A MI KIS FÓRUMUNK

Ezentúl csak itt lehet majd hozzászólni – egyrészt így egy helyre gyűlik az összes megjegyzés, másrészt a többi oldal betöltődését sem fogják ezek lassítani.

Tessék, csak tessék, itt lehet csevegni! Kíváncsiak vagyunk egymás történeteire, ötleteire, sikereire, gondjaira; én speciel nagyon-nagyon sokat tanultam az eddigi hozzászólásokból.

Javaslom, hogy aki válaszol egy mondatra, az tegye oda az illető mondatot idézőjelben az irománya elejére, mert a WordPress nem túl ügyesen mutatja, hogy mi mire válasz (vagy én nem túl ügyesen állítottam be valamit). És ugyanezen ok miatt a választ is érdemes új hozzászólásként megtenni, nem a “Válasz” gombot megnyomni. Ha ott van az elején a mondat, amire reagálunk, akkor jól érthető lesz az egész.

1,116 hozzászólás a(z) “A MI KIS FÓRUMUNK” bejegyzéshez

 1. OMSZ: 2018. április 16. 17:58
  Szaharai por Magyarország felett

  2018. április 15-én, a későesti óráktól szaharai por érkezett Európa fölé, amelyet hazánk felett is detektálni, azaz mérni tudunk. Az Észak-Afrikából kiinduló, és Európa nagy részét beterítő „porfelhő” – szerencsére ritkán előforduló –, nagymértékű légköri átlátszóság-csökkenést okoz hazánk felett is.

  A műszeres mérések szerint, Magyarország felett is határozottan látható a nagyobb koncentrációban jelen lévő szaharai por (2. ábra). Ezt támasztja alá MET-ÉSZ észlelő kollégáink által készített fényképek is (3. és 4. ábra).

  Vasárnap este érkezett a poros-homokos légtömeg első hulláma, és amint az az aeroszol-előrejelzési animáción látszik, a keddi nap végéig felettünk is marad, sőt, sőt a homok koncentrációja kissé tovább nőhet. Az időjárás előrejelzés szerint kedden a nap végén egy hidegfront érkezik, amely szerdára okoz légtömeg-váltást, és ennélfogva a levegő “tisztulását”.

 2. Sziasztok

  B Lány Én kezdettől fogva használom a Spirivát nekem kitart 24 órát

  Mihály Az első belégzés után megy 3-5, kilégzés után 2-3, a másodiknál már kevesebb. azzal van gondom, ha folyamatos egymás utáni légzésnél a kilégzés utáni szünet drasztikusan csökken. Ha elejétől csak 1p szünetet tartok akkor is csak 4 ki be légzésig bírom. A kilégzés utáni az egyre rosszabb.
  Ha pihenés után újra próbálkozom vele már 4 ki- be légzés után még rosszabb. Többszöri próbálkozás után kellett az oxigénpalac.
  Lényeg folyamatos egyenletes lélegzetvételnél a kilégzés után nem tudok szünetet tartani. Ha csak a belégzés után tartok szünetet azzal nincs problémám 10 ig is megy.
  Jó idő van de reggel az autó sárga színű volt a rárakódott homoktól. Csak maszkba szabad kimenni.
  szuszogás mentes napot.

 3. Jusztina részletesen leírta a légzésszünetes tapasztalatait:

  “Az első belégzés után megy 3-5, kilégzés után 2-3, a másodiknál már kevesebb…”

  Köszönöm, ezek az élmény-leírások nagyon hasznosak mindnyájunknak! Megpróbálom őket összegyűjteni és levonni a tanulságokat.

  Ha a belégzés után is, meg a kilégzés után is tartottál szünetet, az szerintem egy SOKKAL nehezebb gyakorlat, mintha csak az egyiknél csinálod.

  És ha kilégzés után 2-3 másodperc megy, akkor legfeljebb 1 másodperccel jó kísérletezni, vagy még rövidebbel – épp csak egy minimális szünet az AZONNALI légvétel helyett.

  Azért rugózom ezen ennyit, mert a mozgásadagolós és a légzőgyakorlatos poszban is megpróbáltam leírni, hogy mi az, hogy “kevés” és szerintem nem egészen sikerült. Meglepően nehéz téma; a mozgásnál még csak-csak felfogja az ember, hogy ne annyit csináljon, mint amennyit bír, hanem kevesebbet (igaz, Marika?) – de a légzésnél ez nehezebb.

  Van olyan gyakorlat is, amikor megpróbáljuk (kevésszer) késleltetni a levegővételt, addig, amíg bírjuk.

  Viszont a másik gyakorlatnál, ami a Buteyko módszernél jön elő, csak addig tartunk szünetet, míg minden erőlködés nélkül megy és ezt próbáljuk többször ismételni. Szoktatjuk a szervezetünket; ha 5 másodperc megy, akkor csak 2 másodperc szünetet tartunk, ha 2-3 másodperc megy, akkor csak fél, vagy egy másodpercet.

  Ha még több élmény és vélemény összejön, akkor megpróbálom részletesebben beleírni ezeket a posztokba.

 4. Halihó, jó ötlet Mihálytól ez a rendszerezés – amit egészítsünk ki azzal, hogy kezdünk valamit a terheléses légzéssel is. Amikor a gyaloglás, a fékromlás (Marika, jó szó ez? 🙂 ) erőteljes szuszogáshoz/lihegéshez vezet. Persze, lehet megállni…de vannak helyzetek, amikor azt nem lehet (pl. úton mész át még zöldnél), tehát lélegezni kéne, de nincs rá megfelelő technika. Mert sétánál megállok…meg előre hajolok….meg szájon be-ki, aztán csak ki, aztán orron – fokozatosan lassítva a légzést.. .de az út közepén megállva a szememre hányják az egész rokonságomat.

  Én is szoktam gyakorolni a levegő bent tartását belégzés után is. Valóban könnyebb, mint kilégzés után. De ahogy Mihály is írja – nem erőltetem. Van, hogy 11-12 mp., de vannak rosszabb napok, amikor csak 5-6 mp.
  Ami jó, azt nem tudom leírni érthetően. Van a Buteykonak egy olyanja, hogy be-kilégzés orrod alá tartott ujjal – lélegezz úgy, hogy nem érzed a levegő áramlását. Na, a belégzést úgy, … nehezen éreztem rá – azt hiszem, már megy. Kicsit olyan, mintha harci paripaként az orrlyukaidat kitágítanád és mintha csukott szájjal mégis a torkodon, szájon át akarnál levegőt venni. Más hasonlat: amikor valami oltári büdöset érzel és arra reagálsz. Kilégzés ugyanott, ugyanúgy.
  Békésen ülve a tévé előtt ezek nagyon nem jelentenek gondot – igaz, a magam ritmusát követem. Aki azt mondja, 2-ig be, 3-ig számolva kilégzés…de nekem a 3 és 4 jön be, akkor azt csinálom. Az orron át légzést azért tartom egyébként hasznosabbnak, mint szájon, mert szájon véve a levegőt hasít, karistol – olyan köhögés kap el, hogy az totál levegőtlenít – utána nem győzök levegőért kapkodni. Orron át lélegezve ennek a veszélye kisebb. Lassabban jön a levegő – ezért viszont séta közben nem tudok sietni egy idő után. Merthogy, egyszer csak kéne a gyorsabb légcsere., de orron át nem megy, szájon át köhögtet.
  Ha erősebbnek érzem magam, akkor egyszer megpróbálok 1-gyel tovább számolni, utána viszont (akár sikerül, akár nem), nem ebben a ritmusban folytatom, hanem legalább egy percig normálisan lélegzek, utána próbálkozom újra. Van, hogy többször is megkísérlem ezt a visszatartós játékot, de hogy hányszor, milyen ritmusban, hogyan, mivel ötvözve – azt az első kísérlet sikere dönti el.

  Van, hogy a kis szőnyeg megrázogatása után jöhet a vastüdő…de ha rákészülök, és a levegő KIfújása (lassan) közben rázogatom az ominózus szőnyeget, akkor nem olyan gáz a végeredmény.

  Zsuzsa írta valahol régebben a sétája kapcsán, hogy önkéntelenül behúzza a hasát.- én is. valamikor az természetes (hiúsági) részletkérdés volt, most viszont azt vettem észre, hogy meg kéne tanulni mozgás közben külön-külön lazítani a szükséges izmokat. Mert ha “lazáztam”, hiszen a görcs az összes izmot összerántja , akkor a lazítás eredménye az lett, hogy nem csak a hasi légzéshez kellő izmok lazultak, hanem a háti, tartó izmok is. Ami nem szerencsés, ha épp sétál, egyenesen megy az ember lánya. Ha sikerülne, akkor a tartás is megmaradna, és a légzőizmok sem görcsölnének.

