A MI KIS FÓRUMUNK

Ezentúl csak itt lehet majd hozzászólni – egyrészt így egy helyre gyűlik az összes megjegyzés, másrészt a többi oldal betöltődését sem fogják ezek lassítani.

Tessék, csak tessék, itt lehet csevegni! Kíváncsiak vagyunk egymás történeteire, ötleteire, sikereire, gondjaira; én speciel nagyon-nagyon sokat tanultam az eddigi hozzászólásokból.

Javaslom, hogy aki válaszol egy mondatra, az tegye oda az illető mondatot idézőjelben az irománya elejére, mert a WordPress nem túl ügyesen mutatja, hogy mi mire válasz (vagy én nem túl ügyesen állítottam be valamit). És ugyanezen ok miatt a választ is érdemes új hozzászólásként megtenni, nem a “Válasz” gombot megnyomni. Ha ott van az elején a mondat, amire reagálunk, akkor jól érthető lesz az egész.


A FALIÚJSÁG itt található

1,913 hozzászólás a(z) “A MI KIS FÓRUMUNK” bejegyzéshez

 1. válasz Kőváriné Marika 2018-12-11 – 7:36 DU.
  “Azt hittem ez még nem az a hideg a tekerésnél,de az a hideg volt bizony, beszivtam,nem takartam el a számat,orromat és ugy érzem lett egy kis lerakodásom,ill.köhögök is egy kicsit,de szerencsére még nem olyan vészes.”

  Remélem, hogy nem is lesz vészes. Már plusz 10 fok is elég hideg, ez már 27 fok difi a tested belsejéhez képest, már ez is le tud hűteni rendesen.

  “Fulladok ugyan szépen,nem nagyon mocorgok most,éppen holnap hozzuk be a kerékpárom,mert félek,hogy még jobban ráfizetek a tekerésnél,de a mozgás nagyon hiányzik.”

  Nekem gyakorlatilag elég mozgásként a vibrációs légzés. Keményebb mozgásos edzés súlyokkal csak kb 70-80 másodperc naponta, de az is a légzés (vagyis inkább a nemlégzés) miatt olyan kemény.

  “Olvasom a különböző légzőgyakorlataitokat én már mindent kiprobálok, szerintem én már kérdeztem,hogy ha kifujom a levegőm akkor honnan jön az ujabb amit szintén ki tudok fujni még mindig, ”

  Az előző hsz-ban írtam kb, hogy kb honnan hogyan….

  “Sajnos én annyira beidegesitem magam a tehetetlenségemen,hogy attól fulladok még jobban.Ha eltervezem és nem megy,akkor ott a világvége.”

  Na ez nagyon súlyosan hátráltat. Nehéz ellene tenni, de próbálkozni kell, hogy rosszkor is lásd a jót.

  “Azért meg kell küzdeni minden nap és én nem tudok ugy lenni,,hogy ne a fulladásra gondoljak,minden munkánál ott van a fene egye meg.-”

  Nos arra én is gondolok, hisz igyekszem magam abba a helyzetbe hozni, vagy legalább a közelébe minden nap sokszor. Persze én máshogy dolgozom fel mentálisan, mert azért csinálom, hogy a lehető legjobban tudjak ellene védekezni – pont azért gyakorolom annyit, hogy jobban menjen, minél jobban – a fuldoklás is meg a kiút is onnan…..

 2. Marika,

  “Sajnos én annyira beidegesítem magam a tehetetlenségemen, hogy attól fulladok még jobban.Ha eltervezem és nem megy, akkor ott a világvége.”

  NEM, NEM vagy tehetetlen! Te a stressz miatt fulladsz! Tudod, ahogy egyre fiatalabbak leszünk, úgy leszünk egyre lassúbbak. Igen, ezt nagyon nehéz tudomásul venni, pláne, ha korábban pörögtünk ezerrel.
  Szóval, ne stresszeld magad! Ne arra gondolj, hogy fulladni fogsz, mert akkor fulladni fogsz. Tudod, ez amolyan önbeteljesítő jóslat.

  Marika, ahogy az öreg barátosném mondaná: “csak pontosan és szépen, ahogy a csiga megy a réten”.

  Nagy ölelés!

 3. “Sajnos én annyira beidegesítem magam a tehetetlenségemen, hogy attól fulladok még jobban.Ha eltervezem és nem megy, akkor ott a világvége.”

  Ismerős a szitu. Szerintem nemcsak nekem.

  Marika kap házi feladatot, pedig van neki úgyis elég baja.

  Szeretném, ha kipróbálnád az Idegesítően Lassú Kezdés nagy varázslatát és részletesen beszámolnál a nagyérdeműnek a tapasztalataidról. A recept egyszerű, a kivitelezéshez kell némi koncentráció.

  Amikor belefogsz valami tevékenységbe, ami lehet szobabiciklitúra vagy házimunka, akkor az elején csináld lassabban, mint ahogy jólesne az agyadnak. Nem az izmaidnak, az agyadnak. A mutatvány a fékezésben van: arra kell koncentrálni, hogy a természetesnek érzett tempónál lassabban, kisebb erőfeszítéssel csináld, amit csinálsz. Eleinte meglepően nehéz tartani, nem is hinné az ember, hogy a lustaságot is tanulni kell.

  Aztán amikor már nagyon könyörög a tested is egy kis gyorsításért, akkor szép óvatosan meg lehet emelni a tempót.

  MONDOM ÓVATOSAN!!!

  És közben is jó néha szándékos lassításokkal, visszagyorsításokkal tarkítani a műsort. Ezalatt megtanulunk magunkra, a testünkre, a lelki reakcióinkra figyelni a görcsös akarásunk helyett.

  Ha megcsináltad ezt a házit, akkor beiratkozhatsz a Befelé Figyelés című kurzusra, amiről most nem árulok el semmit, hogy fokozzam az izgatott érdeklődést.

 4. Sziasztok Mindenki!
  ^ˇSzeretném, ha kipróbálnád az Idegesítően Lassú Kezdés nagy varázslatát és részletesen beszámolnál a nagyérdeműnek a tapasztalataidról.^˘
  Mai házi feladat már 40 perc alatt tekertem le a 7 km-t, lassitott kezdéssel,-elfáradtam ugyan,de 78-as oxigénszinttel végeztem.Lassan pakolgatok,cudar de megtanulom a lassitott felvételt,ágyazásnál majd kiderül a tempóváltás.
  Remélem hoz javulást, bizakodó vagyok.
  Legyen szép hétvégétek,jó levegőtök, aki ki tud menni az menjen,én nem tudok,mert a hidegre összeszorul a nyelőkém és a terasznál tovább most nem merészkedtem.A kerékpárt viszont behoztuk a kisszobába s ott tekerek, a hideg levegőt nem kapkodom most.
  Ritát keressétek már meg!Kriszti hol van, Zsuzsa olyan sokat eszembe jut a csiga – erre pont jó lett most Mihálynak a házi feladata, csinálom.
  üdv mindenkinek!

 5. Sziasztok! Most csak beköszönök, hoztam szépet:
  Légzéssel a Lélekért
  1 órája ·
  🎼 Szeretnénk mindenkivel megosztani azt a csodálatos élményt, amit a Mátraházi-, a Farkasgyepűi- és a Korányi Tüdőgyógyintézetek egyesített kórusa szerzett minden jelenlévőnek és közreműködőnek. Köszönjük! 🎼

  ❤️🎬Fogadják szeretettel a teljes koncertfelvételt! 🎬❤️
  https://youtu.be/DaUv58PvYeo

  Jó sok oxit Mindőtökbe!

 6. “Mai házi feladat már 40 perc alatt tekertem le a 7 km-t, lassitott kezdéssel,-elfáradtam ugyan,de 78-as oxigénszinttel végeztem.”

  Nagyon örülök, kapsz egy piros pontot! Amikor úgy érzed, hogy gyorsíthatsz, próbáld ki – de ne ragaszkodj hozzá, ha túl megterhelő, lassíts vissza.

  Nemcsak a bringára kell sebességváltó, a biciklistára is… nem szabad, hogy görcsösen folytatni akarjuk, amibe belekezdtünk – mármint a túl erős tempót. A visszalassítást könnyen kudarcként éli meg az átlagember.

  De persze nem úgy egy aranykalászos szuszogóblogista!

  Hopp, asszem született egy új szó.

  Meg egy nagy ellenfelet neveztünk meg: a hiú merevséget, az elkezdett tevékenységhez való görcsös ragaszkodást. Ami a kísérletezést öli meg.

  És köszönet Zsoltinak a kórusért! Csoda klassz dolog ez.

  1. TRAKTÁTUM
   AZ BEFELÉ FIGYELÉSRŰL

   Marika kiválóan megoldotta a házi feladatot és le is írta a tapasztalatait (amire bátorítok mindenkit, legyen ez egy közös edzés-napló is) – és ígértem egy kis beszámolót a befelé figyelés trükkjéről vagy tudományáról, kinek hogy tetszik jobban.

   Nem bonyolult a dolog, csak épp valamikor rá kell érezni, mint annyi mindenre.

   Amikor valami elkezd zavarni, ami lehet

   • szokatlan hideg,
   • meleg,
   • bármilyen kényelmetlenség (nehéz táska, nagy tömeg a metrón, rossz levegő…)
   • nehézség (erős fáradtság, eldugult orr, kezdődő nátha…),
   • ijedtség,
   • hirtelen felbukkanó aggodalom

   akkor egy idő óta azonnal reflexszerűen átkapcsolok befelé figyelő üzemmódba. Lereagálom, hogy mi zavar és onnantól kezdve csak és kizárólag a légzésemre és az izmaimra figyelek: ne legyek görcsös, ne erőltessem a gyaloglás tempóját, ne kezdjem el erősebben szedni a levegőt csak pusztán az izgalom miatt.

   Az utolsó megjegyzés a légzésről megérdemel egy kis pontosítást: általában nincs szükség valami speciális nyugis légzés-módba átkapcsolni, nem, nem; csak annyi kell, hogy az addigi nyugodt levegővételt ne váltsa fel egy erőteljesebb, amikor a szervezetnek még igazából nincs rá szüksége, csak az izgalom diktálná a zihálást.

   Ha ráérzett az ember erre, egy (rövid) idő után reflexszerű lesz. Amint felidegesít vagy megijeszt valami, abban a pillanatban automatikusan félreteszek mindenféle gondolatot és elkezdek magamra figyelni, csak az erőm és a levegőm beosztása tölti ki az agyamat.

   Idegesítő dolog az is, amikor nyomaszt, hogy miért nem tekerem gyorsabban a pedált, hiszen pedig azt határoztam el. Ennek is ki kell váltania ezt a vészreakciót. Ezt Marikának üzenem.

   Meg a többieknek.

   Nagyon megnyugtató cucc, próbáljátok ki. 🙂

 7. válasz Nemes Mihály 2018-12-16 – 7:50 DE.
  “TRAKTÁTUM AZ BEFELÉ FIGYELÉSRŰL”
  “Nem bonyolult a dolog, csak épp valamikor rá kell érezni, mint annyi mindenre.”

  Ja és nem elfelejteni akkor bevetni, mikor épp a legjobban kellene. Én ezt a lassítást, befelé figyelést 2003-tól űzöm. Így jobban (sokkal jobban) kiismeri az ember saját magát. Szkom is irogatni itt ott, hogy jómagamat a világ 3 leglustább emberének tartom – még a légzést is mintha mellőzni akarnám…. 🙂

  “Lereagálom, hogy mi zavar és onnantól kezdve csak és kizárólag a légzésemre és az izmaimra figyelek: ne legyek görcsös, ne erőltessem a gyaloglás tempóját, ne kezdjem el erősebben szedni a levegőt csak pusztán az izgalom miatt.”

  Én például gyakorlatilag mindig igyekszek figyelni a légzésemre, az egy biztos pont a nyugalom felé.

 8. Sziasztok, tudom, eltűntem,mint az aranyóra – de besűrűsödtek a tennivalók év végére. Sok szívesség, de azt hiszem, immár annak is a végére értem
  Olvasni olvastalak benneteket, de mire összekaptam magam az íráshoz, már vagy a telefon csörgött, vagy a kapucsengő.
  Most sem eresztem bő lére, hátha…

  Harmadikán voltam kontrollon, megint “jart” fújtam (29%), de már nem izgatott fel annyira, mint az előző pocsékságok.
  A kórházi lejtőn felfelé megint lihegve sikerült a célhoz érnem….nyilván a para is.
  Aranyos volt a dokinénim, maradunk a jelenlegi gyógyszerelésnél, fél év múlva megyek, és még akkor sem akart lerázni, amikor Marika dolgát megkérdeztem: nevezetesen, Marika miért nem tudja vajon, hogy a Symbicortból lehet 4X2-t is fújni. Sajna nem tudtam megmondani, mi a másik gyógyszer, de azt mondta, ha a kettőben ugyanaz a hatóanyag, akkor értelemszerűen túladagolás veszélyével számolni kell – tehát, feltétlenül kérdezz rá, Marika, mert néha jó lenne az a plusz fújás, amennyiben lehetséges.
  Kaptam karácsonyra egy belégző izmokat erősítő ketyerét – már használom. Ti biztos ismeritek, lehet állítani a beszívó erőt az ellenállás szabályozásával. Reggel-este használom – remélem, izmosodok tőle 🙂 🙂
  Amit nagyon nem szeretek – az a köhögés. Erősen és sokat és sokáig. Elviszi az összes levegőt, erőt, energiát. Na, most ezért nem rohangálok kint – Zsolt1, tényleg nem lehet rendesen köhögni állva, leülni meg nincs hova. Ha veszek egy mélyebb levegőt, már karistol – a levegő…nem a hideg, a sima, benti levegő. És birizgálja a légcsövemet, aminek egyértelműen krehács a vége. Gyalogolok , meg néha a súlyzót is előveszem – a néha nem lustaságból, hanem a dolgok miatt.
  A hűvös idő szél és maró hideg , fagyos levegő nélkül kifejezetten szerethető. nem fullaszt, mint a dögmeleg. Viszont amint egy kicsit változik egyik napról a másikra – már vagy köhögtet, vagy egyszerűen nem akar bejutni oda, ahova kellene. Ezt a köhögést rettentően utálom, mert a napi gyaloglásomba is belerondít. A reggeli fújás után egész élhető a nap, aztán köhögés – már rosszabb, aztán megint kissé összekapom magam – megint köhögés és még rosszabbról kéne magam felturbózni, mint az első köhögőroham után.
  Délután 2 óra körül kell a plusz fújás – és mégsem annyira igazi mindig….

