire otthonos lesz a lakás, fiam munka mellett csinálja.Eltart egy darabig, míg megszokom itt. Holnap lesz rendes internet . Írok majd, puszi

 43. Jo reggelt mindenkinek. Most keltem, ugy erzem hogy jobban vagyok. Meg kohogok, folyik az orrom de a kozerzetem jobb.
  Mihaly merre vagy?

  1. “Mihaly merre vagy?”

   Kösz, megvagyok, csak kicsit voltam beteg, de dolgozom ezerrel, illetve tanulom a dolgokat. Nyakig vagyok benne.

   Ami jó, mert nem fázom. 🙂

 44. Jajjj, de jó, hogy mindenki megvan!!!!!! 🙂
  És főleg, hogy a betegek gyógyulóban, Kata is egészben. 🙂

  Hajni, látod, meggyógyítottunk így távgyógyban….addig olvastunk rád, amíg a betegség ijedtében elillant. Azért csak vigyázz még….! 😉
  Kata, jó lesz az, megszokod, szeretni fogod – és egyszer csak rend is lesz. Mi is a sittes zsákokon fogunk karácsonyozni. 🙂 😀 Nem elég, hogy alapból nehézkes az egyemberes megoldással, még menet közben is adódnak váratlan dolgok. Mint nálad, munka után.
  Viszont, karácsonyra már a sittes zsák annyira nem igaz – addigra legalább a por alól kivakarjuk, amit lefed.

  Marika, ma az én napom se igazi. Reggel riasztott a mama, és mivel ő nagyot hall, nyilván azt hiszi, hogy én is, mert úgy verte reggel az ajtót, hogy félhótt állapotból is felébresztett volna. Szóval, olyan ijedten keltem reggel, hogy na, így most én se vagyok topon. Nagyon nem vagyok hajlandó aggasztani magam rajta – holnap jobb lesz. Légzőgyakorlatokat csinálok, sétát meg csak keveset.
  Az ajivásárlást próbáld olyan hátsó gondolattal megoldani, mintha el lennél tiltva a csavargástól…és állítsd rá magad, hogy márpedig menni akarsz, ha a fene fenét eszik is. Lassan, akár másnapra hagyva a munka dandárját. Nekem ez bejött a barát nőmmel csavargáskor, alig vártam, hogy mehessek. 🙂 😀
  És ne menj egyedül, ha lehet…..

  Mihály, nem tudom, miféle meló az, amiben nyakig ülve melegít. Engem ebben a percben a kötelező munka a hideggel rázatna ki 😀

  Itt most alapból hideg van, köhögtet is, ahogy még az orromban is jégvermet csinál…azt hiszem, ez is rátesz egy lapáttal a reggeli kelésre.
  Most lépek, mert azért feladat van 🙂

  Vigyázzatok magatokra, és szívjatok sok friss levegőt! 🙂

 45. “Kata, jó lesz az, megszokod, szeretni fogod – és egyszer csak rend is lesz.”

  Nagyon kedves vagy Bolond lány, hogy így vígasztalsz, főleg, hogy ti is alaposan benne vagytok a zűrzavarban:) Sajnos ebben a korban (71) már nagyon nehéz megszokni újat, főleg, hogy mielőtt Fótra költöztünk, itt Újpesten, de nem ezen a részen, volt egy nagyon szép otthonunk (a fiam és az én nevemen), amit imádtam és sajnos elkövettem azt az óriási hibát, hogy hagytam magam rábeszélni, hogy elköltözzünk Fótra (a menyem ötlete volt az egész), azóta nincs igazi otthonom és nem tudom, hogy ez az lesz-e? Tudom, mások örülnének egy ilyen kis lakásnak is, valószínű, ha már rend lesz, azért jobban fogom magam itt érezni, a szembeszomszédnő szimpatikus legalább 🙂 Egészségileg a nagy fáradságon kívűl és hogy időnként nehezen szabadulok reggel a váladéktól, nincsen nagyobb gondom – egyelőre. Sajnos az alvásom eléggé ingadozó.

