A MI KIS FÓRUMUNK

Ezentúl csak itt lehet majd hozzászólni – egyrészt így egy helyre gyűlik az összes megjegyzés, másrészt a többi oldal betöltődését sem fogják ezek lassítani.

Tessék, csak tessék, itt lehet csevegni! Kíváncsiak vagyunk egymás történeteire, ötleteire, sikereire, gondjaira; én speciel nagyon-nagyon sokat tanultam az eddigi hozzászólásokból.

Javaslom, hogy aki válaszol egy mondatra, az tegye oda az illető mondatot idézőjelben az irománya elejére, mert a WordPress nem túl ügyesen mutatja, hogy mi mire válasz (vagy én nem túl ügyesen állítottam be valamit). És ugyanezen ok miatt a választ is érdemes új hozzászólásként megtenni, nem a “Válasz” gombot megnyomni. Ha ott van az elején a mondat, amire reagálunk, akkor jól érthető lesz az egész.

1,195 hozzászólás a(z) “A MI KIS FÓRUMUNK” bejegyzéshez

 1. “Ebentyű pocakja nagyon közel ( 12 centire) van a forró aszfalttól, nem beszélve a tappancsairól.”

  Miért nincs annak a szegény jószágnak legalább egy szandálja? Vagy strandpapucsa?

 2. Sziasztok Mindenki!
  Bejelentkezem, pocsékul telnek a napok, ez az időjárás szerintem padlóra tesz minden szuszhiányos embert.- Most hűvös van ugyan,de a vérnyomásom most alacsony,szédülök,olyan forditott felépitésű vagyok,hogy már várom mikor fordulok körbe és még a végén helyes irányba érnék.
  Egy gondolat még – itthon van németből az unokám Mariankám, s bizony ha itt együtt a család csüccs,beszélgetés,örömködés,akkor könnyebb a levegő is, az ideg-ideg mennyire befolyásolja a szuszom,nem igaz.-
  Legyen szép napotok, jelentkezzetek be Ti is!! -remélem nem szenvedtetek ennyit az utóbbi hőségben,napokban ,mint én. üdv.mindenkinek, /tekertem azért minden nap ám!,légzőzök is,nem marad ki semmi,még ha négykézláb mászok is/

 3. Sziasztok, Marika, épp neked akartam külön jelezni, hogy hacsak nem a Bahamákon lazulsz, akkor nincs pardon- de megelőztél.
  Bocsi – parkettázás , meg ami ezzel jár. 🙂
  Zsolt1, nagyon örülök neked! 🙂 Csak ne hanyagold a bejelentkezéseket, mert aggódunk. 🙂 Kata, remélem, legalább olvasni van lehetőséged – és majd beszámolsz a sok új okosságról nekünk.
  Ghepard, köszönöm az ötletet léghűsítő ügyben – amilyen az én formám, akkor hűl le a levegő, amikor már kezdtem kitanulni a cuccot…de még nem rendeltem meg. Megfontolás tárgyává teszem, a propeller lehet, tényleg nem túl nyerő ötlet.

  Zsuzsa, szegény tacsinak tényleg kellemetlen lehet vizes pocival létezni – Mihály, nem strandpapucs, az most kissé hűvös – inkább szívecskés gumicsizma 😉 🙂
  Többiek merre bujdokolnak…ipi-apacs!!! 🙂

  Itt is pocsék az idő, olyan sötét van, mint egy barlangban.
  Vigyázzatok magatokra, én meg köhécselek tovább. Ölelés 🙂

 4. Hát mostanság változékony az idő, nálunk már 2 napja olyan hűvösebb van, ma reggel csak 14 fok volt. De mondjuk hétfőn (3 napja) egész kánikula volt.

  De én akkor is kint voltam 8 és 15 óra között. Mentem üzletbe bevásárolni (kb 1 órát vett igénybe az oda vissza út és a vásárlás) amit felírt a feleségem, aztán melóztam a kertben elég keményen (gyomlálás, kapálás) vagy 3 órát, majd aztán mentem gerelyezni. Állandóan napon voltam, meg vagyok szokva. Mikor bementem – a kinti hüsön lévő hőmérő még mindig valamivel több mint 32 fokot mutatott. Napon jóval melegebb volt.

  De a feleségemet is megviseli ez a változó időjárás, pedig kint se volt, csak a balkonon, mikor cigizik. Hányszor már mondta a balkonról, hogy menjek már be a kertből, mert össze fogok esni a nagy melegben – mondom hülyeség, nem fogok összeesni, jól érzem magam. Én akkor szeretek öntözni (az utóbbi hetekben sokat kellett), mert akkor nincs ott senki, így nem kell sorba állni, hogy kézzel telehúzzuk a kannát vízzel. Most egy kicsit jobb, mert esik eleget a napokban s így csak gyomlálni meg kapálni kell. De én edzésnek veszem a sok vízhúzást meg a locsolást is, egyszerre két 10 literes fémkannával öntözök – egyik az egyik kezemben, másik a másikban. Nagy melegben kilocsolok 40-50 kannát is.

 5. válasz bolond lány 2018-06-15 – 10:01 DE.
  “Ghepard, köszönöm az ötletet léghűsítő ügyben – amilyen az én formám, akkor hűl le a levegő, amikor már kezdtem kitanulni a cuccot…de még nem rendeltem meg. Megfontolás tárgyává teszem, a propeller lehet, tényleg nem túl nyerő ötlet.”

  OK, szívesen. Az arctic cooler tényleg hűt is, mert van benne valami 10 réteg filter, ami beszívja a desztilált vizet – és aztán a levegő áramlása (amit egy kicsi csendes benne lévő ventilátor hajt) párolgásra készteti nagy felületen a vizet és így elég nagyfokú hűtést is eredményez. Ráadásul még frissíti is a levegőt az elpárologtatott víz.

  Csak szimpla ventilátor nem hűt, csak mozgatja a levegőt – de már az ugyanolyan hőmérsékletű levegő mozgása is egy picit hűt. Az arctic coolernél viszont 10-15 fok hűtés is élérhető (persze a közelében) – ami elég szép olyan kicsi ketyerétől.

 6. Sziasztok
  Végre itthon vagyok 1 hét délpesti kórház kard. osztály, 2 hét majdnem szanatórium Törökbálinton, most nagyon jól vagyok. Mindent elolvastam igaz van ami olyan magas nekem mint bolhának a pimpong asztal.
  Üdvözlöm Ghepard. Bocsi de ha én végigcsinálnám a leírt önkínzásokat, a 31%-os Fev1 em szerintem a 12 % és a 00 között kullogna valahol, vagyis osztom Zsolt2 véleményét. Néha az az érzésem mintha nekem teljesen más nyavalyám lenne mivel nem köhögök, nyák nincs, nem fulladok, csak ha felmegy a vérnyomásom. Na mindegy lényeg jól vagyok.
  Mindenkinek jó sok levegőt.

 7. Na, végre Jusztina is szabadlábon!

  “Néha az az érzésem mintha nekem teljesen más nyavalyám lenne…”

  Feltűnt nekem is, hogy nagyon sokfélék a panaszaink ghepard egyébként asztmás (volt? tán már el is múlt?) és az megint más.

 8. válasz Jusztina 2018-06-15 – 6:29 DU.
  “Üdvözlöm Ghepard. Bocsi de ha én végigcsinálnám a leírt önkínzásokat, a 31%-os Fev1 em szerintem a 12 % és a 00 között kullogna valahol, vagyis osztom Zsolt2 véleményét.”

  Hát azt én nem tudom meg, esetleg Te tudhatnád. Lehet Neked úgy néz ki, de nekem elsődleges igyekezetem, hogy ne nyírjam ki magam. A sok éve vezetett adatok azt mutatják, hogy nem csinálom rosszul a dolgokat. Örülök, hogy most jobban vagy, remélem tartani tudod – az nehezebb, de ha igyekszel, akkor sikerülhet.

  VÁLASZ Nemes Mihály 2018-06-15 – 6:42 DU.
  “Feltűnt nekem is, hogy nagyon sokfélék a panaszaink ghepard egyébként asztmás (volt? tán már el is múlt?) és az megint más.”

  Az is, meg krónikus bronchitisz (azt egy szinten emlegetik a COPD-al), na és a fél tüdőmet elmeszesítették (1973-ban). Ez nem tudom mennyire fogott vissza, de az első hetekben azt hittem, hogy azt nem lehet sokáig bírni. De élni akartam minden erőmmel és mozogtam annak ellenére – hogy az akkor tényleg önkínzásnak nézett ki. Pár 100 méteres gyaloglástól azt hittem meghalok, de másnap megint gyalogoltam, majd aztán futottam is, ugráltam, mozogtam – minden elképzelhető mozgást végeztem. Ma már hatásosabban tudnám csinálni – nem futnék már, vagy legalábbis nem annyit, mint akkor. Csak egyszerűen a légzéssel (meg mély torokhangokkal), meg a rekeszizommal próbálnám javítani a tüdőt is, meg a légutakat is – és így az egész test működését. .

 9. ghepard írja:

  “nekem elsődleges igyekezetem, hogy ne nyírjam ki magam”

  Igen és te az átlagembernél jobban utat tudsz találni elég meredek gyakorlatok között is – ez is egy képesség.