  Örülök, hogy látlak benneteket – de Jusztina, Kata jól eltűntek.
  Lépek, mert a más dolgán kívül nekem is akad tennivaló.
  Nagy ölelés nektek 🙂

 9. Sziasztok, megint csak ugri-bugri…ma végre eljutottam odáig, hogy beadassam az influenza ellenit – meg leadjam a papírokat, amiket kaptam.
  A háziorvos el volt hűlve, hogy milyen pocsékokat fújok….esküszöm, rezzenéstelen arccal hallgattam. Mondtam, hogy nekem már ki-be karistolja a torkomat a levegő, meg tátott szájjal emberellenes bűncselekmény fújatni.Ebben maradtunk. 🙂

  Az a cucc, amit fújkálok izomerősítés céljából:
  https://www.habdirect.co.uk/product/powerbreathe-classic/

  Orvos után még egy kis császkálás jól is esett.
  Remélem, van elég levegőtök, oxigéndús, meg tiszta. 🙂
  Jelentkezzetek, addig meg ölelés 🙂

 10. Szép napot kívánok Mindenkinek!

  Bohoka lány; ledobbentem😔nem értem mi lehet az oka ennek a csökkenésnek?!
  Azt a fránya köhögést sem értem?!
  A szívem csücske vagy,nagyon megszerettelek És csodallak!!!
  Mégis azt ajánlom menj el egy más klinikara( maganhoz) csak hogy lásd a különbséget És a valóságot !!!
  Megéri!!!
  Úgy utálom ezt a betegséget hogy azt ki nem mondhatom! Mindig lefoglalja a gondolatot,nyomul előre csak hogy ő legyen a téma!!! Hányok tolle!! Túl erőszakos a szemét!!!
  Voltam én rákos is,de az nem ilyen sunyi mint ez…. meg is gyogyultam hamar( sugárkezelés+ műtét után) de ez a horror kritikán aluli!!!
  Tudod mit csinálok?
  Osszevagtam egy hagymát És egy fekete retket létesültek,cukrot És egy pici tengeri sót rá,felöntöm vízzel És éjjel összevetik…reggel azzal kezdem a napot( egy picit se köhögök azóta) aztán megint cukor És só rá+ víz….És kb egy hétig ,aztán új retek+ hagyma És így tovább!!!Nem köhögök! És évek óta 45 a fev1 – em!
  Sokat szobabiciglizek!
  Nem megyek ki a házból télen( nov+ Dec+ Ján+ febr) nem oltatom be magam!!!
  Jókat eszem( vegetáriánus vagyok) És alszom éjjel mint a bunda ,kb.10 órát!
  Sokat segítenek a cicák( minden negativot magukba szívnak+ gyógyítanak És feltörték energiával)
  Csak az én csinálta kütyüt fujkalom!
  Állandóan tengeri sós vízzel gozolom magam És a ház levegőjét!
  Háromszor kávézók És cigizem vele ( kb.5-6 szálat napjában) sok vidam- nevettető videót nézek a netten!
  Próbálok nem gondolni a horrorra,ha még nyomul akkor csak szidom És semmisnek nyilvánítom!!!!
  Életbe nem utáltam így senkit- semmit( sértegetem És szidom is eleget!!!
  Addig amíg el nem hagy….engem ne terrorizáljon!!! Tudom H én gyozok!!!
  Kívánok neked minden jót,jobbulást És ne hidd el a számokat….indulj És ellenoriztesd máshol is magad( csak egyszer!!! csak azért hogy lásd a különbséget!!!!
  Azt hiszem H Kata fogalmazza a beszámolóját,viszont Jusztina És Kriszti?!😞!!!!HM
  Kívánok neked minden jót És magasrol tégy a szamokra És erre a horrorra!
  Puszika neked És áldjon meg az ég minden Angyalaval !!!!
  Üdv mindenkinek….legyetek jók És jól!😘😘😘

 11. “Hogyne ismernénk, mi olvassuk szorgosan a szuszogóblogot, itt le van írva a Powerbreathe. 🙂”

  Bocsánat, bocsánat – nem ez az első eset…de inkább arra gondoltam az ismertség tekintetében, hogy konkrétan használja is valaki. 🙂
  Ismétlésül azokat az ismereteket frissítem újraolvasással, ami nem eszközigényes. 🙂 🙂

 12. válasz Eva 2018-12-20 – 4:35 DU.

  Nagyszerű a hozzáállásod, minden elismerésem. Csak ez az egy alábbi nem smakol nekem.

  “Próbálok nem gondolni a horrorra,ha még nyomul akkor csak szidom És semmisnek nyilvánítom!!!! Életbe nem utáltam így senkit- semmit( sértegetem És szidom is eleget!!! Addig amíg el nem hagy….engem ne terrorizáljon!!!”

  Ez szerintem nem jó ötlet, rengeteg energiádat elveszi. Valamilyen szinten el kell ismerni a rosszat is – ha nem lenne, azt se tudnánk, hogy mi a jó. No meg van olyan is, akit szidnak, lehurrognak – na az mérges lesz, visszaüt és nagyon szívós tud lenni ebben stb. Ellentétek nélkül nem is létezne a világ.

  “Tudom H én gyozok!!!”
  Ez már jobban hangzik és ezért teszel is eleget a magad módján, minden elismerésem….

  Ebben az évben már nem leszek NET-közelben. Mindenkinek áldott, békés, nyugodt, szeretetteljes Karácsonyt és nagyon boldog új esztendőt. Legyünk hálásak mindenért és minden percért, amit ezen a nagyszerű bolygón tölthetünk……….

  1. Mindenkinek szép napot kívánok😘
   Remélem nem szökik el ez a levelem is!!!

   Ghepardnak csak😁
   Újból ámulatba estem…hogy mi mindent tudsz Te!!!
   “Ellentétek nélkül nem is létezne a világ”. Igaz!!!! Már a világ teremtésekor gondoskodott erről Isten !!!!
   Tanultam az egyetemen is a “polaritas törvényét”
   A kezdetek elején már bebizonyosodott,ezért volt szükség Lilithre is!!!!….már a kezdet kezdetén!!!!
   A negatív És a pozitív( a két véglet) tartja fent az egyensúlyt az Univerzumban!!!…ki érti miért is volt erre szükség….?! HM..
   A bukott angyalok rá elkülönített Luciferrel ( állítólag Isten legjobb barátja volt…És felajalta ,hogy a Polaritas törvény érdekében,elvalalta Ő a negatív szerepet!!)
   …Nem semmi!!!😵😵😵!!!
   Tehát elméletben elfogadom,de a praktika a ültetés lehetetlen!
   Kinyomjnam a házat a gonosz alól…
   Tüzet okadok a negatív láttán…pl . hogy tudnám megállni szó nelkul amikor egy állatot koboznak…stb!
   Ez a COPD is egy horror negatív dolog..
   ….világviszonylatban tarol
   ..ez lenne a cél??? HM !…
   Minden esetre csodallak !!!!

   Kívánok én is Neked És kis családodnak.
   ..Alldott,békés Karácsonyt…
   Itt is minden Forumtarsanak békés ,boldog Ünnepeket +a Föld minden lakójának!!!😇🌲
   Legyetek jók És jól!!!😘😘😘

 13. Kedves Mindenki!
  Kivánok én is kellemes ünnepeket, jó egészséget,friss ,tiszta levegőt.Kivánom,hogy Családotok körében boldogan ünnepeljetek fulladás nélkül!

  1. “Családotok körében boldogan ünnepeljetek fulladás nélkül!.”

   …üzenjük az Othello családnak sok szeretettel így Karácsony táján a szuszogórádió hullámhosszán…

 14. Idemásolom Budai János hozzászólását, mert válaszként írta egy korábbi hozzászóláshoz és ezért szerintem elkerülheti sokak figyelmét, pedig segítséget kér.

  Javaslom, hogy NE válaszként írjatok általában, hanem mindig új hozzászólásként.

  Boldog karácsonyt mindenkinek!

  Szeretnék tanácsot segítséget kérni, tüdőgyógyász szakorvost keresek Bp-en.
  2016-ban copd-t állapítottak meg, a lakóhelyemen, aztán különböző vizsgálatokra beküldtek Gyulaváriba, asztma ambulanciára, légzésfunkció vizsg.ra, hörgőtükrözésre ott ráírták hogy bronhitiszes vagyok, majd visszamentem a fül orr gégészetre, 4x.r, mivel rendszeresen fulladtam, állandó nyákterelődés miatt, az ennivaló is leragadt, aludni sem tudtam, csak néhány órát,
  Közben újra visszamentem Gyulára a sztancsik dr.nőhöz magánrendelésen is voltam, elmondtam a copd.s tüneteimet, melyek, 2015-óta fent állnak, de ő azt mondta semmit nem találtunk, rendben van a tüdő, nincs szüksége gyógyszerre, minek jött? Jók a légzésfunkciói, stb.
  Az anamnézishez hozzátartozik, hogy az itteni belgyógyász dr. szintén megállapította az emphysemát-t, ezt a jelenlegi leleteimre is ráírta, annak ellenére, hogy legutóbb/2018,májusban/ a Deszki mellkasi betegségek kórházában, szintén azt állapította meg a szakorvos dr.nő, nem áll fent pulmonológiai betegség,
  A reggeli nyákos krákogásomat, napközbeni sűrűbb trutyit nem írta rá a leletre, illetve refluxot állapította meg, minden bajom okaként.

  Közben a Békéscsabai kórházban, 2017-aug-ban elvégezték a kései fess-műtétet, az arcüreg gyulladást, a homloküreg-gyulladását, az arckoponya rtg. és a ct. is simán kimutatta,
  Jó lehet a több mint 7hónapos késlekedés az itteni f.o.g. orvosnak köszönhető, végül mégis az én sportos tüdőm szívta meg, 14-éves koromban már kerékpár túráztam, napi 30-40km-t tettem meg.
  Jelenleg úgy áll a helyzetem, hogy naponta mérem a Vitalograph asma- műszerrel a fev1-et, és algákat szedek, a bent rekedt Co2, miatt felgyülemlett savak eltávolítására, kitakarítására a szervezetből.
  Valamint van egy Voltcraft co-60, levegő-minőség mérő, műszerem, amivel tudom ellenőrizni a gyulladt hörgők állapotát.
  Symbicort tubuhallert használok, ezt egy dohányos tüdőbetegtől szereztem be,/ de csak akkor és annyit amennyire szükség van.
  Egy egy ilyen inhalálás után, megnő az oxigénszint, könnyebb és hosszabb a kilégzés, a légcsere felgyorsul, nem álmosodok el, estére sem, a reggeli nyiszorgó levegővétel, elmarad.
  Szóval a kérdésem, hova érdemes elmenni tüdőgyógyászati kivizsgálásra, maszek úton, Bp-en, ahol nemcsak a pénzt kérik el, +légzésfunkciót csinálnak. hanem segíteni is tudnának, pl. megfelelő gyógyszerrel?
  Ami elengedhetetlen a túléléshez, a betegség kezeléséhez.

 15. Amit én tudok ajánlani, a télen párás ködös hideg időben sincs semmi bajom/ gyulladásos nyavalyák, pl.középfül gyulladás, arcüreg gyulladás, prosztata védelmében, az az astaxanthin kapszula, kb. 3hónapja szedem, 4mg-os kiszerelésben, kiváló immunrendszererősítő+támogató is egyben, érdemes szelén tablettával kombinálni, naponta 1db-kell ebből is.
  Amikor vitamin.hiányom alakul ki, azt a fogaim, fogínyem állapotán veszem észre először, ilyenkor jöhet a Basica instant, italpor, 8-10mg, teába vagy gyümölcslébe keverve, így fogyasztom el.
  A mindennapi C-vitamin bevitel mellett, fontos a cink, a réz, a kalcium, és Mg. is fontos szükséglet, ezeket szinte kizárólag ez az étrend kiegészítő-por tudja, megfelelően biztosítani a szervezet számára.
  Akinek sav problémája van, pl. zuhanyozáskor mosdáskor olyan a bőre, mintha paraffin olajjal kenték volna be, fogyasszunk 4alga összetevőjéből készült, alga-kapszulákat,
  én spec. a Greenlife-t, szedtem elsőként, most pedig az imune green gold, szedegetem, kiváló méregtelenítő mind, nemcsak a savakat, de a különböző májra vesére káros gyógyszer maradványokat, +visszamaradt méreganyagokat is kitakarítja a szervezetünkből.
  Nem kell sok belőle, napi 3-4 db,kapszula, elosztva,
  A biocom alga kapszulák is jó minőségűek, 240db-os kiszerelésben, ezt tüdőbeteg embertől tudom, kicsit sokba kerül, ez bő 2 havi adag,

  1. Szép estét kívánok mindenkinek😘
   János üdvözöllek a csapatba 🙋
   Most csak Neked..
   Ha nincs baj a tudoddel
   ..akkor annak orvendj,de nagyon!!!
   Ha azt mondták H ott minden ok….akkor fogadd el !
   Egy nagyon fontos dolgot kihagytal ..
   A szpirometrianal mert Fev1 …értéke mennyi volt???!!! Én úgy érzem hogy jóval 70% felett van…csak saccolok nyilván…de ha nincs terhedre ird meg a valós értéket!!!!
   Üdvözöllek És kívánok minden jót az életben☺

   1. Szép estét mindenkinek!

    A spirometria csak megerősíti a betegséget, annak stádiumát határozza meg, valójában ezek a műszerek csupán a csúcsáramlást mérik, illetve a komolyabbak a reservet is,
    A krónikus bronhitist, a tüdőtágulatot mindenféle rtg. vizsgálat, labor vizsgálat nélkül meg lehet határozni, méghozzá az évtizedek óta ismert, tünetek, romló állapot, nehéz kilégzés, szörcsögő, erőlködő hang, a levegő kiáramlásakor, a reggeli krákogás, nyák-köpetürítés vastagodó alsó lábszár, ingadozó spo2-szint, kézfej felemelésekor zsibbadság érzés, korai fáradság, mindenféle munkavégzése nélkül,emelkedett Co2-szint, kilégzéskor, a szobában,stb.
    A Gyulán mért értékek, 2017, szept.ben, FEV1,=4,3L, FVC:5,1L,
    A 2018-máj.ban mért érték, FEV1=4,65L, FVC=5,6L,
    DLCO:130%
    Azt azért hozzátartozik az igazsághoz, hogy előző héten, és a vizsgálatot megelőző36 órában /napon, Symbicort turbuhallert használtam, mivel ezáltal tudtam stabilizálni a helyzetet, visszafogni a nyáktermelődést,
    Aki ismeri ezeket az antikolinerg szereket, annak tudnia kel, hogy hosszú hatású hatóanyagú, hörgőtágító +gyulladáscsökkentő hatású gyógyszer.
    Mindazonáltal pozitív irányba húzta a mérési eredményeket.
    Ez azonban nem jelenti azt, hogy akkoriban meggyógyultam volna, ebből a betegségből ugyanis nincs visszaút, aki pedig nem tart igényt a kezelésre, nem áldoz rá pénzt, és nem jár utána az megnézheti magát,néhány hónap elteltével.

   2. mostanság, Philips asztali inhalátorral, próbálkozok, amibe salvus vizet kell önteni, és köddé porlasztja azt, egy csutorán keszeresztül kell beszívni, ez is oldja a nyelőcsőben,+légcsőben időközben letapadt nyákokat, ráadásul, pusztítja az újratermelődő bacikat, csökkenti a váladékot is.
    Naponte /este/, 1xr, szoktam használni,
    üdv. minden jókat neked is,

 16. Sziasztok!
  Mindenkinek kivánok nagyon boldog 2019-es évet, sok szép napot,jó levegőt,jó egészséget !!

  1. A testben termelődő hő felmelegíti a tüdőkapillárisokban termelődő vért”, ez bizony valós tény, én spec. az infraszaunával próbálkozok, 2havonta 1xr, az első 10perc után érezni, a hatását, ahogyan beindul a vérkeringés, javul az SPO2, szint, a perfúziós index, felmegy 10-12ig, beindul a nyirokrendszer, / méregtelenítés- a savak lebomlanak, kiürülnek, 1órán belül.
   A tüdő kitágul, mindenféle különösebb mozgás nélkül is, könnyebb a légvétel, a leragadt nyák feljön, amennyiben termelődési időszakban vagyok..
   A ligetfürdőben dolgozok, ezért tudom ingyenesen használni, január végéig.

