A MI KIS FÓRUMUNK

Ezentúl csak itt lehet majd hozzászólni – egyrészt így egy helyre gyűlik az összes megjegyzés, másrészt a többi oldal betöltődését sem fogják ezek lassítani.

Tessék, csak tessék, itt lehet csevegni! Kíváncsiak vagyunk egymás történeteire, ötleteire, sikereire, gondjaira; én speciel nagyon-nagyon sokat tanultam az eddigi hozzászólásokból.

Javaslom, hogy aki válaszol egy mondatra, az tegye oda az illető mondatot idézőjelben az irománya elejére, mert a WordPress nem túl ügyesen mutatja, hogy mi mire válasz (vagy én nem túl ügyesen állítottam be valamit). És ugyanezen ok miatt a választ is érdemes új hozzászólásként megtenni, nem a “Válasz” gombot megnyomni. Ha ott van az elején a mondat, amire reagálunk, akkor jól érthető lesz az egész.

999 hozzászólás a(z) “A MI KIS FÓRUMUNK” bejegyzéshez

 1. válasz Nemes Mihály 2018-09-11 – 10:53 DE.
  Igen, attól is, ha ingadozik – de csak akkor, ha az ember nem tudja, hogy az az ingadozás természetes is lehet – mert a mérésre rengeteg tényező hat. Nekem van 7 éves sorom, amit vezetek a gerellyel. Így szépen ki tudtam szűrni, hogy melyik tényező kb mennyit hat (szélirány, szélerősség, hőmérséklet, mit csináltam előtte, hogy aludtam stb stb). A légzésadataimat nem vezetem papíron, csak fejben – azt az egy számot meg tudom jegyezni. De ott is tudom, hogy mikor mennyit várhatok. Az idén már nem igyekszem, hogy azt a 215 lépést túlmenjem. Volt már többször 210 és 214 között – a 215 felettit majd jövőre fogom próbálgatni. Addig is szokja meg a testem 200 feletti teljesítményt – ami például tavaly egyszer se sikerült. Számomra nagyon fontos a reakcióidő is. Az idén azon igyekeztem, hogy a 8 órás meló végére se növekedjen. Tavaly nem is tudtam a 8 órás meló végén elérni 200 ezredmásodperc alatti reakcióidőt (a képernyőn egy fényre kell reagálni), ma pedig simán sikerül még 170 alá is menni itt ott. Ez szinte fel tud villanyozni.

 2. Sziasztok!
  Nagy gondban vagyok. Szeretném elvinni anyumat nyaralni. COPD-s és sajnos már oxigénpalackkal kell legyen napi 16 órát. Ha van esetleg bármi ötletetek, hogy hol van olyan szálloda, ahol van oxigénpalack, akkor kérlek írjátok meg nekem. Sehol se találok ilyen paramétert a szállások leírásánál.
  Köszönöm nektek előre is.

 3. Üdv Mindenkinek!
  Bocsi de lassan leszokom a gépről: DDDDD
  Örülök hogy a körülményekhez képest jól van aki írt.

  Cece Próbálj meg oxigénkoncentrátort bérelni az hordozható és árammal működik. Nekem az is van felírták így 1 éves bérlet 18oo Ft , de lehet felírás nélkül is bérelni pl. 1 honapra a Linda Gáztól.

 4. Ismét itt.
  Az idén azon igyekeztem, hogy a 8 órás meló végére se növekedjen. Tavaly nem is tudtam a 8 órás meló végén elérni 200 ezredmásodperc alatti reakcióidőt.

  Mi olyan állapotba vagyunk hogy nem 8 órát, de egy óra munkát se tudunk végezni, én talán egy kisebb követ el tudok dobni, mert a múlthéten a kapuig nem tudtam eldobni a kulcsot.
  Soksok oxigént

 5. válasz Jusztina 2018-09-12 – 10:11 DE.
  igen tudom, hogy Ti kevesebbre vagytok képesek, mint mondjuk most én – de igyekszem még jobb lenni. Voltam a padlón én is – nagyon nem akarok még egyszer olyan állapotba kerülni, ezért sok mindent képes vagyok kipróbálni. Kis mértékben Ti is javulhattok. Persze nem egyszerű ez. Én minden istennyilát próbálok figyelembe venni, sokat olvasok, nemcsak a légzésről, hanem más dolgokról is, amik segíthetnek jobban megérteni, hogy javulni tudjak – de még többet gyakorolgatok. Főleg a légzést – mert számomra már kb 14 éve az a legfontosabb. Most már tudom azt is, hogy a kevesebb az jobb, azzal tovább lehet élni. Már egypár tanulmány igazolta ezt. Tehát kevesebb kaja és kevesebb oxigénnel ellenni – hosszabb és egészségesebb életet eredményezhet.

