A MI KIS FÓRUMUNK

Ezentúl csak itt lehet majd hozzászólni – egyrészt így egy helyre gyűlik az összes megjegyzés, másrészt a többi oldal betöltődését sem fogják ezek lassítani.

Tessék, csak tessék, itt lehet csevegni! Kíváncsiak vagyunk egymás történeteire, ötleteire, sikereire, gondjaira; én speciel nagyon-nagyon sokat tanultam az eddigi hozzászólásokból.

A hozzászóláshoz nem kell sehová sem belépni, csatlakozni; meg kell adni egy álnevet, ez kötelező, meg lehet adni email címet is, ez nem kötelező.

Javaslom, hogy aki válaszol egy mondatra, az tegye oda az illető mondatot idézőjelben az irománya elejére, mert a WordPress nem túl ügyesen mutatja, hogy mi mire válasz (vagy én nem túl ügyesen állítottam be valamit). És ugyanezen ok miatt a választ is érdemes új hozzászólásként megtenni, nem a “Válasz” gombot megnyomni. Ha ott van az elején a mondat, amire reagálunk, akkor jól érthető lesz az egész.

Kőváriné Marika kinevezett engem osztályfőnöknek s ezen minőségemben kötelességemnek tartottam, hogy nevet is adjak az osztályomnak. Ez itt kérem az

El Nem Fekvő Osztály

 
Tudom, Erich Kästner tanár úrnak volt egy még jobb ötlete, de tüdőbetegként azt azért túlzásnak tartanám.

A FALIÚJSÁG itt található

2,415 hozzászólás a(z) “A MI KIS FÓRUMUNK” bejegyzéshez

 1. Sziasztok! 🙂 Kávé.. 🙂

  “Juhé’, végre kikerült az összes tuskó a hátsó kertből …” Irigyellek, Berni – itt még a faluból se… :/

  A bandita-fotókat valamikor én is láttam, sőt, talán tavaly valami elmeroggyant olyan búcsúztatást rendezett a halott fiának, ahol a srácot asztalhoz ültette, bagót nyomtak a szájába, pia az asztalra…körülötte meg a népek…hát, állítólag nekem is tudnak beteg ötleteim támadni, ha nekifeszülök, de ilyen hülye még nem voltam (szerintem).,..

  Tegnap végre volt egy órácskánk a barátnőmmel az eddig megszokott és rendszeres sétánkra, menésre. Hát, mit ne mondjak. …nem sokat mentünk kint (párszáz méter) fújt kicsit a szél, igazán nem volt vészes, de az, hogy délután, a gyógyfújók hatása már gyatrán érződött, 10 méter után olyan szuszogást rendeztem, mint akit azok a banditák hajkurásztak meg. Pedig a barátnőmmel a para minimumon, sőt – megkockáztatom, hogy nincs, mert ha valaki, hát ő ismeri a helyzetet, a tudni- és tennivalókat…
  Köhögés köszöni, jól megvan – csodás társaság vagyok, mert az istennek se akar elhagyni.
  A hátam viszket néha iszonyatosan, hiába kérem a páromat, vakarássza meg, csak óvatosan kapirgálja, attól még jobban vakarózhatnékom támad, olyankor előveszem azt a jó erős körkefét, és ahogy a párom fogalmaz: megnyúzom magam vele. Tényleg olyan a hátam néha, mint akit kikötöttek a hajóárbochoz és megkorbácsoltak…mit nekem lóvakaró! 😀

  Bocsánat, elfelejtettem megkérdezni, hogy ez itten a panasziroda, kéremszépen, mert akkor még elmondanám, hogy a lábamba meg a görcs látogat el néha (nem tudom, ki kívánta, hogy a görcs álljon belém, de megégettetném az illetőt). Nem az egész lábszáramba, hanem leggyakrabban a lábfejembe. Olyankor – ha aludtam volna épp hajnali 2-3 körül – lekecmergek a hencserről, és némileg segít, hogy sétálok egy kicsit, amíg az izmok, inak, csontok a helyükre igazodnak.
  A köhögés meg a hasizmokat állítja be kegyetlenül, már-már fáj – és persze, a strapától kockásodik 😛

  A macsekokat “nyúzom”, oltári jó fejek, a dorombolásuk a szomszédig elhallatszik…ha már nekem nem sikerül, akkor bújok hozzájuk ezerrel, hátha… az egyik harci Marci, a másik fiú tökre teliszórva feminim vonásokkal, a harmadik meg simán SNI-s. Jó kis banda. Más állat sajna nincs, legfeljebb néha hallok a padlás felől némi kotorászást (tuti egér), Berni, mi van azzal a zabszemmel? Na, meg a büdibogarak…

  Ma elvileg súlyzózós napom lesz – de ha süt a nap, elsikkasztom.
  Zsolt 1, merre kóricálsz?
  és a többiek – őt kísérgetik? 🙂
  Na, kávé intravénásan betöltve, kezdődhet a nap….
  Ölelés 🙂

 2. válasz Nemes Mihály 2019-02-25 – 4:37 DU.
  “Ma találtam, pillanatnyilag legjobban ghepardot érdekelheti ez a kézrázós cikk.”

  Köszi szépen, aranyos vagy – megnéztem, meg onnan más 1-2 linket is videóval. Mind ismerős mozdulatok, ezeket majd mindegyiket próbálgatom(gattam). Nálam egy kicsit más a dolog. Előtte nem volt semmi jel ilyesmire. Igaz, egésztestes nagyon megterhelő gyakorlatokat is végzek – az a hosszabb elfekvés nem fért bele és aztán az ott elszaporodott bacik, vírusok onnan széthordták az egész testbe a gyengeséget. Ugyanis az egész testem gyengébb lett – de már lassan jön vissza az erő. A jobb kéz alkarjáról meg pár nap után azt is hittem itt ott, hogy teljesen el fog halni és a legrosszabb alternatíva is megfordult a fejemben. Azok borzalmas gondolatok voltak, tényleg futkároztak az agyamban – az első 10 napban szinte nem is tudtam kitapogatni a csuklón a pulzust. Ma már úgy ahogy rendben van – csak a gyorsaság hiányzik még. Tehát olyasmi, hogy minden mozdulat megy – csak egy picit tovább tart, míg elég erős impulzus összegyűlik odaát. Század másodpercekről van szó – ezt igyekszem most rendbehozni. Ezt például ilyesmikkel is próbálom, mind a 6 alapirányt tartani. Mindegyik ujjal külön külön, mert mindegyik ujj más hosszúságú, így egyszerre csak eggyel megy. Mindkét kéz ujja be van vetve, hogy egymást erősítjék és adják át az impulzusokat is. Tehát kezdem a hüvelykujjal. Az első irány, hogy a hegyüket összenyomom ahogy tudom, de úgy hogy pont egyenesbe szemben legyenek. A másik összefonom az első pereceket (körömnél) és szét akarom húzni nagy erővel. Majd azt a perect egymás alá teszem (az egyik ujj körme a másik hasán van) és így próbálom az egyiket nyomni a másikat meg húzni . Majd megfordítom – a másik lesz alul. Majd az 5-6 irány az lesz – hogy oldalt teszem őket. Egyszer az egyik lesz elöl majd a másik – s így az egyiket tolom a másikat meg húzom. Ezt is próbálom minél gyorsabban kivitelezni mindegyik ujjal. Ez 30 variáció, ha mindegyik 1 mp, akkor fél percig tart az egész. Persze a nap folyamán többször végigmegyek ezen is. Meg egy csomó máson is. Igyekeznem kell, sok türelem és kitartás kell – nem olyan egyszerű ez. Mindig arra kell kitalálnom valamit, ami épp szükségeltetik.

 3. “a lábamba meg a görcs látogat el néha “

   
  Káliumhiányt is mintha emlegetnének ezzel kapcsolatban.

  “10 méter után olyan szuszogást rendeztem, mint akit azok a banditák hajkurásztak meg. Pedig a barátnőmmel a para minimumon, sőt – megkockáztatom, hogy nincs”

   
  Ne kockáztasd meg, mert 10 méteren, ha nincs orkánszerű szél, akkor más nem tud kiütni, csak a lelked, lelkecském.

  “elfelejtettem megkérdezni, hogy ez itten a panasziroda, kéremszépen”

   
  Az, az, jó helyen tetszik járni, tessék csak sorszámot húzni, szólítani fogjuk.

 4. válasz Nemes Mihály 2019-02-26 – 9:46 DE.
  “Találtam néhány nem bonyolult ujj-erősítő gyakorlatot ghepardnak, itt találhatók.”

  Köszi szépen. Hát nem bonyolult az biztos – csak brutális nehéz. Minden elismerésem az ilyen fickóké. Tavaly láttam a mászóvilágbajnokságot (Ausztriában volt) – megáll az ész, hogy milyen mesterséges falakat tudnak megmászni. Meg valaki minden biztosítás nélkül szabad kézzel megmászott valahol valami 800 méternél is magasabb (ha jól emlékszem) szinte teljesen függőleges falat – bármikor lepottyanhatott volna. Az időjárást nagyon figyelni kellett, mert a szél végzetes lehetett volna., no meg már maga a fal is.

  Ilyen erős ujjaim sose voltak és nem is lesznek, nincs kedvem ezt edzeni ilyen szinten. Persze a magam módján edzem őket – a nyers erő mellett a gyorsaság jobban érdekel.

 5. Több, mint 900 méter az a fal, teljesen függőleges és olyan utat mászott rajta Alex Honnold, amit még biztosítással is kevesen tudnak teljesíteni, egy napon belül még kevesebben. Ő két órán belül csinálta meg szólóban.

  Az ujjak edzéséről is csinált videót ugyanaz a norvég, akinek a gyakorlatairól az előzőt küldtem – nagyon érdekes, hogy milyen nagy súlyt helyez az intenzív erőlködések közötti szünetek hosszára. Ez szerintem minden edzésnél fontos, a ziháltatósaknál is.

  Berninek: Komolyan érdekelne, hogy milyen gyógytornákat csináltatsz az istápoltjaiddal. (Istállópoltjaiddal?) Szerintem másokat is érdekelne, meg hogy keversz-e bele légzést is.

 6. válasz Nemes Mihály 2019-02-26 – 1:02 DU.

  Láttam a filmet arról a mászásról – még így nézve a TV-n keresztül is a hideg rázott. Le a kalap előtte, pedig azt hiszem mondta is, hogy bármikor leeshet – mégis csinálja.

  Hát arra én is nagy súlyt fektetek – azokra a pihenésekre, relaxra az erőlködések között. Nemhiába vagyok a világ egyik leglustább embere…..

 7. “Hát arra én is nagy súlyt fektetek – azokra a pihenésekre, relaxra az erőlködések között”

   
  Ez a tudomány is megérne egy misét vagy posztot – a pihenés művészete. Ha túl hosszú, az se jó.

  “még így nézve a TV-n keresztül is a hideg rázott”

   
  Hiába, na, a rázásokhoz nagy az affinitásod…

 8. “Káliumhiányt is mintha emlegetnének ezzel kapcsolatban.”
  K+Mg+Zn-kombóban fogyasztom. 🙂

  “Ne kockáztasd meg, mert 10 méteren, ha nincs orkánszerű szél, akkor más nem tud kiütni, csak a lelked, lelkecském.”
  Tényleg ok volt a lelkecském…a délután most, semmittevés közben is érezhetően levegőszegényebb…nem kicsit.
  Kimentem a kertbe…alig bírtam visszavánszorogni.

  Sorszám kihúzva, lecsüccs… 🙂
  Figyelek, – másztok, rezegtek, vibráltok, ráztok…melyikőtök nyúlt a konnektorba? :-O

  Ölelés 🙂

 9. Én is láttam a tv-ben ezt a srácot. Ezerrel kapaszkodtam az asztal szélébe, olyan tériszonyom volt, mint ide a patak…

  https://www.nationalgeographic.com/content/dam/magazine/rights-exempt/2018/11/DEPARTMENTS/explore/explore-through-the-lens-alex-honnold.ngsversion.1538038805334.adapt.1900.1.jpg

  A pihenés jó dolog. Valamikor a Mohácsi csatát megvívhatták volna mellettem, nem ébredtem volna fel..most minden nyaffantásra…és nem sikerül visszaaludni.
  Nyugibogyó nálam nem hat. (Hol a síró-rívó szmájli?)

  Jó éjt , ölelés 🙂

 10. Üdv mindenkinek😘

  Rita most csak neked☺megszepited az életemet ezzel a stílussal ….nahattt🙌
  Csodallak nagyon! A minap kimentem vásárolni És én is úgy jártam mint te !
  Pár méter után kezdtem fulladni de nagyon( én nem köhögök,parat-panikot se éreztem,az idő is csodás volt És mégis😞éreztem hogy fulladok És jó lenne leülni valahova…de nem volt ilyen lehetőség,tehát mentem tovább,majd csak elmúlik! No de nem múlt el sőt erősödött a fulladás érzet,egy ismerős ramkoszont És kérdezte jól vagyok-e,mert nagyon sapadtan nézek ki…
  Nem volt szusszom,így csak annyit tudtam mondani “kösz jól,csak asztma És fullaszt”
  Sehogy se tudom elfogadni És megszokni ezt a horror hejzetet( világéletemben : gyors,tevékeny,tűzről pattant voltam! Ez a lassúság kikeszit!No de szerencsésen bevasaroltam És hazaértem,rögtön ágyba bújtam az 5 cica mellé😟
  Rita viszket a hátad,törj le egy szimpatikus faagat És vakarozz vele☺

  Nézd mit csinálok én…..mivel nagyon leveses vagyok…..amikor elkészül a leves leveszem És beledobok a fazékba egy evőkanál kakukkfüvet,máskor egy evőkanál utifulapit,majd papsajtlapit( ezeket én szedem És szárítóm…)
  lefedem a levest És amikor fogyasztóm nem érződik hogy nem a megszokott fűszerek vannak benne😏viszont a szervezet hallás a nyakoldoert, Így mindenki jól jár…egészséges,egyszerű És nagyszerű,sőt pénzbe se kerül😃😃

  A szobámba rengeteg cserepes virág gondoskodik az oxigénrol:anyanyelv+ borostyán+kaktuszAloe!

