A MI KIS FÓRUMUNK

Ezentúl csak itt lehet majd hozzászólni – egyrészt így egy helyre gyűlik az összes megjegyzés, másrészt a többi oldal betöltődését sem fogják ezek lassítani.

Tessék, csak tessék, itt lehet csevegni! Kíváncsiak vagyunk egymás történeteire, ötleteire, sikereire, gondjaira; én speciel nagyon-nagyon sokat tanultam az eddigi hozzászólásokból.

A hozzászóláshoz nem kell sehová sem belépni, csatlakozni; meg kell adni egy álnevet, ez kötelező, meg lehet adni email címet is, ez nem kötelező.

Javaslom, hogy aki válaszol egy mondatra, az tegye oda az illető mondatot idézőjelben az irománya elejére, mert a WordPress nem túl ügyesen mutatja, hogy mi mire válasz (vagy én nem túl ügyesen állítottam be valamit). És ugyanezen ok miatt a választ is érdemes új hozzászólásként megtenni, nem a “Válasz” gombot megnyomni. Ha ott van az elején a mondat, amire reagálunk, akkor jól érthető lesz az egész.

Kőváriné Marika kinevezett engem osztályfőnöknek s ezen minőségemben kötelességemnek tartottam, hogy nevet is adjak az osztályomnak. Ez itt kérem az

El Nem Fekvő Osztály

 
Tudom, Erich Kästner tanár úrnak volt egy még jobb ötlete, de tüdőbetegként azt azért túlzásnak tartanám.

A FALIÚJSÁG itt található

3,173 hozzászólás a(z) “A MI KIS FÓRUMUNK” bejegyzéshez

 1. Sziasztok, most csak egy ölelésre jöttem, hogy végre Éva is előkerült, Marikát üdvözlöm újra “itthon”, János, Ghepard, nektek is jár…és várom a többieket, mint ahogy Éva is írta. Berni, a pacikat ölelgesd meg helyettem, a cicust simizd, az itthoniak féltékenyek voltak…
  mennem kell, de ölelés Áginak és Teréznek is. Lányok, nagyon jó volt a pacizás! 😀
  Pápá 🙂

 2. “az hogy nem kaptam a beszámolómért piros pontot – még csak elviselem”

   
  Igenis kaptál dicséretet! Nincs minden nap kaviár.

 3. válasz Nemes Mihály 2019-10-10 – 4:07 DU.
  “ghepardnak szurkolok, hogy legyen annyi munkája, amennyivel jól érzi magát.”

  Hát általában úgy van, de az a hétvégi fanyírás nagyon kemény volt – péntek délután és szombaton sötétedésig. Ketten csináltuk a fiammal és 72 fát nyírtunk egy fűrésszel (két lemez mozog ide oda – nagyon meglepett, hogy mennyit bírt az a fűrész egy aksival), kb 12 köbméter (hát ez jó nagy teheratónyis cucc) kisebb gally meg levél jött össze – azt mind összeszedni, nagy zsákokba tömni, majd autóba tömni (jó nagy személyautója van) és kivinni a gyűjtőtelepre. Mit mondjak, nagyon kemény volt – sose csináltam én sem és a fiam se. Eddig hívatott embereket, de 8-an jönnek és 500 Eurót kérnek ezért a melóért – ezt hogy kétszer kell megcsinálni egy évben. Másodszor már jobban és egyszerűbben megoldjuk, vesz még egy fűrészt, aminek lesz hosszabbítórúdja és így létrára se fog kelleni mászkarálnunk. Na úgy az már egyszerűbb és sokkal gyorsabb is lesz – de akkor is azért kidögleszt majd.

 4. válasz Eva 2019-10-10 – 6:48 DU.
  “Ghepard udvozollek es orvendek : 1) hogy a meloba nem fenyeget veszely..2 )hogy aktiv vagy es imadod a Termeszetet ….3) hogy meggyogyitottad az Alagutat es most a valladat is….nem semmi…nagyon csodallak es kivanok minden jot!!!!”

