A MI KIS FÓRUMUNK

Ezentúl csak itt lehet majd hozzászólni – egyrészt így egy helyre gyűlik az összes megjegyzés, másrészt a többi oldal betöltődését sem fogják ezek lassítani.

Tessék, csak tessék, itt lehet csevegni! Kíváncsiak vagyunk egymás történeteire, ötleteire, sikereire, gondjaira; én speciel nagyon-nagyon sokat tanultam az eddigi hozzászólásokból.

Javaslom, hogy aki válaszol egy mondatra, az tegye oda az illető mondatot idézőjelben az irománya elejére, mert a WordPress nem túl ügyesen mutatja, hogy mi mire válasz (vagy én nem túl ügyesen állítottam be valamit). És ugyanezen ok miatt a választ is érdemes új hozzászólásként megtenni, nem a “Válasz” gombot megnyomni. Ha ott van az elején a mondat, amire reagálunk, akkor jól érthető lesz az egész.


A FALIÚJSÁG itt található

1,697 hozzászólás a(z) “A MI KIS FÓRUMUNK” bejegyzéshez

 1. “Pontosan ezért is vannak a rossz szokásaink, reakcióink – mert folyamatosan tukmáltuk őket a tudatalattiba – míg végül beépültek oda. Emlékszem, én már akkor kezdtem taknyosodni, mikor még csak kb 700 méterre voltam édesanyám házától – ahol mindig fuldokoltam fél óra után, meg taknyos lettem. Így, ha jön a megszokott helyzet – már jön a megszokott válasz (fuldoklás, nehézlégzés stb).”

   
  Hát erről sokat tudnának mesélni azok, akik bizonyos helyzetben, helyen (utcán, séta közben) elkezdenek indokolatlanul levegő után kapkodni.

  És újra és újra: Szerintem jó ellenszer az ilyesmivel szemben, ha elmegyünk oda, ahol a pánik jönni szokott, DE CSAK ODÁIG, megvárjuk, hogy jöjjön az ijedtség, még várunk egy kicsit, egész keveset továbbmegyünk, aztán sipirc haza. És elmondjuk magunknak: most sem történt baj.

  Ezt ismételjük SOKSZOR. Csak addig a pontig megyünk el, ahol baj szokott lenni, aztán haza. Szóval az a trükk, hogy éppen nem kell elmennünk a messzebb lévő postára, nem, csak a pánikkal megyünk randizni.

  És ami nagyon érdekes: Ezt már régóta zsolozsmázom és úgy tűnik, hogy ez az egyetlen tanács, amit senki nem volt hajlandó kipróbálni.

  Segítsetek megfejteni, mi gátol ebben annyira. Szerintem megint feltalálunk valamit közösen.

 2. válasz Nemes Mihály 2019-04-30 – 9:48 DE.
  “És újra és újra: Szerintem jó ellenszer az ilyesmivel szemben, ha elmegyünk oda, ahol a pánik jönni szokott, DE CSAK ODÁIG, megvárjuk, hogy jöjjön az ijedtség, még várunk egy kicsit, egész keveset továbbmegyünk, aztán sipirc haza. És elmondjuk magunknak: most sem történt baj.”

  Nekem ez ment az utolsó éveknél, mikor még meg volt ez a dolog. Megtudtam, hogy a szomszédos faluban van sok elhagyott szőlőbokor a patak partján (a gondozó meghalt). Nos és odafelé el kellett mennem édesanyám háza mellett olyan 100 méterrel. Voltak arra cseresznyefák is (sajnos azokat már mind kivágták). Tehát május végétől június végéig jártam arrafelé minden héten kétszer is . Aztán szeptembertől egészen a fagyokig meg szőlőért – rengeteg volt akkoriban. Még ma is van, de már kevés, de én még megtalálom. Feltűnt, hogy akkor semmi taknyosság, meg miegyéb nem jött rám – mert tudtam, hogy csak a ház mellett fogok elmenni, be nem. De mikor tudtam, hogy bemegyek – na akkor már más volt a helyzet. Ezt kiverni a fejemből nem volt egyszerű – de sikerült.

  “És ami nagyon érdekes: Ezt már régóta zsolozsmázom és úgy tűnik, hogy ez az egyetlen tanács, amit senki nem volt hajlandó kipróbálni.”

  Sokat kell alkalmazni, nem egyszerű azért ez. Azt hiszem, próbálgatják az emberek – de vagy nem kitartóak, vagy nem is tudják elűzni foltamatosan a rosszirányú gondolatokat. Egy egyszerű dolog is nagyon nehéz lehet. Van egy ceruza, nézd meg jól pár percig, vésd az agyadba, semmi másra ne gondolj csak a ceruzára. Na most csukd be a szemeidet és semmi más gondolatot ne engedj feléledni a tudatodban – csak a ceruza. Nos, ha nem fog beugrani semmi más 2 percig, akkor már nagyon jó vagy.

  “Segítsetek megfejteni, mi gátol ebben annyira.”

  Szerintem a tudatalatti.

 3. Ezt talaltam a neten a panikbetegsegrol! Panikend.blogspot.com…… Nagyon jo otlet volt a Faliujsag,gratula Mihalynak!!! Udv es szep napot mindenkinek!

 4. Sziasztok,.

  Nehéz ügy ez a gyógyszer kérdés, mert az egyik tüdőgyógyász azt mondja nem jár gyógyszer, a másik meg felírja a Ventolint, egy évre, kedvezményes áron..
  A belgyógyász megállapítja a tüdőtágulatot, aztán a Gyula váriban, a szakorvos Dr,nő asztma -ambulancián rendelésen megállapítja, hogy egyszerű bronhitisz, majd 1év múlva, ráírja a leletre hogy krónikus obstruktív bronhitisz..
  Aztán megint megyek az idén, gyulára szakrendelőben, a Vince doki azt mondja nincs semmi gond a tüdőmmel, jók a légzésfunkciós értékek kiírja a ventolint, 1évre, és ráírja a papírra, megállapított betegségek: COPD, J:4490, GERD,.
  Hihetetlen, de találkoztam egy leszázalékolt nővel munka közben az utcán, aki arra panaszkodott hogy milyen kevés pénzből kell megélnie, és az élettársa elissza a pénzüket..
  Aztán valahogy kimondta , hogy az orvosi rendelőben járt, most írták ki neki a gyógyszereket, meg is mutatta egy pillanatra, piros kupakos Alvesco-t vett elő zsebéből.
  Mire én ijedten rávágtam, maga ugye tüdőbetegségben szenved, fulladozik esetleg légzés problémája is van, olykor,.
  Erre ő azt mondta nincsen semmi bajom, néha vannak lerakodások a torkomban, és most megvagyok fázva,.. egyébként asztma miatt kell használnom inhalátort.,
  A hölgy 55-60-éves lehetett, tiszta volt a hangja, nem volt bebarnulva a bőre, savasodás tünetei sem voltak, nem volt lefogyva és korához képest jól nézett ki.
  Amikor elbúcsúzott . elárulta hogy Pestről költözött ide, pár éve a városba, és még az ottani szakorvos adta a javaslatot a gyógyszerre..

 5. Sziasztok! De jó, hogy van ez a hely kedves Mihály, nagyon köszönöm, hogy ennyi energiát teszel bele. Folyamatosan olvasom .
  Frissen diagnosztizált COPD-s vagyok, túl az első sokkon. Most keresek orvost, mert a mostaniban nem tudok bízni. Pl. azt mondta, a légzőgyakorlat szükségetelen. Csak lestem.
  A diagnózis: COPD, de a leletemen ott van, hogy ‘Asthma irányába observaljuk” Na, ez mit jelenthet vajon?

  1. Szia , miből gondolja a szakorvosod hogy Copd-s lehetsz? Mik a tüneteid, és mióta állnak fent,?

 6. “De jó, hogy van ez a hely kedves Mihály, nagyon köszönöm, hogy ennyi energiát teszel bele. Folyamatosan olvasom .”

   
  Szerencséd, hogy öreganyádnak szólítottál, gyere bé, foglalj helyet nálunk. Amúgy már régóta együtt írjuk ezt a blogot, mindenki elhozza a tapasztalatait, félelmeit, ötleteit, oszt itt elnyámmogunk rajta közösen. Nagyon sokat tanultunk egymástól szerintem. Én legalábbis biztosan.

  “Most keresek orvost.”

   
  A Korányival nekem jók a tapasztalataim.

  ” ‘Asthma irányába observaljuk” Na, ez mit jelenthet vajon?”

   
  Gondolom lehet, hogy nem COPD, hanem asztma, esetleg keverék. (Nekem is ilyen van.)

  Feltettem a kérdéseidet a faliújságra.

 7. Szervusztok! Jól elmaradtam itt az utóbbi időben, amióta hazajöttem, szinte egyfolytában az elemekkel küzdünk, ha nem a szárazsággal és a porral, akkor – mint most is, a derékig érő sárral. Kemény, f@sza gyereknek tartom magam, de megint erőt vett rajtam a ‘kell-e ez nekem’ hangulat, ami magamat ismerve mindaddig fog tartani, míg a sár és a por közötti köztes állapot be nem áll. Az Ausztriában begyűjtött alpesi levegőt nem tudtam sokáig tárolni, az első száraz, agyagporos nap alaposan próbára tett, másnap jött a homokos Dunakeszi, így most nagydoktori disszertációt tudnék írni arról, mennyivel másképp viselkedik a homok és az agyagpor, ha az ember letüdőzi. A kinti friss levegő hatását a kondimon is megéreztem, órákig jártam az erdőt anélkül, hogy sípoltam vagy köhögtem volna, itthon meg persze elég felbaktatni az utca végére az emelkedőn. Kicsit el is vagyok szontyolodva.
  Nem is nagyon tudok írni,a végén még elrontom a kedveteket…

  ‘Asthma irányába observaljuk” Na, ez mit jelenthet vajon?
  A doktorok az ambuláns lapokon nem is annyira a beteggel, hanem inkább egymással kommunikálnak, az observatio megfigyelést jelent.

 8. Sziasztok, újra itthon, majd jövök ÉLMÉNYbeszámolóval – addig is egy kérdés: nálatok hányféle vizsgálatot végeztek az asztma, avagy COPD – esetleg kettő vegyítve kiderítéséhez?
  Egyetlen Fev1-es fújásból megállapítható?
  Lehet, h ez Faliújságos kérdés?

  Ma csak köhögés, száraz torok és száj egész éjjel, egész nap – és vattával kibélelt tüdővel légzés…megehetné a fene ezt az időt, vagy azt, ami okozza….
  Ölelés 🙂

 9. “Nálatok hányféle vizsgálatot végeztek az asztma, avagy COPD – esetleg kettő vegyítve kiderítéséhez? Egyetlen Fev1-es fújásból megállapítható?”

   
  Egy fújásból szerintem aligha. Feltettem a faliújságra.

