A MI KIS FÓRUMUNK

Ezentúl csak itt lehet majd hozzászólni – egyrészt így egy helyre gyűlik az összes megjegyzés, másrészt a többi oldal betöltődését sem fogják ezek lassítani.

Tessék, csak tessék, itt lehet csevegni! Kíváncsiak vagyunk egymás történeteire, ötleteire, sikereire, gondjaira; én speciel nagyon-nagyon sokat tanultam az eddigi hozzászólásokból.

A hozzászóláshoz nem kell sehová sem belépni, csatlakozni; meg kell adni egy álnevet, ez kötelező, meg lehet adni email címet is, ez nem kötelező.

Javaslom, hogy aki válaszol egy mondatra, az tegye oda az illető mondatot idézőjelben az irománya elejére, mert a WordPress nem túl ügyesen mutatja, hogy mi mire válasz (vagy én nem túl ügyesen állítottam be valamit). És ugyanezen ok miatt a választ is érdemes új hozzászólásként megtenni, nem a “Válasz” gombot megnyomni. Ha ott van az elején a mondat, amire reagálunk, akkor jól érthető lesz az egész.

Kőváriné Marika kinevezett engem osztályfőnöknek s ezen minőségemben kötelességemnek tartottam, hogy nevet is adjak az osztályomnak. Ez itt kérem az

El Nem Fekvő Osztály

 
Tudom, Erich Kästner tanár úrnak volt egy még jobb ötlete, de tüdőbetegként azt azért túlzásnak tartanám.

A FALIÚJSÁG itt található

3 217 thoughts on “A MI KIS FÓRUMUNK”

  1. válasz Nemes Mihály 2018-09-11 – 10:53 DE.
    Igen, attól is, ha ingadozik – de csak akkor, ha az ember nem tudja, hogy az az ingadozás természetes is lehet – mert a mérésre rengeteg tényező hat. Nekem van 7 éves sorom, amit vezetek a gerellyel. Így szépen ki tudtam szűrni, hogy melyik tényező kb mennyit hat (szélirány, szélerősség, hőmérséklet, mit csináltam előtte, hogy aludtam stb stb). A légzésadataimat nem vezetem papíron, csak fejben – azt az egy számot meg tudom jegyezni. De ott is tudom, hogy mikor mennyit várhatok. Az idén már nem igyekszem, hogy azt a 215 lépést túlmenjem. Volt már többször 210 és 214 között – a 215 felettit majd jövőre fogom próbálgatni. Addig is szokja meg a testem 200 feletti teljesítményt – ami például tavaly egyszer se sikerült. Számomra nagyon fontos a reakcióidő is. Az idén azon igyekeztem, hogy a 8 órás meló végére se növekedjen. Tavaly nem is tudtam a 8 órás meló végén elérni 200 ezredmásodperc alatti reakcióidőt (a képernyőn egy fényre kell reagálni), ma pedig simán sikerül még 170 alá is menni itt ott. Ez szinte fel tud villanyozni.

  2. Sziasztok!
    Nagy gondban vagyok. Szeretném elvinni anyumat nyaralni. COPD-s és sajnos már oxigénpalackkal kell legyen napi 16 órát. Ha van esetleg bármi ötletetek, hogy hol van olyan szálloda, ahol van oxigénpalack, akkor kérlek írjátok meg nekem. Sehol se találok ilyen paramétert a szállások leírásánál.
    Köszönöm nektek előre is.

  3. Üdv Mindenkinek!
    Bocsi de lassan leszokom a gépről: DDDDD
    Örülök hogy a körülményekhez képest jól van aki írt.

    Cece Próbálj meg oxigénkoncentrátort bérelni az hordozható és árammal működik. Nekem az is van felírták így 1 éves bérlet 18oo Ft , de lehet felírás nélkül is bérelni pl. 1 honapra a Linda Gáztól.

  4. Ismét itt.
    Az idén azon igyekeztem, hogy a 8 órás meló végére se növekedjen. Tavaly nem is tudtam a 8 órás meló végén elérni 200 ezredmásodperc alatti reakcióidőt.

    Mi olyan állapotba vagyunk hogy nem 8 órát, de egy óra munkát se tudunk végezni, én talán egy kisebb követ el tudok dobni, mert a múlthéten a kapuig nem tudtam eldobni a kulcsot.
    Soksok oxigént

  5. válasz Jusztina 2018-09-12 – 10:11 DE.
    igen tudom, hogy Ti kevesebbre vagytok képesek, mint mondjuk most én – de igyekszem még jobb lenni. Voltam a padlón én is – nagyon nem akarok még egyszer olyan állapotba kerülni, ezért sok mindent képes vagyok kipróbálni. Kis mértékben Ti is javulhattok. Persze nem egyszerű ez. Én minden istennyilát próbálok figyelembe venni, sokat olvasok, nemcsak a légzésről, hanem más dolgokról is, amik segíthetnek jobban megérteni, hogy javulni tudjak – de még többet gyakorolgatok. Főleg a légzést – mert számomra már kb 14 éve az a legfontosabb. Most már tudom azt is, hogy a kevesebb az jobb, azzal tovább lehet élni. Már egypár tanulmány igazolta ezt. Tehát kevesebb kaja és kevesebb oxigénnel ellenni – hosszabb és egészségesebb életet eredményezhet.

    A tüdőproblémák sokszor a rossz levegőtől (is) vannak. Nagyon nagy hányad a cigitől, de közrejátszik a sok szennyezés is (autók meg mindeféle). Nemrég olvastam és meg is lepett egy kicsit, hogy nagyon nem jó a hús sütésekor, főzésekor (legrosszabb hogy a grillezés) keletkező levegőt, gázokat lélegezni – ez is hogy nagy hányaddal felel a tüdőproblémákért. Hogy egész egyértelmű a dolog. Sok szakács is szenved tüdő meg légúti problémákkal. Tehát sok mindenre figyelni kell, a kajára is stb….

  6. Jusztina írta:

    “Mi olyan állapotba vagyunk hogy nem 8 órát, de egy óra munkát se tudunk végezni,”

    Igaz – és mégis nagyon hasznosnak tartom ghepard tapasztalatait, mert az önmegfigyelés és kísérletezés minden erőnléti szinten nyerő stratégia, azt gondolom, hogy ami egy sportolónak jó, az sokszor nekünk is jó, csak éppen erősen csökkentett tempóval, intenzitással.

  7. Volt már itt szó a rezgetős eszközökről, de érdemes megint felhívni rájuk a figyelmet. Barna Miklós írta nekem éppen most:

    Van két egész jó kis eszköz, amit jól használhatnak COPD-sek. A következők:
    https://www.medimarket.hu/aerobika-opep-oscillacios-leguttisztito-keszulek/p/11050191008
    http://rcornet.hu/termekek/rc-cornet/
    Egy angol nyelvű filmecske a használatukkal kapcsolatban, bár a beteg CF-es.:
    https://www.youtube.com/watch?v=Wn5o5AgD9m0

    ghepardnak nem kell ilyet vennie, neki be van építve. 🙂

  8. válasz Nemes Mihály 2018-09-13 – 5:23 DE.
    legtöbbet persze saját magamnak segítenek a saját tapasztalataim. Azt semmi se helyettesítheti. Igen, Ti kisebb szinten és kisebb mértékben, de javulhattok. Ami azt illeti, én is a határon vagyok minden nap a légzéssel is – mert elmegyek a határokig. Ez kb olyan, mikor Ti úgymond fuldokoltok, nem kaptok levegőt – régen én se kaptam levegőt, orron lélegezve nem is tudtam gyalogolni se, rengeteget köhögtem, krákogtam stb. A krónikus bronchitis se valami egyszerű dolog, kb egy szinten emlegetik a COPD-al. Most ahhoz hogy már majdnem fuldokoljak el kell telnie több mint egy percnek is (ha nagyon felkészülök, akkor 4 percnek is). A kemény edzésem is úgy telik, hogy nem lélegezve próbálom kivitelezni és vibrációsan is ráadásul – na ez nagyon kemény, de hatásos. Pont ezért elég a napi 70-80 másodperc is – ami az élsportolók edzésének töredéke csak. S ezzel akarom elérni az országos csúcs négyszeresét gerellyel – a kétszereshez már nagyon közel vagyok (1.95). Tehát gyakorlatilag relaxmódban próbálom mindezt elérni. Most ugyanaz az adag, ami pár éve majdnem ájuláshoz vezetett – ma meg se kottyan és simán megy még kb 10 kilós súllyal is. A cél az, hogy gyorsabban menjen – ez ugyanannyi idő alatt sokkal nagyobb terhelés.

    Nekem innen erről a szintről ugyanolyan nehéz javulnom (ha nem nehezebb), mint Nektek – mégis örömmel, kitartással, becsületesen, bizakodva stb teszem – nem tudhatjuk, hol van a határ.

  9. válasz Nemes Mihály 2018-09-13 – 5:25 DE.

    Én mondjuk nem próbáltam ilyesmit, de talán hasznos lehet. Inkább a magam módján sajátkezűleg próbálom rezegtetni, vibráltatni a testemet, nemcsak a tüdőt és a légutakat – az mindig jólesik és utána erősebbnek, frissebbnek stb érzem magam. Azt hiszem, hogy a 2003-tól folyamatosan alkalmazott légzés és vibrációs technikáimnak hála javult fel a tüdőm és a testem olyan szintre, ahol most vagyok. De még rengeteg munka vár rám, hogy még egy kicsit javuljak – minél tovább, annál nehezebb javulni, de próbálkozom és hagyom magam meglepni a továbbiakban is. Kitartást mindenkinek és bízzatok magatokban…..

  10. Gyors kérdés: nem azt az Aerobica eszközt vásárolta meg Marika? Csak kicsit rémlik, és mintha a beszámoló a használatáról, eredményességről még nem érkezett volna meg…….
    ghepard úgy működik, mint a kiscicánk – azt vettem észre a kis jószágnál, hogy “dörömbölés” közben ugyancsak rezeg a nyaka környéke 🙂 Majd korrepetáltatom magam. 🙂
    Számomra jónak tűnik ez az új cucc – Symbicort – a hatás hosszát kell majd kitapasztalnom.

    Ölelés 🙂

  11. válasz bolond lány 2018-09-13 – 9:23 DE.
    hát a macsek a segítégedre lehet, ha lefigyeled, hogy mikor, miért, mennyit stb dörömböl – és megpróbálod utánozni, vele együtt csinálni stb. Egyébként végeztek is ilyen megfigyeléseket. Észrevették, hogy mikor jól érzi magát (úgy is lehet mondani, hogy azért csinálja, hogy jól érezze magát), vagy épp rosszul – törött csont, valami ütés érte, vagy bármi baja van – akkor dörömböl magának sokat. A csonttörések hogy sokkal gyorsabban gyógyulnak nála emiatt, mint mondjuk kutyáknál vagy más állatoknál. Tehát már a macsek ezt régen tudja (hogy ez a vibráció jót tesz neki) és a kicsi is tudja egy kettőre.

    Hát igen, az orrhangom és a torokhangom kb olyan mint a macsek dörömnbölése, csak jóval mélyebb, mert én sokkal nagyobb vagyok, mint a kis macsek.

  12. “Hát igen, az orrhangom és a torokhangom kb olyan mint a macsek dörömnbölése, csak jóval mélyebb, mert én sokkal nagyobb vagyok, mint a kis macsek.”

    Igen, a gepárdok sokkal nagyobb macskák, ez közismert.