  Na És a múltkori van ígértem az orrcseppet házilag; felfozok egy deci vizet,beleteszek egy késhegynyi tengeri sót + ugyanennyi szodaport felfo És kész is….itt az asztalon a cseppemtos uvegecskebe( nem romlik meg…tehát minden házi És ingyen van!!!! )
  A köhögésedre próbáld meg a mezet- tornával És karamelizalj cukrot töltsd fel vízzel És azt idd tea helyett+ jó lenne napjában vagy 2x mustarmagot nyelni( egy kiskanál mustarmagot ,bekapod És lenyeled vízzel.Nehogy osszeragd!!
  Ott a netten infó a mustaagrol…csodát művel a tudovel!Gyurjad a vitaminokat!
  Rita szinte elfelejtettem ….kohoges megy…hátul a nyakadra a két kezed ujjait nyomogasd( a nyakcsigolya mellett kb.2cm-re…a kezek maguktól odatalalnak.
  Nyomjad napjában többször mind az 5-5 ujjaddal…ott vannak a pontok( sokat segítenek) remélem elmúlik nemsokára ez a fránya kohoges😤
  Puszika És alldjon meg az ég!😘😘😘

  Most Ghepardnak…
  Gyógyulást kívánok,szerintem jó lenne ha látná egy orvos a kezed!
  😎😘☺Légy jó És jol
  ..

  .

 11. válasz Nemes Mihály 2019-02-26 – 2:08 DU.
  “Ez a tudomány is megérne egy misét vagy posztot – a pihenés művészete. Ha túl hosszú, az se jó.”

  Hát a pihenés, relax az nagyon fontos. A test akkor tudja magát rendbehozni, vagy rendben tartani – ha hagyjuk, vagyis hagyjuk működtetni a tudatalattit. Vagyis nem hagyjuk, hogy a gondolataink kénye kedve szerint a test ezt, majd azt, majd amazt – meg mindenféle felesleges dolgot csináljon. Sokszor a kárára. Mert azokkal a cselekedeteinkkel, gondolatainkkal nagyon tudjuk tartani a rossz helyzetet is, mintegy tápláljuk folyamatosan. Hogy ebben elérjünk egy nagyon jó szintet – ahhoz a légzésnek nagyon nagy szerepe van – a légzést lehet úgy is nevezni, hogy a lélek tükre. Régés régen a régi nyelvekben a két dolgot egyetlen szó jelezte. Az egyik hat (nagyon hat) a másikra. Így, ha az egyiken megtanulunk uralkodni, akkor az a másikkal is menni fog.

  “Hiába, na, a rázásokhoz nagy az affinitásod…”
  Hát azt valahogy sikerült elég jól kifejlesztenem. Ezek segítenek gyorsan elérni a maximális relaxált állapotot is – mikor pár mp alatt elérem még a hidegrázástól is kisebb gyors kilengéseket. Például a szemekkel – akkor csukott szemekkel megjelenik a sárga fény (hogy miért és hogyan azt írtam) – és szinte mintha pillanatok alatt mélyen aludnék. Ha fekszek, akkor már alszok is, meg üléskor is. Még gyaloglás közben is el tudom érni, csak akkor már veszélyes, mert……. A vonatban (45 percet megyek benne, ha gyorsítottal megyek, akkor 33 perc) például edzésként sokszor eljátszom – általában az a rezgés megáll magától olyan 1-2 percen belül és felébredek. A légzést kell összahangolni ezekkel a vibrációkkal – ez akkora lelki békét ad, hogy máris a tudatalattiban vagyunk.

 12. válasz bolond lány 2019-02-26 – 10:10 DU.
  “Én is láttam a tv-ben ezt a srácot. Ezerrel kapaszkodtam az asztal szélébe, olyan tériszonyom volt, mint ide a patak…”

  Nekem tetszenek az ilyen emberek – akik feszegetik a határokat. Tudja, hogy akármelyik pillanatban ott vég, de mégis megy – ha az ember nézi a TV-ben és próbálja magát egy kicsit beleélni, hogy mit is csinál az az ember – már úgy is elég kemény átélni.

  “A pihenés jó dolog. Valamikor a Mohácsi csatát megvívhatták volna mellettem, …………”

  Tehát valamikor tudtad, Benned van ez, csak elő kell kaparni. Most rengeteg gondolatod van a nap folyamán, ami nagyon zavaróan hat – és nagyon kihatnak a légzésedre, meg a lelkedre is….

 13. válasz Eva 2019-02-27 – 12:02 DE.

  “Rita most csak neked, megszepited az életemet ezzel a stílussal ….nahattt”
  Nekem is tetszenek az irományai, még abban a rossz helyzetében is tud humoros és egy kicsit vidámabb lenni. Ha a test rosszalkodik, akkor a lélek is követni akarja. Ki kell valahogy törni ebből az ördögi körből…

  “Most Ghepardnak… Gyógyulást kívánok,szerintem jó lenne ha látná egy orvos a kezed! Légy jó És jol”

  Köszi szépen, de amúgy nincs semmi bajom, nem fáj, nem zsibbad semmi – csak egy kicsit még szét van hangolódva minden. Majd rávezetem a testem a helyes ritmusra. A jó kérdés, hogy kinek lenne jó, neki vagy nekem? Helyettem nem csinál meg semmit, az biztos….

  Köszi, igyekszek jó lenni és jól lenni is – na meg ezt kívánom mindenkinek is.

  1. Üdv Mindenkinek És gyógyulást !

   Most Ghepardnak😘köszönöm hogy írtál! Ilyent ti meg nem lattatok( jó hogy nem lettem orvos! Egészen kivagyok ,amikor valaki beteg😞)
   Kutatom- keresem a megoldást…nézd Ghepard mit találtam az Alagutra;
   Videókat angolul,de mutatják És megérted! Videó címek…1) Carpal Tunnel Syndrome : Fast Naturál
   2)Videó Carpal Tunnel Relief Exercises
   3) Carpal Tunnel Self massage fix
   4)Self Acupuncturessu re fotó Capral Tunnel Syndrome
   Tehát ha beírod akkor mutatja a masszázst+ az akupunktúra pontokat+ torna…érdemes megnézni !!!!
   Van itt egy magyar cikk is,olvasd el!
   Címe Alagút Szindróma gyógyítása műtét nélkül,gyogytornaval !
   Lehet hogy átvált az írásom erthetetlenne ahogy elküldöm( ezt csinálja amióta frissítettem) de te csak keresgely ,ne hagyd magad☺)
   De azt is olvastam erről a horror Alagutrol,hogy nem jó neki a meleg víz!!
   Viszont jó a fehér,savanyo bor hideg borogatás + a gyulladásgátló krém+ stimulálni a konyokot+valami ragasztó szalag( neve; Kinesio Tape) ez tehermentesíti az inakat!
   Igyál bodza,menta es akácvirág tejat ez jó neki!
   Kívánok minden jót És remélem egy picit megérted ezt az alagút mesét( most olvastam hogy rengeteg ember szenved tolle😟 ,inkább nőket támad!
   Elgondolkoztam ezen…aztán rájöttem; te olyan finomlelku,szerény,jóindulatú vagy …finom női lélek felé…..gondolom ezért választott téged !
   Puszika légy jó És jól,gyógyulást kívánok!😘😆✋!!!!!

   Rita átváltott az írásom És írtam egyél mézet tormaval! Ez tornát írt☺☺☺
   Nézd miket keresgéltem neked is a köhögésre+ nyakoldasra+horgokre!
   Idős ,székely nénik ajalgatja És szerintük garantált a gyogyulas!
   Leírom egy párat,te majd válaszd ki amelyik szimpatikusabb És legalább 3 hónapig használd ( 1-2 szer)
   Murokbol főtt szirup
   Pergeld meg a cukrot( Karamerizald)de tégy bele köménymagot is ..
   Savanyokaposzta le
   Lenmagot mezőbe És 3 napig erlelni,utánna gyúrni! No ezekkelkell kezdeni a napot( persze amelyik szimpatikusabb !

   Tejak ami garantáltan megszünteti azt a fránya köhögést;
   Baberlapi teja
   Bodza teja
   Akácvirág…
   Menta….
   Útifű..
   Kakukkfű…
   Gyermekláncfű…..
   Lilahagyma…..
   Arvacsihany….
   Pipacs virága….
   Kankalin….
   Zöld dió burka…

   No amelyik szimpatikusabb És elérhetőbb…..A néni szerint a makacs köhögés eláll 3 hónap múlva…tehát májusra el is felejthetetlen ez a fránya terrort!
   Kívánok minden jót …puszika….légy jó És jól 😘😘😘
   Most jut eszembe….a mellkas stimulálas mint írod nem jött be nallad😵HM…..olyankor taszkodj a terdedre ,hajtsd le a fejed….hogy tudjon kijönni..!

 14. Köszönet mindenkinek a szavazatokért 🙂
  A lábfejgörcs lehet szimpla magnéziumhiány – bár az inkább a vádlit szokta húzni, de lehet a periférás idegrendszernek valamiféle vicce. Ha nem ellenjavallt – bár még nem hallottam hogy gond lenne vele – Milgammával lehet kicsit kenegetni az idegpályákat, vagy halolajkapszulával, bár az elsőben én jobban bízom.
  Azon tűnődtem, lehet, Ghepard kéztövét is megsegítené kicsit…

 15. Remélem Berni, sikerül! 🙂
  A Milgammás ötletet köszönöm, hallomásból ismerem is, most majd megismerkedünk közelebbről. 🙂

  “Nekem tetszenek az ilyen emberek – akik feszegetik a határokat. ”
  Nekem is.. azt irigylem, hogy talán tudják is a határaikat. Túlmennek rajta, és mégis túlélik…bár itt, egy mellényúlás…jajjjj!

  Éva, tündér vagy – ki fogom menteni a házi szerek receptjét, és ki is próbálom őket. A méz alap – csak néha elfelejtem, hogy van…. :/ Nem baj, majd a Milgamma mellé kérek Quarelint is 🙂

  Most dolog, bolond nap volt – illetve inkább sűrű…de élhető 🙂

  Mindenkinek szép estét, sok levegőt kívánok!
  Ölelés 🙂

 16. válasz Eva 2019-02-27 – 11:31 DU.
  “Most Ghepardnak, köszönöm hogy írtál! Ilyent ti meg nem lattatok( jó hogy nem lettem orvos! Egészen kivagyok ,amikor valaki beteg)”

  Akkor még nem vagy az tuti, mert azokat nem igen izgatják fel a betegek.

  “Kutatom- keresem a megoldást…nézd Ghepard mit találtam az Alagutra;….. ”

  Nagyon aranyos vagy, megnéztem pár videót, meg a magyar cikket is elolvastam. Én nem kerestem semmit (pedig találtam volna sokat azt hiszem). Ilyesmiken már túl vagyok, most a finomhangoláson – a gyorsaság elérésén szorgoskodom a finom és gyors vibrációkkal. Nagyon sok helyen és nagyon sokat csinálhatom. Kb minden kilégzéskor (mert akkor veszik át a sejtek a vérből az oxigént) beremegtetem a karom mindenestül. Minél tovább fújom ki, annál jobban, gyorsabban, könnyebben, finomabban megy. A reakcióidő is akkor a leggyorsabb, mikor bizonyos mennyiségű levegőt már kifújtam és közben egy nagyon pici ideig begerjesztettem az izmokat. Ezért aztán így csinálom, mert így talán a leghatásosabb – és veszem is észre ezt.

  “Viszont jó a fehér,savanyo bor hideg borogatás + a gyulladásgátló krém+ stimulálni a konyokot+valami ragasztó szalag( neve; Kinesio Tape) ez tehermentesíti az inakat!
  Igyál bodza,menta es akácvirág tejat ez jó neki!”

  Ilyesmik meg se fordulnak a fejemben, ezeken már rég túl vagyok, 2003-tól minden igyekezetem, hogy élettel (mozgással, vibrációval – az élet maga a mozgás), érzelmekkel és légzéssel próbálom helyrepofozni az elcsesződöt vagy sérült darabokat rajtam.

  “Kívánok minden jót És remélem egy picit megérted ezt az alagút mesét( most olvastam hogy rengeteg ember szenved tolle, ,inkább nőket támad!”

  Értem én, azt is értem, hogy mi folyik a kezemben, meg a testemben. Az az elfekvés, hosszú ideig tartó leszorítás nem fért bele. Ha az nincs, akkor semmi ilyesmi nem lett volna.

  “Elgondolkoztam ezen…aztán rájöttem; te olyan finomlelku,szerény,jóindulatú vagy …finom női lélek felé…..gondolom ezért választott téged !”

  Ez igaz, jól látod, erős vagyok, gyors is – de tényleg inkább olyan női lélek. Lehet ezért is történt, de inkább azért, mert szerencsétlenül sokáig elszorítottam alvás közben. No meg az is átfutott az agyamon, hogy előre megmondtam, hogy a tavalyi februári legjobbamat is simán hozni fogom. Hát nem sikerült (55 centi hiányzik), van még a mai utolsó februári nap – mindenesetre kimegyek és megpróbálom, majd meglátjuk.