  OK, köszi szépen. Én mindent főképp azzal az egy módszerrel próbálok javítani – a rezgésekkel, vibrációkkal (tehát gyors pici mozgásokkal) és a jó légzéssel. Ezekre mindig és mindenhol számíthatok és semmibe se kerülnek. Ezekkel relaxáltam vasárnap éjjel is a kemény pénteki és egésznapos szombati meló után is, gyakorlatilag azzal is aludtam el csak most többet csináltam, mert tényleg kemény meló volt egész nap.

 5. Sziasztok!
  Itt vagyunk, csak radar alatt “repülünk”.
  Lassan, lassan sikerül az “álomkóros csiga” üzemmódból kikecmeregni.

 6. Remek, Zsuzsa is megérkezett – örülünk neki nagyon. Kérünk időnként helyzetjelentést! Ha gyengének érzed magad, talán Ebentyű megírhatná.

 7. Sziasztok, Marikához kérdés: mi alapján határozták meg, hogy ki biciklizzen, ill. taposózzon – miért volt tilos a biciklizés, akinek tiltva volt? (Ez azért jutott eszembe, mert a kontrollon igazán nem javasolnak semmit, “jó” esetben ránk hagyják, ha mondjuk, hogy miféle mozgást végzünk. Oszt lehet, hogy kinyírjuk vele magunkat, ahelyett, hogy használna….)
  A másik kérdés: a felmérést (a 6 perc gyaloglást) gyógyfújás után, vagy előtte kellett lenyomnod?
  Összességében hasznosnak ítéled a 3 hetet? Mi volt a legjobb, legnehezebb, ..?

  Ghepard, a fanyűvő. 🙂 Valami hasonlót műveltünk pár hete – csak itt nincs gyűjtőhely- elég nagy szervezés volt az elszállítást összehozni.Remélem, azóta kipihented magad.

  Zsuzsa, ébresztő! 🙂 Ha éberebb leszel, egy röpke beszámolót várunk.
  Évi, hogy vannak a fák? Hova pörögsz ezzel a sebességgel? 🙂
  ..és a többiek merre?

  Ma molyolok…kiválogatom a sok kis vacakból a használható vacakokat…vagy ilyesmi.

  Ölelés 🙂

 8. ‘..és a többiek merre?’
  Terepen, amikor időm van s meddig csak lehet…
  Eltüntették a kukorica,- és a napraforgóföldeket, beszántották megboronálták, a szélén lehet vágtázni. Amióta itt lakunk, káromkodva átkozom a kemény agyagot, most van először, hogy valóban élvezem. S végre ló is jut, nem gyalog caplatok 🙂