 10. “nagydoktori disszertációt tudnék írni arról, mennyivel másképp viselkedik a homok és az agyagpor, ha az ember letüdőzi.”

   
  Nagyon kéne maszk vagy kendő szűrni a port.

 11. Helló, sziasztok – kicsit leülök, aztán keresek valami tennivalót. 🙂
  Vicces – 3 nap múlva lesz 3 éve, hogy nem bagózok – de most pl. úgy rágyújtanék! :-O
  Nem fogok, nyilván – annyira hülye nem vagyok, de nagyon kívánom a cigit 🙂

  Szóval – két hétig tömény unokázásban volt részem 🙂 Imádtam! 🙂 Bogi 10 éves – és olyan frankón alakul a kislány…imádok vele beszélgetni, a humorától néha bugyborékolva röhögök, és megint alkottunk mindenféléket….hímestojástól a saját készítésű porcelánig – volt abban minden.
  A pici pedig olyan pasi, akitől az embernek elkocsonyásodnak a lábai. 😀 Egyszer negyed órát röhögtem hangosan – pedig semmit nem csinált épp – csak nézett. De vesébe látóan, a szájacskája sarkában valami elnéző mosoly-féle….ezt nem lehet elmesélni. Azt viszont igen, hogy iszonyú keveset alszik, és állandóan menni kell vele…két kis kezecskéjével elmarkolja a delikvens ujjait és spuri! Ennyit nem mostanában mentem – néha 6 ezer lépés fölött voltam… 😀 Csúsztunk-másztunk is, de a talpacskáit akarta edzeni.

  Az otthoni egy hét alatt néhányszor meg kellett mászni a 3 emeletet, előre megfontolt szándékkal megálltam minden emeleten – nem láttam értelmét a rohanásnak, pedig talán két emelet is ment volna egyben…
  Van ott egy erőd – aminek egyik részét most megcsinálták szépre – eddig raktár volt. A barátnőm, aki otthoni létemkor jön velem sétálni, kitalálta, hogy megnézzük. Előtte egy fagyi a városban, az 2×500 m, aztán a város szélét kocsival céloztuk meg – de a séta végállomását gyalog. Volt szél, szembe is, de hősiesen kitartottam 😀 Még egy laza töltést is megmásztam a vasútnál…fotóztam, így ide-oda kellett néha ugrálni, fellépni, lejönni, felmenni, szóval, volt ritmusváltás is…nem mellesleg marha jól néz ki a megreparált erőd.
  Utána még a hősök temetőjét is megnéztük – azt is kigazolták, rendbe tették….amikor Ági barátnőm azt mondta, megyünk oda is, csak 150 m, hát kissé csálén állt a szám, h nem fog menni, mire lecseszett, h ne legyek már kishitű. Hát, megment – de az már nagyon a vége volt. 😀 még a 3 emeletet megmásztam és aznapra kész is voltam. A délelőttöt nem számláltattam a teló lépésszámlálójával, de a 2 órai indulással 6750 lépés és 4725 m fért bele ebbe a kis túrába…és nem mondhatom, h ez volt a legjobb napom, ami az érzést illeti.
  Előző nap ugyancsak séta, fagyizás – akkor egyedül is bóklásztam – és nem volt para.
  haza egyedül utaztam, két átszállással…ráadásul a menetrend valahogy nem volt pontos, újra kellett menet közben tervezni – ez kissé idegessé tett, szaporábban szuszogtam, de gondoltam, itt mindenki magyarul beszél, ha valamiért szólnom kell. Baj nélkül lement az út, még élveztem is, jó idő volt – itthon is egész jó tempóval legyalogoltam a haza-utat….összességében egy rózsaszín pontot megérdemelnék – sztem 🙂
  Éva, sok-sok gyönyörű fát láttam! 🙂 Egyet meg is szeretgettem 🙂 🙂

  Ami Mihály és ghepard felvetését illeti – a para-pontig elmenést, onnan vissza akkor is, ha jólesne tovább – nekem azért nem megy, mert nem a ház, a bármi okozza – hanem a megtett távolság. Néha…van, h 20 méterrel többnél, van, hogy kevesebb is elég volt a dilihez. Mostanában egyre kevesebb az ilyen. És néha az ember otthon kezdi a dilizést – magától a parától parázik….hogy egyszer jön az a pillanat, amikor nem tudja megoldani a gondot. Azt hiszem, valami ilyesmi okozza…hiszen, tudjuk, hogy nem képes testet ölteni a félelem tárgya. De figyelek továbbra is – mikor rosszabb, mikor marad el, stb….úgyis leírom, mint eddig. Aztán, vagy jó valamire, vagy csak leírtam. 😀
  Nos, meg a napok változatossága – amikor a levegőben van valami, de mire érzékeled, hogy valami van, amire nincs igazán ráhatásod – na, akkor megint peluscsere….
  Tegnap pl. ritkaszar volt…tuti nem érdekelt volna az erőd sem.

  Most elmegyek hasznosulni.
  Ölelés 🙂

  1. Udv nektek! Bohoka lany,nagyon hianyoztal! Ugyes vagy! Az allatok simogatasa, a fak olelese rengeteg energiat adnak nekunk+ az irasba is magia van, mi tanultuk ird ki magadbol a gorcseidet….mukodik! En a kaveval cigizem es azert jol vagyok! Juniusban megyek kontrolba( kiharcoltam magamnak h csak egyszer megyek egy evben….boven eleg! )Joll vagyok es nem tartom erdemesnek ! Orvendek hogy tevekeny vagy es pozitiv ! Puszika es szep napot kivanok mindenkinek!

 12. “En a kaveval cigizem es azert jol vagyok”

   
  A cigaretta nagyon árt. Szépen, folyamatosan rakódik le a finom hamu és a kátrány és ami egyszer lerakódott, az többet ki nem jön.

 13. “itthon is egész jó tempóval legyalogoltam a haza-utat….összességében egy rózsaszín pontot megérdemelnék”

   
  Kiutalok egy szép nagy pirosat.

  “Ami Mihály és ghepard felvetését illeti – a para-pontig elmenést, onnan vissza akkor is, ha jólesne tovább – nekem azért nem megy, mert nem a ház, a bármi okozza – hanem a megtett távolság… De figyelek továbbra is – mikor rosszabb, mikor marad el, stb….úgyis leírom, mint eddig”

   
  NAGYON jó, hogy leírod, kezd lassan összeállni a kép. A pontos beszámolóért lábosfedő nagyságú piros pont jár. Így aztán ez piros pontos beszámoló lett.

  “nekem azért nem megy, mert nem a ház, a bármi okozza – hanem a megtett távolság”

  Azt sokszor leírtad, hogy a megtett távolság, ahol fel szokott bukkanni a félelem, körülbelül egytizede-egyhuszada annak, mint amit nap mint nap otthon testedzésként megteszel, ráadásul kis nehezítésekkel, súlyzókkal, hajolgatásokkal.

  Nem azt írtuk, hogy addig a HÁZIG menj el, ahol előjön a szorongás, hanem hogy addig menj, amíg az első jelei elő nem jönnek. (Nem a háznak, a szorongásnak.) Lehet az 100 méter vagy 30 vagy 200, mindegy. Ott állj meg, reagáld le tudatosan, hogy igen, most jött a szorongás, várj egy kicsit, menj haza és mondd el magadnak, hogy “elmentem, megvártam a félelmet, szembenéztem vele, nem történt semmi a légzésemmel”.

  Aztán lehet egy kicsit többet várni visszafordulás előtt, lehet kicsit tovább menni, apránként.

  És ezt sokszor. Minél többször. A tudatalattid nagyon lassan fogja elengedni a félelmet, túlerőltetni nem jó – lágyan szoktatni kell.

  Olyan jól, részletesen leírod a dolgokat, hogy kezdem egyre inkább érezni, mi zajlik le.

  Azért nem tudod erre rávenni magad, mert félsz szándékosan kiprovokálni ezt az érzést, ami nagyon érthető, hiszen a szorongás rettentő rossz dolog. A félelemtől való félelem miatt nem érted meg ezt az egy tanácsot, miközben minden mást azonnal megértesz és kitalálsz.

  Talán az a kulcsszó, hogy eleinte addig kell elmenni, amíg a kellemetlen érzés éppen csak el nem kezd jelentkezni. Nem kell (nem szabad) fuldoklásokkal, pánikkal rendszeresen megküzdeni, nem, nem, nem. Azt az élményt kell SOKSZOR előidézni, hogy megjelenik a félelem, de nem tud fulladást okozni. Eleinte azért nem, mert nem kap időt hozzá, aztán fokozatosan azért nem, mert megtanulja a szervezeted, hogy ne reagálja túl a félelem felbukkanását.

  A fulladást a tőle való félelem, az arra adott rossz reakció okozza, önbeteljesítő jóslatként. Félelemtől, ijedtségtől el is lehet ájulni – ott sem “igazi” testi oka van az ájulásnak.

  Ennek az én módszeremnek a félelemmel szembenézésen kívül még az is akadálya, hogy jobban szoktuk szeretni a konkrét méretű célokat. “Ma megyek két kilométert.” “Holnap csinálok 12 fekvőtámaszt.” Ezt jobban szeretjük, mint azt, hogy “megyek addig, míg közepesen el nem fáradok”. Ez olyan idegesítően megfoghatatlannak tűnik – pedig hasznos ám nagyon hozzászokni.

  Mert akkor a magunkra való figyeléshez is hozzászokunk.

 14. Sziasztok Mindenkinek!
  https://www.nlcafe.hu/egeszseg/20181126/copd-tudobetegseg-enekles-korus/
  Ajánlom olvasásra, esetleg okulásra!
  Tudom, eltűntem igértem, hogy jelentkezem. Előszöris: Köszönöm a névnapi jókívánságokat!
  Nem volt könnyű ez a pár hónap, de remélem ki tudok kecmeregni a bajokból, mert le kell küzdeni legalább azokat az akadályokat, amelyek rajtam múlnak.
  Szóval: Januárban kórház + sikeresen résztvettem egy 4 napos, vírusos béltisztító kúrán. Ez már kellőképpen legyengített, és elég volt ahhoz , hogy magamhoz engedjem az influenza vírusát is. Annyira KO voltam, hogy felkelni is művészet volt. Ekkor barátságot kötöttem egy négylábúval és vele próbáltam erősíteni. A 4 lábú mindíg egy lépéssel előbbre járt, mint én és egyre ügyesebben mászkáltunk. A járókeretes séták után, ami kb. 3 hétig tartott, örömmel tapasztaltam javulást, úgyhogy én mentem elöl és húztam magam után a kedvencemet, hogyha baj lenne, azért még legyen mibe kapaszkodni. Egy idő után sikeresen, öállóan közlekedtem, erősödtem és lightos sebességel tudtam járkálni úgy, hogy a szuszi is -viszonylag- rendben volt. Ezen felbuzdulva kimerészkedtem a garázsba -2 lépcső lefelé- és magamhoz vettem, amiért indultam. Visszafelé viszont nem számoltam azzal, hogy a lépcsőn felfelé az 1 lábam nem fog úgy elbírni, mint a kettő és estem (hátra) akkorát, hogy a csipőcsontom felszaladt a fülemig…… Nagynehezen a Párom + a Szomszéd összevakart, de az eséstől megint lenullázódtam. Törés szerencsére nincs, de a köhögés egyéb ingereket is kivált, úgyhogy el kellett döntenem, hogy hol merek köhögni……… Lett egy új barátom is ami gurul, merthogy a becsületes neve kerekesszék, amivel legalább az alapvető szükségletek miatt tudok közlekedni. Igaz beszállni és kiszállni a székből még necces, de kb. 1 hete érzem, hogy valami pozitív irányba kezd változni. No ez a kis sorozat a légzésemen is érezhető, mert az előbbek okán a torna és a bringa elmaradt ezért a légzésem se “tökéletes”. No, nem baj a kis depit, ami még társult az eseményekhez elhagyjuk és szép lassan, 0-ról kezdve, visszatérek az eredeti állapotomhoz. Remélem, ehhez már némi normális idő is társul.
  Elnézéseteket kérem, hogy most csak magamról írtam -pedig olvastalak Titeket- de azt gondolom, hogy akkor tudok segíteni, ha magam is kilábaltam azokból a helyzetekből, amelyek depis szemmel láttatnák a világot és más problémáit.
  Köszönöm, hogy elolvastátok, Mindőtöknek jó sok levegőt kívánok!

