A MI KIS FÓRUMUNK

Ezentúl csak itt lehet majd hozzászólni – egyrészt így egy helyre gyűlik az összes megjegyzés, másrészt a többi oldal betöltődését sem fogják ezek lassítani.

Tessék, csak tessék, itt lehet csevegni! Kíváncsiak vagyunk egymás történeteire, ötleteire, sikereire, gondjaira; én speciel nagyon-nagyon sokat tanultam az eddigi hozzászólásokból.

Javaslom, hogy aki válaszol egy mondatra, az tegye oda az illető mondatot idézőjelben az irománya elejére, mert a WordPress nem túl ügyesen mutatja, hogy mi mire válasz (vagy én nem túl ügyesen állítottam be valamit). És ugyanezen ok miatt a választ is érdemes új hozzászólásként megtenni, nem a “Válasz” gombot megnyomni. Ha ott van az elején a mondat, amire reagálunk, akkor jól érthető lesz az egész.


A FALIÚJSÁG itt található

1,913 hozzászólás a(z) “A MI KIS FÓRUMUNK” bejegyzéshez

 1. Sziasztok, valami többször átsuhant a fejemben (nem a kisbalta 🙂 ), mostanra csapódott le – javítsatok ki, ha hülyeséget beszélek.
  Szóval, amikor már Ági is írta azt, amit ha másként is, de Mihály is megfogalmazott már jó régen, meg többen jelezték – hogy némi ülés, pihengetés után nehezebb elindulni, illetve, ha elindulunk, elég hamar jön a szuszhiány. Erre írta anno Mihály, hogy ha valahova megyünk, ca. 100 m bemelegítés nem árt előtte…
  Ebből jutott eszembe, hogy a fev1 értékek többek közt talán ettől is lehetnek olyan nyomorultul szarak, mint amilyenek…a váróban ücsörögtetnek minket, ezalatt ugye minimális a légzés, mert minek a nagy sóhajtás, a himalájamászós nagy levegő? Mire bekerülünk fújni, már fújhatjuk…ezzel a minimális szusszal akarunk csatát nyerni. Még egy mosogatás után a szobába menés után is jobbat produkálok, mint ott…ahol a már ismert paraokozók is jelen vannak.
  Hallgassatok rám – a táncikálás is jó mozgás… 😉 Retróóóóó Rádióóóóó…még a nap is kisüt néha…
  Ölelés 🙂

 2. válasz bolond lány 2019-06-06 – 10:37 DE.

  az egyáltalán nem hülyeség. Az pont úgy van. A sportolók is a bevetés előtt bemelegítenek. Például a 100 méteres síkfutás csak 10 másodpercig tart, de előtte akár félórát is edzenek bemelegítésképp. Másképp messze nem hozná azt a telkesétményt, amire egyébként képes, meg sérülésveszélyes is egyből a maximumot próbálni hozni.

  Ha beülsz a váróterembe, akkor nem bemelegíteni fogsz – hanem pont kihűlni, mentálisan is és fizikailag is. Így szinte biztos a rossz eredmény. S ez nemcsak ennél a mérésnél igaz, hanem mindegyiknél, ami így van/volt/lesz kivitelezve.

 3. Csak röviden. Balcsi gyönyörű STOP Takarítás ezerrel STOP Eddig bírom a kiképzést STOP Házon belül lépcső, de egyelőre nincs fulladozás. Bolond lánynak (annyira nem fekszik ezt leírni, nem hívhatnálak mondjuk Cilinek? Nekem valahogy Cili vagy) igaza van! Holnap beszámoló (olvasónapló)
  Küldök egy kis balatoni levegőt 🙂

 4. …némi ülés, pihengetés után nehezebb elindulni, illetve, ha elindulunk, elég hamar jön a szuszhiány… …a váróban ücsörögtetnek minket, ezalatt ugye minimális a légzés, mert minek a nagy sóhajtás, a himalájamászós nagy levegő? Mire bekerülünk fújni, már fújhatjuk.

   
  Igen, ez is benne van; én amikor bemegyek, egy pár hosszú, nyugodt kifújással és néhány rövid, lökésszerű kifújással melegítek be, nem tudom, ez-e a legjobb, de legalább valami.

  A FEV1 mérésnél fokozott a rendelői frász, mert itt nemcsak a környezet okoz szorongást, mint minden más vizsgálatnál, hanem itt nekünk kell produkálni valamit, szóval még lámpaláz is van benne.

  És elég ritkán van ilyen vizsgálat, aztán az ember azon agyal, hogy ha most rossz lesz az eredmény, akkor fél évig, egy évig élhetek ennek az árnyékában.

  Érdemes a “FEV1 légzést” otthon gyakorolni (nyitott szájjal, hirtelen), mert így nem szoktunk fújni, ezért aztán rosszabbul is teljesítünk, de ami még fontosabb: óriásit ingadozik a teljesítményünk. Amiben gyakorlatlan az ember, abban nagyon hullámzó a teljesítménye – és a rossz fújásnak néha nincs markáns kapcsolata a tényleges tüdő-állapottal. A lelkiállapotunkat viszont rendesen romba tudja dönteni.

  1. Szép napot!

   Azt nem tudom te mivel méred a Fev1-et, én egy Vitalograpf, légzésfunkció-mérő digitális műszerrel, ami a csúcsértéket méri, 1sec. és 3sec. a második mérés a PEF, re vonatkozóan.
   Nagyon pontos a kis műszer, teszteltem már, a tűdőgyógyászati vizsgálat előtt, és után is, és mondhatom 25ez,ft.ért megérte beszerezni.
   Nos a Fev1,érték csökkenése nálam legalábbis, két okra vezethető vissza, az egyik a tüdő mélyén játszódó-zajló ismétlődő gyulladásos folyamatok, a másik pedig a még 2013-14-ben megkárosodott főhörgőknél, azok elágazásánál érződő levegőáramlási korlátozottság, ami bizony a hörgők nyálkahártyájának azon káros anyagok termelődésével vannak összefüggésbe, amelyek a reggeli ébredés utáni nyákot is okozzák, valamint a nyiszorgó -szörcsögő belégzési apró hangokat produkálják,
   Szaknyelven a nyákszekréció, a gyulladás folyamatokban termelődő ensopfilek, a makrofágokból jönnek elő, ennek a párhuzamos következménye az, hogy hosszú évek alatt megvastagodik a hörgőfala, és ennek a következménye az is,hogy a legtöbb tüdőbetegnek, megváltozik, elvékonyodik a hangja, erőltetett kifújáskor, jellegzetes a levegő áramlásának hangmintája, minden évben mást mutat, a stádiumtól függően,.
   Nos én más lehetőség híján használom a ventolin, naponta 2xr, és a jövő héten kiváltom teljes árban a Severent evohalert, amit a háziorvosom tudott kiírni,. mondjuk sok jót nem hallottam róla, hát majd meglátjuk,mit hat,. ez van.
   Nagyon jó jött most ez, mert állásnélküliként még ennivalóra se nagyon futja, amit tudtam azt már eladtam,pl. Dell laptop, Onkyo Rds, erősítő, de érzem lés tudom, hogy ez még egy tüdőgyógyászt sem hatna meg, ezért nem rohangálom Gyulára a szakrendelőbe, vagy a szanatóriumba, Gyulaváriba,ahol súlyos betegek vannak, kerülnek leginkább,..

 5. Sziasztok Mindenki!
  az előbbi levelem valahol a világűrben landol, ufók majd olvassák,legalább nem unatkoznak.
  Kezdem előről –
  Ritám hogy állsz a szipogatósokkal, én sok javulást nem tapasztalok , délután már én is olyan vagyok,hogy még szinte a hátam is alig birom tartani.
  Ágika- nagyon belehuztál,még most mentél pihizni és már ennyi mindent akadály nélkül megcsináltál, ügyes vagy.Én ma nem döntöttem semmi féle csúcsot,de a szokásosat és szőnyegmosást megcsináltam,terigettem, de maradt holnapra is .Kevés a levegőm, nagyon párás és meleg,mi lesz a nyáron velem nem tudom.
  Ilyenkor már lehetne menni sétálni ha birnék,de hiába jó a levegő, erőm nincs,valahogy be kell osztanom azt hiszem még gyakorolni kell azt is.A nyitott szájjal levegő beszivását gyakorolom Mihály tanitása szerint, majd csak megy valahogy, tényleg az Fev1 mérésénél pont forditva fujkálunk,mint amit a léggömbnél,meg a golyósnál alkalmazunk, majd a köv.vizsgálatig meg kell azt is tanulni.Tekerés közben figyelem a szuszt, jön-megy akkor nem fulladok szerencsére,csak mire lemászok,akkor nincs már erő.
  Ágika – a bolond lány-t én sem tudtam leirni,ezért azt irta nekem R i t a ,hogy úgy hivjam. – én Ritának hivom és igy emlitem biztos tapasztaltad már.
  Kivánok jó levegőt mindenkinek!

