A MI KIS FÓRUMUNK

Ezentúl csak itt lehet majd hozzászólni – egyrészt így egy helyre gyűlik az összes megjegyzés, másrészt a többi oldal betöltődését sem fogják ezek lassítani.

Tessék, csak tessék, itt lehet csevegni! Kíváncsiak vagyunk egymás történeteire, ötleteire, sikereire, gondjaira; én speciel nagyon-nagyon sokat tanultam az eddigi hozzászólásokból.

Javaslom, hogy aki válaszol egy mondatra, az tegye oda az illető mondatot idézőjelben az irománya elejére, mert a WordPress nem túl ügyesen mutatja, hogy mi mire válasz (vagy én nem túl ügyesen állítottam be valamit).

359 hozzászólás a(z) “A MI KIS FÓRUMUNK” bejegyzéshez

 1. “minden nap egy csepp és nem fogok köhögni, már régóta nem köhögök csak a lerakodással kell megküzdenem.”

  Hát ez a kettő kínosan összefügg. Tudniilik, ha elfojtjuk a köhögést, akkor nem jön föl a trutyi.

  1. “Hát ez a kettő kínosan összefügg. Tudniilik, ha elfojtjuk a köhögést, akkor nem jön föl a trutyi.”

   Sziasztok Mindenki! éppen ezért nem is használtam egy pár napig probáltam, rájöttem,hogy ez lehet másnak jó,de nem nekem,mert az ellenkezőjét fogom elérni ,rosszabb lenne az állapotom. – Szerencsére nem kérdezett rá,hogy használom-e,de megmondanám az igazságot, mert még a végén drága pénzért vett csodaszert megint hozna.
   Igen Mihály szuperül összefoglaltad ezt a fránya pánikot, sajnos igy vagyunk nagyon sokan,de küzdünk ellene mindennel.
   Én a párás idővel is küzdök,de még a konyhai gőz is zavar, – nagyon szerettem és állitólag tudtam is főzni,sütni – most viszont már a tésztaviz gőze is zavar,fulladok,illetve menekülök kifelé előle.Az esős,ködös levegő szintén nehéz.
   Ma kuka nap volt nálunk , s kimentem a kukáért direkt,hogy na majd én, félig ment már – tehát kimentem a kapun,behuztam és mire leraktam, alig vártam,hogy betakart orraj-szájjal ugyan,de beérjek .
   A mult héten voltam a pszichiáternél és ott beszélgetés közben mondta ,hogy az átlag ember megérti,hogy nem történik ott semmi,nem bántanak,felirják a gyogyit és jöhetek -én persze két nappal előtte már tiszta pánik vagyok,remegek meg ami jöhet ilyenkor – s mondta éppen,hogy ezeket , amiket Mihály leirtál.Férjem csak hallgatta,hogy igen ez nem az én akaratomtól függ, s hiába probál szegénykém minden témát előhozni, tudat alatt ott van az agyamban, és azt nem lehet becsapni, lassan -lassan sürü sétával, programokkal lehetne
   legyőzni, nyáron ill. jó időben könnyebb a helyzetünk,de most nehéz, a tüdőnk állapota meg még nehezebbé teszi.

   Nem tudom ki hogy van vele, van egy ismerősöm, hasonló copd-s csak még enyhébb változatban – erre mondom,hogy mindenki maga érzi ugyan,milyen beteg – minden nap lemászik a második emeletről a boltba,kell a séta jelszóval.Vissza már ugy megy,hogy beszélni sem tud,vonszolja magát, a lépcsőknél viszont már alig birja magát felhuzni,csomagjait lerakja,ugy viszi valaki utána sokszor, pedig egymagára vásárol ,nem nagy a csomag. – hogy ez a napi mozgás javára válik-e az embernek, nem tudom. Mihály szerinted? -vagy többiek mit gondoltok,mik a tapasztalatotok? én tartom magam a Mihály által mondott, amig jól esik addig menjünk,tekerjek,csináljam amit tudok. Kiváncsi vagyok Ti mit mondotok erre.
   Most viszont kezdt tisztulni a levegő kint ugy látom a nap is előmerészkedik, légzőgyakorlat és utána egy kis séta lesz két-három házig.
   Zsolt milyen gombát eszel, mi a neve?

   Legyen további szép napotok és jó lefegőtök!!

 2. Szia Mindenkinek!

  Mihály! Próbáltam anak idején a cigit úgy letenni, hogy először keveset, aztán felet, azután csak bele-bele szívtam, de úgy nem ment. Most maradok az elnyomtam, többé nem szívom projektnél, ami már 2 hónap, 21 napja tart. Bizom benne, hogy a fulladás a jó idővel és az idő múlásával alábbhagy.
  Éva! Köszönöm Neked a mindenre kiterjedő alternatív szerek bemutatását, megvallom, a nagyrészét és is szedem, a hatását némelyiknek érzem, de részleteiben nem tudom kfejteni, mert a családban 2 természetgyógyász őrködik felettem is és nekem csak annyi a dolgom, hogy amit elém tesznek, azt magamévá tegyem. A sport majd a tavasszal a jó levegőn, remélem lesz lehetőségem bicajozni, többet sétálni, il., a kerttel kicsit foglalkozni.
  Marika én is gombászom a Vargáéknál, de az okosokazt mondják, hogy ha nem lesz rosszabb, akkor már jó, hiszen nem kemikáliával tömjük magunkat. Nekem -talán egy kicsit jobb is.
  Nálam a “tartalmas” levegő = az ártalmas levegővel, akkor nem szabad kidugni az orromat, mert begyújtanak a szomszédok.
  Megmondom őszintén nem értem ezt a pánik dolgot séta közben, pláne 43-as FEV1-el. Szerintem és javaslom, hogy nem kell félni és “pánikolni”, hohy mi lesz akkor, ha……? Az majd akkor lesz. Én a 22-23-al -igaz lassan, de még cigizős koromban,- felmentem a fiamhoz a negydikre, Ezért furcsa nekem most a cigi nélküli fulladás. Az viszont picit jó hír, hogy az oxigént pár napja nem kellet magamra kötni “kötelezően”, igaz, ha eszembe jut, egy-egy fél órára rácsatlakozom.
  Én a beszédben elég hadarós vagyok/voltam. (Ami másnak 3 perc duma, az nekem 2 volt.) Sokat cikiztek, hogy nem értik mit mondok. Most ez is +oldódott, mert, ha gyorsan akarok sokat beszélni, akkor jön a légfék.
  Amit a dokiról írtam: Sztem, baromi sok az egy hónap. Igaz gyógyszerfelíráshoz van 1 éves háziorvosi jogsim, de én szeretnék gyogyit váltani és szért kell mennem a gondozóba.
  Egyelőre most ennyi jutott eszembe. Most hajnali 2 óra 47 perc van. +próbálok vizszintesen, egyenletes szuszogással (na ez nem mindíg sikerül) rápihenni a “holnapi” napra, amikoris -terveim szerint- piacozok. Valamelyőtök írta, hogy parázik a párától. Na én megoldom: Ha pára van kint, akkor no para, mert nem megyek ki sétálni.
  Mindenkinek kívánok annyi jólevegőt, amennyivel bztonságban és jól érzi magát.