  A tüdőproblémák sokszor a rossz levegőtől (is) vannak. Nagyon nagy hányad a cigitől, de közrejátszik a sok szennyezés is (autók meg mindeféle). Nemrég olvastam és meg is lepett egy kicsit, hogy nagyon nem jó a hús sütésekor, főzésekor (legrosszabb hogy a grillezés) keletkező levegőt, gázokat lélegezni – ez is hogy nagy hányaddal felel a tüdőproblémákért. Hogy egész egyértelmű a dolog. Sok szakács is szenved tüdő meg légúti problémákkal. Tehát sok mindenre figyelni kell, a kajára is stb….

 6. Jusztina írta:

  “Mi olyan állapotba vagyunk hogy nem 8 órát, de egy óra munkát se tudunk végezni,”

  Igaz – és mégis nagyon hasznosnak tartom ghepard tapasztalatait, mert az önmegfigyelés és kísérletezés minden erőnléti szinten nyerő stratégia, azt gondolom, hogy ami egy sportolónak jó, az sokszor nekünk is jó, csak éppen erősen csökkentett tempóval, intenzitással.

 7. Volt már itt szó a rezgetős eszközökről, de érdemes megint felhívni rájuk a figyelmet. Barna Miklós írta nekem éppen most:

  Van két egész jó kis eszköz, amit jól használhatnak COPD-sek. A következők:
  https://www.medimarket.hu/aerobika-opep-oscillacios-leguttisztito-keszulek/p/11050191008
  http://rcornet.hu/termekek/rc-cornet/
  Egy angol nyelvű filmecske a használatukkal kapcsolatban, bár a beteg CF-es.:
  https://www.youtube.com/watch?v=Wn5o5AgD9m0

  ghepardnak nem kell ilyet vennie, neki be van építve. 🙂

 8. válasz Nemes Mihály 2018-09-13 – 5:23 DE.
  legtöbbet persze saját magamnak segítenek a saját tapasztalataim. Azt semmi se helyettesítheti. Igen, Ti kisebb szinten és kisebb mértékben, de javulhattok. Ami azt illeti, én is a határon vagyok minden nap a légzéssel is – mert elmegyek a határokig. Ez kb olyan, mikor Ti úgymond fuldokoltok, nem kaptok levegőt – régen én se kaptam levegőt, orron lélegezve nem is tudtam gyalogolni se, rengeteget köhögtem, krákogtam stb. A krónikus bronchitis se valami egyszerű dolog, kb egy szinten emlegetik a COPD-al. Most ahhoz hogy már majdnem fuldokoljak el kell telnie több mint egy percnek is (ha nagyon felkészülök, akkor 4 percnek is). A kemény edzésem is úgy telik, hogy nem lélegezve próbálom kivitelezni és vibrációsan is ráadásul – na ez nagyon kemény, de hatásos. Pont ezért elég a napi 70-80 másodperc is – ami az élsportolók edzésének töredéke csak. S ezzel akarom elérni az országos csúcs négyszeresét gerellyel – a kétszereshez már nagyon közel vagyok (1.95). Tehát gyakorlatilag relaxmódban próbálom mindezt elérni. Most ugyanaz az adag, ami pár éve majdnem ájuláshoz vezetett – ma meg se kottyan és simán megy még kb 10 kilós súllyal is. A cél az, hogy gyorsabban menjen – ez ugyanannyi idő alatt sokkal nagyobb terhelés.

  Nekem innen erről a szintről ugyanolyan nehéz javulnom (ha nem nehezebb), mint Nektek – mégis örömmel, kitartással, becsületesen, bizakodva stb teszem – nem tudhatjuk, hol van a határ.

 9. válasz Nemes Mihály 2018-09-13 – 5:25 DE.