  Na, most megyek egy kört kint. :)Nagyon zavaros volt?
  Ölelés 🙂

 5. ” amit egészítsünk ki azzal, hogy kezdünk valamit a terheléses légzéssel is. Amikor a gyaloglás, a fékromlás (Marika, jó szó ez?) erőteljes szuszogáshoz/lihegéshez vezet. Persze, lehet megállni…de vannak helyzetek, amikor azt nem lehet (pl. úton mész át még zöldnél), tehát lélegezni kéne, de nincs rá megfelelő technika.”

  Főleg a terheléses légzéssel kell kezdeni valamit. Az egész sportlégzéses poszt erről szól és biztos ki lehet még ezer apró, kétszázötven közepes és huszonhárom nagy dologgal egészíteni, ha kapok tőletek segítséget.

  Azzal azt hiszem nemigen foglalkoznak a gyógytornászok, hogy testmozgás közben hogyan lélegezzünk, pedig ha van fontos dolog, akkor ez az.

  Minden kis megfigyelésre, élményleírásra, hozzászólásra vevő vagyok. A saját tapasztalataimat megpróbáltam írásba önteni, dehát én csak egy darab ember vagyok két darab tüdővel és azoknak az élményeivel.

  Jó lenne minél több tüdő naplóját összeönteni egy nagy okossággá.

 6. Bocs, hogy ilyen szakaszosan – de ahogy eszembe jut néhány eset: szóval, írtam talán valamikor, hogy menet közben, ha nagyobb levegőt akartam venni, úgy sikerült a legtöbbször, amikor a a légvételt a hátul lévő lábamon támaszkodva, azzal “elrugaszkodva”, előre tolva magam, egyidőben vele vettem a levegőt – akkor éreztem a legkisebb görcsöt.
  De: még mindig vezet Mihály hasi légzése, és a vállak leeresztése….

  Na, jó éjt, ma már csak az ágyat célzom meg. 🙂
  Legyen sok levegőtök, és aludjatok jól! 🙂
  Ölelés 🙂

 7. Jó reggelt! 🙂
  Én vagy eltűnök, mint az aranyóra, vagy túltengek – bocsánat.
  A reggeli kávé melletti gondolat: nem tudom, mi a rosszabb – az, hogy piszkosul kevés a levegőm, (pedig még egy óra van fújásig, és már egy órája tart az érzés) vagy az, hogy ahhoz a kevéshez is iszonyú erőfeszítések árán jutok. Emiatt a reggeli jövés-menés is elég érdekesre szokott sikerülni. De legalább jól kiköhécselem magam :/

  Ma csavargyár…jó idő lesz, nem ülök itthon 🙂
  Hasonló szépeket kívánok mindenkinek – aki régen volt, jelentkezzen, aztán mehet a dolgára. 🙂

  Napsütéses , oxigén-dús sok levegőt mindenkinek! 🙂
  Ölelés 🙂

 8. “Van, hogy többször is megkísérlem ezt a visszatartós játékot, de hogy hányszor, milyen ritmusban, hogyan, mivel ötvözve – azt az első kísérlet sikere dönti el.”

  Ez a lényeg – hogy mindig az aktuális állapotunkhoz igazítjuk a nehézséget kísérletileg és nem ahhoz, amit előre elhatároztunk.

  “most viszont azt vettem észre, hogy meg kéne tanulni mozgás közben külön-külön lazítani a szükséges izmokat… Mert ha “lazáztam”, hiszen a görcs az összes izmot összerántja , akkor a lazítás eredménye az lett, hogy nem csak a hasi légzéshez kellő izmok lazultak, hanem a háti, tartó izmok is.”

  Jó, hogy szóbahoztad, nem hangsúlyoztam ki. Aki nem szokta ezt, annak kell hozzá egy kis gyakorlás. Amit nyilván nyugalomban (is) érdemes megejteni, hogy jobban oda tudjunk figyelni.

 9. Szia Mindenkinek!

  Kicsit eltűntem, de olvastalak Benneteket. Túl vagyok a nyuszi ajándékán (vesegyulladás), nem kívánom senkinek, úgyhogy, ha lehet kerüljétek. Az okát senki nem tudja, de 2 antibiotikumos kúrával sikerült megjavítani az elromlott szerkezetet. Írtam, hogy érdekesen vagyun összeszerelve. A COPD és a vesegyulladás egy “iszteni” kombó. Mert ugye, a COPD-nél jó, ha tudsz köhögni, a vesegyulladásnál viszont elk kell dönteni, hogy mit csinálsz. T.i. Ha köhögsz, akkor félő, hogy az általad termelt különböző “festékekből” könnyen “festhetsz” freskót a rajtad lévő alsóneműdre. Ha meg akarod kímélni magad a ruhafestéstől, akkor elképzelhető, hogy “lazán” megfulladsz. Van még egy “előnye” a dolognak: Rájössz, hogy a vesédben van egy automata, ami akkor lép működésbe, amikor azt hiszed, hogy sikerül végre egy olyan fekvő helyzetet találnod amikor kevésbé fáj. Na, akkor bekapcsol az automata és -emlékeztetve magzati időszakodra- baromi sebességgel összeránt magzati pózba. Ne kövezzetek meg érte, de kínomban bűnöztem. Rágyújtottam……. Nem ajánlom senkinek -félre ne értsetek-, de két szippantás után lényegesen könnyebben jutottam az áhított levegőhöz, ill., könnyebben szakadt fel, aminek fel kell. Úgy éreztem, hogy jobb volt, mint a Ventolin. Igaz nem sokat használom az említett rohamoldót de néha szükségem van rá. Megvallom még 2-szer kipróbáltam Ventolin helyett a bagót és bevált. Meg fogom kérdezni a dokit, hogy mi a véleménye az előbb leírt helyzetről, de úgy éreztem, hogy az életminőségemen javított az a nagyon lihgt-os cigi.
  Kedves Kriszti!
  Én 22 %-os FEV 1-el vagyok, nem mondom azt néha, hogy hú de jó, de megfelelő gyógyszerekkel majdnem mindent tudok csinálni. Nem azt mondom, hogy baromi sebességgel, de módjával megy a séta, a házt. munka, még néha -feszegetve a határokat-, a kerti munka olyan része ism, amire nem is gondoltam. Ha elfáradok, leülök. Egy necces dolog van: a hajolgatás. Kérlek, ne gondolkozz százalékokban, mert akkor arra fogsz figyelni! Engedd el! Van, aki 16%-kal is él, teszi -lassan- a dolgát. Van, aki 65 %-kal fuldoklik. Nekem volt a FEV 1-em 14 % is és itt vagyok. Hozzá kell tegyem, hogy én Medrolt is szedek (10 mg/nap). Ha bejelentkezel, bármikos csinálnak Lfunkciót. Nem kell ragaszkodnod a doki visszarendeléséhez. Ami még nagyon nem tesz jót, az az idegesség, ha ilyen gondod van, próbálj vmi természetes nyugtatót magadhoz venni.
  Kedves Marika! Palackot a kórházban ambuláns rendelésen is felírnak. Nekem a kórházban azt mondták, hogy a tüdőgyógyász is felírhatja. Most találtam a vebbetegen:
  “Otthoni használatra tüdőgyógyász vagy kardiológus orvos javaslatára a háziorvos írhatja fel olyan betegek részére, akiknek állapotában ezen terápiával jelentős javulás érhető el.”
  Kedves Jusztina!
  Még nem tudok én sem olyanról, aki az otca közepén megfulladt volna COPD miatt. Nekem is volt 2 rohamom, jött és vitt a mentő. Az utcai rosszulléttól ne parázz (annál rosszabb), de ha előfordulna tudsz segítséget kérni és nem fognak magadra hagyni, azzal hogy piás vagy. Tapasztalatból írom: Én a kórházban is rohamoztam, annyi erőm nem volt, hogy nyomjam a nővérhívót, de hörögve tudtam kiabálni segítségért.
  Egyelőre ennyit. Megyek ezt-azt elintézni. Folyt. köv.
  A jó levegő legyen Veletek!

 10. “Túl vagyok a nyuszi ajándékán (vesegyulladás)”

  Nagyon kemény, amin átmentél, jó hallani, hogy túl vagy rajta!