  1. Szép hétvégét mindenkinek!

   Ez a FEV1-es mérési eredmény jó értéke, nagyon becsapós +összetett dolog ám, nem feltétlenül lesz jobb az eredmény,az 1-2 hónappal ezelőttihez képest, vagy a múlt hétfőn mérthez képest, attól hogy én reggelente légzőgyakorlatot végzek, és bizony 20Kg-os rudas súlyzóval edzem az izmokat, a mellkasi, felkari izmokat,.
   Nálam az van sajnos, hogy ha nem használok inhalátort, és nem fújok be, délelőtt Ventolint sem, akkor a kifújási hang, egy szörnyű erőltetett nyöszörgő, susogó hanggá változik, főleg a végén, és a Fev1, is csak a 3-ik fújás után éri el a 4,60L/s, szintet,.
   Ami ugye a tavalyi karácsony körüli értékekhez mérten is csökkent, de a 2018-hasonló időszakához képest, min, 2,5dl, csökkenést jelentett, megnéztem a naptáramat, amiben be lett jegyezve,.
   A műszerem ugyanaz, a körülmények mit sem változtak, befogott orral sem javul a helyzet,.
   megpróbáltam már tucatnyiszor, a sokak által megírt módszert, miszerint teltebb tágabb nagyobb tüdővel kell gyorsan.erősen kifújni a méréskor a levegőt, nos ez sem vezetett eredményre,.
   Ugyanis a hörgők megvastagodása a copd-folyamatos előrehaladása,miatt csak az erőlködő nyöszörgő-szörcsögő hang jelentkezik, kvázi leírhatom ez a Bernoulli hatásnak megfelelő, fizikai állapot, amikor a nagynyomású levegő, egy vastag csőnek, a szűkített keresztmetszetén áramlik át, a nyomás megnő, viszont a levegő sebessége, nem változik..
   Ezt produkálják a kezeletlenül hagyott fő-hörgök is, amikor a belső faluk megvastagodik, nem tudnak tágulni, csak csekély mértékben, és csak drága inhaláló-szer hatására,..
   Tehát a relatíve nagy tüdőkapacitás, a 80-90-mp.es levegővisszatartás sem garancia, semmire,.
   Végül egy jó tanács, azoknak akik savas gondokkal is küzdenek, reggel ébredés után még ne igyunk kv-t, akkor sem ha be reggeliztünk, várjuk meg inkább, amíg a szervezetünk megszabadul az éjszaka folyamán kiválasztódott méreganyagoktól,/savas-összetevőktől/, várjunk 1,5-2-órát, de fogyasszunk lúgos vizet, könnyű ásványvizet.
   Amikor letelik a szervezet kiürülési folyamatának az ideje, közben 2-er is voltunk pisilni, akkor láthatjuk az eredményt is, jobb lesz a közérzet,a keringés is, stabilabbá válik, és ezután jöhet egy erős kávé,.
   Adjuk meg a szervezetnek, azt amire a megfelelő működéshez, szüksége van, idős korban sajnos lelassulnak ezek a folyamatok, ezért kell odafigyelni mindenre, a pulzoximéter, a vérnyomásmérő legyen a társunk, a nyomon követéshez, ez evidencia..
   Nálam pl. kiadós infra szauna után, még a 3-4-ik napon is 97-98- SPO-t mérek,5- 6-8,5Pi, -vel, ami mint megnéztem a Breuer műszer,dobozán, pulzus-modulációs indexet jelent,.

 6. Első 3 nap. Ahogy már jeleztem az első nap a takarítás, pakolás jegyében telt el. Nagyon sokat lépcsőztem, mert 2 szintes a nyaraló (19 lépcső) sokat mászkáltam a házban és az udvaron. Viszonylag jól bírtam szusszal, de estére teljesen kripli lettem (derekam, hátam). Megállásra késztető fulladás nem volt. Munka közben próbáltam a légzésre figyelni, de igazából ez csak a lépcsőjárásnál ment.
  Például a hasi légzés mozgás közben valahogy nem megy. Emiatt erőlködés lett a vége, abbahagytam a próbálkozást… Séta elmaradt ugyan, de szerintem lejártam, amit kellett.
  Másnap éreztem légzésnél is az előző napi terhelést. Mivel nagy bevásárlásra mentünk (felszerelni egy nyaralót nem kevés cuccot jelent), ott is sokat járkáltam, és kicsit kevesebb volt időnként a levegőm. Emiatt (is) otthon elővettem a kijegyzetelt légzőtorna leírásomat és kb. 20 percig gyakoroltam. Rájöttem, hogy a hasi légzés a gyengém, mert így sem volt tökéletes. Majd alakul, nem adom fel 🙂 Csináltam néhány gerincgyakorlatot is. Nem sokat, kb. 15 percet. Lehet, hogy kikapok, de célzott séta megint nem volt, mert megállapítottam, hogy a bevásárlásnál megtett “séta” elég volt. Nem tudom. Kb. 1,5 órát bolyongtam az üzletben, biztosan lejártam 2 kilométert.
  Ma már légzőgyakorlattal és tornával kezdtem. Még mindig bizonyos gyakorlatoknál ügyetlennek érzem magam, de majd csak kialakul 🙂 Azt már régen megállapítottam, hogy a nagy meleg, tűző nap nem az esetem. Tegnap szabályosan kisebb fulladás lett a napon való mozgástól. Pedig az elmúlt 2 hétben tényleg nem fuldokoltam. Estefelé beindítom a sétaprojektet.
  További jó hétvégét Mindenkinek!

 7. “a hasi légzés mozgás közben valahogy nem megy. Emiatt erőlködés lett a vége, abbahagytam a próbálkozást…”

   
  Többen beszámoltak ilyenről – berögzült alap-mozgást nem lehet nagyon gyorsan áttanulni, idő kell hozzá. Talán két dologra érdemes figyelni:

  • Nem elég csak magában gyakorolni a hasi légzést, mozgás közben is kell, mert bármily egyszerű dolog a járkálás, azért elvonja a figyelmet, meg persze az is, amiért járkálsz, mondjuk az áruházban keresel valamit. Például a Szuszogóblog bőrbekötött díszkiadását.

  • Szerintem annak, akinek új a hasi légzés, mozgás közben (is) gyakran túlerőlteti; épp csak annyira kell így szuszogni, amennyire szükséges. Minden tanulási folyamatban szokott lenni egy túlerőltetős, túlbonyolítós fázis.

  Egy ideig próbálkozni kell vele, aztán amikor unod, hagyd abba, majd eszedbe fog jutni megint, hogy na, most megint kicsit megkísérlem.

  “Munka közben próbáltam a légzésre figyelni, de igazából ez csak a lépcsőjárásnál ment.”

   
  Aha, a lépcsőzés nehezebb ugyan, de nem vonja el annyira a figyelmet, gondolom.

  “Lehet, hogy kikapok, de célzott séta megint nem volt, mert megállapítottam, hogy a bevásárlásnál megtett “séta” elég volt.”

   
  Azért kapsz ki, mert azt hiszed, hogy kikapsz, pedig nem is. Ha eleget gyalogoltál, fáradoztál már, akkor nincs értelme erőltetni; a séta-téma főleg ott jött elő, hogy vannak, akikre pont a séta hozza a frászt és ezáltal a fulladást, szóval nekik nem annyira az edzés a lényeg, hanem a módszeres szoktatás ahhoz, hogy nem kell a sétától félni.

  “Azt már régen megállapítottam, hogy a nagy meleg, tűző nap nem az esetem.”

   
  Nem vagy egyedül, ahogy telnek az évek, egyre nagyobbat üt a tűző nap és úgy érzem, hogy a tüdősökön meg különösen, nem tudom, miért. Talán mert felviszi a pulzust, fogalmam sincs, nem vagyok meteorológus.

