A MI KIS FÓRUMUNK

Ezentúl csak itt lehet majd hozzászólni – egyrészt így egy helyre gyűlik az összes megjegyzés, másrészt a többi oldal betöltődését sem fogják ezek lassítani.

Tessék, csak tessék, itt lehet csevegni! Kíváncsiak vagyunk egymás történeteire, ötleteire, sikereire, gondjaira; én speciel nagyon-nagyon sokat tanultam az eddigi hozzászólásokból.

A hozzászóláshoz nem kell sehová sem belépni, csatlakozni; meg kell adni egy álnevet, ez kötelező, meg lehet adni email címet is, ez nem kötelező.

Javaslom, hogy aki válaszol egy mondatra, az tegye oda az illető mondatot idézőjelben az irománya elejére, mert a WordPress nem túl ügyesen mutatja, hogy mi mire válasz (vagy én nem túl ügyesen állítottam be valamit). És ugyanezen ok miatt a választ is érdemes új hozzászólásként megtenni, nem a “Válasz” gombot megnyomni. Ha ott van az elején a mondat, amire reagálunk, akkor jól érthető lesz az egész.

Kőváriné Marika kinevezett engem osztályfőnöknek s ezen minőségemben kötelességemnek tartottam, hogy nevet is adjak az osztályomnak. Ez itt kérem az

El Nem Fekvő Osztály

 
Tudom, Erich Kästner tanár úrnak volt egy még jobb ötlete, de tüdőbetegként azt azért túlzásnak tartanám.

A FALIÚJSÁG itt található

3 217 thoughts on “A MI KIS FÓRUMUNK”

  1. válasz Nemes Mihály 2019-06-18 – 8:00 DE.
    “Az az egyik nagy különbség, hogy amit te mérsz, az nagyjából egy állapotjelző: mintha FEV1 mérésre mennél be a laborba – amit ghepard mér, az inkább egy teljesítmény: mintha te azt mérnéd, hogy hány lépést tudsz éppen gyalogolni kifulladás nélkül.”

    Majd mindegy, hogy mit mér – ha javul abban, akkor talán a test többi része is javul. Én például a rekacióidőt is mérem (múltkor belinkeltem, hogy hol) – ebből is sok mindenre lehet következtetni – hogy egész pontosan a biolólogiai életkorra is. Vagy 3 hete sikerült 10-szer egymás után 200 ezred mp alatt reagálni – ez fel tudja dobni az embert, ez a 20 évesek legjobb teljesítménye. Vagy azt is nézem (legtöbbször, mikor várom a vonatot – pláne ha még késik is) – hogy mennyit tudok egy lábon állni csukott szemekkel (semmivel nem támaszkodni) – hogy ezzel is elég pontosan meghatározható a test állapota. Nemrég a TV-ben is volt róla szó. Én már 10 éve csinálom. Nagyon magas vagyok (193 centi), így nehezebb – de így is sikerült már 132 mp. Mostanában csak azon igyekszem, hogy az a 30-40 meglegyen, persze néha beugrik 70-100 mp is. Minél tovább tudja az ember (a talpat nem szabad elemelni a talajról) – aszongyák, hogy annál fiatalabb a teste. A 60 évesek hogy 7-9 mp intervallumban vannak.

    “A másik nagy különbség, hogy te régebben úgy be tudtad pánikoltatni magad a mérési eredményekkel, hogy ihaj; igaz, hogy tényleg mostanában mintha erről leszoktál volna:”

    Igen, én is azt veszem ki soraiból többször, hogy Rita már annyira nem pánikol mindenen – na ez jó jel a továbbiakhoz…

  2. válasz bolond lány 2019-06-18 – 9:33 DE.

    “Ps.: Kösziiiiii, Ghepárd!!!! :*”

    OK, ha nem pánikolsz rá, akkor támpont a mérés. Szinte bármilyen – ha javulsz ebben vagy abban, akkor az feldob, máris jobban leszel. Ha meg kisebb, mint vártad, akkor nézz meg minden körülményt, hogy nem amiatt lett rosszabb a mérés eredménye. Minden hat az emberre. Ha mindent figyelembe vettél és még akkor is kisebb, minta mit reméltél – akkor se nyomjon agyon, inkább ösztökéljen arra, hogy jobb legyél abban majd a jövőben. Például én még az idén nem tudtam túlszárnyalni gerelyben a legjobbamat – de semmi vész nincs emiatt, van még fél éven. De csak icipicit vagyok elmaradva, azt hiszem, ha szerencsém lesz a széllel valamikor, akkor sikerül majd túlszárnyalni. De ha nem, már így is nagyon jó, az a difi gyakorlatilag semmi (15 centi).

  3. Marika talpdagadásos kérdését kitettem a faliújságra. Nekem nincs erről tapasztalatom; olvasni olvastam valahol, hogy láb-dagadás jön néha COPD-hez extra ajándéknak.

  4. “Vagy azt is nézem (legtöbbször, mikor várom a vonatot – pláne ha még késik is) – hogy mennyit tudok egy lábon állni csukott szemekkel (semmivel nem támaszkodni) – hogy ezzel is elég pontosan meghatározható a test állapota. “

     
    Hajrá egyensúlyozás, nagyon jó játék, meg hasznos is. A reakcióidő mérős oldalt megírnád megint? Elkavartam valahogy.

  5. “OK, ha nem pánikolsz rá, akkor támpont a mérés. Szinte bármilyen – ha javulsz ebben vagy abban, akkor az feldob, máris jobban leszel. Ha meg kisebb, mint vártad, akkor nézz meg minden körülményt, hogy nem amiatt lett rosszabb a mérés eredménye.”

     
    Így igaz, azzal a kiegészítéssel, hogy napról napra óriásiakat tud ingadozni a teljesítmény és néha a Jóisten se mondja meg, hogy a sok apró tényező miért épp úgy adódott össze, ahogy. Szóval az okok kutatása jó, de tudni kell a korlátait, tudni kell, hogy SOKSZOR nem leszünk képesek megtalálni az okot. Mivel nem AZ ok van, hanem sok kicsi ok.

    Ez azért fontos, mert a korlátok ismerete kell a pánikolás és a hipochondria elkerüléséhez.

  6. válasz Nemes Mihály 2019-06-18 – 10:54 DE.
    “Hajrá egyensúlyozás, nagyon jó játék, meg hasznos is. A reakcióidő mérős oldalt megírnád megint? Elkavartam valahogy.”

    Persze. Van több is, ha beírod a google-ba, hogy reaction time, vagy magyarul reakcióidő, akkor kidob egypárat. Nekem ez a kedvencem, amit múltkor is írtam (na azt lehet nem is dobja ki, azt valahogy a forma 1-es cikkek olvasása közben találtam, azzal kapcsolatos). Itt a linkje:

    https://f1-start.glitch.me

    Rá kell klikkelni és fokozatosan gyúlnak ki a lámpák (mint a forma 1-es startnál), mikor elalszanak, akkor kell megint a lehető leggyorsabb reakcióval megnyomni az egeret. Ha 200 ezred alatt megcsinálod, akkor már nagyon jó vagy. Ha megcsinálod ezt 5-ször egymásután (tehát 200 alatt és nem ugorsz ki egyszer se) – az már kimagasló még a fiatalok körében is. Ha megcsinálod 10-szer egymásután – az már nagyon nehéz. Nekem eddig egyszer sikerült, igaz nem minden nap próbálkozom. Ötször egymás után nagyon sokszor sikerül, de 10 egymás utánnál 1-2 mindig kifog az emberen. Nem tudni sose, hogy mikor gyúlnak ki a lámpák, nagyon gyors agy, szem és izmok meg idegek kellenek ehhez. Na és jó tüdő is. A legjobb időm 135 ezred volt. De sok volt 150-160 között is.