  1. Az hogy az orvos mit mond, vagy mit mér a , csak egy dolog, mindig azt kell nézni, mik a valós mért értékek, ahhoz pedig venni kell egy Vitalograph asma-légzésfunciósmérőt, amivel napi szinten követni tudjuk, azt a nyavajás betegséget,
   Ez a műszer rendelhető az interneten, 25ez.ft.ért, digitális, és 2-3%pontosságú.
   Egyébként a fev1, normal érték, 50-53éves korban 3,5-3,6liter, /ez 100% nak felel meg/ mármint a referenciaérték, tehát akinek 4liter feletti kifújása fev1értéke van, az nem számíthat rendes hörgő-tágító szerre, mivel az Eü nem támogatja azt, csak 70% alatti értéknél jár, a Gyulai tüdőgyógyászok szerint is. Ez a magyar egészségügy, mehetek a maszekhoz, hiába fizettem milliókat be, éveken át..

 17. Sziasztok, üdv János, közöttünk! 🙂

  Kezdek immunis lenni a számokra… 😀 Vagy csak lusta vagyok lefordítani a vizsgálatokkor elhangzottakra? Nekem csak %-os értékeket mondanak…
  János, én is Symbicortot használok. Sajnos, azt a hosszú hatóidőt nem tapasztalom – a reggel-este közti időszakban nekem kell még egy fújás – megkockáztatom, a reggeli is azért tart ki cca. 2-ig du., mert van hozzá a Bretaris. Önmagában nem érzem azt a nagy hatást, amit kéne, így estig, mire mehet mellé a másik gyógyszer fújása is, inkább azt mondanám: elketyegek.
  Én is használom az inhalátort, a múlt héten ajánlotta egy hölgy, akitől a Powerbreath készüléket kaptam, hogy higítsam a Salvus vizet, mert amúgy túlzottan megköhögtet – ami annyira nem szerencsés, mert szinte fullasztó.
  Ha már készülékek – most meg ugyanonnan kaptam egy Flutter pipát…már annyi ketyerém lesz, hogy azt sem tudom, mikor kell szívni, mikor fújni…bár azt gondolom, a szívásból több jut… :/

  Csavarogtunk az ünnepek alatt. Nem mértem semmimet, a lépésszámlálót kapcsoltam be néha – de azt sem mindig.
  Igaz autóval, de felmentünk a Szt.György -hegyre, és ott kicsit császkáltunk. Tiszta levegő, hideg de nem csípős, és még egy kis szél is volt…de élveztem nagyon a dolgot, még egy kisebb emelkedőt is megmásztam egy fotó kedvéért. 🙂
  Utána sétáltunk egy nagyobb kört is, már nem a magasban – lassan, meg-megállva….nagy előnye volt, és a lehetőségeket tágította a tudat, hogy tényleges vészhelyzet esetén elérhető egy kocsi.
  A buszos utazás előtt viszont elég macerás volt az alvás. Merthogy másnap mindenféle nyűg lehet: hideg van, meleg van, tömeg van, sehol senki, ha még segítség kéne, a busz fülledt, semmi szellőzés…ablak rögzített, pisilni kell…..szóval, volt para. Valahogy mégis sikerült túlélni, még az ominózus buszmegállót is megjártam oda-vissza.
  A mostani mászkálások közben én is figyelgettem, tanulgattam, és arra a következtetésre jutottam, hogy a párszáz méter után érkező levegőtlenség nem csak a tüdő kapacitásának kicsinysége miatt jön, hanem a fáradtság is hozza…mert az azt eredményezi, hogy a csontkollekciónk egyenesen tartása nagyobb erőfeszítésbe kerül, ami megfeszíti az izmokat, a légzőket is – azzal viszont nehezebb szuszogni…Ha tévedtem, javítsatok.

  Ez az új ketyere rezegtet, igaz, nem ghepard-módra, mert ketyere nélkül nem megy, de néha énekelek, meg dudorászom, meg csinálom a különféle itt leírt légzőgyakorlatokat.

  Így az ünnepek elmúltával igyekszem vissza a rendszerességhez – bár, a hétvégén tervezek némi unokázást egy hétig. 🙂

  Legyen sok oxigénetek, és néha kukkantsatok be!

  Ölelés 🙂

 18. válasz Eva 2018-12-21 – 3:00 DU.
  “Tehát elméletben elfogadom,de a praktika a ültetés lehetetlen!”

  Hát igen, lehetetlen legyőzni a rosszat, de a jót se lehet kiirtani – csak egyben fog működni a világ, vagyis ha továbbra is lesznek ellentétek.

  “Kinyomjnam a házat a gonosz alól…
  Tüzet okadok a negatív láttán…pl . hogy tudnám megállni szó nelkul amikor egy állatot koboznak…stb!”

  Jobbnak kell lenni a rossztól, erősebbnek, kitartóbbnak – hogy az is féljen ugyanúgy, mint a rossztól szokunk félni – és akkor lesz valamiféle egyensúly. Néha szívszaggató látvány, mikor az oroszlán megől egy alig megszülettt állatot, néha még a saját kölykeit is megöli (hogy mással párosodjon). De ha nem volnának ragadozók, akkor talán a nagy csordák se léteznének – hisz felügyelet híján lelegelnék az összes füvet – és aztán eledel nélkül kampesz. Sajnos sok ember is mintha ragadozó lenne – mostanában túl sok talán a ragadozó. Ezért is kell most erősödni a jónak…..

  “Ez a COPD is egy horror negatív dolog.. ….világviszonylatban tarol ..ez lenne a cél??? HM !… Minden esetre csodallak !!!!”

  Hát igen, nehéz az élet jó légzés nélkül. De semmi se véletlen. Csodáljuk a természetet, hogy még mindig létezik – pedig az ember gőzerővel igyekszik tönkretenni….

  1. Túl sok a ragadozó. igen elég sok van, meg a rohadék karrierista ember is elég sok, emiatt szűnik meg az álláshelyem, január végén, már 3sem szakmával sem ér semmit az ember vidéken, mert nem becsülik meg, úgysem. A vezetőség meg spórol mindenen.

 19. válasz Nemes Mihály 2018-12-26 – 12:47 DU.
  “Feltöltöttem ghepard leírását és itt hivatkozom rá az “Orrhang (rezegtetős légzés) fejezetben.”

  Köszi….

 20. válasz Nemes Mihály 2019-01-01 – 4:17 DU.
  “Még alig kezdődött el az év és máris nicsak, mit találtam!”

  Minden elismerésem a fickóé. Nem semmi, amit meg tud csinálni. Nagyon extrém dolgokra képes. Sok filmet láttam róla, meg olvastam is 1-2 éve. De azért kíváncsi vagyok mire viszi idős korában – persze már nem fiatal. Ha jól emlékszem a másik extrémet is próbálgatta, az talán keményebb volt. Azt mondta, hogy lefutja a sivatagban (nagy melegben) a maratont, de úgy hogy nem fog inni. Pár dolgot csinálok én is, amit Ő – de például hideg vízbe nem megyek be és hideg vízzel nem is zuhanyozom már. Sok évig csináltam régebben (a 80-as évek első felében) – de végül nem nagyon tetszett a végeredmény. Sose feledjük, hogy a víz sokkal de sokkal jobban elvezeti a test hőjét – s így szinte feleslegesen elmegy az energiánk. Nulla fokos vízben a legtöbb ember 5 percet se bír ki, de nulla fokos levegőben elvan akár egy életen át is.

  Az utóbbi két hétben sikerült felturbózni azt az eztrém gyakorlatomat és már 32 ismétlést (körforgást 10 kiló súllyal a kezeimben) tudok az egyik és ugyanennyit a másik kézzel egyetlen belégzéssel. Tehát ez egyszerre 64 körforgás egyetlen belégzéssel. Van olyan érzésem, hogy lesz ez még jobb is. Nem is olyan rég (2-3 hónapja) még csak 24 volt (vagyis két kézzel 48) – hát ez kb 33%-os javulás. Emlékszem a gyakorlat bevezetésekor 2016-ban, szinte ájuldoztam a 15-17 ismétléstől az egyik kézzel. Akkor gyakorlatilag szinte el sem tudtam kezdeni a nehéz (és egyben nagyon veszélyes) gyakorlatsort a teljes kilégzés után – mert majdnem összerogytam. Most meg gyakorlatilag teljes kifújás után majdnem 40 ismétlésig el tudok menni a belégzésig és onnan még vagy 24 sikerülget. Mostanában a cél az, hogy stabilzáljam a 60 ismétlést (az egyik kézzel tehát 30) – s ez szinte minden nap sikerül is. Innen aztán egyszer talán majd sikerül 66 is, vagy esetleg több is. Ha valamit elhatároztunk, illene be is tartani – majd igyekszem…..

  1. B.U.E.K mindenkinek 😘
   Hiányoztál Ghepard !
   Történt egy borzalmas dolog És nagyon kiborultam….meg a hatása alatt vagyok,de nem akarom ezzel kezdeni az évet….elég volt hogy ezzel zártam😟
   Majd később elmesélem ,hogy miről volt szó…
   Csak annyit javítanak…….hogy a mobilom a küldés után atvaltoztatja a szavakat..néha..( kellett nekem frissites😣,mert azóta csinálja,sajnos)
   Tehát javitok; nem eljoboz hanem elkinoz egy allatot)
   Aztán sokat meditaltam a Polaritas törvényen….rájöttem hogy sem fent az Asztralban sem lent a Shambalaban nincs ez a törvény…csak itt a Földi létben..ugyanis ez egy kemény lecke És ez a Cél!!!
   Imádom a természetet,az állatokat,a köveket,a bolygókat És mindent ami van És láthatatlan ….így vagyok bekodolva ( gondolom,mert semmi sem véletlen hanem a dolgok szinkronban vannak…tényleg minden egy lecke)
   Máskülönben én nagyon jól vagyok És örvendek hogy lejárt ez az egész “rumli”
   ….Semmit sem szeretek ami hideg,se víz ,se levegő,se hideg kaja,se hideg_rideg ember stb. nem vonz…!!!
   Kívánok Neked minden jót az életben És Mindenkinek + a Bolygó összes élőlényenek: összhangot+szeretetet+ egészséget+boldogságot+gazdaságot stb.stb.
   Legyetek jók És jól😃😃😃

   .

 21. válasz Eva 2019-01-02 – 5:06 DU.

  “Hiányoztál Ghepard !”

  Aranyos vagy, de a természet mindig Veled van, arra számíthatsz, rám nem igen számíthat senki. Csak itt pötyögök a számgép mögül és az is csak olyan, hogy ki tudja meddig.

  “Történt egy borzalmas dolog És nagyon kiborultam….meg a hatása alatt vagyok,de nem akarom ezzel kezdeni az évet….elég volt hogy ezzel zártam. Majd később elmesélem ,hogy miről volt szó…”

  Valamilyen szinten ki kell tálalnod magadból, valahol valamikor, minél előbb – az megkönnyebülést hozhat, egy feloldást belül, egy gát kisimítását stb.

  “Tehát javitok; nem eljoboz hanem elkinoz egy allatot)”

  hát sajnos olyan is van, no meg embereket is kínoznak mindefelé még ma is – borzalom egy ellentétes világ, erősebbnek kell lenni a rossztól.

  “Aztán sokat meditaltam a Polaritas törvényen….rájöttem hogy sem fent az Asztralban sem lent a Shambalaban nincs ez a törvény…csak itt a Földi létben..ugyanis ez egy kemény lecke És ez a Cél!!!”

  Hát én mondjuk eddig másholról nem tudok magamról, a Földön itt és most próbálok valahogy boldogulni.

  “Imádom a természetet,az állatokat,a köveket,a bolygókat És mindent ami van És láthatatlan ….így vagyok bekodolva ( gondolom,mert semmi sem véletlen hanem a dolgok szinkronban vannak…tényleg minden egy lecke)”

  Én is így vagyok bekódolva, meg úgy általában mindenki – csak aztán sokan ezt lefedik valami mással és máshogy állítódik be aztán az ember.

  “Máskülönben én nagyon jól vagyok És örvendek hogy lejárt ez az egész “rumli””

  Gratula, hogy jól vagy, az mindig új erőt adhat a továbbiakhoz, a további küzdelemhez.

  “….Semmit sem szeretek ami hideg,se víz ,se levegő,se hideg kaja,se hideg_rideg ember stb. nem vonz…!!!”

  Hát a hideg víz az egy kicsit maszerás emberi szemmel nézve, persze bizonyos szinten meg lehet szokni – de megéri e annyi energiát veszíteni, mikor másra is fel tudjuk használni.

  “Kívánok Neked minden jót az életben És Mindenkinek + a Bolygó összes élőlényenek: összhangot+szeretetet+ egészséget+boldogságot+gazdaságot stb.stb.
  Legyetek jók És jól”

  Úgy legyen.

  Én mondjuk ma máris jobban vagyok, mint tegnap voltam – ugyanis tegnap sikerült az említett több körforgás. Nem is 66, hanem 68 darab. Na ez nagyon megadja számomra az alaphangot az idei évre. Kb tudtam, hogy sikerülni fog – már vagy 10 napja mindig sikerült 60 vagy 62, 64. Tegnap írtam és este mondom, akkor megpróbálom túlszárnyalni – egészen 68 sikerült. A nehézsége ennek még az is, hogy ez nem az első gyakorlat, hanem a 9. Ez a 9 gyakorlat kb 35-40 másodpercig tart és három közülük elég nehéz (a többi is sok erőt és gyorsaságot, rugalmasságot kíván), hisz akkor 20 kilós súllyal dolgozom (ezeket is nagy kilégzés után csinálom és közben nem veszek be levegőt). Tehát már komoly terhelés ért. Aztán kezdem azt a nehezet és veszélyeset. Az alaphang az idei évre már meg is van, igyekszem majd javulni másban is, ha lehetséges lesz – sok mindent meg tudok tenni érte és meg is fogok. De az elsődleges cél mindig az, ami a blog mottója is – ne nyírjam ki magam, ez lebeg előttem is mindig, de mégis javuljak.

 22. válasz Budai János 2019-01-03 – 8:43 DU.

  “Túl sok a ragadozó. igen elég sok van, meg a rohadék karrierista ember is elég sok, emiatt szűnik meg az álláshelyem, január végén,………”

  Hát ez van mostanában sajnos. De meg fog, meg kell ennek változnia idővel, mert ha nem, akkor könnyen vége lehet a dalnak ezen a nagyszerű bolygón….

 23. Sziasztok, mától egy hétig unokazom. Telon vagyok, majd jövök. Ma pocsék napom volt. Ölelés 😘

 24. Nekem jól indul ez az év. Pár napja beszámoltam, hogy 68 körforgás sikerült egy levegővétellel, rögtön az év elején ez több, mint amire eddig képes voltam, egyébként ez tegnap is sikerült.