 3. “ha lehetőséged van rá, olvasd el az Allen Carr leszokást segítő könyvét.”

  Meg lehet találni a neten pdf formátumban, le is tölthető innen.

 4. “Megmondom őszintén nem értem ezt a pánik dolgot séta közben… és javaslom, hogy nem kell félni és “pánikolni”, hogy mi lesz akkor, ha…? Az majd akkor lesz. ”

  Abszolút logikus, csak egyetérteni lehet evvel. És egyáltalán nem működik.

  Aki végigolvassa a rengeteg hozzászólást, annak kirajzolódik a kép akkor is, ha személyesen nem érintett – egybehangzóan írják le többen a dolgot olyanok, akik keményen küzdenek a betegséggel, nagyon aktívak, mindent kipróbálnak, ami segíthet, szóval nem magukat elhagyó emberek nyafogásáról van szó.

  Utána is lehet olvasni, bár nem túl bőbeszédűen írnak róla, de ismert tény, hogy a tüdő- és szívbetegséghez sokszor társul pánik (és persze vannak egyébként egészséges pánikbetegek is).

  Ez egy nagyon kitartó ellenfél, pusztán attól, hogy megmondom magamnak: ne pánikolj! nincs rá okod – nem múlik el. Nagyon lassan csökkenthető, gondolom azért, mert nem a tudatunkba, hanem az idegrendszerünkbe vannak beíródva ezek a félelmek.

  Nekem egy sziklamászó baleset után volt hosszú ideig olyan tériszonyom, mint ide Lacháza. És ugyan mondhattam magamnak, hogy ennek semmi alapja, de ha csak egy erkélykorláthoz mentem közel, már jött a szédülés és hányinger olyan erővel, hogy annak nem lehetett ellenállni. Próbálgattam többször, az ájulás kerülgetett.

  Szerencsére senki nem akarta elmagyarázni nekem, hogy ez csak hiszti, semmi értelme, így megúsztam a súlyos testi sértés miatt kiszabott büntetést és aztán lassan enyhült, majdnem teljesen meg is szűnt a tériszony. A másik élményem, hogy gyerekkoromban véletlenül belemerítettek a mélyvízbe, ki is kaptak mindjárt, kicsi fuldoklás volt csak, mégis évekig tartó enyhe víziszonyt hozott magával. Ez is elmúlt.

  Egyik dolog sem fogható ahhoz, amikor nem egy véletlen és elkerülhető szituációban kap az ember kisebb-nagyobb sokkot, hanem állandóan vele lakik az ok, a tüdő gyengesége; ha kialakul emiatt a félelem, az nagyon mélyen, a lelkünk eldugott zugaiban kapaszkodik meg, rohadtul ragaszkodik hozzánk és köp a logikus magyarázatokra.

  Illetve a logikus magyarázatokra igenis szükség van, csak nem szabad azt hinni, hogy önmagukban megoldják a dolgot – és ettől még szörnyűbb az egész. Elmondod magadnak, hogy bőven el tudok jutni a postáig meg vissza, soha nem történt komoly bajom!

  És mégis újratermelődik a félelem. Amitől már nemcsak gyáva nyúlnak, de hülye nyúlnak is érzed magad, aki nem ért az okos szóból. És ettől a pánik nő egy kicsit. Vagy nagyon.

  A dadogásnak is sok esetben lelki okai vannak; hát akkor, nosza, magyarázzuk el a dadogós gyereknek, hogy hagyja már abba, beszéljen szépen folyékonyan. Azt hiszem, nem sok ilyen történetet hallani, ha valaki mégis tud róla, szóljon, legyen szíves, én majd elintézem a hollywoodi megfilmesítést egy-kettőre.

  És hogy miért alakul ki az egyik, amúgy szorgalmas és keményen küzdő embernél a pánik és miért nem a másik, hasonló lelkialkatúnál? Hát ha én azt tudnám, már rég átkeresztelték volna Nemesmihály díjra a Nobel díjat.

 5. “Én a párás idővel is küzdök,de még a konyhai gőz is zavar”

  Szerintem az általam folyton reklámozott eü maszk a párás idő ellen is használ talán egy kicsit.

  “én persze két nappal előtte már tiszta pánik vagyok… férjem hiába probál minden témát előhozni, tudat alatt ott van az agyamban”

  Ez is egy érdekes dolog – az is jó, ha az ember eltereli a figyelmet a félelemről, nem egyfolytában retteg, viszont szerintem letagadni sem jó; időnként el kell mondani magunknak, hogy “tudom, hogy van bennem félelem, elő is fog jönni, de majd megbirkózom vele”. Szóval szembenézek vele, hogy igenis, ott van és nem próbálom elhitetni magammal, hogy nincs is rinya. Mert akkor újabb ijedtséget és elkeseredést szül, amikor majd megint előbújik.