    VÁLASZ Nemes Mihály 2019-06-18 – 11:01 DE.

    “Így igaz, azzal a kiegészítéssel, hogy napról napra óriásiakat tud ingadozni a teljesítmény és néha a Jóisten se mondja meg, hogy a sok apró tényező miért épp úgy adódott össze, ahogy. Szóval az okok kutatása jó, de tudni kell a korlátait, tudni kell, hogy SOKSZOR nem leszünk képesek megtalálni az okot. Mivel nem AZ ok van, hanem sok kicsi ok.”

    Igen, ezért is írtam, hogy minden hat az emberre, mindent figyelembe kell venni – a tapasztalat ebben is segít. Én például a szélirányból, hőmersékletből, talaj állapotából, az én állapotomból meg tudom előre mondani szinte fél méteres pontossággal, hogy most kb mennyit fogok tudni dobni.

    “Ez azért fontos, mert a korlátok ismerete kell a pánikolás és a hipochondria elkerüléséhez.”

    Pontosan.

  7. “Ez azért fontos, mert a korlátok ismerete kell a pánikolás és a hipochondria elkerüléséhez.”

     
    Mármint a mérés jelentésének megismerése korlátozott, arra gondoltam.

    “A legjobb időm 135 ezred volt.”

     
    Hát egyelőre 219 alá nem bírom levonszolni a nyomorultat. De jó játék, mert muszáj odafigyelni rá és amire muszáj odafigyelni, az oldja a lelki feszültséget, úgy vettem észre.

  8. Sziasztok! Marika és Mihály!
    Most csak röviden: A lábdagadás összefügg/het a COPD-vel. Nekem, minden alkalommal megnézik a lábaimat is ezért:
    “Lábdagadás szívelégtelenség miatt
    A szívelégtelenség egyszerűen fogalmazva olyan kórkép, melynél a szív nem működik megfelelően, nem tud elég oxigéndúst vért pumpálni a szervekhez. Ezért ez minden szervet érinthet, többek között a vesét is, így az nem tudja megfelelően ellátni a feladatait. A vese működési zavara pedig azzal jár együtt, hogy a felesleges folyadék nem tud eltávozni a szervezetből. A láb dagadása mellett a hasi terület is ödémássá válhat. A szívelégtelenség további tüneteiközött találhatjuk a fáradékonyságot, a légszomjat, a mellkasi fájdalmakat és a gyengülő erőnlétet.” Forrás: Házipatika
    Hosszabban később. Sok-sok szuszt Mindőtökbe!

    1. Üdv. a lábtagadást valóban a Copd-vel , mint krónikus betegséggel lehet összehozni, én is elolvastam az idevonatkozó szakirodalmat, a neten, és betegekkel is konzultáltam már,.
      Abszolut igaz, hiába jók a laboreredmények, a vesefunkciós markerek, a mért SpO2, és a vérnyomás is megfelelő a háziorvosom szerint, mégsem olyan a helyzet mint, 8-10-évvel ezelőtt..
      Ráadásul nekem a lábszárcsontok is kezdenek púposodni, mindkét lábamnál, a térd alatt is, jellegzetes görbület figyelhető meg, ami nem születési rendellenesség, ugyebár a belgyógyászok háziorvosok, ezt szokták nyomni, nem kell foglalkozni vele”,szerintük, így van rendjén,.
      Nyomorult világot élünk, hogy manapság vidéken,még egy Serevent diskus evohaler spray-ért is könyörögni kell, a tüdőgyógyásznak,..mert csak ő jogosult a felírásra,.
      Ha nem fogad, megint szabadságon lesz, vagy nem írja ki a kezeléshez szükséges szert, akkor én panaszt teszek, fel fogom jelenteni, ugyanis nálam betelt a pohár,.

  9. Jó játék – ki fogom próbálni. 🙂
    Csak azért írok most, mert hozzátette Mihály, hogy : “… amire muszáj odafigyelni, az oldja a lelki feszültséget, úgy vettem észre…”
    Igen – és ezért szoktak énekelni azok, akik nem tudnak mit kezdeni a zabszemmel 😀

  10. Nekem állandóan azt írja, hogy kiugrottam. Még akkor is, amikor direkt vártam egy picit. Valami nem gömbölyű ezzel a szoftverrel 🙂

  11. válasz Nemes Mihály 2019-06-18 – 3:57 DU.
    “Hát egyelőre 219 alá nem bírom levonszolni a nyomorultat. De jó játék, mert muszáj odafigyelni rá és amire muszáj odafigyelni, az oldja a lelki feszültséget, úgy vettem észre.”

    Kezdetnek nem rossz Misi. Ha megtanulsz jobban koncentrálni, de egyben teljesen ellazulni (a kettő egyszerre a nehéz) – akkor csökkenhet az idő. Ez oldja a feszültséget, persze nem szabad rosszul lenni, ha nem sikerül gyorsabban reagálni – csak még jobban koncentrálni és egyben még jobban ellazulni. Én a vibrációs technikáimmal tudom elérni, hogy nagyon gyors legyek.

  12. VÁLASZ bolond lány 2019-06-18 – 7:52 DU.
    “219 volt a legjobb eddig”

    Kezdetnek nem rossz, lesz jobb is, ha gyakorolsz egy kicsit majd minden nap. Én például hetekig nem is próbáltam, most reggel nekimentem és 5-ből négyszer 190 alatt volt (legjobb 168 volt). Ez nagyon jó. Van, hogy hetekig minden nap próbálom és van hogy napokig vagy akár hetekig nem is próbálgatom. De egy idő után mindig visszatérek ehhez, mert ez is nagyon nagyon fontos, ugyanúgy, mint az egy lábon állás csukott szemekkel.

    VÁLASZ bolond lány 2019-06-18 – 7:53 DU.
    “204!!!! Igaz, csak egyszer”

    Ez már jobb ugye. Egyszer is már valami, az is haladás. Ez az egyszerű móka sokat tud segíteni azzal, hogy megtanulhatsz koncentrálni, de egyben ellazulni is – a kettő egyszerre nehéz, de haladhatsz – az segítene az égesz testednek.

    VÁLASZ bolond lány 2019-06-18 – 7:59 DU.
    “203!!! ”

    gratula, ez már nagyon közel a 200 alattihoz. Ha folytatod, akkor meglesz.

    VÁLASZ bolond lány 2019-06-18 – 8:23 DU.
    “rekord!! 50!”

    Ez nem reális, nem a kialvó lámpákra reagáltál. 130 alatt nem reális. Már az én 135-öm is nagyon a határon van. Ebben a progiban nincs meg a határteszt s így elméletileg 1 ezred is pottyanhat, ha már a lámpák elalvása előtt bemozdulunk. Mikor erre játszottam, akkor nekem sikerült 7 ezred is. Ezért a tanulmányokban úgy mérnek, hogy 5 egymásutáni próbálkozás átlagát veszik. Vannak olyan tanulmányok, progik is, ahol 10, vagy egészen 20 egymásutáni kisérlet átlagát veszik. Közben egyszer se ugorhatsz ki, vagy mehetsz a határ alá – a fénynél valahol 130-140 között lehet a határ. Fényre reagálni tart az embernek leghosszabb ideig, ugyanis a látás nagyon bonyolultan áll össze az agyban. Kb 40 ezreddel gyorsabb a hangra reagálni – ezért az atlétáknál azt hiszem 100 ezred a határ – aki ez alatt reagál, az kiugrott és nem futhat. Ennél még gyorsabban tud reagálni az ember a tapintásra, például egy tűszúrásra.