  Tegnap egy másik dolog is megadja az alaphangot az egész évre – ugyanis már az első hétvégén túldobtam a tavalyi januári legjobb teljesítményemet, nem is kicsivel. A havi legjobbat is megkerestetem a progival, vezetem is, az egész évit is. Tavaly januárban pontosan 48 méter sikerült (akkor is az első héten, de jobb körülmények között, sokkal melegebb volt akkor) – tegnap egészen 49 méter és 35 centi sikerült úgy, hogy havazni kezdett és fagyott is. Na ez hatalmas löketet ad a továbbiakhoz. Úgy néz, hogy tényleg jó fizikai állapotban vagyok és fejlődhetek még az idei évben is – ez lenne már a 8. egymásutáni év.

 25. válasz Nemes Mihály 2019-01-07 – 8:39 DE.
  “Gratula, ghepard! Edzőként kellene dolgoznod.”

  Köszi szépen. Ez nekem hatalmas löketet ad a továbbiakhoz, ezek viszik előbbre az embert, adnak még több lelkierőt, hogy túllépjek a mostani határaimon. S mindenben számomra a légzés és a vibráció a legfontosabb – még a legkeményebb de nagyon rövid ideig tartó gyakorlatokat is úgy próbálom kivitelezni, hogy közben még vibráció is legyen – ezek velem vannak, bárhol is vagyok, bármit is csinálok.

  Hát már régen úgy létezek – a saját edzőm vagyok, vagy a magam edzője vagyok – de másokat semmi esetre se akarok rászedni semmire. Csak irogatom, hogy hogyan csinálom és hogy hogyan haladok, remélem még lesz legalább egy év javulással – ez az év nagyon bíztatóan kezdődik. Aztán majd meglátjuk mi lesz a továbbiakban. Most már a cél a február, ott tavaly 48.10 méter volt – úgy néz ki, hogy sima ügy lesz az is – persze, ha nem lesz tökig érő hó.

  1. “Hát már régen úgy létezek – a saját edzőm vagyok, vagy a magam edzője vagyok – de másokat semmi esetre se akarok rászedni semmire.”

   Pedig jó lenne – személyesen jobban megtudnál tanítani dolgokat embereknek, mint írásban, aztán mások is tovább tudnák terjeszteni az egészség-járványt.

 26. válasz Nemes Mihály 2019-01-07 – 11:42 DE.
  “Pedig jó lenne – személyesen jobban megtudnál tanítani dolgokat embereknek, mint írásban, aztán mások is tovább tudnák terjeszteni az egészség-járványt.”

  Ahogy így elnézem, lehet nem volna az olyan egyszerű – megtanítani ezekre az embereket. Ahogy én állok hozzá , meg csinálom a dolgokat – az egy életmód, a mindennapjaim része, e körül forog minden. A rajtam kívüli dolgok mellékesek – azt próbálom elérni, hogy a belső világom, a testem legyen a lehető legjobb állapotban. Tehát befelé koncentrálok/figyelek és akkor észreveszek olyan dolgokat is (és hatni is tudok rájuk), amit az átlagember sehogyse vesz észre és nem is tud hatni rájuk.

  De azért nem igen tudom elmagyarázni pontosan például azt sem, hogy hogy a francba tudom belülről bemozgatni a dobhártyámat. Azt, hogy hogyan a szemeket és látom a sötétben becsukott szemekkel a sárga fényt – azt el tudom pontosan magyarázni – de még így se tudják megcsinálni. Irogattam egy sráccal, aki nagyon meg akarta tanulni, de nem sikerült. Most egy másikkal levelezek , ő is borzasztó sokat kérdez – már annyi félén magyarázom neki, olyan részletesen – de azt mondja, ha megszakad is, nem megy neki. Ezt meg, meg azt is tök hiába mutatom – nem lát senki semmit, a fülnél hallani lehet, ha közel teszi fülét a fülemhez, amelyikkel csinálom.

  Az ember sose fog tudni mindent, én is csak tanulok ezt azt (és idővel felejtek ezt azt) – és aztán nagyon jó érzés, ha sikerül valami, ami mondjuk még tegnap nem sikerült.

  1. Szép estét kívánok mindenkinek😘

   János nagyon sajnálom a történteket,de remélem hogy jön valami jobb az életedben!

   Ghepard hát csak csodálni tudlak!!!
   Nehéz hallás után leutanozni a dolgokat,de azért próbálkozunk😎

   Nagyon hiányzik Krisztikem,Jusztina,Zsolt2, És mindenki aki eltűnt😟Napjában gondolok rájuk!!!

   Kebzeljetek el…mondom az orvosoknak kellene nekem Flutter pipa,hogy juthatok hozzá?!
   Elkezd szívből nevetni És mondja az asszisztens nőnek; na Evanak nem elég a cigi,most pipazni akár!!!…Nahát itt tartunk mi,nem is erőltették a dolgot!
   Kérdem milyen nyakoldo használják? Hát Acc-t vágja rá!😮Na én azért csináltam kütyüt magamnak És csak tejakat iszom hogy oldja a nyakot+ orrcseppet is én csináltam magamnak!

   Nagyon sokmindent tanulók tolletek ,halla nektek És Mihálynak H van ez a Fórum!

   Rezegtetes ahogy tudok Ghepard módra,de sokmindent én se értek!

   A minap visszaolvastam a Fórumot És megallapitottam ,hogy sokkal jobb volt a hangulata mindenkinek! HM,lehet hogy belefáradtak ebben a “szélmalom harcban”

   Kebzeljetek ,3-an éjjel 4 kor felrobbant a szembelevo ház…
   A gyermek felgyújtotta a villanyt És bummm😟 minden kirepült És leégett! Off szegények😥😥😥
   Nagyon megijedtem de más baj nem ért…halla Istennek👼

   Kívánok mindenkinek sok jót,boldogságot,sikert,egészséget És a hianyzok jelenjenek meg!!!Hiányoztok nagyon nekem!

   Üdv ,szép estét,legyetek jók És jól🙋😘☺

 27. válasz Eva 2019-01-07 – 6:54 DU.
  “Ghepard hát csak csodálni tudlak!!!”

  Jómagam is már csodálkozom egy kicsit, hogy ilyen dolgokra fel tudtam hozni a testemet – bevallom nem gondoltam ezt az elején. Mint lehet itt is említettem, az elején megsaccoltam, hogy hogyan fogok haladni az évek múlásával. A csökkenést egész optimistán saccoltam meg, jóval lassabb csökkenéssel számoltam, mint az várható lett volna a táblázatok szerint. A valóság viszont egész szívmelegető lett. Nemhogy még annyit se csökkentem, amit optimistán saccoltam – hanem folyamatosan növelni tudtam a teljesítményt (méghozzá nem is kis mértékben), légzést is, gyorsaságot is stb. Remélem még azt is, hogy nem is a tavalyi év volt az utolsó javulásos évem.

  “Nehéz hallás után leutanozni a dolgokat,de azért próbálkozunk”

  Hát igen, de jómagam is csak utánzom – a természetet, nektek is azt kellene, nem engem. Mindent a természtből/természettől lestem el és utánozni próbálom – az állatok, növények, kövek, fény, hang, meg minden – az élet fizika a javából, mondjuk úgy hogy biofizika. Vegyél például egy kacifántos témát – a férfiaknak vagy egy cuccuk, ami idős korban szinte mindenkinek problémát okoz. Az egyik nagy ok az lehet szerintem, hogy eleve rosszul hordják – azt lehet mondani, hogy maguk elleni helyzetben van állandóan. Ideális helyzetben hordani meg nagyon de nagyon maszerás volna – de sok helyen és helyzetben megoldható. Csak meg kell nézni a természetet.

  “Rezegtetes ahogy tudok Ghepard módra,de sokmindent én se értek!”

  Ahogy halad majd az idő, megértesz magad is sok mindent, de az se baj, ha nem – de gyakorolsz ezt azt.

  “Kebzeljetek ,3-an éjjel 4 kor felrobbant a szembelevo ház…
  A gyermek felgyújtotta a villanyt És bummm😟 minden kirepült És leégett! Off szegények”

  Gondolom ott is a gáz miatt. Nemrég Oroszoknál is volt valami egész nagy robbanás lakóházban – ott valami 40 halott is volt, borzalom. Szerencsére a mi lakóházunkban nincs gáz és gázvezetékek se. De a többiben már azt hiszem, hogy van. Jó pár éve a miénkbe is be akarták vezetni a gázfűtést meg stb – de szavaztunk, hogy ez ne történjen meg – jó pár lakóval elhitettem, hogy ne marháskodjatok már. Én példul nagyon nem szeretnék robbanóanyaggal körülvéve létezni. Az ember sose tudja, mikor és mitől robbanhat – már egy kisebb földrengés is kárt okozhat a vezetékben és bumm.

 28. “Ahogy így elnézem, lehet nem volna az olyan egyszerű – megtanítani ezekre az embereket. “

  Az biztos. De pont ezért.

  Mocorog bennem folyton a gondolat,hogy ha egy jó gyógytornásznak megmutatnád a módszereidet, ő könnyebben meg is értené, mint egy “civil” és terjeszteni is tudná szakmájánál fogva.

 29. válasz Nemes Mihály 2019-01-08 – 10:26 DE.

  “Mocorog bennem folyton a gondolat,hogy ha egy jó gyógytornásznak megmutatnád a módszereidet, ő könnyebben meg is értené, mint egy “civil” és terjeszteni is tudná szakmájánál fogva.”

  Hát mondjuk bennem nem mocorog ilyesmi. No meg nagyon remélem, hogy nem vagyok még az út végén és még egypár összefüggést észreveszek (a természettől ellesek, vagy onnan merítek ötletet, vagy csak egyszerűen kipattan az agyamból) és ki tudom aknázni majd a mindennapi életben. No meg olvasgatok néha ezt azt, nézek tudományos csatornákat is itt ott – ezektől is beugorhat aztán valami összefüggés, ami eddig elkerülte a figyelmemet.

 30. Sziasztok!

  Tegnap nagyot sétáltunk Ebentyűvel, amikor hirtelen, minden előjel nélkül, mintha a víz alá nyomtak volna. Bármennyire is igyekeztem, nem kaptam levegőt. Szerencsém volt, mert sikerült egy biciklitárolóra leülni és megpróbáltam minden erőmmel összeszedni magam. Úgy tűnt, hogy sikerült, de mihelyt felálltam, újra a víz alá kerültem. Mondanom se kell, még jobban megijedtem. Csak ültem és járt az agyam, mi lesz, hogy jutok haza?
  Szerencsémre az emberek nem igazán figyeltek rám, mert az is idegesített, mi lesz, ha valaki odajön hozzám, mit mondok neki.
  Szóval, mit mondjak, “csúcs volt a helyzet”. Végül eszembe jutott, telefonos segítséget kell kérjek, mert nem csak én fáztam, de Ebentyű már szabályosan vacogott. Szerencsém volt, mert a közelben lakó ismerősöm, miután felhívtam azonnal indult megmentésemre. Amikor meglátott egy kicsit megijedt, de aztán próbált kibillenteni a helyzetemből, amiért nagyon hálás vagyok neki.
  Felajánlotta a karját és minden lépés után megállva, elindultunk. Nem tudom, tudatosan vagy csak zavarában, de mindenféléről mesélt, vezette Ebentyűt, felhívta a figyelmemet a szemből érkező kutyákra, stb. Szóval, mire felocsúdtam, a hátsó kapunál álltunk.
  Mivel eddig sose történt velem ilyen, fogalmam sincs mit éltem át. Talán egy pánikroham volt? Nem tudom. Egy biztos, ma visszamegyek a szerre. Az első pad a cél, mert megint esik a hó és Ebentyűnek a méretei miatt nagyon kellemetlen a séta.
  Van valami ötletetek, tapasztalatotok?

 31. válasz Zsuzsa 2019-01-08 – 3:40 DU.
  “Tegnap nagyot sétáltunk Ebentyűvel, amikor hirtelen, minden előjel nélkül, mintha a víz alá nyomtak volna. Bármennyire is igyekeztem, nem kaptam levegőt………”

  Ilyenkor az segíthet talán a legjobban, ha felveszed az ideális, vagy a csaknem ideális testhelyzetet a légzéshez – és nem pánikolsz, hanem a légzésre koncentrálsz. Ez meg nem az állás, nem is az ülés – hanem kb az, ahogy a 4 lábú elődeink teszik. A légzés így lett kifejlesztve és így a leghatásosabb még nekünk is a mai napig, pedig már pár millió évvel ezelőtt 2 lábra állt az ember. Az állatok sokkal hatásosabban lélegeznek. Nézz meg egy gepárdot, a legjobbak fel tudnak gyorsulni egész kb 140 km/ó sebességre – a leggyorsabb ember (Usain Bolt) “csak” 44.72 km/ó végsebességet ért el a 100 méteres síkfutás közben. A gepárd ezt úgy teszi, hogy jóval kisebb az embernél – tehát a légzése és az izomzata is jóval jobban működik az emberétől. El se tudjuk képzelni, hogy mennyi levegő kell neki ekkora sebesség eléréséhez. Még mikor alszanak, akkor is sokkal jobban lélegeznek, mint a legtöbb ember. A legjobb helyzet talán az, mikor a térd és a lábujjak is földön – s a könyök is, meg az ujjak is. Ekkor van az ember a legernyedtebb állapotban, de a hasa, belei, gyomra, meg a mellkasa a levegőben van szabadon és lefelé néznek (húzza őket szabadon lefelé a gravitáció). Ez akár megduplázhatja számodra is ott és akkor az elérhető levegő mennyiségét. Ha az élet forog kockán, akkor nem szabad habozni és a hóban is simán megy – nézd meg mit csinál sok sífutó meg sílövő hosszabb táv megfutása után a célban. Persze némelyik rosszul csinálja és hátrafekszik. Ettől valamivel kisebb tüdőkapacitást eredményez, de még mindig nagyon hatásos az oldaltfekvés, de itt is kb úgy legyenek melletünk a lábak/kezek, mint az előbbiben és egy kicsit megdőlni előre a fenti vállrésszel. Így a gyomor, has belek megintcsak mehetnek könnyebben lefelé is, meg kifelé is – teret engedve a tüdőnek.

  Azt amit írtam nagyon egyszerű ellenőrizni. Feküdj hátadra, lábak nyújtva, kezeket teheted ahova akarod (legrosszabb, mikor a melledre teszed, vagy bárhova magadra). Na most vegyél levegőt, s mikor érzed, hogy már feszül, próbáld visszatartani és fordulj oldalra, kb úgy ahogy fejjebb írtam. Ha jól csináltad, akkor nagyon könnyen még tovább szívhatod be a levegőt és tágul a tüdőd, szinte még ugyanannyit hozzátehetsz, mint hátonfekve szívtál be (a háton fekvés az kb olyan, mint az állás – viszont állva sokkal rosszabb, mint háton fekve, a gravitáció hatása miatt). Na most még mindig próbáld visszatartani és innen helyezd magad át abba a helyzetbe – amit a legjobbnak tituláltam (térd és lábujjak lent, könyök és kéz ujjak is lent a földön stb – ezekre támaszkodsz) – na most még mindig rátehetsz simán egy jó nagy adagot befelé minden megerőltetés nélkül. Azért mert ilyenkor még a gravitáció is sokkal jobban rásegít, hogy a gyomor, belek, lejjebb menjenek (mert a levegőben vannak és nem a földön/ágyon oldalt fekve) – s így még nagyobb teret engednek a tüdőnek szinte akadálytalanul. Ezek a dolgok nagyon jól jöhetnek rossz helyzetekben – a legeslegjobb tartásodra aztán finomítva rá lehet érezni. Ha sokat fogod alkalmazni ezt, akkor talán javulhat a légzésed is. Mit gondolsz, nekem miért javulgat még 66 éves fejjel is és miért ghepard a nicknevem?