  Itt a blogon sokan beszámoltak egyszerűbb kísérletekről, amik túlzott kimerültséghez vezettek.

 10. válasz Nemes Mihály 2018-06-19 – 4:13 DU.
  “Igen és te az átlagembernél jobban utat tudsz találni elég meredek gyakorlatok között is – ez is egy képesség.”

  Hát ez valahogy kialakult. Jópár éve ugrott be, hogy mi lesz ha egy kicsit másképp fogok próbálkozni mozogni – kb úgy, hogy ne nyírkjam ki magam, ne legyek a gyakorlatok, mozgások után kimerült stb. Na ez sikerül is már jópár éve. Itt is én is olvasom gyakran, hogy olyan gyakorlatokat, mozgásokat csinálnak, amitől a béka segge alatt vannak. Tehát gyakorlatilag gyengítik magukat, a cél pedig a fordítottja kellene hogy legyen. Mint írtam, régen én is rengeteget futottam, ilyen olyan más mozgásokat csináltam (30 éves koromig valami 20 sportágat űztem, versenyszerűen valami ötöt, legtovább röplabda). Focit 57 éven át műveltem. De az ilyen jellegű mozgásokat mégis elhagytam fokozatosan. Valami másra, sokkal hatásosabbra és emberkímélőbbre váltottam. Ez meg azt eredményezte, hogy egyre idősebb koromra még mindig egyre erősebb, rugalmasabb, gyorsabb stb vagyok. De ezt csak úgymond ellenőrzöm és csak nagyon kis ideig ér maximális terhelés. De ez a maximális terhelés egyre nagyobb az évek haladtával.

  “Itt a blogon sokan beszámoltak egyszerűbb kísérletekről, amik túlzott kimerültséghez vezettek.”

  Hát ez az, na én ilyet már jó ideje nem csinálok. Lehet kívülről annak néz ki a leírások alapján, de szerintem cseppet se az. Mondok egy számot, ami talán meglepő lesz. A gerely nagyon megterhelő, de én másképp hajigálok, mint a versenyeken teszik. Teljesen helyből (tehát itt is mellőzöm a futást). Így egy kisérlet kb 0.7-0.8 tized másodpercig tart. Mikor kezdtem 2012-ben , akkor sokkal többet dobáltam hétvégeken, de mostanság általában 10 vagy 15 kisérletem van egy nap bal és ugyanannyi jobb kézzel is. Évente kb 130 nap megyek ki dobálni, egy nap tehát még fél perc sincs maximális terhelés a testnek s ez el van osztva kb 40 percben. Tehát a kisérletek közt szinte magas fokú relax van, el kell menni a gerelyért és visszafelé a másik kézzel dobni. A gerellyel a testem tehát egy teljes év alatt (még egyszer írom – egy teljes év alatt) kb 1 órát van maximálisan terhelve. Az élsportolók például egyetlen nap akár 3-4 órán át is keményen edzenek. Na ezt össze se lehet hasonlítani. Az én edzésem naponta kb 70-80 másodperc, de ebből csak olyan 30 másodperc tényleg kemény, amikor súlyok vannak mindkét kezemben. Ezek a gyakorlatok cseppet se nyírnak ki és egy cseppet se vagyok fáradt utánuk, hisz gyakorlatilag légzés nélkül is végig tudom csinálni.

  Az elért eredményeim viszont igencsak meglepőek, még számora is. Azt nem hittem volna, hogy ilyen módszerekkel fel tudok jutni arra a szintre, ahol most vagyok. Ha átszámítom a világcsúcsokat helybeli dobásokra (ezt elég pontosan lehet, nagyon sok adat van erről) – akkor nagyon magasan a világcsúcs felett lennék (egész pontosan 10 méter és 60 centivel). De például mostanság helyből kb 13 méterrel tudok többet, mint a szlovák csúcs, amit nekifutással értek el. Ha levonom, amit nekifutással tettek hozzá, akkor már majdnem a kétszeresét tudom. Nekifutással kb 44%-al lehet többet dobni, mint helyből. De mint írtam, van olyan célom, hogy helyből 4-szer többet érjek el, mint a szlovák, magyar vagy a cseh csúcs – ami akkorra kb egyforma. Persze bármi közbejöhet, de úgy néz ki mostanság (a rendelkezésemre álló adatok szerint), hogy ezzel a módszerrel ez simán elérhető.

 11. válasz Zsuzsa 2018-06-20 – 12:26 DE.
  “valamelyik este szörföztem a neten és ezt találtam. Olvassátok el! Érdekes! https://terebess.hu/keletkultinfo/tibeti-gen.html

  Láttam erről filmet is pár éve valamelyik Discovery csatornán. Ezek érdekes dolgok valóban. Szerintem sok olyan gén lappang bennünk, amit csak életre kellene hívni valahogy. Szerintem ez nemcsak a tibetiekben van. Kutattak olyan népcsportok után, melyek sokáig élnek, valami 5-re emlékszek. Ebből négy magas hegyekben él és a ötödik az okinawa szigeten élők. Ha hogyhogy a magaslaton, ahol sokkal kevesebb az oxigén – ráadásul sokkal erősebb a Nap ereje (ez megintcsak jó, hisz így jobb a D-vitamintermelésük is). Nos nálam talán lehet abban valami, hogy életre próbálom kelteni azt, hogy el legyek jó ideig kevesebb, sokkal kevesebb oxigénnel is . A meglepő az, hogy ettől még erősebb is vagyok, rugalmasabb is, jobb a teljesítményem stb. Lehet ezek után már nem annyira meglepő.

  De az okinawaiaknál is érdekes, hogy miért olyan magas az átlagéletkoruk. Sós a tengeri levegő, keveset esznek (kevés kalória), de annál többet mozognak, társas élet stb.

 12. Grape Sead Extracat 500 – szőlőlevél kivonat, vagy szőlőmag kivonatként is említik
  https://www.google.hu/search?q=Grape+Seed+Extract+500&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj99rLtp-TbAhXEa5oKHdlUDs8Q_AUICigB&biw=1137&bih=705#imgrc=bNYu4Ggx-lnRXM:

  A Mucsi-féle videót láttam már, de még nem sikerült kideríteni, miféle gyógyszerről van szó. Itthon csak alkudoznak a betegek rovására….

  Ölelés, vigyázzatok magatokra!

 13. Ja, és szokásomhoz híven feledékeny vagyok – kérdezni akartam, hogy ez a video vajon mikortól nézhető? Dátumot nem találtam, talán béna vagyok hozzá – de akár 4 éves is lehet a cucc, amin a magyar egészségügy jeles képviselői máig kufárkodnak.
  Túlgondolva: az is lehet, hogy már nálunk is kapható…

 14. Sziasztok
  Én már semmit nem értek. A Copd tünetei közül egy sincs jelen. Egyáltalán nem köhögök, nyák képződés egy hónapja egyáltalán nincs pedig a kórházba kaptam nyákoldót, bereduál inhalátort, stb., nem fulladok kivéve ha ritkán a vérnyomásom felszalad, az oxigént használom minimum napi 10 órán át, nem fulladok. tegnap még bicajozni is kimentem és körbetekertem 3 utcát. Fev1 30% volt a kórházba. Vérgázt is néztek az is alacsony, írtak olyan ketyerét /SHAKER deluxe/ amit Marika vett használom azt is 3szor naponta de semmi nyák. A tüdőtágulat létezik mert tavaly a Ct kimutatta.
  Na ezt magyarázza meg nekem valaki???

  B Lány Akkor ez nem az, én sem találom és nem értem pontosan mit mond, valami faszfo…. Gátló.
  Puszi mndenki vigyázzon magára.

 15. 😀 Jusztina, én sem értettem, hogy mit mond…kicsit meg is csavarta, de foszfor, meg észter…a kettőt viszont nem tudtam úgy összerakni, hogy megtaláljam a neten gugliban.

  Fiúk – ti vagytok a reálosok…..én majd írok róla egy versikét. 🙂
  A tüneteiddel kapcsolatban semmit nem tudok mondani – orvos mivel igazolta? Csak a FEV1-gyel? Meg a tágulattal? Az nem lehet, hogy épp elég a diagnózishoz? Nem mindenki köhög, meg nincs nyák mindenkinél – mi más lehetne? :-O

 16. Sziasztok Mindenki! Olvaslak Benneteket, de küzdök a hőséggel,fulladással,na meg a nyákkal – mindennel amivel lehet küzdeni. Holnapra hátha jobb lesz,most csak túlélés van.Csodállak Jusztina,hogy ennyi Fev1-el ilyen jól érzed magad, vagy a kapott oxigén is teszi ezt? Na majd ha hüvösebb lesz, átbogarászom – csak jelentkeztem.Katánk hol vagy? üdv. mindenkinek és oxigéndús levegőt!

 17. Sziasztok! Most ezt találtam, lehet, hogy használ6ó:
  (Később “jövök”)
  Borostyán, egy nagyon fontos gyógynövény!
  2015-10-13 Blog, Zöld

  A borostyán Európában is őshonos növény, amit házi praktikaként belsőleg máj, lép és epehólyag rendellenességek valamint a köszvény ízületi gyulladás reuma és a vérhas kezelésére használnak.

  A közönséges borostyán – Hedera helix – egész Európában és Ázsia mérsékelt égövi területein őshonos. Kedveli az árnyékos nyirkos területeket.