  “Egy necces dolog van: a hajolgatás”

  Igen, ezt magamon is megfigyeltem és mások is írták, hogy talán a legnehezebb fizikai tevékenység. Nagyon figyelni kell arra, hogy lehajlásnál ellazítsuk a hasunkat és lazán kifújjunk, illetve engedjük kiszaladni a levegőt; ha tovább tart a dolog, akkor apró kifújásokkal és minél lassúbb belégzéssel szerezzük be az oxigént. Azért kell nagyon figyelni, mert sajnos reflexszerűen ilyenkor beszívja és visszatartja az ember a levegőt, ami persze görnyedve nagyon kellemetlen.

  Nekem az is szokott segíteni, ha az egyik lábammal előrelépek, úgy hajolok le és a térdek enyhe rogyasztása is jót tesz. Na meg persze ha nincs szükség mindkét kézre, akkor az egyikkel lehet a térden támaszkodni.

  Vagy meg kell kérni valakit, hogy hajoljon le helyettünk…

 11. “Kérlek, ne gondolkozz százalékokban, mert akkor arra fogsz figyelni! Engedd el! Van, aki 16%-kal is él, teszi -lassan- a dolgát. Van, aki 65 %-kal fuldoklik.”

  Nagyon jó tanács. Egyrészt a FEV1 csak egy mérőszám a sok közül, másrészt a számokra nagyon rá lehet csavarodni, kialakulhat egy hipochondria, ami tönkreteszi a lelki egyensúlyt.

  Azt szokták hipochondernek nevezni, aki csak képzeli magát betegnek, de szerintem egy fajtája igazi betegek között is létezik: aki túlzottan gyakran és aggodalmaskodva figyeli a mérőszámokat és ezzel kínozza magát.

  Persze ezt nagyon nem könnyű abbahagyni, talán leginkább segíthet, ha van társ, akivel meg lehet beszélni az aggodalmakat. Akinek nincs, az meg keressen egy jó kis fórumot a neten…

 12. “most viszont azt vettem észre, hogy meg kéne tanulni mozgás közben külön-külön lazítani a szükséges izmokat… Mert ha “lazáztam”, hiszen a görcs az összes izmot összerántja , akkor a lazítás eredménye az lett, hogy nem csak a hasi légzéshez kellő izmok lazultak, hanem a háti, tartó izmok is.”

  Kitaláltam ehhez egy gyakorlatot. Lehet ülve, állva, sétálva, guggolva csinálni. Kihúzzuk magunkat, kicsit kihomorítunk, ezzel szándékosan enyhén megfeszítjük a hátizmainkat és közben hasi légzést végzünk.

  Próbáljátok ki, a túlélők számoljanak be a tapasztalatokról.

  És még egy másik az előző, hajolgatós problémához: Lehajolunk egy kicsit (nem kell a földig) és próbálunk egyenletesen, enyhén, a kifújásra koncentrálva lélegezni. Ha jól megy, akkor próbálunk mélyebbre hajolni.

  Ez a “pont azt gyakoroljuk, ami rosszul megy” című találmányomhoz kapcsolódik.

 13. Sziasztok, Zsoltot külön is szeretettel üdvözlöm – örülök, hogy visszatértél. 🙂
  Azt a húsvéti nyuszit, ami neked vitte az “ajit”, időben fel kellett volna tálalni egy vacsoraasztalon……
  Azt hiszem, ez a jó kis napsütés mindenkit kicsalogatott, még a zilált idegek is hamarabb megnyugszanak.

  “Kihúzzuk magunkat, kicsit kihomorítunk, ezzel szándékosan enyhén megfeszítjük a hátizmainkat és közben hasi légzést végzünk.
  Próbáljátok ki, a túlélők számoljanak be a tapasztalatokról.” =(Mihály)

  Hát, épp ez a gondom – talán ezért nyünnyögtem annyit a gerincem miatt is….mert valami ilyesmi kapcsolatban van a szuszogással… engem speciel megköhögtet. És bár túléltem, a folyamatosan gyakorlást nehezen végzem – pedig, a csigolyáknak sem tesz jót a görnyedés – viszont vagy ülök és levegőt kapok, vagy gerincet egyengetek levegő nélkül – a kettőt nehéz összehozni.

  Jól mondjátok, fiúk – a hajolgatás a legundokabb, legalattomosabb légtelenítő. Az ember óvatlanul, de akár óvatosan lehajol, mire feláll, már a fene megette az egészet.
  A leírt technikák (térdre támaszkodás, egyik láb előrébb, kérj meg mást…) működőképesek 😀 Főként az utóbbi kímélő. 🙂

  A múlt heti csavargás a piacra vitt – na, ott pár kört leróttunk, mégis mindig találtunk valami újdonságot – és szuper volt, mert volt az a “haladjunk már” kényszer.
  A légzőgyakorlathoz elővettem a lufit, meg a szívószálat is.
  A kertben gazoltam kicsit, de …ld. a lehajlásnál olvasottakat. 🙂

  Most séta, amíg kel a fánknak való. 🙂

  Legyen sok friss levegőtök, a régen látottakat szeretném újra látni. 🙂

  Ölelés 🙂

 14. bocs,
  “…szuper volt, mert volt az a “haladjunk már” kényszer”
  …..kimaradt a nem…nem volt haladjunk már kényszer… jajjj…. 🙂

 15. “vagy ülök és levegőt kapok, vagy gerincet egyengetek levegő nélkül – a kettőt nehéz összehozni.”

  Jó, hogy ez szóbakerült. Hogy nem is olyan könnyű hasi légzést végezni és közben a hátunkat egyenesen tartani. Szaporodnak a felfedezések.

  “Az ember óvatlanul, de akár óvatosan lehajol, mire feláll, már a fene megette az egészet. A leírt technikák (térdre támaszkodás, egyik láb előrébb, kérj meg mást…) működőképesek”

  A legfontosabb szerintem az, hogy amikor lehajolunk, akkor lazán kifújjuk a levegőt, tulajdonképpen hagyjuk, hogy a görnyedés kiszorítsa belőlünk. A második: hogy lehajolt állapotban kicsiket lélegezzünk és főleg a kifújásra alapozva.

  A harmadikat eddig nem is írtam: A felemelkedés is erőkifejtés, ezért ekkor is közben KILÉGZÉST kell végezni. Veszünk egy kicsi levegőt és amikor elindul a kiegyenesedés, elindul a kifújás is.

  Mindhármat könnyű elszúrni a rossz megszokás miatt.

 16. Bizony mondom néktek, igazak Mihálynak az ő szavai:
  “A felemelkedés is erőkifejtés, ezért ekkor is közben KILÉGZÉST kell végezni. Veszünk egy kicsi levegőt és amikor elindul a kiegyenesedés, elindul a kifújás is.”

  Kipróbálva. Amikor nekiveselkedünk, még csak-csak figyelünk a koreográfiára – amikor dolgunk végeztével kiegyenesednénk, azt már alapos megfontolás nélkül tesszük. Vesztünkre.
  Marika, házimunka: pl. amikor ágyneműcserére kerül a sor, a végére már peluscsere is szükségeltetik. Mert addig csapkodok, lobogtatom azokat a marha nagy cuccokat, amíg kicsinálom magam…na, most már figyelek arra, hogy 1. lassan, 2. a nehéz részét kifújás közben – persze, néha elfelejti az ember szorgos leánya. 🙂

  A gerincemet kénytelen leszek ma a padlón egyengetni – majd közben légzőgyakszizom (úgy is lehet, sőt…! )mert darabonként fájnak a csigolyáim és pl. nyújtózkodni nem tudok egy egészségeset, mert olyan, mintha össze lennének ragasztva….pocsék, na.

  Most ettem, jó is lesz egy kis relax 😀
  Pusszantás nektek 🙂

 17. “A felemelkedés is erőkifejtés, ezért ekkor is közben KILÉGZÉST kell végezni. Veszünk egy kicsi levegőt és amikor elindul a kiegyenesedés, elindul a kifújás is.”

  “Kipróbálva. Amikor nekiveselkedünk, még csak-csak figyelünk a koreográfiára – amikor dolgunk végeztével kiegyenesednénk, azt már alapos megfontolás nélkül tesszük. Vesztünkre.”

  Egy csomó alkalommal előjön a ‘befejezés’ nevű elhanyagolt művelet, nemcsak a hajlongásnál – az elején még talán csinál az ember valami bemelegítést, de a leállás nehézségeiről meg szokás feledkezni. A sportlégzéses posztban szó van erről ‘Mi legyen a lépcső tetején és a cekker lerakása után?’ címszó alatt; de arra még eddig nem gondoltam, hogy ez a dolog nemcsak lépcsőzésnél és cipekedésnél fontos.