  Én mondjuk nem próbáltam ilyesmit, de talán hasznos lehet. Inkább a magam módján sajátkezűleg próbálom rezegtetni, vibráltatni a testemet, nemcsak a tüdőt és a légutakat – az mindig jólesik és utána erősebbnek, frissebbnek stb érzem magam. Azt hiszem, hogy a 2003-tól folyamatosan alkalmazott légzés és vibrációs technikáimnak hála javult fel a tüdőm és a testem olyan szintre, ahol most vagyok. De még rengeteg munka vár rám, hogy még egy kicsit javuljak – minél tovább, annál nehezebb javulni, de próbálkozom és hagyom magam meglepni a továbbiakban is. Kitartást mindenkinek és bízzatok magatokban…..

 10. Gyors kérdés: nem azt az Aerobica eszközt vásárolta meg Marika? Csak kicsit rémlik, és mintha a beszámoló a használatáról, eredményességről még nem érkezett volna meg…….
  ghepard úgy működik, mint a kiscicánk – azt vettem észre a kis jószágnál, hogy “dörömbölés” közben ugyancsak rezeg a nyaka környéke 🙂 Majd korrepetáltatom magam. 🙂
  Számomra jónak tűnik ez az új cucc – Symbicort – a hatás hosszát kell majd kitapasztalnom.

  Ölelés 🙂

 11. válasz bolond lány 2018-09-13 – 9:23 DE.
  hát a macsek a segítégedre lehet, ha lefigyeled, hogy mikor, miért, mennyit stb dörömböl – és megpróbálod utánozni, vele együtt csinálni stb. Egyébként végeztek is ilyen megfigyeléseket. Észrevették, hogy mikor jól érzi magát (úgy is lehet mondani, hogy azért csinálja, hogy jól érezze magát), vagy épp rosszul – törött csont, valami ütés érte, vagy bármi baja van – akkor dörömböl magának sokat. A csonttörések hogy sokkal gyorsabban gyógyulnak nála emiatt, mint mondjuk kutyáknál vagy más állatoknál. Tehát már a macsek ezt régen tudja (hogy ez a vibráció jót tesz neki) és a kicsi is tudja egy kettőre.

  Hát igen, az orrhangom és a torokhangom kb olyan mint a macsek dörömnbölése, csak jóval mélyebb, mert én sokkal nagyobb vagyok, mint a kis macsek.

 12. “Hát igen, az orrhangom és a torokhangom kb olyan mint a macsek dörömnbölése, csak jóval mélyebb, mert én sokkal nagyobb vagyok, mint a kis macsek.”

  Igen, a gepárdok sokkal nagyobb macskák, ez közismert.

 13. válasz Nemes Mihály 2018-09-13 – 10:42 DE.

  hát ez jó volt, jót nevettem az észrevételeden. De még a gepárdtól is jóval nagyobb vagyok :))

 14. Ha a vihogás meggyógyítana, már rég nem a bajainkat elemezgetnénk itt 😀
  Én is felnyerítettem a macsek-méretekre irányuló megállapításon 😀