  13. válasz Nemes Mihály 2018-09-13 – 10:42 DE.

    hát ez jó volt, jót nevettem az észrevételeden. De még a gepárdtól is jóval nagyobb vagyok :))

  14. Ha a vihogás meggyógyítana, már rég nem a bajainkat elemezgetnénk itt 😀
    Én is felnyerítettem a macsek-méretekre irányuló megállapításon 😀

  15. Koncert lesz ma, emberek, dorombolás már van, nyerítés is van, beszállnék kukorékolni. Még valaki?

  16. Sziasztok Mindenki! – végre már élénkül az osztály,,becsengetett Mihály oszt.fő,
    “Gyors kérdés: nem azt az Aerobica eszközt vásárolta meg Marika? Csak kicsit rémlik, és mintha a beszámoló a használatáról, eredményességről még nem érkezett volna meg-”
    Rita kérdezted a fuvókám,, igen én vettem,használom is,szerintem használ amig fujkálom addig tisztán jön-megy a levegőm ,csak utána ne csináljak semmit egy pár percig lehet,de ne nehezet,akkor jó,de abban a pillanatban ha tullépem az erőmet ujból csüccs.Nem bántam meg,hogy megvettem,mert bizony amikor bajban van az ember előkap minden csodaszert – a papir szerint kétszer kell naponta 10-10 percet,na én nem annyit,többet használom – doki szerint nem árt.a kétszeri az ajánlott mennyiség.-nincs benne gyogyszert. Amit kaptam Symbicort port szerintem jó lesz az,nem tudom,hogy Te hogy tudod,hogy az adag végére értél,mert én kinlódok vele- nincs számozás csak tizesével,nem érzel különösebb gyogyi izt sem ,olyan port érzek a második adagnál,ha te valami ügyesen tudod,hogy hol az adag vége,ird le kérlek. Nekem van még másik is,olyan kattant a szivóka,ha végeztél és kipirosodik, még Izike unokám is megijed akkorát kattan az orrom előtt,ahogy szivom.-nagyon jó ötlet még ez is,gyengébb idegzetüek ne használják,akár hogy készülök rá,hogy majd csak végre kattan,mikor kattan megijedek.Néha három szippantásnál kész,néha sokkal több kell,biztos később jobban fog menni.Van még egy másik nyákoldóm ami nekem bevált,nem sokat küszködök már ezzel,mert öt éve ezzel is annyit bajlódtam reggelente, talán most már ez beválik recept nélkül kapható.
    Én ugy érzem most,hogy a nyári örült meleg nekem nagyon sokat ártott, nem hiába lett rosszabb az eredményem is,de küzdök,hogy visszajavuljon valahogy.Reggelente tekerek még mindig, nem hagyom abba,kis séta van csak most még,de majd bővül az is,légzőgyakorlat is megvan, a teraszt csak három nekifogással sikerül felmosni,de sikerült.Valahogy most szoros volt a hó végém,az idegeim is nagyon befolyásolják a fulladást nekem is,tüdőgondozó,háziorvos,dilidoki és utána 4 napos vendégek -akiket ugyan nagyon vártam,szeretem is Őket,de az előtte lévő orvosfelvonulástól már hetekkel előbb féltem. Most vagyok rehabilitáción,gyakorlaton és kezdem a visszaállást,remélem még sikerül is,étvágyam is jobban van már.
    Nyugdijba ment a tüdődokim aminek nagyon örülök és bizom benne,hogy a mostani igaz 1 év mulva kell menni,de remélem jobb eredményem lesz.Ha véletlenül kellene közben,akkor házi orvosi beutalóval azért lehet menni hozzá,remélem nem lesz szükségem rá.
    Várom,hogy irjátok kivel mi van,Kata és a többiek hova lettek?Mindenki meggyógyult,,csak én nyüglődök.
    Kivánok szép hétvégét,jó levegőt,sétákat mindenkinek!

  17. Sziasztok,
    nem régen értünk haza, mert a nyári hőségre és Ebentyű rövid lábaira tekintettel átütemeztük a nagy sétákat késő esti/kora éjszakai órákra.
    Ilyenkor kellemes hűvös, most már “hideg” van. A házak között sok helyen még a szél is fúj.
    A levegőben mintha több lenne az oxigén, bár lehet, hogy ez “optikai” csalódás.
    Ma is a szokásos útvonalon ballagtunk, amikor Ebentyű hirtelen ledobta a horgonyt, orrát előrenyújtva szimatolt, majd ijedten visszarohant és mögém bújt. Nem értettem, ezért óvatosan körül kémleltem, s ekkor megláttam egy elefántot. Békésen bandukolt a füvön, lóbálta az ormányát s jól hallhatóan szuszogott. Egy férfi kísérte, aki látva megdöbbenésünket, elmosolyodott.
    Ebentyű még ugatni is elfelejtett, de amikor elhaladtak mellettünk, azonnal sebességbe kapcsolt. Csak méterekkel később álltunk meg egy satnya fűcsomó alapos tanulmányozására.
    u.i.: a közelben egy cirkusz vert sátrat.

    1. Egész Csukás István érzete van a történetnek… nem volt egy szőrös beszélő sapka is a fejeden?

  18. *** Szolgálati közlemény ***

    Ma déltől 2 napig nem vagyok számítógépközelben, ha küldtök hozzászólást, csak vasárnap estefelé fog kikerülni.

    *** Szolgálati közlemény vége ***

  19. Sziasztok, na végre! 🙂 Örülök, hogy nem kong annyira ez az osztályterem 😉 😀
    Igaz, Mihály jelezte, hogy este kerül fel vasárnap az írás, de nem baj, most van egy kis időm….

    Marika, a Symbicort tetejét levéve látsz egy nagyobb mélyedést (van rajta több kicsi, bánat tudja mi célból..de ebben a mélyebb likban mutatja az adag számozását. Nekem ez az első, tehát a fogyásáról még nem tudok referálni, de ha abból indulok ki, hogy a többi, amit eddig fújtam (és jelenleg a Bretaris is) utolsó 10 adagja már piros sávban jelenik meg, akkor itt is azt kell figyelni. Mintha úgy is írták volna a használatiban. Valóban nincs íze, erre felhívta a főorvosnő a figyelmemet – ezért ügyelek kínosan arra, hogy függőlegesen tartva, a piros alját először ütközésig eltekerjem (nem kell sokat, nem zsibbad le tőle e kezem), majd visszafelé KATTANÁSIG. Tehát a 2. , visszafelé tekerésnél kell kattannia, akkor tölti be a gyógyszert. Ha ezek után jó mélyen beszipákolod, tuti bejut a helyére. Amikor ez a számláló a piros sávba ér, vagy készíts kezed ügyébe a következőt, vagy ugorj el újat íratni. 🙂
    Nézd csak, találtam egy videót róla. Nem magyar nyelvű, de a látványból is megérted 🙂

    https://www.youtube.com/watch?v=RZ-NGwEGEAw

    Még tekerhetsz, mert állítólag szép őszünk lesz…. a dokidnak meg szép nyuggeréveket kívánunk 🙂 😉

    Zsuzsa, annak az elefántnak a fején nem volt véletlenül egy kockás konyharuha? 😀 😀 😀
    Már napközben sincs az az irgalmatlan meleg….ebentyű is jobban fogja bírni a sétákat. 🙂

    Na, mennem kell…de figyellek benneteket! 😉
    Ölelés 🙂

  20. Sziasztok!

    “nem volt egy szőrös beszélő sapka is a fejeden?”
    Nem, nem volt. 😀
    Számomra nagyon meglepő volt az éjszakában egy elefánttal találkozni, s gondoltam megosztom az élményemet veletek.

    “Zsuzsa, annak az elefántnak a fején nem volt véletlenül egy kockás konyharuha? ”
    Nem, nem volt. Semmilyen konyharuhát se láttam a fején.

    Amúgy ma késő délután elsétáltunk a cirkusz felé. Már pakoltak.
    S így napvilágnál kiderült 2, azaz kettő elefánt tartozik a társulathoz. Békésen sétálgattak és tépdesték a füvet.
    Nagyjából 1 óra múlva, mikor már haza felé ballagtunk, láttuk a konvojt.

    Elnézést kérek, hogy egy off témával huzakodtam elő.

    Viszlát és mindenkinek sok O2-t!

  21. “Elnézést kérek, hogy egy off témával huzakodtam elő.”

    Köszönjük az üdítő kis történetet!

    ““Zsuzsa, annak az elefántnak a fején nem volt véletlenül egy kockás konyharuha?
    Nem, nem volt. Semmilyen konyharuhát se láttam a fején.”

    Ezt talán nem tudod, honnan jön. Valamikor szó volt róla, hogy milyen nehezen indul neki az ember utcai sétának, ha szorong tőle és akkor én azt a gyakorlatot írtam elő neki, hogy nem kell sokat gyalogolni, csak ki kell menni minden nap az első sarokig, ott benézni, hogy nem áll-e az utcában egy elefánt piros kockás terítővel a fején és utána haza lehet menni.

    Mert bármilyen lelki kapaszkodó jól jöhet a szorongás ellen és nem az a lényeg, hogy megerőltessük magunkat, hanem hogy minél gyakrabban találkozzunk félelmünk tárgyával, mert így a tudatalattink is szép lassan el tudja engedni az indokolatlan aggodalmakat.

    Hát így kerülnek az elefántok ide. Meg persze azt is meg lehet tőlük tanulni, hogy jól tudnak az orrukkal trombitálni; a rezgések pedig hasznosak az egész légúti rendszernek, ahogy erre ghepard fel szokta hívni a figyelmet.

  22. válasz Nemes Mihály 2018-09-17 – 7:41 DE.
    ” Meg persze azt is meg lehet tőlük tanulni, hogy jól tudnak az orrukkal trombitálni; a rezgések pedig hasznosak az egész légúti rendszernek, ahogy erre ghepard fel szokta hívni a figyelmet.”

    No meg más rezgésekre is képesek – lábukkal, testükkel. Ezzel tudnak komunikálni is nagy távolságokra, tehát nagy távolságból is megérzik a másik elefántot. No meg mást is megéreznek, földrengést például. Ezért nem meglepő, hogy szinte lehetetlen észrevétlenül megközelíteni úgy, hogy ne tudná azt, hogy van valaki a közelben. Én is például elég jól érzem, hogy hogyan mozognak bennem az anyagok – így tudom irányítani is. Meg többször is megfigyeltem, hogy hamarébb érzem, hogy jön autó, mint hallanám. Persze az én hallásom születésem óta nem valami jó (a küszöb valami 80 dB), de az autót közelről hallom, pláne a teherautót – de messzebbről érzem.

  23. Ezen a héten sikerült gerellyel helyből átlépni az 50 méteres álomhatárt – tavaly 48.95 volt a maximumom. Innentől az etalon már 50.30 méter. Ezt átszámítva nekifutásos dobásra – 72.34 méter jön ki (világcsúcs hatvanhat évre kb 56 méter). Így ez már a feljebbi hsz-okban említett számítások szerint 138.54 évre mutat. Számszerűleg elérni a 140 évet egész reálisnak néz ki, talán még a 144 is, a 150 elég messze van. Meglátjuk majd, hogy mi lesz a jövőben. A légzésemet és a tüdőmet, légutaimat is folyamatosan edzem – ez nagyon fontos, mert hamar visszaesnék. Továbbra is a nagyon rövid kemény edzést preferálom (70-80 másodperc naponta), igyekszek kevesebbszer enni és jobban, hatásosabban lélegezni – tehát ellenni kevesebb kajával és kevesebb levegővel. De ez ne menjen a teljesítmény (rugalmasság, gyorsaság, erő) kárára. Persze nem feledkezek meg a vibrációs gyakorlataimról se, azok is sokat segítenek, hogy fejlődni tudjak. Próbálkozom……

  24. válasz Zsuzsa 2018-09-25 – 8:12 DU.
    “Gratulálok!”