  13. Michelberger Ágnes 2019-06-19 – 5:45 DE.

    “Nekem állandóan azt írja, hogy kiugrottam. Még akkor is, amikor direkt vártam egy picit. Valami nem gömbölyű ezzel a szoftverrel”

    Lehet valamit rosszul csinálsz, ez a progi már 3 éve megy, amikor az osztrák nagydíjon Bottas mindenkinél jóval gyorsabban reagált. Én is úgy láttam, hogy előbb rajtolt, mint a többiek. Mindenki úgy látta, hogy kiugrott – de a FIA mérései alapján, hogy még a határon volt – azt hiszem valahogy beleesett a rajtba. Ennek hatására készítették ezt a progit, ha volna valami gebasz vele, akkor már vagy kijavították volna, vagy törölték volna.
    Tehát van 5 lámpasor, mindegyikben 4 lámpa. Ha klikkelsz egyet, akkor az alsó két lámpa kigyullad az első sorban (balról), várj míg fokozatosan kigyullad az alsó két lámpa mindegyik sorban. Most tehát 10 piros lámpa ég – nos ha kialszanak, akkor kell megnyomni másodszor az egeret és akkor megméri az időt a lámpa kialvásától addig, amíg megnyomtad az egeret. Ha a lámpák elalvása előtt is klikkelsz, akkor kiírja, hogy kiugrottál (jump start). Így próbálkoztál?

  14. Sziasztok Játszótársak!
    Mivel már a kötelező órarend megvolt, most köv a játék, hát még gyakorolni kell bőven,de jó lesz ez. még szerencse,hogy szeretem a Forma 1-et.,
    Jön a meleg felénk nagyon,egy kérdés mennyi folyadékot isztok naponta ebben az időben? én már erőltetem, de a 3-4 liter nem megy le sehogy,kortyonként tudok inni mert félrenyelek időnként.
    Kivánok szép napot, jó levegőt!

  15. A tüdőszalonban hívták fel a figyelmet az n-acetil-ciszteinre (NAC), aminek állítólag nyákoldó hatása van és COPD-ben az exacerbációk gyakoriságát is csökkenti. Itt egy cikk és itt egy másik.Van valakinek tapasztalata erről?

  16. “én már erőltetem, de a 3-4 liter nem megy le sehogy,kortyonként tudok inni mert félrenyelek időnként.”

     
    Szerintem nem kell erőltetni, 4 liter biztosan nem kell, talán 3 is sok egy kicsit, bár ilyen melegben jó lehet. Ha erőltetni kell, a szervezeted nem kívánja, az tlzásnak tűnik.

  17. “Ha megtanulsz jobban koncentrálni, de egyben teljesen ellazulni (a kettő egyszerre a nehéz)…”

     
    Pont ez az! Odafigyelni és nem görcsölni. Azért való ide ez a téma, mert a légzésre csak háttérben való odafigyelés, a zavaró dolgoknak, a saját testi és lelki reakcióknak a gyors felismerése a pánik elkerüléséhez alap-képesség.

    Az egyensúlyozásban is az egyik jótétemény ez. Oda kell figyelni, de nem szabad görcsölni, mert akkor felborulsz.

  18. Sok szó volt a derékfájásról, hátfájásról séta közben. A görnyedés (mosogatás, vasalás) közben jelentkező hátfájás szinte természetes, a séta közben jelentkező változat érdekesebb. Két apróság jött szembe a témában.

    • A karok lengetése járás közben ajánlott, talán ilyen szempontból is segíthet.

    • Sokat lehet olvasni a lúdtalp, bokasüllyedés hátfájdító hatásairól. Változhat az ember lába idővel, ráadásul az izületek is kevésbé rugalmasak, ‘kopogósabb’ lesz a járás, ez is ront a helyzeten.

  19. válasz Nemes Mihály 2019-06-19 – 9:39 DE.
    “Pont ez az! Odafigyelni és nem görcsölni. Azért való ide ez a téma, mert a légzésre csak háttérben való odafigyelés, a zavaró dolgoknak, a saját testi és lelki reakcióknak a gyors felismerése a pánik elkerüléséhez alap-képesség.”

    Ezért is fontos lehet ez, egy kicsit nem árt gyakorolni.

    “Az egyensúlyozásban is az egyik jótétemény ez. Oda kell figyelni, de nem szabad görcsölni, mert akkor felborulsz.”

    Egy idő után így is úgy is elveszti az ember az egyensúlyt csukott szemekkel egy lábon állva – de ha sikerül az amit írsz, akkor tovább lesz képes az ember úgy maradni s így mintha fiatalodna.

    VÁLASZ Nemes Mihály 2019-06-19 – 11:22 DE.
    “A légzőgyakorlatos posztba beleírtam ghepard reflexfejlesztőjét a ‘Játékosak, vegyesek, célok és öncélok’ részbe.”

    Köszi szépen.

  20. Tisztelt Nagyközönség, bejelentem Ágit, aki ezt válaszolta pár perccel ezelőtt egy tegnapi hozzászólásra:

    Sziasztok megjöttem

     
    Isten hozott, foglalj helyet! Kávé nincs, a fagyit megettük.

    Itt az oldal tetején látható ez a tanács:

    Javaslom, hogy aki válaszol egy mondatra, az tegye oda az illető mondatot idézőjelben az irománya elejére, mert a WordPress nem túl ügyesen mutatja, hogy mi mire válasz (vagy én nem túl ügyesen állítottam be valamit). És ugyanezen ok miatt a választ is érdemes új hozzászólásként megtenni, nem a “Válasz” gombot megnyomni. Ha ott van az elején a mondat, amire reagálunk, akkor jól érthető lesz az egész.

     
    Ezt azért találtam ki, mert így könnyebb követni, hogy ki mire válaszolt, plusz nem tűnik el a korábbi hozzászólások közt, amit írsz. Szerintem bevált.

    Na, ennyivel tudom még rontani a hangulatodat, nemcsak a kávé hiányával.

    És örülök, ha olvasod a posztokat és megírod, mi tetszett, mi nem és ha megírod, amik történnek a tüdőddel. Itt sokat tanultunk egymástól az ilyen sztorikból.

  21. “Tisztelt Nagyközönség, bejelentem Ágit, aki ezt válaszolta pár perccel ezelőtt egy tegnapi hozzászólásra:”

    De ez nem én vagyok, ugye? Baj lesz ebből a 2 Ágiból. Anno a gimiben 6 db. Ágnes volt az osztályunkban. Ezért engem (franciás osztály lévén) először Michel-nek, majd Misinek hívtak. Ez annyira igaz, hogy a gimis barátnőm fiai tényleg azt hitték kicsinek, hogy a Misi lánynév. De ez itt nem jön össze, mert a tantóbácsi is Misi. Lehetek pl. (kiskorú) M. Ágnes…

  22. “én már erőltetem, de a 3-4 liter nem megy le sehogy,kortyonként tudok inni mert félrenyelek időnként.”

    Szerintem nem kell erőltetni, 4 liter biztosan nem kell, talán 3 is sok egy kicsit, bár ilyen melegben jó lehet. Ha erőltetni kell, a szervezeted nem kívánja, az tlzásnak tűnik.”

    Marika! Szerintem is nagyon sok a 3-4 liter. Attól is bedagadhat a lábad, mert nem tudja a szervezet feldolgozni. Én sajnos 2 litert sem iszok meg, ami viszont nem követendő példa. Valahol a 2-2,5 liter az optimális (szerintem).