  Egyéb elterjedt megnevezései: repkény, barbanók, kerekrepkény,Leírás:léggyökerekkel kapaszkodó örökzöld kúszócserje.

  Törzse a talajon kúszó, elágazó, legyökerező, vagy valamilyen támasztékra felkúszó, az idősebb példányokon léggyökerekkel sűrűn borított, a magasban nem támaszkodó, szabad ágakat fejleszt, ezeken hozza virágait és terméseit. Bőrnemű, örökzöld levelei szórt átellenes állásúak, szíves vállúak és tenyeresen 3-5 karéjra tagolódnak.

  A fiatal levelek csillagszőrösek, később lekopaszodók, színi oldalukon fényes sötétzöldek, erezetük feltűnően világoszöld, fonákukon fakó zöldek.

  A borostyán csak akkor virágzik, ha magasabb helyre tud felkapaszkodni és így elegendő napfényt kap. A virágzó szárakon sűrűn helyezkednek el a levelek valamint az oldalhajtások és a végeiken figyelhető meg a virág. A borostyán általában ősszel virágzik, zöldes-fehér vagy sárga virágaik ernyős virágzatot alkotnak.

  Gyakran még december végén is hoz virágokat, melyeknek nincs illata, de bőséges nektárforrást biztosítanak a méhek számára még késő ősszel is.

  Bogyós gyümölcsei a tél végén érnek és az ember számára mérgezőek, de sok madárnak életmentő tápláléka a zord téli időben. Az érett bogyók fekete vagy sötétbíbor színűek, borsószem nagyságúak, és 2-5 magot tartalmaznak.

  Az ízük keserű és émelyítő, ha pedig szétmorzsoljuk őket fűszeres illatú, enyhén gyantás szag érezhető. A borostyánlevél elélhet akár 200-300 évig, de találtak 450 éves egyedeket is.

  borostyán

  A hagyományos népi gyógyászat

  A hagyományos népi gyógyászatban a borostyánt belsőleg máj, lép és epehólyag rendellenességek valamint a köszvény ízületi gyulladás reuma és a vérhas kezelésére használják. Külsőleg használják égési sebek, bőrkeményedés, cellulitis, gyulladások, idegfájdalmak, parazitás betegségek, fekélyek, reumatikus panaszok és visszérgyulladás esetén

  A borostyánt napjainkban leginkább a köhögés természetes kezelésére, légúti hurutok ,és krónikus bronchitiszek esetén . Angol borostyán szaponinokat tartalmaz ,amelyek köptetó hatásúak ,és oldják a hörgők görcsét. . A borostyánlevél extraktumot segít növelni oxigénellátást a tüdőben, és hatásos gyulladáscsökkentő bronchiális állapotok, például aszthma ,és hörghurut esetén.Kivonata vírusellenes ,gombaölő ,féreghajtó, és erős antioxidáns hatással rendelkezik. A népi gyógyászat mint borogatószert használja nyirokcsomó duzzanatokra, krónikus lábszárfekélyre,főzetét mint természetes kezelést rüh, tetvek és leégés esetén.

  Házi praktikák

  Teához: 1 púpozott teáskanálynyit 1/4 liter vízzel leforrázva 10 percig állni hagyjuk. Naponta háromszor

  Borogatáshoz: friss, zúzott borostyánlevélból és lenmagból 1:3arányban pépet készítünk

  A gyógytea alkalmazása gyermeknél nem ajánlott ,mivel a szaponin mennyisége változó lehet a növényben, emiatt hányást hányingert okozhat. Emetin tartalma miatt pedig terheseknek nem ajánlott mivel ez az alkaloid növelheti a méhösszehúzódásokat. A levél maga allergiás reakciókat okozhat.

  Forrás: http://napidoktor.hu/

 18. Sziasztok
  Marika nagyon sokszor van oxigénhiányod. én azt tanácsolom keress egy másik tüdőgyógyászt vagy kardiológust, ne szenvedj. Kérjél vérgázvizsgálatot, neked már jár oxigén, ne hagy magad az egészségedről van szó, tudom vidéken nehezebb de ha máskép nem megy, amikor nagyon fulladsz egyszerűen hívjál mentőt. 4 hete én is mentőt hívtam. Most a 20 literes oxigén mellé írtak oxigén koncentrátor-t ami a levegőből termeli az oxigént. A vérben lévő oxigénem 98% az nem jelent semmit attól függ mennyit tud belőle felszívódni a szervezetbe.

  Ezt egy cikkből idéztem
  „Súlyos stádiumú, légzési elégtelen COPD-s betegeket oxigénterápiával kell ellátni. Az oxigénkezelés indikációja vérgázvizsgálathoz kötött. A házi oxigénkezelés indikációját jelenti, ha a vérgázban mért oxigén parciális tenziója 55Hgmm alatti illetve cor pulmonale esetén 60Hgmm alatti. A szakmai ajánlás szerint légzési elégtelenség esetén napi 14-16 órán keresztül 1,5 liter/min. oxigénterápia javasolt (2). Az oxigén szuplementáció kezdetben 20 literes oxigénpalackkal vagy oxigénkoncentrátorral történhet. A hordozható cseppfolyós oxigénpalack, akinek mobilitását javítani tudja megfelelő életminőséget tud biztosítani. Ezek az oxigénellátási formák az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által támogatva vannak. Egyre több beteg érdeklődik a hordozható oxigénkoncentrátorról, amely jelenleg az OEP által nem támogatott.”
  Most hallottam, hogy kezdeményezik ennek a támogatását is
  Puszi, jó kevegőz

 19. Már én is elfelejtem a felét amit írni akarok. Azt a rezegtetős ketyerét is támogatja a Tb, tüdőgyógyász írta fel 2000.Ft ba került, a gyógyszertárba váltottam ki, ha ilyesmit vásároltok nézzétek meg a neten támogatja e Tb. A rabló kereskedők
  aranyárba árulják.
  pusz.

 20. Megnéztem és meghallgattam én is azt a videót, de azt a kérdéses részt én se értettem. Számgépemen nincs akkora hangerő, hogy mindent tisztán halljak, pedig a maximumon megy a hallgatón keresztül. Mondjuk itt Szlovákiában hogy az kapható, de mondjuk gond van itt is egyes gyógyszerekkel. De én ebben nagyon nem vagyok jártas – másképpen próbálom megoldani a problémákat.

  Jakabné 2018-06-21 – 6:58 DU.
  ” A vérben lévő oxigénem 98% az nem jelent semmit attól függ mennyit tud belőle felszívódni a szervezetbe.”

  Na ezt nagyon szépen megírtad. Tehát mintha azt írtad volna, hogy hiába fogsz oxigén palackozni, tele lesz a véred oxigénnel – ha nem tud átmenni a sejtekbe. Egyébként mennyi a vérben lévő oxigéned, mikor nem palackozol? Lehet majdnem annyi akkor is. A gond csak az, hogy a sejtekbe csak akkor megy át megfelelő mennyiségű oxigén, ha azok széndioxid tartalma a háromszorosa az oxigéntartalmának. S ezt azt hiszem, hogy többletoxigénfelvétell el nem éred soha – mert még növeled is az oxigéntartalmat.

  Ne vedd ezt készpénznek, ez az én (de nemcsak ) véleményem. E szerint az egyszerű formula szerint próbálok lélegezgetni már több mint 14 éve, ez (is) visz előbbre…..

 21. ghepard 2018-06-22 – 5:40 de
  Megnyugtatlak nem veszem kézpénznek. Különben a oxigénszintem lemegy 80 ra is. Tüdőtágulatom van /obstruktív/ ás asztmám. Elsődlegesen magas vérnyomás. + magas pulzus, enyhe szívritmuszavar
  oxigéndús napot

 22. válasz Jusztina 2018-06-22 – 11:06 DE.
  OK, úgy van rendjén, Te tudod mi lehet a legjobb Neked. Hát az a 80% igencsak kevés lehet. A magas vérnyomás meg a magas pulzus már ebből is lehet, a test igyekszik gyorsítani, hogy legyen elegendő. Legyen több erőd…

 23. Sziasztok!

  Ma óriási ostobaságot csináltam.
  Úgy döntöttem lecsutakolom a fürdőszobában a csempét, mert rendesen levízkövesedett. Előkaptam az ilyenkor használatos szereket, jó alaposan lespricceltem a falakat, majd kimentem.
  Egy félóra múlva visszamentem, mindent alaposan átdörzsöltem, tussal leöblítettem. A lé persze belefolyt a kádba is, így azt is ki kellett súrolnom. Amikor már öblítettem a kádat illetve a járólapot mostam, éreztem, egyre nehezebben kapok levegőt. Először azt hittem, túl gyorsan teszek-veszek, ezért megálltam pihenni, de nem javult, sőt.
  Na, ekkor döbbentem rá, hogy bizony én alaposan beszipákoltam a cuccot, mivel az ajtó csak résnyire hagytam nyitva, nem mozgott a levegő.
  Most mifelénk elég hűvös van, így a nyitott ablaknál próbáltam alaposan átszellőztetni a tüdőmet. Mit mondjak, percekbe telt, míg rendbe jöttem.

  Vigyázzatok magatokra és ne legyetek ilyen buták, mint én!