    Köszi szépen. Igyekszem a magam módján. Úgy érzem, még van bennem energia a fejlődéshez. A telomerek hossza is nagyon fontos lehet a sejt osztódása (így a tüdőben is, ha javítani szeretné az ember) szempontjából, erről is olvasgatok. Ma már sok erről is az ismeret (alapvető az, hogy a stressz (félelem, rettegés, depresszió, szomorúság stb) nagyon közrejátszik abban, hogy sokkal gyorsabban rövidülnek a kelleténél), például ezen a linken is van egy pici (meg a kevesebb oxigénről is)

    https://www.feol.hu/pr/a-hosszu-elet-titka-a-tudomany-szerint-x-2279141/

    De például a földikutya is nagyon kicsi és a mérete szerint csak 4 évig kellene élnie, mégis 30 évet is él. Az egyik titka az lehet, hogy alig jut a föld alatt oxigénhez – s mégis 8-szor tovább él a méretéhez vártnál.

    Nálam is ez a két faktor közrejátszhat. Egész meglepő számomra, hogy nagyobb és nehezebb vagyok (felszedtem elég sok izmot, már lassan 100 kilós leszek) – mégis mostanában sokkal több lépést vagyok képes megtenni két kifújás között (tehát egyetlen belégzéssel), mint pár éve.

  25. Sziasztok Mindenkinek! Sorry, hogy “elbújtam” de “életében” először akadozott a net és bármit írtam, bárkinek, vagy megkapta, vagy nem. (Több mint 15 éve vagyok ennél a szolgáltatónál és eddig nem volt ilyen probléma.)
    Jusztina! Isten éltessen sokáig, adjon jó sok -könnyen vehető- levegőt és segítsen hozzá mindahhoz, amit szeretnél!
    Kata! Nem láttam a rehabos beszámolót,érdekelne, hogy hogyan telt, mit tanultál és tudsz-e profitálni belőle. (Ha elkerülte a figyelmemet, akor bocs!)
    Gephard! Téged továbbra is csodállak, van, amit értek, van ami számomra egyenlő a bűvészettel!
    Szeretnék olvasni a vásárolt eszközökről, kinek mi és hogyan vált be?
    Mihály! Gratuálok! Elérted/tük az 1000. bejegyzést, ezért javaslom, hogy a Te tiszteletedre ma este 8 órakor mindannyian csináljunk ajakfékes légzőtornából 15-öt!
    Végül: (Egyelőre): Próbálgatom az ezüstkolloidot. Az inhalátorba 2 rész deszt.víz, 1 rész ezüstkolloid + a berodual. Úgy tűnik hogy beválik. Sokkal könnyebben tisztulok. A ezüstkolloidot én már régen használom, pl., megfázásra. Irják, hogy hörgöproblémákra, de még kissebb rüdőgyulladásra is hatásos.
    Mindőtöknek jó sok szuszt kívánok!
    Hölgyeim! Kézcsók, Uraim! Egy erős kézfogás!

  26. Gratula ghepardnak! Sokan biztosan azt hiszik, hogy tőle nem lehet tanulni, mert nála sokkal rosszabb állapotban vannak. Ezzel kapcsolatban leszögezném csendesen, hogy

    DE IGEN.

    Az önmegfigyelést, a türelmes kísérletezést, az eredmények felírogatását és elemezgetését. Ez az élsportolótól az ágyban fekvő betegig mindenkinek segít.

    “Gratuálok! Elérted/tük az 1000. bejegyzést, ezért javaslom, hogy a Te tiszteletedre ma este 8 órakor mindannyian csináljunk ajakfékes légzőtornából 15-öt!”

    Köszönöm, igazából már korábban elértük, mert a bemutatkozó oldalon is van 373 hozzászólás. Ezért javaslom a 15-öt 20-ra emelni. ghepard 200-at csinál, nehogy kijöjjön a formából.

  27. Üdv mindenkinek
    Zsolti1, köszönöm a jókívánságot, Zsuzsinak még a csokrot is, Nagyon szép.
    Szép estét és oxigéndús levegőt.

  28. válasz Zsolti1 2018-09-26 – 2:03 DU.
    “Gephard! Téged továbbra is csodállak, van, amit értek, van ami számomra egyenlő a bűvészettel!”

    Az nem bűvészet, hanem kemény meló, odafigyelés, gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás stb. Mint Misi írja, önmegfigyelés, elemzés, értelmezés, kisérletezés stb. Most hogy megvan az 50 méteres álomhatár, már átállítottam az agyamat egy másik határra, ami magasabban van. Mert a dolgok nagyban fejben dőlnek el – fontos, hogy tudja az agyam, hogy mi a cél, miért kell gondolkodnia/dolgoznia, hogy elérhető legyen…

  29. válasz Zsolti1 2018-09-26 – 2:03 DU.
    “Mihály! Gratuálok! Elérted/tük az 1000. bejegyzést, ezért javaslom, hogy a Te tiszteletedre ma este 8 órakor mindannyian csináljunk ajakfékes légzőtornából 15-öt!”

    Én csak most olvasom (27-én reggel fél kilenckor), de nálam ez megvan minden nap, de este 8 órakor már inkább alszom mint fent vagyok – mostanában kb 18 órakor már ágyban vagyok. Naponta 1-2 száz is megvan biztosan ebből az ajakfékes légzésből. Néha a magas hang képezi a féket, de sokszor hang nélkül kb úgy mintha valamit fel akarnék fújni. Felfújom a szájüreget és úgy tartom, hogy csak icipici levegő menjen ki a száj két legszélén – tehát a közepén nem.

  30. válasz Nemes Mihály 2018-09-26 – 4:58 DU.
    “Gratula ghepardnak! Sokan biztosan azt hiszik, hogy tőle nem lehet tanulni, mert nála sokkal rosszabb állapotban vannak. Ezzel kapcsolatban leszögezném csendesen, hogy DE IGEN.”

    Köszi szépen. Igen, szerintem is mindenki tanulhat ebből is, de a legtöbbet mindenki saját magától, ha azt teszi, amit lejjebb írsz.

    “Az önmegfigyelést, a türelmes kísérletezést, az eredmények felírogatását és elemezgetését. Ez az élsportolótól az ágyban fekvő betegig mindenkinek segít.”

    Kb ahogy írod. Ami azt illeti – én rengeteget fekszem, mint írtam az előbb, mostanában már 18 órakor ágyban vagyok. Hétvégeken meg hétfőn már kb 14 órától másnap reggel 7-ig. Tehát majdnem mintegy fekvőbeteg – de csak este 21 órától alszom. Az én fekvésem (TV nézés meg hallgatás közben) azért elég aktív, ha nem is látszik (légzés és a vibráció edzése).

    ” Ezért javaslom a 15-öt 20-ra emelni. ghepard 200-at csinál, nehogy kijöjjön a formából.”

    🙂
    Nálam az a 200 meglehet minden nap, de nem este 8 órakor, hanem úgy elosztva az egész nap folyamán. Én kb mindenhol és majd mindig figyelem és gyakorlom a légzést – vagyis próbálok tudatosan lélegezni.

  31. Sziasztok, kissé megkésve, de én is szeretettel kívánok Jusztinának boldog névnapot! 🙂

    https://www.hirmagazin.eu/wp-content/uploads/2015/12/Igy-ultessuk-at-az-orchidea-palantat-1-594×330.jpg

    Marika, bújj elő – látod, Zsolt1 is megtette, nagy örömünkre! 🙂
    Csak bólogatok itt hátul azt olvasva, hogy :”Gephard! Téged továbbra is csodállak, van, amit értek, van ami számomra egyenlő a bűvészettel!”
    Persze, nyilván lassacskán, az idők folyamán alakult ez a sokféle gyakorlás ilyen jól és hatékonyan, de amikor jómagam próbálkozom vele, tuti, hogy kinyírom magam egyszer 😀 🙂

    Nem tudom, ki hogyan alkalmazkodik ehhez a hirtelen jött időjárásbeni változáshoz – én hétfőn, amikor a leg-leg …volt, egész nap haldokoltam. Gyenge voltam, álmos, szédültem, a ketyegőm is vacakolt, pedig azt ritkán szoktam érezni, még remegtem is, szóval kitöröltem volna a naptárból szívesen – aztán kedden még tisztelgő látogatást is tettem a régi kollégáknál…. az undokoskodáshoz is volt kedvem/energiám, mondtam nekik egy óra elteltével, hogy marad aki akar, meg akinek muszáj – én megyek haza.
    Előző héten szinte végig kertészkedtünk. Még én is ágakat, gallyakat pakolásztam, kapálgattam kicsit, gazoltam, tettem-vettem…de a hétfő az mocsok volt.

    Marika, bevált az új fújóka? Nálam mintha “finomabban” hatna (nem olyan durr, hat, aztán durr, elmúlik a hatás), viszont délután legalább egy puff általában kell a folytatáshoz.
    A gyaloglásaimat csinálom, kint kevesebb a para, bár megmagyarázhatatlan, amikor van. Azt gondolom, az időjárás is rátesz – kell a napfény, mert anélkül világvége….

    A szoba szép lett, már csak molyolás van, apró ténykedések, meg amit kitalálok magamnak hozzá.
    Ami mostanság nagyon kellemetlen – izomgörcs. A bordáimon, derekam, oldalam környékén, de olyan erővel, hogy visítani tudnék. Általában köhögéskor, de mivel utána még nem tökéletes, mozdulatokra is beáll már. Kiszámíthatatlan.

    A múltkor sikerült egy nagyobbat sétálni, vertem is a vállamat. Viszont, az jó időben, napsütésben – mint az úttörő. Most hideg is, szél is – megint valami új, amit szokni kell.
    Ghepardot irigykedve olvasom – jó, tudom, nem irigykedni kell, hanem utána csinálni. 🙂 Próbálgatom énekelgetve – igaz, a hangszálaimat rendesen gallyra vágták ezek a fújókák…de nem baj, ilyenkor nincs itthon senki. 🙂

    Most kinézek a macskákra…tényleg, nem kellenek kiscicák valakinek? Megesett a macskánk, akit befogadtunk… biztos nagyon cuki babácskái lesznek 🙂 <3

    Most ölelés nektek, ugorjatok be egy szóra- Kata, Zsuzsa, Marika, Jusztina, Éva, Zsolt2, István és a többiek – ja, és tacsinak egy simi. 🙂

  32. “Persze, nyilván lassacskán, az idők folyamán alakult ez a sokféle gyakorlás ilyen jól és hatékonyan, de amikor jómagam próbálkozom vele, tuti, hogy kinyírom magam egyszer”

    Tessék elolvasni itt az Egyes Számú Szabályt. És betartani.

    “A gyaloglásaimat csinálom, kint kevesebb a para”

    Nagyon-nagyon jó hír. Drukkolunk neked, hogy ne drukkoljál annyira.

    “Ami mostanság nagyon kellemetlen – izomgörcs”

    Lazítás, masszázshenger esetleg?

  33. válasz bolond lány 2018-09-27 – 8:24 DE.
    „Persze, nyilván lassacskán, az idők folyamán alakult ez a sokféle gyakorlás ilyen jól és hatékonyan, de amikor jómagam próbálkozom vele, tuti, hogy kinyírom magam egyszer“

    Hát igen, lassacskán az idők folyamán összejött, hogy egyre jobban, könnyebben és hatásosabban tudom csinálni. Már olyan automatikus, a cél az hogy ne nyírjam ki magam, de jó erőben legyek, a lehető legjobban.