  “Szerencsémre az emberek nem igazán figyeltek rám, mert az is idegesített, mi lesz, ha valaki odajön hozzám, mit mondok neki.”

  Ebben a helyzetben (meg úgy általában) magasról csezd le, hogy mit gondolnak, vagy mit fognak gondolni rólad az emberek. Az idegesség meg az eféle gondolatok a stresszhelyzetet csak mélyítik – és sokkal gyengébb leszel mint ahogy épp vagy.

  “Felajánlotta a karját és minden lépés után megállva, elindultunk. Nem tudom, tudatosan vagy csak zavarában, de mindenféléről mesélt, vezette Ebentyűt, felhívta a figyelmemet a szemből érkező kutyákra, stb. Szóval, mire felocsúdtam, a hátsó kapunál álltunk.”

  Na látod, gyakorlatilag semmit se csinált, de ettől is megnyugodtál, mert úgymond elvitte a gondolataidat más irányba s így már azok nem ellened voltak. Ezt megteheted magad is magaddal, na ezt tanuld meg – segíteni fog.

  “Mivel eddig sose történt velem ilyen, fogalmam sincs mit éltem át. Talán egy pánikroham volt? Nem tudom.”

  Hát az ember félti az életét és ha érzi, hogy kockára van téve – akkor nem egyszerű megtenni egypár dolgot, hogy jobb legyen.

  “Egy biztos, ma visszamegyek a szerre. Az első pad a cél, mert megint esik a hó és Ebentyűnek a méretei miatt nagyon kellemetlen a séta.”

  Visszamehetsz, jobb lesz átmenetileg – de egy szer se tanít meg semmire. Akkor fog tudni valamit az ember, ha tanul, gyakorol stb.

  “Van valami ötletetek, tapasztalatotok?”

  Részemről kb az amit, fejjebb írtam.

 32. “hirtelen, minden előjel nélkül, mintha a víz alá nyomtak volna. “

  Lehet, hogy hidegebb volt a szokásosnál, vagy párásabb + hidegebb és esetleg vettél egy nagyobb korty hideg levegőt?

  Mindenesetre megint reklámozom, amit szoktam: a száj és orr elé tett sál vagy az eü papírmaszk NAGYON sokat melegít.

  Vagy talán valami betegség bujkál benned?

  Mindenesetre jelentést kérek az állapotodról a blog lakói nevében.

  A blogházmester

 33. “Mocorog bennem folyton a gondolat,hogy ha egy jó gyógytornásznak megmutatnád a módszereidet, ő könnyebben meg is értené, mint egy “civil” és terjeszteni is tudná szakmájánál fogva.

  Hát mondjuk bennem nem mocorog ilyesmi. No meg nagyon remélem, hogy nem vagyok még az út végén és még egypár összefüggést észreveszek”

  Biztos jönnek még felfedezések. Rengeteg munkát beleteszel, hogy megoszd a tapasztalataidat, írsz, magyarázol, válaszolsz – de írásban eléggé korlátozott mértékig tud ez átmenni (pedig ügyesen írod le).

  Ha személyesen is megmutatnád mondjuk egy gyógytornásznak, azzal óriásit lehetne lendíteni a tudás átadásának a hatásfokán. És nem lehetetlen, hogy elérhető távolságban él olyan, akit ez érdekelne.

 34. Zsuzsa épp így jártam én is vagy 3 hete!
  Nagyon megijedtem….de tanultam belőle….soha nem koricalok ilyen hidegben,nagyon nem jó nekünk😞
  Belegondolni is rossz…mi lett volna ha?…És mi lett volna Ebentyuvel?

  Igaza van Mihálynak..
  Jól fog ilyenkor egy meleg sál…nekem volt És sajnos úgyis megjartam😟
  Elhatároztam ha nem muszaly nem koricalok csak bent kerülöm az asztalt,aztán a gyermekeim bevasarolnak!

  Ghepard…nagyszerű a tanacsod mint mindig!!!
  Elolvastam És rögtön negykezlabra vetettem magam…jó volt…köszi ,jó tudni!

  Kívánok mindenkinek jobbulást..
  Legyetek jók És jól😘😘😘

 35. Válasz ghepard 2019-01-09 – 8:55 de.

  Ezt a trükköt ismerem. Anno erőnléti edzéseken 5*50-es sprinteket futottunk, közben, “kutyáztunk”, vagyis ahogy írtad, alkaron -lábszáron támaszkodva “lihegtünk”. Volt egy másik módszerünk, amikor kisterpeszben a térd fölött megtámaszkodva, előredőlve mélyeket lélegezve, egy picit visszatartva, majd erőteljesen kifújva a levegőt, gyűjtöttünk erőt a következő etaphoz.
  Igazad van, ha nagy a baj, akkor ne érdekeljen, mit gondolnak mások, de ezt egy bevásárlóház előtt, forgalmas buszmegállónál előadni, hát nem tudom.
  Amúgy a figyelem elterelés eddig ment. Most ez valamiért nem működött Talán a sok ember is zavart, nem tudom.

  Az ismerősöm, miután meglátott, hogy palástolja ijedségét, azt mondta, bemegy a boltba, vesz 2 Red Bullt, mert az szárnyakat ad, és szépen haza repülünk. Talán ezért tudtam felállni és az első lépést megtenni.
  Tényleg kell valami, ami kibillenti az embert.

  Igazad van, önmagában nem segít, ha visszamegyek a szerre, de muszáj. Muszáj visszamenni, mert csak így tudom legyőzni a félelmet.
  Esett a hó, hideg is van, a szél is fúj, de Ebentyűnek mennie kell, tehát megyünk.
  Tegnap elkocogtunk a pékségig, szépen lassan, komótosan. Aztán haza. Ebentyűt se nagyon érdekelték az “e-mailek” (más kutyák szagüzenetei ), lobogó fülekkel, határozott léptekkel haladt előttem.
  Ma is voltunk lent. Kicsit bátrabban mentünk, de csak az éjszakai kis kört tettük meg.

  Mihály 2019-01-09 – 10:59 de.

  Így utólag visszapörgetve az eseményeket, több dolog együttes hatására tudok gondolni.
  Hideg volt, a kertes házakban a szokásosnál jobban fűtöttek és a szél is arról fújt. Ilyenkor nagyon kellemetlen a levegő.
  Mint utólag megnéztem a gyógyerem adagolója a piros sáv felén is túl volt. Elképzelhető, sőt biztos, az előírtnál kisebb adagot vettem be. Nagyjából félúton kezdtem el azon gondolkozni, hogy bevettem-e a tablettát. Kapkodtam, mert Ebentyűnek már keresztbe állt a lába.
  Az előbbit akkor még nem tudtam, de az utóbbin már filóztam. Szóval elképzelhető mindezek együtt okozták a bajt, amit csak fokozott az ijedségem és a zavarom.

  A kutyás barátnőmnek a kemo miatt kihullott a haja. A klinikán egy arab rezidens megtanította néhány fantasztikus kendőkötési módra, ő pedig engem. Hosszú sálból az arcot félig eltakaró, elegáns és különleges fejfedőt lehet tekerni. Most ezt hordom, csak be ne szóljon valaki, mint ahogy neki tették.

  Eva 2019-01-09 – 4:20 du
  köszönöm, hogy aggódsz Ebentyűért.
  Idén lesz 7 éves és felelős vagyok érte.

  Vigyázzatok magatok, én is vigyázok!
  Most a jelszavam, NO PARA!

 36. válasz Nemes Mihály 2019-01-09 – 11:13 DE.
  “Biztos jönnek még felfedezések. Rengeteg munkát beleteszel, hogy megoszd a tapasztalataidat, írsz, magyarázol, válaszolsz – de írásban eléggé korlátozott mértékig tud ez átmenni (pedig ügyesen írod le).”

  Én inkább észrevételeknek, felismeréseknek, tudatosításoknak meg hasonlónak nevezém, mint felfedezésnek. Az embernek csak nagyon egyszerű dolgokat kellene tudatosítani és aztán aszerint próbálkozni. Például van gravitáció, ami mindig csak lefelé hat, a levegő könnyebb, mint a víz – tehát, mikor állunk, akkor gyakorlatilag a legnehezebb kitisztítani a tüdőt (is) – és az ember ehhez ragaszkodik foggal körömmel. Semilyen szerrel nem lehet elérni, hogy a víz könnyebb legyen a levegőnél – már így van ez ősidőktől. Az ember sokat gyalogol állva, sokat fut – ezzel meg csak rázza még jobban lejjebb a nehezebb anyagokat, mint a levegő. Nemhiába fekszek sokkal többet az átlagembernél (de nem mint a fa), még a melóbeli ülésem is inkább fekvés mint ülés. Nemhiába a gyakorlataim nagyon nagy részét úgy próbálom véghezvinni, hogy legalább a valagamtól a fejemig kb vízszintben legyen a test – a mell has vonal meg lefelé nézzen. Még a gerely is pont ilyen és légzés szempontból rengeteget segít nekem. Mert hogyan is csinálom azt a lehető leggyorsabb gyorsulást. Ki lehet próbálni nem is kell gerely – hogy látható legyen a hatás. Vegyél egy mondjuk fél literes kólás palackot félig megtöltve vízzel. Próbáld úgy tartani kb vízszintben, hogy az alja feléd nézzen a feje tőled el, kezed engedd le, hajolj le – na most gyorsan emelkedj fel és közben fordulj úgy a felsőtesttel, hogy a kezed a fejed felett nyújtva átlendüljön a másik feledre. A víz már nem lesz az üvegben. Ez a mozdulat nálam már olyan brutálisan gyors, de csak 1-2 tized másodpercig tart – hogy szinte nem is tudok csendben maradni. Ha csendben maradok a nagyon nem jó, mert visszaüt – ez sokkal erőteljesebb mozgást generál, mint mondjuk a köhögés. Ha gyors vagy akkor a palack tele is lehet, akkor is a lendítés után már semmi se lesz az üvegben. De a nagyon gyors mozdulat sor közben (hogy minél gyorsabb legyen a gyorsulás) – egész meglepő dolgot kell csinálni, erre csak pár év gerelyezés után jöttem rá – már arra, hogy ezt hogyan kellene időzíteni (az nagyon nehéz), még mindig nem megy tökéletesen, de haladok ezzel is.

  Vagy próbálj egy mondjuk 5 kilós vasgolyót gurigázni egy asztalon. Milyen simán megy, még egy ujjal is ide oda gurigázhatod. Na most próbáld úgy, hogy a felület meg van döntve mondjuk 10 fokkal. Majd 20, 30, negyven stb fokkal. Egyre nehezebb lesz tologatni, ráadásul a cucc nagyon gyorsan visszamegy a helyére, szinte nem is pihenhetsz és máris nagy erővel kellene tolnod felfelé. Legrosszabb ugyebár, mikor 90 fokban lenne megdöntve a felület – de mégis ehhez ragaszkodunk.

  “Ha személyesen is megmutatnád mondjuk egy gyógytornásznak, azzal óriásit lehetne lendíteni a tudás átadásának a hatásfokán. És nem lehetetlen, hogy elérhető távolságban él olyan, akit ez érdekelne.”

  Hát az nagyon fura volna – egy tanult művelt embernek mondogatni, hogy a gravitáció lefelé hat, a víz nehezebb a levegőnél, vibrációnál elektromosság meg hő is keletkezik stb. Nekem mondjuk nyakig elég volt már az is, hogy igyekeztem itt ott tudatni ezt – s még egy kicsit irogatok is ide oda, de már sokkal kevesebbet. Érdekes mód, azt vettem észre – egyre kevesebbet irogatok pár fórumra, de mintha egyre többen keresnének fel mailban.

 37. válasz Eva 2019-01-09 – 4:20 DU.
  “Ghepard…nagyszerű a tanacsod mint mindig!!!
  Elolvastam És rögtön negykezlabra vetettem magam…jó volt…köszi ,jó tudni!”

  Hát ez így működik a legjobban. De eleinte rosszabb érzetet is válthat ki, mert nagyobb erővel szabadulnak fel a lerakódások és köhögésre is késztetheti az embert. Ebből meg 99.9% arra következtet, hogy nem jó ez, álljunk fel, vegyünk be valamilyen szert és máris jobb – egy ideig. Mivel felállt, még az is visszapottyant oda ahol volt, ami már kiszabadult – és kezdheti elölről, ördögi kör. Erre nagyon jól emlékszem, de nekem aztán végül koppant, hogy miért fulladok, mikor hasra fekszem, miért indul el még az orrom is stb. Basszus, mondom ez tényleg így lehet – hisz a gravitáció tényleg lefelé hat és a víz is nehezebb a levegőnél. Hát akkor ember, légy kitartó és csináld ott ahol és ahogy tudod – ez régen volt, de jelentem – még mindig csinálom és úgy érzem, hogy még hatásosabban is , mint régen.

  Na most, ha jónak érzed, az már nagyon jól jel. Próbálkozhatsz mondjuk akkor speciális nagyon gyors futással is – helyben. Semmi megerőltető nincs benne. Talpadon állj, tenyerekkel tamászkodj úgy, hogy a valagad fej vonal kb vízszintben legyen. Most fújd ki a levegőt (jobban rezeghet a tüdő), a térd csak icipicit megtörve, sarkad a levegőben (tehát kb lábujjhegyen vagy) – na most próbáld úgy mozgatni a sarkad, meg a combokat (csak a combokat). Úgy felváltva, mintha futnál – de csak a sarok 1-2 centit mozdul el és sose ér a talajhoz – ez azért megy könnyen, mert két kézzel támaszkodsz. Ha jól csinálod a combizmaid annyira be fognak vibrálni (s emiatt az egész test is), hogy az káprázatos. Viszont cseppet se fulladsz ki. Mikor már érzed, hogy levegőt kell venned, akkor állj meg, előbb még fújd ki ami összegyült bent (ez fontos) és aztán vegyél levegőt úgy ahogy vagy – nagyon sok fog bemenni, majd fújd is ki és megint fuss, ameddig jól esik. Majd újabb ciklus. Ha jól csinálod sose fogsz kifulladni, a pulzus se fog emelkedni, mégis hatalmas mozgásokat csinál a test. Mivel vízszintben csináltad – a tüdőd végül tisztább lehet.