 24. Sziasztok Mindenki!
  Zsuzsám én már ilyenen túl vagyok,, hasonló módon nem voltam elég körültekintő, a fürdőszobai takaritószerek igen veszélyesek nekünk, még örüljünk,hogy fulladásokkal megúsztuk.
  Nekem nagyon rossz napjaim vannak levegőügyileg, nem tudom,hogy ez a frontos időszak okozza-e,vagy más de alig van levegőm, már Ventolint is fujkáltam ma egyszer, tegnap is,mégis ha folyamatosan beszélnek hozzám,mint aki el akar szédülni, séta alig-alig van, tekerni,légzőgyakorlatozni persze azt csinálom, ma még egy kis dvd- s torna is volt, de cudar nehéz. Ti hogy álltok?- nincs senkinek ilyen gondja? alig van erő a lábamban,mindig fáradt vagyok.
  Irjatok valami frissitőt nekem ha tudtok.Lányok hol vagytok?Rita,Kata,Jusztina hogy vagytok? Fiúk ti hogy birjátok a frontos időt?
  Bizakodom,hátha van még javulás nekem is.
  Kivánok sok jó levegőt nektek, jelentkezzetek,mert már megint nyári szünetre ment a csapat. üdv.mindenkinek!

 25. válasz Kőváriné Marika, 2018-06-28 – 6:54 DU.
  Hasonló hibákat elkövet szinte mindenki, én is. Azt hiszem, hogy itt vagy ott, így vagy úgy semmi hatása nem lesz rám, de néha téved az ember és aztán egy kicsit ráfizet. Néha például alábecsülöm a port, a sok port. Seprek a pincében és lusta vagyok kinyitni a bejárati ajtót is, csak a pinceajtót nyitom ki, nagyon sok por lesz így a levegőben és aztán csak teszek veszek még ott. Aztán kapcsolok csak, mikor már kell egy kétszer tüsszenteni.

  Engem már ezek a időjárási változások nem viselnek meg annyira, gyakorlatilag semennyire, a méréseimből tudom (lépések, légzés, gerely, reakcióidő, pulzus stb). De viszont ki nem állhatom a vonatban a klímát (otthon nem a klímás helyiségben vagyok). Sokszor nagyon nagy a difi a kinti és a vonatbeli hőfok között (néha elérheti a 17 fokot is) – ez az egyik nagy hülyeség, amit bevezettek, a plusz rossz meg az, hogy a hideg levegő elég gyorsan mozog (minden 20 centire fúvókák vannak lent, oldalt és még fent is). A harmadik rossz meg az, hogy mindig fújják a levegőt, bármilyen a kinti hőmérséklet. Jómagam nagy hülyeségnek tartom ezt a sok klímát mindehol. Most már nem húzom fel magam a klíma miatt, igyekszem edzésnek felfogni – de nagyon sok embernek kimondottan árt, rengetegen köhögnek, tüsszögnek, az orrukat fújják a vonatokban, s a fülekre sincs jó hatással az állandó légmozgás a zárt térben. Kitapasztaltam, hogy pontosan hol mozog a leglassabban a levegő és oda próbálok leülni, még akkor is ha máshol sokkal üresebb helyek vannak. Kb 4 éve vannak ezek a klímás emeletes személyvonatok.

  Bizakodj és higyj is abban, hogy lehet még Nálad is javulás. Ha nagyon fogod akarni és ezt azt próbálgatni, akkor egyszercsak rátalálsz vagy ráérzel arra, ami előbbre visz.

 26. Üdvözlök minden COPD-vel küzdőt!
  Férjem COPD-s, légzést könnyító gyógyszerekkel – Spiolto, Beroudal – el van látva, de napi szinten van mellkasfájdalma. Nem köhög, minimálisan váladékozik, több, mint 2 éve nem cigizik, volt már 2x Tapolcán rehabon, de romlik folyamatosan az állapota. Igaz, nem biciklizik napi rendszerességgel, de elég sokat lépcsőzik, mozog, bár nem sportolás céljából.
  Van köztetek olyan, akinél szintén jelentkezik ilyen jellegű fájdalom? Ez a változékony időjárás nagyon megviseli.
  Budapest északi határán lakunk, erre felé semmilyen légzéstorna lehetőség nincs, sóbarlang lenne a faluban, de oda nem akar menni, nem hisz benne 🙁 Sokszor gyenge, fáradt, szerintem az oxigénhiányos állapot miatt. Bevásárol, főz, ha jobban van, ügyködik a ház körül, de egyre hosszabb ideig fáj neki a mellkasa, olyankor semmihez nincs kedve, ami érthtő is. Ráadásul pánikot is kap, ideges lesz, ami szerintem ront a helyzeten, de erről nem tudom meggyőzni. Igen, tudom, h erőltetni kellene, de nem az a típus, ez van. Engem ez a fájdalom érdekel.
  Volt ct-je, mindkét felső tüdőrész fel van fúvódva a ct szerint, alig van ép tüdőszövete. Orvost kérdeztem, szerinte semmit se lehet csinálni vele, ott rekedt a levegő és kész.

 27. Sziasztok
  Üdvözöllek.
  “Férjem COPD-s, légzést könnyító gyógyszerekkel – Spiolto, beroudal – el van látva, de napi szinten van mellkasfájdalma”

  Régebben szedtem bereduált nekem is volt mellkasi fájdalmam, mióta nem szedem elmúlt, még a bereduál inhalációs oldattól is rosszul vagyok. beszélje meg orvosával.

  oxigéndús napot.

  1. Szia! nem szedi rendszeresen a Beroudalt, sőt, alig használja, mert szerinte nem segít, akkor meg minek. Reggel szokta beszívni a Spioltót, sokszor dél lesz mire eszébe jut, mert fullad.
   Kifelejtettem, folyékony oxigénen van, ezt több-kvesebb rendszerességgel használja.
   Az orvosa nem vesz tudomást erről a fájdalomról, kardiológushoz küldi. Kb. 1 éve kivzsgálták, akkor negatív lett minden, de lehet, h mégis elmegy, mert most már állandóan fáj neki, csak az intenzitása változó. A kicsi fájdalmat elviseli, de van, hogy a kocsiból se tud kiszállni.
   Több, mint 1O éve diagnosztizálták a COPD-t nála, de nem csináltak nagy ügyet belőle, még a cigiről se beszélték le!!!! Sőt, volt egy “orvos”, aki azt mondta, ha már ötven valahány éve dohányzik, rosszabbat tesz, ha leszokik róla, mint ha szívja tovább!? Ilyet mond egy tüdőorvos egy COPD-s betegnek … Azt hittem felrobbanok amikor elmondta. Persze, h nem szokott le, csökkentette drasztikusan, de csak akkor tette le, amikor elkezdett fulladni. Akkor viszont rekord gyorsan, igaz sokat szenvedett vele, de megállta.

 28. Sziasztok,
  rohangálás közben.
  Szia, Ági – a férjedet próbáld rávenni a légzőgyakorlatokra, akár úgy is, hogy vele csinálod – ártani nem fog neked sem. Amíg lesz időd átbogarászni Mihály itteni ötleteit, addig is….
  http://www.napfenyesgyogykozpont.hu/legzogyakorlatok/
  Utána olvasgass itt is, sok jó tippet találsz.

  A többieknek is, kipróbálásra, most találtam:
  https://femina.hu/egeszseg/strelnikova-legzes-gyakorlat/
  Talán még a Scalaba is meghívnak majd minket.

  A lakáspucoláshoz, ha nem láttátok még: van a Flóraszept, fújós változat (nem permetez, szóval elviselhető , csak ne szippantsunk bele), van fürdőszoba ráírva , meg konyhai is. Értelemszerűen, a helyén használva – kipróbáltam, a kádat nem kellett suvixolni, csak alaposan, akár kétszer is befújni, aztán leveretni zuhannyal.

  Hülye időjárás, én is hülye vagyok tőle.

  Ölelés 🙂

  1. Szia! Átbogarásztam nagyjából a fórumot, nem először vagyok itt. Sajnos nem érez magában erőt a légzőyakorlatokhoz se. Télen még biciklizett, 2 hete egészen jól volt – már saját magához képest – kaput szerelt, stb, de bejött ez az időjárásváltozáas és egyik pillanatról a másikra visszaesett az állapota. A nehézlégzéssel ellenne, a fájdalom borítja ki, ami érthető is. Annyira, h holnap dokihoz menne, csak nem tudom hova vigyem, aki “kezeli” az nem rendel, nameg a fájdalom szerinte szív eredetű, mást nem mond, fújatja és adja a gyógyszert.
   Sajnos neki fel van fújódva minkét felső tüdőlebenye egy hólyaggá, volt CT-je, azon jól látszik. Egy magyar cikket találtam erről a fájdalomró, de abban se voltak konkrétumok, cska, h komolyan kellene venni a fájdalomcsillapítást. Angol oldalon írnak róla, de mindenhol az orvoshoz irányítanak … PATT.
   Érdekelne ki hova jár Budapesten, hol milyen az ellátás, Korányi, Törökbáint? Kihez jártok, lehet itt orvost ajánlani, v azt csak privátban? Szívesen felvenném a kapcsolatot privátban ha valaki tud ajánlani jó orvost.