    „Nem tudom, ki hogyan alkalmazkodik ehhez a hirtelen jött időjárásbeni változáshoz – én hétfőn, amikor a leg-leg …volt, egész nap haldokoltam. „

    Hát igen, nagyon gyorsan jött – de én pont akkor dobtam meg az álomhatárt, tehát nagyon jó állapotban voltam – másként nem ment volna. Ráadásul reggel indultam, közvetlen hogy elállt az eső. Minden vizes volt, laza talaj és csak 12 fok volt, a szél rendben volt. Úgy nézett ki, hogy egész nap esni fog, ezért mentem ki sietve reggel, mikor elállt az eső. Hat rám is a hirtelen időváltozás az biztos, de valahogy megtanultam kivédeni.

    „A múltkor sikerült egy nagyobbat sétálni, vertem is a vállamat. Viszont, az jó időben, napsütésben – mint az úttörő. Most hideg is, szél is – megint valami új, amit szokni kell. Ghepardot irigykedve olvasom – jó, tudom, nem irigykedni kell, hanem utána csinálni. Próbálgatom énekelgetve – igaz, a hangszálaimat rendesen gallyra vágták ezek a fújókák…de nem baj, ilyenkor nincs itthon senki.“

    Én szeretem a szelet is, esőt is – mindennek megvan a maga varázsa, úgy kell szeretni ahogy van, nem tudjuk megváltoztatni az időt. De azért néha, mikor kint vagyok úgymond igyekszem eltéríteni a felhőket (már ha nagyon sötétek és veszélyesek, mert esőben, villámlásnál nagyon veszélyes dobálgatni gerellyel). Mikor arra mennek, ahova mutatom nekik, akkor néha azt hiszem, hogy meghallgatták a kívánságomat – ez már sokszor előfordult. Én a légzéshez, hangokhoz, vibrációk gyakorlásához nem használok semilyen eszközt – ezért nem tudom, hogy mi az hogy a fújóka gallyra vágta a hangszálaimat.

    Az izomgörcsre jó a lazítás, nem stresszelés, itt ott masszírozás, nyújtás (kell tudni, hogy melyik irányban), esetleg ütögetés – na és nem utolsó sorban a hosszú (minél hosszabb) lassú kilégzés, akár fékkel is.

  34. bolond lány
    “Ami mostanság nagyon kellemetlen – izomgörcs.”
    Nekem a Magnézium tabletta vált be és figyelj a tartásodra!

  35. Sziasztok, ma nem sikerült visszaszunnyadni – így felkeltem, aztán majd lesz valami valahogyan a nap folyamán.
    “Nagyon-nagyon jó hír. Drukkolunk neked, hogy ne drukkoljál annyira.”
    Köszönöm, Mihály! 🙂 Tiszta hülyeség ez a drukk is, ami néha átmegy parába…van, hogy nyoma sincs (ennek persze örülök, mert eddig megmozdulás nem lehetett nélküle), van, hogy minden kötelezettség nélkül (nem kell menni sehová, nincs időhatár és egyebek) ideeszi a fene.Néha talán most az időjárásnak is köszönhető – megint valami, ami új, amihez alkalmazkodni kell.

    Az első szabályt természetesen szem előtt tartom, talán azért vacakolok néha, hogy egyes megmozdulásnak vajon mi lesz a végkimenetele….

    Az izomgörcsfőként a köhögés végeredményeként jelenik meg és minden kérésem ellenére marad. Igen, a lazításokat csinálom, hengerem van (smr)- de azzal pl. nem tudok olyan gyakorlatról, ami a mellkasi izmokat engedi nyüstölni.
    Igen, ghepard, talán a légzőket is többet kéne csinálni – mármint, az általad írt módon, mert általában a légzőgyakorlatok mindennaposak. A fújóka alatt a gyógyszert értem – az karistol.
    Köszi Zsuzsa, a magnéziumra figyelmeztetni kell – volt egy idő, amikor szedtem, aztán elfogyott, és elfelejtődött. A tartásomra igyekszem figyelni, mert a gerincem eléggé leamortizálódott, így néha beiktatom a hátizmok, és gerinc tornáztatását. A napi odafigyelés….igen, azt még kissé finomítani kell.

    Az esőt anno imádtam (a szelet már fiatalon se nagyon), most azért be tud kavarni. Talán a hőmérséklet miatt, mert a hideg begörcsöltet mindent. Rájöttem, hogy nehéz úgy öltözni, hogy ez ne következzen be, de a meleg se legyen beájultató.

    Azt gondolom, ezt a betegséget is “tanulni” kell – amíg az ember nem szalad bele minden lehetséges történésbe amit okozhat, addig minden kis változás képes felborzolni az idegeket.
    Világosodik, legyen frisslevegős, oxigéndús, könnyű lélegzetű napotok! 🙂
    Ölelés. 🙂

  36. válasz bolond lány 2018-09-28 – 5:41 DE.
    „Az izomgörcsfőként a köhögés végeredményeként jelenik meg és minden kérésem ellenére marad.“

    Ja az lehet, a sok köhögés nagyon megviseli a légzőizmokat is. A feleségem is nagyon megérezte, mikor pár héten (az év elején) keresztül rengeteget köhögött, már alig bírta.

    „Igen, a lazításokat csinálom, hengerem van (smr)- de azzal pl. nem tudok olyan gyakorlatról, ami a mellkasi izmokat engedi nyüstölni.“

    Én például nem használok semmiféle eszközt. De lehet a légzéssel edzeni és mozgatni a légzőizmokat – talán a legjobban és leghatásosabban. A köhögés egyirányban megy (kifelé) és így bizonyos izmok, inak stb – bizonyos irányban, erővel húzódnak, ha ez folyamatos, vagy nagyon gyakori, vagy hosszan tart – akkor belefáradnak és görcsölnek. A másik irányban is nyüstölni kell(ene). Az én tapasztalataim alapján nagyon hatásos az a gyors vibrációs rekeszizmos légzés. Ilyenkor gyorsan váltakozik a ki és belégzés üteme és így az izmoknak is gyorsan kell ki be kapcsolgatniuk – ezért szinte sose fáradnak el. Semelyik vibrációs gyakorlattól nem tudok elfáradni, azt művelhetném a végtelenségig. Már néha néha azon agyalok, hogy hogyan tudnám azt megoldani, hogy alvás közben is menjen a vibráció. Ez minden légzőgyakorlat közül a leghatásosabb szerintem. Erről már sokszor meg is győződtem például akkor, mikor kezd bedugulni az orrom és nehezebben lehet levegőt venni. Próbálom a püfékelős kilégzést, hangosat, orrhangot, torokhangot stb – javul a helyzet. De ha bevetem a rekeszizmos vibrációsat, akkor az egy másik kategória. Ezzel be van vetve az egész légzőkupreláj szőröstül bőröstül (mégpedig a kilégzésre és a belégzésre is) – lehet azért olyan hatásos. Gyaloglás közben nagyon nehéz ezt kivitelezni, de ha lehajtom a fejem (az ajkam a kulccsonthoz ér), akkor megy. Művelem is gyaloglás közben (is).

    „Igen, ghepard, talán a légzőket is többet kéne csinálni – mármint, az általad írt módon, mert általában a légzőgyakorlatok mindennaposak.“

    Hát mondjuk én csinálom minden nap sokat. Néha (2-3-szor) évente rám is rámjön, hogy muszáj lesz köhögnöm – valami mintha be akarná indítani. Úgy próbálom megakadályozni, hogy egyet se kelljen köhögnöm. Ez többször sikerül, mint nem. Visszatartom a levegőt kifújás után, ajkam a kulccsonthoz teszem, nagyon lassan lélegzek befelé/kifelé, próbálok egyik oldalra dőlni, majd a másikra, bevetem a gyors pici rekeszizmos légzést, orrhangot stb – valami mindig bejön. De volt olyan is, hogy nem tudtam megállítani, csak úgy 5-6 kisebb köhintés után.

    „ A fújóka alatt a gyógyszert értem – az karistol.“

    Én meg azt hittem, hogy valamibe fújsz. Néha néha kell bogyó erre arra, de a problémát nem fogja megoldani és idővel kárt is okoz, ha nem vigyáz és ellensúlyoz az ember. Az index fórumon nemrég egy topiktárs megkérdezett egy másikat, hogy mit szedett arra a problémára. Hogy valami 20 orvosnál járt és 28 féle bogyót sorolt fel. Az eszem is megállt. Hogy végül semmit se használtak, a belei, mája a béka segge alatt – most még ezt is orvosolni kell(ene).

    „A napi odafigyelés….igen, azt még kissé finomítani kell.“

    Pontosan, finomítani és így hatásosabbá tenni – az ember gyakorlatilag egésznapi törődést igényel(ne) – csak ezt kevesen teszik meg.

    „Az esőt anno imádtam (a szelet már fiatalon se nagyon), most azért be tud kavarni. Talán a hőmérséklet miatt, mert a hideg begörcsöltet mindent. Rájöttem, hogy nehéz úgy öltözni, hogy ez ne következzen be, de a meleg se legyen beájultató.“

    Fiatalkoromban én se imádtam nagyon a szelet, de most a gerely miatt nagyon a szívemhez nőtt. Szinte már mikor kezd fújni a szél, már érzem, hogy növekszik bennem az adrenalin, vagy mi a frác – szinte jön belém az erő. Én kb ugyanabban járok egész évben (cipő, nadrág, zokni stb). S télikabátom nincs is, csak olyan vékony, sportos – légzéssel és a vibrációkkal tudom manipulálni a hőmérsékletemet. Ha lassan változik az idő, akkor a test megszokja maga is. Ha viszont hirtelen hideg lesz, vagy erős szél kezd fújni – akkor fokozom, hogy melegen tartson. Például mínusz 10 fokban (pláne ha még szél is fúj rendesen) nem volna egyszerű enélkül dobálgatnom.

    „Azt gondolom, ezt a betegséget is “tanulni” kell „

    Pontosan. Úgy van, nemcsak ezt, de mindegyiket, ami éri az embert. Ahogy tanulod, jobban megérted és jobban el leszel vele, vagy átformálod úgy, hogy egy idő után nem is betegségként tekintesz rá. Van olyan is, ami elkisér aztán az egész életen át – nekem is rendesen oda kell tennem magam, mert egy kettőre visszajönne minden légzési problémám.