  “van egy ismerősöm, hasonló copd-s… minden nap lemászik a második emeletről a boltba…vissza már ugy megy,hogy beszélni sem tud,vonszolja magát, a lépcsőknél viszont már alig birja magát felhuzni,csomagjait lerakja,ugy viszi valaki utána sokszor, pedig egymagára vásárol ,nem nagy a csomag. – hogy ez a napi mozgás javára válik-e az embernek, nem tudom”

  Szerintem jól teszi, nagy gratula neki. Valahogy ez pont a pánikolás ellentéte, nem? Hogy megyek, csakazértis, engem ugyan nem ver földhöz ez a nyavalya, vagy akárki gyereke.

  Persze lehet túlzásba vinni, az is igaz – és akármibe lefogadom, hogy nem optimális a légzéstechnikája, szóval olvastasd el vele a sportlégzésről és a lépcsőzésről szóló kis irományomat.

  Állati nagy kár, hogy erre nem szoktak eléggé kiképezni a gyógytornászok, mármint a terhelés közbeni légzéstechnikára, pedig ez a legfontosabb.

  Például amikor egészen kis terhet viszünk, mondjuk egy szatyrot 1-2 kiló cuccal, már akkor könnyen összezavarodik a légzésünk, ha nem vigyázunk. Nem tudom, miért van ez így, de tény – és lehet például otthon, rövid távon gyakorolni a szatyorcipelést. Nem a karunkat edzi ez, mert az az 1 kiló tényleg nem ellenfél, hanem megtanulunk ilyenkor is takarékosan és egyenletesen lélegezni.

 6. Sziasztok – visszamásztam a paci hátára, mert azt mondják, ha leesel, azonnal kapaszkodj vissza, másként ott maradsz, lepottyanva…szóval, ma visszamásztam.

  Kialudtam magam, süt a nap, szélcsend van, nem korog a gyomrom – és reggel a barátnőm csavargásra invitált…amiről azt hittem, elmarad, és a mai helyett voltunk tegnap, azon a szerencsétlenül sikerültön…
  Összekészültem, kimentem a ház elé és fel-alá …amitől egy idő után nagyon hülyén éreztem magam. Gondoltam, ha a járda szélére ülök pihenni, sem nézek ki annyira idiótának, mint itt a kapu előtt császkálva. Elindultam azon az úton, amin a barátnőmet vártam érkezni. Teljesen egyedül, igaz, a szobainál lassúbban, de para nélkül elmentem a kis parkig – ami úgy 600 m-re van. Volt levegő, igaz, kicsit nagyobb tempóval vettem, mint itthon. DE- kint azért hűvösebb volt, igyekeztem figyelni a hasi légzésre, a laza vállra….komolyan mondom, ha totál biztos lehetnék abban, hogy ezt a tempót, így, ebben a nyugiban, a begyakorolt távon tudnám produkálni, alapvetően nem érezném azt, hogy folyton 0-ról indulok.

  “— az első fellépő kellemetlen érzésre fokozott ijedtséggel és ingerültséggel reagál és…”

  Bizony. És most is volt a tudatomban az, hogy akármitől képes leszek berezelni – de sikerült elkussoltatni azt a fekete patás kis (ör)dögöt.
  Utána még ide-oda mentünk, kocsival, mert itt olyanok a távolságok, amiket meg kell tenni, hogy “ne a tehén s***gét lássam”, de végül legyalogoltunk 1,5 km-t. Ebből mentem egyedül a 600 körülit. Még tervezem itthon a 35 percemet – lehet, két részletben, mert dolog is van, erő annak elvégzéséhez is kell.
  Kicsit hajszolom magam – de csak nagyon kicsit.
  Az a helyzet, hogy igazán nem a társasági élet miatt vagyok betojva…aki akar, becsönget, ha látni akar – viszont, mivel évtizedekig jobbára csak munkába mentem, most szeretnék némi élvezetet is a menésben – a végcélban. Meg, az unokámat nem tudja a lányom mindig hozni – van, amikor nekem kell mennem. És bizony, már hetekkel előbb ideges vagyok, hogy joggal számíthat-e rám, vagy mást csinálok a számból, mint ami…. ezek a tekergések a hasonló, szükséghelyzetekre jó edzések. De ha délután 4-kor már oda akarok halni az utcára, akkor nehezen vagyok megbízható az unokámra való vigyázásban….

  “Másik módszer (a jóga-futásból kölcsönözve): lassabban mész, mint ahogy tudnál. Igen, visszafogod magad a saját tempód ALÁ – ha hiszed, ha nem, ehhez is kell ám rendesen koncentrálni. És nagyon pihentet és lazít.”

  Jó ezt olvasni – mert ösztönösen néha (azt hiszem, ma is, írtam is, hogy lassabban mentem az itthon megszokottnál) azt csinálom, hogy nem sürgős, ergo még annál is lassabban, mint tudnék… lehet, ettől is nem pánikoltam be, miután eltávolodtam a lakástól.

  Marika, akkor a jelek szerint a nagy csend csak azt jelenti, hogy dolgoztál – a háztartásban és az edzésen. 🙂
  Jut eszembe, nem biztos, hogy szerencsés az a köhögés csillapító. Nekem azt mondták, köhögjek csak, na ne azt a fullasztó, erős, bagós köhögést nyomjam – de kell, mert másként nehéz a lerakódástól megszabadulni.
  Az én brinyóm még beteg – így tényleg a gyaloglásra koncentrálok.
  Még a konyhaszekrény átrendezésén ügyködöm, az székre fel, onnan le-móka, és van, hogy mégsem jó az alap elképzelés -olyankor vissza az egész.