 29. “napi szinten van mellkasfájdalma”

  Nekem ezzel nincs személyes tapasztalatom, mert csak nagyon erős köhögésnél fáj néha.

  Például itt írnak mellkasi fájdalomról.

  Amit arról ír, hogy a tüdő felfúvódik, az csak egyes betegeknél igaz, de az egyik legfontosabb dolog viszont ez:

  “a COPD miatt minden egyéb fájdalmat is sokkal intenzívebben élhet meg, mint a betegségben nem szenvedők. Ennek hátterében az állhat, hogy a légszomj szorongást okozhat, ami viszont csökkentheti a fájdalomtűrő képességet és növeli az érzékenységet.”

  Szóval az érzelmi része ennek a betegségnek (is) hatalmas; nemcsak a fájdalom- és nehézségtűrő képességet csökkenti a szorongás, hanem szabályszerű rohamokat is tud produkálni. A fizikai és lelki okokat és következményeket néha gyakorlatilag nem lehet szétszálazni.

  “Ráadásul pánikot is kap, ideges lesz, ami szerintem ront a helyzeten, de erről nem tudom meggyőzni. Igen, tudom, h erőltetni kellene…”

  Hát olyat még nem láttam, hogy egyszerű magyarázattal kikapcsolható lett volna a pánik. Nagyon trükkös egy jószág a félelem, ha végigolvasod itt a hozzászólásokat, találsz pár cifra sztorit. Az erőltetés ide nem jó szó szerintem – ‘erőltetve megnyugtatás’ nagyon fura szóösszetétel.

  Az az érzésem, hogy a szorongás, idegesség, pánik a környezetnek is a legnagyobb érzelmi terhelés. Sokkal nagyobb, mint a gondoskodással és aggodalommal járó terhek.

  “Budapest északi határán lakunk, erre felé semmilyen légzéstorna lehetőség nincs”

  Nem kell rendszeresen eljárni ilyesmire, egy-két alkalommal megmutatják, mit és hogyan kell csinálni, aztán az ember otthon műveli,esetleg néha visszamegy ellenőrzésre meg új gyakorlatokért. Ez az egy előnye megvan az ilyesfajta betegségnek, hogy a légzőgyakorlatokat TÉNYLEG lehet egyedül csinálni, nemcsak extrém szorgalmas embereknek, hanem bárkinek. És a neten van rengeteg oktató leírás meg videó; a videók nagy részénél nem zavaró az idegen nyelv sem túlzottan, mert meg lehet érteni a lényeget. Itt a blogon is össze van szedve egy rakat link meg légzőgyakorlat-leírás.

  Szerintem jót tehet, ha a férjed is olvasgat ilyesmit, nemcsak te közvetíted neki.

  Nagyon a figyelmedbe ajánlanám a relaxációs, megnyugtatós módszereket, lehet, hogy ezekre nagyobb szükség van, mint az erősítésre – vagy fene tudja, de az erősítő légzőtornáknak is van nyugtató hatása, ha nem hajtja túl őket az ember görcsösen.

  “a férjedet próbáld rávenni a légzőgyakorlatokra, akár úgy is, hogy vele csinálod”

  Igen, az sokat segíthet. Ha másért nem, mert van kivel megbeszélni a nehézségeket, mégpedig olyannal, aki ki is próbálja, amit csinál a beteg, ezért aztán jobban megérti őt. És így a megnyugtatás is jobban működhet.

  “Ez a változékony időjárás nagyon megviseli.”

  Ez ismerős valahonnan. 🙂

  Sok erőt és türelmet kívánok. És írd meg a történéseket, ezekből mindnyájan sokat tanulunk.

  1. Köszönöm, ezt az egy cikket találtam én is. Most vigyem el és mutogassam az orvosknak, amikor folyton kardiológiára irányítják? Az az érzésem – saját problémáimból kifolyólag – a betgek sokkal alaposabban utána járnak a dolgoknak, mint az orvosok. Ők megrekednek egy szinten, évekig ezen protokoll mentén gyógyítanak, tisztelet a kivételnek! Fiatalabb orvosk még lelkesek, ahogy múlnak az évek ez alelkesedés alábbhagy és jön a bevált rutin. Nem egészben nézik az embert, hanem részleteiben és maikor semmi se működik akkor széttárják a kezüket. Ismerős dolog.
   A férjemnél fennál a tüdő felfúvódása 🙁
   A férjem nem fogja olvasgatni a fórumot, nincs hozzá türelme, eddig se volt, most már egyáltalán nincs. Sajnos Tapolcán se járt a relaxációs foglalkozásokra, mert a főorvos nem hitt benne és úgy osztotta be, h nem is tudott volna lemenni. 75 éves, a gyógyszeres kezelésben hitt, most már abban se nagyon. A Spioltót befújja, adok neki vitaminokat, amiket bele tudok imádkozni, szedi a vérnyomás és egyéb gyógyszereket és ennyi. Jön-megy, lépcsőzik, evvel nincs gond, kénytelen, ha akar, ha nem, ez jó edzés neki, napi 1Ox15 lépcsőfok le-föl. Nem egy leülős típus szerencsére.

 30. Ami még kimaradt, sanálatosan orrsövény ferdülés miatt – amit 5x operáltak=gyenge eredménnyel – rosszul kap levegőt az orrán, orrcsöppre szorul igen régóta, tehát a légzőgyakorlatok is igen nehézkesek számára. Sajnos mire idáig eljut az ember nem simán COPD-s lesz, hanem több társult betegsége van mellé.
  Igen, a dohányzásról ő tehet, de ha belegondolok, h vendéglátózott sok évig, akkor felfoghatom munkahelyi ártalomnak is. Azutáni évek dohányzása már az ő sara, meg is szenvedi most, de ezt nem dörgölhetem az orra alá.
  Ezer arca van ennek a betegségnek, a betegtársainak is mások a tünetei.
  Tudom a depressziót is, az is jellemző erre az állapotra. 2 éve bújom a szakirodalmat, lassan sok újat nem olvasok, előelépést se a gyógymódokban. Az elhalt, kitágult tüdőszövetet nem lehet visszanöveszteni, ez tény.
  Ezért érdeklődöm ki hol volt esetleg kórházban, mert lehet, h mégis egy kivizsgálás lenne jó, de nem sok jót olvastam a Korányiról, maradna Törökbálint, de kihez? Amíg nem szorultok kórházra jó, de ha már igen, akkor nem mindegy hova mentek.
  Tapolca szép nagyon, vadi új, mint egy hotel, de volt pl egy betegtársa, nagyon pocsékul volt, napokig nem került orvoshoz, mert a rehabon nuku orvosi ellátás. Az csak rehab, nem kórház. Vagy rehab, v kórház, így van beosztva. Bármilyen gond van át kell menni a kórházba, ahol nem szívesen látnak el, nem oda tartozol, bármilyen fura is számomra ez a hozzáállás.

 31. “Ezért érdeklődöm ki hol volt esetleg kórházban”

  Én a Korányiban voltam, jól bántak velem és szerintem szakszerűen.

  “orrcsöppre szorul igen régóta, tehát a légzőgyakorlatok is igen nehézkesek számára”

  Vagyis neki a lassú, hosszú be- és kilégzést kell megtanulnia, gondolom, mert a gyors levegőáramlás jobban el tudja tömíteni az orrot. Meg megterhelőbb is.

  “Ezer arca van ennek a betegségnek, a betegtársainak is mások a tünetei.”

  Talált, süllyedt.

  “Sajnos Tapolcán se járt a relaxációs foglalkozásokra”

  Sose késő elkezdeni. A tüdőszövetet visszanöveszteni nem lehet, de a lelkiállapoton lehet javítani rengeteget. Minél rosszabb állapotban van valaki, annál többet jelent egy pici megszerzett nyugalom.

  Csak arra kell vigyázni, hogy ennél ne várjon semmi gyors javulást az ember, mert nem úgy működik.

 32. “igyekszem rávezetni, hiszen jó lenne ha jobban érezné magát”

  Marha nehéz a hozzátartozónak. Nem úgy nehéz, mint kirakodni egy vagont, hanem úgy, mint megjavítani egy órát (ami ráadásul folyton el is akar szökni).

  Arra hasonlít nagyon, mint ahogy egy kisgyereket próbálunk terelgetni. Csak persze nem annyira jó a dolog hangulata… bár a csemeték is tudnak óriási vérnyomás-kiugrásokat produkálni…

 33. A tehetetlenség a legrosszabb.

  Viszont találtam egy leírást a gyógynövények és gyógyszerek kölcsönhatásairól COPD-ben, amit érdemes lenne elolvasni mielőtt bárki elkezd szedni saját feje után valamit … Van benne szó többek között a borostyánról is.
  http://www.ameganet.hu/wp-content/uploads/2014/08/Gyogynoveny-gyogyszer-kolcsonhatasok.pdf
  Sajnos ezeket se olvassák az orvosok, pedig hasznos lenne nekik és tudnának tanácsot adni a pácienseknek.