 8. “Ezt produkálják a kezeletlenül hagyott fő-hörgök is, amikor a belső faluk megvastagodik, nem tudnak tágulni, csak csekély mértékben, és csak drága inhaláló-szer hatására,..”

  János sok érdekes, bevallom számomra még nem teljesen világos, dolgokat írsz le. Látszik, hogy nagyon körüljártad a témát. Én is rajta vagyok, de még sok mindent nem tudok.
  Mit értesz kezeletlenül hagyott fő-hörgőkön? Nem kapsz olyan inhalátort, ami ezt is kezeli? Vagy ezt nem lehet kezelni? Bocsánat a buta kérdéseimért…
  Nekem nincs légzésfunkció mérőm, mert ismerem magam, hogy rossz értéknél paráznék, amire nincs szükségem.
  Sőt a vérnyomásmérőn kívül semmi “eszközöm” nincs még. Szívesen fogadnék tőletek tanácsot, tapasztalatot, hogy a lapon leírt eszközök közül mivel “induljak” el ?

  “Végül egy jó tanács, azoknak akik savas gondokkal is küzdenek”

  Mit értesz savas gond alatt?

  “Beleírtam a légzőgyakorlatos posztba a FEV1 méréssel kapcsolatos gondolatokat ‘FEV1 fújás: spirometriára gyúrunk’ címmel”

  Elolvastam, tetszik 🙂 Gyakorolni fogom.

  Marika! Jobban vagy?
  Na megyek sétálni. Legalábbis megpróbálom.

 9. Kedves Ágnes!

  A copd mint tudjuk, 2-fajta betegség ágensének az összegződése, az egyik a krónikus bronhitisz, amiről már szinte mindenki hallott, a másik a tüdőtágulat, ami ugyebár a kis légutak, és azok elágazásaiban található hörgőcskék, valamint a a tüdőszövet átépülésével,pusztulásával járó betegség,.
  Ezért mind a kettőt együtt és egy időben, rendszeresen kell kezelni, csakúgy mint a társbetegségeket, pl. reflux, amiről már írtam, és rengeteg cikk létezik a neten is,nem akarom újra ismételgetni, mindenki eldöntheti melyik gyógyszer válik be neki..
  Nekem nincs túl sok lehetőségem, azt mondják a Pestiek, hogy rossz helyre születtem, hát van benne igazság.
  Szóval egyenlőre maradok a ventolinnál, reggel egy puff, délután is egy puff, dél körül pedig jöhet az inhalálás, a már bevált,Boneco ultrahangos párásítóval, hagyományos ismert módszerrel,.
  Ez utóbbinak csekély a mellékhatása, legfeljebb a pulzus megy feljebb, és kv. után a vérnyomás ugrik meg, de ha nincsen szédülés és/vagy szív-ritmus kiesés, szúrás, akkor az bizony azt jelenti, hogy a szervezet jól bírja, és felveszi az inhalált oldatot is, ami bizony megjelenik a vérkeringésben is.
  Ez annak a jele, hogy megfelelő a felszívódási arány, vagyis hatékony a módszer, működik a rendszer,.
  A tüdő mindenkori méregtelenítéséhez ne felejtsük el, a reggeli közbeni tüdőteát, és éhgyomorra egy db. szelén tablettát, a Bico-co,jó lesz, nem kell drágább cucc,.
  Egyébként a savtalanításon, a szervezetben szövetekben, bőrben, keringési rendszerben felgyülemlett savas hatású anyagok, mérgek-gyógyszer maradványokat ill. azok összetevőitől való megszabadulást értettem,.
  A savak kiürítésében elsősorban a vese, és a tüdő játszik szerepet,de a nyirok-rendszer is, hozzájárul, ezért annak munkáját támogatni kell, lásd nyirok-rendszer,..

 10. Az ember próbálkozik, de lassan nehéz lesz bárhol is jól lélegezni. Én úgy próbálok járkálni, hogy a legkevesebb autóval találkozzak, még a melóba is máshogy járok. Reggel 3.40-kor megyek ki a vonatra, ekkor legtisztább a levegő – de néha jön egy személyautó az útvonalamon, már azt úgy érezni, hogy rendkívüli módon beszennyezi a körölöttem lévő levegőt, még vagy 150 lépés után is érzem, hogy ott ment el – borzalom. S akkor ez egy autó volt.

  https://fuggetlen.wordpress.com/2019/06/11/tonkreteszi-a-tudot-az-autoabroncsrol-levalo-mikromuanyag/

  De nemcsak ez, ha nem is megy az autó, akkor is csupa rossz mikroanyagokkal szennyez – ha tiszta a levegő, már pár méterről érezni, hogy ott az autó.

  A másik dolog, hogy rendkívüli módon irtják az erdőket, meg az óceánok, tengerek, folyók állapota is nagyon rossz. Már a Himalája hója is rendkívüli módon szennyezett. Mint az alábbi cikkben is írják, az oxigén felét a vizeknek köszönhetjük. Hogy az utóbbi 50 év alatt a kint lévő természetes élővilág fele eltűnt. Ha nem lesznek valami drasztikus intézkedések, akkor lassan mindenkinek nehéz lesz a levegővétel.

  https://fuggetlen.wordpress.com/2019/06/10/lehangolo-az-oceanok-es-tengerek-allapota/

  1. Szia Gephard, és a többiek!

   A környezetszennyezésről az ózonrétegről már hallottak az emberek, de arról fogalmuk sincsen, mi vár rnk 5-10év múlva, amikor is minden 3-ik ember tüdőbetegségben fog szenvedni, a vezető halálokok pedig, Copd- keringési betegségek, és azok folyományai, társbetegségei,.
   Mert azok akik a nagy gyárakban melóznak, /autoipar, gumigyárak,stb/ felszállnak vagy óránként 6-8ezer tonna kerozint elégető, mérgezőanyagokat kipermetező, Boeing 737, 747-utasszállítógépekkel, és hatalmas autókkal, felesleges tankméretű terepjárókkal száguldoznak, nem nagyon izgatja őket, hogy mi vagy a következő beteg generáció miben fog meghalni, mennyit fognak szenvedni, odahaza, azután pedig a tüdőkórházakban, szörnyű körülmények között,.
   Majd a köz tv,ben az illetékes et, megmagyarázza, hogy a gazdaság fejlődése a legfontosabb, na meg a GBP,növekedése, az hogy ma már mindenki dolgozik, és hogy mi vagyunk a legfejlődőbb ipari ország, ez a fontosabb, nem az emberek élete, érdeke,.
   A köztársasági elnök meg majd kiáll, és újabb kibocsájtás csökkentő javaslatokat tesz kínának, Usa-nak, akik persze tesznek rá, hogy mi mit szeretnénk..

 11. 🙁 hú, János, sok mindenben hasonló cipőben járunk, rég nem jártam erre, de most megborzongtam azon, amiket olvastam…
  Az én munkám sem egy nagy masszázs a tüdőnek, s mostanság csak egy részét csinálom szerelemből, a másikat azért, hogy éhen ne haljunk lovastul, s elkészüljön végre-valahára a saját műhelyem, ne kelljen idegenben’ a tűző napon, karcoló homokban keccsölni a megélhetésért. De ez legalább nem büdös, a csirkének még a szagát sem bírom, s nem azért, mert nem eszem meg, esküszöm, büdösebbek a lónál is.