  1. Udvozollek Zsolti sok szeretettel Isten hozott eroben-egeszsegben,nagyon sokat gondoltam rad.Nem semmi amiket kialltal,de Te gyoztel es ez a fontos! Vigyazz magadra tovabbra is es kivanok jo gyogyulast es sok levegot! Mihaly hatarozottan igazad van : a cigi nem egeszseges epp mint a viz,a levego,az etel,a gyogyszerek sajnos minden tele kimikalekkal stb! Epp ezert lesz 2020 ra a Copd elso helyen az elhalalozasbam vilagszerte! Hm micsa vilag!!!!En cigizek bizony ( mindenkinek nagy szeretettel ajalom) kopteto,nyakoldo,gyuladascsokkemto hatasa van! Nem uzleti en csinalom,no de errol mar beszeltem! Rita ,elfelejtettem a tegnap 2 infot a parara: vedd fel a kapcsolatot Adolffal a Stresszdokival es kerd az Oromcsomagot….ingyenes es szenzacios ez a srac( nagyon reg ismerem)+ Olvasgasd az OttfonFa- t is! Nagyon hasznos dolgokat tudsz majd meg! Sok sikert! Udv mindenkinek es szep napot!

 15. Zsolti1-től hiányoltam az élménybeszámolót, de ennyi élményt azért nem kellett volna összegyűjteni… elégedj meg valami kevesebbel is…

  Írjál mindig, akkor is, mikor nagyon rossz. Hátha segít, hogy leírod, mi meg legalább tudjuk, mi van veled.

 16. Szép napot!

  Egyetlen fújásból nem állapítható meg, de egy komplett légzésfunkciós vizsgálatól sem, zárható ki a copd, a tüdőtágulat pedig abszolút nem,..
  A jó légzésfunkciós értékek, csak arra jók, hogy a szakorvos doki, megnyugtassa a beteget, hogy mindössze reflux betegsége van, meg esetleg asztmás, ha 50-feletti a beteg, és visszajáró az ember, akkor meg ráírják egyszerű bronhitisz, és kész 5-10 perc alatt megvagyunk.
  Ha sokat panaszkodik az illető, régen volt rtg.vizsgálaton, akkor azt is megcsinálják, így már meg lehet nyugtatni, az első stádiumban lévő krónikus betegeket hogy nincs nagy baj, a tüdővel.
  Előfordul gyakran az is, hogy asztmára gyanakodnak, és ha korábban sokat krákogott, esetleg pollen-allergiás volt a delikvens, akkor keveredhet mind a kettő, tehát arra is rá lehet fogni, a nyáktermelődését, de leginkább a GERD-re fogják rá, mint kiváltó ok,. ezt írják rá a leletre..
  Aki sok tapasztalattal rendelkezik, és utána néz a dolgoknak, az tudhatja, hogy a mellkas röntgen-vizsgálat, pl.tüdőszűrés és a légzésfunkciós vizsgálatok, nem zárjak ki, a Copd-t, előrehaladott állapotban is, inkább a betegség stádiumára adhat információt, ez utóbbi a spírogramok alapján..
  A tüdőre vonatkozó fizikális vizsgálatot, tüdőbetegségben szenvedőknél, fél évente el kell végezni, kopogtatási hangok, légzési hangok, /szörtyzörej/ kilégzéskor-belégzéskor, rekeszállás meghatározása stb,.
  Sokszor egy belgyógyász, jobban megtudja állapítani a bajt, mint egy vidéki tüdőgyógyász-szakorvos, akinek nincs kedve ideje belemerülni , az egészbe..

 17. “En cigizek bizony ( mindenkinek nagy szeretettel ajalom) kopteto, nyakoldo, gyuladascsokkemto hatasa van!”

   
  Abszolút százszázalékos egyetértés van az egész világon abban, hogy a cigarettázás rendkívül káros a tüdőre, tüdőbetegeknél pedig különösen romboló.

  1. Jaj be ennivalo vagy te
   Mihaly;))) hatarozottan igazad van! :))) De jeleztem en is h az uzleti cigi roppant artalmas!!!! Senkinek sem ajalom,De amit en szivok 3-4 napi a kaveval az mas !!! Gyogyszer!!!! Bizony vannak olyan novenyek ami helyetesiti a dohanyt ,a nett tele veluk csak ra kell keresni;)))) Aranyos vagy nagyon!!! A masik dolog amit mar reg kerdezni akartam de mindig elfelejtettem: Hol talalhato a Gepard *kiskonyve*,szivesen elolvasnam ujbol es biztos az Uj Tagokat is erdekelne,sokat lehet belolle tanulni….elore is koszonom!:) Kint vagyok a Maroson es epp egy oreg fuzfaval szerelmeskedek;)))) udv es szep napot kivanok!:)

 18. “De jeleztem en is h az uzleti cigi roppant artalmas!!!! Senkinek sem ajalom,De amit en szivok 3-4 napi a kaveval az mas !!! Gyogyszer!!!!”

   
  Bocsánat, félreértettem!

  “Jaj be ennivalo vagy te Mihaly”

   
  A bloggazda elfogyasztása súlyos egészségkárosodással jár. Ebből nem engedek.

  1. Na ez az en napom ugy latszik:) Hazaertem,megfurodtem es hajat festettem! Tenyleg ennivalo vagy te Mihaly;)))) megnevetettel:)))) Na akkor erthetobb leszek ( amartilapirol es az okorfarkkororol beszeltem) a fustje segiti a mi betegsegunket…. Komoly ,ki lehet probalni+ Maria Treben is melegen ajalja ezeket,de jo a teja is es a lapikkal: teja,szirup kesziteset+ a martilapival beboritani a tudot+ fulladas ellen inhallalas( azonnal hat es a fulladasnak annyi;))) a 43. oldalon van az info direkt a mi bajunkra( ma is szedtem egy csomot es megszaritom telire!!! Mihaly nem zaballak meg ne felj:))))) Mi lenne velunk Nelkuled?!:)))) Nagyon koazonom a Ghepard hasznos kiskonyvet,le is mentettem! Vajon miert hianyzik? Remelem nem beteg?! Itt uzenek Ghepard!!!!! Kerlek jelentkezz!!!! Udv es szep estet kivanok mindenkinek.

 19. válasz Szőke Zsuzsa 2019-05-06 – 7:03 DE.
  “Frissen diagnosztizált COPD-s vagyok, túl az első sokkon. Most keresek orvost, mert a mostaniban nem tudok bízni. Pl. azt mondta, a légzőgyakorlat szükségetelen. Csak lestem……”

  Hát nagyon szomorú ezt hallani egy orvostól. Mond egy légzéssel nagyon bajlódó embernek, hogy a legzőgyakorlatok nem fontosak, egyenesen szükségtelenek – el se hiszem, hogy egy orvos ilyet tud mondani. Vagy mond egy futónak, aki jobb akar lenni, hogy futni nem kell, szügségtelen – úgy is jobb lesz. Vagy mond egy zongoristának, hogy nem kell zongorán gyakorolni – akor is a legjobb zongorista lesz. Persze, ha nem akarsz javulni, vagy sokkal többre képes lenni – akkor szükségtelen gyakorolni.

 20. válasz bolond lány 2019-05-07 – 8:39 DE.

  “Ami Mihály és ghepard felvetését illeti – a para-pontig elmenést, onnan vissza akkor is, ha jólesne tovább – nekem azért nem megy, mert nem a ház, a bármi okozza – hanem a megtett távolság…..”

  Persze, az mindig közrejátszik. Egyszer kisebb, egyszer nagyobb – de mitől is függ? Sok mindentől. De például attól is, hogy mi kavarog a fejedben – mert először ott kavarog az a valami, ami miatt aztán megnyilvánul a testben is. Nehés ezt onnan kitessékeleni, át írni vaalmi mással. Nem ajánlom, hogy csináld – de el lehet érni azt is, hogy nem mész sehova, de úgy állítod be a dolgokat a fejedben – hogy pánik lesz a vége. Azt hiszem ez könnyebben is menne, mint az, hogy semmi vész nem lesz kint sem, meg bizonyos távolság után se.

 21. válasz Eva 2019-05-08 – 5:08 DU.

  “Nagyon koazonom a Ghepard hasznos kiskonyvet,le is mentettem! ”

  Jó helyre tette Misi, onnan letölthető mindenféle regisztrálás nélkül – ez a hangokról és a vibrációkról szól, 2010-ben írtam és 35 oldalas. Van még egy kis írásom, amit 2015-ben írtam egy cseh szemtréner (de már inkább olyan mindenes) felkérésére, aztán lefordítottam magyarra is – ez a légzésről szól és csak 7 oldalas. De az idők változnak és az ember is változtat ezen azon, hogy még jobban tudjon ezt azt csinálni. Az emberre sok minden hat, csak akkor mehet előbbre, ha mindent (vagy ami lehetséges) figyelembe vesz és úgy kombinálja a dolgokat – hogy az végül előrelépést jelentsen.

  “Vajon miert hianyzik? ”

  Nagyon sok meló összejött és minél előbb meg kellett csinálni, csak arra jutott idő, hogy olvassalak Benneteket.