 34. válasz Ágnes 2018-07-01 – 7:05 DU.

  elolvastam, amiket írtál. Hát nem egyszerű ez így már. A fél világ is ajánlgathat ezt azt a számára, ha Ő nem nagyon akar ezt azt csinálni, vagy nem akar annyit kisérletezgetni – akkor ott nem sokat lehet tenni. Én úgy látom (a magam útja alapján), hogy az ember saját maga tehet meg a legtöbbet magáért – tehát nem az orvos, nem a bogyók és más mit tudom én mik, hanem az ember maga. Egy orvos sose fog annyit megtenni érted (pláne nem manapság, ahol szinte már minden a pénz körül forog), vagy valaki másért – mint emennyit az ember tudna megtenni saját magért. Persze, ha minden tőle telhetőt megtesz – s néha még olyat is, amiről azt hiszi, hogy nem képes rá.

  Engem is tömtek bogyókkal, mást nem nagyon tudtak akkor tenni (ma se igen többet) – de most visszagondolva úgy látom, hogyha akkor (1979-ben) nem fordítok hátat ennek, akkor már rég nem élnék. Már mindenem oda volt a sok bogyótól. A nyelvem tele hegyekkel csomókkal, a véséim fájtak, a májam a béka segge alatt volt, a beleim szinte már lyukasak, az emésztésem nagyon rossz volt. Nagyon gyenge voltam, mint itt is írtam – a kollégám, akivel voltam egy dolgozószobában azt mondta évekkel utána, hogy mikor meglátott (1973-ban), azt hitte, hogy koncentrációs táborból jövök. Nos azóta 45 év telt el és még itt vagyok – nem akarom elkiabálni…….

 35. Sziasztok Mindenki! – Mihály ahogy kinő az új tüdőm egyből megyünk a kirándulásra.
  üdv.mindenkinek, legyen szép estétek,sok oxigénnel . Most nem a legjobb a közérzetem, fulladós a napom.

 36. Mihály, OK, menjünk, de, ha kérhetem, tartsuk be a fokozatosság elvét!

  Voltam az éves felülvizsgálaton. Nem romlottam, igaz nem is javultam.
  Amúgy, nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem doki fóbiám van. Pl. ha orvos méri a vérnyomásomat, akkor az egekben van, ha az asszisztens, akkor tökéletes.
  Most a vizsgálaton mondják, vegyek mély lélegzetet, erre én pihegek, mint akinek 50 centire fűzték a derekát.
  Egy aranyos hölgy végezte a légzésfunkciós vizsgálatot. Mielőtt belevágtunk volna, nagyon kedvesen kezdte magyarázni, hogyan fog zajlani a dolog. Szegényke nagyon izgult, bele is kavarta magát, alig győztem megnyugtatni.
  No, mindegy.
  Olyan jó volt, hogy az elmúlt napokban hűvös volt. Az eső kimosta a trutyit a levegőből.
  Most kezd melegedni az idő. A nap meg égett, nagyon utálom.
  Remélem mindenki jól van.

 37. válasz Nemes Mihály 2018-07-05 – 3:09 DU.

  “Egy asztmás betegtárs talált egy jó kirándulóhelyet. Meg kellene próbálni!”

  Emelem kalapom, hát az nem semmi. Kockáztatott azért, no meg mindenki kockáztat – ott fent sose tudni, mi sül ki pár perc vagy óra alatt.

 38. Sziasztok Mindenkinek!
  Remélem Mindőtök -viszonylag- jól viseli ezt a bolondos időt.
  Kedves Ágnes!
  Idézek a törökbálinti Tüdőgyógyintézet honlapjáról:
  “Intézetünkben a különböző osztályokra való felvétel lakóhely szerint, tehát a területi ellátási kötelezettség alapján történik. Területen kívüli betegek ellátására csak előzetes egyeztetést követően kerülhet sor.”
  Ugyanígy, idézet a Korányi honlapjáról:
  “I. Tüdőbelosztály
  Ellátási terület
  Budapest III., X., XXI. és XXII. kerület. Országos intézeti osztály lévén az ország különböző területeiről is fogadunk betegeket.
  XI. Tüdőbelosztály
  Ellátási terület
  Budapest XIII. kerülete, valamint a III. kerület egy része. Kapacitástól függően előzetes telefonos megbeszélés alapján máshonnan is felveszünk betegeket.
  XIV. Tüdőbelosztály
  Ellátási terület
  Budapest XX-XXIII., II. kerület, Szentendre és ellátási körzete.”
  A SOTE Pulmonológiát (“János kórház”) nem tudom megnézni, mert az az oldal nem működik.
  Ne haragudj, de -tudom, rengeteg energiád volt-van-lesz benne- Neked kell “ráerőszakolni” azt, hogy
  1., higgyen benne, akár gyógyszer, akár mozgás, vagy vmilyen eszköz. 2., Akarja is csinálni, mert ezzel a közös(!) jövőtöket is meghosszabbítja.
  Lehet’ én rávenném, hogy -akár magánúton- de nézze meg egy olyan tüdőgyógyász, aki az egész embert vizsgálja, mert nem kizárt, hogy a mellkasi fájdalom, szívprobléma, reflux és a COPD közös hatása. A lehetséges gyakorlatokról nem írnék, mert, egyrészt, sztem kiolvastad a világ szakirodalmát, másrészt, pedig az “osztálytársaim” megtették.
  Kérdezted, hogy “ki hol volt Kórházban?” Én a “Jánosban”, ill Törökbálinton. A Pulmonológián jó orvosok- nővérek -gyógytornászok, stb. dolgoznak, sajnos -finoman fogalmazva- nem a legjobb körülmények között. Törökbálinton szintén jó dokik + személyzet, profi körülményekkel.

  Más: Olvasom, hogy “kirándulás” szerveződik. Javaslom, hogy -bemelegítésként fussunk egy laza fél-maratont! (Van COPD-s, aki megtette!)
  Megint más: A DAXAS nevű gyógyszer (Mucsi féle video) Mo-n is engedélyezve van, de a TB nem tud +egyezni az árról. A “működése” hasonló, mint a Theospirex-é, csak modernebb kiadásban. Ha az orvos felírja, akkor a Pharmafutár behozza. (Bármilyen, más gyógyszerrel így van.) A vérhigító, tüdőgyógyszerként történő bevezetése nálunk, kb. még 10 év!
  Valamelyőtök kérdezte a Fliumucilt. Mea culpa, én írtam el! A napi adag 3 X 200 mg. Lehet vízzel, teával bevenni, akinek kevés a váladéka, az estit kihagyhatja, hogy tudjon aludni. Jusz
  (Sajnos nekem kell. Éjszaka felébredek, kitakarítom magam, és visszaalszom.) Már a környék kutyái is kezdik megszokni, mert egyre kevesebben ugatnak vissza.
  Jusztina kedves! Írtad, hogy a Beroduáltól rosszul vagy akkor is, ha inhalálod. Nem tudom -esetleg-, nem a Salvus víz kavar be? Mert é attól vagyok rosszul, ezért sóoldattal haszálom.
  Még annyit magamról, hogy a vesegyulladásom után szülőképes lettem. Sikeresen “megszültem” pár vesekövet és hál’ Istennek most nyugi van.
  Most ennyi jutott eszembe hirtelen, no meg 1 kérdés: A többiek nyári szünidejüket töltik? (Kérdem én, aki eltűnt, mint az a bizonyos csacsi.)
  Oxigéndús – fulladásmentes napokat kívánok Mindőtöknek!

 39. Sziasztok

  „Írtad, hogy a Beroduáltól rosszul vagy akkor is, ha inhalálod. Nem tudom -esetleg-, nem a Salvus víz kavar be?”

  Biztos hogy bekavar, én már rég desztillált vízzel inhalálok mert a sós víz marja nyálkahártyám, (porlasztós maszkkal)..
  Most jöttem haza Törökbálintról, szerintem az a legjobb kórház.
  Sok-sok oxigént

 40. Kedves Zsolt!
  “Lehet’ én rávenném, hogy -akár magánúton- de nézze meg egy olyan tüdőgyógyász, aki az egész embert vizsgálja, mert nem kizárt, hogy a mellkasi fájdalom, szívprobléma, reflux és a COPD közös hatása.”
  Ha tudsz ilyet, akkor várom a neveket 🙂
  Üdv:
  Ágnes

  1. Szerintem is vannak használható dolgok ott, amit Ágnes ajánl, benne is van az angol nyelvű linkjegyzékben (alul “sok tanács testmozgástól a lelki vonatkozásokig” megjegyzéssel).

   Minden van itt kérem ezen e blogon! 🙂

 41. Sziasztok,

  csak beugrok egy pillanatra, aztán el…és most csak jó hírrel: örömmel értesítem a blog valamennyi érintettjét, hogy szombaton megszületett a második unokám. 🙂 <3
  49 cm magas , 3200 gr versenysúllyal. 🙂 Gyönyörű!! És kispasi 🙂

  Ölelés mindenkinek!

 42. Sziasztok Mindenki!
  Remélem birjátok még ezt az időt, én már alig.
  Ritám gratulálok a kisunokához, jó egészséget,sok örömet kivánok az egész Családnak!

 43. Sziasztok!
  Rita! Gratulálok a kis Jövevényhez, kívánom, hogy sok örömötök legyen Benne/Vele!
  Sok -könnyen vehető levegőt- kívánok!