  37. Sziasztok Mindenki!
    Régen nem irtam,,mert a nyüglődést nem szivesen irom már,hisz annyit kinlódtam a meleg időben,majd most ebben a fronthalmazban,hogy ezt leirni sem lehet.
    Nekem is jobb az új szipokám Symbicort, de azért csak fulladok,nem kell elbizni magam.
    Továbbra is órarendem van ,még eddig mindennap letekertem a 7 km-t, légzőzök,teszek-veszek a lakásban kis dolgokat házimunkával kapcsolatosan,de bizony a teraszt ugy tudom felmosni,ha két-három csüccs is belekerül.Nem is idegesitem mármagam ezen,mert bedilizek, bizony néha ugy jön ki,hogy egyet előre-kettőt hátra.Ma ezzel a szép idővel aránylag kibékültem,konyhában is boldogultam egy kicsit, most megyek ki a napra tekerni,mert már idesüt a nap és kell a D vitamin.
    Rita én kapok vizhajtót -fiatalságomnak köszönhetően – és ezzel együtt Kaldyum kapszulát 2 db minden nap és igy kerülöm a lábgörcsöt,de MagneB6-ot is szedek,amig nem szedtem frászt kaptam én is a lábgörcstöl.A vizható minden ásványi finomságot kihajtott és úgy kellett szólnom a dokinőnek,hogy valamit adjon már,mert a pezsgőtabletta nem elég.Adott nekem is magnézium tablettát,de az már szerintem sok lenne,de biztosan segit.
    A frász nálam is itt volt egész nyáron , nálunk nemzetközi találkozó volt most is szeptemberben,biztosan irtam már róla,Unokám németből jött haza párjával ,anyósával. Unokatesóm angoloknál él ötven éve,ők is itt voltak,jött velük a frász is,mindenem remegett belül- kivül,a kapuig is alig birok kimenni annyira fulladok, a kertet meg sajnos most el is felejtettem,mert amikor lehetett volna menni már száz fok volt,s szerintem elég lesz – ha egyáltalán lehet még – újból összekapni magam.Párom gondozta a virágaimat ezért maradtak szépek a rózsáim.de irjátok,hogy nektek is nehéz volt ez a meleg nyár.
    Bizakodó vagyok azért,mert vissza-vissza erősödök néha napján, főleg a légzőgyakorlat és a tekerés után érzem erősebbnek magam, akkor azt hiszem,hogy minden szuper – mert még mindig megy a 7 km .30-33 perc alatt,ez legalább nem romlott.
    Irjatok,hiányolom a többieket,Kata nem számolt be nekünk a szanatóriumról,pedig érdekelt volna nagyon.
    Legyen szép hétvégétek,jó levegőt és fulladás mentes napokat kivánok!
    Jusztina kivánok utólag boldog névnapot én is!
    Még elfelejtettem irni,hogy én nagyon sokat küzdöttem tudjátok a váladékkal, az új tüdődokimtól kaptam Erdomed – sokat segit,nem szenvedek annyit vele – de nem is nyomja el .recept nélkül lehet kapni.

  38. ” ezen, vagy a másik Mihály napon ünnepel a mi kedvenc ofőnk – de ma is Isten éltesse sokáig”

    Ma ünneplem, köszönöm. A megvesztegetésnek minden formáját mélységesen elítélem, amely nem személyem felé irányul.

    “Naponta 1-2 száz is megvan biztosan ebből az ajakfékes légzésből. Néha a magas hang képezi a féket, de sokszor hang nélkül kb úgy mintha valamit fel akarnék fújni. Felfújom a szájüreget és úgy tartom, hogy csak icipici levegő menjen ki a száj két legszélén – tehát a közepén nem.”

    Engedelmeddel ezt beveszem a légzőgyakorlatos gyűjteménybe.

    Az úttörő ahol tud, segít. Magán.

  39. Sziasztok!
    Boldog névnapot kivánok Mihály nevű oszt.fönökünknek,s igérem majd csak megjavulunk,nem kell ennyit fegyelmezni minket, legalább is engem, jó leszek én öt piros pont kivált egy feketét, – remélem itt is. Ebben a pocsék időben is tekertem,légzőgyakorlatoztam, nehéz ez a szeles idő,fulladok .
    További szép hétvégét,jó ünneplést,levegőt mindenkiek!

  40. válasz Nemes Mihály 2018-09-29 – 11:14 DE.
    “Engedelmeddel ezt beveszem a légzőgyakorlatos gyűjteménybe.”

    persze, semmi akadálya.

    Ami a név és szülinapokat illeti. Én nem nagyon szoktam gratulálgatni az embereknek ezekhez. Kivétel otthon – de ott is inkább felhívják rá a figyelmemet, mert néha a sajátom is kimegy a fejemből. It tehát elintézem úgy, hogy Neked is Misi gratulálok, meg mindenkinek akinek volt vagy lesz a továbbiakban. Tudom, hogy ez nem az igazi, de én ilyen vagyok.

  41. Pár napja láttam a Discovey Science-n egy dokufilmet a szuperemberekről (van több ilyen film). Ebben 5 szuperember közül válaszották ki a legmenőbbet. Volt egy kardnyelő, egy 14 G gyorsulást is kibíró pilóta (a legtöbb ember 4-nél már elájul), egy hideget nagyon bíró ember, egy nagy feszültséget és áramot elviselő indiai. Végül egy különleges légzéstechnikát alkalmazó spanyol vitte el a pálmát. Ugyanis háton fekve fokozatosan ráraktak ha jól emlékszem 1485 kg súlyt. Ez eszeveszett nagy súly egy emberen. Hogy bírta ki ép bőrrel? Azt mondta, hogy különleges légzéstechnikájának köszönhetően. Nem szólt róla semmit, csak ezt, de láttam, hogy mit csinált. Ezt én is gyakorlom, persze nem súlyokkal. A melóban úgy ülök (az már félig meddig fekvés is) az asztal alatt, hogy a rekeszizommal emelhetem a nagyon nehéz dolgozóasztalt, ezt sokszor meg is teszem a nap folyamán. S mikor a legnagyobb erőt fejtek ki , akkor próbálom még vibráltatni is, hogy lélegezzek is a rekeszizommal. A spanyol is próbált majdnem tele tüdővel lélegezni. Az összes izma feszült, tehát muszáj volt lélegezni is, mert csak a felrakás eltartott egy ideig és aztán még azt hiszem 5 másodpercig tartani kellett a teljes súlyt – másképp összenyomta volna az óriási súly. Ha kiengedett volna, már nem talán nem is tudott volna beszívni akkora súllyal és csúnyán megsérülhetett volna. Tehát hatalmas erő van a légzőizmokban, tüdőben….

  42. Nagyon érdekes ghepard ismertetője a légzőizom-erősítésről. Egy enyhe változata meg van említve itt, de ki kellene fejteni részletesebben. ghepard mindig munkát ad nekem. És ezzel kapcsolatban nagyon fontos az általam Liliput-alapú szelidítős módszernek keresztelt hozzáállás:

    Ha látunk valahol egy edzésmódszert, amit nagyon menő sportolók használnak, NAGYON sokszor alkalmazni tudjuk magunkra egyszerűsített, könnyített formában. Kisebb súllyal, lassabban, kevesebbszer csinálva… Amitől fejlődik egy edzésben lévő fiatal szervezet, attól fejlődik egy idős, beteg szervezet is, csak éppen a helyes mértéket kell megtalálni.

    „Azt gondolom, ezt a betegséget is “tanulni” kell „

    “Pontosan. Úgy van, nemcsak ezt, de mindegyiket, ami éri az embert. Ahogy tanulod, jobban megérted és jobban el leszel vele, vagy átformálod úgy, hogy egy idő után nem is betegségként tekintesz rá. ”

    Igen, ez a fő mondókája ennek az egész blognak is. Ha megfigyeled magadat, csak akkor tudsz javítani az állapotodon és a nagy bónusz: lelkileg is sokkal jobban fogod bírni a gyűrődést, csökken a szorongás. Nem tűnik el persze, mert egy beteg ember hogy a búbánatba ne szorongana, de elfonnyad rendesen.

    “Ami a név és szülinapokat illeti. Én nem nagyon szoktam gratulálgatni az embereknek ezekhez. …mert néha a sajátom is kimegy a fejemből. ”

    Ezzel én is így vagyok. 🙂

    Apropó.

    Zsuzsa küldött nekem a névnapomra szép lufikat. Ezeket csak akkor fogadhatom el, ha te megad fújtad fel őket. Ha nem, leeresztem mindet és visszaküldöm.

    Ez a Tüdősblog, kérem!!!!

  43. válasz Nemes Mihály 2018-10-02 – 9:28 DE.
    „Nagyon érdekes ghepard ismertetője a légzőizom-erősítésről. Egy enyhe változata meg van említve itt, de ki kellene fejteni részletesebben. ghepard mindig munkát ad nekem.“

    Jók vannak a betett linken is Misi, én úgy szokom, ahogy leírtam – de ez csak egyvalami a sok közül. Részletesebben: tehát beszívjuk a levegőt nem túl tele. Most visszatartjuk és egyidőben próbáljuk megfeszíteni a légzőizmokat (bordáknál és a rekeszizmot is), no meg kb az egész test izmait is – így maradok megfeszítve elég sokáig (kinek meddig kényelmes), de közben tudok vibrálni, ami növeli az így tartható időt. A gégénél lezárni az utakat, tehát orron se és nyitott szájnál se mehet ki levegő. Így rövid időn belül hatalmas nyomást lehet bent elérni, ez olyan nagy is lehet, hogy az ember azt hiszi kipotyognak a szemei (annak a spanyolnak majdnem kipotyogtak, a határon volt). Na most ennél a hatalmas nyomásnál próbálni egy pici levegőt kiengedni majd egy picit beszívni. Én ezt főleg a rekeszizom mozgásával érem el – szinte mintha magától menne ennél az óriási nyomásnál is. Persze nálam már sok gyakorlás van mögötte. Ez egész nagyszerű érzés. Minden mozog az emberben, hatalmas nyomás van benne és lélegzik (a spanyol ezért élte túl azt a hatalmas súlyt, mert ellennyomást tudott képezni a levegővel). Ilyenkor segít az is, hogy a fejet mozgassuk. Kiegyenesítjük majd az ajkat a kulccsonthoz (vagy ameddig megy) tesszük majd vissza – ennek ütemét el kell találni. Ez jobban mozgatja bent a levegőt s így jobban tud cserélődni az oxigén/széndioxid. Az asztal meg segít még nagyobb belső nyomást elérni. Ugyanezt megteszi a súly is – mondjuk 30-40 kg, ez tiszta semmi a majdnem 1500 kilóhoz. Lehet nem is hiszitek, de a rekeszizom bivalyerős és a bent lévő levegővel hatalmas ellenállásra képesek. No meg az ember belső cuccai is nagyon sokat kibírnak, sokkal többet mint azt képzelitek. Csak edzeni kell(ene) folyamatosan, körültekintően, nagyon lassan haladva előbbre. Mindenki a maga szintjével kezdve. Mint már írtam, én azt a napi kemény edzésemet is légzésvisszatartás közben próbálom kivitelezni – ezért olyan hatásos, így nyakig elég a 70-80 másodperc is. S még fejlődök is minden évben. Például az egyik gyakorlatom az, hogy mindkét kezemben van egy 5 kilós vaskorong és próbálom magam előtt úgy mozgatni őket, mintha hátrafelé úsznék. Először megszívom magam levegővel, visszatartom, emelem a nyomást, próbálok szinte nem láthatóan vibrálni és elindítom a hátúszást. Tehát először a jobb kezet indítom útjára majd félúton a balt is. Veszélyes is, mert ha összeütöm a kezeimet, akkor azt az ujjaim szentségül megéreznék az 5 kilós vaskorong miatt. Tehát egyszer a jobb kéz van fent, máskor a bal. Tavalyelőtt jó volt, ha elértem a 10-12 ismétlést egy kézzel (minél gyorsabban is próbálkozok), míg ki kell fújni, mert már megy el az erő. Az gyorsan, vagyis hirtelen el tud menni. Most 24 a legjobb és 20 felett sima ügy mostanában. Tehát 48 kört tudok leírni úgy hogy nem lélegzek és 10 kilót gyorsan mozgatok magam körül. 24-et az egyik kezemmel és 24-et a másikkal. Lehet lesz ez még több is, csak innen már nagyon nehéz. Ez (is) segít a gerelyben is, no és a légzésemben is nagyon.