    Ghepard
    “Lehet valamit rosszul csinálsz, ez a progi már 3 éve megy,”

    Elvileg a működtetéshez nem kell agysebész-diploma, ahogy látom, de az én közgazdász végzettségem úgy tűnik kevés 🙂 Pontosan úgy csinálom, ahogy írtad. Kipróbáltam több böngészővel is. Nem adom fel 🙂

  23. Sziasztok!
    Zsolti és János köszönöm a lábdagadással kapcsolatos hasznos infókat, átolvastam, szerintem hasonlókat tudtam róla, de ha jön a háziorvos rákérdezek.Köszönöm a segitéseteket.További szép estét.

  24. “De ez nem én vagyok, ugye? Baj lesz ebből a 2 Ágiból… Ezért engem (franciás osztály lévén) először Michel-nek, majd Misinek hívtak.”

     
    Nem, ő az újonnan jött Ági, ne tessék aggódni, Miska néném.

  25. válasz Michelberger Ágnes 2019-06-19 – 6:27 DU.
    “Ghepard
    “Lehet valamit rosszul csinálsz, ez a progi már 3 éve megy,”

    Elvileg a működtetéshez nem kell agysebész-diploma, ahogy látom, de az én közgazdász végzettségem úgy tűnik kevés 🙂 Pontosan úgy csinálom, ahogy írtad. Kipróbáltam több böngészővel is. Nem adom fel ”

    Valamelyikben csak menni fog. Az lehet, hogy valamelyikben nem megy, meg az is lehet, hogy a géptől is függ, meg az operációs rendszertől is, meg ki tudja, hogy még mitől. Ha körülnézel a NET-en, van több ilyesmi progi, valamelyik csak fog menni – még magyar szerzőtől is van. Nálam mindegyik működött eddig. De már jó ideje (majd 2 éve) csak azt az egyet próbálgatom, amit belinkeltem.

  26. Beleírtam az utóbbi napok termését derékfájás-témában a HAM posztba az ‘Egy szegény kis izom panaszai és a muskétások’ és a ‘Célzott tornák és gyorssegélyek’ fejezetbe.

    A téma szerintem NINCS KÉSZ. Kellene még ötlet, tanács, összefoglaló.

  27. HÁZI FELADAT

    Gerinces szenvedőknek, derék derékfájósaknak és hát bizony, hátfájósaknak is. .

    Sok szó volt a derék-fájdalmakról és még nincs megfejtve az egész. Sok részlet összegyűlt, de kellene még TUDÁS.

    Azt kellene megfigyelni, hogy milyen, amikor KEZDŐDIK. A fájás, amiből aztán izom-feszítés lesz, aztán fulladás is, ha éppen úgy jön össze.

    Hajrá, nyavalyások, segítsetek.

  28. A HAM posztban tovább hímeztem a ‘Célzott tornák és gyorssegélyek’ fejezetet, derékfájás ügyben, mert erre most nagyon rácsavarodtam. Ez került bele:


    Még nagyon nincs igazán körüljárva a téma, kellenének további történetek és ötletek. Több, összefonódó kérdés is van.

    • Mi váltja ki a derékfájást? Rossz tartás, lúdtalp, romló izületek…
    • Vajon nem rosszul reagálnak-e a fájdalomra sokan – konkrétan hátfeszítéssel.
      • Nem is kell feszíteni?
      • Mást kell feszíteni?
      • Máshogy kell feszíteni?
    • A NAGY KÉRDÉS: hogyan hozzák össze a hátfájásból és feszítésből a légszomjat? A hasi légzésben való járatlanság esélyes szereplő itt. Na meg a félelem a derékfájástól is, meg a fulladástól is.

    Az utolsó kérdés a legfontosabb szerintem, mert nem kell, nem szabad, hogy izomfájdalomból fulladás legyen. Ez BIZTOSAN megelőzhető.

    Jó lenne, ha minél többen megfigyelnék, hogy mikor és hogyan kezdődik a fájás és mik az első reakciók. Ha ezt a pontot elcsípjük, akkor talán már meglesz(nek) a megoldás(ok).


    Szóval vagy írjatok még ezzel kapcsolatban, vagy valaki adja kölcsön a derékfájós fulladását, mert nincs ilyenem, ezért nem tudok kísérletezni vele.

    Nyugi, visszaadom.

  29. Hú, már arról, hogy mi válthat ki derékfájást, komplett ortopédiai, reumatológiai könyveket lehetne írni, írnak írtak is 🙂
    Nem, nem a hátat kell feszíteni, attól függ, mit kell, hogy mi okozza a hátfájást.
    A hát megfeszítése sajnos – kellő lecseszés és cizellált izomtudat hiányában, inkább árt, mint használ, gondoljatok bele, a legtöbb ember mit csinál, amikor ‘megfeszíti’ a hátát.
    Az ágyéki gerinc kíméletéhez szóló tacepaó fő vonala így szóla – has behúz, fenék szorít… aztán ehhez jön a többi, a lehúzott vállak, a lapockazárás és cimborái.
    Majd jól megírom, a Százados Úr meg bemutatja, ha túl lesz az időjárás viszontagságai és az első adag takarmány behordása által generált küzdelmeken.
    Jelenleg a fenti kettőnek köszönhetően meglehetősen cvíder vagyok, két napig szinte csak feküdni tudtam, annyira belefáradtam a puszta levegővételbe, ma elvittek orvoshoz, lecserélődött a gyógyszerarzenál, s vigyázhatok magamra, mint a hímes tojásra…

    Nem írok, nem olva… bocsánat, nem rajzolok…
    Ilyenkor nem…

    A fulladást úgy lehet könnyen összehozni, hogy sok has,- és hátizom egyben légzési segédizom is, azaz úgy is össze lehet hozni… a többin még gondolkszom…

  30. A hátfájós gondokkal kapcsolatban két fő téma van: hogyan előzzük meg és csökkentsük a hátfájást, illetve hogyan ne vezessen ez fuldokláshoz. A másodiknak azt hiszem, kábé megvan a kulcsa.

    A hasi légzős poszt kiegészült, hangsúlyosabbá vált az a rész, ahol a hasi légzés gyakorlásáról van szó éles, valóságos helyzetekben:

    Hasi légzés mozgás közben
    Hasi légzés fájós, feszülő háttal

    A légzőgyakorlatos posztba pedig bekerült a

    Légzés izomfeszítéssel párosítva (műtyúkszem)

    fejezet. Kíváncsi vagyok, érthető-e – és nagyon jó lenne, ha kísérleteznétek ezekkel, aztán megírnátok, mi megy, mi nem megy, miért nem megy.

  31. Sziasztok!
    “jó lenne, ha minél többen megfigyelnék, hogy mikor és hogyan kezdődik a fájás és mik az első reakciók.”
    Én szót fogadtam és a mai tapasztalataimat leirtam a szalonba, remélem elég szalonképes voltam, majd olvassátok el,de Berni is irt erről a fentiekben.
    További szép estét!

  32. A HAM posztban a derékfájós részbe (Célzott tornák és gyorssegélyek) megint belekerült egy kis felfedezés:

    “Vagy talán az, hogy emelkedőn fölfelé egy kicsit előre kell dőlni és így a lábujjpárnákra helyeződik a súly a sarkakról? Amikor ez eszembe jutott, elkezdtem kísérletezni: állva, sarokra helyezve a súlyt enyhe feszülést éreztem deréktájon, amikor picit előbbre dőltem, ez megszűnt. Érdemes odafigyelni erre is séta közben – végülis ez lehet az oka annak is, hogy a nagyon lapos sarkú cipőben hamarabb elfáradunk, mint a kicsit magasabb sarkúban, ugyanis az utóbbi előre tolja a súlyt”

     
    Ezzel is lehet kísérletezni, a kutatási eredményeket elküldeni.