  Olvasom, hogy mentek dokihoz, meg házi, meg tüdőgyógyi, – rám júniusig a kutya sem kíváncsi.
  Feltennék megint egy hülye kérdést, tudom, jókor – de tényleg nem tudom helyre tenni: mikor kell a Ventolin? Ha nagyon-nagyon köhögök, és hogy jusson be levegő…de az olyan, hogy köhögéskor be se tudnám szipogni…vagy olyankor, mint pl. tegnap, amikor a szívószál-effektus…amikor nem akar az a levegő bejutni, mert kicsi a hely, vagy mi… ?

  “… vannak istenverte napok és kész.
  Nekik is van azonban szerethető tulajdonságuk! Végetérnek.”

  Hát, ez az. Legalább tudnám, mikor lesznek istenverte napok, és mikor érnek véget. Mert ha épp egy hónappal előtte ígérem, hogy utazom, menjen a lányom, ahova kell, ott leszek – közben addigra épp úgy alakul, hogy jobb lett volna ki sem mozdulni..na, ezek is afféle kis parát gerjesztenek.
  Túltengtem, bocs – de most fogyott el az ebéd utáni kávém. 🙂

  Legyen sétára alkalmas, napsütése napotok! 🙂
  Kata, van még süti – de mindjárt nem lesz… 😉

 7. Most látom, hogy jóval több beírás történt, mint amennyit észrevettem…

  “Megmondom őszintén nem értem ezt a pánik dolgot séta közben, pláne 43-as FEV1-el. Szerintem és javaslom, hogy nem kell félni és “pánikolni”, hohy mi lesz akkor, ha……? Az majd akkor lesz. ”
  Zsolt, azt gondolom (nem állítom, hogy jól), a FEV1 érték és a pánik közt nem sok összefüggés van. Amikor még nem volt a köztudatban a pánikroham fogalma, nekem már volt olyanom. A belgyógyra mentem, egy aranyos dokinénihez – úgy fogalmazott, vegetatív idegrendszeri probléma. Kérdeztem: hülye vagyok? Azt mondta, igen – de az nem ez. 🙂 Kihajtottam magam, mindig is hajtottam – akkor kiirtottam magamból. Évekig tartott…és nem volt mihez köthető konkrétan, és még futottam. Tehát, nem volt meg ez a tüdőbaj.
  A FEV1-em első körben 36 % volt, a 43-at úgy értem el, hogy fújáskor kijött a szemem, mint az éti csigának. 😀
  Sajnos, ez nagyon-nagyon sok idő alatt múlik – ha múlik. Szerencsés vagy, ha nem érzed – a 22-23%-os FEV1-eddel sem. Az a vacakság, hogy a 43-at is képes levinni a para – érzésem szerint akár 30%-ra is….vagy lejjebb…ha olyankor kéne fújni, már vinnének is az elfekvőbe.
  Le a kalapokkal, hogy ilyen karakánul elvagy vele – na, erre törekszünk mi is. 🙂
  A bagós eredményed már szuperül hangzik!!! Tarts ki, és tekints úgy magadra, mint egy nem bagósra. 🙂 Mi már úgy tekintünk rád 😉 🙂

  Most kimegyek – úgy süt a nap, hogy öröm látni! 🙂

 8. “az unokámat nem tudja a lányom mindig hozni – van, amikor nekem kell mennem. És bizony, már hetekkel előbb ideges vagyok, hogy joggal számíthat-e rám”

  Te (is) írtad pár hónapja, hogy amikor az unokádat kíséred és ellátod, akkor szóba sem jön a pánik. Erre szerintem biztosan lehet számítani – a pánik eléggé kiszámíthatatlan, de ha ott egy ellátandó gyerek, akkor nulla az esélye.

  “Összekészültem, kimentem a ház elé és fel-alá …amitől egy idő után nagyon hülyén éreztem magam.”

  Ilyen szégyenkezős gondolatok előjönnek, tök feleslegesen, teljesen irreálisak, a kisördög sugallja ezeket is, hogy elvegye az ember kedvét a racionális küzdelemtől.

 9. *** EGY JAVASLAT. ***

  Ha választ írtok, akkor se válaszként szerkesszétek, hanem egyszerű hozzászólásként, mert a WordPress elég hülye sorrendben tudja különben mutatni a hozzászólásokat.

  *** JAVASLAT VÉGE ***

 10. “Te (is) írtad pár hónapja, hogy amikor az unokádat kíséred és ellátod, akkor szóba sem jön a pánik. Erre szerintem biztosan lehet számítani – a pánik eléggé kiszámíthatatlan, de ha ott egy ellátandó gyerek, akkor nulla az esélye.”
  Igen, és bocsánat, ezt sikerült hasonlóra, mint amikor még bagóztam, és csak egy doboz cigit kértem…a trafikos meg nagyon hülyén nézett, hogy ok – de milyet? Hiányos infó.
  Szóval, maga az utazás, amire gondolok…az oda út, meg vissza…és ha már parázunk, akkor miért ne attól is, hogy mi lesz, ha a gyerekkel kap el? tehát, egyes mozzanatokban javulgat, más oldalról viszont hozzáadódik valami…épp este jutott eszembe, hogy 3 éve még elmentünk a Margit szigetre, egész nap mászkáltunk, tollasoztunk, pedig akkor már gond volt…de annyi volt a megoldása, hogy kértem, ne rohanjunk…most van Brimica, és nem elég a kérés, hogy az én tempómban menjünk. Abban megyünk, mégis kiszámíthatatlan.
  Na, a lényeg – oda kell jutnom – egyedül. Ha pocsék napom van, akkor van a gond….erre utaltam, bocsánat, hiányos infóval. 🙂

 11. 2015 be letettem a cigit nem szívtam tavaly nyárig, egyre jobban fulladtam köhögni soha nem köhögtem, elszívtam egy szál cigit ingerelte a köhögést és feljött tőle trutyi. azóta szívok néha 1-2 szál vékony gyengét. nekem is furcsa de bármit próbáltam nem tudtam felköhögni semmit. Volt hogy 3 naponként hozták a palackot, az inhalátortól rosszul vagyok, a só szétmarja a torkomat. Az intenzíven a doki azt mondta akkor ne használjam, a gyógyszer ami benne van tiszta alkohol.