  A lovaink szabadtartásban vannak, így szerencsére nincs szaguk…

  Egyszóval, valami nagyon nincs rendben ezzel a világgal, hogy hiába tudjuk, a megélhetésért az ember az egészségével, az életével fizet, ha nincs más valutánk, ezt kell feláldozni.
  Elég elszomorító…

  Az öreg lovaimat nagyon megviselte a párás meleg, rosszabbul voltak, mint jómagam, rajtuk segített nagy löket szteroid (injekcióban) és egy kúra szájon át, ez most is tart még – rajtam viszont ez sem, rohadtul utálom magam. Az éjszakák átváltoztak a levegőért való harcba, félig ülve sem könnyebb, ha pár órát alszom, az már nagy dolog. Sokat nem tudok vele tenni, a tüdőm magához képest patika tisztaságú, ez már tiszta légzőizom, s az izombetegség ezen a téren nem cicázik. Érdekes, a száraz meleggel nincs ennyi bajom, azt sem szeretem, de azt még elviselem. A lovak és a saját, jól megfontolt érdekemben ráállok a reggel hat órai munkakezdésre (még jó, hogy a falumbeli gyerekeknek ez nem gond), kilenc-tízkor már becsukom a boltot. Ám, ha este nem alszom, reggel a nagyon nehéz felkelni, ma is csak nyolc körül sikerült. A ‘kevésbé’ hatékony légzésnek köszönhetően rendesen tele voltam váladékkal, a guta üt meg, mert olyan gyengén tudok még köhögni is, hogy félúton megáll.
  Na, most megtudom, mit éreznek a kehes lovak, eddig is a szívem szakadt meg, amikor azt láttam, a ‘gondos’ gazdi beadja a szteroidot vagy meginhaláltatja a jószágot, aztán felül, s mozgatja, hogy kiürüljön a hatalmas mellkasból a trutyi, nem lennék az állat helyébe’… Még jó, hogy alapból ellensége vagyok a ‘lovastáboroknak’, kinek van lelke a pénzért negyven fokon tűző napon dolgoztatni a kollégáit? Inkább összehúzom a nadrágszíjat…

  Még rajzolni sincs sok kedvem, de majd bepótolom…

  Na megyek, felkaptatok az oviba az ebédünkért, ez is egy élménycentrum…

  1. Az ami manapság megy, Európában, és Kínában, Usa-ban, a fő káros gáz kibocsájtó országokban, a GBP?, növelése, a gazdasági fejlődésfenntartása címén, nem a multicégek és az ott dolgozó százezrek megélhetéséről szól, hanem a sosem látott gátlástalan profitmaximalizálásról, az emberiség kizsákmányolásáról, ők termelik a legtöbb üveghatású gázt, kb, 100 nagy világcég, multik, akiknek nem érdekük a környezet védelme,. az egészséges élet fenntarthatósága..
   Az itteni multikat, is csak az érdekli, hogy megtermeljük nekik azt évi 1200-1400-milliárd ft. hasznot, amelyet aztán ki visznek az országból, nagy részük még társasági adót sem fizet, sőt 5-6éves adókedvezményben részesül.
   Mind eközben a kibocsájtott szén dioxid, nitrogén -dioxid, a kipufogógázok, felszaporodnak a földünk légkörében, és mivel nem tudnak eltávozni, mint pl. 15-25-éve, felhalmozódnak, tovább növelik, a légtér melegedését, roncsolják az emberek légzőszerveit, leginkább az aló légutakat, amik aztán visszafordíthatatlan bajokat okoznak,.
   A megbetegedett 50-év feletti emberekkel azután már, senki nem foglalkozik, aki munka ellátás nélkül marad, az semmi jóra nem számíthat, manapság,.
   Sajnos ez van, ilyen világot élünk.

 12. Kb az folyik, amit írtatok szerintem is. De a nagy baj az, hogy az emberek nagyon manipulálhatóak, bennük van a csordaösztön stb. No és szerintem teljesen feleslegesen hatalmas mennyiségű energiát használtak fel és el – s nagyon nagy a pazarlás is. Rengeteg a műanyag és majd mindegyik úgymond csak egyetlen használatra van – aztán megy a kukába, de valahogy aztán visszajön az emberbe is, mert mindenhova beférkőzik. Hogy egy hét alatt kb egy bankkártyányi műanyagot eszünk meg – évente kb 250 grammot, tehát kb negyed kilót. Ez se valami jó ómen a tüdőnek se, no meg az egész testnek se.

 13. Sziasztok, szép napot!

  Savcsökkentők lanzoprazol alapú gyógyszerek helyett, napi félszem Quamatel , és Boneco ultrahang membrános porlasztás,inhalálással-légzőgyakorlattal egybekötve, az eredmény a jó közérzet nem maradhat el,..
  Én az egyszerű mellkasi légzést szoktam gyakorolni, és hason fekve, fordítottan , ahogy a Mihály szaktárs javasolta, korábban, nos mind a kettő segíti a légzést, a tüdőfunkciók működését, és talán a diffuziós kapacitást is növekedik, igaz kis mértékben, de a műszerek ezt mutatják.
  Ez evidencia, és mindenkinek ajánlom, a fenntartó kezeléséhez, kiegészítésképpen, napi 15perc,.

 14. Berni!
  “A lovaink szabadtartásban vannak, így szerencsére nincs szaguk…”
  Én speciel imádom az istállók szagát 🙂 Persze nem az elhanyagolt tömény ammóniát árasztókat, de az alap “lószagot” kifejezetten szeretem (a lókaki szaga nekem nem undorító) 🙂 Egyébként is a ló az egyik kedvenc állatfajtám. Volt férjem nagy lovas (van is egy saját lova). Imádom a szemüket, a puha ajkukat, ahogy megkurkásszák az embert. Nyilván eltérő az egyéniségük, de én eddig csak nagyon “kedves” állattal találkoztam. A lovastábor szerintem is állatkínzás.
  A párás meleg a “mi fajtánknak” alapból nem jó (szerintem). Ennyire nem fulladok, mint ahogy te írod, de egyértelműen hamarabb fogy a levegő. Annál rosszabb nincs, amikor nem tud az ember aludni a levegőhiány miatt. Nekem még “csak” köhögős megfázásnál volt ilyen, de rettenetes volt. Én rendesen pánikoltam, ami még nehezítette a helyzetet. De számomra legalább ekkor bajt okoz a száraz forróság is. Pláne, ha valamiért muszáj a napra is kimennem (persze ettől tartózkodok, ha csak lehet). Pesten van klíma a lakásban, de csak úgy használom, hogy a hálóban bekapcsolom és az egész lakást hűtetem vele. Ha ez nem elég (sajnos 35 fok felett már nem elég), akkor a nappaliban is bekapcsolom, de 25-26 foknál alacsonyabbra nem veszem, ahol én is vagyok. De most, itt a Balcsin nincs klíma, szoba a tetőtérben, szóval 3 napja kínlódás van a meleg miatt éjszaka. Hajnali 2 körül kezd kicsit enyhülni. De szerintem ez az egészséges embereket is megviseli. Reggel 6,30-7 óra körül megyek sétálni a parton, akkor még nagyon kellemes. Nem tudom, hogy nekem a COPD melyik “változata” adatott meg, de nem köhögök, csak keveset, viszonylag lazán. Még olvasgatom az egyes “fajták” tüneteit. Július elején megyek első kontrollra, majd a dokit is jól kifaggatom.
  No, sokat hablatyoltam már… Jobbulást, több tiszta levegőt mindenkinek

  1. Nem tudom hogy nekem a copd, melyik változata adatott meg”
   Nos én rendelkezem némi évek során szerzett tapasztalattal, elolvastam a Petrányi Gy.féle könyvet, no meg letöltöttem a belgyógyászati részt, a tankönyvtár.hu -ról.
   Állítom hogy 99%os biztonsággal meg tudnám mondani neked, fizikai vizsgálatok után, és a tünetek ismeretében, hogy e betegségcsoportnak melyik része a meghatározó nálad..
   De azt hiszem messze vagy,.

 15. “De azt hiszem messze vagy,.”

  Attól függ, honnan 🙂 Most Balatonszemesen vagyok, egyébként Budapesten (Óbudán) élek, a Mátyáshegyen. Eléggé dimbes-dombos környezetben, ami laza sétákra sajnos alkalmatlan (volt eddig) számomra. Arra gyúrok most a Balaton partján, hogy otthon sem ijedjek meg egy kis meredélytől. Meglátjuk, hogy sikerül-e…

 16. Képzeljétek, csináltam egy fészbúk csoportot, tök büszke vagyok magamra, hogy mennyire tartom a lépést a korral és milyen fiatalos vagyok.

  Hát nem?

 17. “Budapesten (Óbudán) élek, a Mátyáshegyen. Eléggé dimbes-dombos környezetben, ami laza sétákra sajnos alkalmatlan (volt eddig) számomra. Arra gyúrok most a Balaton partján, hogy otthon sem ijedjek meg egy kis meredélytől.”

   
  Ha jól értem, homokvárakat építesz a strandon és azokat mászod meg. Dícséretes!