  “Remelem nem beteg?! Itt uzenek Ghepard!!!!! Kerlek jelentkezz!!!! ”

  Attól függ, mit értünk betegség alatt – ha a legfejlettebb diagnosztikai műszerekkel megvizsgálnak mindenre kiterjedően egy embert – akkor talán senkit se találnának, akiről kijelenthető lenne, hogy tökéletes. Pláne idős korban már mindenféle jön egyre nagyobb számban. Ezt igyekszem lassítani a magam módján. Remekül vagyok, a jobb kezem már újból teljes értékű, már nem is forog a fejemben, hogy marha rosszul is végződhetett volna a januári éjjeli baki. Az idén már kétszer sikerült 200 lépés felett megtennem egyetlen belégzéssel. Márciusban, áprílisban és már májusban is sikerült tovább fejlesztenem a gerely teljesítményemet helyből a tavalyihoz képest. Februárban nem ment a gyakorlatilag rokkant jobb kezem miatt, de akkor is 50 centire meg tudtam közelíteni a nagy javulásnak köszönhetően. Áprílisban már 2 különböző héten sikerült 50 méter felett teljesíteni. A legjobb 50.45 méter volt, ami már csak 15 centivel kisebb a tavalyi egész éves legjobbamtól, amit a múlt év utolsó 3 hónapjában sikerült összehozni. Tehát eddig meg lehetek elégedve, de nem vagyok, hisz mindig jobbra törekszem – mert csak az vihet előbbre. De olyan relaxosan veszem a dolgokat, semmi vész, ha idén az a 50.45 méter marad a legjobb – de igyekszem azért, hogy ez megváltozzon…..

 22. “Van még egy kis írásom, amit 2015-ben írtam egy cseh szemtréner (de már inkább olyan mindenes) felkérésére”

   
  Nem lenne érdemes azt is feltölteni ide?

  “Ami Mihály és ghepard felvetését illeti – a para-pontig elmenést, onnan vissza akkor is, ha jólesne tovább – nekem azért nem megy, mert nem a ház, a bármi okozza – hanem a megtett távolság”

   

  “ghepard: Persze, az mindig közrejátszik. Egyszer kisebb, egyszer nagyobb – de mitől is függ? Sok mindentől. De például attól is, hogy mi kavarog a fejedben”

   
  CSAK attól függ. Ettől persze nem könnyebb szembenézni vele, sőt. Az ember minden egyéb baja mellett még gyengének és hülyének is érzi magát, hogy egy szörnnyel nem mer szembenézni, szándékosan találkozni, ami kizárólag a fejében létezik. Pedig a benti szörnyek a legnehezebb, leggonoszabb ellenfelek.

  Viszont TÉNYLEG nem gátol semmi, hogy nekik ugorj. És ha megtetted, nagyon jó érzés lesz.

  Meg a mi zrikálásunktól úgysem szabadulsz. 🙂

 23. “Boldog névnapot kívánok Mihálynak!”

   
  Köszönöm, szeptemberben tartom, de elteszem a gratulát, biztos eláll addig.

  “Márciusban, áprílisban és már májusban is sikerült tovább fejlesztenem a gerely teljesítményemet helyből a tavalyihoz képest”

   
  Kezdesz repülésbiztonsági kockázat lenni, hamarosan külön felszállási engedélyt kell kérned a gerelyedre.

 24. válasz Nemes Mihály 2019-05-09 – 9:05 DE.

  “Nem lenne érdemes azt is feltölteni ide?”

  Pár perc múlva elküldöm Neked mailban. Ha érdemesnek tartod, akkor részemről semmi akadálya, ha kiteszed a blogra valahova. Mint említettem, ezt 4 éve írtam, azóta egy két dolgot változtattam.

  “CSAK attól függ. Ettől persze nem könnyebb szembenézni vele, sőt. Az ember minden egyéb baja mellett még gyengének és hülyének is érzi magát, hogy egy szörnnyel nem mer szembenézni,……….”

  Hát mondjuk gyakorlatilag szerintem is , én inkább úgy mondanám – hogy nagyon nagy mértékben igen. Bizonyos szinten (néha nagyobb részben, néha kisebb) hatnak az emberre a kívülálló dolgok is – amik végül befolyásolhatják azt is, hogy mi lesz a fejedben.

  “Viszont TÉNYLEG nem gátol semmi, hogy nekik ugorj. És ha megtetted, nagyon jó érzés lesz.”

  Ezt nyugtázom, azt át kell élni, hogy az ember tudja – milyen jó érzés valami felett uralkodni.

 25. “Bizonyos szinten (néha nagyobb részben, néha kisebb) hatnak az emberre a kívülálló dolgok is”

   
  Főleg úgy, hogy alibit szolgáltatnak. Ha nem fűlik a fogam valamihez, akkor nem csinálom, mert esik az eső. Ha nem esik, akkor meg azért, mert süt a nap. Nálam így működik és szerintem nem vagyok egyedül…

 26. válasz Nemes Mihály 2019-05-09 – 9:09 DE.

  “Kezdesz repülésbiztonsági kockázat lenni, hamarosan külön felszállási engedélyt kell kérned a gerelyedre.”

  Megint megmosolyogtattál. Ami azt illeti május 1.-én meg 8.-án nálunk nagyon sok a repülő van (most a 8.-i parádé elmaradt a sáros leszálló/felszálló pálya miatt). Sok az ejtőernyős ugrás is, helikopterek is vannak bőven. Szinte már reggeltől estig repkednek, alacsonyan is. Volt olyan is, ami a fejem felett olyan 40 méterrel repült – a gerely max 25 méter magasan mehet a legmagasabb ponton. Máskor csak itt ott repkednek, permeteznek stb – ahol dobálgatok, ott nem repülőről permeteznek, ha úgy volna, akkor tényleg eltalálhatnám a levegőben.

 27. válasz Nemes Mihály 2019-05-09 – 11:27 DE.

  “Főleg úgy, hogy alibit szolgáltatnak. Ha nem fűlik a fogam valamihez, akkor nem csinálom, mert esik az eső. Ha nem esik, akkor meg azért, mert süt a nap. Nálam így működik és szerintem nem vagyok egyedül…”

  Hát ilyesmi, na ezt is igyekszem kiiktatni. Ha megyek akkor megyek, eshet, fújhat, fájhat ez az stb. Ma itt reggeltől zuhog, de fél 10 körül akkor is mentem az erdőbe a napi sétámra, a kolléhanőm azt mondta, hogy tökig ázom majd esernyő meg legalább sültös sapka nélkül – hogy elment az eszem ekkor így kimenni. Hát jól eláztam, de isteni volt, éreztem az esőt ahogy csapkodja az egész testemet, fújt a szél – de isteni volt. Tehát az lett, ami a fejemben volt – az enyémben ott van, hogy kimegyek, semmi gáz…..

 28. “Főleg úgy, hogy alibit szolgáltatnak. Ha nem fűlik a fogam valamihez, akkor nem csinálom, mert esik az eső. Ha nem esik, akkor meg azért, mert süt a nap. Nálam így működik és szerintem nem vagyok egyedül…”

   

  “Hát ilyesmi, na ezt is igyekszem kiiktatni. Ha megyek akkor megyek, eshet, fújhat, fájhat ez az stb.”

   
  Persze, ez a cél – hogy nekiinduljon az ember. Az a nagy különbség, hogy te nem félsz, vagy legfeljebb az elázástól, de azt könnyű legyűrni.

  Amikor valaki tudja, hogy elkezd majd rettegni, akkor nehéz nekivágni. És azt szeretném elhitetni mindenkivel, hogy ez a rendszeres találkozás a félelem megjelenésével, első jeleivel, ez nem jár kellemetlenséggel és CSAK EZ gyógyítja a szorongást.

  Légszomjtól való félelmem nem volt, de két más, hasonló élményem igen.

  Egyszer kisgyerekként beleszippantottam az uszoda vizébe és utána sokáig víziszonyom volt, ami óvatos próbálgatással aztán szép lassan elmúlt.

  Egyszer meg zuhantam szikláról hat métert, péppé zúzva a sarokcsontomat – na, ezután olyan tériszonyom lett, mint ide Lacháza, ha csak közel mentem egy erkély korlátjához, már jött a szédülés és a hányinger. Ezt is elmulasztottam nagyon szelíd, óvatos próbálgatással, alig maradt valami nyoma.

  Szóval nemcsak kívülről akarok nagy okosan belebeszélni mások bajába, úgy, hogy fogalmam sincs arról, milyen kín a félelem. Tudom, miről van szó, tudom, hogy milyen érzés, amikor az ember nagyon türelmesen magával szemben és nagyon óvatosan, lassan, de kitartóan kiradírozza a rettegést.

  Baromi jó érzés, amúgy. 🙂

 29. “Máskor csak itt ott repkednek, permeteznek stb – ahol dobálgatok, ott nem repülőről permeteznek, ha úgy volna, akkor tényleg eltalálhatnám a levegőben.”

   
  Az jó, gyalogos permetezőt tényleg könnyebb eltalálni.

 30. “Ezen felbuzdulva kimerészkedtem a garázsba -2 lépcső lefelé- és magamhoz vettem, amiért indultam. Visszafelé viszont nem számoltam azzal, hogy a lépcsőn felfelé az 1 lábam nem fog úgy elbírni, mint a kettő és estem (hátra) akkorát, hogy a csipőcsontom felszaladt a fülemig.

  Lett egy új barátom is ami gurul, merthogy a becsületes neve kerekesszék, amivel legalább az alapvető szükségletek miatt tudok közlekedni. Igaz beszállni és kiszállni a székből még necces, de kb. 1 hete érzem, hogy valami pozitív irányba kezd változni.”

   
  Zsoltinak bloggazdai hatalmamnál fogva megtiltom, hogy rommá törje magát, mert ez az olvasótáborom rongálásának minősül.

  És még két dolog jutott eszembe ennek a kis horror-regénynek az olvasása közben:

  · A láb erősítése és az egyensúlyozás gyakorlása annál fontosabb, minél nyamvadtabbak vagyunk, pláne, ha feküdtünk egy ideig. Baromi jó gyakorlatok vannak a youtube-on, ha érdekel valakit, ide is föltehetek pár linket.

  · Kerekesszékben is lehet trenírozni a lábat mindenféle izometrikus gyakorlatokkal és kell is, mert az erő rohadt gyorsan megy el és sokkal lassabban jön vissza.

 31. válasz Nemes Mihály 2019-05-09 – 3:51 DU.
  “Persze, ez a cél – hogy nekiinduljon az ember. Az a nagy különbség, hogy te nem félsz, vagy legfeljebb az elázástól, de azt könnyű legyűrni.”

  Hát már egy ideje nem, de én is rettegtem sok éven át, hogy megfázom az esőben, kint rosszul leszek – aztán már simán maradtam a vizes ruhában is – majd megszárad rajtam. De legrosszabbul a szülői házban voltam, ott rengeteget fulladoztam, sokszor éjjel ki kellett mennem, mert bent megfulladtam volna. Érdekes, mikor meghalt a nagypapi (édesanyám ágán) és oda költözött aztán – ez ott is folytatódott. Azelőtt ott semmi problémám nem volt.