 12. “Írtam hozzászólást de nincs sehol, lehet rosszat nyomtam_”

  Nem, csak itt előzetes moderáció után mennek ki a hozzászólások és nincs mindig időm azonnal foglalkozni velük.

 13. “…épp este jutott eszembe, hogy 3 éve még elmentünk a Margit szigetre, egész nap mászkáltunk, tollasoztunk, pedig akkor már gond volt…de annyi volt a megoldása, hogy kértem, ne rohanjunk…most van Brimica, és nem elég a kérés, hogy az én tempómban menjünk. ”

  Persze, és sajog a szíved, ez ismerős.

  “Na, a lényeg – oda kell jutnom – egyedül. Ha pocsék napom van, akkor van a gond….erre utaltam”

  Szerkesztőségünk felelőssége teljes tudatában garantálni tudja, hogy oda fogsz jutni, akármit csinál is Pocs és kedves családja.

  Amennyiben mégis valami probléma merülne fel, a panaszkönyv tőlem kérhető.

 14. “az okosok azt mondják, hogy ha nem lesz rosszabb, akkor már jó, hiszen nem kemikáliával tömjük magunkat. ”

  A felesleges gyógyszerszedés szerintem is nagyon rossz dolog. De azért vannak jók is – én speciel két olyan kemikáliát szippantok, amelyek nagyon jól karbantartják a COPD-met, egy másik fajta pedig nyom nélkül eltüntette a gyomorfekélyemet; ilyen gyógyszer tíz éve még nem volt, akkor operálni kellett volna. Örülök, hogy most van.

  Ismerőseim körében is vannak, akiknek az életminősége gyógyszerek segítségével lényegesen jobb, mint amilyen 1-2 évtizeddel ezelőtt lett volna, mert akkor ezek még nem léteztek. Szóval nagyon sok hasznos gyógyszer van és nem hiszek abban, hogy amiről azt állítják, hogy természetes, az jó, amit meg szintetizálnak, az rossz.

  Azért mondom az ‘azt állítják’-ot, mert minden gyógyszertár és drogéria polcai roskadoznak a növényi kivonatoktól és picit szkeptikus vagyok, terem-e ennyi gyógynövény. De ha terem is, akkor is hozzákevernek ezt-azt például tartósítás céljából, szóval ezek a cuccok is gyárból jönnek.

 15. “– én speciel két olyan kemikáliát szippantok, amelyek nagyon jól karbantartják a COPD-met”
  Sziasztok már megint! – én is két fajta szipókát használok, egyik az Ultibró az reggeli, és kétszer kell a AirFluSol szintén port szipókázni ezen kivül van még 2 x 1 szemREtafylin tablettám, s éppen ezzel kapcsolatosan szerettem volna Mihály már kérdezni,hogy mit szedsz,én úgy érzem,hogy az is lehet,hogy másik gyógyszer kellene.
  Most például szundi után 4-kor szedem a délutáni gyógyszert szipokázok,meg a tablettát és kimentem az ételhordót összepakolni a konyhába és fulladok,-ugy elkeserit,hogy semmi nem megy. Kimentem ugyan ebéd után kétszer az utcára sétáltam a szokott körömet,nem igazán nagy sikerrel,de végigmentem az utamon, de akkor is fulladtam visszafelé,megálltam,pihentem,ujra nekifogtam. De nem merem befujni a Ventolint amikor hazaérek fulladva – ezt kérdezte az egyik bejegyzésében Rita is.Lehet,ha ilyenkor kellene használnom sokkal kevesebbet fulladnék? – a gondozóban azt mondják az aszisztensek,hogy ha ugy érzem még éjjel is fujhatom.- én nem merem.Tapasztalatotok van-e ezzel kapcsolatosan,vagy javaslatotok.
  Visszatérve a csodacseppekre én nem használom azt, két-három nap probáltam,egy cseppet a nyelvemre, semmi. -de csak amit a z orvos felir azt merem, hiszen nekem inkább nyákoldó kell,nem köhögéscsillapitó, csak nehogy megkérdezze a sogornőm,hogy használ-e,vagy hozzon másikat, ráadásul nem is hazai ,hanem német azt hiszem.Megmutattam a háziorvosnak, rámondta,hogy nyugodtan szedhetem, na én azért nem szedem,mert lehet,hogy elkerülte a sok oldalas magyar nyelvü utasitáson,hogy ez nem nyákoldó.
  A gyógygomba is olyan volt,hogy imunerősitőként adták,ezelőtt négy évvel szedtem,semmi változást nem tapasztaltam, nem is kértem másikat.
  Ezért maradok én a gondozóban felirt gyogyinál, s gyógyszertári kakukfüves teát iszom inkább, paxirasol tablettát is szoktam,hogy feloldjam.
  Már inkább hozom az ellenőrzőm Mihály,kérek egy oszt.fönöki letolást,csak könnyebb lenne a napom.,ha igy csüccsben vagyok,horgolok akkor még elvagyok, az oxigénem 98 % pulzusom is jó,csak tétlenül lessek ki a fejemből,horgoljak.
  Nem panaszkodom tovább,várom Mihály és Mindenki mit javasoltok.
  Legyen szép délutánotok és jó levegőtök!