 18. “Képzeljétek, csináltam egy fészbúk csoportot…”

  Ügyes, szaladok csatlakozni 🙂

  “Ha jól értem, homokvárakat építesz a strandon és azokat mászod meg. ”

  Homokhegyeket, de nem a parton, hanem a vízben. Az a baj, hogy nem látszik, mert elviszi a víz..

 19. “Homokhegyeket, de nem a parton, hanem a vízben. Az a baj, hogy nem látszik, mert elviszi a víz”

   
  Nem az a baj, hanem ez csalás, mert segít Archimédesz.

 20. Sziasztok Mindenki!
  “Képzeljétek, csináltam egy fészbúk csoportot, tök büszke vagyok magamra,”
  Nagyon örülök a csoport létrehozásának, csak várom a visszaigazolást,hogy csoport tag lehetek, ez itt a nagy kérdés is ugye?
  Hogy birtátok ezt az őrült forró napokat, én nagyon nehezen,de vannak azért jó hirek is, itthon volt Unokám németből és mentünk bankban és jött velem a pánik is,meg a lányok, megoldottam az adategyeztetést – ami nálam nagy szó – a dili velem van még a dokinál is tudjátok, most is ott volt velem,de nem fulladtam, időnként volt olyan érzés ,hogy mindjárt elájulok – fenét, kicsit megszédültem,de ültünk semmi nem volt,sőt még szétnéztünk a városban, s másfél-két órát elmentem itthonról, s most már nem szabad abbahagyni minden héten valameddig el kell jutni, mondjuk üzletek stb.- ha nem is egyedül, hanem kocsival és kiszállni emberek közé menni,- de most a vérnyomásom 104 körül sattyog, majd a jövő héten már talán helyreugrik. folytatható lesz ez is.A melegtől függetlenül minden nap letekerem a 7 km-t,légzőgyakorlat,takaritgatás,felmosásokat végzem, szusz időnként eltünik,de csüccsel és a légzés figyelésével helyreáll.
  Mihály – most biztosan többen fognak zavarni az uj csoport létrehozásával,de tudom,hogy segitesz mindenkinek,aki hozzád fordul.
  Berni hogy vagy?Rita ? Lányok mi van strandoltok?János , Zsoltik hogy vagytok,hogy birtátok a hőséget?
  Bizzunk benne ,hogy a jövő hét könnyebb lesz, kivánok jó levegőt mindenkinek, Ágikám épitsd a homokvárakat, kicsit irigykedek,hogy viz mellett vagy, s ott talán könnyebben telik az idő is. Üdv.mindenkinek!

 21. “várom a visszaigazolást,hogy csoport tag lehetek, ez itt a nagy kérdés is ugye?”

   
  Hogyne, kérlek, de jó magaviseleted miatt megadtam, remélem, méltó leszel a bizalomra.

  “időnként volt olyan érzés ,hogy mindjárt elájulok – fenét, kicsit megszédültem”

   
  Ne hagyd magad becsapni a félelemtől. Kicsit hajlamos vagy túlhajtani magad, és ez lelkiekben is előjön, amikor gyengének érzed magad, talán akkor is túl erős akarsz lenni.

  Lazíts picit – ezt az igét persze nem lenne szabad felszólító módba tenni – de szerintem tudsz figyelni és tanulni.

 22. Sziasztok, csak kontrollálnám, hogy a telóról megérkezett-e az üzenetem – legalább a moderációs ajtóig…de nem. A telóról küldtem – szóval, jelentkezem a csopiba 😀
  Ölelés, majd jövök, buktát sütök…ok, az elmegyógyászhoz is be fogok ugrani

 23. Itt jelzem, mert a FB-on nem találom…hol lehet új bejegyzést írnI? (Pedig nem ma kezdtem, de nem lelem…) Ahol nem hsz-ként jelenik meg, hanem pl. köszönnék egy nagyot első körben..utána meg, akinek akad új mondandója…help!!! 🙂

 24. “a FB-on nem találom… hol lehet új bejegyzést írnI?”

   
  “Beszélgetés”-t válaszd ki.

 25. ??

  A fénykép alatt a második sorban.Küldenél egy képernyőképet emailben? Ha tényleg macerás, akkor visszaállítom a szokásos elrendezésre.

 26. Megy…nagyon nem kellene variálni , mert csak az az ablak hiányzik, a többi tökéletes és otthonos 🙂

 27. Számomra érdekes felfedezést tettem. Valószínűleg a tudatlanságom miatt lepett meg. Íme a “történet”:
  A nagy meleg ellenére kifejezett fulladásom nem volt, bár kicsit rosszabban jött a levegő, de “jajmegfulladok” érzés nem volt. Sem a sétáknál, sem a lépcsőzésnél, sem a házimunkánál. És tegnap a felnőtt lányom egy jó nagyot tanyázott az elektromos rolijával. Gyakorlatilag a kapu előtt. Semmi igazán komoly, tenyérnyi horzsolás, ami jól vérzett, kicsit bedagadt térd . De ő maga is megijedt, hiszen régen volt már, hogy elesett… Idegenek csöngettek be, hogy menjek ki érte. Persze nagyon megijedtem, amíg nem láttam, hogy nagy baj nincs. És most jön, ami meglepett. A kapuig 20 lépés, nem rohantam, de TELJESEN elfogyott a levegőm. Gyakorlatilag úgy kapkodtam a levegőt (ejnye-bejnye mondja majd Mihály), mint egy-egy erős pániknál. És ez nem erőkifejtés volt, hanem sima ijedtség. Megszólalni is nehezemre esett. Pulzusom nem volt az egekben, mint egy megerőltetésnél, mégis gyakorlatilag megfulladtam 🙂 OK értem, hogy az ijedtség megnyomja a vérnyomást, a pulzust, de miért kell fulladozni? És nem múlt el gyorsan. Még akkor sem, amikor már láttam, hogy nincs nagy baj.
  Vagyis, ha valaki mondjuk megijeszt (Hu!!!), akkor megfulladok? Azt tudtam, hogy a “félekvalamitől” esetben szépen lassan jön a fulladás is a parával együtt, de ilyen hirtelen ijedtségtől miért fulladozok 20-25 percig? Biztos buta a kérdésem, de veletek is előfordult már ilyen?
  Ennyit a mai napra szentelt fulladásról…

 28. “Itt jelzem, mert a FB-on nem találom…hol lehet új bejegyzést írnI?”

  Igaz, én sem látom. Mail-ben küldtem képernyő kivást, mert itt nem tudom beilleszteni…

 29. Visszaállítottam a fészbúk csoportot ‘hagyományosra’ – nálam másképp nézett ki a képernyő, mint az egyszerű tagoknál, én láttam a poszt írásának a lehetőségét, mások nem és csak ezt tudtam csinálni

 30. Hahó – nálam megjavult, elfogadta a beírást.
  Ági, csak röviden, mert buktát sütök….
  Az ijedtség, izgalom, para bármilyen formában olyan pikk-pakk összerántja a légutakat, hogy küzdhetsz, mire visszaáll. Marikával ebben nagyok vagyunk – minden vacakságtól beparázunk. Ha a lányom felhív, hogy szeptemberben mehetnék, mert….szeptemberig nem kapok levegőt…
  Olyan kor KIlégzés, és lassan be a szuszt. Lassan. Eleinte szájon, és ahogy megnyugszol, mehet az orron át.
  Mennem kell, de én is jövök – van mesélni valóm.
  Ölelés 🙂

 31. Sziasztok, egy kis örömködés – hogy minek, az menet közben ki fog derülni.
  Ma megint csavarogtam a barátnőmmel – csütörtökön is volt program, és azt megelőző héten is…a szokásos, szinte már biztos pont.
  Ma bementünk Pestre – igazából mentünk , mint a mérgezett egér, bár nem utcáról utcára…
  Szokás szerint, meleg ide vagy oda, elindultam, és 4-500 méterig mentem, mire odaért a barátnőm. Persze, a szusz fogyott már 200 méternél. Már vártam, szóval semmi parát nem okozott, inkább azon gondolkodtam, hogy ezt miért….
  És ahogy Ági is a hát-derékfájást említette, arra gondoltam, hogy egy idő után nem csak a tüdő, meg a légzőizmok fáradnak el, hanem az összes többi is (nyilván a kor okán is), ezért elkezdjük őket feszíteni – merthogy tartani kell, nehogymár ott nyeklődjön össze az ember lánya. Szóval, egyre feszül, ami kihat a légzőizmokra, amiket hiába edzettünk – nem az edzés hiánya miatt, a maguk örömére fáradnak, hanem befeszítjük, mert a nyavalyás hát izmait egyre feszesebben kell tartani. Megpróbáltam úgy a hasi légzést, hogy talán a háti és a mellkasi izmok kissé lazulnak, de sztem kb. olyan lehetett tőle a tartásom, hogy Quasimodo végig pisilte volna örömében a két lába szárát, ha olyat tudna….egyébként is kivan a gerincem (igen, elmondtam már ezerszer, bocs). A múltkor az apácarácson lógattam magam kicsit, és az első alkalommal HALLOTTAM, ahogy a csigolyáim helyet változtatnak. Úgyhogy, nem kis probléma, sztem

  Vicces, de ez a száraz meleg- annak ellenére, hogy döglesztő – még nem okozott olyan levegőhiányt, mint a párás-esős…ha a légkör ilyen maradna, csak nem 50 fokkal…egész jó lenne.
  A 6ezer lépést nem erőltetem, van, hogy nem is mérem. Megyek, amennyit bírok…a súlyzókkal vacakolok azért, most épp a lábamban van izomláz – de nem feszengek miatta.