  Amikor befejezünk egy megerőltető tevékenységet – ami lehet egyszerűen a hajolgatás is – tartsunk egy kis szünetet, először meghagyva az intenzívebb légzést (hiszen még kalapál a szívünk), aztán lassítsuk le a levegővételt és végül az intenzitását is csökkentsük szép lassan a nyugalmira.

  A “lassan járj, tovább érsz” mondáshoz írtam utószót:

  Ha mégis gyorsan kell járnod, utána tarts szünetet és lassan fékezd csak le a légzésedet. Tovább élsz.

 18. Sziasztok Mindenki!
  “lassan járj, tovább érsz” – én akkor most azért ülök folyamatosan szinte.
  Lényeg,hogy az utóbbi napokban többet fulladtam, illetve hamarabb fulladok, alig csinálok semmit és máris gond van.
  Ritám tegnap én is ágyat huztam , koreográfia elmaradt,még a fülemen is levegőt szedtem volna, – valahogy mostanában nem az igazi ez a hol meleg,hol front, minden baj előjön,
  Irtátok,hogy támaszkodva,hajolva ha az alsólégióban ténykedünk, hát igen én már régóta a bal térdemen támaszkodva, jobb kéz a felmosón és igy történik a takaritás,felmosás nálunk.A derekamat néha még mosogatok alig birom tartani,olyan fájós lett, ott viszont nem lehet igy alsósoron mosogatni.
  Valahol időszámitás előtt olvastam ,hogy ha sétálunk a két kéz csipőre tevésével tudjuk a hátunkat tartani, a tüdő ezáltal több levegőhöz jut, a hátunk sem görbül be, na én igy szoktam a második háznál már a kezem a csipőmön van, talán könnyebb is,de vissza már rakhatom a fülemre is a kezem néha,nem egyformák a napjaink mint ahogy már irtátok ti is.
  Én most fujkálom a ketyerém, azt hiszem valamit használ,de még nincs inkább véleményem,mert még korai lenne, 30 nap mulva majd irok róla.
  Várom,hogy irjatok, Zsolti nagyon örülök,hogy meggyógyultál a veséddel, vigyázz magadra./A cigit meg én nem is olvastam. /
  Vigyázz magadra ne fázz meg,sajnos mi már nagyon érzékenyek lettünk minden fenére, a sok antibiotikum sem használ,ezért tartalékoljuk az ilyen nagyobb bajra,amikor már nincs más megoldás.
  Kata,Kriszti,Zsuzsa és többiek mi van Veletek?Jusztina? hol vagytok már megint – annyira jól érzitek most magatokat kint a jó levegőn,akkor örülök,de azért egy-két sort dobjatok.
  Mihály tanulom az intelmeid,be is tartom hellyel-közzel,most a légzőgyakorlattal nem állok valami jól, helyben járósomon nem birom betartani a csukott szájjal tekerést, megszoktam,hogy szájpréssel engedem ki a levegőt és nehéz ott visszatérni rá,de gondolom az eredmény igy is ugyan az,- ha nem,akkor ird meg.
  Egyelőre ennyit,majd irok még,most kinlódok a szusszal,pedig az idő jó lenne a sétákra.
  Legyen szép estétek,jó levegőtök!

 19. “helyben járósomon nem birom betartani a csukott szájjal tekerést, megszoktam,hogy szájpréssel engedem ki a levegőt”

  Ha a bringázás közben csak szájon át kifújással érzed jól magad, akkor csináld úgy – a kerékpározás egy terhelés; és terhelés közben előbb-utóbb szükség van a kifújásra. Amikor már a a szájon át BELÉGZÉSNEK is szükségét érezzük, akkor nem érdemes tovább erőltetni, lassítani, pihenni kell.

  Az “előbb-utóbb” nyilván attól függ, hogy éppen milyen formában vagyunk.

 20. Sziasztok
  Sajna én is összeszedtem valami vírust, már egy hete köhögök,de nem akar felszakadni, fáj a torkom, fulladok, nem győzöm használni az oxigént.
  Lehet akkor szedtem össze valamit mikor a Korányiba voltam kontrolon.
  Vigyázzatok magatokra, majd jelentkezem

 21. Sziasztok
  A héten elég sokat olvasgattam A levegőbe állítólag 21% oxigén van, ezt tudjuk, de Budapesten 19%, de mértek már 11% ot is.
  Ha pl 15% oxigén van a levegőbe, szerintem nincs az a légzésterápia ami megfelelő mennyiségű oxigént juttat a szervezetbe ami ki tudja tisztítani a 85% szemetet, főleg nem egy 30 % os tüdővel.
  Nem tudom ki járt már cseppkő barlangba, amikor kijöttem olyan volt mintha valami tömény füst és széngáz barlangba mentem volna át, ahhoz képest egy füstös kocsma kutyafüle. Na erről nem nagyon írnak a betegség okai között, meg arról sem hogy NEM 85 ezer forintért légzés gyakorlatot kell tanulni, hanem el kell menni rajta tengerpartra vagy az erdőbe a jó levegőre. A légző gyakorlatot meg a tüdőgondozóba kellene megmutatni, mi a fenének tartják a gyógytornászokat ha nem mutatják meg, szerintem a kórházba már többen vannak mint a nővérek.
  22 ezerért Marika is megvette a kütyüt, én kütyü nélkül ugyanazt megcsinálom ingyen egy papírzacskóval, a hatás ugyanaz.
  Bocsi kicsit kijöttem a sodromból, mert mindenből üzletet csinálnak.
  Oxigéndús napot.

 22. “A légző gyakorlatot meg a tüdőgondozóba kellene megmutatni, mi a fenének tartják a gyógytornászokat ha nem mutatják meg, szerintem a kórházba már többen vannak mint a nővérek.”

  A kórházban vannak valamennyien, de nálunk például a kerületi tüdőgondozóban nincs gyógytorna.

  Pont ilyen gondolatok miatt indítottam ezt a blogot. 🙂

  “kijöttem a sodromból, mert mindenből üzletet csinálnak”

  Nem vagy egyedül.

 23. Sziasztok Mindenki!
  “kijöttem a sodromból, mert mindenből üzletet csinálnak”

  Jusztinám – igazad van nagyon, mindenből csak a pénz kell, eredményért senki nem felel, ill. nem is érdekel senkit,hogy eredményes-e,vagy sem, lényeg hogy elkelt.
  Én már félek a tüdőgondozóba menni,mert eddig két tüdőgyulladásom volt ilyen virusos fene, s mindkettőt a gondozói ellenőrzés után kaptam ugy ajándékba, szinte éreztem,hogy baj lesz,mert a tüdőszürésnél a bácsi,aki előttem volt éppen abban volt a felesége mondta a folyosón,hogy neki is volt,most a férjének,-következtem próbáltam volna én papirzsepivel törölni azt a fenét,ahova az ajkad berakod,de már a fuvókánál,meg mindenhol utána következtem, kaptam is egy jó kiadós tüdőgyuszit. A másodiknál összezárva egy szük folyosón 30 ember,orákon keresztül az eredmény ugyan az.
  Nálunk sincs gyógytornász,de a korházban sem olyan van,aki értene a tüdőhöz, sőt az utcánkban is van egy szuper gyógytornász lányom barátnője,de nem erre van szakosodva,mozgásszervi betegségekre és ott a vége.
  Buteykoékat tanulhatod úgy ahogy irtad is,de hogy jó lesz-e,vagy sem neked, az már teljesen mindegy.Én pedig már csinálom négy éve azt a légzést,hát nem tudom milyen lennék,ha nem csináltam volna . Bizakodó vagyok hátha használ azért valamit.
  Vigyázzatok magatokra, legyen jó levegőtök,megint jön a hidegfront fejem meg kicsit zattyant már igy is., na meg fulladok ha valamit csinálok, Ventolin egy kalap micsodát sem ér.
  további szép napot,jó levegőt mindenkinek! Jobbulást a betegeknek!

 24. “Mihály erről tudsz valamit?”

  Nem kísértem figyelemmel. Ha jól értem, néhány bürokrata megint kitalált valami csodaszert.

  Egészségükre!

 25. Sziasztok! 🙂
  Marika, ha már megvetted, legalább tényleg használjon! Mert valóban, minden üzlet…pénzről szólnak lassan a barátságok is.