 38. válasz Zsuzsa 2019-01-10 – 1:36 DE.
  Hát az a 5*50 méteres sprint egy részt nagyon jó, én is 2017 ilyesmiket futogattam, miután abbahagytam a focit (meg ott is volt rengeteg sprint) de légzés nélkül. De most már azt se teszem, mert akkor állunk és ez most már nem tetszik – kb mintha magam ellen mennék. Négykézláb meg azért nem akarok futkosni kint. Persze ha ettől függne az életem, akkor nem haboznék. De emlékszem, mikor kezdtem, akkor még a hóban is négykézláb próbálkoztam menni – persze ott, ahol senki látott. Hátrafelé is ott, ahol nem láttak. Minden 4-5 fánál kézre álltam, hídról lógattam magam úgy, hogy csak a lábaimmal voltam megakasztva stb. Ezt például 2009-ben még fokoztam is, ugyanis akkor kezdtem foglalkozni a látásommal és nagyon kemény dolgokba kezdtem, hogy feljavítsam a látásomat. Három nap alatt sikerült letennem a szemüveget (pedig már erősebb kellett volna) és azóta nincs is rajtam, tehát már 10 éve..

  No látod, régen mikor edzettél, akkor csináltál egyet mást – ez most is működik csak nézz rá más szemmel – jobban és többet vedd figyelembe azt a fránya gravitációt. S ha ráéreznél még a sajáttest vibrációra is (ami nagy mozgást eredményez szinte alig észrevehető energia leadással – még a pulzusod se emelkedik), akkor még jobb is lehetne.

  Hát, ha az embernek az élete forog úgymond kockán, akkor még egy bevásárlóközpont közelségének se szabadna megakadályoznia, hogy az ember meg tegyen valamit, ha tud – akármilyen maszerás. Ebben minden elismerésem a színészeké – képesek nagyon fura dolgokra még akkor is, ha filmezik őket és vannak körülöttük egy páran, no meg milliók is megnézik aztán. Lehet meg lehet ezt úgy is oldani, hogy nem is veszik észre az emberek. Ez nálam is fontos, mert olyasmiket csinálok a vonatban is – ha észrevennék, akkor maszerás lenne nekik is, no meg egy kicsit nekem is (mert nem vagyok olyan jó, hogy ne vegyék észre). De ne veszik észre, mert olyan kicsi de gyors vibrációkra is képes vagyok – amit nem lehet észrevenni a zsúfolt vonatban se. Ez is egyfajta kihívás – úgy csinálni a dolgokat, hogy nem is látja senki. Bizonyos testrészeimet még akkor is tudom mozgatni (és mozgatom is), mikor beszélek valakivel.

  Megértem, hogy akkor és ott nem ment – de már lehet nem is jutnál ilyen helyzetbe, ha edzenéd valahogy az ilyen helyzetek kezelését. Az biztos bezavart, hogy sok ember volt körülötted – mert nem tudtad úgy megoldani, hogy ne vegyék észre és lehet még nem volt annyira vészes, hogy valamit megtegyél akkor ha tudod, hogy látnak.

  Saját magad is ki tudnád magadat billenteni a rossz helyzetből, csak gyakorolni kell(ene), már a gondolatokkal is – az ismerősöd is csak ezt csinálta. Bevetsz ezt azt észrevétlenül és máris jobban leszel.

  Ha tudnád, hogy én mennyi szert bevettem, lehet még most is szedném, ha 27 éves koromban nem álltam volna le róluk – de akkor már lehet nem is élnék még ma is. S ha élnék is, szinte egész biztos, hogy nem így néznék ki mint most és nem lennék képes arra, amire mostanában képes vagyok.

 39. “Ha személyesen is megmutatnád mondjuk egy gyógytornásznak, azzal óriásit lehetne lendíteni a tudás átadásának a hatásfokán. És nem lehetetlen, hogy elérhető távolságban él olyan, akit ez érdekelne.

  Hát az nagyon fura volna – egy tanult művelt embernek mondogatni, hogy a gravitáció lefelé hat…”

  Nem a mondogatás, magyarázás kevés, azt tök jól csinálod. A bemutatás. Ha az embernek személyesen bemutatnak dolgokat, sokkal jobban megérti, ráadásul személyes jelenlétnél a tanuló félreértéseit korrigálni tudja a mester.

  Ez így van sokkal egzaktabb dolgokkal is; én adatbázisokat tanítok és tanítottam sok mást is – a személyes kontaktusnak és visszajelzésnek még itt is óriási szerepe van.

  Ha egy (vagy több) gyógytornász beletanulna a tudományodba, akkor hatékonyan tudná terjeszteni személyesen. Hiszen ez a szakmája.

 40. “Így utólag visszapörgetve az eseményeket, több dolog együttes hatására tudok gondolni.
  Hideg volt, a kertes házakban a szokásosnál jobban fűtöttek és a szél is arról fújt. Ilyenkor nagyon kellemetlen a levegő.
  Mint utólag megnéztem a gyógyerem adagolója a piros sáv felén is túl volt. Elképzelhető, sőt biztos, az előírtnál kisebb adagot vettem be. Nagyjából félúton kezdtem el azon gondolkozni, hogy bevettem-e a tablettát. Kapkodtam, mert Ebentyűnek már keresztbe állt a lába.”

  Régi mániám, hogy több kicsi kellemetlenség csudamód össze tud adódni és még pánikot is tudnak okozni.

  Segít, ha lereagálja az ember magában (zavar a hideg, zavar a füst, zavar az aggodalom a gyógyszer miatt, zavar az aggodalom a kutyám miatt). És onnantól a légzésre figyel, hogy ne maradjon ki, ne legyen kapkodó. Az is jót tesz ha számoljuk, hány másodpercig szívjuk be és fújjuk ki a levegőt – ez is leköti a figyelmet és szegény pánikra már nem jut belőle.

 41. válasz Nemes Mihály 2019-01-10 – 9:09 DU.
  “Nem a mondogatás, magyarázás kevés, azt tök jól csinálod. A bemutatás. Ha az embernek személyesen bemutatnak dolgokat, sokkal jobban megérti, ráadásul személyes jelenlétnél a tanuló félreértéseit korrigálni tudja a mester.”

  De hát a leírtak alapján el lehet (el kellene) képzelni, hogy mi is lehet az, plusz még, ha próbálgatja is az ember, akkor jön rá csak igazán. Az mondjuk igaz, hogy korrigálni tudná az ember, csak én például nem hallok, tehát nem is tudnám korrigálni azt, amit nem hallok. Meg amúgy minden ember számomra olyan mint egy idegen nyelv, nagyon nem megy új, ismeretlen emberrel nekem a csevegés. Ismerősökkel az megy, mert megtanultam látni, amit mondanak – mindenkinek más az arc meg szájmozgása beszéd közben. Ha nem ismered, akkor nagyon nehéz a dolog – ez fiatalon (az iskolákban) nagyon jól ment, már jópár éve ezt egy cseppet se edzem. Már cseppet se zavar, ha tudják, hogy nem hallok – sokszor mondom, hogy írjanak mailt és akkor tudni fogom, hogy mit is akarnak. Ezért is a legjobban magányosan érzem magam, nem szeretek idegen emberek társaságában lenni – nem egysszerű úgy éldegélni, hogy gyakorlatilag nem hall az ember.

  “Ez így van sokkal egzaktabb dolgokkal is; én adatbázisokat tanítok és tanítottam sok mást is – a személyes kontaktusnak és visszajelzésnek még itt is óriási szerepe van.”

  Persze, van benne valami – de ha elolvas az ember valamit, akkor vagy megérti, meg akarja érteni – vagy nem. Ha nem, akkor még megteheti azt, hogy többször elolvassa, de még inkább elkezdi próbálgatni és ezt addig teszi, míg nem megy kb a leírás alapján. Én például megtanultam kb 11-12 programozási nyelvet úgy, hogy nem jártam semilyen kurzusra és a többségnél még kézikönyvem se volt hozzá. A fiamnak is csak pár mondatot mondtam (8 éves volt akkor), mikor rengeteget játszott a ZX SPECTRUMon. Nagyon szép és nagyon jól megy, ahogy játszani tudsz – mondom az volna a legszebb, ha tudnál csinálni is ilyen és hasonló programokat. Azt hittem ennyi volt. Két hét eltelt és odajött hozzám s azt kérdezte, hogy azt hogyan kell csinálni. A másik mondatom az volt, hogy hozok Neked a melóból pár napra egy nyomtatót, nyomtasd ki a kódokat és próbáld megfejteni, hogy hogy megy a progi. Nincs sok parancs, azt megmondom, hogy melyik mire van. Nagyon keveset nem értett meg, azt elmagyaráztam neki – de nem segítettem a kódírásban. Láttam rajta, hogy nagyon akarja, de a lehető legkevesebbet segítettem neki (szinte semmit) – az fog megmaradni, amire magától rájön. Kilenc éves fejjel 6000 soros programokat irogatott és sokkal jobban ment neki, mint azoknak, akik kurzusokra jártak – gondolom azért, mert nagyon akarta. Tanította is a barátjait.

  “Ha egy (vagy több) gyógytornász beletanulna a tudományodba, akkor hatékonyan tudná terjeszteni személyesen. Hiszen ez a szakmája.”

  Nincs abban nagy tudomány (minden amit csinálok már réges régen ismert), csak akarás megérteni a dolgokat és kisérletezgetni, próbálkozni – anélkül nem megy.

 42. válasz Nemes Mihály 2019-01-10 – 9:14 DU.
  “Régi mániám, hogy több kicsi kellemetlenség csudamód össze tud adódni és még pánikot is tudnak okozni…….”

  Pontosan, hisz ekkor mindegyik előjele mínusz, tehát rosszat tesz – és összeadva nagyon nagy balhé lehet a vége. De ha be tudunk iktatni több kis plusszos előjelű dolgot (ami jót tesz), akkor máris lenullázódhatnak a dolgok – és nem lesz nagy balhé, sőt semilyen balhé nem lesz. Minél több olyan plusszos dolgot tudunk, annál nehezebb a negatívnak érvényesülnie…..

 43. sziasztok˘! úgy néz ki hogy én is a COPD táborához csatlakoztam. érdeklődnék hogy van -e valakinek Spiolto Respimat 2,5mikrogramm-al kapcsolatos tapasztalatai? ugyanis tartok tőle mert nagyon sok mellék hatásai vannak mia tapasztalat ? szivesen venném ha megosztanátok velem ! köszönettel: Berci.

  1. Szia Berci,
   üdv a klubban!

   Én Spioltot használok már évek óta. Igen, mint minden gyógyszernek, ennek is nagyon sok mellékhatása van. Javaslom, hogy figyelmesen olvasd el a használati utasítást! Amennyiben bármit is tapasztalsz a felsorolt tünetekből vagy bármelyik felsorolt betegségben érintett vagy, menj vissza az orvoshoz és mond el neki.
   Egy dologra figyelj, ha az adagoló oldalán lévő “adagjelző” a piros csíkba kerül, akkor készítsd elő a következőt!

   Mielőtt beveszed, lélegezz mélyet, tartsd vissza a levegőt, majd erőteljesen fújd ki. Ezt csináld meg 4-szer, 5-ször. Így átszellőzteted a tüdődet. Ezt követően vedd be az előírt adagot.
   Fújd ki a levegőt és várj egy picit. Amikor már nagyon kell levegőt venni, akkor nyomd meg a gombot, hogy a kiáramló gyógyszer a beáramló levegővel mélyen bejusson a tüdődbe.
   Tartsd vissza a levegőt, majd lassan, egyenletese fújd ki.
   Amikor újra “légszomjad” van, akkor ismételd az előbbieket.
   Nekem bevált a gyógyszer.

   Amúgy csak javasolni tudom, hogy nézz körül a blogon, nagyon sok hasznos dolgot fogsz találni, amit alkalmazhatsz.

   Remélem tudtam segíteni.

 44. Sziasztok Mindenki!
  Látom bővül az osztály, sajnos nagyon sok felől hallom, hogy hasonló panaszokkal élünk és kevesen jutnak el ide, illetve megfelelő szakemberekhez, pedig a rosszul tájékoztatásnak komoly következménye lehet,de annak is,ha nem mondanak semmit. –
  Lányok hol vagytok? Rita tudom,hogy unokázik, de a többiek fagyszabadságon vannak?
  Mihály – kicsit kimaradtam mostani hetekben a jelentkezésekből,de nem azért mert a házi feladatom elfelejtettem volna – behoztuk a kerékpárt a kisszobába és ott tekerek szépen komótosan,mint aki szétnéz az utcán, lényeg nem terhelem le magam annyira most 7 km-t már 35-38 perc alatt tekerem le, sőt ha úgy érzem 5 km-nél kis szünetet tartok.
  Nekem ez a sok front nagyon rossz,de ezzel nem mondok újat, pszichiáternél voltam hétfőn minusz százban kocsival mentünk,de ott kint az utcán kellett várni,mert még nem volt ott a doktornő, bizony bebugyoláltam magam az előirás szerint,nem szorult össze úgy a torkom,ill.nem fulladtam annyira,de a frász az bennem volt,ha még azt is le tudnám valahogy csökkenteni,egész türhető lenne az orvoshoz járás.
  Most én tudom,hogy helytelen ,de keveset járok kint egy-két kör az udvaron és nyomás befelé,olyan széngáz van felénk,hogy többet ártok,mint használnék.Amikor az idő olyan akkor indulok ki egy kis körre,majd csak elmúlik ez a keményebb hideg és megint lehet az utcán is menni,meg a teraszon tekerni.
  Ghephard által irtakat elolvasom én százszor ,de nem az én világom,nem tudom alkalmazni, a megszokott légzőgyakorlattal szépen elvagyok, azt hiszem Zsolti irta az éneklést, illetve volt is itt egy cikk, megprobáltam és nekem való tini énekek Szenes Iván dalok voltak a tv-ben, s szépen énekelgettem velük és tényleg észrevétlenül semmi fulladással,jött-ment a levegővétel. – köszönöm az ötletet.
  Persze napközben is probálgatom,de azt hiszem,a két fajta légzőgyakorlat amit végzek,meg a tekerés,konyhai teszem-veszem elég ahhoz,hogy csücss legyen, félek,hogy túl terhelem magam hiszen a frontok is eléggé igénybe vesznek, szivem is,meg az egész szervezetem. Pláne meg egy kis fürdőszobai tisztitószerek hatása,már sok is.
  Sajnos sokszor voltam már én is úgy,mint Zsuzsa irta azt hiszem a sikertelen sétáját, de újból neki kell lódulni, ahogy az idő engedi, nekem a hideg,a pára nagyon rossz . Éppen ezért már meggondolom és másképpen probálom edzésben tartani magam,mert úgy tapasztaltam,hogy amikor a félelem is velem van,meg fulladok is, erőm sincs továbbmenni – sokkal többet ártottam magamnak,fujkálom a lufit, a golyósfujókám – ami most nehezebben mozdul meg – de megmozdul.
  Várom már a jó időt,amikor tényleg tiszta levegőben lehet tekerni,vagy valamennyit sétálni,kinek mi a kedvére való, s ki mit bir időnként Kerti Mária dvd-jére is szoktam keveset tornázni,,-várom a h á z i feladat következő lépését.
  Kivánok mindenkinek jó levegőt,jó egészséget!
  Jaj, majd nem elfelejtettem,hogy új osztálytársunk Bertalan ,nem ismerem azt a gyogyszert,nekem nem az van,de látom Zsuzsa már irta,hogy ő is azt használja. üdv mindenkinek!