    „Ha látunk valahol egy edzésmódszert, amit nagyon menő sportolók használnak, NAGYON sokszor alkalmazni tudjuk magunkra egyszerűsített, könnyített formában. Kisebb súllyal, lassabban, kevesebbszer csinálva… Amitől fejlődik egy edzésben lévő fiatal szervezet, attól fejlődik egy idős, beteg szervezet is, csak éppen a helyes mértéket kell megtalálni.“
    Pontosan.

  44. Sziasztok, már megint hiába lesek be ide, sehol senki. Így hát írok valamit, hátha előbújtok a csigaházból. 🙂

    Ghepard, majd’ minden nap eszembe jutsz – született 3 kiscicánk. 🙂 A befogadott macsekunknak, aki azóta olyan észveszejtő dorombolást rendez minden simire, kajára, bármire, hogy mondtam neki, ezt a rezegtetést a “nagycica” is megirigyelné tőle, ha hallaná. 😀 Figyeltem őt, hogy csinálja – hát nekem nagyon nem sikerül.

    Csinálom a mindenféle gyakorlatokat minden nap – légzőt, gyaloglóst, még kicsit kint is, de bent annyit, a dolgom miatt is, mint akit fizetnek érte…a pocsékos az, hogy sokat köhögök, attól elfogy a szusz, és talán amiatt van, hogy aztán egyre jobban szuszogtat a gyaloglás is.
    Az ücsörögve végzett mindenfélével semmi bajom.
    Viszont, néha még most is elfogy délutánra a fújóka hatása. Nem tudom, olyankor a mindenféle körülmények a levegőben, amik számítanak, vagy hogy mennyit aludtam, vagy bármi más….és van, amikor lemegy a nap minden baj nélkül.
    A múltkor csináltam itthon egy akadálypályát magamnak – fel az ágyra, ott átséta, vissza a papucsért, lehajolni érte, menni tovább, székre leül, feláll, cipelés oda pár métert (bármit), aztán a köv. körben vissza a helyére…néha gyorsabban, aztán kényelmesen – és van, hogy sima ügy az egész, de van, hogy egy egyszerű kóválygás megköhögtet, megállít.
    Még nem sikerült megszoknom ezeket az ingadozásokat – rossz napkor leülök végrendeletet fogalmazni, amikor viszonylag könnyűnek érzem a napot, még énekelek is gyaloglás közben.

    Néha átolvasom az itteni ötleteket, Mihály által gyűjtött javaslatokat, mert ha sokáig csinálom ugyanazt, a többi elfelejtődik. Hát ne tegye! 🙂

    Ez a para érdekes dolog. Azt hiszem, nem mindig para…amikor az, akkor érzem a félelem hatására a levegőkapkodást, a szívem lityegve-lötyögve-rezegve kapkod, minden sejtem rezeg (sztem nem ez a ghepard-féle rezegtetés).
    Viszont vannak esetek, amikor csak ezeket a tüneteket érzékelem, minden belső feszültség nélkül. Akkor viszont ezek hozzák ki a parát.

    Ma túl korán ébredtem, igaz, megébredés nem volt, de délután tuti álmos leszek.
    Még nem volt észveszejtően hideg, meg “hűhadeerősszél” sem. Nem kevés melót elvégeztünk a kertben, néha kimegyek egy kis szinten tartó kapirgálásra.

    Másszatok elő és tessék nekünk szép hosszú áradozásokat írni arról, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagytok elégedve! 🙂

    Ölelés 🙂

  45. válasz bolond lány 2018-10-10 – 5:50 DE.

    Hát a kis macsekok aranyosak lehetnek. Nálunk itt az intézetek körül sok a macsek, pár ember elkezdte néhány éve etetni őket, mostanra meg már sokan vannak, mindig belebotlok 1-2-be, néha hagyják magukat simogatni, néha nem. Akkor már van pár macsekod, azokkal el lehet játszani hosszú perceket is, aranyosak tudnak lenni, biztos jót tesznek mentálisan is Neked is.

    Olvastam egy pár irományt a dorombolásukról, de ott is olvastam, hogy jószerivel nem is tudni, hogy pontosan hogy adják ki azokat a hangokat. Nekem is csak egyszer úgy bejött (csak aztán nézegettem a neten, hogy ez meg mi lehet), mondom jéééé, nekem is megy – azóta csinálom is rendesen minden nap. A füleknél a dobhártya belülről mozgatása is csak úgy egyszercsak bejött valahogy, meg is ijedtem rendesen (mert elég hangos, mint egy mély dobpergés), hogy ez meg mi a frász, de aztán rájöttem, hogy mi az és azt is bevetem párszor, mikor kell.

    Én, mint már írtam, nem csinálok sok erőltetős gyakorlatot (futás, emelés stb), inkább a vibrációs légzéseseket – azokból van az erőm, rugalmasságom. Azok nem erőltetőek, még a pulzusom se emelkedik (max 1-2-vel percenként) – így nem is köhögtetnek meg stb. Már írtam, a világ egyik leglustább embere vagyok.

    Pontosan, mikor a parától, stressztől, félelemtől stb remegsz – na az egész más hatást vált ki, mint a sima jókedvvel és elánnal folytatott hullámzás a vibrávió segítségével.

    Nekem már gyakorlatilag kész a kert, fel van ásva az egész, csak a paradicsomot hagytam még kint. Abból még van/lesz bőven – hiszen nagy melegek vannak. Az előrejelzés szerint egész meleg őszre/télre lehet számítani – de ez már csaknem mindenéves. Tavaly is olyan meleg volt decemberben, hogy be tudtam állítani az azévi maximumomat gerellyel.

    Megpróbálom egy kicsit kifejteni, hogy miért is nagyon jó az a rekeszizmos rezgetéses légzés – az egész izomzattal megerősítve.

    Én már úgy vagyok a futással is, hogy normális időben se űzöm már, nem még hidegben. Sok ember fut, én is futottam rengeteget, lehet élvezni a futást (meg más megerőltető testmozgást), megmozgat mindent – ettől meleged lesz, ami jó. De szentségül lefáraszt, rohamosan elveszi az energiádat – tehát végső soron még gyengít is. A hidegben ez még fokozottan érvényes. Fel lehet melegíteni az egész testet úgy is, hogy gyakorlatilag a kisujjadat se mozdítod. Az ember súlyának kb 40%-a izomzat – ez rengeteg. Ezt a tömeget másképp is fel lehet használni melegképzésre is. Nem tudom tapasztaltad e, hogyha elzárod, elszorítod a lábadat, kezedet – az nem fog úgymond fuldokolni elég sokáig. Kb egy vagy egész másfél óráig se. Persze teljesen nem záródik el, de számottevően csökken ott a vérkeringés. Ha miért nem krepál be? Lehet átmegy valami más üzemmódba? Tehát ha sikerül valahogy leszorítani (egy kicsit, majd fokozatosan jobban megfeszíteni) az összes izmod, akkor tetemes mennyiségű vér kerül oda, ahol eddig csak bizonyos hányada volt (mert kipréseled az izmokból, mint mikor egy vizes ruhát kicsavarsz) – a belső szervekbe, amiket nem tudsz tudatosan megfeszíteni. Na egy ilyen szerv a tüdő is, maga nem tud lélegezni, no meg a légutak is. Ha most így (összes izom megfeszítve) elkezded a rekeszizmodad (már ha tudod) nagyon gyorsan (akár 10-szer egyetlen másopperc alatt) bemozdítani egy picit, akkor simán ki/be fogsz lélegezni. Sokkal gyorsabban, mint a leggyorsabb futásnál – de nem fogsz kidögleni, még a pulzusod se fog növekedni, esetleg 1-2 ütemmel percenként. Egy kis gyakorlás után ezt tartani lehet nagyon sokáig is. De elég néhány másodperc is és máris szentségül melege lesz az embernek. Ott is izzadhatsz, ahol másképp megfagynál – ráadásul még cseppet se fárasztó. MInél nagyob a feszülés az izmokban, annál kisebb és ennél fogva gyorsabb lehet a vibráció üteme – olyan kicsi és gyors, hogy nem is látni, hogy lélegzik az ember. A belső szerveid (belértve az agyat is, tüdőt is, légutakat is stb) így akkora vérbőségben fognak úszni, ami normálisan nem lehetséges – ez meg jót tesz mindennek a testedben. Felépítheti azt is, ami már leépült nagy részben. S a gyors vibráció meg felmelegít még jobban. Ha pár másodpercig dörzsölöd a tenyereidet, akkor egy kettőre füstölhetnek is. Most képzeld el, hogy az egész testedben dörzsölődnek a sejtek. Aszongyák a legújabb kutatások szerint, hogy ez még a ráksejteket is visszaszoríthatja. Már vannak hyperthermás (nagy melegítéses, akár 42 fokra is felmelegítik a testet belülről) kezelések, mondjuk nem olcsó – hogy egy kezelés 400 euró (ez hogy a legolcsóbb) – no és több kell. Megy az ingyen is saját tempóval egy kis gyakorlással.

    A hidegben nem is fogod érezni, hogy hideg a levegő. Ha miért nem? Hát egyszerűen azért, mert majdnem be se lélegzed a kintit. A gyors és nagyon kicsi rekeszizomvibráció azt eredményezi, hogy majdnem visszaszívod azt, amit egy picit elindítottál kifelé – mert még orrközelben van. Na és a tüdőben lévő levegő nagyon meleg. Ha mindig mind kimegy, akkor sok meleget (és energiát veszít az ember) – amitől legyengülhet és megbetegedhet.

  46. “Azt hiszem, nem mindig para…amikor az, akkor érzem a félelem hatására a levegőkapkodást, a szívem lityegve-lötyögve-rezegve kapkod, minden sejtem rezeg.
    Viszont vannak esetek, amikor csak ezeket a tüneteket érzékelem, minden belső feszültség nélkül. Akkor viszont ezek hozzák ki a parát.”

    Igen, szerintem minden tüdő- és szívbeteg embernek ez az egyik legnagyobb mumusa. A félelem légszomjat okoz,a légszomj meg félelmet.

    Amit ghepard ír az izmok rezegtetéséről és annak hatásairól, az mindig nagyon érdekes. Kíváncsi vagyok, vajon tanítanak-e valahol ilyesmit. Lehetne ebből divatot csinálni, ha az ember értene a divatcsináláshoz…

    “született 3 kiscicánk”

    Azok tök aranyosak. Nekem kis blogom van, tegnap volt két éves, állati édi, meg kell zabálni.