  “Puszika légy jó És jól,gyógyulást kívánok!😘😆✋!!!!!”

  Köszi szépen, igyekszek – s mindenkinek a legjobbakat.

  VÁLASZ Névtelen 2019-02-27 – 11:04 DE.
  “Azon tűnődtem, lehet, Ghepard kéztövét is megsegítené kicsit…”

  Hát azt hiszem azt nem fogom megtudni, mint írtam – én élettel (mozgással, vibrációval – ez az élet maga), érzelmekkel és légzéssel próbálkozom. Ezekben mindig bízhatok, ha jól csinálom – s az minden igyekezetem, hogy jól csináljam.

  VÁLASZ bolond lány 2019-02-27 – 7:01 DU.
  “Nekem is.. azt irigylem, hogy talán tudják is a határaikat. Túlmennek rajta, és mégis túlélik…bár itt, egy mellényúlás…jajjjj!”

  Ezek még akkor is visszamennek, ha túlélik a gebaszt és hajszálon múlt az életük. Kb én is ilyen vagyok, tudom, hogy veszélyes dolgokat (is) csinálok, bármikor ráfizethetek (jópár sérülésem is volt) – de tudom azt is, hogy ez éltet és ez visz előbbre.

 17. Már mikor hazaértem a vonatról tudtam, hogy semmi esélyem se lesz – a szélirány és erősség miatt. Az akár 12%-ot is jelenthet – tehát esetemben kb 6 métert is. Februárban a legjobb esélyem 3 hete volt, csak akkor még a kezem nem volt olyan jó állapotban, mint mondjuk tegnap is volt már. Három hete 55 centi hiányzott ( a hétvégén 70 centi), tegnap több mint 2 méter, pedig a kezem sokkal jobb, meg az összhang is a testben. Hát ez van, hálásnak kell lennem, hogy legalább ennyi sikerült – remélem, hogy lesz javulás a továbbiakban. Persze a tavalyi márciusi legjobb már magasabban van a februáritól.

 18. Szép napot kívánok mindenkinek😘
  Kérlek jelentkezzetek; Jusztina,Krisztikem,Zsolti 1 És Zsolti 2 nagyon sokat gondolok rátok !!!
  Zsuzsa És Ebentyu hogy vagytok? Itt a tavasz És remélem mindenkinek most már könnyebb lesz!János??!!! Nagyon elhallgattál,remélem minden ok ?!
  Bohoka lány nézd mit találtam a horror köhögésedre,írd be kérlek És informalodj! Egy kicsit furcsa a címe de ennél komplexebbet nem találtam….mégiscsak tudták a régi öregek És az indiánok hogyan kell a természet adta lehetőségeket kiaknázni,ezekkel gyógyultak mert akkor még nem voltak csodagyogyok!
  Tehát írd be ; Martilapu cigaretta es keresgely! Roppant hasznos !Relem az itt lévő infók sokat segítenek És örökre megszűnik a köhögés! A múltkor írtam 3 hónapig inni a tejat,napi 2-3 át!
  Ghepard csodallak És kívánom tiszta szívből hogy ez az alagút nemsokára a múlté legyen!
  Sokszor elgondolkozom ,miért van ennyi furcsa- horror dolog napjainkban ?!?!?!
  Most láttam a tv- ben hogy egy baba szíve a homlokán volt születéskor! HM😫 😫😫…
  Mindenkinek kellemes hétvégét És gyógyulást kívánok💓puszika Nektek ,írjatok!!!! Legyetek jók És jól😘

 19. válasz Eva 2019-03-01 – 8:31 DU.
  “Ghepard csodallak És kívánom tiszta szívből hogy ez az alagút nemsokára a múlté legyen!”

  Köszi szépen. Én is remélem, hogy lassan majd teljesen visszajön az erő a kezembe és az egész testembe. Nem egyszerű azért ez, hisz gyakorlatilag teljesen béna/rokkant volt a kezem – és emiatt az egész test széthangolódott, legyengült. Még nem az igazi, de jön a tavasz és bízom abban, hogy lesz ez még jobb is. A javulást látom és érzékelem, türelmesnek és kitartónak kell lennem.

  “Sokszor elgondolkozom ,miért van ennyi furcsa- horror dolog napjainkban ?!?!?!”

  Régebben is voltak ilyesmik, csak nem volt annyira gyors és hatalmas az információáradat – no meg manapság sokkal több ember is él a Földön, így több a kalamajka is.

 20. Szervusztok!
  Kedvem lenne egy karikatúrát rajzolni Ghepard kettővel följebbi’ hozzászólása nyomán, én ma reggel a szélirány és az erősség folytán a vasvillát nem tudtam a kezembe venni, nem a gerelyt. Nem sokat aludtam az éjjel, féltem, hogy valami történik, odakinn minden mozgott, zörgött, csattogott, de hősiesen bevallom, nem szívesen megyek ki éjjel egyedül, volt már, hogy földhözcsapott a szél, és felállni nem mindig tudok egyedül. Most is jól be voltam sz@rva, hogy a lovak kijönnek, hogy a szél esetleg eltépi a villanypásztort, vagy valami összetörik, de csak az udvar közepén összerakott építőnyag takarófóliáját tépte le – úgy dobálta le róla az 5-10 kilós köveket meg nagy téglákat, amivel leszorítottam, mint a kockacukrot. A lovak teljes létszámban a dombtetőn ácsorogtak, én meg gondoltam, a beállóba rakom a reggelit, el ne vigye a szél az orruk elől, hát, széllel szemben nem volt könnyű felvinni, hosszú idő óta megint sikerült istenesen befulladni. A dolog pikantériája, hogy amúgy sem könnyen vettem a levegőt, mert fél hat lévén, még nem jutottam el a szokásos, reggeli hörgőkisöprésig, nem úgy terveztem, hogy ilyen korán kimegyek, de hát háromtól ötig csak az elszántságot próbáltam gyűjteni ahhoz, hogy kidugjam az orrom megnézni, szétrepült-e már az udvar meg a ‘pásztor.
  Az istenverte jószágok a tetejébe még be sem álltak a beállóba, nem voltak elég éhesek, amint megzörrentette a szél a tetejét, pánikszerűen pördültek kifele.

  Kicsit lelkifurdalásom van, mert a karámtakarítást ma is elsunnyogom, úgy éreztem magam odakinn’, mintha egy túlságosan felfújt mentőmellény lenne rajtam, vagy egy páncél, ha kívül-beül fázik a mellkasom, sokszor járok így, pedig polárt is vettem meg pufi mellényt. Nem sok kedvem van kimenni, mostanra megmelegedtem, próbáltam magam kiköhögni, de már megint olyan érzés, mintha enyvvel öntötték volna ki a mindenféle kis üregeket ott bent, nem éri meg az erőlködést, úgyhogy lehet, bent ma ez is bent marad. Néha kipillantok a fákra a szembeni telken, hogy rázza-e még őket a szél, ha már nem hajladoznak, majd megpróbálom magam meggyőzni, hogy kimenjek ganézni, délután meg tornáztatni a lakóotthont’ 🙂

  Nem felejtettem el, Mihály, mesélek majd róla, mit csinálok, csinálunk talajon és lóháton 🙂 Légzés csak annyi van benne, amennyi a nyújtódzásokat kíséri, bár a lovassegítségeknek – pl. a megállításnak, illetve a testsúly, a derék használatának nagyon fontos eleme, segítője a jól időzített, mély be,- és kilégzés. A finomra lovagolt lovat akár egy mély sóhajtással is meg lehet állítani (igaz, nem csuma’ vágtából).

 21. Sziasztok!!
  Remelem mindenki jol van.voltam t.gondozoba.irt a doki neni nekem inhalacios oldatot berodualt.es hozza natrium klorid infuziot.nem irta ra a receptre h.h.kell adagolni.igy senki nem tudja.tudna nekwm ebben valaki segitteni???sajnos hivtam tobbszor a dokikt.kapcsoljak is.de felmar nem veszi.koszi a segitseget elore is!!mindebkinek szep hetet!!😊

  1. Szép napot kívánok mindenkinek!!!

   Krisztikem örvendek neked És kierzodik a vibrációdbol hogy egy kicsit jobb a kozerzeted És a hangulatod😘
   Nagyon csodálom viszont a “sorstarsak ” hozzá állását a kérdésedre!😞😞😞
   Roppant segítőkészek nagy serényen!!!😎Hm!!!!?

   Krisztikem kérlek ha valami érdekel És nem kapsz operativan segítséget; mindig írd be a gugliba barajaba a kívánt témát És ott válaszolnak És segítenek világosan látni!!!
   Pl: Útmutató a Berodual inhalacios hasznalatahoz !
   Én ilyensmit nem használtam,nem is ismerek épp ezért forduly kérlek a gép srgitsegehez! Kívánok neked minden jót És könnyű szuszogast……puszika😘

   Ghepard üdvözöllek😃ritka intelligens,informált,intuitiv,segitokesz És okos ember vagy!!! Bizony(És még sorolhatnám a sok pozitív tulajdonságot amikkel megáldott az Ég!!!! )

   Bizony az állatok nagyon intuitívak ( én úgy érzem hogy a növények is épp ilyen intelligensek És okosak mint az allatok)
   Láttam egy videót amit Kovacs Magyar András( táltos) mutatott be a növények beleerzo képességeiről! Érdemes megnézni( azt hiszem jól emlékszem a nevére)
   Ghepard kebzeld van egy törött szárnyú galambom a kamarában ( télen)Beszélek vele sokat És a cicáknak testvérke…nem bántják!!!!….Imádom az állatokat!!!

   Mindent ért,kebzeld kimegyek azzal a gondolattal hogy adjak neki egy kis csemegét….. már kiabalja nagy örömmel( ha Bubu….ha Bubu…..)
   …vagy tízszer ,nagy örömmel,mert tudja ,érzi,intujalja hogy csemege következik!
   Tehát alig gondolom ki ő már tudja!!!!!
   A cicák közt bátran sétál,mert Ő tudja hogy testvérke És családtag,ennivaló!!
   10 éve mentettem meg,de megérte..rengeteget tanultam tolle!
   Bizony nagyon “emberséges” …..lehet tolle tanulni! Imádom!!!!
   Ghepard remélem gyógyul a kezed,kívánok minden jót És azt hogy örökre költözzön ki az Alagút a kőszikla bá!!! Én minden horrort oda zárok be☺

   Legyetek jók És jól!!! Üdv mindenkinek🙋

 22. válasz Berni 2019-03-05 – 9:31 DE.
  “Kedvem lenne egy karikatúrát rajzolni Ghepard kettővel följebbi’ hozzászólása nyomán, én ma reggel a szélirány és az erősség folytán a vasvillát nem tudtam a kezembe venni, nem a gerelyt.”

  Hát hogy lassan melegszik a Föld (hogy gyorsabban, mint pár éve gondolták) – ez meg azt is hozza maga után, hogy nagyobb szelekre is számíthatunk térségünkben is, no meg hogy gyakoribbak is lesznek.

  “Nem sok kedvem van kimenni,………..”

  Nekem is beugrik ez néha, de elhesegetem azzal, hogy egyszerűen ki kell mennem, túlélem és aztán bent is sokkal jobb lesz.

  “A finomra lovagolt lovat akár egy mély sóhajtással is meg lehet állítani (igaz, nem csuma’ vágtából).”

  Az állatoknak nagyon kifinomult érzékszerveik vannak (mert azokat használják és nem mindenféle kütyüket), sok mindent megéreznek, amit az ember nem.

 23. Sziasztok! Most csak röviden! (Sok minden történt, de ehhez még öszze kell magam szedni, hogy valami értelmes süljön ki az irományomból.)
  Kriszti! Nehezet kérdeztél, mert -elvileg- egyénre szabott a Berodual használata! Egy pár példa és próbálj meg ebből választani. A keverési arány: 1 rész Berodual, 4 rész sóoldat (infúzió) a tartály cca. félig legyen, ha használod. Legegyszerűbben fecskendővel tudod kimérni, vagy pedig a félig töltött sóoldatba 15-20 csepp Berodualt tégy. A másik arány 2 rész Berodual 3 rész oldat. Van, aki azt mondja, hogy 3 “adag” elkészítve és azt 15 szippantásonként használd, van a másik szempont: 2-3 óránként csontra kiüríteni a tartályt és újat tölteni. (ez, sztem, csak súlyos esetben használatos!) Még egy mód: napi 3 x 15 csepp, de/ill., szükség szerint használd. Ha úgy érzed hogy valamelyik bevált, hamar és könnyen oldja, amit kell, akkor maradj annál. (A kórházban, az intenzíven 2 óránként kaptuk, napi 8 alkalommal és kiürülésig inhaláltunk..) Mindenképpen figyelj arra, hogy a Berudual, ha sokat használod és érzékeny vagy rá, vagy szives vagy, akkor megtekeri-meghajtja a szívet.
  További szép és oxigénnel dúsított napot!