  33. Azért szűnt meg előbbre dőlve, mert a medence mélyében van egy csípőhajlító, ami az ágyékcsigolyákról ered. Innét tart a combcsonthoz. Minél tompább a törzs és a comb által bezárt szög, annál inkább feszül meg, ha ‘ráhajolsz’ a combra, kevésbé. Megfeszülve meghúzza az ágyéki gerincszakaszt, azért is fájhat a derék.

    Az ülő életmód, ülőmunka kapcsán ez az izom – a csípőhorpasz-izom – szinte minden hétköznapi embernél panaszos, járáskor folyamatosan dolgozik, a sok üléstől, autózástól, ülőmunkától pedig egyszerűen imád megrövidülni.

    Lovasoknál nap mint nap látom, ott székülésnek csúfoljuk az ebből fakadó tünetegyüttest 🙂

    Ugyan én sose nem hordtam magas sarkút, ám álldogáltam sokat lépcső szélén siheder lovas koromban, hogy nyújtsam a vádlimat, legalább olyan különbség, mint a magassarok-lapossarok’. Lapossarkúban a vádli és a comb hátulsó része inkább megfeszül, főleg, ha az ember lánya a gravitációnak engedelmeskedve hagyja kicsücskösödni a hátsóját és kidugja a kis’ hasát…

  34. “Önként jelentkezőket keresek”

    Én jó párat kipróbáltam (kijegyzeteltem) a leírásokból, de ha van olyan, amit nem, szívesen kipróbálom. A vicc kedvéért a vérnyomásom szórakozik velem, és 4 napja a dupla csökkentő hatására sem megy le. Kifejezett megerőltetést most kerülök, de a légzéstréning talán nem ez a kategória.

    Mondd melyiket próbáljam.

  35. “Önként jelentkezőket keresek”

     

    “Én jó párat kipróbáltam (kijegyzeteltem) a leírásokból, de ha van olyan, amit nem, szívesen kipróbálom. A vicc kedvéért a vérnyomásom szórakozik velem, és 4 napja a dupla csökkentő hatására sem megy le. Kifejezett megerőltetést most kerülök, de a légzéstréning talán nem ez a kategória.

    Mondd melyiket próbáljam.”

     
    Felajánlásod hatására újrafogalmaztam a felhívást, pontosítottam. És beleírtam azt is, hogy a rosszullétek alatt a légzésre figyelés is ez a kategória.

    Jobbulást!

  36. TOBORZÁS

    Önként jelentkezőket keresek. Díjazásként egy nagy köszönetet tudok felkínálni, meg az utókor háláját.

    Egy-két funkcionális légzéstréninget szívesen kipróbáltatnék kísérleti nyuszikkal, mert nagyon kellene visszajelzés. Olyan gyakorlatokra gondolok, amik itt le vannak írva a blogon – de amíg ki nem próbálja olyan valaki, akinek ez új és el nem mondja, hogy sikerült-e és hogy mi nehéz, addig nem lehet tudni, mennyire érthető.

    Illetve beszámolókat várnék azoktól, akik ilyesmit már kipróbáltak. Egy kicsit konkrétabban arról, hogy mire gondolok.

    1. Minden, ami sportlégzésnek tekinthető: lépcsőzés, cipekedés, súlyzózás, stb. közben a légzésre figyelés.

    2. Amiket a légzőgyakorlatos posztban leírtam

    • Légzés mozgással párosítva (műmunka)
    • Funkcionális légzéstréning
    • Játékosak, vegyesek, célok és öncélok
    • Légzés izomfeszítéssel párosítva (műtyúkszem)

    címszavak alatt. Szóval amikor valami munkát vagy játékot csinálunk úgy, hogy közben a légzéstechnikánkat és az odafigyelésünket fejlesztjük. Különösen izgalmas az utolsó, a tyúkszemes, mert ha ki tudnánk vágni egy csapást a ‘fáj a derekam és ettől fulladok’ erdőből, az egy nagy haditett lenne.

    Ebbe a kategóriába tartozik egyébként az is, amikor ramaty állapotban vagyunk és emiatt a máskor könnyen végzett tevékenységek nehézzé válnak, kezdve a kettő darab lépcsőn feljutástól a lezuhanyozásig. Ez is sportlégzés, csak a sport nem önként vállalt. Szóval ha le tudtok írni eseteket, amikor fulladós, szédülős időszakban próbáltatok a légzésre figyelni, az milyen volt és hogy ment – ez is nagyon kellene.

    Ha valaki úgy szeretne részt venni ebben a játékban, hogy én válasszak ki egyet a gyakorlatok közül, az írja meg!

  37. Sziasztok, ha nincs is sok jelem, de vagyok. A párom szabin volt egy hétig, így nem csak a gép….és a kismacsek nagyon beteg. 🙁

    Némi hozzájárulás Mihály kéréséhez, különösebb kategorizálsától mentesen:
    Ma ágyruhát húztam – nyár van, hamarabb sikerül beleizzadni. Amikor emelgetem a takarókat, meg igyekszem beletuszkolni a cuccot a borítójába, na, az szokott megszívatni kissé….
    Ilyenkor nagyon kell figyelni minden mozdulatra. Amikor előre hajolva, emelek, bújtatok – akkor az a félig hajolós/félig állós helyzet (amit egyébként 40 évig gyakoroltam) nehezíti a dolgomat. Ahhoz, hogy tartani tudjam magam abban a helyzetben, egy idő után tényleg meg kell feszítenem a törzs izmait…és ugye, a légzők is azon vannak – ergo, frankón beállnak, lemerevednek és ott kezdődik a baj. venném a levegőt, de az izmok nem engedik. Erre elkezdek gondolkodni, és csinálom a valamikor régen leírtak szerint: az igazán nehéz mozdulatot KIFÚJÁSSAL kombinálom. Nem emeléskor szívom be a levegőt, hanem akkor fújok ki. Persze, a megszokás erős úr – néha elfelejtem. Akkor jön a szapora légvétel.

    Edzéskor a helyben állós-ülős gyakorlatok nem okoznak (nagy) gondot. Ha már mozgás és emelés kombinációja a gyakorlat része, az már nehezebb. Vagy, amikor olyan nagy erőkifejtésre van szükség, ami állva is, ülve is megfeszítteti az izmokat…

    Nagyon hasznos és logikus volt, amit Berni írt..az előre hajolgatásról..magas sarkúról…meg a testtartásról.
    Nekem a gerincem – ha nem is totálisan – de gallyra ment. Nincs sok tennivaló vele, a torna, pihenés jót tesz – reggel oké, mint pók a lucernásban, és estére szépen rogyadozik összefele. Mivel fizikailag érzem, hogy derékban még jobban homorul, háton (a szárnyacskák alatt) még jobban domborul, ezt szeretném korrigálni…de az már fájósabb, nem beszélve arról, hogy rosszabb a végeredmény, mint anélkül.

    Az megy, hogy 6 kg-ot viszek, közben csak a kar izmait feszítem annyira, amennyire a cipekedés igényli. De a többi mozgásos feladat még finomításra szorul.
    Az is jobban megy, hogy behúzott has – még esztétikailag is jobb 😀 de tartósan nem igazán, mert befuccsol a hasi légzés.

    Hasi légzés: na, az akkor sikeredik, ha a hasi izmok nem feszengenek…viszont, azokat csak úgy tudom ellazítani, hogy a háti és egyéb összes is elernyed…na, ezt menés közben…el lehet képzelni.
    Megyek macsekot ápolni, bocs, ha kissé zagyva….
    Ölelés 🙂

  38. “bocs, ha kissé zagyva….”

     
    Dehogy zagyva, nagyon hasznos, sok ilyet! Kapsz egy kék pontot, ne csak Marikának legyen.