  47. Sziasztok Mindenki!

    “Igen, szerintem minden tüdő- és szívbeteg embernek ez az egyik legnagyobb mumusa. A félelem légszomjat okoz,a légszomj meg félelmet.”
    Mihály megint megirtad az örök igazságot, sajnos szerintem mindannyian küzdünk ki kevésbé,ki jobban ezzel a problémával.Én ugyan rengeteget,mert már a fürdésnél is gondot okoz,hogy a törölközésig birom-e majd szusszal, a mozgás mennyit vesz ki belőlem?- na ez elég ahhoz,hogy sokszor a fürdőlepedővel a hátamon várom,hogy újból helyreálljak valamennyire,ne fulladjak meg. A probléma még az,hogy a megfázástól is félek,hiszen a fürdés gőzzel jár, illetve párával ami szintén rossz, sokáig nem lehet ott időzni,van amikor félig törölközök és már nyitom is az ajtót,vagy az ablakot teljesen ki,mert úgy érzem nincs semmi levegőm,nem jön ki, s nem tudok a helyére újat beszivni. Probálok én minden eddig használt légzéstechnikát bedobni,de egyre kevésbé használhatóak.
    Persze sok minden feszültség okoz gondot,ami normális légzésű embernek fel sem tünik, ha valamit meg kell csinálni,már elég is jön a fulladás.Mindig nem lehet,hogy majd kivárom,hogy ha nem leszek feszült akkor csinálom majd meg, pl.terigetést két-három részletben csinálom,mert az rám ilyen hatással van. VAgy a virággondozással kapcsolatos teendők,eddig mindenem volt a virág,most is szeretem,de mire a négy cserép virágot a fürdőbe kiviszem,lezuhanyoztatom az orhideákat,már remegek,fulladok, – a többi meglocsolása is hasonló, öregségemre jól felszaporitottam a virágállományom.
    Most bajban voltam a gyógyszerrel új van, Ritám neked is olyan van azt hiszem, nekem bevált,csak kevés lett ,mert 2×2 szipogás van belőle, s 5 napig 1 x használtam,most volt vérvételem,meg a dokinő jött és jobban fulladtam, ma már valamivel könnyebb volt,-
    Mindezektől függetlenül a 7 km-es tekerés minden nap megvan reggel,légzőgyakorlat,meg teszek-veszek -de ezt régen nem neveztem volna munkának, most viszont kemény munka.
    Remélem ti jobban birjátok magatokat, fiatalabbak is vagytok jóval, ghepard még kertet is ásott, na én a kis kapirászástól is fulladok most.
    Lányok mi van Veletek? nem irtok !-pedig biztosan lenne mit megosztani,nekünk meg tanulni való belőle. Zsoltik hova tüntetek?
    Ritám – olvasom a küzdelmedet ,de TE legalább kimozdulsz én nem nagyon tudok sétálni a szokott pár háznyit most már megint megprobálom, mivel lett gyogyim elég.
    Kivánok szép estét, jó levegőt, s használjuk ki a még ezt a szép napsütéses időt.

    1. Marika,
      mivel néha én is kerültem hasonló helyzetbe, tudom, milyen kegyetlen állni a kádban és levegő után kapkodni. Tapasztalataim alapján a legjobb megoldás, nyitva van az ajtó, amikor folyik a víz, tehát nem párásodik be a helység. Később is csak kicsit hajtom be, részben azért, mert a csukott ajtón Ebentyű mindenáron be akar jutni, ez pedig nem tesz jót se a festésnek, se a fának, részben azért, hogy mozogjon a levegő.
      Azt figyeltem meg, ha egyenletesen és mélyen veszek levegőt és határozottan fújom ki, lassan, komótosan mozgok, akkor minden könnyebb. Megnyugtató az is, hogy a fürdőköpeny mindig kéznél van, tehát bármikor bele lehet bújni, elodázva ezzel a nagyobb mozdulatokkal járó törülközést.
      Ami a pár háznyi sétát illeti, nos kell valami, ami eltereli a figyelmedet.
      Nemrégen az idő is elég ocsmány volt, semmi kedvem se volt a sétához, de hát menni kellett. Az ilyen, muszáj szituációkat nagyon nem szeretem és nagyon nehezen viselem. Ekkor jött egy férfi, aki egy tortás dobozt és egy tálca süteményt vitt. Isteni vanília illat lengte körül. Nos, én ettől a pillanattól kezdve csak a süteményre tudtam gondolni. Mire észbe kaptam, már a cukrászda előtt álltunk. Aztán arra gondoltam, hogy mindjárt otthon leszünk és végre megehetem a zsákmányt.
      A vanília illatú sütemény tetszés szerint lecserélhető. Én már kutykajával, csirkemellel, szőlővel is kipróbáltam. Működött.
      Ami a virágaidat illeti, nos én beleteszek a kádba egy nagy tálat, vizet engedek bele, és virágcserepeket ebbe rakom. A mosógépre pedig egy nagy tálcát teszek, amire a fürdésre váró virágok kerülnek.
      Amíg a vízben lévők jól megszívják magukat, addig lehet szuszogni, pihengetni, majd kivinni a soron következőket a tálcára. Ekkor jön a zuhanyozás. Megvárom, míg lecsepegnek, majd viszem őket vissza, illetve beteszem az újakat a tálba.
      Kicsit macerás, hosszadalmas, meg sakkozni kell, de nekem bevált.
      Marika, remélem tudtam ötleteket adni.
      Kívánok szép estét, jó levegőt!

    1. Zsolt, én már percek óta vihogok, miközben a könnyem csorog!
      Köszi!!!!!!!!!!!!!!

  48. “tudom, milyen kegyetlen állni a kádban és levegő után kapkodni. Tapasztalataim alapján a legjobb megoldás, nyitva van az ajtó, amikor folyik a víz, tehát nem párásodik be a helység.”

    Igen, a pára nagy ellenség és a szellőztetés biztosan segít. Amikor meleg és párás az idő, már azt megérzi az ember, nemhogy a fürdőszobai sűrűbb gőzt.

    És itt megint csak bejön szerintem a félelem a képbe, hiszen tudja az ember, hogy fürdés vagy zuhanyozás közben fulladozni fog – aztán ez a félelem még fokozza is a fulladozást.

    És szerintem itt is bejöhet a túllégzés: érzem, hogy kicsit nehezebben veszem a levegőt, erre elkezdek túl erősen és gyorsan zihálni, ami fárasztóbb, mint amennyire hatékony és még a pulzusomat is felviszi.

    “Azt figyeltem meg, ha egyenletesen és mélyen veszek levegőt és határozottan fújom ki, lassan, komótosan mozgok, akkor minden könnyebb.”

    Hát pont ez az. Egyenletesen és nem kapkodva és a kifújásra koncentrálva.

    És egy saját ötlet, ami rémesen hangzik: ezt is lehet gyakorolni. Csinálok gőzt a fürdőben, bemegyek, nem fürdök, csak megvárom, míg kezd nehezebben menni a szuszogás, ekkor a légzésre figyelek; ha nagyon kellemetlen, kimegyek. Közben mérem is az időt, mert ha kiderül, hogy egy fürdés idejéig kibírom bent úgy, hogy kontrollálni tudom a légzésemet és nem nagyon rossz, akkor ez a tapasztalat meg is nyugtat.

    Nagyon hülyén hangzik, hogy pont olyasmit csinálok, amitől szenvedni szoktam, de nem baromság, merem állítani. A félelmet keltő helyzetet létrehozni úgy, hogy bármikor ki tudok belőle lépni: növeli az önbizalmat.

    A szarvánál kell megragadni a bikát! Ha meg nincs neki szarva, akkor viszont le van, és máris lett neki.

    “Ami a pár háznyi sétát illeti, nos kell valami, ami eltereli a figyelmedet.”

    Ez is de jó ötlet. Tudomásul is veszem, hogy félek vagy kedvetlen vagyok, de ki is találok valami kis játékot vagy mesét magamnak.

    ” Aztán arra gondoltam, hogy mindjárt otthon leszünk és végre megehetem a zsákmányt… A vanília illatú sütemény tetszés szerint lecserélhető. Én már kutyakajával, csirkemellel, szőlővel is kipróbáltam. Működött.”

    Azt hiszem, nem egészen egyforma az ízlésünk. A csirkemell és a szőlő tekintetében még tudlak követni, de azután már nem tudnám utánad csinálni… lehet, hogy ez haladóbbaknak való…

    1. ” A csirkemell és a szőlő tekintetében még tudlak követni, de azután már nem tudnám utánad csinálni… lehet, hogy ez haladóbbaknak való…”

      Mihály, ezek szerint te még nem láttál éhhalál szélén tántorgó ebet, aki amúgy még az utolsó falatot se nyelte le. 🙂
      A kutykaja a legfontosabb ok, ami miatt, nemhogy pár saroknyi, de a maratoni távolságtól sem lehet visszariadni. (természetesen a visszaútra gondolva mindig legyen a zsebben szájkosár és tömbjegy.)

  49. Én úgy vagyok ezekkel a légzési gyakorlatokkal, formákkal, edzésekkel stb – hogy nem tanítani, hanem tanulni kell. Most, hogy egyre hidegebbek vannak és még csak lesznek – már elkezdtem többet alkalmazni azt a légzésfajtát, amit nemrég írtam. Mindig lehet jobban csinálni. Még mindig nem megy úgy, ahogy mehetne. De most már olyan szintem megy, hogy ha fel akarom magam melegíteni, akkor inkább megállok (mint még jobban növelném a tempót) és úgy kezdek el lélegezni, az néhány mp alatt felmelegít. Ezeknek a légzőgyakorlatoknak is köszönhetően ősszel és télen se csökken a teljesítményem, mert melegen tudom magam tartani lenge ötözékben is. S az izmaim valahogy csak nőnek, ezen a héten emeltem a tétet a gerelyben – sikerült már 50.60 méter – ez nagy élmény nekem. Ebből is látom, hogy valahogy jól csinálom a dolgokat. Remélem jövőre ezt is túlszárnyalom majd…

  50. Jóóóóóó reggelt, kávézzunk! 🙂

    Képzeljétek – megyek unokázni. 🙂 🙂 <3 Legalább 10 napig ott leszek, a nagyobbik kissé elkanászodott, a pici pedig már 3 hónapos. Gyönyörűség, jó lesz megdögönyözni 🙂

    Marika, mivel veled fújunk azonost, téged kérdezlek: hogy vált be? Mármint, a Symbicort. Nekem a hatása jó, ami a dolog tartalmi részét illeti, az idővel vagyok bajban – egyszerűen 3-fél 4-től kezdenek vattával kitömködni és egyre kevésbé akar bemenni a szusz. Próbáltam már, hogy a sétát délutánra hagyom, illetve annak egy részét, és majd a kis terhelés olyan szuszogára kényszerít, ami nem erőltetett, de mégsem az a langyos, semmi….és nem ok. Még a tévézés is nehezebb – így hát kipróbáltam, hogy a Beroduallal, vagy ennek a + fújásával vagyok-e beljebb. Hát, nekem ez a + fújás segít valamelyest.
    A míximumot nem akarom kihasználni, a 4×2-t….igazság szerint nem tudom, mi a jobb/rosszabb. Ha hülyére fújkálom magam ezekkel a vacakokkal, vagy ha erőltetnem kell a levegővételt, és abban nyúlok ki.
    Így persze nyilván hamarabb fogy el, de most nagyon bízom abban, hogy a főorvosnővel, akinél már második alkalommal voltam, sikerülhet valami hasznosat találni gyógyizé terén is 🙂 🙂

    Sűrűek a napok – hol megyek, hol jönnek, hol kapok valami feladatot, csak pénteken megyek, de már ma kapkodnom kell, hogy minden meglegyen…szóval, unalom nincs. Képzeljétek, hétfőn a csavargás megvolt a barátnőmmel – és jól elbeszéltünk egymás mellett, mert nem úgy indultam el, hogy szembe menve találkozzunk, hanem ellenkező irányba..és amikor felhívott, merre is vagyok, mondom, majdnem ott…azt mondja, jó, de nem onnan indul 😀 😀 😀 És közben telefonáltam, tehát a beszéd is vitte a szuszt… és nem volt para. Ilyen idő kellene állandóra – kis napsütés, max. szellő, tiszta levegő, és legfeljebb egy farmerdzseki a "hűs" ellen.
    Nekem az kell, ha hűvösödik, nem megy a ghepard-féle rezegtetés. Gratulálok a teljesítményedhez ! Csak tudnék rájönni, hogyan kell csinálni – mert bármennyire lassan olvasom is, amit írtál…bárhogy próbálom is….