 24. Sziasztok Mindenki!
  Lassan jön a tavasz, bújnak a tulipánok,nárciszok a kertekben és reméljük,hogy ezzel a mi levegőnk is jobb lesz, a hangulatunk meg főként.
  Kriszti – nem ismerem amit kérdeztél a Berodualt én spray formájában használtam, a szivem nem birta,igy ventolint használok. Inhalálásra nekem régen salvus vizet ajánlottak,de az meg olyan sós volt,hogy még másnap is sós volt a szám tőle.
  Nem tudom,hogy ezt most azért adták-e,hogy a váladékot fel tudd köhögni,vagy miért?
  Évikém itt nem arról van szó,hogy nem akarunk a másiknak segiteni,hanem arról,hogy ha nem ismerjük akkor jobb ha nem kavarunk bele, látod Zsolt jobban tudott benne segiteni,Ő ismeri.Mihály aki mindenben segit ha ismeri,de ezek szerint ő sem tudott benne tanácsot adni. Sajnos nem mindenki van olyan állat közelében,ami segiteni tudna a gyógyulásában, ezért marad nekünk a kütyü használata, lehet,hogy nem olyan hatásos,de ha ez van,ennek is örülünk ha segit.
  Zsolti1 remélem majd beszámolsz mi történt a hosszú hallgatásod alatt,várjuk,mert hiányoltunk.Zsolti2 hol van?
  Rita várom,hogy irjál, hogy állsz a Symbicort-tal, köhögtet még?
  Mihály remélem nincs semmi baj,régen irtál már nekünk, a házi feladatot továbbra is teljesitem, 7 km tekerés,légzőgyakorlatokat csinálom, házi munka is megy,de azt hiszem a kertben nem sokat fogok csinálni,mert az még nem megy,de majd belejövök.
  Krisztikém biztosan fujtál is légzésfunkciót mértek, milyen lett az eredményed,hogy ilyen inhalálásra került sor?
  Kivánok mindenkinek jó egészséget,jó levegőt és most már a sok front ha elmegy irány a szabad levegő. Nálunk délután még mindig nem tanácsos kimenni hosszabb időre,mert a fűtéssel járó rossz levegő itt marad.

 25. “Mihály remélem nincs semmi baj, régen irtál már nekünk”

   
  Kösz az aggódást, megvagyok, az egyik térdem fájt egy kicsit (nagyon), minek kapcsán századszor is rájöttem, hogy igen, bizony, tornáztatni, erősíteni, nyújtani kell, ezzel kapcsolatban találtam jó oktatósat, meg egy másikat is és még van sok. Egy kis tüdőlötyögés kombinálva egy kis izületi fájdalommal nagyon jó keverék, azt hiszem, nem kevesen vagyunk, akiket ez néha lecsap.

  “Nem felejtettem el, Mihály, mesélek majd róla, mit csinálok, csinálunk talajon és lóháton…A finomra lovagolt lovat akár egy mély sóhajtással is meg lehet állítani”

   
  Máris írtál valami nagyon-nagyon érdekeset, várom a folytatást. Ha már nagyon türelmetlen leszek, bánatosan nyeríteni fogok kicsit, szerintem az nálad hat.

  “úgy éreztem magam odakinn’, mintha egy túlságosan felfújt mentőmellény lenne rajtam, vagy egy páncél, ha kívül-belül fázik a mellkasom, sokszor járok így, pedig polárt is vettem meg pufi mellényt”

   
  Belül fázik igazán, hányszor mondjam. Sál vagy maszk az arcra.

  “én ma reggel a szélirány és az erősség folytán a vasvillát nem tudtam a kezembe venni, nem a gerelyt”

   
  Megállapítom, hogy egyes tüdőbetegeknél kialakul valami vonzalom hosszú, hegyes dolgok iránt. Biztos egy szövődmény. “Kinek a gerely, kinek a vasvilla” – tartja a régi pulmonfalvi mondás.

 26. válasz Eva 2019-03-06 – 11:57 DE.
  “Ghepard üdvözöllek😃ritka intelligens,informált,intuitiv,segitokesz És okos ember vagy!!! Bizony(És még sorolhatnám a sok pozitív tulajdonságot amikkel megáldott az Ég!!!! )”

  egy kicsit igyekszem, de semmi különös, csak egy ember vagyok a sok közül

  “Bizony az állatok nagyon intuitívak ( én úgy érzem hogy a növények is épp ilyen intelligensek És okosak mint az allatok)”

  igen, szerintem is a növények is nagyon figyelemre méltóak

  “Láttam egy videót amit Kovacs Magyar András( táltos) mutatott be a növények beleerzo képességeiről! Érdemes megnézni( azt hiszem jól emlékszem a nevére)”

  én már régen olvastam és láttam is a TV-ben ilyesmikről, például azt is láttam, hogy valami zenére (hangvibrációra) kb 40%-al nőtt a szőlőhozam (azt hiszem a DISCOVERY SCIENCEn láttam jópár éve)

  “Ghepard kebzeld van egy törött szárnyú galambom a kamarában ( télen)Beszélek vele sokat És a cicáknak testvérke…nem bántják!!!!….Imádom az állatokat!!!….”

  ez nagy plusz Neked, hogy ennyire imádod az állatokat, én is nagyon szeretem az állatokat, de eddig még nincs szándékomban tartani otthon valamit – kint csodálom őket és sokszor trükközök velük

  “Mindent ért,kebzeld kimegyek azzal a gondolattal hogy adjak neki egy kis csemegét….. már kiabalja nagy örömmel( ha Bubu….ha Bubu…..)…vagy tízszer ,nagy örömmel,mert tudja ,érzi,intujalja hogy csemege következik!”

  ezt elhiszem, nagyon kifinomult érzékszerveik vannak

  “Tehát alig gondolom ki ő már tudja!!!!!”

  ő már hamarébb tudja, még azelőtt pár tized másodperccel, hogy átfut az agyadon – mert ahhoz hogy átfusson az agyadon, valaminek el kell indulnia ott bent – na a galamb (meg más állat is) már ebből tudja, hogy mit fogsz gondolni

  “10 éve mentettem meg,de megérte..rengeteget tanultam tolle!
  Bizony nagyon “emberséges” …..lehet tolle tanulni! Imádom!!!!”

  nagyszerű, ez a kapcsolat sok érzelemmel gazdagít és erőt ad Neked is

  “Ghepard remélem gyógyul a kezed,kívánok minden jót És azt hogy örökre költözzön ki az Alagút a kőszikla bá!!! Én minden horrort oda zárok be☺”

  kezdetben gyors volt a javulás, de egyre tovább egyre lassabb a javulás – az utolsó 1-2% a legnehezebb (ez gyakorlatilag minden gebasznál így van) és a legtovább tart (már ha egyáltalán vissza lehet hozni 100%-ig), türelmesnek és kitartónak kell lenni, igyekszem……

 27. Sziasztok, mostanában rohangálok csak (módjával), de ezt találtam:
  https://kuffer.hu/11-nyujtogyakorlat-a-nyak-es-vallmerevseg-enyhitesere/?utm_content=buffer79982&utm_medium=fbpage&utm_source=csajszinet1&utm_campaign=ga

  Tudom, vannak fent hasonló célzatú gyakorlatok, de a nyak, váll is elég merev nekünk, amikor a parával a fenekünkben próbálkozunk felhúzott vállal, behúzott nyakkal….szóval, talán nem haszontalan… 🙂 Ugye, Mihály? Áldásod rá? 🙂

  Nagyon örülök, hogy rég látottakat is látok most itt megjelenni, de most csak egy ölelésre érek rá – majd jövök valamikor egy KV mellett…
  Addig meg, az az ölelés 🙂

 28. “Tudom, vannak fent hasonló célzatú gyakorlatok, de a nyak, váll is elég merev nekünk….szóval, talán nem haszontalan”

   
  A nyújtás hasznos biza, köszönjük a linkeket.

 29. Sziasztok!!
  Koszi a valaszokat Eva, Marika ,Zsolt 1.
  A fujasom most jobb lett.miutan haza jottem a korhazbol.regebben 37.most 45 lett.javult.remelm ti is jol vagytok!!!lehetseges ettol az oldattol.korhazba ezt is adtak.igy dr.no felirta itthknra is.patikaba azt mondtak surun ne hasznaljam.mert hozzaszokom.es az nem jo!!ezert ritkan is hasznalom.
  Mindenkinek kellemes hetveget!!!jo levegot!!☺☺😚😚

  1. szia!
   Ezek szerint 45%-os a fev1- értéked, ha jól olvastam, nos ez -55-60éves kor esetében, 1,5-1,7liternek felel meg, nem sok, itt már dominál a hörgők növekedett légúti ellenállása, ami hosszú évek alatt alakult ki..
   Nálad mi váltotta ki ezt a betegséget, és mikor állapították meg a copd-t..
   nekem is hallatszik a gyors kifúvásnál, a tüdő-hörgők akadályozottsága, szűkülése miatti szürcsögő hang, pedig nálam a fev1- érték 4,7-4,85liter. Vitalograph asma1- műszerrel szoktam mérni..evés előtt, reggelente.

 30. Sziasztok! 🙂
  “A nyújtás hasznos biza, köszönjük a linkeket.”
  Tudom, hogy vannak itt fent nyújtógyakorlatok – nem is kevés, és valamennyi hasznos. A nyak-vállra azonban ez új volt számomra…így gondoltam, nektek is kínál újdonságot.

  Sűrű napok voltak – most már lecsengenek. Volt, hogy közben iszonyú nagyot aludtam …éjjeli megébredés nélkül. Akkor, amikor már a belem is lógott. Igaz, voltam fáradt, de nem aludtam el délután, meg korábban – csokorba szedtem az álmosságot-fáradtságot és egyik nap elmaradt sorozat, olvasás, minden – beszunya és reggel magamtól ébredtem. Marha jól esett. Igaz, közben voltak felületesen alvós éjjelek, meg ébredések is szép számmal..de amikor összegyűlt annyi, hogy tudtam aludni egy szuperet – az jó volt.

  A napjaim továbbra is olyanok, hogy délelőtt megváltom a világot, délután meg kezd elfogyni a hatása a fújásoknak..hiába fújhatok pluszit a Symbicort-ból, valahogy hiányzik mellé a Bretaris …az viszont nem fújható.

  Hétfőn voltam megint tekeregni a barátnőmmel, elsétáltam elé – majdnem 900 métert…2 óra körül, amikor azért már kicsit lógni kezd a belem az itthoni tennivalóktól. Nem volt különösebben para , viszont fél levegővel mentem egy idő után. Ja…és szembe fújt a szél!!!!!!!! Nem kicsi….
  Valaki írta itt, hogy laza izomzattal könnyebb minden…hát, ez az..a fájó gerincemet tartani, menni, közben levegőt venni..na, ez pl. még munkát igényel. Megyek, szép lassan igyekszem lélegezni, ehhez képest félig jön be, kifelé is olyan felületesen, és az után 10 m-rel, hogy megjelent a gond, ez van végig…és fárasztó. És levegőhiányos….pedig, alapvetően még para nélkül megyek, mert már tudom, hogy ez jelentkezni fog – onnan viszont inkább bosszant. Olyan, mintha egy adott méretű csőben lennék, ami egy idő után szűk lesz..és aztán persze fújtatok, mint akit meghajkurásztak.
  Nyilván, nem véletlen a 30%-kal…de jó lenne, ha legalább a dolog ténykedős része menne simán.

  Nekem ez az időjárás egészen bejön…nem fázom, nem kell egy rakat gönc, amibe egy idő után beizzadok, így még a szelet is jobban bírom.
  Igyekszem nem bezabálni (most épp töpörtyűt falok 😀 ), mert az is elviszi a levegőt…ill. elfoglalja annak a helyét a kaja.
  Igyekszem tartani a napi 6ezer lépést, néha túlteljesítem, és megpróbálok minél többet egyszuszra…de nem erőltetem, ha fáradt vagyok.

  Marikám, a Symbicort nem annyira…a Berodualnak van pia ereje…és néha kell, akkor marja végig a gigámat, meg az egész hobelevancot a nyakamon belül. Neked hogy vált be végül?
  Várom, hogy a brinyóm megjavuljon… a szobabicóra sztem keresztet vethetek.
  Nagyon örülök mindenkinek, hogy látom – lassan mehetünk Éva nyomába – vár a természet, nyílnak a virágok, és néha olyan madárcsicser van, hogy az embernek kedve lenne beszállni…szó szerint 😀

  Néha énekelek, de az is elviselhetőbb délelőtt…

  Anno megfogadtam, hogy vagy lesz egy fekete paripám, vagy egy H&D-m….erre mit kapok? COPD-t…

  Na, legyen szép a hétvégétek, legyen sok levegőtök, napsütésetek! Kissé kavarcos lett megint – de mit vártok egy dilinyóstól? 😀 😉
  Ölelés 🙂

  1. Szép napot kívánok mindenkinek😘
   Bohóka lány,te ilyent meg nem láttál,állandóan téged leslek…aztán felcsillan a szemem És habzsollak!!!😊Nagyon ügyes vagy És ez a stílus…?! Nem lehet betelni vele 😘😘😘
   Menj ki a Termeszetbe( a helységek túl porosak!)…itt énekelnek a madarak+ várnak a Manokak És a Természet Szellemei+ a fák+ a jó levegő+ a gyógynövények stb.Minden ingyen van És feltoltodsz energiaval- egészséggel!!! Márciusban én is indulok fákat ölelni És hangosan mondogatom mindenre ” szeretlek” megértik És hallasak nagyon!!! Csodálom hogy nem tudsz aludni …..én leteszem a fejem És 8-9 órát kialszom ,anélkül hogy megmozdulnek”…no de ettől szép az élet És nem monoton,hogy nem vagyunk egyformák!☺Fojtatom;
   Szerencsére a “csapatom* épp olyan mentalitású mint én,így nem néznek bolondnak!!!Déltől késő estig9-10 ott vagyunk,bizony😉Rengeteg dolgot ad a természet ,most; borostyán,martilapu És csodás köveket fogok szedni+olelem a fákat(igy energiát is) Figyeld meg majd a Fa hív ,ők döntik el hogy kit kell megölelni( a hangjuk benned jelez!)
   Rita,gyujts meg napjaba többször babérlevelet És szuszogd be a fustjet+ gyurjad a vitaminokat+ Fe( na ez oxigént termel a szervezetbe)+ rengeteg fojadekot( leves,teja,víz,gyümölcsök) garantáltan jobb lesz az életed,no persze a természet + a faoleles!!!!!
   Áldjon meg az Ég minden angyalaval!
   Puszika És gyógyulást !;😘😘😘

   János örvendek neked( aggódtam)
   Márciustól beindulnak a dolgok És minden kialakul! Tudom!!!! Fel a fejjel És kívánok sok sikert neked!🙋

   Zsuzsa És Ebentyu!!! Jelentkezzetek!!!
   Nagyon aggódom ,túl nagy a csend😱

   Ghepard, minden percben ott a gondolatom nallad: hogyan tudsz enni,öltözni,fesulkodni,borotválkozni ???stb.😵 Kívánok gyors gyogyulast!
   Alagút mars a Kosziklaba !! Zárd oda be gondolatban…működik!!!
   Ghepard percenként jut eszembe a mondasod….” Már azelőtt tudják mielőtt az ember kigondolja” Határozottan igazad van!!!!! Nahát ! Tényleg Bubu már azelőtt repesgel örömében ,mert tudja hogy “csemege következik”
   Na ezen a mondasod sokat meditaltam És rájöttem; Te ezeket nem tanultad,ezek csak úgy egyszerűen Benned vannak! Így vagy bekodolva!!!
   Nem semmi!!!! Fantasztikus ajándék ez az Asztralbol! HM 😵ez több mint intuicio! Áldjon meg az Úr És gyógyulást kívánok!