  “Egyszer kisgyerekként beleszippantottam az uszoda vizébe és utána sokáig víziszonyom volt, ami óvatos próbálgatással aztán szép lassan elmúlt.”

  Ilyesmik nekem is voltak, na meg egy ideig haliszonyom is volt, haltól való félelmem volt a vízben. Kb 8 éves lehettem, mikor fogtam egy kb 2 kilós csukát. Meg akartam fogni a feje alatt, hogy aztán leszedjem a horogról, de nagyon elkezdett ide oda mozogni és a nyitott szája pont beakadt a csuklómra. Jó hegyes fogai vannak és pár mp-ig jól ráspolta a tenyeremet és a kézfejemet. Borzasztó élmény olyan kis fejjel – na meg a sebek is belémmaródtak. Jópár évig nem tudtam vízben szabadulni a gondolattól – hogy valami ott meg fog harapni. Persze soha semmi nem harapott meg ott, de bennem volt – eltartott, míg elmúlt.

  “Egyszer meg zuhantam szikláról hat métert, péppé zúzva a sarokcsontomat – na, ezután olyan tériszonyom lett, ….”

  Én hasonlót zuhantam 1974-ben egy teremből kifelé. Pinpong meccs közben kirepült a labda az ablakon este fél 10 körül. Kint sötét volt, de láttam a labdát a földön olyan 150 centire a faltól és olyan 70 centi mélyen az ablaktól – de nem láttam a fal melletti folyosót a sötétben, ami a pincékhez vezetett. Na kiléptem az ablakon és kb 4 métert zuhantam, nyújtott lábakkal érkeztem, az orromat a szemközti betonfal súrolta. Mindkét sarkcsontom megrepedt, a bal térdem azóta csak árnyéka a réginek (az hátrafelé feszült), három fogam odament. Pár centin múlott, hogy ne akadjak fel ajakkal a szemközti betonfalon – az ki tudja, hogy végződött volna. De nem lett tériszonyom ettől, már 10 nap után röplabdáztam. Emlékszem, hogy 2-3 hónap után vadászlesekről ugráltam lefelé, van jópár a környéken még ma is (állat már jóval kevesebb mint régen).

 32. válasz Nemes Mihály 2019-05-09 – 3:54 DU.
  “Az jó, gyalogos permetezőt tényleg könnyebb eltalálni.”

  Permetezni traktorral szoktak, párszor akkor is mikor épp ott voltam, az nem gond – a gondozott föld kb 10 méterre van a dobósávomtól. Emberek gyakorlatilag nem járnak arra, a 7 év alatt kb 4-5-ször jött arra valaki – de már jó messziről látom őket. Résen kell lennem, mert a gerely életveszélyes, még az állatokra is figyelek – végig megyek a dobások előtt és morgok, hangoskodom, hogy ha van ott nyuszi, fácán vagy őzike – akkor elriasszam őket onnét.

 33. válasz Nemes Mihály 2019-05-09 – 4:05 DU.
  ” Kerekesszékben is lehet trenírozni a lábat mindenféle izometrikus gyakorlatokkal és kell is, mert az erő rohadt gyorsan megy el és sokkal lassabban jön vissza.”

  Bizony, ez így igaz szerintem is. Az erő rohadt gyorsan elmegy, ezért akkor is edzettem, mikor a jobb kezem gyakorlatilag béna volt, egy tollat se tudtam felvenni és fogni, nem még írni. Még gerelyeztem is, a bal kezemmel kellett nagyon besegíteni, hogy meg tudjam fogni és tartani a gerelyt. No meg sok minden mást is csináltam, hogy visszajöjjön az erő. De ha nincs semmi gebasz, akkor is rohadtul gyorsan elmegy az erő, ha kihagy az ember. Két éve voltunk geofizikai méréseken 8 napig. Egész más dolgokat csináltam ott, máskor, máshogy ettem, máshol aludtam stb stb – mikor haza jutottam, már aznap és másnap is mentem megnézni, hogy hogy is állok a gerellyel. Szinte sírhatnékom volt, hogy mennyi erő és gyorsaság elveveszett. Jópár hét kellett, míg vissztornáztam. Tartani a szintet sokkal egyszerűbb, mint kihagyások után visszahozni azt.

 34. Beletettem ghepard másik leírását a légzőgyakorlatos posztba, a “Játékosak, vegyesek, célok és öncélok” részbe, ott elolvasható és letölthető, ajánlom mindenkinek, mert csupa általa kipróbált dologról van szó.

 35. válasz Nemes Mihály 2019-05-10 – 10:17 DE.
  “Beletettem ghepard másik leírását a légzőgyakorlatos posztba,……”

  Köszi szépen Misi, hogy felraktad.

 36. Hurrraaaaa, Koszontelek Ghepard!!!! Megijesztettel nagyon….azt hittem az Alagut vagy a Gerely visszautott….vagy esetleg mas! Oszinten orvendek ! Nemreg keltem fel( az ejjel jatszottam) na ezt epp olyan nagyon szeretem mint : a termeszetet,allatokat,Asztralt,koveket,bolygokat,a Szuszoga blogot stb! :)))))) Boldog vagyok nagyon elokerult Zsolt ,Ghepar,Krisztikem no meg csak Jusztinat hianyolom nagyon! Kerlek jelentkezz neha h tudjuk mi vam veled!!! Bizony” lathatatlan szal” kot ossze minket,ezert osszetartozunk!!!! A masodil kiskonyvedet is letoltottem( no ment az magatol) Ghepard….meg el kell olvassam ,de az elso a konrol volt…megnyugodtam! Mihaly koszi szepen h feltetted ….es tenyleg sokszor elgondolkozom ” mi lenne velunk nelkuled!?” Oszinte,nagytudasu,segiteni akaro,komoly-kimert- nagyhumoru ….en megis azt mondom hogy Zabalnivalo vagy;)))))) Na ennyi volt az oszinte ” dicshimnusz” kettotoknek!Szeretettel udvozlok Mindenkit,szep napot es sok levegot kivanok!!!!

 37. “Tartani a szintet sokkal egyszerűbb, mint kihagyások után visszahozni azt.”

   
  Ebből van egy saját következtetésem: az újrakezdés nehéz → tehát ezt tudatosan gyakorolni kell.

  Régóta ígérgetem magamnak az “Újrakezdés művészete” című posztot. Csak ehhez először talán a belekezdés művészetében kellene járatosabbnak lennem…

  “Na ennyi volt az oszinte dicshimnusz kettotoknek”

   
  Jöhet nyugodtan. A tömjénezést, személyi kultuszt csak akkor utálom, amikor más kapja.

 38. Sziasztok!
  Lehet, nagy hülyeséget kérdezek, de már nem először tapasztalom, hogy ha nagyon kifárasztom magam, vagy épp az érzelmi életem nincs rendben (nem mintha lenne olyan,amikor teljesen rendben van), és kicsit is megreccsen az immunrendszerem, rögvest sikerül összeszednem az első kóbor baktériumot, vírust, ami aztán egy-két nap alatt rendes kalamajkát csinál a tüdőmben. Tanultunk mi annak idején a pszichoszomatikus betegségekről, de abból valahogyan kimaradnak a légzőszervek, ám most éppen a sokadik megtapasztalás kellős közepén ülök ezt illetően.

  Itthon ugyan én hordom a nadrágot, s a jó-mulatság-férfimunka is többnyire nekem jut (hosszú lenne elmesélni, miért), azaz a párom nem annyira a támaszom, segítségem, mint lehetne, mégis, minden alkalommal, amikor elmegy a családjához, vagy amikor már csak készül, én abban a pillanatban beszippantok valamit, amitől bedurran a krónikus bronchitisz, még jó, hogy nincs itthon, bár a levegőért folytatott küzdelemben úgysem drukkolna (annál jobban megijed). Ha nagyon ver az élet, ha úgy érzem, eljutottam a teljesítő, vagy a tűrőképesség határára, ugyanez történik… Tapasztaltatok már hasonlót?

  Az agyagpor és a szálló homok ellen nem győzöm takargatni a pofámat’, idehaza nálunk hamarosan meg lesz csinálva a ‘pálya’-ként funkcionáló kertrész, többek között a porolás is megszűnik, lassan három hete nem is tartok itthon órákat, foglalkozásokat, mert nagyon megfizetjük az árát én is, a lovak is. A fjordnak és a hidegvérűnek érzékeny a tüdeje, a fjord norvég fajta lévén, nem a mi éghajlatunkra tenyésztetett, öregecske is, a kovácsunk azt mondja, amit látott itthon, szinte mind kehes. A nagy bengát az első tulajdonosa hajtotta majdnem a megdöglésig, annak ott ment tönkre a tüdeje, valaki megszánta, megvette, hogy megmentse, de miután ott is megváltozott az élet, nekünk adta. Altattam már el nem egy kehes lovat, féltem is befogadni, de párszor dolgoztam vele már előzőleg, ismertem, becsületes, jólelkű állat, hát eljött hozzánk. A port, a meleget és a magas páratartalmat kőkeményen jelzi mindhármuk tüdeje, az enyém a legutolsó hármunk közül (mert persze faszagyerek vagyok). Hát addig szidtam a port, szárazságot, amíg nem jöttek ezek az átkozott esők, most meg ezért nem dolgozunk, s nem tud bejönni a munkagép sem, hogy lapos, sima felületű, pormentes pályát rittyentsen.

  Rajzolok, írok én nektek – azaz Zsoltinak – izometriásat’, azaz ülve is végezhető, elmozdulást nem igénylő, de mégis jó fingatós gyakorlatokat, ha tudom, mit jelent az, hogy a ‘csípőcsontom felszaladt a fülemig’. Képekben gondolkodó lévén rögvest megjelent előttem a karikatúra.
  Most reggel dolgoztam egy fiatalemberrel, mellkaskorrekciós műtét utáni erősítés, rehab, nem nagyon lehet még ugrálni, amíg a lemezeket nem ágyazza, szövi be nevéhez méltóan a kötőszövet. Hát, bizony ‘komoly’ elmozdulás és erőkifejtés nélkül is lehet az emberfia hatékony,ezt ma is megtapasztaltam 🙂

  Mihály, ha a Százados Úr modellt állna egy légzős-nyújtódzkodós-könnyed átmozgatós, tartásjavítós tornasorhoz, én meg megrajzolnám, idetennéd az őt megillető helyre? Szívesen megcsinálom azt is 🙂

 39. “Ha nagyon kifárasztom magam, vagy épp az érzelmi életem nincs rendben…az egy-két nap alatt rendes kalamajkát csinál a tüdőmben. Tapasztaltatok már hasonlót?”

   
  Hajjaj, de hányszor. Egész kicsi lelki rossz érzés be tud már durrantani nálam egy exacerbációt; a túlfárasztás hatását is érezni vélem. Néha hamarabb jövök rá ebből, hogy elméreteztem az edzés-adagot, mint az izomlázból.