 15. Koncert lesz ma, emberek, dorombolás már van, nyerítés is van, beszállnék kukorékolni. Még valaki?

 16. Sziasztok Mindenki! – végre már élénkül az osztály,,becsengetett Mihály oszt.fő,
  “Gyors kérdés: nem azt az Aerobica eszközt vásárolta meg Marika? Csak kicsit rémlik, és mintha a beszámoló a használatáról, eredményességről még nem érkezett volna meg-”
  Rita kérdezted a fuvókám,, igen én vettem,használom is,szerintem használ amig fujkálom addig tisztán jön-megy a levegőm ,csak utána ne csináljak semmit egy pár percig lehet,de ne nehezet,akkor jó,de abban a pillanatban ha tullépem az erőmet ujból csüccs.Nem bántam meg,hogy megvettem,mert bizony amikor bajban van az ember előkap minden csodaszert – a papir szerint kétszer kell naponta 10-10 percet,na én nem annyit,többet használom – doki szerint nem árt.a kétszeri az ajánlott mennyiség.-nincs benne gyogyszert. Amit kaptam Symbicort port szerintem jó lesz az,nem tudom,hogy Te hogy tudod,hogy az adag végére értél,mert én kinlódok vele- nincs számozás csak tizesével,nem érzel különösebb gyogyi izt sem ,olyan port érzek a második adagnál,ha te valami ügyesen tudod,hogy hol az adag vége,ird le kérlek. Nekem van még másik is,olyan kattant a szivóka,ha végeztél és kipirosodik, még Izike unokám is megijed akkorát kattan az orrom előtt,ahogy szivom.-nagyon jó ötlet még ez is,gyengébb idegzetüek ne használják,akár hogy készülök rá,hogy majd csak végre kattan,mikor kattan megijedek.Néha három szippantásnál kész,néha sokkal több kell,biztos később jobban fog menni.Van még egy másik nyákoldóm ami nekem bevált,nem sokat küszködök már ezzel,mert öt éve ezzel is annyit bajlódtam reggelente, talán most már ez beválik recept nélkül kapható.
  Én ugy érzem most,hogy a nyári örült meleg nekem nagyon sokat ártott, nem hiába lett rosszabb az eredményem is,de küzdök,hogy visszajavuljon valahogy.Reggelente tekerek még mindig, nem hagyom abba,kis séta van csak most még,de majd bővül az is,légzőgyakorlat is megvan, a teraszt csak három nekifogással sikerül felmosni,de sikerült.Valahogy most szoros volt a hó végém,az idegeim is nagyon befolyásolják a fulladást nekem is,tüdőgondozó,háziorvos,dilidoki és utána 4 napos vendégek -akiket ugyan nagyon vártam,szeretem is Őket,de az előtte lévő orvosfelvonulástól már hetekkel előbb féltem. Most vagyok rehabilitáción,gyakorlaton és kezdem a visszaállást,remélem még sikerül is,étvágyam is jobban van már.
  Nyugdijba ment a tüdődokim aminek nagyon örülök és bizom benne,hogy a mostani igaz 1 év mulva kell menni,de remélem jobb eredményem lesz.Ha véletlenül kellene közben,akkor házi orvosi beutalóval azért lehet menni hozzá,remélem nem lesz szükségem rá.
  Várom,hogy irjátok kivel mi van,Kata és a többiek hova lettek?Mindenki meggyógyult,,csak én nyüglődök.
  Kivánok szép hétvégét,jó levegőt,sétákat mindenkinek!

 17. Sziasztok,
  nem régen értünk haza, mert a nyári hőségre és Ebentyű rövid lábaira tekintettel átütemeztük a nagy sétákat késő esti/kora éjszakai órákra.
  Ilyenkor kellemes hűvös, most már “hideg” van. A házak között sok helyen még a szél is fúj.
  A levegőben mintha több lenne az oxigén, bár lehet, hogy ez “optikai” csalódás.
  Ma is a szokásos útvonalon ballagtunk, amikor Ebentyű hirtelen ledobta a horgonyt, orrát előrenyújtva szimatolt, majd ijedten visszarohant és mögém bújt. Nem értettem, ezért óvatosan körül kémleltem, s ekkor megláttam egy elefántot. Békésen bandukolt a füvön, lóbálta az ormányát s jól hallhatóan szuszogott. Egy férfi kísérte, aki látva megdöbbenésünket, elmosolyodott.
  Ebentyű még ugatni is elfelejtett, de amikor elhaladtak mellettünk, azonnal sebességbe kapcsolt. Csak méterekkel később álltunk meg egy satnya fűcsomó alapos tanulmányozására.
  u.i.: a közelben egy cirkusz vert sátrat.

  1. Egész Csukás István érzete van a történetnek… nem volt egy szőrös beszélő sapka is a fejeden?

 18. *** Szolgálati közlemény ***

  Ma déltől 2 napig nem vagyok számítógépközelben, ha küldtök hozzászólást, csak vasárnap estefelé fog kikerülni.

  *** Szolgálati közlemény vége ***

 19. Sziasztok, na végre! 🙂 Örülök, hogy nem kong annyira ez az osztályterem 😉 😀
  Igaz, Mihály jelezte, hogy este kerül fel vasárnap az írás, de nem baj, most van egy kis időm….

  Marika, a Symbicort tetejét levéve látsz egy nagyobb mélyedést (van rajta több kicsi, bánat tudja mi célból..de ebben a mélyebb likban mutatja az adag számozását. Nekem ez az első, tehát a fogyásáról még nem tudok referálni, de ha abból indulok ki, hogy a többi, amit eddig fújtam (és jelenleg a Bretaris is) utolsó 10 adagja már piros sávban jelenik meg, akkor itt is azt kell figyelni. Mintha úgy is írták volna a használatiban. Valóban nincs íze, erre felhívta a főorvosnő a figyelmemet – ezért ügyelek kínosan arra, hogy függőlegesen tartva, a piros alját először ütközésig eltekerjem (nem kell sokat, nem zsibbad le tőle e kezem), majd visszafelé KATTANÁSIG. Tehát a 2. , visszafelé tekerésnél kell kattannia, akkor tölti be a gyógyszert. Ha ezek után jó mélyen beszipákolod, tuti bejut a helyére. Amikor ez a számláló a piros sávba ér, vagy készíts kezed ügyébe a következőt, vagy ugorj el újat íratni. 🙂
  Nézd csak, találtam egy videót róla. Nem magyar nyelvű, de a látványból is megérted 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=RZ-NGwEGEAw