   Mindenkinek puszika,írjatok sűrűbben..legyetek jól És jók!
   Üdv Nektek😘

 31. “csokorba szedtem az álmosságot-fáradtságot és egyik nap elmaradt sorozat, olvasás, minden – beszunya és reggel magamtól ébredtem”

   
  Nagyon jó ötlet, szerintem sokan szoktunk álmatlanságtól szenvedni (Éva nem, rá irigykedem) – ha napközben sikerül nem lepihenni és fizikailag jól kifáradni, az tudhat használni.

  Berni valószínűleg bólogat, fizikailag jól kifáradásban azt hiszem neki elég nagy gyakorlata van.

  “majdnem 900 métert…2 óra körül, amikor azért már kicsit lógni kezd a belem az itthoni tennivalóktól. Nem volt különösebben para , viszont fél levegővel mentem egy idő után. Ja…és szembe fújt a szél!!!!!!!! Nem kicsi”

   
  Széllel szemben az egy jó táv, kapsz egy piros pontot.

  Ha tíz piros pont összegyűlik, akkor beválthatod őket egy nagy zöld pontra. És átkelhetsz az úttesten.

  “laza izomzattal könnyebb minden…hát, ez az..a fájó gerincemet tartani, menni, közben levegőt venni..na, ez pl. még munkát igényel”

   
  Hm. Esetleg hát- és egyéb törzsizom-erősítés használhatna? Például plank és hasonlók.

  “Néha énekelek, de az is elviselhetőbb délelőtt…”

   
  Délután már hamisabb vagy?

 32. válasz Eva 2019-03-10 – 3:12 DU.
  “Menj ki a Termeszetbe( a helységek túl porosak!)…itt énekelnek a madarak+ várnak a Manokak És a Természet Szellemei+ a fák+ a jó levegő+ a gyógynövények stb.Minden ingyen van………”

  ezt én is tanáscsolni tudom, de vannak kint veszélyek is, például a kullancsok – nem hiszem el, hogy az idén már kettőt húztam ki magamból (igaz az egyiket a feleségem, mert onnét nem igen tudtam volna) – az eszembe se jött, hogy már március elején..

  “Csodálom hogy nem tudsz aludni …..én leteszem a fejem És 8-9 órát kialszom ,anélkül hogy megmozdulnek”

  hát azt én is csodálom, hogy valaki nem tud aludni, én is annyit alszom, hogy az már szinte soknak is tűnhet – de én olyan aktívan is teszem félig meddig….

  “Ghepard, minden percben ott a gondolatom nallad: hogyan tudsz enni,öltözni,fesulkodni,borotválkozni ???stb.😵 Kívánok gyors gyogyulast!”

  Köszi, nagyon aranyos vagy. Az első 3 hét az borzasztó volt, akkor még azt se tudtam, hogy megmarad az alkarom. Hát a felsoroltakat valahogy megoldottam – fésülködni abszolút nem szokok (csak az ujjaimmal fésülöm át, de azt többször naponta), borotválkozni egyszer 2 hónapokként szoktam, akkor lekaszálom magamról a szakállam olyan 6 miliméteresre, bajszom hagyom. Nagy gond volt a kis meg nagy WC, hisz például a zsebembe se tudtam betenni a jobb kezemet – a ballal kellett segíteni. S mentálisan se volt az olyan egyszerű – de amint megéreztem, hogy ki tudok ebből mászni, minden jobb lett. Türelem és az akarat, ami a legfontosabb, no meg hajt az is, hogy utol akarom magam érni – vagyis a január 17-e előtti magamat. Rendesen széthangolódott az egész test, de rakom össze a ritmust, fejlesztem a gyorsaságom és a rugalmasságom a magam módján.

  “Alagút mars a Kosziklaba !! Zárd oda be gondolatban…működik!!!”

  Arra nem is gondolok, a megoldás forog az agyamon, azt kell minél jobbá tennem…

  “Ghepard percenként jut eszembe a mondasod….” Már azelőtt tudják mielőtt az ember kigondolja” Határozottan igazad van!!!!! Nahát ! Tényleg Bubu már azelőtt repesgel örömében ,mert tudja hogy “csemege következik”

  hát igen az állatok szó szerint megérzik, hogy mi lesz – hamarébb, mint Benned tudatosul. Már Veled is biztos előfordult, hogy megijedtél, de még azt se tudtad, hogy mitől, csak később tudtad meg – pár tizeddel később…

  “Na ezen a mondasod sokat meditaltam És rájöttem; Te ezeket nem tanultad,ezek csak úgy egyszerűen Benned vannak! Így vagy bekodolva!!!”

  nekem sok mindent éreznem kellett az életem folyamán, mivel gyakorlatilag nem hallok születésem óta. Így olyan dolgok kialakultak bennem, ami normálisan nem alakul ki az emberben. Ezért látnom kellett, hogy mit mondanak, éreznem kellett az autó rezgését, ahogy jönnek hátulról – ezért is talán nagyon tudom érezni a testrészeim rezgését, rezdülését és irányítani is megtanultam egy kicsit. Ezért tudtam annyira hatni a tüdőmre is, pedig ripityára volt törve, a légutaimra is, meg mindenre igyekszem – nekem ezek a rezgések a kulcs a jobb működéshez, a jobb légzéshez is, és a nagyobb erőre is, a nagyobb gyorsaságra is stb…

  “Nem semmi!!!! Fantasztikus ajándék ez az Asztralbol! HM 😵ez több mint intuicio! Áldjon meg az Úr És gyógyulást kívánok!”

  valahogy bennem van, köszi, igyekszem.

  Mindenkinek a legjobbakat…..

 33. Sziasztok,

  mifelénk az elmúlt napokban fennforgás volt. Ebentyű nagyon óvatosan mozgott. Fájlalta a lábát, néha nyüszögött. Nos egy tacskó esetében ez mindent jelent, csak jót nem. Lelki szemeim előtt megjelent a diagnózis, gerincsérv és a 6 jegyű orvosi számla. A műtét az esetek többségében sikeres kimenetelű, de benne van a pakliban a bénulás is. Elhihetitek, teljes pánikban voltam.
  A kutyászaton a doki alaposan megvizsgálta, végig nyomorgatta, majd megnyugtatott, nincs a gerincének semmi baj, a vállízületét rántotta meg. Kapott 72 órás fájdalomcsillapító szurit és gyógyszert is.
  Valószínűleg én voltam a hibás, rosszul emeltem meg, amikor felszálltunk a trolira.
  Ha valamelyikőtök némi földrengést érzett, az a szívemről legördülő kő hatása volt.

  Most, hogy javul az idő egyre nagyobb késztetést érzek a sétára. Sajna, rá kellett jönnöm, hogy nagyon ellustultunk. Ebentyű nagyon nem szereti az esőt és a szelet. Amikor esett a hó mifelénk sózták a járdákat, ami felmarta a talpát, hiába kenegettem szarvasfaggyúval.
  Szóval, mérsékelt hosszúságú sétákat tettünk. Most rá kell erősítenünk.

  Berni, sikerült valamennyi pénzt kapni?

  Vigyázzatok magatokra!

 34. Üdv Mindenkinek És szép napot kívánok😘

  Zsuzsa És Ebentyu,köszönöm hogy jelentkeztetek,túl sokat kalandozott a gondolatom felétek ,már jól be is panikoltam😞
  Vigyázzatok magatokra És egymásra!
  Puszika És gyógyulást kívánok nektek És Mindenkinek !
  Legyetek jól És jók😘😘😘

 35. Sziasztok, kicsit megint itt 🙂

  “Nagyon jó ötlet, szerintem sokan szoktunk álmatlanságtól szenvedni (Éva nem, rá irigykedem) – ha napközben sikerül nem lepihenni és fizikailag jól kifáradni, az tudhat használni.”

  Ma megint így ébredtem….két napja pocsék alvás, napi meló, az ébrenlét is megerőltető…ma viszont megébredés nélkül fejeztem be az iccakát.

  “Széllel szemben az egy jó táv, kapsz egy piros pontot.
  Ha tíz piros pont összegyűlik, akkor beválthatod őket egy nagy zöld pontra. És átkelhetsz az úttesten.”
  Jé, tényleg…csak az út egyik oldalán gyalogoltam! :-O

  “Hm. Esetleg hát- és egyéb törzsizom-erősítés használhatna? Például plank és hasonlók.”

  Csinálgatom, már amikor nem rángat fel a kapucsengő…a kroki-torna is nagyon jó, de a csoda még várat magára.

  “Délután már hamisabb vagy?”
  Tömegoszlatásra alkalmas 😀 😀 Azt hiszem, ezek a fújós vacakok gallyra vagdalták a hangszálaimat (valaha szoprán voltam), most a Presser és Charlie tátott szájjal irigykednének. A délutánban a levegőhöz jutás, levegőcsere, hang-kitartások, kissé macerásabbak. Nem megy olyan gyorsan a légcsere sem, mint azt a ritmus megkívánná…

  Mennek a napok, a mostani szeles idő nagyon nem jön be nekem, a fejem is fáj, hisztis vagyok, ja, meg utat javítanak, itt dübörög az úthenger 8 m-re a háztól, remeg a fenekem alatt a szék, és buzgón imádkozom, hogy ne omoljon fejemre a tető. ( Választások lesznek.)
  Van, hogy találok egy élhető sebességet a dolgaimhoz, de van, hogy nem hajtok, mégis úgy zihálok pár méter után, mint Berni lovai (tennék, ha túlhajtaná őket).

  Az idegeimet azzal nyugtatom, hogy megpróbálom a tojásfestést…illetve, a gravírozóval kilyuggatni….”csipkézni”. Ha megreped, azt hallani fogjátok! 😀 😀 😀

  Zsuzsám, örülök, hogy Ebentyű megúszta nagyobb bajt. Volt 16 évig kutyánk, tudom, hogyan válnak családtaggá.
  Éva kedves, a szél miatt csak a kerti virágokat simogatom, napfény most alig – de az is jó valamire. 🙂

  Ölelés mindenkinek, vár a mosogatás… :/

 36. “a kroki-torna is nagyon jó, de a csoda még várat magára”

  A krokodilgyakorlatok nagyon jók, de azok nyújtók, nekem most beakadt, hogy hátha az erősítés a kulcs nálad.

  És várjuk Zsolt1 beszámolóját a kalandjairól.

 37. Sziasztok Mindenki!
  Rita örülök,,hogy irtál, már azt hittem,hogy világ körüli útra mentél.Hogy állsz a Symbicorttal, mennyit szipózol belőle?
  Olvasom,hogy a délután a rosszabb,nekem a délelőtt és a délután is keménnyé vált most a sok kóbor front miatt, nem azért,mert a tüdőm rossz, á dehogy minden nap valamit betervezek, átverekszem rajta magam és várom a szép időt,hogy majd az jobb lesz.Na, ma szép idő volt,felmostam teraszt,konyhát,fürdőszobát,most meg itt hörgök, azt is csendben kell,hogy a párom ne vegye észre,hogy kifárasztottam magam megint még nem volt itthon.Ez a borzasztó nem tudom,hogy kinél hogy müködik,de ha én egy fél órás keményebb munkát végzek, egész nap kell az újbóli megerősödésre. Hiába tartom be az órarendem légzőgyakorlat,tekerés,kis konyhai mosogatás stb., akkor is annyira ki tudok fáradni,hogy elég összekaparnom magam.
  Az utcai séta is nehezemre esik, elég a kapuig kimenni,na meg 2-3 háznyi, azután jön a para és visszafordulok,de az már cammogás lesz,nem séta.
  Tudom,hogy olyan nem leszek már mint voltam hajdanában,de azért erőltetném,hogy valahonnan majd csak jön egy kis többletenergia és akkor mehetek a kertbe kapirászni.Jönnek,bújnak elő a korai évelő virágaim úgy szeretnék már ott ténykedni,de ma sem sikerült,olyan szárazság van felénk,hogy poros minden, a növényeknek is kellene a viz,de vezetékes vizzel nem lehet locsolni,igy várjuk az esőt,meg az erőt.
  Ki milyen vitaminbombát eszik ilyenkor tavaszi fáradtság ellen?
  Nem tudom észrevettétek-e már,de mostanában olyan sok cikk jelenik meg a copd-vel kapcsolatosan a neten,hogy bizakodásra ad okot nekem,hogy hátha találnak valami csodaszert a gyógyitásra,ill. a könnyebb életmódra.Van copd-s ismerősöm, aki több órát fekszik naponta,mert úgy sem tud mást csinálni, – én ezt nem akarom,szerintem ezzel még az a kis erőnk is elmenne.
  Valahol olvastam,hogy ez a szipókás gyógyszereink a csontritkulást elősegitik, – na nekem huzza is a görcs a lábam, de én eddig a vizhajtóra fogtam, kaldyumot most abba kellett hagynom, vérvételi eredményemen kicsit magasabb volt a szintem. Gephard hogy van a kezed?
  Vigyázzatok magatokra , irjatok Lányok hol jártok? Kivánok szép időt a jövőhétre,jó levegőt mindenkinek!