  A méréseket néha megcsinálom, hogy lássam, mizu…és képzeljétek..pár napig nem foglalkoztam vele, de olyan tűrhetőnek éreztem a napokat. Egyszer csak elő a mérőkéket…a fev1-mérést imitáló rudacskát is, és az azon lévő beosztás szerint (max. a 800), nekem olyan 150-eket sikerült fújkálnom – kb. az felelt meg annak a 29-30%-os orvosi mérésnek, ami úgy kiborított. Szóval, most már júli. 4. óta ha 170 alá megy, akkor kicsit elkettyenek…180-190 és 200 is sikerült. Az az eddigi alapnak – nem vagyok jó matekos – de mintha harmadával lenne jobb, azaz 50-nel, ami elvileg olyan 10%-kal jobb. Nem mondom, a legtöbbször 150-160…de ahhoz képest nem kevésszer már jóval felette van…na, ezt jól megkutyulva, bő lére eregetve sikerült…bocsi. Ági, ki a szó***ó? 😀
  Ma buktát sütöttem a melegben és utána mentünk…vettem új ruhákat is, hátha motiválnak 😀 😀

  Megyek egy zuhira. Zsíromra sültem.
  Ölelés 🙂

 32. “arra gondoltam, hogy egy idő után nem csak a tüdő, meg a légzőizmok fáradnak el, hanem az összes többi is (nyilván a kor okán is), ezért elkezdjük őket feszíteni – merthogy tartani kell, nehogy már ott nyeklődjön össze az ember lánya. Szóval, egyre feszül, ami kihat a légzőizmokra, amiket hiába edzettünk – nem az edzés hiánya miatt, a maguk örömére fáradnak, hanem befeszítjük, mert a nyavalyás hát izmait egyre feszesebben kell tartani”

   
  Ezt már feszegetted párszor, mármint a témát is és a hátizmaidat is; és kezd is kialakulni a dolog, bár nincs még egészen kész, de tervezem beleírni valahová. Nagy köszönet a részletes megfigyelésekért és leírásért mindnyájunk nevében.

  • Az egyik dolog, hogy meg kell tanulni megfeszített törzsizmokkal hasi lélegezni. Igen, lehet. Egy gyakorlat (és hálásan fogadok hasonlókat):

  Megfeszítem direkt a mellizmokat pl. úgy, hogy felkarokat az oldalamhoz szorítom, tenyereket vagy ujjhegyeket egymáshoz (majd Berniből kipréselek ehhez egy ábrát), a hátam is egyenes, szóval a hátizmok is feszesek – és ÍGY lélegzem hasilag. Mondom igen, megy, mert mással úgyse tudsz, hiszen az összes többi feszes. A terhelés közben hasi légzés egy még nem eléggé lerágott csont; úgy viszonylag egyszerű, hogy hanyatt fekszünk, lágy zene szól és más dolgunk sincs. Na de erőlködés közben, ugyebár…

  • Azt még körbe kéne járni, hogy miért meg hogyan feszíted túlzottan és nem praktikusan a különböző törzsizmaidat, ezt még nem látom.

 33. “A méréseket néha megcsinálom, hogy lássam, mizu…és képzeljétek..pár napig nem foglalkoztam vele, de olyan tűrhetőnek éreztem a napokat. Egyszer csak elő a mérőkéket…a fev1-mérést imitáló rudacskát is, és az azon lévő beosztás szerint (max. a 800), nekem olyan 150-eket sikerült fújkálnom – kb. az felelt meg annak a 29-30%-os orvosi mérésnek, ami úgy kiborított. Szóval, most már júli. 4. óta ha 170 alá megy, akkor kicsit elkettyenek…180-190 és 200 is sikerült.”

   
  Remek. Valószínűleg az is belejátszhatott, hogy nem görcsöltél rajta; ezen kívül meg a minden, a Wall Street-i tőzsdeindexen át a venezuelai meteorológiai helyzetig, ki tudja. Azért, hogy sikerült lecuppannod a görcsös méricskélős önpánikoltatásról, kapsz egy vállonveregetést.

  “Az az eddigi alapnak – nem vagyok jó matekos – de mintha harmadával lenne jobb, azaz 50-nel, ami elvileg olyan 10%-kal jobb.”

   
  Marhára nem lehet átszámítani, hagyd is abba izibe, mert vagy visszavonom a vállonveregetést, vagy husánggal csinálom és erősebben.

 34. Ghepárd!!! Véggyémámeg” 😀 Te is szoktad kiszámolgatni, hogy az mekkora javulás, amit….ez a bácsi meg itten bántani akar…brühühü!! 🙁 😀 😀 😀
  naszóval,ez csak úgy adta magát…és nyilván mérek még, de ha rosszabb az eredmény, egyelőre betudtam a pocsék időnek, esőnek, a csillagok állásának. És realista vagyok – nem merem megígérni, hogy nem lesznek pocsék napok..de annak nem most van az ideje. 🙂

  A karomat már cipeléskor tudom úgy feszíteni, hogy minden más izom lazább….de a hátam kivan, a gerincem tropa. Szóval, azt hiszem, tökéletesen értem a karizom feszítése , a többi lazán maradása mellett című fejezet okán azt, amit írsz. Biztos, h nem jól feszítem – de nem is igazán tudom, mert nagyon el kell találni, mikor nem kell pelust cserélnem – rohadtul fáj.
  Bocsi, nem tudok lepattanni a témáról, mert amíg (ha hosszú idő alatt is) a többit lassacskán sikerült megérteni, netán még megvalósítani is – ez valahogy csak ácsorog….hátha valaki felkiált egyszer, hogy Heuréka! – és akkor minden kiegyenesedik..a gerinc is.

  Ölelés 🙂

 35. “Biztos, h nem jól feszítem – de nem is igazán tudom, mert nagyon el kell találni…Bocsi, nem tudok lepattanni a témáról, mert amíg (ha hosszú idő alatt is) a többit lassacskán sikerült megérteni, netán még megvalósítani is – ez valahogy csak ácsorog”

   
  Ne is szálljunk le erről a témáról, míg valahogy meg nem oldjuk, mert fontos. És mert máshol, azt hiszem, nem járják körbe.

  Kalandra fel. Felfedezés következik, érzem a csontjaimban.

 36. “Szóval, azt hiszem, tökéletesen értem a karizom feszítése , a többi lazán maradása mellett című fejezet okán azt, amit írsz. “

   
  Vagy még nem tökéletesen. Hasi légzést még akkor is lehet csinálni, ha a HASIZMAID IS megfeszülnek, bár úgy nehezebb. Mert ott a rekeszizmod dolgozik.

 37. Ezt most jó, hogy írtad. Komolyan. MINDIG úgy pöpeckedtem a kis 12 centis sarkú cipellőimben, meg hát a tartás is feszesebb volt, amikor a has kicsit behúzva volt. Szuper volt! Talán ott a baj, hogy ezt most totál “széteresztem”, hogy működjön a hasi légzés?
  Na, ezt gyakorolni fogom…úgyis este kávézom 😀 😀 😀 😀

 38. “Talán ott a baj, hogy ezt most totál “széteresztem”, hogy működjön a hasi légzés?”