  És fordítva: ha kicsit is oxigénhiányom van, azt régebben a combizmaimon érzékeltem először: mentem fel a lépcsőn és nehéznek tűnt. Ma már hamarabb megszólal a csengő a fejemben – amkor kezdenek borús gondolataim jönni. Az esetek többségében hamarosan jön az izomfáradtság is, meg minden, amit az oxigénhiány művel.

  Kezd kialakulni egy védekező reflex, hogy amikor érzem a baj elejét, akkor átkapcsolok nyugis üzemmódba, már amennyire megy; de persze engem nem várnak éhes lovak, könnyebb dolgom van. De azért piszok meglepő, hogy mennyire szorosan össze van drótozva a lelkünk a tüdőnkkel.

  Nagy buli ez a COPD, annyi mindent tanul az ember.

 40. “bár a levegőért folytatott küzdelemben úgysem drukkolna (annál jobban megijed).”

   
  Kívülről nézni néha ijesztőbb, mint átélni. Sosem láttam annyi sápadt arcot, mint amikor mankóval közlekedtem… 🙂

 41. “Rajzolok, írok én nektek – azaz Zsoltinak – izometriásat’, azaz ülve is végezhető, elmozdulást nem igénylő, de mégis jó fingatós gyakorlatokat”

   
  Az nagyon jó – és nem győzöm ismételgetni, hogy a youtube-on RENGETEG klassz videó van, szinte egyiknél sem számít, milyen nyelvűek, én majdnem mindig hang nélkül nézem őket. Ha beírjátok a keresőjébe pl. hogy “isometric sitting exercises “, kaptok egy csomó jó cuccot.

  “Mihály, ha a Százados Úr modellt állna egy légzős-nyújtódzkodós-könnyed átmozgatós, tartásjavítós tornasorhoz, én meg megrajzolnám, idetennéd az őt megillető helyre? Szívesen megcsinálom azt is.”

   
  Nagyon megköszönöm a Százados Úrnak, ha értékes idejéből szakít arra egy keveset, hogy téged rávegyen a rajzolásra. Csak össze ne vesszetek, a katonák eléggé gorombák tudnak lenni a lomha civilekkel.

  Ez azért egy nehezebb, összetettebb munka lesz, mint amikor a lépcsőzős posztba bedolgozott. Azért csak belemegy, remélem. Nem tudom, a gyógytornás posztot olvasta-e?

 42. “Az agyagpor és a szálló homok ellen nem győzöm takargatni a pofámat”

   
  Próbáld ki a porvédő maszkot vagy az eü maszkot. Az utóbbi biztos nem fogja akadályozni a légzésedet, lehet, hogy a porvédő sem. A hangot nem tompítják; hülyén néznek ki – de az nem számít ahhoz képest, mint hogy a por éveket zabál meg az életedből.

  A lovagok is azért viseltek sisakot, mert akkoriban még nem volt feltalálva az eü maszk. Ezt neked jobban kellene tudni, sokat foglalkoztál a történelemmel.

 43. Nagyon köszönöm Berni eddigi és jövőbeli segítségét; szeretnék másban is segítséget kérni minden olvasótól.

  Ha ismertek olyat, aki gyógytornász- vagy orvospalántákat tanít és és a neten elhelyez tananyagot, továbbá az illető nem tartja rossznak ezt a blogot, olyannyira nem, hogy hajlandó lenne a tananyagában ide mutató linket elhelyezni, az NAGYON sokat segítene.

  Egyrészt eljutna ez a blog gyakorló és leendő gyógytornászokhoz. Másrészt a Google az ilyen ‘komoly helyről’ jövő hivatkozásokat tiszteli és a keresési listában előbbre helyezi a Szuszogóblogot.

  1. Szep napot mindenkinek! Ugyesek vagytok fiuk!!!! Epp azon gondolkoztam hogy itt a
   Blogon ,” siri csend van” szombaton es vasarnap,habar mindnyajan idomiliomosok vagyunk ! Bravo fiuk!!! ” De azert piszok meglepo,hogy mennyire ossze van bogozva a lelkunk a tudonkkel” Egyszeru: Az ember ugy volt megalkotva,hogy harmas leny…
   Fizikai test ( na ez megy a foldbe) Mental test( na ez reinkarnalodik) Lelki test( ide lehelte be Isten a lelket) na az visszamegy hozza! Ugyanis tudjuk hogy semmi se vesz el csak atalakul egyik formabol a masikba….! Metafizika,imadom! Tehat ezert olyan erzekeny a lelkunk mert a tudoben lakozik! Puszika mindenkinek es kellemes hetveget+ sok levegot kivanok mindenkinek! Ma esik az eso ,de holnap csodas ido lesz,megyunk a lanyokkal a nagyerdobe es az Allatparkba? Udv Nektek!

   1. Üdv mindenkinek, szia Éva!

    Végre sikerült állást találnom,a Hungerit egyik üzemében, villanyszerelőként dolgozom, megkötötték a szerződést a 3.napon..
    Elég nagy a felelősség, mert itt komoly keltető+bujtatógépek vannak, és majd minden árammal működik.
    A legmodernebb Belga gépekbe, pl. 40ezer db.kacsa tojás megy be, fér bele.
    Hát ezt is meg kell tanulni,sebaj majd kialakul a helyzet.
    Tegnap délután ismételten elvégeztem a Co2-mérési kifújási tesztet, ami megint ezt a fránya betegséget, erősíti meg.
    Az előzmény az volt hogy dél körül elálmosodtam, és krákogás is jelentkezett a nap folyamán többször is,.
    Annak ellenére mindez, hogy este 10:40h.kor lefeküdtem, és reggel 7h-ig aludtam..
    Nos egyetlen hosszú levegő minőségmérőre való ráfújás után, kb.10mp. mérési idő elteltével felugrott a Co2-,2350ppm.re, /csipogott is/ami egy nemdohányzó nem italozós kerékpározós embernek azért elég sok,nak tűnik..
    Elővettem hát a Philips Respironics inhalátoros készüléket, feltöltöttem Salvussal, és 3-korty himalája sós vízzel,.
    Azután pedig mély lélegzetvétellel egy-egy inhalálást végeztem, a levegőt bent tartva 10-12sec.ig, hogy biztosan lemenjen az kisebb hörgőelágazásokig, a kapillárisok területére is jusson belőle, minimális mennyiség, a felszívódás után.
    8xr, végeztem el a műveletet, majdan lepihentem, megittam 2-pohár lúgos Verde ásványvizet.
    Jó fél óra elteltével megismételtem a Co2-mérési tesztet, és lám a műszer, a hosszabb kifújási idő ellenére sem ment fel, 740ppm.ről, csak 1260ppm.re, a pulzoximéter pedig 99%os SpO2-t mutatott, a perfúziós index is jónak mondható lett, 3-4,5% írta ki.
    A só bizonyosan felszívódik, ez érezhető, mert 1-2óra múlva kiszárad az ember bőre szomjúság érzet kerülget, még lefekvés után is,.
    A vérnyomás helyreáll normális értékeket mérünk, a reggeli utáni kávé pedig frissítőként hat, a vérnyomási értékek, 130/75-79. körül van, a pulzus is rendben..
    Gondoltam megosztom ezt a véleményt másokkal is, tudom hogy nem sok embernek van ilyen komoly műszere, de higyjétek el,hogy egy ilyen Voltcraft műszerrel többre jut az ember, a tapasztalások terén, mint egy háziorvosi vizsgálattal, vagy egy olcsó légzésfunkció mérővel..
    Sajnos a hörgők -gázcsere zóna lassú rendellenes működése, a tüdő mélyén zajló gyulladásos, kóros folyamatok kimutathatóak, ezzel a módszerrel..

    1. Udv mindenkinek! Szia Janos ,Uram be nagyon boldog vagyok,koszi h megosztottad a jo hirt! Bravooo ugyes vagy,sikerult! Sokat imatkoztam erted,tudtam ,ereztem h sikerulni fog! Ugyes,komol,nagytudasu ember vagy ,ereztem h megoldodik! Aldjon meg az Ur es segitsen minden utadon! Nagyon boldog vagyok! Most ertem haza az erdobol es az elso volt megnezzem a Blogot! Janos kivanok sok sikert,haladast,penzt,stabilitast,egeszseget,mert nagyon megerdemled!!!! Kivanok mindenkinek jo ejt ! Istenem be boldog vagyok,irni is alig tudok! Udv te Gyoztes!!!! Mindenkinek sok levegot es legyetek jok,jol!!! Puszikaaaaa!!:))))

 44. János leírását feltettem a faliújságra, mert szerintem sokakat érdekelhet, bár nem kérdést tartalmaz. És szurkolok neki, hogy beváljon az új állása.

 45. Hogy mik derülnek ki. Berninek nemcsak érdekes facebook oldala van, hanem weblapja is, mindenféle érdekességgel, ezek egy része tartásjavítós – gyógytornázós, ami mindenkinek hasznos, nemcsak lovasoknak – és mindegyik szórakoztató.

  Ez például mindenkinek jól jön, aki szeretne egy kicsit jobb egyensúlyra és testtartásra szert tenni.

 46. válasz Eva 2019-05-10 – 12:15 DU.
  “Hurrraaaaa, Koszontelek Ghepard!!!! Megijesztettel nagyon….azt hittem az Alagut vagy a Gerely visszautott….vagy esetleg mas! ……….”

  Csodállak, hogy ennyire tudsz aggódni szinte mindenkiért. Én is gondolok egy két dologra másokkal kapcsolatban, de igyekszem ezzel is nagyon vigyázni, mert ezek nagyon tudnak gyengíteni. A félelem és az aggódás gyengít. Biztos Te is tudod, hogy a gondolatoknak nagy erejük van, tehát nem mindegy, hogy min jár az eszed. Azok, amiket említettél – bármikor visszaüthetnek, meg sok minden más is – sose lehet tudni, hogy mit hoz a következő perc. Mindenkinek a legjobbakat….

 47. válasz Berni 2019-05-11 – 11:01 DE.

  “Lehet, nagy hülyeséget kérdezek, de már nem először tapasztalom, hogy ha nagyon kifárasztom magam, vagy épp az érzelmi életem nincs rendben (nem mintha lenne olyan,amikor teljesen rendben van), és kicsit is megreccsen az immunrendszerem, rögvest sikerül összeszednem az első kóbor baktériumot, vírust,…”

  Talán ekkor is a gondolataid gyengítenek meg még egy lapáttal, ami miatt az immunrendszer már nem képes gyorsan reagálni. A gondolatok és az érzelmek irányítanak bennünket – de mi hajtja őket, hol pattanak ki egyáltalán, honnan jönnek? A világegyetem, hogy kb 14 milárd éve muzsikál (mit csinált azelőtt?)… Mi hajtja azt is? Mert hogy minden egyes atom, molekula, elektron meg stb stb – állandó mozgásban/rezgésben van. Hogyhogy nem álltak meg 14 miliárd éven keresztül sem?…….