  1. Szép napot!

   Azért kell erőltetni mindennap, a bringázást, ha hideg van, ha erős szél fújj, akkor is, min. 10km-naponta, szükéges, és az esti 2-2,5-km, távolságú séta sem maradhat el, máskülönben a tüdő elhagyja magát, összeesik, a légzőizmok is gyengén üzemelnek, lassul a gázcsere, csökken az oxigén felvétele a szervezetnek.
   Ezek mind részei a fenntartó kezelésnek, de fontos a reggeli órákban, bevenni a refluxont, vagy az omeprazolt, ami tökéletes gyógyszer, protonpumpa-gátló, hatékonyan tudja megakadályozni, a savtermelődést, a gyomorban..
   Már egy 15mg-os kapszula is 24órán át hat.

 38. “ha én egy fél órás keményebb munkát végzek, egész nap kell az újbóli megerősödésre. Hiába tartom be az órarendem légzőgyakorlat,tekerés,kis konyhai mosogatás stb., akkor is annyira ki tudok fáradni,hogy elég összekaparnom magam.”

   
  Lehet, hogy az erőfeszítések közötti pihenésre jobban oda kellene figyelni? Illetve megtanulni lazítani?

  “Az utcai séta is nehezemre esik, elég a kapuig kimenni,na meg 2-3 háznyi, azután jön a para”

   
  Igen, megint: hogy mekkora ereje van a félelemnek, mekkora fizikai tüneteket tud produkálni…

 39. válasz Kőváriné Marika 2019-03-17 – 6:00 DU.
  “Van copd-s ismerősöm, aki több órát fekszik naponta,mert úgy sem tud mást csinálni, – én ezt nem akarom,szerintem ezzel még az a kis erőnk is elmenne.”

  Hát még én mennyit fekszem meg relaxolok naponta, már rég olyan gyengének és erőtlennek kellene lennem – de nem úgy néz ki. Igaz most egy kicsit elment 1-3% a baki miatt, de nem olyan vészes az.

  “Valahol olvastam,hogy ez a szipókás gyógyszereink a csontritkulást elősegitik,….”

  No meg mennyi minden mást is elősegítenek, persze éreztek egy kis időre valamiféle hasznot, de hosszútávon zsákutca. Kb a cigi is ilyen, az ember szívja és sok mindent elnyom, nyugodtabb lesz meg stb – aztán bumm, balhé lesz belőle.

  ” Gephard hogy van a kezed?”

  Köszi szépen, néhány % még hiányzik, de alakul lassan. De az nemcsak kéz probléma volt, az egész test nagy kárt szenvedett attól. A bal felem ugyanolyan gyenge lett, mint a jobb – ez meglepett engem. Azt hittem, hogy a bal felem/kezem még le is pipálja a jobb kezemet – de nem, az arány megmaradt, sőt arányban még a bal fél rosszabb is lett a jobbhoz viszonyítva. Remélem, hogy szép lassan majd utolérem magam. Nagyon bonyolult mozgásokat is tudtam végezni, ezek még mindig döcögősebben mennek, mintha még mindig egy kicsit szét lennének hangolva – lehet már csak idő kérdése (akár több hónap is, fél év stb). Jön a tavasz, ez a fejlődésé – a természet is éledezik, tegnap már napoztam (gerelyezés közben) és csak rövidujjú pólóban meg rövidgatyában mentem bicajjal dobálgatni. Klassz volt, ez egy nagy éltetőerő. A kertben már múlt héten ültettem és csináltam ezt azt.

 40. Sziasztok Mindenki!
  Remélem ezt az ujabb hidegfrontot is jobban birjátok,mint én, a fejem is zizzent már ettől a széltől.
  János – rám ijesztettél , tényleg ennyi kerékpározás és ennyi gyaloglás kell ahhoz,hogy fenntartás megmaradjon,illetve ne romoljon az állapotunk? Hát én 72 évesen csak 7 km-t kerékpározok szobakerékpáron, a gyaloglást meg jobb is ha nem emlitem.
  Lányok ti mennyit tekertek,sétáltok összességében egy nap?
  Persze lehet,hogy János nem is nekem szántad ezt a bejegyzést, de majd ird már meg szerinted mennyi az, ami nekem eredményes lenne ezekből a gyakorlatokból.Köszönöm ha megteszed.
  Vigyázzatok magatokra, várom ki mit ténykedik, irjatok!
  Mihály látod megint belefutottam a régi hibámba, nem akarom tudomásul venni,hogy nem lehet már megváltani a világot ilyen betegséggel,de látom a többiek küzdését,persze,hogy küzdök én is.Igazad van, közben több csüccs kellene,- a séta meg remélem a jó idő beálltával ,meg a széngázos,füstös levegő megszünése után valamivel jobban fog menni,mint most.
  Üdv mindenkinek!jó levegőt,fulladás mentes napot!

  1. Szép napot, mindenkinek!
   Az a napi 7km. nagyon jó eredmény, szerintem napi szinten, de ha összejön mellé egy félórás séta, az valamelyest tisztítja a tüdőt, és a légutakat is, az anyagcserét alapból gyorsítja..
   Aki volt már tüdőszanatóriumban, annak el mondták, gondolom..
   Egyébként a savval nincsen gondom, még akkor sem ha este 6h.után el felejtkezek magamról, és vacsorázok egy kiadósat, pl. szalonnát, szendvicset, szalámit,
   nem jön fel semmi sem..
   A refluxon meghozta a várt eredményt, de nem szabad túlzásba vinni, az adagot be kell tartani.
   Szedjétek reggelente az algavit alga-kapszulákat, a szerves/szelént, a magnézium-port, reggeli után, és mindjárt megszűnik a nyáktermelődése, a megfázás, középfülgyulladás nem fordulhat elő,.. erősödik az immunrendszer, javulhat az étvágy, tisztulnak az alsó légutak.. fül orr gégésznél 1,5éve jártam utoljára, nincsenek ilyen irányú panaszaim..
   Meg kell adni a szervezetnek azt ami, jár, amire szüksége van, még sokba kerül akkor is.
   Az algavit-kapszulákban, /étrendkiegészítő/ benne van az astaxanthin is, vagyis ezt külön már nem szükséges beszerezni, ebből a magyar termékből szerencsére nem spórolják ki.
   Az már csak igaz, hogy az embernek mindig, mindenkor a betegség stádiumához, a tüdő méretéhez+állapotához mérten kell tevékenykedni, nyilvánvaló hogy egy -55-60kg.os fogyásban lévő ember, ne tud 25kg-os súlyzókkal birkózni, és nehezére eshet közepes távolságot letekerni, egy bringával, a városban.. hamarább elfáradhat, mint egy 90kg-os erős izomzatú , enyhe stádiumban lévő, karbantartott egyén..
   Az élet már csak ilyen, sajnos.
   ,

 41. “mindennap, a bringázást, ha hideg van, ha erős szél fújj, akkor is, min. 10km-naponta, szükéges, és az esti 2-2,5-km, távolságú séta sem maradhat el”

   
  Gyilkos dolog, ha elhagyja magát valaki. És kábé, vagy még jobban ugyanennyire gyilkosak a kőbevésett szabályok: “Minden nap ennyit és ennyit kell teljesíteni”.

  Az ember betegségének általános és pillanatnyi állapotától, az aktuális napi erőnléttől függően rettentő nagymértékben változik a teljesítőképesség és ezzel együtt a kitűzendő, kitűzhető célok. Az egész szkanderozás a Betegség meg úgy általában az Élet nevű ellenféllel erről szól, tüdőbetegeknél aztán meg pláne jaj, de nagyon. Ez a SZABÁLY, amit meg kell tanulni, meg kell érezni.

  Ezt az egész blogot azért csináltam, hogy ezt az egyetlen gondolatot megpróbáljam átadni azoknak, akik megtapasztalták, milyen dolog fuldokolni és félni.

 42. Sziasztok!
  Köszi Mihály,hogy valamennyire megnyugtattál, már azt hittem,hogy hiába küzdök,nagyon kevés,pedig nekem nagy munka.
  Lányokat is olvasom,hogy ki mennyit teljesit egy-egy nap, s nem mindenki csinálja rendszeresen mégis jobban van,de ez a tüdőtől és a kortól is függ persze,- csak még jobbra emelni a szintet szinte lehetetlennek érzem, pedig Fiúk ti mind tudjátok emelni a gyakorlatokat,ill. a melót.
  Na majd a jó idővel én is próbálkozom továbbra is.
  Legyen szép napotok és jó fulladás mentes napotok!

 43. válasz Kőváriné Marika 2019-03-19 – 8:44 DE.

  “………de ez a tüdőtől és a kortól is függ persze,- csak még jobbra emelni a szintet szinte lehetetlennek érzem, pedig Fiúk ti mind tudjátok emelni a gyakorlatokat,ill. a melót.”

  2003 előtt én is úgy voltam vele, hogy öregszem és egyre csak rosszabb lesz, csökken minden szinten a testem képessége. Ez a trend, ezt hirdetik, ezt mutatják a világcsúcsok is – a csökkenés kb 12-15% évtizedenként. A tüdő funkcióira is azt írják, hogy 70 évesen már csak kb 30%-a az ember legjobb éveinek. Aztán jött a meglepi, véletlenül belekezdtem valamibe (amiről írtam), ami fokozatosan minden évben javulást hozott az adatok alapján. Az elmúlt 16 évben folyamatosan javultak a légzésmutatóim is – nem mehet ez örökké felfelé, de most nagyon magasan vagyok 2003-hoz képest – így 67 évesen ez nem rossz. Most van egy kis visszaesés (1-2%) a kezem és az abból adódó egész testi problémából – de remélem, kilábalok belőle és utolérem magam idén is. Már tudom is, hogy pontosan hogy történt, 2-3-szor csinálok olyasmit évente, csak most az volt a baj, hogy elaludtam közben. Az ágy mellett közvetlen (7-8cm) van magas szekrény, tehát olyan sarok van az ágy szélén. Na oda tettem a vánkust, hogy ne kelljen picit oldalt tartani a fejem TV nézés közben, s hogy a kezem ne lógjon le az ágy és a szekrény közötti résben – a valagam alá tettem a csuklót, hüvelyk meg a mutatóujjat. Ez nem baj pár percig, de mivel elaludtam, nagyon rosszul sült el. Már a vállam is nyomva volt a sarokban, a könyök is, de legrosszabbul a csuklót és azt a két ujjat viselte meg ez a baki. Csesztem is magamat emiatt másnap harmadnap, de az nem segít ugyebár – onnantól igyekeztem ezt jóvátenni nap mint nap, rengeteget edzettem, szinte egész nap gyakorolgattam valamit – hogy visszahozzam a teljesen elveszett funkciókat, mozgásokat, erőt, gyorsaságot – gyakorlatilag teljesen béna és elhalt volt az alkarom stb. Nagyon rossz érzéseim is voltak akkoriban, de ma már úgy nézek erre – hogy ezekért a küzdelmekért érdemes élni – ha valami felett saját erőből felülkerekedik az ember – az hatalmas mentális erőt kölcsönöz a továbbiakhoz. Nem tudom mit hoz a jövő, a jelent próbálom szebbé és jobbá tenni.

  “Na majd a jó idővel én is próbálkozom továbbra is.”

  a jó idő az egy plusz, de szerintem mindig kell próbálkozni, legyen bármi. Tudom, hogy nehéz, de ha nem mész ki minden nap, az hosszútávon rosszabb. Én melónapokkor már hajnali fél négykor kint vagyok – ilyenkor a legtissztább és a legegészségesebb a levegő, szinte baktérium mentes. Sok függ attól, hogy van ez a fejedben beállítva.

 44. “Az a napi 7km. nagyon jó eredmény, szerintem napi szinten, de ha összejön mellé egy félórás séta, az valamelyest tisztítja a tüdőt, és a légutakat is, az anyagcserét alapból gyorsítja.”

   
  Nagyon igaz, bár persze színezi a dolgot, hogy ahol olyan rossz télen a levegő, mint amiről Marika szokott beszámolni, ott a tisztítás kevésbé érvényes. Viszont ha valakinek félelmei vannak a kinti sétával kapcsolatban – na, azoknak nem kell engedni. A séta ilyenkor lelkigyakorlat is. Félelmet romboló fitnesz.