   
  Valami tartás-probléma, az világos, ez nem nagy felfedezés, de kéne ide egy profi gyógytornász, aki megmondja, hogy mi rossz, meg hogy lehetne javítani.

 39. A hátizmokat kéne talán erősíteni…viszont a csigolyáim tényleg nem jó helyen vannak. Gyanítom, ezek ott is maradnak, ahova elvándoroltak 🙁

  …és így este úgy sikerül fogalmaznom, mint egy elsősnek, akinek még nem volt fogalmazás órája. :/

 40. “A hátizmokat kéne talán erősíteni…”

   
  Az sose árt, de úgy érzem, nem (csak) ez a kulcs. Valahogy rosszul korrigálod a rossz tartásodat.

  “és így este úgy sikerül fogalmaznom, mint egy elsősnek, akinek még nem volt fogalmazás órája”

   
  Bevetted talán a fogalmazásgátló tablettát. Kialvással orvosolnám.

 41. Még egy ötlet: nem lehet, h elő kéne erre is szedni a nyújtó…nem fát…gyakorlatokat. Egyes mozdulatoknál mintha azért alakulna a hátgörbület erősen, mert rövidek azok az izmok, amiknek hosszabbaknak kellene lenniük.

  Igazságod vagyon – lassan elvackolom magam a hencseremre….de ha korán elalszom, korán ébredek – nem szeretem. A kialvással egyet tudok érteni…
  Jó éjt! 🙂

 42. “Még egy ötlet: nem lehet, h elő kéne erre is szedni a nyújtó…nem fát…gyakorlatokat. Egyes mozdulatoknál mintha azért alakulna a hátgörbület erősen, mert rövidek azok az izmok, amiknek hosszabbaknak kellene lenniük.”

   
  Basszus. Nagyrészt a te ösztönzésedre + Ágiéra beleírtam a HAM posztba ezeket a kínokat

  “Egy szegény kis izom panaszai és a muskétások”,
  “Célzott tornák és gyorssegélyek”,
  “Csipkerózsika és a lecsökkent libidó”

  címek alá, itt fontos ismételgetett elem a nyújtás.

  Tessék szépen Szuszogóblogot olvasni, nagyon jó hely, ajánlom.

 43. válasz bolond lány 2019-06-17 – 8:50 DU.
  “Ghepárd!!! Véggyémámeg”

  Osztom amit csináltál, ügyes vagy – a számok fel tudnak vidítani, erőt adnak a továbbiakhoz – ha javulást mutatnak. Ha meg épp nem jót mutatnak, akkor se vegyék el a kedvét az embernek – hanem gondolkozzon, hogy miért is van/volt úgy és igyekezzem, hogy máskor jobbat mutassanak. Én gyakorlatilag minden nap mérek valamit, melónapkor azt, hogy hány lépést tudok lemenni egyetlen levegővétellel (ezekben a nagy melegekben is simán 170-180) – máskor meg, hogy meddig repül a gerely helyből elindítva. Ja és figyelem, hogy hogyan zajlanak a kemény gyakorlataim – kb 90-100 mp naponta. Például csak nemrégtől megy nagyon jól az, hogy a legnagyobb erőkifejtés közben is tudjam remegtetni az izmaimat – így szinte nem érezni, hogy szét akarnának szakadni – hisz gyakorlatilag nincs is erre idejük, mivel nagyon gyorsan el tudnak ernyedni is a legnagyobb erőkifejtés mellett is. Talán ezért is tudnak gyarapodni és egyre erősödöm.

  “Te is szoktad kiszámolgatni, hogy az mekkora javulás, amit….”

  Pontosan, ez az egyik dolog, ami visz előbbre – így tudom, hogy mit kell túlszárnyalnom – hogyan másképp tudhatnám meg.

  “ez a bácsi meg itten bántani akar…brühühü!! ”

  Nem akar bántani, csak mondja a véleményét – Neked a legfontosabb a tiéd legyen. Nekem is az enyém az.

  “naszóval,ez csak úgy adta magát…és nyilván mérek még, de ha rosszabb az eredmény, egyelőre betudtam a pocsék időnek, esőnek, a csillagok állásának. ”

  Én például nem csökkentem ezekben a nagyon meleg napokban se. Múlt hétvégén megint sikerült 50 méter feletti, pontosan annyi mint májusban is – 50.45 méter. Tegnap meg fél 8-tól már kint voltam. A kertben kapáltam, meg rengeteget öntöztem, üzletekbe is nekem kell mennem. Aztán még mentem a helyemre – nem dobálgatni épp, hanem kaszálni, igaz az csak inkább olyan kis sarló, aminek meghosszabbítottam a nyelét. Mert már tökig erő volt a gaz. Kb 200 méter az oda vezető gazos utam (azt is kaszáltam, mert már félő volt, hogy tönkremehet a váltó) és aztán az egyik és másik felét is le kellett kaszálni, hogy lássam hova esik a gerely és találjam meg. Kb 2 és fél órát kaszáltam a tűző napon dél körül.

  Persze elfáradtam egy kicsit, de volt is mitől. Minden hat az emberre -figyelembe kell venni.

 44. Látom jól elvoltatok még este 🙂 Én a viszonylag korán fekvő, korán kelő típus vagyok. Most is 6 óra óta ülök a teraszon, egy megvadult csalogány ordít a fülembe (úgy tűnik, neki nincs COPD-je), kávézok és fészezek, szuszogózok és dobozlégzéssel szagolom a Balatont 🙂 Színtiszta idill…

  Ritának tuti, hogy van igaza a hátizom megfeszítésben, ami persze hozza magával a fájdalmat a hátba, derékba. Nálam biztosan. Kisebb konyhai munkánál is azon kapom magam, hogy feszítek ezerrel. Ez is valami ördögi kör. Elkezd fájni, erre feszíteni kezdek, még jobban fáj, még jobban feszítek, majd muszáj előrehajolva megpihenni. Mosogattatok már a könyökötökön támaszkodva? Praktikus, mert a rajtatok lévő ruhát is kimossátok a piszkos tányérral együtt. Sőt a konyha felmosása (vízzel való felöntése) is megtörténik. Viszont ha így összegörnyedek nem fáj a hátam.
  Azt is megfigyeltem, hogy séta közben az a kényelmes, ha derékra teszem a kezem. Olvastam valamelyik leírásban, hogy ezt teszik a sportolók is, mert könnyebb a légzés. Szerintem én elsősorban a gerincem megtámasztása miatt csinálom.
  Itt a Balcsi partján rövidnadrágban, lenge pólóban még elmegy, de Pesten valahogy tartok attól, hogy azt hiszik mindjárt előkapok egy üveg bort és fejemre téve eltáncolok valami csujogatóst. Télikabátban meg pláne furcsa…
  Ha befeszül a hátam, még a leülés sem segít igazán. Csak a derékszögben való előre hajlás, könyök megtámasztás ad enyhet. Ilyenkor jól jön valami korlát, ahol az ember lánya lezseren megtámaszkodik és buzgón nézelődik, mintha ez lenne a legfontosabb dolga. Otthon erre jó a konyhapult, a széktámla. Kb. az a magasság, ami jól esik.
  Én úgy gondolom, hogy a gerincet tartó izmaim elmúltak, és ettől van ez, de tényleg egy jó gyógytornász kéne, aki megmondja, és nem akar nagyon megerőltető mutatványokat csináltatni, mert attól meg jön a fulladozás. Hol van egy ilyen?

  Ha már így belejöttem, még egy problémát leírok. Mióta a fulladás fogja magát és váratlanul is rámugrik, az úszás sem
  az én műfajom. Sosem voltam nagy bajnok, de gond nélkül 8-10 hosszt leúsztam a Lukácsban. 2 éve a táv felénél jött a mumus, elfogyott a levegő, alig bírtam a szélére kievickélni. Azóta csak ritkán megyek mély vízbe, vagy megvárom, míg a szélső sávban tudok kapálózni. A tengerbe sem megyek, csak amíg leér a lábam (az Adrián ez nem könnyű ilyet találni). Nálatok mi van az úszással?

  Ritával megnyitottuk a “Ki tud többet hablatyolni?” maratont. Lehet csatlakozni. 🙂
  Küldök nektek balatoni levegőt és egy őrült csalogányt…

 45. “Te is szoktad kiszámolgatni, hogy az mekkora javulás, amit….”
  “Pontosan, ez az egyik dolog, ami visz előbbre – így tudom, hogy mit kell túlszárnyalnom – hogyan másképp tudhatnám meg.”