  Adatkezeléses infó: Zsuzsám, belenéztem – de nem tudom mihez kapcsolni. Nem aggódok miatta, mert az engedélyem nélkül még a derékbőségemet is figyelemmel kísérik, ha akarják – és naponta hívnak olyan cégek, stb.-k, amik rám akarnak sózni ,meg akarnak segíteni valamivel, akiknek a jó rohadt életben nem adtam meg számomat…akkor meg honnan tudják ebben a fene nagy biztonságban? Pedig, áll. eddig is volt jogom belegyezni is, meg tiltani is. Nos, annál nagyobb örömük ne legyen, mint amit attól éreznek, amit tudnak rólam. :/

  Az a levegőtartalom – lassan itt, a valamikori csendes kanyarban (nem, nem a Don-kanyar) ahol lakunk, – is tele van minden szeméttel, ami a levegőt képes szennyezni.

  Semmi extra hír, gyaloglom a napi penzumot, igyekszem valami gerincfájdalomcsillapítógyakorlatot találni, csinálni – a súlyzókat emelgetem és a fene esz a derékbőségem miatt (hol van a sírós szmájli?) 😀
  Süt a nap, zümmögnek a méhecskék, jó kint. Az agyam még nem tökéletes.
  Vigyázzatok magatokra, legyen sok friss levegőtök és lehetőleg ne nyaljatok be semmiféle vírust/bacit! 🙂

  Ölelés 🙂

 26. “és a fene esz a derékbőségem miatt (hol van a sírós szmájli?) ”

  Nem a zsíros szmájlit kerested?

 27. Sziasztok

  „A kórházban vannak valamennyien, de nálunk például a kerületi tüdőgondozóban nincs gyógytorna.”

  A kerületi tüdőgondozó az járó beteg rendelő azért nincs. Minden kórház,, tüdőkórház, tüdő-bel osztály, pulmonológiai osztály, szanatórium -ba van gyógytornász.
  Szerintem nincs külön gyógytornász a tüdőre meg mozgásszervre, az már szakirányú továbbképzés vagy mesterképzés az egyetem után.
  Jó hátvégét mindenkinek.

 28. “A kerületi tüdőgondozó az járó beteg rendelő azért nincs gyógytorna”

  Korábban is járóbeteg rendelés volt mégis volt gyógytorna. Most nincs.

  Nekem pont a Korányiban mondta egy (nagyon jó) tüdős gyógytornász, hogy sok ilyen szakembert képeznek hazánkban. Mégsem találkozol velük, csak pénzért.

 29. Sziasztok
  Marika fel tudod rendesen köhögni a nyákot? csak azért kérdem mert mindig fulladsz. Most mikor elkaptam azt a bizonyos vírust nekem nem jött fel, kimentem az étkezőbe és már jönnöm is kellett vissza mert fulladtam. Semmi nem segített végül az inhalátorral sikerült fellazítani és felköhögni.
  Mihály nekem a Korányiba a XIV tüdő bel en minden nap jöttek tornásztunk és csináltuk a légzőgyakorlatot, meg is mutatták. sőt minden nap azzal a rezegtetővel rezegtették a hátunkat. (2015-16)
  Jó levegőt és sok-sok oxigént

 30. “nekem a Korányiba a XIV tüdő bel en minden nap jöttek tornásztunk és csináltuk a légzőgyakorlatot, meg is mutatták”

  Igen, pont ez történt velem is – viszont a kerületi tüdőgondozóban sajnos már nincs gyógytorna. És az orvosok alig foglalkoznak a gyógytorna témával, pedig különben jó fejek.

 31. Vagy szétesik, vagy nem….zsír-szmájli 🙂

               ////////
            /// ( * - * )///
           ////   {}   ////
         ĐĐĐ (     *     )ĐĐĐ
           (      *     )
               [@@@@@}
            _[       ]_
  
 32. Sziasztok Mindenki!
  “Marika fel tudod rendesen köhögni a nyákot?”
  Jusztinám –
  Én nem köhögök, csak ritkán néha-néha,de már hajnalban feljön a lerakodásom kezdem durván 4-5óra között és az eltart 6-fél 7-ig,feljön köhögés nélkül.Most ez a rezegtető ketyere minden nap fujkálok,mint régen a mozdonyok, 2-3 alkalommal 10-15 percet utána kicsit könnyebb a légzésem, s néha egy-két köhögés is van.Ipecacuánát iszogatok, azzal segitem a felszakadozást,de terhelésre fulladok sajnos. Most sétáltam egy kicsit, szinte semmit alig vártam,hogy beérjek. Délelőtt a tekerésnél viszont semmi olyan gondom nincs, igaz nem könnyü de letekerem a 30-35 percet és nincs köhögés,nem is fulladok,de hát le kell másznom a helyben-járómról.
  Most vettünk tüdőfüvet,majd holnap forrázok egy kicsit , próbálom hátha az segit felszakitani,ha van mit.Nem is mindig azt érzem,,hogy van lerakodás,hanem azt,hogy nem birom kifujni a levegőt, ami bent van. Már kezdek belefáradni.
  Én a légzőgyakorlatot úgy végzem, hogy az orromon 2-4 számolásig beszivom a levegőt picit várok és 20.-25-ig számolok, de ezt normál tempóban amig kiengedem a levegőt szájpréssel. Ezt Mihály kérdezte a multkor,de én nem tudom stopperrel mérni,mert az eltereli a relaxálásról a figyelmem,meg a lazitásról, magamban számolok . Régen azt irta nekem Mihály, azóta is mindig eszembe jut és jókat nevetek rajta,hogy ne tartsam sokáig bent a levegőt,nem buvárképzőbe készülök, de igaza van,mert kifárad az ember ha sokáig akarja benttartani Normál tempónál nekem a 25 perc a gyakorlat ideje,.egész szépen veszem a levegőt egy darabig,amig nem állok neki valami melónak . Azért kiváncsi lennék,hogy a légzés tanitásakor veletek meddig csináltatták a légzőgyakorlatot? – és ott milyen rezegtetőt használtak?
  – Jusztina még egy kérdésem lenne, az inhalátorba mit öntöttél, nekem is van,vettem,de a salvus vizes megoldás nekem nem jött össze,nagyon sósnak érzem még másnap is, van valami speciális litykód bele?
  Mihály még annyit a tüdőgondozóban egyáltalán nem foglalkozik a doki azzal,hogy hogyan veszem a levegőt, tőle még a fülemen is vehetném. Még a kerékpárra is azt mondta,hogy nem használ az már.- igy vigasztalt, mikor először vettünk és azt hittem,hogy hú de meg fog dicsérni,s mondja majd,hogy mennyit ajánlatos egyhúzomban tekerni.
  Kivánok jó levegőt mindenkinek,jó pihenést,vigyázzatok magatokra, a hiányzókat keresem,várom,hogy jelentkezzenek már Kata,Zsuzsa,Rita elveszett a nagy sétákban. Legyetek jók és jól!

 33. Sziasztok
  Marika a légző gyakorlatot 15-20 percig csináltuk (ki meddig bírta) torna közbe, mély belélegzés orron át hosszant kilégzés szájon át szünet nincs. Neked ha nem tudod a levegőt kifújni tüdőtágulatod van mint nekem, én ha erőltetem a szünetet még kevesebb levegőt tudok kifújni. Én nem erőltetem azt a fajta gyakorlatot. Lehet hogy a másik fajta Coop nak jó de nekem nem. Én sem köhögök, most is csak erőltettem a köhögés mert elkaptam valami vírust és nem szakadt fel.

  „Még a kerékpárra is azt mondta,hogy nem használ az már.- igy vigasztalt, mikor először vettünk és azt hittem,hogy hú de meg fog dicsérni,”

  Én egyetértek a doktornővel, tekeréssel lefárasztod magad, ha azt az időt tornagyakorlattal kombinált légző gyakorlatra fordítod szerintem többet használ
  Ritkán kerékpároztam de abbahagytam mert lefárasztott, nem is hiányzik inkább tornászom.
  Az inhalátorba langyos desztillált vizet és Beroduált inhalációs oldatot teszek, le van írva hány csepp kell bele.
  Oxigéndús napot

 34. Sziasztok,
  itt mindjárt esik az eső. Éktelenül meleg van, és izomlázam van már a légzéstől.
  Mihály, köszi azt a css-varázslást…csak tudnám, mire jó -mert a kis egyszerű nvu-ban is megtalálni.

  Most a gerincgyakorlatokat csinálom, közben persze a légzésre is figyelni kell – így talán mondhatom, hogy két legyet egy csapásra… 🙂 És jó, hogyha lazul kicsit a görcs a hátizmokban is, mert azok görcse is kihat mindenre.