    Az ágyneműhúzós görnyedős-nyújtózkodós gyakorlatot majd beleteszem valahová, mert nagyon király. Tökéletes kombó, nem megterhelő, de minden van benne: görnyedés, nyújtózás, odafigyelés, hogy hová bújt a csücske, szóval az összes légzésagyonvágós disznóság. Nemcsak egyféle, sokféle mozgás.

    Az ágynemű nem egynemű!

  39. Rita ágyneműhúzós görnyedős-nyújtózkodós gyakorlata belekerült a légzőgyakorlatos posztba a ‘Funkcionális légzéstréning’ fejezetbe, köszönet érte.

  40. A derékfájáshoz mondom az én tapasztalatomat és megoldásomat. Nekem rengeteget fájt a derkam és nagyon hosszú időn át. Nagyon betett neki az 1974-es zuhanásom sötétben a mélybe, betonra nyújtott lábakkal. Nem tett jót neki az sem, hogy ülőfoglalkozásom van, plusz sokat ülök a vonaton is. Nagyon sokáig a TV-t is ülve néztem, de 2003-tól már fekve (bal vagy jobb oldalon, meg háton – reklámkor, vagy bizonyos idő elteltével, vagy zene hallgatása közben hason is). Ehhez hozzá lehet tenni az állást is, ugyanis ekkor is össze vannak nyomva a csigolyák, meg minden körülötte – a gravitáció miatt egyirányban. Ezen sokat változtattam 2003 óta, ráadásul 2012 óta még gerelyezem is (ez redkívüli módon terheli a derekat), ami miatt még jobban meg kellett edzemem minden irányban a derékizmokat is. Mikor éjjel az ember fekszik akkor kb 8-10 mm is meghosszabbodhat, ez a nap folyamán eltűnik (a nagy nyomás miatt összezsugorodik az ember) – s ez nagyon nem jó a deréknak, pláne a fájós deréknak.

    Mint írtam 3D világban élünk, ezért 6 alapirány van, az emberre nézve ez: normális állás, kézen állás, bal és jobb oldalt fekve, végül háton majd hason fekve. Mind a 6 helyzetben próbálkozom mind a 6 irányban mozgatni a testet. Ez 36 lehetőség – így minden irányban és irányból megerősödnek a derék körüli izmok is – és így tartani tudják minden irányból a derkat. Én ezen az úton próbálkozom, eleinte nagyon sokat csináltam ezt azt, de egy idő után tartani a szintet már egyszerű. Ha az ember megnézné és összeszámolná, hogy abból a 36 irányból mennyiben és mennyit mozog a nap folyamán – lehet meg volna lepődve, hogy mennyit nem fed le megfelelően abból a 36-ból.

  41. “Ha az ember megnézné és összeszámolná, hogy abból a 36 irányból mennyiben és mennyit mozog a nap folyamán – lehet meg volna lepődve, hogy mennyit nem fed le megfelelően abból a 36-ból.”

     
    Igen, rengeteg olyan izmunk van, melyek helyett másokat használunk, ebből aztán sokszor rossz tartás és fájdalmak lesznek. Sokan nem tudják, hogy az ilyen izmokat először aktivizálni kell, aztán jöhet az erősítés; aktivizáláskor rendszerint jön az izomláz.

  42. “Az is jobban megy, hogy behúzott has – még esztétikailag is jobb, de tartósan nem igazán, mert befuccsol a hasi légzés.

    Hasi légzés: na, az akkor sikeredik, ha a hasi izmok nem feszengenek…viszont, azokat csak úgy tudom ellazítani, hogy a háti és egyéb összes is elernyed…na, ezt menés közben…el lehet képzelni.”

     
    NAGYON jó lenne, ha kísérleteznél (és mások is) a hasi légzéses posztban leírt módszerekkel; a Sztrelnyikova-félével meg a mellkasra kötött övessel meg ami a “Leülök, kihúzom magamat…” kezdetű bekezdésben van.

    Azért kellene nagyon a kísérletezés, mert ezt egyszerűen képtelen vagyok reprodukálni: akárhogy feszítem a törzsizmaimat, nem jön fulladás, mert magától megy a hasi légzés.

    Még egy gyakorlatot kérnék tőletek kipróbálásra: állunk vagy ülünk, kihúzzuk magunkat, megfeszítjük kicsit a hosszú (a gerinc mellett futó) izmokat, DE CSAK AZOKAT. Az ellenőrzés egyszerű: ha közben ki-be tudjuk tolni-húzni a hasunkat, akkor jó. Tehát egészen belapítjuk a hasunkat, aztán egészen kidudorítjuk úgy, hogy közben a hát, a derék végig egyenes marad.

    Amíg nagy meleg van, addig azért senki ne gyötörje magát szét. 🙂 Viszont ha jönnének ezügyben tapasztalatok, akkor össze tudnánk rakni egy praktikus, használható edzést a derékfájásból keletkező fulladás ellen. És az nagy dobás lenne.

  43. “Nekem a gerincem – ha nem is totálisan – de gallyra ment. Nincs sok tennivaló vele, a torna, pihenés jót tesz”

     
    Valószínűleg a hosszú hátizmok (ezek futnak a gerinc mellett) erősítése használna. Elsősorban ők tartják a gerincet, szóval elvileg nem kellene az összes törzsizmot feszíteni, amikor kezdesz fáradni, ez még egy kikutatandó terület. Mármint a (szerintem, látatlanban) feleslegesen megfeszített törzsizmokról szóló történet.

  44. “Mikor éjjel az ember fekszik akkor kb 8-10 mm is meghosszabbodhat, ez a nap folyamán eltűnik (a nagy nyomás miatt összezsugorodik az ember) – s ez nagyon nem jó a deréknak, pláne a fájós deréknak.”

    Igen, mert a porckorongokra nem nehezedik nyomás, s meg tudnak telni folyadékkal. Napközben, ha rajta van a fej, felsőtest, törzs tömege, kinek hol panaszos, az összenyomja szerencsétleneket, s ahogy csökken a csigolyatestek közötti távolság, jönnek a gyöki tünetek meg a derékfájás.

    Nem hiába szokták a porckorong-degenerációs betegeket infúziókúrában részesíteni, az infúzió egyben újra is tölti a porckorongokat.

    Nem tudom, sima folyadékfogyasztással, mármint elegendő mennyiségben, ugyanúgy elérhető-ez a hatás, kicsit szkeptikus vagyok.

    A mély hátizmok erősítésére nem nagyon ügyelünk, mindenki hátgépezik’ meg mellgépezik’, köpenyt, csuklyát meg lepkét csinál. A mély hátizomzatot minden, fejtetővel történt nyújtódzással egybekötött manőverrel lehet erősíteni, már az is elég, ha az ember egy könyvet tesz a feje tetejére. Sőt, talán a legjobb is, ha kiszeged az állad, ha lógatod a fejed, egyből lecsúszik. Ha még megspékeled pár hát,- és hasizom-gyakorlattal, az eredmény garantált. Az úszás és a – hazabeszélek – lovon ülés – sem haszontalan elfoglaltság.

    “Igen, rengeteg olyan izmunk van, melyek helyett másokat használunk, ebből aztán sokszor rossz tartás és fájdalmak lesznek. Sokan nem tudják, hogy az ilyen izmokat először aktivizálni kell, aztán jöhet az erősítés; aktivizáláskor rendszerint jön az izomláz.”