  1. Szép téli napokat mindenkinek!

   Én spec. 16-18perc alatt érek be a munkahelyemre, persze csak akkor ha nincs lefagyva, jegesedve a kerékpárút, mert ha mégis, akkor tartom a 15km/h, tempót, a vékony trekking gumin könnyebben csúsznak, kanyarban pedig fékezni sem szerencsés, ilyenkor..
   A 36 perces tekerési időhöz, száraz +7-10fokos időben 11km-távolság tartozik, de az ősszel 1óra.3perc alatt átértem Mezőtúrra a 46-oson haladva, jó útviszonyok között, Merida trekkingel,
   Mivel belefáradtam a tüdőgyógyász specialista keresgélésbe , /békés megyében tuti nincs ilyen/,maradok a Salvus-víznél, a Philips, Respironics, /géppel/ inhalálóval porlasztom szét,
   és marad a hársméz, amit néha kapni a Lidl-ben, olykor a Sparban, de a piacon nincsen csak vegyes-virágméz, esetleg repceméz, házi termelőtől, ami persze nem ugyanaz, és nem is olyan hatékony , ráadásul cukrozva van, amire nincs szükség a szervezetnek.
   Hihetetlen hogy a Budajenői, és Bp.környéki termelőktől, forgalmazóktól sem lehet uv.el, futárral küldetni, rendelni , hiába van internet, meg az hogy mézházhoz.oldal, érte kell menni.
   Naná hiszen mi az a 2x170km. távolság egy vidéki embernek?

 45. Szervusztok!
  Gyógytornász kell nektek? :-), hát tessék… Én szakmám szerint az vagyok, de a betegségem, egy 24 esztendősen napvilágra került izombetegség miatt sajnos már régóta nem gyakorolom a hivatásomat (hivatalosan legalábbis). Most már ‘betegként’ jöttem ide, hátha olvasok valami hasznosat.

  Nekem csak extrém időjárási viszonyok között, s akkor is főleg terhelésre vannak panaszaim, mivel a légzőizmaim is érintettek. Csak a nagy meleg meg a nagy hideg (mindkettő főleg, ha párás, vagy ha a meleg poros) kínoz meg, de az alaposan. Voltam orvosnál, de csak addig jutottunk el, hogy kizárta az asztmát (hajjaj, gondoltam, azt addig is tudtam, hogy nincs), arra nem kaptam megoldást, hogy harmincöt fok felett vagy mínusz öt fok alatt mit kezdjek magammal. Hiába mondtam az öreg doktornak, hogy nekem igencsak harcolni kell már a levegőért, hogy befulladjak, ám mivel az élet sokszor állít ép embernek is kihívást jelentő fizikai feladatok elé, ez az évnek bizonyos szakaiban viszonylag gyakran megesik. Egy, a fővároshoz közeli kis faluban élek, munkahelyem nincs, de így legalább szinte minden nap, majdnem egész nap az állataimmal lehetek. Az ellátásuk ’emberi időben’ még valamivel könnyebb, de pl. most a repkedő mínuszokban az első pár vödör víz kicipelése, az első bála felvonszolása az enyhe lejtőn már megfektet, először csak fulladás, aztán sípolós köhögés, ami még rosszabb lesz, amikor mindennel kész vagyok, s bemegyek a párás meleg szobába. Próbáltam már inhalálni Berodual+Salvus víz kombóval, mielőtt kimegyek, de nagy hasznát nem láttam. Érdekes hogy reggel jobban működik, este nem, ha reggel inhalálás és vasgolyófújás után, tiszta tüdővel indulok neki etetni, enyhébbek a panaszok, mint este. Az esti fagyoskodás után sokszor még akkor is nehéz levegőt venni, amikor már elvackoltam magam este. Reggel rendesen tudok köhögni, jön is fel nyálka bőven, este, az inhalálás és a gyógyteák ellenére elég makacs, van, hogy csak akkor indul el felfelé, amikor már bőven vízszintesbe dőltem…

  Ebben az ‘átkozott’ faluban meg ráadásul egy árva egyenes, sík felület nincs, az utcák meredekek, felfelé sokszor meg kell állni, mire felérek. Még jó, hogy lefelé könnyebb, valamelyik nap az egyik ismerős szánkóval húzta fel a kisfiát az oviba, aztán visszafelé bejött értem, maga elé vett a szánkóra, s egy szempillantás alatt lent voltunk náluk, én a domb közepén lakom, ők meg az alján.

  Száz szónak is egy a vége, megmosolyogtam, amikor itt a gyógytornászt emlegettétek, gondoltam, akasszák a hóhért. Én amikor beteg lettem, pár évig még tudtam dolgozni, s nagyon sokat tanultam a betegeimtől. Most is foglalkozom sérült emberekkel, s azt tapasztalom, személyesen érintve egész más szemüvegen át nézel, egészen másképp gondolkodsz. Légzési problémáim két-három évvel ezelőttig nem voltak, s nagyon komolyan is csak akkor vettem-veszem őket, amikor már fizikai akadályt jelentenek. Ha valakinek van ötlete, hogy a felsoroltakon kívül még mivel tudnám ‘komfortosabbá tenni’ a telet és a nyarat, megköszönöm.

  Hjaj’ valamit elfelejtettem bevallani, még jó pár héttel ezelőtt is dohányoztam, aztán a komolyan fulladós esték lerakatták velem a cigit. Remélem, most már végleg, többször is nekivágtam, nem sok sikerrel, most megpróbálom végre komolyan venni.

  1. A salvus vizet inhalátorral, csak akkor érdemes használni, ha van reggel nyáktermelődés, vagy amikor annyira előjön hogy az ember belégzése nehézkessé. sípolóvá válik, na ez többnyire a gyulladt hörgőkből jön, ezt kell visszafogni, valahogyan.
   Nekem nyákoldónak,+gyulladásgátlóként is bejött, a hársméz, astaxanthin kapszulával, reggel, éhgyomorra.
   Tavaly télen ilyenkor, középfül-gyulladással küszködtem, az első ködös -szeles időben szedtem össze, és bizony se orvos, se gyógyszer nem segített, a fejem feszült, majd szétment, amikor kimentem a mínuszokba.
   Szerencsére ez is megoldódott, az alternatív házi kezelésnek köszönhetően.
   A hárstea egyébként nem helyettesíti, de más fajta mézek, is alulmúlják, a hatékonyságát, valamelyest a refluxot is visszafogja, rendszeresen kell fogyasztani, ez a lényeg.
   A túl sok Salvus víz, kiszáradást fejfájást okoz, éjszakánként, mivel az bejut a vérkeringésbe, és a vesét is meg terheli, egy idő után.

 46. “…most a repkedő mínuszokban az első pár vödör víz kicipelése, az első bála felvonszolása az enyhe lejtőn már megfektet…

  Az erős hideg mindenkit megvisel, úgy képzelem, hogy ettől görcsösen összehúzódnak a légzőizmok (is), ami légszomjat és köhögést egyszerre tud produkálni. Gyilkos páros.

  Nyilván mindenkinek az agyára megyek, de azért csökönyösen ismételgetem: messze a leghatásosabb hűtőfelületünk a légzőrendszer.

  Percenként kábé nyolc liter hideg levegőt beszívunk (amikor légszomjunk van, még többet) – aztán az orrunkban, légcsövünkben és a tüdőnk szerény száz négyzetméteres felületén felmelegítjük; ráadásul a tüdőben a hűtés közvetlenül a vért éri, ami aztán szétviszi a hideget az egész testbe.

  Az orr és száj elé tett sál vagy eü papírmaszk hihetetlenül sokat melegít. És ha néha szippantani akarunk egy kis friss levegőt, azt is könnyen megtehetjük; pár percenként egy-két légvételnyi hideg nem rontja le a hatásfokot.

  És az erőkifejtés közbeni légzéstechnikáról itt írtam sokat, kíváncsi vagyok, találsz-e benne hasznosat.

  Ha találsz ott (vagy máshol) hasznosat vagy éppen olyat, ami neked nem jött be: hálásan fogadjuk, ha megírod.

 47. “Nem a mondogatás, magyarázás kevés, azt tök jól csinálod. A bemutatás. Ha az embernek személyesen bemutatnak dolgokat, sokkal jobban megérti, ráadásul személyes jelenlétnél a tanuló félreértéseit korrigálni tudja a mester.

  De hát a leírtak alapján el lehet (el kellene) képzelni, hogy mi is lehet az, plusz még, ha próbálgatja is az ember, akkor jön rá csak igazán.”

  Nincs ebben vita köztünk – csak azt állítom, hogy ábra, videó, személyes bemutatás és beszélgetés sokszorosára tudják növelni a tanítás hatékonyságát. Azoknál is, akik komolyan veszik, próbálgatják.

  Ha így, szöveges leírással X ember Y mélységig tudja átvenni a módszereidet, akkor ezekkel az egyéb módszerekkel 5X ember 10Y mélységig jut. Egzakt és megalapozott tudományos számításaim szerint. És ha az 5X ember között van gyógytornász is, akkor ő intenzíven tovább tudja terjeszteni az egészet.

  Azon agyalok, hogy megpróbálom összerakni, amiket a leírásaidból meg az itteni hozzászólásaidból megértettem és csinálok belőle egy posztot, előtte persze megbeszélve veled – aztán ezzel elkezdek házalni gyógytornászoknál.

 48. Sziasztok Mindenki!
  “Ha így, szöveges leírással X ember Y mélységig tudja átvenni a módszereidet, akkor ezekkel az egyéb módszerekkel 5X ember 10Y mélységig jut. Egzakt és megalapozott tudományos számításaim szerint. És ha az 5X ember között van gyógytornász is, akkor ő intenzíven tovább tudja terjeszteni az egészet.”

  Mihály teljesen igazad van,sokkal többet tudnánk elsajátitani akkor,ha valójában látnánk is,,hogy csináljuk. Nagyon nagy szükségünk lenne az ilyen segitségre is, pláne,hogy gyógytornászunk is van,aki még besegitene jaj,de szuper lenne.A bejegyzésekből látjuk,hogy mindannyionk mit szenved a kevés levegővel,a kapkodó lélegzettel,zihálással – stb.
  Bocsi,hogy igy korán berontok a vasárnapotokban,de nekem az első, a gyogyik után,hogy elolvaslak Benneteket.További szép hétvégét kivánok és jó levegőt,jó egészséget.

 49. válasz Kőváriné Marika 2019-01-11 – 8:16 DU.
  “Ghephard által irtakat elolvasom én százszor ,de nem az én világom,nem tudom alkalmazni,…………”

  attól még idővel jobban megértheted és az is lehet, hogy valamit alkalmazni is tudsz. Ha tényleg tudatosítasz pár egyszerű dolgot, hogy a gravitáció lefelé hat, a víz nehezebb a levgőnél, a nagyobb nyomás a kisebb felé megy, a melegebb meg felfélé, súrlódástól hő meg elektro(mágnes)mosság is képződik stb

  VÁLASZ Berni 2019-01-12 – 11:41 DE.
  “Gyógytornász kell nektek? :-), hát tessék… Én szakmám szerint az vagyok, de a betegségem, egy 24 esztendősen napvilágra került izombetegség miatt sajnos már régóta nem gyakorolom a hivatásomat (hivatalosan legalábbis). Most már ‘betegként’ jöttem ide, hátha olvasok valami hasznosat.”

  Nos akkor Neked is azt mondom, amit az előbb Marikának….

  “Nekem csak extrém időjárási viszonyok között, s akkor is főleg terhelésre vannak panaszaim, ………..”

  Ha az előbbieket figyelembe vennéd, lehet akkor a nagy melegben meg a nagy hidegben terhelésre sem lenne semmi probléma. Mert egy kicsit másképp is lehet lélegezni nagy terhelésnél is. Tegnapelőtt a helyemre sokat kellett mennem kb 15 centis hóban bicajon, bicajjal. Tolni magam mellett a bicajt még nehezebb volt, mint felülni rá és tekerni (a bicajon szinte mindenhol hó lett, így jóval nehezebb is lett) – hát az kemény volt, aztán még 50 méteren a havat is el kellett egy kicsit hánynom, hogy valahogy dobálgatni tudjak, még ezekután is meglepően messzire repült a gerely. Misinek valami mocorog az agyában, lejjebb írja is, ott elmagyarázom még részletesebben, akkor talán észbe kaptok, hogy miért nem haladtok úgy mint én – de az sem lesz elég, abba az irányba kellene elmozdulni, na az már segíthet….

  “Ha valakinek van ötlete, hogy a felsoroltakon kívül még mivel tudnám ‘komfortosabbá tenni’ a telet és a nyarat, megköszönöm.”

  Nekem van, már többször is leírtam, lejjebb megint leírom – talán még érhetőbb lesz.

  “Hjaj’ valamit elfelejtettem bevallani, még jó pár héttel ezelőtt is dohányoztam, aztán a komolyan fulladós esték lerakatták velem a cigit.
  Remélem, most már végleg, többször is nekivágtam, nem sok sikerrel, most megpróbálom végre komolyan venni.”

  Hát ha nem fogod azt komolyan venni, akkor talán semmi esélyed sincs.

  VÁLASZ Nemes Mihály 2019-01-12 – 6:42 DU.
  “Az erős hideg mindenkit megvisel, úgy képzelem, hogy ettől görcsösen összehúzódnak a légzőizmok (is), ami légszomjat és köhögést egyszerre tud produkálni. Gyilkos páros.”

  Az igaz, hogy a nagy hideg mindenkit nagyon megvisel – így ott a legfontosabb az, amit próbálok megértetni Veletek. Én aszerint lélegzek, meg mozgok is, hogy azt a pár dolgot szem előtt tartom – és nem visel meg a nagy hideg se annak ellenére se, hogy nem futok, nem erőlködöm (persze tegnapelőtt kellett a mély hóban, de az se készít ki).

  “Nyilván mindenkinek az agyára megyek, de azért csökönyösen ismételgetem: messze a leghatásosabb hűtőfelületünk a légzőrendszer.”

  Ez pontosan így van, ezért a hidegben, pláne a nagy hidegben hatványozottan vigyázni kell, hogy ne a hideg levegő érje a tüdőt.

  “Percenként kábé nyolc liter hideg levegőt beszívunk (amikor légszomjunk van, még többet) – aztán az orrunkban, légcsövünkben és a tüdőnk szerény száz négyzetméteres felületén felmelegítjük; ráadásul a tüdőben a hűtés közvetlenül a vért éri, ami aztán szétviszi a hideget az egész testbe.”

  Na ezt lehűlést nagy mértékben kilehet iktatni – meglepően nagy mértékben.

  “Az orr és száj elé tett sál vagy eü papírmaszk hihetetlenül sokat melegít. És ha néha szippantani akarunk egy kis friss levegőt, azt is könnyen megtehetjük; pár percenként egy-két légvételnyi hideg nem rontja le a hatásfokot.”

  Nos azt hiszem, hogy nem a maszk/sál melegít – hanem inkább az, hogy a maszk és az arc között sokkal jobban felgyorsul a levegő jóval nagyobb területen (és így felmelegszik az arctól), mintha csak maszk nélkül lennénk. De lehet talán hatásosabban is és kellemesebben is, mint maszkban, vagy bármivel, ami az orrunk és a szánk előtt van. Lejjebb leírom, hogy hogyan és miért.