  Bevallom, nagy sétákat nem teszek, a napi itthon séta persze teljesítve, de idegesít, hogy du. 2-3-tól fokozatosan múlik pontosan…izé, a Brimica hatása. Tehát, akkor már nem igazán merek nagy sétát, nagyobb erőkifejtést igényló dolgot elkezdeni. Bosszant – kegyetlenül. Gyakorlatilag, a 12 órából, ami a hatóideje, kb. a felétől már erősen csökken a hatása. Elvagyok, persze, meg nem fulladozok, de nehezebben veszem a levegőt és az esti fújást már nagyon várom.

  Marika, a dokinődnek akárhány igaza is van, csak azt mondom, ha jó fogás esne rajta, egy mamutot agyon lehetne vele ütni.

  Légzőgyakszik: megnéztem a papíromat (főleg azért, hogy mikorra is kéne bejelentkeznem az évi vizitre), és látom ám, rá van írva, hogy “Légzésterápiában részesült”em. :-O Biztosan láttam eddig is, de igazán most tudatosult bennem, hogy alapvetően tőletek, és elsősorban Mihálytól kaptam ehhez a legtöbb segítséget. Talán meg is mondom majd a dokinak .

  A mumus most az a kitöltendő, 1-10-ig számozható kérdéscsoport…köhögök-e…ja, néha igen, néha nem…jól alszom-e…ja, néha igen, néha nem… stb. , ami alapján ,hozzácsapva a fev1 eredményét, besorolnak…..nekik kéne a legjobban tudni, hogy ebben a helyzetben nincs állandóan érvényes igen és nem sem.

  Éjjel felébredtem – nem levegőhiányra, nem horkolásra, hanem korán szunyáltam el, és szinte kialudtam magam – de pocsék 1-1,5 órám lett. irtó rossz kedvem volt…

  Most jobb, a napsütésnek köszönhetően – nem, még nem esik 🙂

  Kinézek megint a kertbe, vigyázzatok magatokra – Kata, Évi, Zsuzsi (és Tacsi), merre jártok? Zsolt, ok vagy? 🙂 Reméljük, Hajni azért tűnt el, mert minden ok vele. 🙂 Krisztinek is szorítok.

  Most ölelés 🙂

 35. Sziasztok Mindenki!

  Fojtott meleg van nálunk, az éjjel akkora dörgés,villámlás volt,este nyomi levegő – most ugyan az, szinte a meleg nyomul minden felől teraszon,ablakon szerintem most is vihar lesz az éjjel.
  Ritám – én sem aludtam sokat, szerintem nekünk ezek a meleg rekordok külön beraknak egy sor fuldoklós napot.
  Jusztina irta az előbb olvastam éppen,hogy ő sem köhög,csak érzi,hogy nem szakadozik fel semmi, hát é n is küzdök vele,nyomást érzek inkább és az zavar,nem érzem a lerakodást. Fujkálom a ketyerém,de nem jön fel semmi,pedig naponta 2-3 alkalommal is használom, most ma már tüdőfü teát is ittam,de semmi.
  Légzésterápia nekem nincs a papiromra irva,hanem olyan gyogyik,amiket nem kaptam meg a korházban – most már mindegy, van éppen elég fajta,de legalább használna. Reggel van nekem Seebri nevü az a 24 órás,napközben van 2 x 1 szipokásom a Bufomix azt sem érzem, hogy utána jobb lenne.Légzésgyakorlattal kapcsolatos dolgokat én is Mihálytól kaptam, hiszen a Buteyko féle légzést nem lehet igy elsajátitani,ha érdemes lenne is,Mihály tapasztalata az ami segit,nem csak a légzésben,hanem mindenben. Meg persze a sajátunk,amiket irtok és ki-ki kibogarássza belőle ami neki jó. Én pld. most nem megyek ki sétálni,mert nincs is levegő,lehet majd később ha hüvösödik kimegyek az utcára,de gőzöl az éjszakai eső után a pára fel az utról.
  Kérdésem lenne azt hiszem Zsolt irta egyszer,vagy már másra emlékszem,hogy Ventolint szokott reggel fujni,lehet,hogy én értettem félre, de ha Zsolt olvasod,irjad már meg tényleg használod-e reggel, vagy ha közülünk valaki használja reggel és segit irjátok meg.
  Kivánok jó levegőt,kevés küzdést mindenkinek!

 36. Sziasztok
  A vérnyomásom magas volt 4 éve állították be a Kórházba Valtarsan HCT. Most 110/62 pulzus 78 azóta nincs gondom, de ha front van néha felmegy. Ha 125 fölé megy akkor fulladni szoktam, pl nekem az is közrejátszik.

  Kriszti kérdezted régebben, hogy mikor írnak fel oxigént, most véletlen megtaláltam.
  Tartós otthoni oxigénkezelés indokolt, ha a PaO2 (Parciális oxigénnyomás) 7,3 kPa-nál (55 Hgmm-nél) vagy az SaO2 (Oxigénszatuláció ) nyugalomban 88 százaléknál alacsonyabb. Vérgázvizsgálattal nézik.
  puszi jó levegőt.

 37. Sziasztok,
  ha nincs az embernek gondja, akkor csinál magának.
  Nekem most sikerült kinyírnom a mikrót. Úgy döntöttem, hogy a spenóthoz virsli lesz, de mivel siettem, beletettem a főzelékbe. Eddig minden rendben, de a virsli úgy döntött felrobban és a spenóttal együtt beborított mindent. Takarítás, kaparás, dörzsölés. A tányér vissza, bekapcs, hatalmas villámlás. A mikró jobblétre szenderült.
  Feladat: újat kell venni! Google a barátod, tehát kérj tőle segítséget! S miután alaposan körülnéztem, elindultam megnézni a jelölteket. Mivel Ebentyűt áruházba nem lehet bevinni, ezért kutyszittert kellett keresni. Sikerült úgy összehozni a dolgokat, hogy az idei év legmelegebb napján indultam útnak. Meleg is volt, ráadásul nagy forgalom és minden, ami ezzel jár. Mit mondjak kicsit lassan ballagtam, lassabban, mint szoktam. A hasi légzés menet közbeni alkalmazását könnyítendő előkotortam a gumis derekú farmeromat, ami alapos odafigyelés mellett megkönnyíti a légzést. Amúgy jó, hogy elmentem, mert a neten kiválasztott élőben mégse tetszett, de találtam olyat, ami minden paraméterében megfelelt. Kértem házhozszállítást, mert akkor a régit elviszik, így nem nekem kell gondoskodnom a rossz környezetkímélő elhelyezéséről.
  Amúgy Zsolttal egyetértek, a hajolgatás tényleg necces. Nekem naponta többször is kell. Mielőtt elindulunk, Ebentyűre fel kell adnom a hámot és a pórázt, ha haza érünk, le kell vennem róla. S mivel a „kakitündér”, mint azt tudjuk, nem létezik, séta közben gyakran többször is le kell hajolni. Korábban úgy csináltam, ahogy az a nagykönyvben le van írva, zárt lábbal, nyújtott térddel, de rá kellett jönnöm, ehhez a mozdulathoz már „túl fiatal vagyok”. Aztán jött a B változat, leguggolás. Ezzel az volt a baj, hogy néha gyorsabb voltam, mint a vérnyomásom, s a fejem tudtomra adta, Galileinek igaza van, „mégis mozog a Föld”. Hát ezt utcán, parkban előadni, mit mondjak, elég érdekes látvány, főleg akkor, ha éppen nincs valami, amiben meg lehet kapaszkodni. Most a C variációnál tartok, a zsiráf technikánál. Lehajlás előtt kis lépés ízlés szerint jobbra vagy balra, majd következik a hajlás. Így nyújtott térdel is megy, ami jót tesz a hiúságomnak. Előtte orron át néhány mély belégzés és alapos kifújás. Erre van bőven idő, hiszen le kell tépni a zacsit, felhúzni, mint a kesztyűt, becélozni a csomagot. A lehajlás közben vagy szuszogok, vagy egy nagy levegővel indulok neki az akciónak, amit felegyenesedést követően fújok ki.
  Többször is olvastam, hogy a testtartás milyen fontos, nos, én már elég régóta használok tartást javító fehérneműt. Ha hanyagul tartom magam, megfeszül, tehát ki kell, egyenesedjek. Ez csak egy lábjegyzet volt.
  A héten el kell menjek a dokihoz gyógyszert íratni s gondolom az éves kontrollra is megkapom a beutalót.
  Vigyázzatok magatokra!

 38. “többször is le kell hajolni. Korábban úgy csináltam, ahogy az a nagykönyvben le van írva, zárt lábbal, nyújtott térddel”

  Az a könyv lehet, hogy nagy, de elég hülye. Így a legnehezebb.