 16. “Persze, és sajog a szíved, ez ismerős.”
  Legalább tetted volna hozzá, hogy fogok én még ott sétafikálni…de így most kicsit elkeseredtem…

  Pocs és családja…hát, komolyan, sírok a röhögéstől…azt hittem, telefonról írtad 😀 😀

 17. Sziasztok!
  Mihály igazad van a pánik kérdésben, én sem magamtól jöttem rá. Küszködtem én is ezzel (még, tán amiatt is, hogy én 1 szemmel nézem a világot és ahogy öregszik az ember ez helyzet is felerősödik. Fiatal koromban baromira nem zavart). Agykurkász vezetett rá, hogy a “mileszaakkorha” nem vezet/het sehova, mert akkor ez határozza meg a minennapjainkat. Tudom, könnyen írom most (pedig, egyszer-egyszer még nálam is előjön), de javaslom Mindőtöknek, aki ezzel küszödik, próblja meg szakember segítségét kérni. Ehhez -természetesen- társul állandó gyógyszer, de úgy érzem, hogy ez még mindíg jobb, mint az állandó félélem.
  A Ventolint én akkor használom, ha nincs levegőm, nem tudok beszívni. 99, %-ban használ. (Az 1 %-nál jött a mentő.)
  A Légzést a gyógytornászok a kórházban tanították, de sztem a legjobb tanár a “börd”. Imádtam “játszani” vele. Ez a berendezés kipucolt, utána baromi könnyű volt lélegezni.
  A FEV-vel kapcsolatban: Nem tudom, mitől alakult így, talán az is, hogy feszegetem a határaimat. (Igaz, néha visszaüt, jelzi, higy vegyek vissza és akkor nyúlok a zsebembe 1 puff Ventolinért.) Ami nagyon rossz volt, a FEV1 14 %. Akkor azt hittem, kézenfog a kaszás.
  Marika! A szerek: Neprinol, Serriéta, Imonax Balance, GalCkomplex, Szerves szőlőmag.
  Mihály! Lécci, írd meg mik azok a kemikáliák, hátha nekem is segítene.
  Egyelőre ennyi, vigyázzzatok Magatokra! Isten adjon jó levegőt!

 18. “hát, komolyan, sírok a röhögéstől”

  Ha komolyan sírsz a röhögéstől, milyen lehet, mikor vidám vagy? Bele se merek gondolni.

 19. “Agykurkász vezetett rá, hogy a “mileszaakkorha” nem vezet/het sehova, mert akkor ez határozza meg a minennapjainkat. Tudom, könnyen írom most (pedig, egyszer-egyszer még nálam is előjön), de javaslom Mindőtöknek, aki ezzel küszödik, próblja meg szakember segítségét kérni. ”

  És aki tud jó pszichológust, gyógytornászt, varázslót – szerintem ossza meg, hátha másnak is jól jön.

  ‘a legjobb tanár a “börd”’

  Azmiaz?

  Relvar és Breezhaler a kábítószereim.

  Sörmárkát is írjak? Szerintem ezen a téren rátok bízom a választást, elég önállóak vagytok.

 20. Sziasztok, valahová elszálldosott egy tegnap vagy tegnapelőtti írkálásom. Na mindegy:)

  Szóval Ritám: Azért, mert csak egy év múlva kell kontrollra menned a tüdőgondozóba, nem azt jelenti,hogy nem mehetsz oda bármikor, ha panaszod van, ha úgy érzed rosszabbodott az állapotod!
  Az én kontrollpapíromra ez van írva: “Állapotromlás illetve panasz esetén azonnal jelentkezzen szakrendelésünkön.”
  Ha nem érzed jól magad, menj el, kötelesek megvizsgálni! Ne legyünk már nyuszik (bocs!), erre már rájöttem, mert ki képviselje a saját érdekünket, ha nem saját magunk. Egyébként, nem tudom milyen lehetőségek vannak arrafelé, amerre laksz tüdőgyógyász ügyben, de nekem azt mondta a házidokim, hogy ha nem vagyok megelégedve a “tgyógyimmal”, jogom van orvost váltani! (Jó, mondjuk én Pestre járok)

  Marika, mit veszítesz, ha megkéred a beutalót? Ilyen betegségnél, mint a mienk, nem szoktak egy beutalóval sz…kodni! (Lehet, nem a Mátrába kapnád (bér ez országos ellátottságot ad), de van még máshol is tüdőszanatórium. Bocs, a csúnya szóért, de ki vagyok akadva kicsit, hogy miért félünk az orvosoktól, ők is emberek, nem istenek (noha sokan azt képzelik magukról).

  Sok helyen olvastam, hogy az alvászavar sajnos a betegségünk egyik tünete, a fene enné meg! Én este egy 500 mg-os magnéziumot és 1 o,5 Xanaxot szedek be. Nem akarok még altatót is szedni. Ez általában elálmosít, de mire elhelyezem magam alvához sokszor van, hogy úgy érzem nem tudok mégsem elaludni. Van, amikor még megiszom egy fél pohár meleg tejet is. Érdekes, mikor itt alszik az unokám, akkor nincs problémám az elalvással, noha azért később alszom el, mint 5-6 évvel ezelőtt.
  Most ennyi fért bele, legyetek jól, sok oxigént!

 21. Sziasztok,
  mielőtt folytatom a konyhaszekrény ki-bepakolását, meg a pacsálást, hogy az utolsó porhalom is eltűnjön a még belepett helyekről, kiolvastalak benneteket.

  “Az intenzíven a doki azt mondta akkor ne használjam, a gyógyszer ami benne van tiszta alkohol.”
  Na, ezektől tudok a falnak menni – odáig eljutnak a dokik, hogy ha nem jó, ne tedd…ok, de akkor mit tegyél helyette? Javasolt valamit?

  A kemikáliákkal én is úgy vagyok, hogy tulajdonképp a nevüket sem tudom, azt sem, mi mire való – csak a szigorúan nekem rendeltekkel vagyok tisztában. Az meg nem sok. Őszintén: nem törekszem arra ,hogy szaporítsam őket.
  Ami a gyógynövényeket illeti, én is szkeptikus vagyok – mint az epres joghurttal…a világban nincs annyi belőle, amennyit eladnak a valódiságára hivatkozva.