  Marika, nem kellene szólnod a tüdőgyógyásznak, ha ennyire sokszor fulladsz, hátha tud valami ötletet? Legalább a derekad jobb lett, vigyázz magadra, nem tudnál pár karácsonyi ajándékot online megvenni, nem jó már nekünk, ha nagy tömeg közepette flangálunk. Az influenza elleni oltást már én is megkaptam, a tüdőgyuszi majd januárban.

  Hajni,örülök, hogy jobban vagy, nekem azt mondta a házidokinő, hogy akkor menni kell hozzá azonnal, ha zöldes-sárga, amit az orrunkból kifujunk, mert akkor kell rögtön antibiotikum ha átlátszó, akkor nem kell. Egyél sok C vitamint, legalább napi 1000 mg-ot!

  Kedves Mihály, jó, hogy már nem vagy beteg, azért el ne merülj teljesen a munkába 🙂

  Mindenkinek levegős estét:)

 46. Sziasztok. Mara olyan lett a megfazasom hogy csak az orrom folyik es kohohok. Jon fel a cucc. Koptetot szedem ezerrel. Meg landzsas utifuves gyogynovenyes leguttisztitot is szedek. Mar nincs rossz kozerzetem. Jovok ki a nathabol sztem mar. Mindenkinek jobbulast ebben a hidegben.

 47. Amugy ez a natham nem ront a tudomon? Csak akkor ha ramegy a tudore? Koszi nektek 🙂 neha idegesito vagyok tudom 😀

 48. Sziasztok, Hajni, úgy látom, megmaradsz 😀 😀
  Kata, de jó, hogy látunk! 🙂 Alakulsz? 🙂 Mi most éljük az újabb poros időszakot, remélhetőleg ez a harc lesz a végső, mert ….
  talán emiatt (is) nem százasok az utóbbi napok. Marha nehezen jutok hozzá a levegő adagomhoz, és az a kevés sem akar mindig célba érni, talán a hideg is, no,meg a hátam ban és a bordáimon az izmokat mintha néha megtépkedné valaki/valami. Egyenesen tartani már tudom, előre hajolni is, de kifacsarni, amit szeretek, nem megy. Totál merev, és kisebb mozdulatokra is mintha hallanám a csigolyáim igazodásának hangját. Tiszta élvezet. 😀 Azt hiszem, a fájdalmas időszak alatti rossz tartás bosszulja most meg magát.
  Szóval, ezzel a 88-93 % közti oxigén szinttel úgy döntöttem, némi légző és lazító gyakorlat, és egyelőre ámen. Így hát a 2. Zafón-regényt olvasom, Queent hallgatok, és könnyfakasztó filmeket vadászok. Sokáig fent maradok, másnap akkor kelek, amikor úgy érzem, kipihentem magam. 🙂 Na, azért így sem hajnali 5 és délelőtt 11 a kulcs időpont 😀
  Olvasgattam külföldi (főként aqmerikai) copd-sekről, képzeljétek, van , aki 16%-os (!!!!!!) FEV1-gyel csinálja a dolgait 17. éve!!! És a parát ők is írják, csak náluk többet tudnak foglalkozni a beteggel. Nem baj, szerintem mi jobb fejek vagyunk itt egymásnak 😉 🙂
  Holnap viszont igyekszem ennél többet is tenni, nem csak betűt falni. 🙂
  Nektek milyenek a napjaitok, Marika, ajikkal hogy állsz? Én is rendeltem már a netről – és nem csalódtam.
  Mihály, mindent megtanultál már? 🙂

  Jelentkezzetek, bocs, most egyet én is panaszkodtam, de máris jobb. 😀

 49. Sziasztok! itt vagyok, sajnos az oltás nagyon megvisel,már öt napja vagyok beteg tőle, de lassan majdcsak tul leszek rajta. Addig is vigyázzatok magatokra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Klub asztmásoknak, COPD-seknek és egyéb roggyant tüdejûeknek