    A múlt héten hétfőn is mentünk – akkor olyan sokat mentem elé, hogy benézte a talipontot – a buszmegállót jelöltem meg, h ott tartózkodom, de ő eggyel előbbihez ment – én meg már túlmentem azon. Jók az ilyenek. Köznem mindenfélén agyaltam, nem azon, hogy jön a para. Remélem, alakulni fog. Csak ne jöjjön valami váratlan dolog kint, akkor talán menni fog . 🙂
    Marika, a pára ellen én is a nyitott ajtót használom – amíg folyik a víz, addig nyitva az ajtó. Utána meg min. kis rés, de látom onnan a kisszobai tv-t, és van, hogy bizony nézni akarom – olyankor semmi pára, mert elillan. Próbáld meg ezt az új fújót, a Symbi-t délután 32 fújással megtoldani. neked nem mondta az orvosod, hogy lehet? Nekem olyan szépen elmagyarázta most a főorvosnő, hogy miért ezt a kombót adja…ebben van egy gyorsan ható cucc is…nem kell 2 órát várni a hatására fújás után.
    Zsuzsa, vettem magnézium-kálcium tabit, és igyekszem a tartásomra is ügyelni. Viszont köhögni csak görnyedve tudok, utána azonban mielőbb igyekszem kiegyenesedni – az jó 🙂 Köszi a tanácsot, és egyáltalán – próbálok rá figyelni, bár a gerincem is eléggé leharcolt….de van! 😀

    Zsolt1, a Ventolint akár oda is fújhattam volna, akkor is "használ" annyit, mint a jól elvégzett hadművelettel. 🙂 😀

    Zsuzsa, volt kutyánk, tökéletesen értem, miről beszélsz, amikor szegény kiéhezett ebről írsz. Nyomorult jószág, a nyálát zubogtatta az asztalnál, mert a sóher gazdi csak két tálat töltött meg zabával…..és volt pofája szegény eb előtt enni a vacsit… 😀
    Viszont, olyan cukik a kiscicák, hogy juuujjjjj! 😀 😀 Már nyitogatják a szemüket, szép kék, és olyan nyarvogással vannak néha, mint egy vonósné….hármas 😀

    Kicsit tartok az érkező hidegtől…végre szélcsendesebb (kisebb szeles) időben van némi siker, nehogy visszadobjon. Szóval, jó lenne mindenre felkészülni….
    Mostanában sok a látogatóm is, a gyaloglások még…de a súlyzó néhanap elmarad, a szuszigyakszik meg elszórva, amikor épp van leülős idő.
    Köhögés megvan, utálom…több levegőt elvisz, mint 600 m lesétálása. Itthon leül az ember, vagy nyeklik-nyaklik kényelmesbe – de kint egy rozoga pad sincs, aminek a támláját megtámaszthatnám.

    Hahó, többiek – merre vagytok?!

    Na, ma is lesz vendégem, egy kolléganőm ugrik be, viszont addigra fel kell tennem a kaját, hogy lehessen pletyizni. 🙂
    Ölelés 🙂

  51. Bocsánat, teli írtam elütésekkel amit írtam – de sietek 🙂 Most nem volt időm javítani….bocsi

  52. Sziasztok Mindenki!
    Remélem jól vagytok,nem ilyen nyűgládák,mint én.
    “Marika, mivel veled fújunk azonost, téged kérdezlek: hogy vált be? Mármint, a Symbicort. ”
    Ritám nekem is úgy tűnik,hogy jó,kiváncsi vagyok majd a főorvosnőd mit mond még gyakorlati útmutatót.Én nem köhögök, az előző szipokámnál a Bufomix vagy mifene volt a neve,az betyár volt hajnali 4-kor kezdtem a küzdést a nyákkal és reggel 7-8-ig kinlódtam,néha egészen hányásig elment.Most ezzel az újjal 4-5 alkalommal reggel elintézem,de a fulladásom az megmaradt sajnos . Alig birok csinálni valamit,mert mindjárt fulladok,reggeltől – estik, ha tekerek,akkor még nem fulladok,de egyre nehezebbre esik a tekerés is,de 7 km. lement ma is.
    Nekem nem mondták,hogy többször is szipokázhatok 2 x 2 napi adagom van,majd ird meg,hogy mennyit lehet egy nap neked.Nekem sajnos a multkor elfogyott,takarékoskodni kellett vele, de most a 160 adagost kaptam kettőt.
    Kivánok jó levegőt, s jó egészséget mindenkinek.

  53. válasz bolond lány 2018-10-17 – 6:23 DE.

    “Nekem az kell, ha hűvösödik, nem megy a ghepard-féle rezegtetés. Gratulálok a teljesítményedhez ! Csak tudnék rájönni, hogyan kell csinálni – mert bármennyire lassan olvasom is, amit írtál…bárhogy próbálom is….”

    Mondjuk rajtam is van valami holmi, de nem olyan melegek, mint régebben hordtam. De otthon télen is csak bermudában és fent lélekmelegítőben megyek a pincébe edzeni, meg a szemetet is úgy viszem ki, csóválják is a fejüket néha a szomszédok. Felöltözve majd megfagynak, én meg úgy virítok mellettük lélekmelegítőben. Néha még a havat is úgy hányom el a bejáratunk előtt.

    A nyákkal és a krehácsolással nekem is megnyűlt a bajom, főleg télen volt nagyon sok. Ahogy egyre jobban megtanultam jól lélegezni, úgy lett egyre kisebb probléma. De mikor nem felejtem el ezt a rezegtetéses légzést, akkor szinte semmi sincs télen se. Lehet el lehet jutni odáig, hogy semmi se legyen, de talán az lehetetlen (pláne, ha asztmás, meg krónikus bronchitiszes múltja van a légutaimnak, biztos nyoma van odabent)- éjjel alvás közben nem tudok úgy lélegezni (gyakorolni) és így valami pici lerekódás mindig is lesz reggelre. Az őszi meg a téli focimeccseken is lehet látni a TV-n keresztül is, hogy a focisták is rendesen köpködnek, ki többet ki kevesebbet. Hiába edzett az ember, a hideg ellen váladékkal próbál védekezni a szervezet (pláne még ha vadul is lélegzik futás közben). Pont ezért számomra főnyeremény az a gyors vibrációs légzés. Mint írtam, ilyenkor gyakorlatilag azt szippantja vissza a tüdő, ami épp hogy kiment és még orrközelben van (persze egy kis friss is betéved, azt jól lehet irányítani) – tehát meleg is az a levegő. Ha jól csinálja az ember, akkor nem is érezni a hideg levegőt és így nem hűl ki az ember teste. Az izmokkal meg egy jó nagy lapáttal lehet tovább fűteni, mint ahogy írtam. A megfeszített (nem kell erős feszülés, de lehetőleg legtöbb izommal) kb úgy is hat, mint mikor kisebbre fogjuk a gitár húrját. Akkor gyorsabban fog rezegni és magasabb hanggal. A (belső)test is a megfeszített izmokkal kisebbre (szorosabbra) van fogva és így gyorsabban (könnyebben) pattog vissza a rekeszizom mozgásának hulláma – ami miatt gyorsabban tud pici kilengésekkel lélegeztetni. De például gyaloglás közben azért nem egyszerű, de úgy ahogy megy akkor is – ekkor csak a felső testemet tudom a vibrációs légzéskor megfeszítve tartani, aztán kilégzéskor elernyesztem. Majd megint feszülés stb – így simán lehet nyugodtan gyalogolni és gyakorlatilag semmi (nagyon kevés) hideg levegőt beszívni – így nyák se képződik, nem kell köpöznöm, köhögnöm stb. Ha még melegebb akarok lenni, akkor megállok és a lábaimat is feszítem a vibrációs légzés közepette és máris még melegebbem lesz. A gerelynél sokat gyalogolok, a dobás csak 0.7 másodperc a többi séta a gerely után – majd visszafelé a másik kézzel dobok. Közben meg elszórakozok a légzéssel, hogy melegen tartsam magam a legnagyobb hidegben is. 2012-ben ez még nem ment olyan jól, mint mostanában. Emlékszem, egyszer mínusz 10 fokban majdnem a kezemhez fagyott a gerely – ma ez már nem történik meg, mert jobban tudom melegíteni az ujjaimat is.

    De nem csak a hideg ellen véd ez a fajta légzés szerintem. A baktériumok, vírusok stb ellen is. Hiszen így sokkal kevesebb levegőt keverek magamba, ráadásul még rendkívüli módon szűrnek is a járatok a gyorsan ide oda áramló levegő miatt – mondjuk ezt vettem észre már jó ideje.

  54. Sziasztok, csak beszaladtam kicsit- vigyorgok itt magamban, hogy ghepard, téged könnyű lehet felruházni. 🙂 Megoldod a melegítést, nem kell szibériai kollekció. 🙂
    Hallod-e, ha neked is 6 évedbe került a siker elérése, akkor még nem fogok elkeseredni 😀 🙂

    Marika, kérdezz rá az orvosodnák a Symbicort + fújásaira!Nem tudom , még mit szedsz, mire hogyan hat – de nekem a Bretaris mellett – azt mondta a főorvos asszony – még 2-szer fújhatok kettőt a Symbicorttal. Tehát, max. 4×2 fújás. Na, én van, hogy bizony egyszer fújok pluszt délután, hogy az is bírható legyen – így reggel, du. 3-4 óra körül és este fújok kettőt-kettőt alkalmanként. Próbáltam elaprózni, de az egy fújást nem igazán érzékeltem….
    Kipróbáltam, h a Berodual mit tesz – az tényleg csak rövid hatóidejű…
    Szóval, kérdezz rá, feltétlenül!

    Még vagyok, de holnap vendégünk lesz, aztán megyek uncsizni….igyekszem legalább olvasni benneteket 🙂 Ha sikerül, írok is.

    Ölelés 🙂

  55. válasz bolond lány 2018-10-17 – 3:44 DU.
    “Sziasztok, csak beszaladtam kicsit- vigyorgok itt magamban, hogy ghepard, téged könnyű lehet felruházni. Megoldod a melegítést, nem kell szibériai kollekció. ”

    Hát van elég holmim, már mondtam is a fiamnak meg a feleségemnek, hogy 200 évig kellene élnem legalább, hogy mindent elkoptassak. Nem szeretek mindig másban lenni, legszívesebben mindig ugyanabban lennék. Már jópár éve kijelentettem, hogy nem fogok télikabátban járkálni, de még kettőt vettek nekem (mert hogy a szomszédné megszólta a feleségem, hogy nincs télikábátom?), ott vannak a szekrényben – remélem nem fog kelleni. Sokszor még az a leheletvékony bélésnélküli félkabátka is csak a táskámban lapul.

    “Hallod-e, ha neked is 6 évedbe került a siker elérése, akkor még nem fogok elkeseredni ”

    Már 2003-tól szorgoskodom. Már onnantól sokkal jobb volt, mint azelőtt, de fejlődök még mindig, gyakorlatilag minden évben. Így tehát most sokkal jobb, mint mondjuk 6 éve. Mikor 2003-ban kezdtem, alig tudtam 100 lépést lemenni egy levegővétellel, most 215 a legjobb. De 2 éve még csak 155 volt. A gerellyel mikor kezdtem 29.80 méter volt jobb kézzel, ma 50.60 – ez óriási difi. Még nagyobb difi van a bal kézzel – ott 19.90-el kezdtem és most a legjobbam pontosan 44.00 méter – tehát bal felem jóval több mint a kétszeresét tudja a kezdeti értéknek. S a cél továbbra is az, hogy javuljak még – annak ellenére, hogy idősödöm. Jövőre meg kell hogy legyen az 51 méter, vagy annál több is – az agyam majd megoldja, csak el kell érni, hogy dolgozzon rajta és akkor megdolgoztatja a testet is ezért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.