 44. Sziasztok. Elállt a lélegzetem. 😍 Selyemből és barsonybol van ez a tüneményes kispasi.
  Köszönjük nektek a gratulációját, jókívánságokat.
  Vigyázzatok magatokra, legyen sok levegőtök.
  Ölelés

 45. Szép estet mindenkinek!
  Nem is tudom hol kezdjem 27 eves vagyok 4 gyerekes anyuka 1 eves korom ota asztmas es rettegek tole es h mi lessz kesobb…valaki erzett mar igy?segitsetek kerlek mert neha ugy erzem megorulok. Koszonom

  1. “es rettegek tole es h mi lessz kesobb…valaki erzett mar igy?”

   Hááát, azt hiszem, akit már meglátogatott a tüdőbetegség, az tudja, miről beszélsz.

   A félelem, az a legnagyobb ellenség. Nem állítom, hogy vannak kész receptek – mert nincsenek, vagy mindenkié más – de sokat tudunk egymásnak segíteni.

   Nekem eddig az jött le leginkább amióta itt beszélgetünk sokan, hogy úgy lehet elindulni, ha mesélsz magadról. Minél részletesebben, minél többet, mert úgy tudunk hozzászólni. És vannak itt történetek eléggé szétmorzsolgatott szorongásokról, szóval nem egyesélyes a küzdelem.

   Szerintem jó helyen jársz. Azt a furcsa felfedezést tettük, hogy ha egy nagy lábosba összeöntjük mindenki pánikját, fura módon kiütik egymást…

 46. válasz Szandy 2018-07-25 – 9:40 DU.

  Hát nekem is 1 éves koromban kezdődtek a tüdő, torok, orr, légcső stb gondjaim. Akkor volt tüdőgyuszim (s majd még háromszor) – s onnantól nagyon sok probléma volt a légutakkal (torokgyulladások, asztma, krónikus bronchitis, szinte állandó taknyosság, fulladásrohamok stb stb). De ez volt ugyebár 65 évvel ezelőtt. Tehát fel a fejjel, nyugodj meg az asztma miatt (persze 4 gyerek mellett ez cseppet se könnyű), próbálj utána olvasni (ezen a blogon is rengeteg hasznos infó van) és egy kicsit több odafigyeléssel a légzésre próbálkozz javítani a helyzeten.

  VÁLASZ Nemes Mihály 2018-07-25 – 11:02 DU.

  “A félelem, az a legnagyobb ellenség. ”

  Hát ha elhatalmasodik, akkor mindenképp. Tehát minél kevesebbet ezen pörögni, használni semmit se használ – inkább azon agyalni és csinálni, ami segíthet.

  “Szerintem jó helyen jársz. Azt a furcsa felfedezést tettük, hogy ha egy nagy lábosba összeöntjük mindenki pánikját, fura módon kiütik egymást…”

  Vagy úgymond elveszik a töbiek között és már nem annyira üt fejbe a saját problémánk. Tudatosítja az ember, hogy nincs ezzel egyedül.

 47. Sziasztok, jó régen voltam. Nem csak a frissen született unoka miatt – hanem mert én sem voltam topon – főként hangulatilag.
  Mindenek előtt köszönöm szépen nektek a kedves gratulációkat – csodaszép az a kis prücsök. 🙂 <3

  Üdv Szandy, szerintem a legjobb helyen vagy itt – többször összeraktuk már magunkat/egymást a többiek segítségével.
  Ghepard is, Mihály is jól írja -:
  "“Szerintem jó helyen jársz. Azt a furcsa felfedezést tettük, hogy ha egy nagy lábosba összeöntjük mindenki pánikját, fura módon kiütik egymást…”

  Vagy úgymond elveszik a töbiek között és már nem annyira üt fejbe a saját problémánk. Tudatosítja az ember, hogy nincs ezzel egyedül."
  Ha jól értem az általad írtakat – a para a legnagyobb gondod. Aki nálam képes jobban rettegni, félni, annak délidőben teszek egy nagy szívességet a Hungárián haránt-terpeszállásban. 😀 😀 Azzal fekszem, azzal kelek….úgy általában. Olvasgass vissza – van még pár tag, aki hasonlóról számol be..és tényleg olvasgass, ha ráérsz a 4 gyerkőc mellett, mert már az megnyugtathat. Másnak is van ilyenje. Aztán, mégis itt irkál az illető…
  Nem tudom, az orvosod mit mondott, miféle gyógyvalamit kaptál…milyen tünetekkel küzdesz meg, milyen időközönként, hogy rettegsz. A levegőtlenség alapból pelust cseréltet az ember lányával (srácok, a fiával is? )
  Kicsit voltam csak idősebb nálad, amikor először voltak pánikrohamaim. Akkor még nem volt COPD. Elég volt a dili, a stressz…szóval, akármilyen nehéz, szerintem elsősorban próbálj meg némi "én-időt" kicsikarni magadnak. Akár csak annyit eleinte, hogy meghallgatod a kedvenc zenédet. 🙂 Pár perc – annyit más is kibír a srácaiddal. 🙂 Aztán, alakul ott majd több idő is, nyugi – ezt már a tapasztalat mondatja velem, bár csak két gyerekem van – ők már felnőttek. Csináltam egyszer olyat, hogy már iszonyúan kivoltam…család el tekeregni, én ajtót bezár, zene csutkóra és elkezdtem táncolni…aztán belenéztem a tükörbe. Melegítőben táncizni? Naneeee! Előszedtem a sose hordott kis csillogó estélyimet -és úgy folytattam…aztán látom ám, hogy mezítláb. Ki táncol estélyiben mezítláb? Nem én – úgyhogy előszedtem a 12 centis sarkúmat…kb. még 20 percet eltinglitangliztam…de mire elpakoltam a kis jelmezeimet, jóval emelkedettebb volt a hangulatom, mint amikor elkezdtem. Csak azt akarom ezzel, hogy a gyerekeken kívül keress/találj/csinálj magadnak POZITÍV élményeket.
  Nem beszélek könnyen, mert anno túljutottam ezen a pánik-dolgon. Most a betegség hozta elő. Ez a társaság segít abban, hogy megpróbáljak arra figyelni, ami nekem a működéshez kell. Az pedig sok sikerélmény. Így hát, igaz, régen írtam, de az oka az volt, hogy a 43%-om után júniusban mértek egy 26%-ot, ami alaposan gallyra vágott, most már megint gyalogolok, néha kimerészkedek kapun túlra, és elhiszem, hogy az a 26 egy aktuálisan szar eredmény volt – de nem állandó. Nem kellemes, amikor a hőség miatt belefáradok a szuszogásba, meg várom, hogy fújhassak – de igyekszem tényleg a fejemmel beszélni, hogy a rosszabb napokat is valami jóra gondolva éljem túl. 🙂
  Győzködöm magam, hogy egy tüdőbajos úgysem fog mélytengeri búvárkodásba kezdeni – és bizony, az ijedtség azt a kevés szuszt is elveszi, ami van…ergo, nem szabad megijedni. Ez van…ha van mit, akkor fújni kell.
  Nagyon érdekel, mit mondott a dokid. Ma jó napom van, talán azért ilyen nagy a szám 😀 😀 😀
  Maradj velünk – ha hihetetlen is, de te is tudsz nekünk segíteni. Néha unalmas lehet ugyanazt a nyünnyögést olvasni – de itt mindenki iszonyú türelmes, sose vágták senki fejéhez, hogy ezt már mondtad, vagy hogy ne nyavalyogj. Itt szabad :))))

  Katám, mesélsz nekünk arról a rehabról? Marika, eltűntél mint az aranyóra 🙂 Zsolt1 – remélem, bírod az időt, és jól vagy. 🙂
  És a többiek, Zsuzsa, Jusztina, Éva…
  Ölellek benneteket 🙂

  1. Szeretettel koszontok mindenkit! Bohoka Lany!!! Erted leptem be….napjaban olvasom a Blogot…feltunt nekem a hianyod, gondoltam h ez nem veletlen! Isten aldja meg a kisunokadat,teged es csaladodat!…..Rita ,nagyon megszerettelek es ertekellek….megkerlek egy percig ne hidd el ezt az eredmenyt…olyan nincs hogy valki 43%-rol lemenjen 26% ra….feljtsd el,ez egy hamis-horror szam!!!!!!!!!!!……Gondolom egyszer fujtal! a torveny 3-at fujni es kivalasztani a legjobbat….en is megjartam,de nem hagytam magam ,kiharcoltam a 3 fuvast es az eredmeny erdekes volt.En cigizek a kave melle ( Februarban meghalt a ferjem a karjaim kozott es azota ujbol szivom 5-6 szalat napjaban es eszem agaba sincs ezen agyalni!) Rita edes,kerlek csak hogy megnyugodj es lasd a valos allapotodat…menj el egy maganklinire ahol csinalnak Spirometert es majd meglatod,hogy az eredmenyed sokkal de nagyonsokkal jobb lesz….!!!! Felejts el ezt a lehetetlen 26%-ot orokre…kerlek tiszta szivembol, meger egy probat es nem kerul sokba a magannal sem !!!!!
   Millio puszika es minden jot kivanok neked ….

   ghepard…koszontelek…Ertekes ember vagy,de kicsit erthetetlen….ha leirnad lepesrol-lepesre mit hogyan kell csinalni nagyon sokunkon segittenel…koszonom es udv Neked.

   Krisztikem ,mi lett veled? Eltuntel,sokat gondolok Rad! Kerlek jelentkezz,hianyzol!!!!!