  Vállszélességű terpesz (nekem az jön be, hogy az egyik lábam előbbre van), enyhén hajlított térdek. Így a legstabilabb és még kevesebbet is kell hajolni. Írod is aztán zsiráf technika név alatt.

  “A lehajlás közben vagy szuszogok, vagy egy nagy levegővel indulok neki az akciónak, amit felegyenesedést követően fújok ki.”

  Próbáld ki a közben kifújást, illetve nem is kell fújni, csak hagyni, hogy kimenjen a levegő. Visszatartott levegővel hajolni fárasztóbb is, szédítőbb is.

  A lehajolás KÖZBEN és a felegyenesedés KÖZBEN kell kiengedni a levegőt, mert mindkettő erőfeszítéssel jár. Rohadt nehéz megtanulni, mert nem így szoktuk csinálni és a rossz szokások tapadósak. A kifújós posztban “Erőlködés és rossz reflex” címszó alatt tárgyaltam ezt a tudományos témát.

  “leguggolás. Ezzel az volt a baj, hogy néha gyorsabb voltam, mint a vérnyomásom”

  Nagyon jó, hogy szóbahoztad – nemcsak az fontos, hogy leguggolás (és lehajlás) közben engedjük ki a levegőt, hanem az is, hogy ha nem vagyunk nagyon fittek, akkor ne túl gyorsan guggoljunk és hajoljunk.

  És sajnos nem vagyunk nagyon fittek.

  “Ebentyűre fel kell adnom a hámot és a pórázt, ha haza érünk, le kell vennem róla”

  Tök jó fej a személyi trénered. És még sétálni is elkísér!

  1. “Az a könyv lehet, hogy nagy, de elég hülye. Így a legnehezebb.”

   Tudom, de évekig tornáztam. A nyújtott térd és a spicc alap volt.
   🙂

 39. “évekig tornáztam. A nyújtott térd és a spicc alap volt”

  Jól van, jól van, ne vedd zokon. Egy hátrányos helyzetű tornász vagy, én meg egy zsémbes blogger.

 40. Sziasztok!
  Igértem, hogy folyt. köv. Megmondom őszintén nem ilyen folytatásra gondoltam. A 4 napos ünnepre, visszatérő vendégként, újra megjelent az a ro6dt vesegyulladás. Ne kövezzetek meg, de most félretettem minden “szabályos és hasznos” légzési módot, 1 hajt, hogy kapjak. A másik, a mozgás. Na az addig van, amig találok 1 viszonylag fájdalommentes helyzetet. A közlekedés is szenzációs. A sok folyadék siettet, a fájdalom lassít. Úgyhogy megtanultam lassan sietni.
  Mindőtöknek kellő levegőt kívánok! Ha tudok “jövök”.

 41. “visszatérő vendégként, újra megjelent az a ro6dt vesegyulladás”

  Gyógyulást kívánunk!

  “most félretettem minden “szabályos és hasznos” légzési módot, 1 hajt, hogy kapjak”

  Hát végülis, csak az hasznos, amikor kapsz levegőt… a szabályokról most ne beszéljünk. (Mert még megköhögtet.)

 42. Sziasztok,
  megint eltűnt mindenki – annak viszont örülök, hogy Zsolt újra köztünk. Az ilyen visszatérő vendégeknek végleg jó lenne ajtót mutatni. Remélem, azóta jobban vagy – és a levegőt is úgy és ott kapod, ahonnan kell és ahogyan kell.

  Hirtelen jött a meleg – azzal a fojtó fülledtséggel, amit gondolom, ti is “szerettek”.
  A gyaloglásaimat két részletben nyögtem le már 3. napja, igaz, a 30-35 perc utáni pihenőt követően nem csak 10-15 percet mentem utána, de az a “bünti”.
  Voltam tekeregni is, ez a kinti masírozás akkor is kissé olyan 100-200 m után, mintha lerohantam volna a 800-as valamikori távomat. Mert Zsuzsa, én meg futottam…. a spicc és a nyújtott/egyenes láb ott nem igazán volt feltétel, de visszagondolva…meg a most…. francba.

  Új doki lesz, a régi elment nyugdíjba – és bár júliusban lesz az egy éves esedékes, úgy aug. felé tudnak már most időpontot adni.,..frankó lesz, ha ott nem fogadnak, a házidoki meg nem írhatja fel tovább a gyógysziput. 😀
  Tudom, hogy írtatok a Beroduál-ról…az az ismerős javasolta, hogy a Ventolin haszontalansága okán át kéne térni….mit tudtok róla most így konkrétan? Jobban bevált, mint a Ventolin? Már, aki esetleg arról váltott….
  Sokat köhögök… :/

  Megint sikerült egy kis rávalót összekaparni, így folytatjuk a felújítást – abban már csak a parketta és a bútor…”csak”…naja…
  Jelentkezzetek be, lányok ti is, aztán mehettek a dolgotokra. 🙂
  Ölelés – nagy 🙂

 43. Sziasztok Mindenki!
  “Jelentkezzetek be, lányok ti is, aztán mehettek a dolgotokra”
  Bejelentkezem, nagyon nem szeretem ezt a meleget az az igazság,orvosnál is voltam a héten, s nekem ez kész pokol,idegesit és annál jobban fulladok, xanax-ot irattam ki,meg hát az ellenőrzésre kellett menni.
  Megvettem a könyvet, tegnap kaptam meg, ma már cd-ről légzőgyakorlatoztam, könyvet pedig olvasom.Sok-sok okosság van benne, részben már nem mind új nekem ugyan,de sokat tanulok belőle..Eredményről majd később irok.
  Közben a ketyerét is fujkálom, segit valamennyit,de hát ahhoz is hosszabb idő kell, hogy javulást is tudjak úgy irni,hogy tartós.Időnként ha használom úgy érzem könnyebb a levegővétel,de ebben a fülledt melegben most is behoztam a ruhákat,összehajtogatni hát azt hittem megfulladok elfogyott a szusz.Leültem ugyan,de idő kell mire visszaáll valamennyire, most éppen 84-ig ment le az oxigénem, eltelik egy pár perc mire fel tudom nyomni 96-97-re.
  Tegnap vendégeink voltak , lemerültem,mint a duracell.Nem sokáig voltak 2 órát talán,de nekem sok volt, most olvastam a könyben,hogy a beszélgetés közben a levegővétel milyen fontos hogyan vesszük, tegnap kellett volna elolvasnom ,eljutnom eddig a részig. Na majd legközelebb kiprobálom.
  Zsolti vigyázz magadra, igazán elég már a hiányzásból, gyógyulj gyorsan,hogy köztünk tudjál lenni folyamatosan.
  Beroduált Rita én használtam fél évig, a szivemet nagyon megzakatoltatta, s Ventolint adtak helyette, ez meg annyi,még annyi sincs mint egy pohár viz. Probáltam már séta előtt is 15 perccel, akkor sem használt,utána akkor sem. Nem tudom,lehet,hogy neked majd jó lesz, tudod én már eléggé roggyant vagyok D -s besorolásommal,Te szerencsére még jól birod magad hozzám képest.
  Tekerek ugyan minden nap,légzőzök,feltörölök,meg a kis szokásos házimunka,de ez kinos nagyon, lassan haladok és nincs szusz elég a meleg viszont ellenség nekem.
  Majd beszámolok a fejlődésemről,ha lesz ugyan, de hiányolom a többieket Kata,Zsuzsa,Jusztina,na meg Mihály az osztályfőnökünk is ritkán ir nekünk,pedig várjuk a jó tanácsait.
  Kivánok jó levegőt mindenkinek és irjatok. Nagy nyaláb ölelés mindenkinek!

 44. Sziasztok
  Vagyok, olvaslak beneteket de ilyen melegbe nincs türelmem írogatni. Tornázgatok, sétálgatok, jól vagyok.
  puszi sok-sok oxigént

 45. “Mihály az osztályfőnökünk is ritkán ir nekünk, pedig várjuk a jó tanácsait”

  Megtisztelő a kritika, hozom is mindjárt az osztálynaplót.

  “Tegnap vendégeink voltak , lemerültem,mint a duracell.Nem sokáig voltak 2 órát talán,de nekem sok volt, most olvastam a könyben,hogy a beszélgetés közben a levegővétel milyen fontos hogyan vesszük”

  Tényleg, erről nem nagyon volt szó! Rágugliztam arra, hogy

  “beszédlégzés gyakorlatok”

  és jöttek érdekes dolgok, pl. ez meg ez. Nekem eddig csak az esett le az egészből, hogy gyaloglás vagy futás közben beszélgetni roppant fárasztó.

  A beszéd közbeni helyes légzéstechnika alapvető trükkje szerintem a bőbeszédű partner kiválasztása.