 48. válasz Eva 2019-05-11 – 2:15 DU.
  “De azert piszok meglepo,hogy mennyire ossze van bogozva a lelkunk a tudonkkel” Egyszeru: Az ember ugy volt megalkotva,hogy harmas leny…”

  Régen, a nagyon régi nyelvekben egy szó fejezte ki mindkettőt, mert úgy érezték, hogy közel vannak egymáshoz – az egyik nagyon hat a másikra. Még a magyarban is nagyon közeli: van lélekzet és lélegzet – vagyis lélek és légzés……..

  1. Szep napot kivanok mindenkinek:))) Ghepard most csak neked: koszonom h irtal ,mindig tanulok tolled! En az “enyemiert” jobban aggodok mint magamert,gondolom igy vagyok bekodolva! Te ugy hogy rengeteg informaciot kuldsz a vilagnak! Azt szoktam mondani hogy ” ezert szep az elet es legalabb nem monoton” Van egy keresem: kerlek ird meg milyen jegybe szulettel( akkor jobban erzekelek mindenkit…. En Iker vagyok ,Oroszlan aszcendensel es Magusfa( fraszin=korisfa) Koszonom hogy irtal es hogy vagy Nekunk!!! Eletmottom: Semmi se veletlen a Foldpn,hanem a dolgok szinkronban vannak! Es ez nagyon jo!!! Pusz es mindenkinek sok levegot!!! JUSZTINA hol tekeregsz?!!! Irj!!!!

 49. válasz Eva 2019-05-13 – 10:59 DE.
  “Van egy keresem: kerlek ird meg milyen jegybe szulettel( akkor jobban erzekelek mindenkit…. ”

  Rák jegyében születtem (július közepén) 67 éve…

  “En Iker vagyok ,Oroszlan aszcendensel es Magusfa( fraszin=korisfa)”

  Hát akkor azt lehet mondani, hogy körbefogod a rák jegyet?

  “Koszonom hogy irtal es hogy vagy Nekunk!!! Eletmottom: Semmi se veletlen a Foldpn,hanem a dolgok szinkronban vannak! ….”

  OK, irogatok ide egy kicsit – de mindenki a legtöbbet maga tehet magáért, már ameddig lehet és lehetséges. Nemcsak a Földön, mindenhol úgy lehet. Ha utólag az ember részletesen összerak lehetőleg a legtöbbet a történtekből – akkor láthatóvá válik, hogy ami történt – nem is volt olyan véletlen. Csak előre nehéz megmondani, hogy pontosan mi lesz.

 50. Sziasztok, csak beszaladás egy kérdéssel – ami lehet, hogy a faliújságon fog kikötni, de ezt majd Mihály eldönti – és átpakolja 🙂
  Szóval, közvetlen szomszédságunkban nyílik fodrász, műkörmös…etcetera…ami engem nem érint,és nem is hagyom, hogy megérintsen..de masszázs is lesz. A kérdésem erre vonatkozik – szabad-e, lehet-e, érdemes-e, ajánlott-e…stb. nekünk a masszázs? Van-e vmi ellenjavallat?
  Ha nincs, akkor lehet, kipróbálom, milyen, amikor jól érzi magát az ember lánya….

  K. sokat köhögök, rohadtul fáraszt és a levegőt is elviszi…vagy az időjárás nem ok, vagy én..de – bár a gyaloglások megvannak – de minden más hullára fáraszt…..
  Mennem kell tovább, ölelés 🙂
  Majd jövök hosszabban is…

 51. válasz bolond lány 2019-05-13 – 7:32 DU.
  “….de masszázs is lesz. A kérdésem erre vonatkozik – szabad-e, lehet-e, érdemes-e, ajánlott-e…stb. nekünk a masszázs? Van-e vmi ellenjavallat?”

  A masszázs valamilyen szinten mozgást jelent (annak ellenére is, hogy egy más valaki, vagy valami mozgat) azon a testrészen, amit mozgatnak, masszíroznak. Ha jól csinálják, akkor csak jó lehet és hasznát veheti az ember. Az ellenjavallat a magas, néhol egész horribilis ár. Ettől néha megáll az ember esze. De lehet ott nálatok nem is olyan drága, majd meglátod. Én mondjuk megoldom magam és egy figyiszt se adnék erre..

  “K. sokat köhögök, rohadtul fáraszt és a levegőt is elviszi…vagy az időjárás nem ok, vagy én..de – bár a gyaloglások megvannak – de minden más hullára fáraszt…..”

  Lehet nem ártana, ha sikerülne valahogy lenyugtatni a lelkedet és nyugalmat, békét tukmákolni rá. A légzéssel ez elég könnyen is mehet. Például nagy nyugalmat lehet elérni azzal, ha próbálkozol egy egészen kacifántos légzéssel. Egyszerre, vagyis egyidőben fújni is ki a levegőt, de egyben szívni is. Na ez nem is olyan egyszerű, de simán megy. Orron fújod ki és közben meg szájjal próbálsz szívni be – egyidejűleg. Ha ezzel kezdesz játszadozni, szentségül le kell nyugodnod – másképp nem fog menni. Meglehet a köhögést is elfelejti a test.

 52. A masszázsról: az én tudtommal is hasznos – sőt, van kifejezetten tüdőproblémákra kitalált változat is, a Lotorp módszer.

 53. Hát, ha a masszőrnek van némi fogalma a szakmáról, s tudja pl, melyek azok az izmok – amik a mi esetünkben azért rendesen túl vannak terhelve, már azzal is segít, ha jól átmasszírozza főleg a vállövet, a csuklyát, hozzá meg megnyújtja a megrövidülteket, azzal már használ. Nem lenézni akarom a nem egészségügyi háttérrel rendelkező kollégákat (manapság számos masszőr-tanfolyam létezik), de frissítő masszázst bárki tud jól csinálni, gyógy,- és sportmasszázst már nem biztos. Ha az utóbbit is érti a masszőr, egy kiadós mellkasvibráció kimondottan hasznos lehet, s ezen kívül van számos más masszázsfogás, amivel nekünk sokat lehet segíteni. de maradjunk az eredeti kérdésnél, ártani nem árt, mindenképpen frissít, nyugtat, lazít.

  Ellenjavallat… ha a vérnyomásoddal akár alacsony akár magas, jó ha megmondod a kezelőnek (van akinek alacsony a vérnyomása és úgy ellazul hogy beájul, van akinek magas és ha elkezdik piszkálni a nyaka-válla tájékát, megugrik, véralvadásgátlót is illik jelezni, ha valaki szed – elkerülendő egy erősebb kezű kolléga által akaratlanul is előidézhető kék-zöld foltokat, illetve – bár ezt meg szokták kérdezni, mivel kenhetnek be, a vivőanyagra ha netán allergiás vagy)…

  Más…
  Tegnap már nagyon fáradt voltam hogy leírjam, az emberi hármasságról jutott eszembe. Az ókori Egyiptomban az emberi léleknek három formája volt, a ka’, a ba’ és az akh’…
  A ka’ a földi tested mása volt, mint az ikertestvéred. Amikor a hiedelem szerint az embert fazekaskorongon megformálják, mellé azonnal elkészül az ő ka’-ja is. A ka’-ban lakott az ember jelleme, karaktere, de a teremtőereje, életereje is.
  A ba’ lélek halálod után emberfejű madárka formájában hagyta el a testedet. Szabadon közlekedett a földi,- és a túlvilág között, de mivel a földi életben a testben lakott, mindig visszavágyott amoda. Szerintem ő a sokat emlegetett 24 gramm…

  Az akh’ a lelkednek az a része, ami a halálod után az istenekkel egyesül, tiszta, fényes és ragyogó…
  Ahogy elnézem, a földi életben csak az első kettő játszott…

  Tél óta először durrant be komolyabban a tüdőm, egy hete folyamatosan tele van, reggelre rendesen szörcsög, elég ijesztően hangzik. Oka nem nagyon van rá, ugyan torokfájásom volt pár napja, egy nap kényszerfogyókúrával, aznap nem ment a nyelés sem, el is buszoztam a háziorvoshoz, azt mondta, nem komoly s írt egy levél antibiotikumot meg köhögéscsillapítót. Utóbbival csínján bántam, mert nem nagyon tudtam eldönteni, mi a jobb, aludni pár órát, aztán dupla annyi trutyiban fuldokolni, vagy két köhögőroham között megpróbálni pihenni. Én a másodikat választottam, de nem bizonyult jó döntésnek, csak izgett-mozgott bennem a matéria, de felköhögni nem tudtam, és nagyon elfáradtam, ha nagyon igyekeztem, akkor meg átment sípolásba. Hiába iszom egész nap, inhalálok három-négy alkalommal, kifelé nagyon kevés anyag’ jön… Múlni nem akar, a közérzetemet szerencsére nem befolyásolja, a hiperaktivitást sem, de ha nem szűnik, utazhatok fel Pestre a szakorvoshoz. Akit amúgy nagyon kedvelek, csak utazni rühellek.

 54. “Tél óta először durrant be komolyabban a tüdőm, egy hete folyamatosan tele van, reggelre rendesen szörcsög, elég ijesztően hangzik. Oka nem nagyon van rá…”

   
  Nem tudok nem gyanakodni a porra.

 55. Szep napot kivanok Mindenkinek;) Bohoka lany,a massz szuper jo,de szerintem a heti 2 reflexo( talpmasszazs) hatekonyabb. .Ezt te is megtudod oldani otthon ha levagsz egy seprunyelet es gurigaztatod a talpot 5-5 percet! Ezek a dolgok nagyon hasonlitanak a Ghepard rezegtetesehez,szupper jo a testnek! Mar irtam en a hatamat a fehertorzsu fuzfa batommal utogetem gyengeden ! Szedtem bodzat es fenyorugyet most keszitettem el….mindketto szupper jo a kohogesre is! Indulok a maganklinikara….kivancsi vagyok a Fev 1 re nagyon( kb.3 eve 45 volt)A tegnap beprogramaltam magam hozzajuk is ! Rita napjaban iszom a pergelt( karamelizalt cukros – utifuves szirupot,egyet se kohogok( szerintem sokat segit,nagyon fincsi,ingyen van es nem tartalmaz mis- mas dolgokat! Erdemes csinalni ! Nagyon jo meg a baberlevel fustje + a sok seta a termeszetbe ! Gyogyulast kivanok mindenkinek ! Ghepard kosz h valaszoltal…A Rakok irto finomlelkuletu emberek ( alltalaban a vizjegyuek mind azok) Az en kepletem nagyon eross+ sokat segit a varazsfam is ( bennevan a szuletesi adatomban hogy a Tudo teszi ra a pontot az eletemre( rakban a hold es az uranusz a 11-es hazban) udv mindenkinek,sok levegot es gyogyulast kivanok! Jusztina kerlek jelenkezz!!! Pusz Mindenkinek!