    Vagy azért használunk másokat, mert amit kellene használni, az gyenge, vagy mert nincs izomtudat (honnan is lenne, a mi időnkbe’ még nem tanították tesiórán, mostanság meg csak a méregdrága tanfolyamokon meg a felkapott személyiedzőktől’ lehet megtanulni, elég baj ez…), vagy mert dolgoznak a rossz beidegződések. Gondoljatok megint a húzd ki magad!-ra (Mihály, ide betehetnéd a vén marha Századost) – akár manapság is – a kiskrapek a tornatanár füttyjelére kidülleszti a mellét, behomorítja a derekát, f még az állát is felszegi.
    Ahelyett, hogy összerántaná a kis fenekét, behúzná a pocakját, fejtetővel megnövekedne és megnyújtódzna a két kezével lefelé-hátrafelé. De ha nem mondják el, nem éreztetik meg, még felnőttkorában is kokasítani fog.
    Nem is lesz hosszúhátizma…

    Vagy ha valaki állandóan a lábujjpárnákon tapodva, majdnem lábujjhegyen jár a lépcsőn felfelé mert úgy könnyebb…

    Vagy igy…
    Vagy úgy…

    Ha valami gyenge vagy bénult, akkor is mást használunk helyette, a rehabban ez fontos fegyverünk 🙂

    ‘Nem emeléskor szívom be a levegőt, hanem akkor fújok ki. ‘
    Francba ez de nehéz… Próbáltam ma bálával 🙂

  45. “A mély hátizmok erősítésére nem nagyon ügyelünk, mindenki hátgépezik’ meg mellgépezik’, köpenyt, csuklyát meg lepkét csinál”

     
    A mély hátizmok azok, amik tartják a törzset, a többi, amiket pl. evezéssel vagy hátgéppel lehet erősíteni, azok hajlítják, forgatják, csavarják a törzset. Amikor a derékfájás jön, akkor tulajdonképpen csak a mély hátizmokkal kellene variálni (megfeszíteni vagy éppen lazítani) és ha ez sikerülne, akkor nem jönne fulladás. A beszámolók szerint a fájás fellépésekor elkezdik az emeberek a többi törzsizmot is megfeszíteni, például a bordaközieket is, ami persze gátolja a légzést.

    Az egyik cél: erről a felesleges feszítésről leszokni. Nyilván nem könnyű, mert a fájdalomra és a félelemre adott ösztönös reakció és az ilyenek nagyon ragaszkodósak.

    A mély törzsizmok erősítésére jók nagyon a plank variációk is (mellső, oldalsó, hátsó tartásban) meg a hídtartás variációk is, meg itt is látható néhány egyéb gyakorlat. Ebben a vidóban van híd is meg más is – a neten könnyű találni sok jó bemutatót.

    Annyit tennék hozzá ezekhez, hogy kétféle dologra jók a törzserősítő gyakorlatok, már ha megfelelően csináljuk őket. Az egyik nyilván a vázizomzat erősítése, a másik pedig:

    Megtanulhatunk lélegezni akkor is, amikor megfeszítjük a mély izmokat.

     
    Ehhez “csak” annyi kell, hogy NE visszatartott levegővel csináljuk ezeket. A légzés persze nem tud nagyon erőteljes lenni, viszonylag felületes, ha akár az összes törzsizom meg van feszítve – de fenntartható. Kifejezetten módszeres tanulást igényel, de nagyon megéri, két legyet ütünk egy csapásra: erősödnek az izmok plusz nem fogunk fulladni, mikor megfeszülnek.

    Fogadok egy liter oxigénbe, hogy aki csinál ilyesfajta gyakorlatokat, visszatartott levegővel csinálja. Ezen kellene változtatni.

    • Ha csak a hosszú, tartó hátizmokat feszítem ülve vagy állva: kell tudni mély levegőket venni.
    • Ha minden törzsizmot megfeszítek: felületesebben, apróbb adagokban, de kell tudni tartósan lélegezni.

    Hahó, csapat! Megvan a feladat!

  46. “Nem emeléskor szívom be a levegőt, hanem akkor fújok ki.”
    “Francba ez de nehéz…”

     
    Ez nagyon tanulságos. Berni profi gyógytornász és ez mégis új neki, pedig minden súlyemelő és bunyós tudja. Az az érzésem, hogy a gyógytornász-kiképzésnél nem kap elég hangsúlyt a légzéstechnika. Vannak a tüdőbetegekkel foglalkozó gyógytornászok és vannak a mozgásszerviek – mintha egymás tudományával nem foglalkoznának eleget.

    “Próbáltam ma bálával”

     
    Csak szorgalmasan. Nemsokára már csak egy kicsit fogod megemelni a bálát, aztán a helyére fújod.

  47. válasz Berni 2019-06-26 – 2:00 DU.
    “Igen, mert a porckorongokra nem nehezedik nyomás, s meg tudnak telni folyadékkal. Napközben, ha rajta van a fej, felsőtest, törzs tömege, kinek hol panaszos, az összenyomja szerencsétleneket, s ahogy csökken a csigolyatestek közötti távolság, jönnek a gyöki tünetek meg a derékfájás.”

    Igen, az sokat tesz a latban, hogy éppen mi mi felett van. Ha egy vízzel teli pohárban van egy kis olaj, fűrészpor, vaspor, homok meg stb – akkor ha rátesszük az asztalra (előtte jól össze is keverhetjük), akkor a nehezebbek lejjebb lesznek a könnyebbek fejjebb. Ha lecsukjuk és fejre állítva tesszük az asztalra – akkor az eloszlás ugyanúgy fog történni, de most már a testhez (itt az üveghez) viszonyítva egész másképp. S más lesz, ha oldalra fektessük stb. Ha tehát csak álló helyzetben csinálunk ezt azt, akkor bizonyos anyagok nem juthatnak el oda, ahova mondjuk éppen eljuthatnak – ha fordítva vagyunk, vagy oldalt stb – s ráadásul még mozgunk is stb.

    “Nem tudom, sima folyadékfogyasztással, mármint elegendő mennyiségben, ugyanúgy elérhető-ez a hatás, kicsit szkeptikus vagyok.”

    Szerintem, ha az ember figyelembe veszi azt az említett 36 alapirányt (mozgásügyileg), akkor simán elérhető az, hogy minden eljusson mindenhova. Persze kell egy kis gyakorlat hozzá, de nem nehéz az. Egész könnyen megoldható mind a 36 alapirány. Mondjuk 6-ot simán ki lehet iktatni, mert azt az ember túl sokat is gyakorolja – mikor normálisan áll, vagy ül.

    “A mély hátizmok erősítésére nem nagyon ügyelünk, mindenki hátgépezik’ meg mellgépezik’, köpenyt, csuklyát meg lepkét csinál…….”

    Valami ilyesmi van bizony. No meg szerintem azzal se igen törődik az ember, hogy belülről tanulja meg támasztani a derkát – ez simán elérhető a rekeszizommal. Már ez egymaga rendkívüli módon csökkenti a fájdalmakat – ha egyébént nincs valami nagy kedve az illetőnek mozogni minden irányban.

    “Igen, rengeteg olyan izmunk van, melyek helyett másokat használunk, ebből aztán sokszor rossz tartás és fájdalmak lesznek……..”

    No meg még rengetegebb izmunk van, amit a túlnyomó többség nem is használ egyáltalán, vagy meg se kisérli, hogy próbálja tudatosan használni.

  48. válasz Nemes Mihály 2019-06-26 – 4:16 DU.

    “Megtanulhatunk lélegezni akkor is, amikor megfeszítjük a mély izmokat.”

    Mondjuk ezt alapkövetelménynek kellene járatni mindenki agyában.

    “Ehhez “csak” annyi kell, hogy NE visszatartott levegővel csináljuk ezeket.”

    Akkor is lehet, sőt szerintem azt is meg kellene tanulni – én mindenesetre ezt is nyomom.

    “A légzés persze nem tud nagyon erőteljes lenni, viszonylag felületes, ha akár az összes törzsizom meg van feszítve – de fenntartható.”