  “Megvettem a könyvet”

  Melyiket?

  “annak viszont örülök, hogy Zsolt újra köztünk. Az ilyen visszatérő vendégeknek végleg jó lenne ajtót mutatni.”

  Zsolt, ha még nem bujdostál el ettől, szerintem nem rád gondolt, hanem a vesegyulladásodra… Gyere vissza…

 46. Sziasztok Mindenki!
  “Melyiket?” -re válaszolom Mihály,hogy Barna Miklós “A légzés gyógyitó ereje” ide tette fel a multkor, s én amit elolvastam a jelzésed alapján, úgy gondoltam,hogy biztosan van benne nagyon hasznos dolog,meg cd a légzőgyakorlatra. Erről irtam az előzőekben,, nekem kicsit nehéz a légzőgyakorlat, a Buteykot csináltam, de itt amit hallok a szerint kell szusszantanom,nincs mellé szusz, remélem használni fog.Ezen kivül nagyon sok minden van benne,ami fontos és bizakodom benne,hogy segitségemre is lesz,csak időben kell elolvasni,vendégjárás előtt.Most elolvastam,amit bejelöltél. -köszi.
  További szép hétvégét,jó levegőt, mindjárt megyek tekerni,mert jön a meleg a helybenjárómra.
  Lányok hol jártok?

 47. “Zsolt, ha még nem bujdostál el ettől, szerintem nem rád gondolt, hanem a vesegyulladásodra… Gyere vissza…’

  Zsooooolt!!! Nem rád gomboltam…a vesegyuszidra. Gyere vissza!

  Marika, a beszéd bizony megerőltető. Én attól szoktam idegbajt kapni (és fulladozni), amikor olyan emberrel hoz össze a sors, aki képtelen egy mondatot végig hallgatni – holott, nem hosszú a mondatom. Amint levegőt veszek, már mondja…..egyébként, ez a munkakor is nehéz volt. már. Amikor nem vehetsz levegőt, ha egy gondolatot szeretnél végig vinni….. egyébként, hagyni kell. Ő veszít, ha nem tudom az okos gondolataimat megosztani vele 😀

  Néha magammal beszélgetek, séta közben – az jó edzés – de ha nem értünk egyet, akkor nehéz odébb állni a vitatkozó féltől. 🙂

  Hol vagytok, többiek? Kata, Évi, Kriszti?
  Ölelés 🙂

 48. “Zsooooolt!!! Nem rád gomboltam…a vesegyuszidra. Gyere vissza!”

  Ha ebben a melegben még rá is gombolsz, nem fog ám visszajönni.

 49. “Ha ebben a melegben még rá is gombolsz, nem fog ám visszajönni.”
  😀 Kissé átírva – “minket nem lehet elfelejteni….” – ergo, jönni fog, 🙂
  Igaz, Zsolt?
  Semmi újság, amit ne tapasztalnátok ti is – rosszerkölcsűen meleg van.
  Marika, kérdés: érzel már valami pozitív változást a vásárolt ketyerével? 🙂
  Lesz szekrényem- trallala! 🙂

  Ölelés, egy beugrást ejtsetek meg, lécci!!! 🙂 🙂

 50. Sziasztok Mindenki!
  “Marika, kérdés: érzel már valami pozitív változást a vásárolt ketyerével?”
  Persze érzek,könnyebb a pénztárcám! – viccet félretéve, azt hiszem ez rákényszerit arra,amit nem szivesen, illetve nem is nagyon csináltam,hogy zacsiba szuszogjak jobbra-balra, nyitott szájjal-füllel kapkodtam a levegőt semmi gyakorlat csak amikor elfogyott a szusz,akkor kapkodtam. Most előveszem a kütyüt és beépült az órarendemben, utána azt hiszem jobb,de az idő múlásával tudom igazán felmérni.Most még van a cd-légzőgyakorlatom amit a könyvvel vettem meg, olvasok piszkosul,tanulok szuszogni,meg hasilégzésre gyurok én, lényeg,hogy rákényszerit a cd- is arra,hogy relaxálva nyugisan pici légzés hasra stb. csukott szájjal kiengedni a levegőt lassan, s a másik dvd ami van a gyógytornászos,az szájpréssel tanitott,most aztán ember legyen a talpán,aki tudja,hogy nekem pont melyik a jobb.Most a lerakodásom már nem annyi,mint volt,viszont az idő is jobb most.
  Ma a Papimnak a szülinapja van és sütöttem piskótát neki,,nem volt itthon és sikerült. Ez nekem nagy szó,mert ennyit nem tudtam mostanában egyedül csinálni vagy azért mert fulladtam,vagy ideges voltam,meg mérges,hogy miért nem birom . Ma nyugiban szépen kikavartam,s piros pontot kérek majd az ellenőrzömbe az Osztályfőnöktől. Persze a szokásos 7 km is megvolt a tekerésbe, 2 x 25 perc légzőgyakorlat, meg a szokásos kis házimunkák.
  Most pedig lejelentkezésem kérem elfogadni,- Kata ,Jusztina,Évi,Kriszti,Zsuzsa,Zsolt és a többiek hol vagytok?
  Kivánok jó levegőt és vigyázzatok magatokra!

 51. Szia mindenki! Telóról írok, mert bent vagyok a pulmonológián.
  Az a helyzet hogy szombaton megakadt, aminek fel kellett volna jönnie. Levegő se ki, se be, mentő és most itt vagyok.
  Legyen jó levegőtök!

 52. Szia Z s o l t i! mielőbbi gyógyulást kivánok, vigyázz nagyon magadra!!! – hiányolunk, köszi,hogy azért a bajodban is jelentkeztnél.Szoritunk,hogy minél hamarabb meggyógyulj!
  Legyen jó sok-sok levegőd!

 53. Sziasztok, főleg Zsoltnak szólóan írok elsősorban: minél hamarabb kerülj ki onnan, összerakva, harcra készen (de legalább is nem leharcolva! 🙂 Gyógyulj, erősödj! Várunk!

  Aztán meg: a Jóisten éltesse a mi osztályfőnökünket nevének az ő napján! 🙂
  @—-÷—

  Ölelés mindenkinek – jelentkezzetek! 🙂

 54. Zsoltnak gyors javulást! És jelentkezz néha, bár telefonról ez nem könnyű, de tudni akarunk rólad.

 55. “Ma nyugiban szépen kikavartam, s piros pontot kérek majd az ellenőrzömbe az Osztályfőnöktől”

  Abszolút megérdemled. Meg külön egy dicséret a sok beszámolóért, amiből megtanulhatja mindenki, mennyire könnyű túlhajtani magunkat. És még egy, amiért nem adod fel.

 56. Sziasztok Mindenki!
  Mihály nagyon boldog névnapot kivánok, csatlakozom Ritához!- bár neki még nincs is kettő piros pontja a naplóba.
  Zsolti várunk vissza nagyon fogadj szót a dokibácsiknak!
  Lányok hol vagytok?
  Legyen sok friss levegőtök, s érezzétek jól magatokat – jó étvágyat az ebédhez!

 57. “Zsolti várunk vissza nagyon fogadj szót a dokibácsiknak!”

  Akkor is, ha nénik.

  A névnapi köszöntésekért hálám, bár én szeptemberben tartom.

 58. Sziasztok
  Itt meg mi történt mindenki eltűnt mint szürke szamár a ködben.
  Zsolti mielőbbi gyógyulást kívánok.
  Sajna én sem vagyok a legjobban, kínlódom a nyákkal, semmi nem jön már 3 napja pedig érzem hogy van.
  Oxigéndús napot

 59. Sziasztok Mindenki!
  Jusztinám igen csak eltünt mindenki, Mihály tartja a frontot,de azt hiszem mindannyiunknak van valami nyűgje most.Én sem találok a nyákoldásra jó megoldást, szivok-fujok csinálok már mindent,de nem sok eredménnyel. Nálunk meg nem messze tőlünk van egy olajfás rész,most nyilik,valamikor nagyon szerettem az illatát,de most fulladok tőle, nagyon tömény az igaz, Már kérdezni is szerettem volna,hogy ki hogy áll ezekkel a virágillatokkal?-csak én vagyok ilyen érzékeny rá,nem vagyok szénanáthás,csak fullaszt.
  Rita és többiek eltüntetek, Zsolti mielőbbi gyógyulást kivánok, Katáért is aggodom,nem tudom miért nem ir legalább egy sort.Vigyázzatok magatokra, jön a hidegfront viharokkal,felénk volt már jég is.
  Kivánok jó levegőt és kellemes hétvégét!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.