 45. Sziasztok! Köszönöm a válaszokat,biztatásokat fog ez menni,ezerágra süt a nap a hangulata is más az embernek.
  Csak röviden gyorsan leirom,mert nem akarom az egész csapatot én foglalkoztassam, lényeg,hogy reggel felmostam előszobát,konyhát, – kis pihenés, utána légzőgyakorlat és tekerés 7 km 32 perc alatt lement, és az oxigénem is 87-re ment le, volt már sokkal rosszabb is, a pulzusom 73. – na és szót fogadtam még utána kimentem az utcára is. Nem sokat csak egy 15-20 perc körüli kerülés volt,de sikerült,frász is jött velem visszafelé,de megcsináltam.
  Majd, ha pihenés után nem gyujtanak be a környéken még egy sétát megprobálok .
  Kivánok mindannyiotoknak jó levegőt!- s mégegyszer köszi a biztatást.

 46. Sziasztok!

  Tegnap hirdették ki az Év Európai Fája verseny eredményeit Brüsszelben. A havihegyi mandulafa tizennégy másik fát maga mögé utasítva elhozta az aranyérmet.
  Nagyon köszönöm, hogy szavaztatok.
  https://www.treeoftheyear.org/Vysledky?lang=hu-HU

  Marika, csak így tovább! Ne foglalkozz a frásszal! Persze, könnyű mondani, nehezebb megcsinálni, de nevess a képébe! Mondom én, aki, ha meglátom azt a helyet, ahol sikeresen bepánikoltam, meg kell állnom. Szerencsére Ebentyűnek mindig nagyon fontos szaglászni valója van, nem hagyja, hogy sokáig ácsorogjak.
  Nem hiszed el, minden távolodó lépéssel könnyebb.
  Szóval, nem hagyom, hogy a frász örömködjön.

  Egyet kell értsek Mihállyal, sok mindent lehet, de túlhajszolni magunkat nem szabad és nem is érdemes. Az biztos, nem szabad leállni, nem szabad eltunyulni.
  Amúgy nem vagyunk egyformák és napok se azok. Van, amikor minden könnyedén megy, van, amikor nem.
  Azt vettem észre, fogcsikorgatva erőltetni a dolgokat, fizikailag és pszichikailag se jó.

  ghepard, nagyon jól fogalmaztad meg:
  “Nem tudom mit hoz a jövő, a jelent próbálom szebbé és jobbá tenni.”

  Bolond lány,
  hát még én, hogy örülök! Ebentyű már teljesen jól van, amit az is mutat, hogy lelkesen morogja meg a westiket.

  A hold akkor kelt fel, amikor ma haza felé ballagtam az ebbel. Hatalmas és fényes volt.
  Javaslom, hogy este nézzétek meg!

  Vigyázzatok magatokra!

 47. válasz Kőváriné Marika 2019-03-20 – 1:43 DU.

  “Sziasztok! Köszönöm a válaszokat,biztatásokat fog ez menni,ezerágra süt a nap a hangulata is más az embernek.”

  Gratula, fog ez menni, ha hallgatsz a szívedre. A szíved mélyén Te is meggyógyulni akarsz, mint mindenki – de a legtöbb ember ezt a gondolataikkal tönkreteszi, vagy nagyon megnehezíti. A problémát nem lehet azzal a gondolatmenettel megoldani, ami kiváltotta azt. Másképp kellene hozzáállnod. Kb úgy, ahogy most tetted. Amit teszel, az jót fog tenni és nem fordítva – nem úgy kell kimenni, hogy rögtön rám jön a frász – hanem inkább úgy, hogy haza megyek, jól érzem magam, kimentem az élethez – a természethez, a bölcsőmhez – ezt kell érezned és átérezned. Ha ez meglesz, akkor fogod érezni az erőt – ami majd áthat.

  ” Nem sokat csak egy 15-20 perc körüli kerülés volt,de sikerült,frász is jött velem visszafelé,de megcsináltam.”

  Nincs semmiféle frász, csak a fejedben van/volt – azt semlegesíteni kell – a szívedre koncentrálj, hogy az mit akar – biztos lehetsz benne, hogy a javadat akarja. Sokkal nagyobb a hatalma, csak minden gondolatoddal mintha el akarnád nyomni – ami nagyon gyengít. Meg kellene tanulnod pozitív érzelmeket generálni magadban (szeretet, béke, nyugalom, boldogság stb) – nem gondolatokat hanem érzelmeket. Nagyon nem ugyanaz a kettő. Az érzelmek (szív) irányítanak – a gondolatoknak (fej, agy) meg rabja vagy.

  “Majd, ha pihenés után nem gyujtanak be a környéken még egy sétát megprobálok .”

  Én például kb 6-szor megyek melónapokkor gyalogolni – mindig kb 1 km-t. Hát ha rossz kint a levegő, az nem valami jó – ezért jó a szél – arra kell menni, hogy ne rád fújja a füstöt. Nálunk rengeteg szennyező üzem van, meg a rengeteg nagy teherautó, 600 méterre van tőlünk a konténeres rakodótelep – borzalom, mikor felénk fúj a szél (szerencsére abból az irányból nagyon keveset fúj).

  A gyógyulást is nagy mértékben az érzelmek irányítják – ha el tudod hinni, ha meggyőződésed, ha át tudod élni a kellemes jó érzést, ha béke van a szívedben – akkor képes a legtöbbre a test. Ekkor mint a virág szirmai, a sejtek is mintha kinyílnának és jól kezdenek működni – ha viszont félsz, pánikolsz, görcsölsz stb, akkor összekuporodnak és nagyon nem jól működnek és egyre gengébb leszel.

 48. Szep napot kivanok Mindenkinek…..Itt vagyok ,ragyogok:) Nagyon hianyoztatok!!!!!! Kebzeljetek: Leegett a Monitorom+a Digi mobilom is bedoglott+ a szemuvegemet is elhagytam:)))))) Szinte depresszios lettem emiatt…komoly!!! Na es arulom a hazam ….megyek innen….megrohantak az emlekek…..soha nem akarom tobbet megerni a dec,jan,febr-t!!!! Hianyoztatok Nekem nagyoooooooon! Mihaly ennivalo vagy!!! Koszi a Faolelest …..roppant hasznos ,rengeteg energiat ad( erdemes kiprobalni) Mar nemegyszer voltam kint a termeszetben,sok borostyant,tyukhurt es bekavirag lapit szedtem ( salatanak) Zsolti 1 ,hianyzol nagyon,kerlek jelentkezz,gyogyulast kivanok!!!!! Ghepard habzsoltam az irasaidat,kerlek vidd a kezeidet az orvoshoz,pillanatok alatt tudnak segiteni!!!! Ez az Alagut epp olyan sunyi-horror mint a copd ,utalom oket!!! (((( Udv a lanyoknak: Bohoka lany menj fatolelni ….mar irtam ball kezzel energiat veszunk fel es jobb kezzel leadjuk a gorcseinket + suttogd a fanak ( szeretlek,segits) megerti es mindent megtesz erted .Bizony!!!!! Jusztina kerlek jelentkezz!!!!! Zsuzsa es Ebike ugyesek vagytok ,a sok seta roppant jo nekunk! Marika a pozitiv gondolkozas ,aranyat er …..!!! Ha kihagytam betuket elnezest kerek,nincs szemuvegem …de lessz:))))) Istenem be nagyon hianyoztatok…Forumfuggo vagyok ( ezt reg tudtam) de hogy ennyire erezlek benneteket az mar kesz csoda:)))) Millio puszika .legyetek jol es jok!!!! Irjatok sokat ….hianyoztok!!!!! Szep napot Mindenkinek !

 49. Szervusztok!
  Elnézést az eltűnésért, mifelénk ilyenkor sűrű az élet, lassan szállingóznak vissza a lovasok, indul a szezon. Amit nyáron begyűjtesz, abból élsz majd a télen. A lovak olyanok, mint a kisiskolások, a hosszú szünidő után nem nagyon fűlik a foguk a munkához. Kétszer is nekiugrottam az odakészítésüknek, de három-négy alkalom, három-négy nap munka után bejött a szeles idő, vitt itt mindent, ami nem volt lebetonozva. Volt vagy tíz nap kényszerszünet, utána rendesen megrángattak, két napig olyan voltam, mint akit összevertek. Nevetem őket, mert kondijuk nincs, dagadtak, rajtuk a nagy téli szőr, fújtatnak – olyanok, mint én csak rajtam nincs téli szőr.

  Az udvaron halmokban áll a fizikai munka, építettem-bővítettem a közösségi helyiséget, de a maradványait csak lassan tudom eltakarítani az építésnek, mert nagyon poros és nehéz. Készen még közel sincs…
  A Kétfarkús pályázatot szerintem buktuk, nekem kicsit furcs, hogy ‘csak’ 100 szavazat jött össze, ahogyan az is, hogy volt az enyémhez nagyon-nagyon hasonló pályázat, igaz, jóval kevesebb tapasztalattal és több háttérrel – ott 400 felett volt… Zsörtölődtem is sokat aztán abbahagytam, kapok elég segítséget a falumbeliektől, meg pár embertől, aki régóta mellettem van és figyeli a munkámat, ez vigasztal, ezért nem szomorkodok. Még nem volt eredményhirdetés, ma mondtam épp az egyik lovasom édesanyjának, amikor érdeklődött, hogy nekem nem sok kellene, hogy az átkozott ‘pálya’ élhető legyen, s ne a port kelljen nyelnem a betonkemény agyagon. Ha adnak valamit, örülni fogok, mi úgy élünk, dolgozunk napról napra, hogy a legkisebb segítség is nagyon sokat számít.

  Végre eljutottam szakorvoshoz, (lehet már mondtam-írtam), tegnap vissza kellett mennem. Együtt örültünk mert tényleg sokkal jobban vagyok, mostanság szinte csak a fizikai terhelés vallat meg (azzal meg vigyázok, nem is nagyon halad az udvar meg a ház). Napi két inhalálással négyszer két fújással csak a reggeli nagyjelenet van, az esti jóval szolidabb, napközben egész jól elketyegek, bár nem csak a fizikai munkát, de a köhögést sem erőltetem, szar ugyan, amikor nem jön fel a sűrű váladék, de kénytelen estig várni. A légzésfunkcióm jó volt, az oxigén 98%, a ‘szerkezet jó’ – vigyorogtunk a doktorral mindketten, csak a krónikusan gyulladt hörgőkre kell vigyáznom, csak semmi por meg vírus… A semmi porra nyáron nem merek mérget venni, ahogyan arra sem, hogyan fogják ellátni a légzőizmok a hibátlan szerkezetet :-.) Ettől nálam csak a párom tart jobban, aki gépészmérnök és mellette nagyon kocka, s a nyavalyáimra mindig azt kérdi – de meg lehet javítani’?!

  Ja’, kérek pár négyzetméter hörgőnyálkahártyát, két karcsontfejet meg sok milliárd kicsike izommembránt – a mérnök Úr meg majd mindet sorjában kicseréli.
  A viccet félretéve, tényleg sokkal jobban vagyok.

 50. “A semmi porra nyáron nem merek mérget venni”

   
  Mérget ne is, szerintem az túl tartósan oldaná meg a dolgot, de a porral rohadtul kellene ám vigyázni. A cigaretta sem a nikotin miatt árt a tüdőbetegnek, hanem a kátrány, meg a finom hamu miatt, ami lerakódik a tüdőben – ha port szívsz be, az ugyanolyan.

  Na jó, olcsóbb.

  Hogyan lehet vigyázni? Hát mivel elkerülni nem tudod, porvédő maszkot, eü maszkot vagy az arcod elé húzott kendőt kell használni. Utóbbi még a tekintélyedet is növelni fogja, mikor kabbojkiképzést tartasz. Ha folyton nem lehet, akkor legalább minél gyakrabban és hosszabban.

  Nem játék ez, nem lehet vele szórakozni, kicsinálod magad.

  Vagy nyergelj át vízilovakra, ott tuti nem poros a pálya.

 51. válasz Eva 2019-03-23 – 12:57 DU.
  “Ghepard habzsoltam az irasaidat,kerlek vidd a kezeidet az orvoshoz,pillanatok alatt tudnak segiteni!!!! Ez az Alagut epp olyan sunyi-horror mint a copd ,utalom oket!!! ((((”

  Na azt erősen kétlem, no meg már nem is tudom, hogy min tudnának segíteni. No meg egy kicsit szavadon foglak – mi ad több energiát: ha pozitívan gondolkodsz, az erőn és az egészségen jár az eszed – vagy a betegségen, meg azon a helyeken ahol a betegségekkel foglalkoznak (annak ellenére, hogy egészségügynek hívják magukat)….

  1. Szep napot-hetet kivanok mindenkinek ! Indulok a Marosra,csodas az ido es ott is vannak fak 🙂 Koszonom hogy irtal Ghepard (meg ha kegyetlenul nehez is ez neked ) ….nahat ha abbol indulunk ki ,hogy van polaritas torvenye es ez tartja fent az egyensulyt az univerzumban,akkor jo ha az ember alkalmazkodik a korulmenyekhez! Viszont fantasztikusan fontos: “”sedits magadon Isten is megsegit”” …… kozmondasok Isten kozmikus torvenyei,azert adta igy (is),nekunk hogy jobban megertsuk …..Szerintem a Pozitivitas a legszebb es a legfontosabb itt a Foldi letben ……(de a Struc-politika semerre se viszi az embert,esetleg,stagnaltat egy alldatlan allapotot)Nehez az elet igy olvaso-iro szemuveg nelkul…ma azt is megoldom ha idom engedi 🙂 Udv Mindenkinek ,legyetek jok es jol . Irjatok !!!!!

 52. válasz Eva 2019-03-25 – 10:52 DE.
  ” Indulok a Marosra,csodas az ido es ott is vannak fak 🙂 ”

  Folyócska, patak meg fák, növényzet – nem is kell jobb hely. Én kb ilyen helyen dobálgatok gerellyel.