  Még tekerhetsz, mert állítólag szép őszünk lesz…. a dokidnak meg szép nyuggeréveket kívánunk 🙂 😉

  Zsuzsa, annak az elefántnak a fején nem volt véletlenül egy kockás konyharuha? 😀 😀 😀
  Már napközben sincs az az irgalmatlan meleg….ebentyű is jobban fogja bírni a sétákat. 🙂

  Na, mennem kell…de figyellek benneteket! 😉
  Ölelés 🙂

 20. Sziasztok!

  “nem volt egy szőrös beszélő sapka is a fejeden?”
  Nem, nem volt. 😀
  Számomra nagyon meglepő volt az éjszakában egy elefánttal találkozni, s gondoltam megosztom az élményemet veletek.

  “Zsuzsa, annak az elefántnak a fején nem volt véletlenül egy kockás konyharuha? ”
  Nem, nem volt. Semmilyen konyharuhát se láttam a fején.

  Amúgy ma késő délután elsétáltunk a cirkusz felé. Már pakoltak.
  S így napvilágnál kiderült 2, azaz kettő elefánt tartozik a társulathoz. Békésen sétálgattak és tépdesték a füvet.
  Nagyjából 1 óra múlva, mikor már haza felé ballagtunk, láttuk a konvojt.

  Elnézést kérek, hogy egy off témával huzakodtam elő.

  Viszlát és mindenkinek sok O2-t!

 21. “Elnézést kérek, hogy egy off témával huzakodtam elő.”

  Köszönjük az üdítő kis történetet!

  ““Zsuzsa, annak az elefántnak a fején nem volt véletlenül egy kockás konyharuha?
  Nem, nem volt. Semmilyen konyharuhát se láttam a fején.”

  Ezt talán nem tudod, honnan jön. Valamikor szó volt róla, hogy milyen nehezen indul neki az ember utcai sétának, ha szorong tőle és akkor én azt a gyakorlatot írtam elő neki, hogy nem kell sokat gyalogolni, csak ki kell menni minden nap az első sarokig, ott benézni, hogy nem áll-e az utcában egy elefánt piros kockás terítővel a fején és utána haza lehet menni.

  Mert bármilyen lelki kapaszkodó jól jöhet a szorongás ellen és nem az a lényeg, hogy megerőltessük magunkat, hanem hogy minél gyakrabban találkozzunk félelmünk tárgyával, mert így a tudatalattink is szép lassan el tudja engedni az indokolatlan aggodalmakat.

  Hát így kerülnek az elefántok ide. Meg persze azt is meg lehet tőlük tanulni, hogy jól tudnak az orrukkal trombitálni; a rezgések pedig hasznosak az egész légúti rendszernek, ahogy erre ghepard fel szokta hívni a figyelmet.

 22. válasz Nemes Mihály 2018-09-17 – 7:41 DE.
  ” Meg persze azt is meg lehet tőlük tanulni, hogy jól tudnak az orrukkal trombitálni; a rezgések pedig hasznosak az egész légúti rendszernek, ahogy erre ghepard fel szokta hívni a figyelmet.”

  No meg más rezgésekre is képesek – lábukkal, testükkel. Ezzel tudnak komunikálni is nagy távolságokra, tehát nagy távolságból is megérzik a másik elefántot. No meg mást is megéreznek, földrengést például. Ezért nem meglepő, hogy szinte lehetetlen észrevétlenül megközelíteni úgy, hogy ne tudná azt, hogy van valaki a közelben. Én is például elég jól érzem, hogy hogyan mozognak bennem az anyagok – így tudom irányítani is. Meg többször is megfigyeltem, hogy hamarébb érzem, hogy jön autó, mint hallanám. Persze az én hallásom születésem óta nem valami jó (a küszöb valami 80 dB), de az autót közelről hallom, pláne a teherautót – de messzebbről érzem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.