 56. Sziasztok. Kb masfel hete, csak a COPD betegsegrol olvasgatok banatomban. Igy kerultem ide. Termeszetesen teszem ezt ugy, hogy mar sajnos valtoztatni semmin nem tudok, mivel a legnagyobb baj mar bekovetkezett:( Viszont ez a forum nagyon jo dolog, tobb embernek kellene errol tudnia, akinek a csaladjaban elofordul a COPD. Soha nem vettem a “faradtsagot”, hogy komolyabban utanna olvassak ennek a dolognak, megha az egyik legfontosabb emberrol volt szo az eletemben, es ez miatt iszonyatos lelkiismeret furdalasom van sajnos:( Ne haragudjatok a keseru irasomert:( Igazabol szerintem ennek a betegsegnek is kellene olyan “felhajtas” mint pl az AIDS vagy Daganatos betegsegeknek, amirol szinte mindenki tudja, hogy mivel jar. A COPD egyszeruen nincs annyira a koztudatban, mit az emlitett 2 masik. Ugye, megintcsak azt tudom mondani, hogy minden mas lett volna, ha tudok a betegseg sulyossagarol! El kell valahogy erni, hogy az ember ne vegye felvalrol ezt a dolgot. Tenyleg sajnalom, hogy ilyen szomoruan irok, ha nem maradhat itt, akkor toroljetek. Viszont mindenkeppen ki fogom hangsulyozni, ahol csak tudom, hogy nem szabad ezt a betegseget felvalrol venni, amit egyebkent az orvosok is eloszeretettel megtesznek, vagy egyszeruen csak nem foglalkoznak vele. Tisztalet a kivetelnek termeszetesen:( Tovabbra is fogom olvasni az itteni dolgokat csak igy tovabb, es remelem sokkal sokkal tobb emberhez eljut ennek az, ogy tulajdonkeppen mennyire is sulyos dologrol beszelunk:(

  1. Szia Ati , jol dontottel! Ugyanis itt oszinten ki tudod adni magadbol a zavaro-ijeszto gondolatokat+ rengeteg jo tanacs,tanitas van,halla Mihaly oszifonoknek es a tagoknak is! Semmi konkretat nem irsz,nem lehet tudni a reszleteket,csak a felelmet erzekeltem! Nyugodj meg!!! Olvasd a blogot es a tanacsokat es irj sokat- reszletesebben! Udv Neked:)

   Mihaly a tegnap jo sokszor elboldogtalankodtam a kuldest:))) Bocsi ezert de nem voltam biztos abban hogy atment:))) puszika!

   Szia Ghepard kosz h irtal! Azert nem talal sokminden rad mert az alltalanosan van irva+ meg sok info van az aszcendensmel+ a fanal+ az eves jegynel is( az ember egy osszetett- komplex leny) De arra merget vehetsz,hogy a vilagon a legerzekemyebb jegy a tied;)
   Ghepard voltam a Maganklinin es szinte hanyatt estem olyan sokat romlott az allapotom! Megszoktam,h harom eve stagnalt!!! No de itt kozrejatszott h a tavajnyaron irto rossz gyogyszert kaptam,na ezt itt kicsereltek! No de en tenyleg jol vagyok ( erzem!!! Amit eszrevettem az h hamarabb faradok) a fev1 39 lett( tehat a 45 rol leesett) No de kikonyorogtem a 3-4 probafujast:)) egyik rosszabb volt mint a masik!) No ez van,ezt kell szeretni….indulok lanzsas utifuvet szedni es fatolelni ! Puszika mindenkinek,legyetek jok es jol!

   1. Szia Eva.
    Sajnos nem felelem van, hanem banat. Edesanyam eltavozott 1.5 hete. Szoval ezert irtam, hogy minden mas lett volna, ha tisztan latok evvel a betegsegel kapcsolatban. Nem is akartam megijeszteni a forumozokat sem!Nagyon nagyon nem voltunk erre “felkeszulve”:( Most viszont a kutakodasok utan, azert mar latom, hogy mirol is van szo. Eloszor amikor rosszul lett, kb 3 eve akkor a korhazban sziv elegtelenseggel lett kezele, ha jol emlekszem 6 fele gyogyszert kapott ra. De nagyon panaszkodott, hogy nem jok a gyogyszerek, nagyon nem erzi jol magat. Akkor kardiologus maganrendeles, es ott kozoltek, hogy ne szedjen a szivere gyogyszert, mert semmi baj a szivevel. Akkor noverem megezte a regebbi zarojelentest, es ott meg volt emlitve, a COPD. No ekkor o talalt egy specialistat Pesten, oda elvittuk, de ott mar nem voltak jo hirek. Kapott kezeleseket, amitol jobban erezte magat sokkal. A doktor mondta, hogy a dohanyzasrol szokjon le, de a sziv eros es fel lehet javitani kicsit az allapotat. De meg akkor sem tudatosult bennunk, hogy egy ennyire sulyos dologrol van szo. Egyeruen meg annak a gondolatat is elhessegettem, hogy anyu meghalhat, mindig ugy voltam vele, hogy amikor jovok o itt lesz, mindig velem lesz. Mi kulfodon elunk, es hat nem egyszeru igy barmit is intezkedni. Pont most lett vege a Pesti kezelesnek, annyira jol erezte magat, nagyon regen beszelgettem vele ilyen jokedvuen es hosszan mint akkor, kicsit nyugodtabb is voltam, mivel a cigit is elhagyta es jokedvu volt. 2 napra a kezeles utan mondta, hogy jajj megfaztam, fajt a torka es feje. /rettegett tole/. Viszont volt mar maskor is megfazas, igaz nagyon megviselte, de ugye akkor is kiheverte. Kovetkezo nap, mar elegge rosszul volt, de nem engedte, hogy orvost hivjunk neki, hajthatatlan volt, meg azt is mondta delutan, hogy mostmar kicsit jobban erzi magat:( Kovetkezo reggel viszont mar nagyon nagy volt a baj. Mento felhivasa , es reggel 9-re bevittek a surgossegire. Nem segitett tul sokat, hogy egy orvos 15:30-kor ert oda hozza. Igazabol itt jott a hidegzuhany evvel a betegsegel kapcsolatban, mert az orvos kozolte a rokonnal, aki anyuval volt, hogy ez egy 4-es stadiumban levo COPD igy az intenziv osztalyos ellatas nem lehetseges:( Ekkor azert felfogtam, hogy jajj ebbol baj is lehet. Noverem rogton vett jegyet az aznapi repulore, hajnal 2-re ert haza, de anya mar nem varta meg, fel oraval elotte elment:( Most pedig a szomorusag nem szunik, es ures minden, ezert kezdtem kutakodni. Ezert irtam, hogy ha ezt elobb megteszem, akkor mar regen hazakoltoztem volna, hogy minel tobbet legyek vele. De soha nem panaszkodott ez miatt, joval inkabb az izuletei miatt, hogy faj. Egyebkent pedig megcsinalt mindent, biciklizett, bevasarolt, fozott stb. Tehat semmikeppen nem keszultunk erre, igazabol nem is akartunk, nem akartuk tudomasul venni, hogy ez elofordulhat. Tehat anyunal osszesen ket korhazba kerules volt osszesen, tehat a kutakodasaim utan is azt kell, hogy mondjam, hogy meg korai volt. Dehat sajnos evvel mar mit tenni nem tudok, marad a banat es buntudat!

    1. Szia Ati! Oszinte reszvetem az egesz csaladnak.Vigasztaljon az a teny hogy nem szencedett sokat( honapokat ,eveket) Irt neked az Oszifonok Mihaly lent a korabbi( ujabb uzenetekre koppints az elolvasasra! Nagyon sajnalom ami tortent! Valami-valakik mulasztasa volt( a 4 ik stadiumig eleg hosszu az ut( kozben az ember fullad,gyengul,sot meg oyigenre is szorul! A 4 fazis az utolso es bizony minden copd beteg szep lassan oda jut! Csak annak orvendek h nem te vagy copd s ,megnyugodtam! Nagyon koszonom h irtal ez roppant jo dolog( irja ki mindenki a banatat magabol, ne hordozza a lelkeben es a mentaljaban) Kivanok vigasztalodast az egesz csaladnak ! Udvozlettel es sok szeretettel Eva!

 57. válasz Berni 2019-05-14 – 7:35 DE.

  “Tél óta először durrant be komolyabban a tüdőm, egy hete folyamatosan tele van, reggelre rendesen szörcsög, elég ijesztően hangzik. Oka nem nagyon van rá, ugyan torokfájásom volt pár napja,…….”

  Hát a torokfájás az egymaga is nyomós ok, plusz sokat lélegzel port is, no meg az utóbbi hetek időjárása se valami állandó. Egész extrém változások is vannak. A vonatban látom és hallom, hogy majd olyan a helyzet mint télen. Sokan köhögnek, orrt fújnak stb. Átmenetileg 2 hete jött új kolléga és nálam van a dolgozószobában – már betegen jött és még mindig nincs jól, majd meg fagy, egész nap meleg teákat meg mit tudom én mit iszogat, eszeget. Titkolni próbálta, de én már az első nap láttam, hogy mi a helyzet. A kolléganőm észre se vette – hétfőn mondtam neki, nem hitte el (mindig nagyon fél, hogy valamit elkap) – mondja, hogy megkérdezi Tőle. Igazam volt, pedig egyszer se fújta az orrát és nem is köhögött.

  Az ilyesmiket mind stresszként éli meg a test és védekezik, stresszhormonokat, stresszfehérjéket gyárt, immunválaszt próbál produkálni – ha ezek nem mennek jól, akkor beüt a gebasz. A picik ellen sok mindent próbál bevetni az ember. Én a magam módján. A vírusokban (nagyon picik) például óriási a nyomás, némelyekben hogy 50 atmoszféra is – ez egészen elképesztő nyomás. A baktériumokban már kisebb lehet (ezek már nagyobbak) s a sejtjeinkben még kisebb – azok jóval nagyobbak ezektől a piciktől. Ha az ember fel tud hevülni, vagy fel tudja hevíteni a megtámadott részt (nagyobb nyomással, vibrációval, mozgással – akkor a vírusok szinte felrobbanhatnak, elpusztulhatnak. Valahogy ezért is sikerül féken tartanom a piciket. De az ember sose tudja….

 58. válasz Eva 2019-05-14 – 9:28 DE.
  “Indulok a maganklinikara….kivancsi vagyok a Fev 1 re nagyon( kb.3 eve 45 volt)A tegnap beprogramaltam magam hozzajuk is !”

  Nagyon remélem, hogy meg leszel elégedve az eredménnyel – hisz irogatod, hogy jól vagy, az a fontos.

  “Ghepard kosz h valaszoltal…A Rakok irto finomlelkuletu emberek ( alltalaban a vizjegyuek mind azok)….”

  Valamikor olvastam a jegyekről, általában ülnek a dolgok, mert általánosan közelítik, de van olyan is, ami nem illik rám.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.