  “Koszonom hogy irtal Ghepard (meg ha kegyetlenul nehez is ez neked )”

  már cseppet se nehéz, a számgép billentyűzete már rég nem az. Úgy 20 napja már a kézírás is sima ügy, már rendesen alá is tudom magam írni gyorsan, már majdnem ugyanúgy, mint ahogy a baki előtt. Ebben a haladásban sokat segített a légzés, igyekeztem sok mozgást kifújás közben, meg kifújás után csinálgatni minél többet és többször. Ilyenkor több a hely bent, kisebb a nyomás – tehát jobban és könnyebben helyrepofozódhatnak a sejtek. Sokat gyakoroltam a reakcióidő javítását, az is nagyon lassú lett. Az első hetekben 220 ezredmásodperc alá nem is tudtam menni (ezzel próbálkozom és mérem: https://f1-start.glitch.me – egyszerű, meg kell várni, míg piros nem lesz az egész alsó két sor lámpa. Majd mikor kialszanak, akkor kell megnyomni az egeret.). A bal oldal gyorsabban javult és hamar elérte a 200 alattit is, fokozatosan 180, majd 170 alá is mentem. A jobb nehezebben ment, de ma már azzal is tudok 170 alatt is – amiből tudom, hogy már csak össze kell újból hangolni a sejteket. Ugyanez a helyzet a gerelynél is, csak ott még nehezebben megy. Ott is a bal kéz kezd már visszajönni, már 2 hete nagyobb %-ot ér el a jobbhoz viszonyítva, mint volt az majdnem 2 hónapon át. Ebből gondolom hogy még olyan 1-2 hónap kell, hogy utolérjem magam – már ha lehetséges.

  “nahat ha abbol indulunk ki ,hogy van polaritas torvenye es ez tartja fent az egyensulyt az univerzumban,akkor jo ha az ember alkalmazkodik a korulmenyekhez! ”

  azzal a bakival nálam is csúnyán eltolódott negatív irányba – tehát minden igyekezetemnek arra kellett irányulnia, hogy a pozitívat nyomjam, majd tovább folytatva – érvényesüljön a jó irány.

  “Viszont fantasztikusan fontos: “”sedits magadon Isten is megsegit”” …… kozmondasok Isten kozmikus torvenyei,azert adta igy (is),nekunk hogy jobban megertsuk …..”

  meg úgy is lehet mondani, hogy mindenki a maga Istene – számtalan lehetőséged van, rajtad múlik, hogy melyik felé mész.

  “Szerintem a Pozitivitas a legszebb es a legfontosabb itt a Foldi letben ……”

  hát az fontos, másképp a negativitás bezsebel. A látásod nem jó, hogy most elveszett a szemüveged és nehéz a dolgod? Azt is talán meg lehet oldani, én 9 évig hordtam. Emlékszem, már erősebb kellett volna (3 vagy egész 3.5 D-s) – de a sors úgy hozta, hogy 2009 elején 3 nap alatt sikerült letenni, tehát most januárban volt a 10 éves évfordulóm szemüveg nélkül.

 53. Tegnap még azt írtam, 1-2 hónap is kellhet, hogy utolérjem magam, már ha lehetséges ez. Meglepetésre már tegnap sikerült, nemcsak, hogy utolértem magam, hanem túl is szárnyaltam a tavalyi márciusi legjobbamat, méghozzá elég tetemesen. Tavaly márciusban 48.75 méter sikerült, tegnap viszont 49.55 méter. Tegnapelőtt (vasárnap) olyan meleg volt, hogy szinte szinte semmi nem volt rajtam, napoztam sokat. Tegnap viszont hideg lett estére (6 fok volt csak) és fújt a szél, sajnos nem jó irányú, kb 40 fokkal el volt tolva az ideálistól. Tehát ebben benne volt még olyan 120-150 centi többlet is. Az áprílisi legjobb 20 centivel magasabban van, az egész évi 105 centivel. Tehát van még 9 hónapom, hogy ledolgozzam ezt a 105 centit. Nagyon hálás vagyok a természet erejének, a mozgás erejének, a levegőnek – meg mindennek, hogy sikerült rövid időn belül majdnem teljesen kimászni abból az első napokban nagyon horrorisztikus slamasztikából.

  Na ezek azok a dolgok, amik érzelemmel és meggyőződéssel töltik el az embert. Ezzel lehet a legjobban hatni a testre. Ez hatalmas mentális erőt ad. Még nem az igazi az összhang, de ez olyan löketet adott, ami miatt ma reggel sikerült az is, ami még eddig nem a január 17-i baki után. Sikerült reggel ujjhegyeken támaszkodva fekvőtámaszt csinálni. Csak egyet csináltam, lehet meg lett volna a másik is, csak nem akartam kockáztatni, hogy összeroppannak az ujjaim. Fekvőtámaszt nem edzem, csak néha megnézem mennyi az annyi. Simán megy 50 is, egy kis gyakorlás után 100, talán még a 200 is meglenne. Ujjhegyeken támaszkodva sokkal nehezebb – ha meglesz úgy 3-5 egymás után, akkor az már elég jó lesz.

 54. Nagy gratula ghepardnak nemcsak a kitartásáért, hanem a találékonyságáért és a megfigyelőkészségéért is.

  Gerely- és nyavalyaelhajításban világbajnok.

 55. Sziasztok,
  kiglancolva a kecó. Végig rángattam a porszívót rajta, meg felmostam – igaz, a végén már egy gyöngyhalász is megirigyelte volna a levegőtlenségemet…de kész.
  Tegnap voltam megint csavarogni – persze, megint mikor fúj a szél? Teli pakoltam a zsebeimet kővel és mentem…naná, hogy nem olyan messzire, mint előzőleg, de előbb is jött a barátosném…és akkor azt mondjátok meg, hogy …200 m után jön ez a nem tudok rendes levegőt venni, mert nem nyílnak a csapok, h beengedjék…és félig beszívott, meg félig-meddig kieresztett állapotú tüdővel bénázom végig a távot. Az első 200 m-t kifejezetten élvezem..és valahol nagyon nagy hála nektek, egyre kisebb parákkal….néha kifejezetten várva az alkalmat. Az imént ugrott be, hogy ha odafelé várom már a barátnőmet egy adott ponton, de ha vissza kéne jönnöm…lennék a világnak az ő sz@rában. :-O

  Ghepard – le az összes kalappal! Már a hozzáállás is oktatásra érett. Az ujjon végzett fekvőtámaszhoz: meg se próbálom, mert letörik a körmöm :/ 😀
  Viszont, nagyon régen csináltam gyertyát…és két napja megpróbáltam…hát, gyerekek, ha akartok röhögni, legközelebbi kísérletet lefotózom nektek 😀 Úgyis azt mondja ez a bácsi itt folyton, hogy a nevetés is jóféle légzőgyakorlat.
  De(vel nem kezdünk mondatot) – most meg a takarítás feletti örömömben mindenféléket kencézek a képesebbik felemre…csudijó és szép leszek tőlük! 😀

  A gyógyfúvóka hatása továbbra is délutánra csökken – és szinte folyton mozgásban kell lennem, mert ha leülök egy 50 perces filmet megnézni, felállva fújtatok, mint egy igásló.
  Marika, hát ez van a Symbivel..nem visz topra…bár, meg se pusztultam még….
  Kicsit a kertben is molyoltam, igaz, inkább a kint lét okán, mintsem a marha nagy kertészti tudományom gyakorlása végett.
  Évám, a kertben a fákat megszeretgetem, válogatás nincs, mert van szilva, alma, körte…igaz, termést nem igazán hoznak,de szeretgetni egymást még jók. 🙂

  Zszuzsa, a következő életemben nálad leszek tacsi! 😀
  Na, le kell szednem a szépségemet – vigyázzatok magatokra, meg a szuszitokra, legyen szép napotok!
  Ölelés 🙂

 56. válasz Nemes Mihály 2019-03-26 – 11:24 DE.
  “Nagy gratula ghepardnak nemcsak a kitartásáért, hanem a találékonyságáért és a megfigyelőkészségéért is.”

  Köszi szépen Misi. Nem volt egyszerű mentálisan se és fizikailag se, de úgy néz ki, hogy megcsináltam. Ha nem megy így, akkor amúgy kell próbálkozni, ha úgy se, akkor megint másképp – meg kell látni a fonalat, vagy el kell kapni a fonalat – és elindulhatnak jó irányba a dolgok. Onnantól már csak tartani kell az irányt. Remélem, még javulhatok – ez tartja bennem azt az erőt, hogy lelki szemeimmel lássam és érezzem azt, amit nem lehet látni és nem lehet érezni.

  “Gerely- és nyavalyaelhajításban világbajnok.”

  Hát igyekszem, de nem vagyok és nem is leszek gerelyben világbajnok, mert még egy icipici késztetés sincs bennem, hogy elmenjek valamiféle versenyre – magamért csinálom. Ezáltal jobban is kiismerem magam és sok mindent tudok irányítani is.

  Megint egy jó szókapcsolatot teremtettél azzal a nyavalyaelhajítással. Hát azok jönnek mintha csak úgy maguktól, meg sokszor maga az ember hozza magára a frászt – mint nekem is sikerült január 17-én. Elhárítani, na az már sokszor nem megy olyan egyszerűen és gyorsan – de ha az ember látja a fonalat, vagy elkapja a fonalat – akkor sok minden lehetséges.

 57. Sziasztok Mindenki!
  “Marika, hát ez van a Symbivel..nem visz topra…bár, meg se pusztultam még…”
  Itt a tavasz, s szerencsére mi is mindannyian nyüzsgünk.próbáljuk az állapotunkat szintre hozni, kisebb – nagyobb sikerrel.Ghepard teljesitményén csak bámulok, honnan van ennyi erőd,akaratod?Tudom,hogy a saját állapotunkon javitani akarunk,de hogy ujjam végén probáljak fekvőtámaszt,azt nem hiszem,hogy sokan megprobálnák.Grat.érte, meg a többi kiemelkedő tevékenységedért, orvosi segédlettel nem jutottál volna negyedére sem.
  Ritám ! én sem dicsekedhetek ezzel a csoda Schimbicort szivókával, kicsit megköhögtet napi 2 x 2 szipózás van ,hiába várom én,hogy majd a délutánival könnyebb lesz,de hogy lesz a fenét.
  Maradok a megszokott házi feladatomnál, légzőgyakorlat,tekerés,házi meló valamennyi,ma felmostam a konyhát,fürdőszobát,na meg a teraszt – hogy minek nem tudom,mert a teraszt a szél telehodta megint porral.Olyan szárazság van,hogy az üvegtetejű teraszasztalon látszik igazán meg a por, a kerom már kint van a teraszon,már ma kint tekertem 5 km-re telt ma tőlem,mert a felmosások kikapták a szuszt belőlem. Az utcára is kimerészkedtem,nem tud elfujni a szél,mert nem pehely súlyban vagyok,de átfujt rajtam a szél, holnap meg még bolondabb lesz.Ritám én nem százakban mérem a sétát,csodállak,hogy ennyit tudsz menni,három-négy ház és fordulok vissza, -lesz ez még jobb is. Én már a napokban kertészkedtem,kapirásztam inkább, tegnap is kint voltam kicsi kertszépitésen, aránylag ment,amit szerettem volna,azt megcsináltam.,nyilik a játszint,ibolya és rendbe kellett rakni a tulipánok környékét is.
  Na de nem fenékig tejfel az élet, 11-kor kezdtem tekerni, de valamelyik szomszéd meg begyujtani,az eszem megáll,hogy délre gyujt be gumival,szénnel a levegő tele szennyeződéssel, most este a férjem mondta,hogy ne is menjek ki,mert hiába a szél a széngáz itt van az egész környéken.
  Majd holnap hamarabb megyek tekerni,hátha be tudok előzni az ismeretlen szomszédnak,már voltam kémény viziten is,de akkor éppen nem füstölt, messzire meg nem visz a lábam.
  Frontok jönnek-mennek, majd csak beáll már az időjárás is.
  Kivánok nektek jó éjszakát,szép és jó levegős holnapot!

 58. válasz bolond lány 2019-03-26 – 1:32 DU.
  a nagy légzési problémád mellett is megvan még a jó humorod. Ez is hozzáteszi a maga részét, hogy átvészeld a nehézséget. De azzal még több erőd lenne, ha nem engednéd be a rosszat, a félelmet – mert azt veszem ki szavaidból, már bent eldőlt, hogy rossz lesz ha kimész. Na ezen kellene egy kicsit javítani – mondjuk, hogy csak olyan 300 méternél vedd észre, hogy kint vagy, valahogy hitesd el magaddal, hogy nem kint vagy, hanem bent és minden OK.

  “Ghepard – le az összes kalappal! Már a hozzáállás is oktatásra érett. Az ujjon végzett fekvőtámaszhoz: meg se próbálom, mert letörik a körmöm :/ 😀”

  Hát ami azt illeti, borzasztó erővel nyomódik a köröm is (mert pici felület ugye), meg az ujjak hegye is – na meg nem vagyok pehelysúly se – manapság 102 kiló vagyok már, csupa izom a vibrációs-légzéses pici gyors mozgásaimnak hála. Még mindig tudok izmot fejleszteni – a jobb karom 10-15 nap alatt elvesztette az izomzat minimum 10%-át biztos. Értetlenül néztem, ahogy megy össze tehetetlenségében – de mára már vissza van gyakorlatilag teljesen.

  “Viszont, nagyon régen csináltam gyertyát…és két napja megpróbáltam…hát, gyerekek, ha akartok röhögni, legközelebbi kísérletet lefotózom nektek 😀 ”

  Mindegy hogy vicces vagy nem – csináld, fog az jobban is menni, ha akarni fogod.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.