  VÁLASZ Nemes Mihály 2019-01-12 – 6:59 DU.
  “Nincs ebben vita köztünk”

  Nagyszerű.

  “csak azt állítom, hogy ábra, videó, személyes bemutatás és beszélgetés sokszorosára tudják növelni a tanítás hatékonyságát. Azoknál is, akik komolyan veszik, próbálgatják.”

  Ezt el hiszem, de 10000 emberből 9999 tudja, hogy a gravitáció lefelé hat s a víz nehezebb a levegőnél stb – ha én mondanám Nekik (tehát nem olvasná, hanem hallaná), akkor jobban elhinnék? Mint már írtam, én senkire semmit nem akarok ráerőltetni – csak írom, hogy én hogyan csinálom, no meg azt is hajtogatom, hogy én azokat a dolgokat figyelembe veszem. S hogy épp mi folyik és hogy folyik a testedben, azt kívülről nem látni – azt érezni kell.

  “Azon agyalok, hogy megpróbálom összerakni, amiket a leírásaidból meg az itteni hozzászólásaidból megértettem és csinálok belőle egy posztot, előtte persze megbeszélve veled – aztán ezzel elkezdek házalni gyógytornászoknál.”

  Hát sok sikert ehhez, ha van hozzá kedved, időd, erőd stb – csak támogatni tudlak. Ehhez adok most egy kis magyarázatot, hogy miért nem árt meg nekem a hideg.

  Mikor kis terhelés van, akkor elég az orron venni levegőt. Több dologgal tudom kivédeni a hideget orron lélegezve. Kettőt már leírtam régebben is. Az egyik a nagyon gyors beszívás orron, ekkor gyorsan szétnyitjuk a szájüreget (a szájrés nem nyílik meg, így szájon nem megy be levegő), így mintegy vákuum képződik a szájüregben, ami segít még gyorsabban szippantani az orron levegőt. S ez ugyebár először a szájban fog turbulenciát okozni, tehát nem megy le a légcsövön a tüdőbe (mivel száj magasabban és közelebb is van). Mikor már megtelik és ott (is) felmelegszik, meg már nagyobb lesz a nyomás, mint lejjebb – na akkor már elindul lefelé is – de már nem lesz hideg. Kifújáskor meg a szájüreget összébb csukjuk, ezzel is nyomva ki orron a levegőt. Itt is érvényes, hogy vízszintes helyzetben jóval hatásosabb (gyalogláskor ugyebár nem lehet, de meg lehet dőlni előre és legalább a fejet lefelé tartani, bicajon egyszerű).

  A másik, mikor a rekeszizommal (de nemcsak az vibrál) nagyon pici gyors ki/belégzéseket produkálunk – akár 7-8-at is másodpercenként. Na erről elhiszem, hogy nem egyszerű. Ilyenkor is érvényesek (no meg mindig) az előbbiek. Ilyenkor a levegő gyakorlatilag le se tud hűlni, hisz a kifújt még majdnem teljes egészében testözelben van és visszaszippantódik – semmi hideget nem érezni a légutakban.

  A harmadik meg a férfiaknál sokkal hatásosabb lehet, mint a nőknél. Ha miért? Azért, mert a nőknek nem lehet olyan bajszuk, meg szakálluk se – mint a férfiaknak. Persze a férfiaknak is csak elenyésző %-a hord bajszot meg szakállt – tehát nekik se lesz olyan hatásos. Persze valami van akkor is, de az sokkal kisebb és gyengébb mint a férfiaknak. Nekem van mindkettő már 1973 óta és már nagyon hosszú ideje ki is használom. Tehát az orron át történő légzést még úgy tehetem hatásosabbá, hogy a szájrés és az orr közti lebenyt felnyomom a szájrés alatti lebennyel az orromig, mintha nagy pucit akarnék adni valakinek. Mivel ott a bőséges bajszom, a levegőnek át kell menni a szőrerdőn, ami miatt felgyorsul (no meg sok mindent meg is szűr), sokkal nagyobb felületen megy át – s elveszi a hőt a lebenytől. Már 2 centire az orrnyílásban nem érzem a hideget – s a torokig még számottevően fel is melegszik. Megint mondom, hogy itt is érvényes, hogy vízszintes tartásban jóval jobb. Majd írom, hogy miért – miért fulladunk, miért képződik annyi nyák, takony, és miért nem tisztul a tüdő se stb.

  Ha nagyobb a terhelés, akkor szájon is kell néha néha lélegezni a nagy hidegben is – nos ha ez nem jó, akkor ráfizetünk egyhamar, Jön a takony, szinte állandóan köhögni kell, éa egyre csak érezzük, hogy kevés a levegő – mert a tüdő is szentségül lehűlt. Nekem csak az egyik orrjáratom megfelelő, a másikat (a jobb oldalit) 1-2 nagyobb ütés érte a focin, így sok ott a kemény lerakódás, nehezebb útja van a levegőnek be és kifelé is.

  Mindenhol azt tanácsolják, hogy orron át kell lélegezeni. Mert ott hosszabb az út, több lebeny van, vékony szőröcskék szűrik ki a levegőt stb stb. Ha nyitott szájom keresztül megy be levegő, akkor a fogaktól a szájüreg végéig csak olyan 5-6 centi, ráadásul egyenes út, akadály nélkül. Nekem még garat mandulám sincs. A nagy baj tobábbá még az is, hogy nagy kanyar van lefelé és így a szájüreg felső részén meg a cső belső (felső szakasz a gerincoszlophoz közelebbi részen) falán sokkal gyorsabban megy a levegő a hosszabb út miatt. Ezek a részek meg így gyorsabban lehűlnek és gyorsabban ki is száradnak – a test ezt érzékeli és elkezd váladékozni még jobban, mert nem elég oda az utánpótlás. Ha nem oldjuk meg, akkor ennek következtében meg bedugulunk, köhögni kell stb.

  Nos itt vegyük megint észre, hogy a víz (nyál) nehezebb a levegőnél. Hiába van sok lent (a nyelven, meg lejjebb a csövek alaján) – nem tud felrepülni, hisz jóval nehezebb a levegőnél.

  Ebből az alig 5-6 centis útból könnyen varázsolhatunk kb 20 centis utat is tele akadállyal. Így a csőig képezhetünk 3 barlangot. Így tehát míg a levegő a cső elejéig ér – mind a hármat fel kell töltenie és nagyobb nyomásnak kell ott lennie, hogy mehessen lefelé a tüdőbe. De mire a cső elejére ér, akkor már egész meleg. Már a második barlang alján nem érzem a hideget.

  Tehát a felső szájlebenyemet (szájnyílás és orr köztit) ráheleyezem az alsó szájlebenyre (alsó szájnyílás és ajak köztire) – ami nálam ugyebár jó szakállas, ez lesz az első barlang, amihez még a felső fogsor és a felső szájlebeny felső része is tartozik. Na most a nyelvem végét felnyomom a szájpadlásra kb 1 centire a fogaktól bejjebb. Ezzel két barlang keletkezik – az egyik a fogak és a nyelv között és egy nagyobb a nyelv és a cső eleje között. Nos és kész is a hosszú út akadályokkal.

  Na most kezdem szívni a levegőt. Először át kell neki menni a szakáll szőrerdőjén, ami sokkal jobban szűri a levegőt (mert sokkal nagyob felület az orrnyílásoknál), mint az orr esetében. Már itt nagyon felgyorsul és felmelegszik, aztán megy a másik barlangba, de nem mehet könnyen mert ott tornyosul a nyelv. Tehát le kell mennie és ki kell tölteni az egész teret, hogy át tudjon menni a harmadikba alulról – itt már olyan meleg, hogy nem érezni hideget. Innen tehát megy a harmadikba, de addig míg meg nem telik meg és nem lesz nagyobb a nyomás (mint a csőben) – nem megy, nem mehet lefelé, tehát még itt is (a harmadik barlangban) melegszik tovább. Csak ezek után megy lefelé a tüdő felé melegen. Kifújni pontosan így kell és ezt az utat járja be a levegő, csak fordítva és szépen felmelegíti a barlangokat és kezdhetjük elölről. Az arányokat szabályozni is lehet és el lehet érni, hogy az orron is szépen menjen levegő ki/be – így testvériesen elosztják a levegő hatásos felmelegítését befelé, kifelé pedig a hűtését.

  Na most miért jó a vízszintes helyzet. A víz ugyebár nehezebb a levegőnél, ha vízszintben vagyunk a fejjel valagig (a hasunk meg alul van) – akkor sokkal kevesebb nyál csurog le és sokkal több kerül oda is, ahova álló helyzetben nem csuroghat – no meg háton fekve is kiszárad szájpádlás. Így azonban sose szárad ki a szájüreg felső része és a cső elejének belső része se (ami a nagyobb gondot okozza). A vibráció az nehezebb, de ebben, amit most magyaráztam – na abban nincs semmi nehéz, csak szem előtt kellene tartani, hogy a gravitávió lefelé hat és a víz nehezebb a levegőnél stb.

 50. Ghepard megint sok hasznosat írt, régi jó szokása szerint, most csak két kis megjegyzést írok idő hiányában.

  “csak azt állítom, hogy ábra, videó, személyes bemutatás és beszélgetés sokszorosára tudják növelni a tanítás hatékonyságát. Azoknál is, akik komolyan veszik, próbálgatják.

  Ezt el hiszem, de 10000 emberből 9999 tudja, hogy a gravitáció lefelé hat s a víz nehezebb a levegőnél stb – ha én mondanám Nekik (tehát nem olvasná, hanem hallaná), akkor jobban elhinnék?”

  Nem az elhívésről van szó, hanem arról, hogy jobban megragad a dolog az agyunkban. Magamon is tapasztalom sokszor és tanítványokon is, hogy még ha egy ábra nem is hordoz többlet információt, akkor is segíteni tudja a megértést és a megjegyzést. Így vagyunk sokan összerakva.

  Te a szöveges leírást szereted csinálni és csinálod is bőségesen és jól – megpróbálok más módokat is keresni, remélem, segítséget is kapok hozzá.

  Az is lehet segítség, ha egy gyógytornász elolvassa a leírt dolgokat, fellelkesedik és elkezdeni tanítani ezeket a módszereket.

  “Az orr és száj elé tett sál vagy eü papírmaszk hihetetlenül sokat melegít. És ha néha szippantani akarunk egy kis friss levegőt, azt is könnyen megtehetjük; pár percenként egy-két légvételnyi hideg nem rontja le a hatásfokot.

  Nos azt hiszem, hogy nem a maszk/sál melegít – hanem inkább az, hogy a maszk és az arc között sokkal jobban felgyorsul a levegő jóval nagyobb területen (és így felmelegszik az arctól), mintha csak maszk nélkül lennénk.”

  Nyilván nem a sál melegít, ha

  • nincs benne fűtőszál és
  • nem gyulladt meg

  hanem szigetel, nem engedi lehűlni az arcunk körüli meleg levegőt, ami megint csak szigetel. Egyébként az arcunk körül mindig van egy vékony rétegnyi felmelegített levegő, ami véd a hidegtől – ezért fázunk jobban, amikor fúj a szél: elfújja ezt a védőréteget.

  Ha meggyulladt a sálunk, ne használjunk melegítésre, azonnal oltsuk el!

 51. válasz Nemes Mihály 2019-01-14 – 12:28 DU.
  “Nem az elhívésről van szó, hanem arról, hogy jobban megragad a dolog az agyunkban. Magamon is tapasztalom sokszor és tanítványokon is, hogy még ha egy ábra nem is hordoz többlet információt, akkor is segíteni tudja a megértést és a megjegyzést. Így vagyunk sokan összerakva.”

  Ezt is elhiszem.

  “Te a szöveges leírást szereted csinálni és csinálod is bőségesen és jól – megpróbálok más módokat is keresni, remélem, segítséget is kapok hozzá.”

  Mivel gyakorlatilag nem hallok, az írásos nekem a megfelelő kommunikáció. Ahogy tudok irogatok, ha sokszor olvassa az ember, egyszer majd csak megérti.

  “Az is lehet segítség, ha egy gyógytornász elolvassa a leírt dolgokat, fellelkesedik és elkezdeni tanítani ezeket a módszereket.”

  Ha ismersz olyat, nyugodtan írhatsz neki – én nem ismerek ilyeneket, meg más gyógyítókat se.

  “Nyilván nem a sál melegít, ha nincs benne fűtőszál és nem gyulladt meg – hanem szigetel, nem engedi lehűlni az arcunk körüli meleg levegőt, ami megint csak szigetel.”

  Na ez az.

  ” Egyébként az arcunk körül mindig van egy vékony rétegnyi felmelegített levegő, ami véd a hidegtől – ezért fázunk jobban, amikor fúj a szél: elfújja ezt a védőréteget.”

  Nemcsak az arcon, mindenhol van körülöttünk. Igen szélcsendben nem hűlünk ki annyira, mint szélben – összekuporodva a legkevésbé.

  “Ha meggyulladt a sálunk, ne használjunk melegítésre, azonnal oltsuk el!”
  🙂

 52. A tegnapiakat folytatva. Még van egy szájlebenyhelyzet – a tegnapi fordítottja. Tehát most az alsó szájlebenyt tesszük rá a felsőre – a többi marad, nyelv fel stb. Így az orr alulról (az máshonnan nem is tudja) szívja a levegőt, de most a száj nem alulról, hanem felülről fogja. Kifújáskor pedig az orr a száj felé (melegítve az alatta lévő arcrészt, no meg lejjebb is), de száj most felfelé fújja a levegőt – ezzel melegítve az orrot, szemeket, homlokot. Ha eddig netán taknyosodtunk, dugult az orrunk, nem kaptunk ott levegőt – ezzel a fajta légzéssel olyan szinten melegíthetjük, hogy teljesen átjárhatóvá is válhat a nagy hidegben is. De én például mindig átjárhatónak akarom érezni -ezért igyekszek ilyen apróságokat is figyelembe venni.

  Ha kint vagyunk, még úgy is segíthetünk a hideg ellen, hogy nemcsak normálisan megyünk, hanem oldalt is. Vagy legalább oldalra tartva a fejet, kicsit a vállat is bal felé, majd jobb felé is. Ha pedig fúj a szél, akkor ez még fokozottabb hatást ér. Például ha szembe fúj, akkor legjobb volna hátrafelé menni. Én sokat megyek hátrafelé is, persze ott és akkor – ahol nem látnak. Reggel 4.30-kor senki sincs kint. No meg a lépcsőn is igyekszek hátrafelé menni felfelé is és lefelé is – persze itt is akkor, mikor nem látnak .

  Az ember tele van vízzel s mégis a száradás miatt lehetnek dugulásai (takony stb). Ezért igyekeztek gőzzel, párával, meg mindenféle spray félékkel meg stb-vel nedvesíteni meg átjárhatóvá tenni a csöveket – no meg a lakást is. Ez segít egy kicsit jobban érezni magunkat, de ne feledjük ekkor se, hogy a víz nehezebb a levegőnél. Bepárásodik fent is és jobb lesz ideig óráig, alul viszont még több lesz és még felülről is fog lecsurogni. Így aztán egyre nagyobb terület lesz annyira vizes, hogy már nagyon nehéz, egyre nehezebb lesz a légzés.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.