    Perszehogy fenntartható – gondoljunk arra a spanyolra, akire háton fekve rátettek majdnem 1500kg súlyt. Ha nem tudott volna akkor lélegezni – akkor már halott. Neki gyakorlatilag az összes izmát maximumon kellett tartania, másképp összeroppant volna a hatalmas súly alatt.

    “Fogadok egy liter oxigénbe, hogy aki csinál ilyesfajta gyakorlatokat, visszatartott levegővel csinálja. Ezen kellene változtatni.”

    Mint írtam fejjebb, szerintem így is lehet gyakorolni, szerintem kell is. No meg fordítva is, mikor nincs is mit visszatartani, mert kifújtuk majd az összes levegőt és úgy próbálunk végezni kemény gyakorlatokat. Persze nem hurrá nekimenni, mert az nagyon kemény tud lenni – de ettől is erősödik az ember.

  49. válasz Nemes Mihály 2019-06-26 – 4:25 DU.
    ““Nem emeléskor szívom be a levegőt, hanem akkor fújok ki.”
    “Francba ez de nehéz…”

    Ez nagyon tanulságos. Berni profi gyógytornász és ez mégis új neki, pedig minden súlyemelő és bunyós tudja…….”

    Hát mondjuk én úgy csinálom, hogy akkor nem fújom ki, hanem visszatartom. A gerelynél például el se tudom képzelni, hogy pont a legnagyobb erőkifejtésnél fújjak ki csak icipici levegőt is. Az nagyon rossz volna távolság szempontjából, hisz úgymond elmenne idő előtt az erőm. Fújj fel egy lábdát, volna benne egy okos szelep, ami akkor nyílna ki, mikor a labda földet ér. Na most már csak meg kell nézni, hogy mikor ugrana magassabbra – ha mondjuk ledobjuk 5 méter magasról. Akkor, mikor nem nyílik ki a szelep, vagy akkor, mikor kinyílik? Lehet akkor, mikor kinyílik, még egy kicsit se pattanna vissza.

    “Az az érzésem, hogy a gyógytornász-kiképzésnél nem kap elég hangsúlyt a légzéstechnika. Vannak a tüdőbetegekkel foglalkozó gyógytornászok és vannak a mozgásszerviek – mintha egymás tudományával nem foglalkoznának eleget.”

    Ja, ha megnézzük, hogy hány féle orvos van – megáll az ész. Nagyon úgy fest, hogy egyik se tud törődni nagyon az egész-séggel – vagyis az egész testtel. Kezelnek (tehát kezelnek, nem gyógyítanak) egy részt, amire speciálódtak és jósszakát. Hogy ezzel lehet tönkretesz egypár más testrészt, az nem nagyon érdekli.

  50. “Hát mondjuk én úgy csinálom, hogy akkor nem fújom ki, hanem visszatartom. A gerelynél például el se tudom képzelni, hogy pont a legnagyobb erőkifejtésnél fújjak ki csak icipici levegőt is. “

     
    Ez nagyon érdekes, át kellene tanulmányozni alaposabban. Megpróbálom pontosabban összeszedni.

    • Erőkifejtés közben BESZÍVNI a levegőt biztosan rossz, és sajnos a legtöbben reflexszerűen így csinálják. Például fekvőtámasznál a felfelé haladás, a nehéz rész közben jó kifújni, nem akkor beszívni.

    • Nagyon nagy, egyszeri erőkifejtésnél általában a kifújás a jó; nem véletlenül írtam a súlyemelőket, náluk a lökés ELEJÉN a kiáltás egy erős kilégzés az izomfeszítés pillanatában. Utána persze összeszorul a gége is, mert minden megfeszül. A bokszolóknál ugyanez a sziszegő hang ütés indításakor.

    • ghepard azt írja, hogy a gerely elhajításakor ő visszatartja a levegőt, ha nála ez működik, akkor ez nyilván így is van.


    Kísérlet a pontosításra: nagyon hirtelen, lökésszerű,minden izmot nagyon megfeszítő erőkifejtés (súlyemelés, stb.) elején jó lehet egy kilégzés – vagy a levegő visszatartása. Nem ennyire lökésszerű erőlködésnél (bőrönd, bála felemelése) a kifújás szerintem jobb, pláne, ha ismétlődik a mozgás (fekvőtámaszok, sok bőrönd felpakolása).

    Ez így milyen?

  51. “Ja, ha megnézzük, hogy hány féle orvos van – megáll az ész. Nagyon úgy fest, hogy egyik se tud törődni nagyon az egész-séggel – vagyis az egész testtel.”

     
    Nem is volna reális, hogy valaki mindenhez értsen – de a szorosan kapcsolódó területekhez azért kellene.

  52. “Megtanulhatunk lélegezni akkor is, amikor megfeszítjük a mély izmokat.”
    “Mondjuk ezt alapkövetelménynek kellene járatni mindenki agyában.”

     
    A követelménnyel nincs baj, sokan gondolnak erre, hiszen annyit zsolozsmázom a hasi légzést mozgás közben, hogy a fülén jön ki már mindenkinek. A HOGYAN megtanulása hosszú folyamat annak, akinek a mellkasi légzés a megszokott X évtizede. Még nyugalomban, gyakorlásként is botladoznak vele – berögzült reflexeket áttanulni komoly cirkuszi mutatvány.

    ““Ehhez “csak” annyi kell, hogy NE visszatartott levegővel csináljuk ezeket.”
    “Akkor is lehet, sőt szerintem azt is meg kellene tanulni – én mindenesetre ezt is nyomom… Persze nem hurrá nekimenni, mert az nagyon kemény tud lenni – de ettől is erősödik az ember.”

     
    Abszolút igazad van, az is egyfajta gyakorlat, hogy légzés nélkül csinálunk valamit beszívás vagy kifújás után.

    DE.

    Aki ki akar jönni abból az erdőből, hogy séta közben a derékfájás fulladást csinál neki, annak azt kell megtanulnia, hogy megfeszített izmokkal is tudjon lélegezni. És én most ezen pörgök, nem az erősítésen.

    “A légzés persze nem tud nagyon erőteljes lenni, viszonylag felületes, ha akár az összes törzsizom meg van feszítve – de fenntartható.”
    “Persze hogy fenntartható – gondoljunk arra a spanyolra, akire háton fekve rátettek majdnem 1500kg súlyt. Ha nem tudott volna akkor lélegezni – akkor már halott. Neki gyakorlatilag az összes izmát maximumon kellett tartania, másképp összeroppant volna a hatalmas súly alatt.”

     
    Nagyon jó a példa (bár az itteni fórumozóknak kicsit kisebb súlyt ajánlok kezdésnek) – és figyeljük meg ismét a súlyemelőket. Amikor vállra fölvették a súlyt, állnak egy ideig, koncentrálnak a lökéshez: ilyenkor aprókat pöfékelnek. Amikor kilökték a súlyt, akkor tartaniuk kell egy ideig, hogy érvényes legyen a gyakorlat: ilyenkor is pöfékelnek.

    A lényeg: ha a létező összes izmot megfeszítjük kajakra, akkor is tudunk lélegezni – ezt kell megtanulni. No meg persze azt, hogy feleslegesen ne feszítsük a hátfájás miatt az összeset. A bordaköziekre biztos nincs szükség a gerinc egyenesen tartásához.

    Mindkét tanulás:

    • hasi légzés megfeszített izmokkal
    • izmok izolációja (csak a hosszú, gerincoszlop-mentieket feszítsem, a többit nem )

    sajnos sok türelmet igényel, mert mindkettőnél reflexszerű működés áttanulásáról van szó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.