  Az agykurkász felkeresésével kapcsolatban a 22-es csapdájának érzem a dolgot: ha fel tudnám keresni, az azt jelentené hogy nincs para a menéssel kapcsolatban. Ha nincs para, akkor minek menjek az agykurkászhoz, miért ne mennék inkább tekeregni valamerre, amerre szívesen tekeregnék? 🙂

  Katám, az a helyzet, hogy addig mentem dokihoz havonta egyszer (3 hónapig), amíg beállították ezt a Brimicát. Semmi mást nem kapok (nem reklamáció), valóban mondták, hogy gond esetén mehetek…na, hogy mi a gond, azt a bánat tudja. Mármint, az a gond, amit gondnak lehet elfogadni….
  Mert ugye, ha rosszabb napom van, az nem gond, majd elmúlik, ( Most eszembe jutott az a régi vicc, hogy a baj ott kezdődik, ha döglenek a nyulak 😀 😀 )
  Ha hosszabban köhögök – felszakadozik, aminek fel kell szakadoznia – az is egyszer véget ér….olyan is volt, hogy még este is bírtam a melót, de van, hogy napokig úgy szipákolom a levegőt du. 5-től, mintha szívószálon jönne…a doki a szomszéd városban van….mire időpontot kaphatok, már talán el is felejtem azt, ami miatt menni akartam – és lehet, hogy normális, amit én gondnak vélek….szóval, tényleg, mint ahogy nem igazán láttam tisztán, hogy mikor kell a Ventolin, úgy azt sem tudom, hogy mi számít gondnak…így jártam dolgozni, még Brimica nélkül… Lehet, egy évet végig kell csinálni ahhoz, hogy nagyjából képbe kerüljek?
  Te rendben vagy, Katám? 🙂

  Marika, nekem max. 4×2 puffot mondtak a Ventolinra. Nem tudom, hogy ez a kapott gyógyszertől is függ-e, vagy maga a Ventolin ennyit tud..vagy a személy állapota…igyekszem nem használni. Ha mégis rászánom magam, sok változást nem tapasztalok. Lassan jön a jó idő – emelheted a tekerés-adagot 😉

  Mi az a börd, Zsolt?

  Hajni – úgy eltűntél ,mint az aranyóra…remélem, minden ok.

  Alvás: mostanában megy…már 4 napja egyszer ébredek, arra, hogy fordulni kéne, mert nyomom a csípőmben az ideget, aztán nem érdekel a világ. Viszont, fél 2-kor még mazsolázom a sok hülyeséget a tévében…

  Na, mennem kell….legyetek jók, vigyázzatok magatokra, lélegezzetek “tartalmasakat” 😉

 22. Szép napot mindenkinek!
  Nem ismerem azokat a gyógyszereket amit ti szedtek a Retafyllin kivételével. Én 1 puff spirivát, 2×1 puff Seretide Diskus, 2×1 retafyllin,. Buventont ha szükséges..
  Megnéztem a seretide hatóanyaga hasonló az Air FlouSol hoz
  Probáltam már lecserélni a Seretidét mert drága de 2 hét múlva vissza kellet cserélni mert fulladni kezdtem, a retafyllint is próbáltam lecserélni az sem jött össze.
  Bolond lány! Nem csoda hogy falnak mész tőle, én is, ugyanis nem javasolt semmit.
  Oxigén dús napot.

 23. Marika Megnéztem a Ventolin hatóanyaga ua mint a buventon abból is 4×2 puffot lehet, Amikor a kőrházból kijöttem szívtam 6 óránként legalább fél évig mert fulladtam. Már nem kell csak ha 1- 2 órára megyek el vagy ha nagyon nyirkos a levegő. Szerintem azért adják hogy akkor szívjam amikor szükséges.

 24. Sziasztok!

  Ritám, ennyit tudtam elöbányászni
  “A kezelőorvos a Ventolin Evohaler-t rendelheti készenléti gyógyszerként olyan esetekre, amikor nehézlégzéses, fulladásos rohamok jelentkeznek. Pontosan annyi adagot lélegezzen be és olyan gyakorisággal, ahogy azt kezelőorvosa előírta.”

  Először nekem is ezt írta fel a doki, egy hónapra, de egyszer kellett csak használnom, mikor legközelebb mentem, mondta, van jobb rohamoldó, a Berodual, azóta az van nálam, ha gond van, de három hónap alatt egyszer kellett csak éjszaka, akkor használt. Én is csak a Brimicát kapom, ez állítólag egy újabb (kb.2015 van nálunk)gyógyszer, mert többféle hatóanyag van benne, mint az eddigieknél, én úgy érzem, nekem használt. Azonkívül a letapadt letapadt trutyira nekem a Terpin vált be a legjobban. Más gondom nem nagyon van, hálistennek, csak már nagyon várom a tavaszt.

 25. ˇ”Marika Megnéztem a Ventolin hatóanyaga ua mint a buventon abból is 4×2 puffot lehet,”
  Szia Jusztina! köszi,hogy utánanéztél, nekem is 4 x 2 puff az engedélyezett,nem szoktam használni,mert nekem a szivemnek nem jó, szerintem másnak sem,megzavarja – régebben fél évig a Berodualt kellett 4 x 2 puffot használnom, teljesen kikészült a szivem tőle, akkor adta a dokinő a Ventolint, ez meg nem sokat érhet,mert nem vettem észre mikor használtam,hogy jobb lett volna utána. Már vagy két hónapja nem használtam,nem azért mert nem kellett volna,hanem ha nem használ,akkor a szivem minek készitsem még jobban ki.Azért mindig nálam van,közelemben,ha véletlenül csüccs nem segitene,akkor puffognék vele. Én is használtam azokat a gyogyikat ,amiket irsz ,lecserélte a dokinő a 2 x 1 Diskust,pedig az jó volt,akkor nem fulladtam ennyit.Ez ujabb,modernebb stb….. és lecserélte.
  Nálunk kettő doki van egyik a helyieket kezeli, ő a főorvosnő,hozzá tartozom, a másik a környező települések lakóit – azt mondják, az kedvesebb is,meg jobban meg vannak vele elégedve a betegek.Átmenni hozzá lehetetlen,mert fejem venné a főorvosnő , sajnos.Ahol több tüdődoki van ott más a helyzet,de nálunk ez van, mondta,mikor panaszoltam,hogy nem tudok csinálni semmit, ” mit akar maga 30%-os tüdővel?kérjen segitséget! ” na és ezek után már gondolhatod nem sokat szólhat az ember.
  Még jó,hogy itt a csoportban tudunk tapasztalatot cserélni, MIhály olyan készségesen leirja, leirta a tudnivalókat,hogy ebből szedjük az okosságokat.
  Várom már a jó időt, gondolom mindannyian,talán akkor már könnyebb lesz a helyzetünk.
  Kivánok jó pihit délutánra és jó levegőt , fulladás mentes napokat.