   Minden uj es regi betegtarsamat udvozlok szeretettel es kivanom legyetek jol es jok…

 48. válasz bolond lány 2018-07-26 – 12:42 DU.

  Gratula a kis unokádhoz, az mindig feldoja az embert. Fiaméknak is lett sok évre rá egy harmadik is alig 4 hónapja, mindhárom kislány. Most szombaton nálunk volt a kicsi is és a fiam egyszercsak odahívott a kicsihez, hogy ezt nézd. Azt mondta, hogy lesz retye petye (persze kicsit másképp), de a csöppség már emelte is a két kezét és megfogta a fiam mutatóujját. Amiért tetszik a kicsinek most jött – elkezdte gyorsan rázni (1-2 milliméteres kilengésekkel, tehát szinte alig láthatóan) az ujját a fiam és a rezgés átment a kicsihez. Csak néztem, mondom ezt honnan veszed – aztán rám nézett és azt mondta, miért Te mit csinálsz, hogy így vagy ebben a korban. De én sose mondtam neki, hogy csináljon is valamit abból, amit én csinálok – de a kicsinek bemutatta. Nekem is egész jól esett, hogy a kicsinek nagyon jól esett. Már akkor is emeli a kezét, ha a másik szobában hangzik el a retye petye.

  Jól foglaltad össze szerintem, a nehéz helyzetben is igyekszel pozitívabban állni problémához. Ez sokkal többet ér, mint rettegni – a légzéssel is le lehet küzdeni a félelmet és másra összpontosítani.

 49. “a légzéssel is le lehet küzdeni a félelmet és másra összpontosítani”

  Igen, a nyugtatós légzésnél két dolog működik:

  — ha nyugodtan, egyenletesen lélegzünk, attól megnyugszunk és

  — ha csak a légzésre figyelünk egy ideig, akkor elvonjuk a szorongástól a figyelmet és ettől az lecsökken.

  Túl keveset írtam a nyugtató légzésről és túl keveset beszéltünk itt róla, inkább csak az erősítő gyakorlatokra koncentráltunk. Pedig tüdőbetegeknél a félelem, a pánik sokszor jelen van (Szandy is épp erről írt) és rettentően rontja az állapotunkat. Nemcsak a lelkit.

  ” a gyerekeken kívül keress/találj/csinálj magadnak POZITÍV élményeket.”

  Azt hiszem, ez nagyon jó tanács. Akinek a betegségen kívül még sok tennivalója is van, az sokszor sajátmagának nem enged kikapcsolódást, mert lelkiismeretfurdalása van, ha egy percre leáll és nem a kötelességeivel foglalkozik. (Ld. az anyák és az örökmozgó közötti hasonlatosságokat, ebből is írok majd disszertációt.)

 50. válasz Nemes Mihály 2018-07-27 – 8:37 DE.

  Nemcsak a tüdővel kapcsolatos bajoknál van jelen az emberekben a félelem, pánik, sokkal nagyobb stressz stb – hanem minden más komolyabb problémánál (szív, gyomor, idegrendszer stb) , sőt sokaknál még egész banális dolgoknál is jelentjeznek ezek a félelmek, pánikok. Belénk van kódolva, hogy féltjük az életünket, nem akarunk szenvedni, nem akarjuk, hogy fájjon valamink nagyon stb – de azzal, hogy ezen agyalgatunk sokat, csak rontunk a helyzeten. Úgy is simán elvégezhetjük a napi teendőket, ha ezen gondolatok helyett inkább valami építő, jobbá tevő gondolatokon járna az agyunk. Fogadni lehet, hogy ezek a gondolatok se fogják jobban hátráltatni a napi dolgainkat – inkább egy idő után könnyebben fog menni minden. A légzésre gondolás, tudatosítás mindig kéznél van – a háttérben meg mehet az, amit csinálni kell…..

 51. “Úgy is simán elvégezhetjük a napi teendőket, ha ezen gondolatok helyett inkább valami építő, jobbá tevő gondolatokon járna az agyunk.”

  Így igaz. Csak ebben az a duplacsavar, hogy az aggodalmak gyakran tudat alatt munkálnak, inkább érzéseknek nevezhetők, semmint gondolatoknak. Mondogathatjuk magunkban, hogy “de jó, holnap moziba megyek”, ez tényleg hasznos – de a szorongás ott belül dolgozik tovább. És minél inkább elnyomjuk, annál pusztítóbb tud lenni.

  Hogy egy kicsit sarkítva mondjam: Ami nem tör felszínre egy jó nagy sírással, az lehet, hogy egy félév múlva gyomorfekély formájában kopogtat be.

  gheparddal (is) teljesen egyetértek abban, hogy a bajokra fókuszálás, az önmagunk kétségbeesésbe hajszolása rettentő káros, igenis keresni kell a jó dolgokat.

  De közben nem ELNYOMNI kell a szorongást, hanem felszínre hozni, újra és újra tudatosítani, hogy igen, ott van és lám, nem tudott nagy bajt csinálni, nem ájultam el tőle. Létezik, foglalkoznom kell vele, mint egy fájós lábbal, meg kell tanulni együtt élni vele, miközben persze hosszú távon igyekszünk kitessékelni. (Gyorsan nem fog menni, az egyszer biztos.)

  Ki kell ismerni, minél hamarabb rá kell jönni, hogy mikor beszél ő és mikor a józan ész – és ez nem könnyű. Amikor irreális indokokkal nem merünk kimenni az utcára, pedig otthon kilométereket tudunk gyalogolni, közben még tornázva is: na, akkor biztos,hogy a szorongás sutyorogja nekünk azokat a nagyon logikusan hangzó rohadt, ótvar kifogásokat.

  Szóval az a fixa ideám (az egyik), hogy nemcsak az edzés mellőzése és a túlhajszolás között kell megtalálnunk az egyensúlyt, hanem az önmagunk hisztibe hergelése és a félelmek elnyomása között is.

  Könyves Kálmán (vagy Blogos Béla?) nyomán szabadon:

  Félelmek márpenig vagynak, feleim, létüket tagadni káros oktondiság. Fel kell őköt hoznunk a napvilágra, szembe kell ővelök néznünk és engedelmességre kell őköt tanítanunk, hogy tudják: nem ők diktálnak törvényt ehelyütt, hanem mink magunk.

  Ha elfordítjuk tekintetünket rólok és hagyjuk, hogy a setétben áskálódjanak, akkor erőre kapnak és hatalmukba hajtanak, mint az setét pokolnak boszorkányai.

  Akik egyébként nincsenek.

 52. Sziasztok,

  reggeli kávé, sokszoros higítással, cigi nélkül…nem is tudom, miért iszom 🙂
  Évám, nagyon aranyos vagy, köszönöm a biztatást! 🙂 A 3 fújással nem volt baj – fújhattam…de az egész macera teljesen másként volt, mint az előző helyen. Itthonra van egy ellenőrző fújókám, azon is észreveszem, hogy milyen légvétellel, milyen egyéb körülményekkel mekkorát tudok fújni…viszont, itt látom, és ha nem tetszik, azonnal érzékelem, hogy valamit nem csináltam talán teljes odafigyeléssel, erőbedobással, stb. és újrázhatok. Merthogy azt gondolom, az se mindegy, mi módon fújkálunk. Igaz, sokáig tartott, amíg én is mondogatni kezdtem, amit most te is nekem, hogy olyan nincs, hogy 43-ról 26-ra….főleg, hogy végigcsinálom a napot, ebben a melegben is. Igaz, néha csak tingli-tangli, de vannak tartalmas, dolgosabb napjaim is. Meg ezek a kontrollok engem hangulatilag is hazavágnak. Ha másra nem is volt jó, de téged legalább sikerült vele előcsalogatni 🙂 😀 😀

  Ghepard, három kislány unoka…nem csodálnám, ha kocsonyásodna a lábad 🙂 🙂

  Ezzel a parával pedig nagyon tele a pince-padlás. És igen, sajnos nem lehet tudatosan tenni ellene…illetve, csakis úgy, de ő a tudatalattiból könnyebben ugrik elő. Hiába készül fel rá néha az ember – van, hogy egészen más jelekkel mutatja meg magát, mint előző alkalommal. Tesz róla, hogy ne lehessen elfelejteni, de még mindig az a legjobb, amit erősítgettünk itt többen is – a pozitív élmények gyűjtögetése. Az erőt ad, sok mindenhez.

  Azt hiszem, a “retye-petyére” születni kell – nekem sem sikerül semmiféle rezegtetést csinálnom.
  Viszont, a kinti séta/menés közben fellépő túllégzés lehet abból adódó is, hogy a lakásban akkor is nehezebb a levegő, ha szellőztetünk…kint pedig ugyanakkora svunggal véve a levegőt, “sok” lesz hirtelen. Hm?

  Marika, merre tekersz?
  Zsolt 1 és Zsolt2…mi újság felétek?
  Katám, tudsz nekünk valami hasznosat/érdekeset mesélni a szanatóriumi tartózkodásról?
  Zsuzsa, tacsi bírja a lépcsőzést?
  Jusztina, te hogy birkózol meg a meleggel?
  Ágnes, neked a pároddal is meg kell küzdeni a meleg mellett…remélem, sikerül haladni.
  …és a többiek…?
  Ölelés 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.