   
  Jól elbújtál ghepard háta mögé, oszt onnan kiabálsz, na megállj csak!

  Az az egyik nagy különbség, hogy amit te mérsz, az nagyjából egy állapotjelző: mintha FEV1 mérésre mennél be a laborba – amit ghepard mér, az inkább egy teljesítmény: mintha te azt mérnéd, hogy hány lépést tudsz éppen gyalogolni kifulladás nélkül.

  A másik nagy különbség, hogy te régebben úgy be tudtad pánikoltatni magad a mérési eredményekkel, hogy ihaj; igaz, hogy tényleg mostanában mintha erről leszoktál volna:

  “nyilván mérek még, de ha rosszabb az eredmény, egyelőre betudtam a pocsék időnek, esőnek, a csillagok állásának.”

   
  Ez nagyon jó, kapsz egy kimért helyeslő biccentést. Én abba kötöttem bele, hogy mintha elkezdted volna kiszámolni az otthoni kis eszközödön mutatott számokból, hogy most mennyi LENNE a FEV1 mérés eredménye – és ez nem jó irány.

  Meg különben is, a bloggazda akkor kötözködik, amikor akar. És punktum.

 46. “Ritának tuti, hogy van igaza a hátizom megfeszítésben, ami persze hozza magával a fájdalmat a hátba, derékba. Nálam biztosan. Kisebb konyhai munkánál is azon kapom magam, hogy feszítek ezerrel. Ez is valami ördögi kör. Elkezd fájni, erre feszíteni kezdek, még jobban fáj, még jobban feszítek, majd muszáj előrehajolva megpihenni.”

   
  Ezt nagyon ki kellene ismerni, kinevezem Fő Kutatási Projektnek. Nekem is szokott fájdogálni a derekam görnyedésnél, ácsorgásnál, lapos, kemény talpú szandálban gyaloglásnál, pláne, ha lógatom a fejem – csak én szerencsésebb vagyok, ez nincs nálam összedrótozva a légzéssel.

  Ha ilyen jön, én nem feszítek, inkább a derekam táját hajlítom előre (csípő előre, gerinc alsó szakasza kunkorodik) plusz párszor egy kis hát-egyenesítés után görbítés, nagyjából macskapóz, csak állva. Ágnes is írja:

  “Viszont ha így összegörnyedek nem fáj a hátam.”

   

  És:

  “Ha befeszül a hátam, még a leülés sem segít igazán. Csak a derékszögben való előre hajlás, könyök megtámasztás ad enyhet.”

   
  Ez szerintem szintén az alsó gerinc-szakasz görbítése és a felső rész homorítása hátizom-munka nélkül (elvégzi a nehézkedés).

  Szóval a feszítés nem igazán jó, kérdés, hogy valamiért szükség van-e rá, vagy csak rossz szokás?

  “Azt is megfigyeltem, hogy séta közben az a kényelmes, ha derékra teszem a kezem. Olvastam valamelyik leírásban, hogy ezt teszik a sportolók is, mert könnyebb a légzés. Szerintem én elsősorban a gerincem megtámasztása miatt csinálom.”

   
  Igen, ez a hát felső szakaszát, a vállakat húzza hátra, szintén kevés hosszú hátizom munkával. De bonyolult, a mindenit.

  “Ritával megnyitottuk a “Ki tud többet hablatyolni?” maratont. Lehet csatlakozni.”

   
  Nagyon, nagyon, nagyon hasznosak ezek a részletekbe menő beszámolók, ilyet még egy odafigyelős orvos vagy edző sem kap. Épülget egy közös tudásbázis, ahogy manapság mondani szokás, ha az ember tudományosnak akar látszani.

 47. Sziasztok Mindenki!
  “Ritával megnyitottuk a “Ki tud többet hablatyolni?” maratont. Lehet csatlakozni.”
  Csatlakozás folyamatban :
  Ágikám mi már ezekkel a problémákkal az elmúlt években Ritával párban küzdöttünk, i g e n tudom milyen a könyökölve mosogatás, – itt én a mosogató magasságát okolom – annyira fáj a derekam egy kis mennyiségű edény után is, ha könyökölve végzem akkor sem jobb,csak a megtámasztással,vagyis a teher átmegy a bal karomra,azzal tartom a testem, a felmosásnál ugyanigy vagyok a bal térdemre támaszkodok, a másikkal örült nagy munkával gyaszatolom a teraszt,konyhát,fürdőszobát,előszobát – mikor melyik a soros -egy nap 1-2 kisebb helyiség.
  Én a Buteykonál olvastam először,hogy ha járás,séta közben a két kezünket csipőre tesszük, azzal a felső test megtartásának segitünk, egy-két háznyi távolság után, játszom a sétálos nagyit és csipőre tett kézzel probálok a megadott távomat teljesiteni, nem sok,de úgy könnyebb.Van olyan is,hogy a derekamnál hátul összefogom a két kezem – remélem érthetően irom – de nekem az nehezemre esik,probálgatom,de mielőtt köhögnék,vagy a légzésnél érezném,hogy nem jó inkább csipőre rakom a kezem és úgy mászok haza.
  Az ablakpucolást is megreformáltam már, kis söprűt vetettem, arra teszem a vizes viledámat és azzal törlöm le az ablakot felül, igy nem kell gebeszkedni ,ha nehezemre esne, ugyanezt szárazon is és kész,viszont nem birom a különböző vegyszerek szagát,mert az nem illat , attól fulladok – igy marad a sampon,ecet bele a vizbe és még az ablak keret felső részét is meg tudom mosni.Ha viszont nem fáj,akkor nyujtózkodás nagyon jó, s úgyis pucolom – váltott technikát kell már nekem alkalmazni,mert sok volt már nekem a fekete pont Mihálytól,mert sokat akartam , – tudjátok van egy közmondás is.
  A pánikos fulladást már nem emlitem, pokoli,aki volt már benne tudja, aki meg nem az óvakodjon tőle, lassan ,szépen behuzott fékkel lehet többet haladni. Ma már kora reggel meggyet fejtettem,jó levegőn ,meg a 7 km-t is letekertem 32 perc alatt.most készülök a hajmosáshoz – pára,hajolás,mozgás közben ez nem az én esetem,de mindannyian érezzük ezt biztosan.
  Mihály egy kérdés: valahol olvastam,hogy a copd-seknél tapasztalták,hogy a talpuk megdagad,püffed,vizesedik, hát nekem ebben a melegben délutánra már bizony lengőtalpakon kell járkálnom, olyan tengerészlépésnek is nevezném,nem fáj,csak feszül. Te olvastál-e ilyet valahol,vagy valamelyikötöknek Rita, Berni, János,meg mindenki tapasztaltatok már ilyet?van vizhajtóm használom is,csak most ez szokatlan,remélem csak a meleg miatt van.
  Ágika vigyázz magadra,ne idegesitsd magad,mert sajnos az autómatikusan hozza a fulladást nálam is, ez egy mókuskerék, már ha vendég jön nekem az is elég néha,ha elmegy,vagy az orvostól hazaérek már elmúlik és megkönnyebbülök,úgy érzem -rövid ideig – enyém a világ és mindent birnék, pedig fenét birok már,de azért probálkozom én is.
  Kivánok szép időt,jó levegőt nektek !

 48. Képzeljétek! Ma váratlan csavargási lehetőség…!!! Naná, hogy nem akarom kihagyni. 🙂
  Így csak röviden. Ági, minden ismerős, amit leírtál – és egy ötlet, ami kissé (nem teljesen) helyettesíti a kezek deréktájra helyezését: CSAK zsebes ruhát veszek (még a pántosokban is), így inkább tűnhetek lazának, mint a Riga lánc, mint csujogatós eljárására készülőnek. 🙂 A zseb majdnem az a magasság, mint ami nekünk kényelmes – és szükség esetén (és senki nem látja), a zseben belül kapaszkodásra is szolgál 😀
  Megyek, a marathoni hablatyolást bevállalom – még nem tudtam leszokni róla. 😀
  Ölelés 🙂 Majd jövök…..

  Ps.: Kösziiiiii, Ghepárd!!!! :*

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.