 26. Katám, köszönöm szépen a Ventolinról szóló pontosítást – hát, azt hiszem, nem a legnyerőbb dolog a z életemben – olyankor próbálkoztam vele, amikor az a szívószál-hatás mutatkozott…nem lett jobb tőle. Így hát – csak van.

  Marika, ez a mondat “tetszett”:
  ” mit akar maga 30%-os tüdővel?”
  Na, az ilyen cinikus megjegyzésektől szeretném óvni magam. Inkább odaadom Mihálynak az ellenőrzőmet…irkálja csak tele mindenféle büntikkel.
  Jusztina – azt is sejtettem, hogy más ötlettel nem áll elő a dokid…

  A jó időt én is nagyon várom – azt hiszem, a napsütéses tavasz, a nem túl meleg nyár kb. azokat a körülményeket adja, mint amiket a lakáson belüli gyalogláshoz “kapok”…

  Mennem kell, de olvasok…legyen sok levegőtök! 🙂

 27. “Ennek a doktornőnek én tuti valami csúnyát mondtam volna kapásból.”

  Kedves Névtelen – csak elfelejted, hogy én vagyok a beteg és tőle várom a segitséget ill.gyogyit.

  1. Az a névtelen én voltam, én is úgy gondolom hogy Ő lenne a segítség azért mondtam volna neki csúnyát.

 28. Sziasztok Mindenki! hideg idő volt ma felénk, egy körre futotta az erőmből, de tegnap három kör sikerült, majd holnap ha jobb lesz az idő talán sikerül.
  Nem tudom ki hogy van? nagy a csend, akkor biztos semmi baj nincs felétek.
  Jusztinát szeretném kérdezni,hogy irtad a Retafylint nem birtad,le kellett cserélni .- mi volt a baj vele, az is lehet,hogy nálam is az csinálja a nagyobb gondot,jobban fulladok,mint azelőtt- nem biztos,csak eszembe jutott,,hogy megkédezzem.Ha esetleg másotoknak is van ezzel a gyogyival kapcsolatosan tapasztalata, irjátok meg nekem. -előre is köszi.
  Legyen szép hétvégétek és jó levegőtök!

 29. Sziasztok!
  Mihály! Először is köszönm a kábszer neveket!
  Másd: A börd, az egy oxigénnel működő eszköz, amelyik ötvözi a légzőizom trénert és a “gyolyós pipát”. Mindezt oxigénnel teszi, úgy, hogy nem elég belélegezni a levegőt “ő” még tólja is, úgyhogy -gyakorlatilag úgy veszel levegőt, hogy a nyomást is viszatartod, ill., kilégzésnél, kifújod. Ennek a ketyerének az erősségét lehet szabályozni. Baromi jó, mert ahogy -végülis- közösen (én és a gép) pumpáljuk a levegőt oda-vissza és ez minden trutyit felszakít és kihoz.
  Más: A Ventolin max. adagja -papíron- a 4×2 puff, de a doki/k azt mondják, hogy ez a szabály nem ismeri a fulladás időközeit, úgyhogy, ha vki fullad és kell neki, az fujjon: Nekem néha elég az egy .
  Agykurkász: Lehet, hogy valahol csapda, de -mondom én, olvassátok Ti-, 1 x 2 x erőszakot kell venni Magatokon, hogy a pánihelyzet elmúljon, igaz, lehet, hogy kell hozzá valamilyen gyógyszer. Akár van köze a pániknaka fulladáshoz, akár nincs, mert a pánik előbbi, mindenképpen ki kell deríteni az okát, mert ez is válhat csapdává. A természetgyógyászok a különböző megfigyeléseik- és tanaik alapján azt is mondják, hogy ne vonzd be a bajt, pl., a pánikot! Magyarul, ne gondolj rá, ne félj tőle, mert bevonzod és akkor tuti egytüt lesztek. Az én agydokimat szívesen ajánlom -persze vele való megbeszélés után-, de készüljetek, mert az egy igazi COPD-s kihívás: a II. emeleten van, egy régi -polgári- házban, ahol 1 emelet megegyezik 2 panel-emelettel.
  Tudődokik: Valóban 3 hónaponként “kell” a szinük elé járulni, de, az csak a gyógyi adagolás miatt van. Ezt, mármint a gyógyszerfelírást, már fél-egy évre a háziovosnak is kiadják jellemzően azért, hogy ne kelljen annyit várni, esetleg utazni a gyógszerért. Egyébként pedig, bármikor mehetsz, csak be kell jelentkezni.Én a múltkor várólista miatt akadtam ki. Egyébként nem árt néha spirometriát csinál/at/ni, mert -esetleg-az “megmondja” hogy kell-e gyógyszert cserélni. A pulzoximéter azért ad egy támpontot. Nálam ugyan változó, 91-97-ig ill., 100-115-ig van a pulzus, de ezért kórházban nem szóltak. Na, most ennyi jutott eszembe, megint nem tartotttam be az irodalmi hármast, de innen szép nyerni.
  Én is várom már jobb időt, hogy ki tudjak jobban szabadulni (és ne fűtsenek körülöttem). Mert ez a napi 10-15 perc ez túró.
  Kívánok Magunknak Oxigéndús, (oxigént tudok adni, van bőven) friss, baci-és vírusmentes levegőt és mellé jó készüléket (orr-száj-légcső)!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.