 9. Sziasztok Mindenki!
  Rita a kérdésedre sorban:
  Akik oxigénen voltak, azok közül egy férfi volt,aki oxigénnel együtt tekerhette a kerot,én is,de másik társam is oxigén nélkül ment először 5 percet,majd pár nap mulva 10, utolsó 15 percest már 10 nap után kezdtem, szerintem az oxigénszint mérése alapján emelgették,hogy mennyit romlott, előtte,- utána vérnyomás,oxigén mérés volt – a légzőtorna előtt is minden mérést elvégeztek, fújókába nem kellett vittem magammal a három héttel előbbi vizsgálatom eredményét a gondozóból, s nem kellett fujnom.
  A főorvosnő minden délután megnézte a délelőtti eredményeket és ott adta meg a köv.napi teendőt, sőt még emelt a gyógszeremen is,hogy a szivet ne erőltessem, ill. a vérnyomásom ne ugorjon ki,egyszer kiugrott a szokottnál magasabb volt, hozták is a gyogyit szopogatni,- itt saját fejed,ill. kedved után nem lehetett válogatni,mit akarsz,mit nem, amit a Főorvosnő előirt azt lehetett saját tempóban,szigorú mérésekkel csinálni, ha látta a gyógytornász,hogy a tekerés most nem olyan könnyen megy,egyből mondta,hogy pihenjek,de ment az anélkül is.
  a 6 perces séta először kihivtak a szobából, kijelölt uton oda-vissza, s stop ha letelt a 6 perc és lemérték a távot 30 m.-es hossz volt,hányszor tetted meg s meddig jutottál, 220 m.volt mikor bementem.Fujás nem volt.
  Amikor eljöttem,a torna után mentem nem sokkal sétagaloppra és akkor fáradtabb voltam nyilván majd nem egy óra tornászás,tekerés ,nyujtás után már jobban elfáradtam a 6 perc alatt akkor 240m. volt,de ha pihenten mentem volna,biztos jobb lett volna,de a másik társam is szintén igy ment a 6 percesre.
  Összességében nekem hasznos, s jó volt a három hetes kezelés, illetve megtanitottak sok légzőtornára,amit eddig magamtól azt hittem jól csinálom, majd nem jó de igy most már tudom a helyes tartást, s nem kell állva tornázni,ülve is lehet és nem fáradok el annyira.ezek a legjobbak, a legnehezebb a tekerés nehézségi foka ,mert az én tekerőm itthon nem olyan nehéz,de most átállitottam, s most kellene emelnem,de lassan,most 20 perc 4 km., a régi tempónál 30-32 perc 7 km.,ezt vissza szeretném érni megint.
  Szeretnék február-márciusban valahogy ujból menni, hátha javulnék valamit.
  Remélem kielégitő volt a válaszom,de ha maradt még irjatok.
  Jó levegőt mindenkinek – !s még az idő engedi legyünk sokat jó levegőn, felénk beindult a fütés már, -cudar jó.

 10. Még annyit az előzőekhez,hogy a korházban azt éreztem,hogy mindenki azért van ott,hogy nekem jobb legyen, kedves,aranyos,segitőkész mindenki, diabetikusnőtől kezdve, a gyógytornászok – ők ketten vannak – a Főorvosnő pedig csodás,nyugodt és mindent meg lehet kérdezni,válaszol,elmagyarázza. – Köszönettel tartozom nekik,mert könnyebb és rövidebb lett igy a három hét, s még javultam is.,oxigénpalack pedig már másnap megérkezett,most várom a többi ketyerét is. Üdv. mindenkinek, csak ez maradt le,amit éppen a legelejére kellett volna irnom.!

 11. válasz bolond lány 2019-10-18 – 7:04 DE.
  “Ghepard, a fanyűvő. 🙂 Valami hasonlót műveltünk pár hete – csak itt nincs gyűjtőhely- elég nagy szervezés volt az elszállítást összehozni.Remélem, azóta kipihented magad.”

  Olyan gyűjtőhely nincs sok helyen, talán ezért is olyan tisztább a városka, ahol lakik a fiam – nálunk sincs ilyen, meg is látszik. Szinte mindent külön külön ki lehet vinni oda szerdán és szombaton. Ötször kerültünk, sorban is kellett várni. Az egyiknél egy fiatalasszony nagyon meglepett – képes volt kimenni oda egyetlen fémzuhanyzó rózsával, előttünk jött az autóval. Kiszállt és a kapunál kérdezte, hogy melyik nagy konténerbe dobja és aztán már ment is haza, vagy az útjára valahova.

  Már vasárnap reggel pihent voltam, de azért még egy olyan kört, mint a szombat volt, semmi kedvem nem lett volna vasárnap is abszolválni.

 12. Várdi doktornő megkért, hogy segítsek népszerűsíteni egy rendezvényüket:


  December 2-án, hétfőn fogunk énekelni a WHO itteni igazgatója, dr. Ledia Lazeri felkérésére a MOM Kultúrális Központban egy regionális egészségmegőrzési konferencia megnyitóján.
  A próbafolyamat kb. 5 napos lenne. Szeretném, ha nemcsak a Korányi és a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet betegei vennének részt ezen a programon, hanem bárki aki szeretne a városból.
  Phillip György karnagy úrral Sing-Lung módszerünket úgy dolgoztuk ki, hogy az egyszerre szolgálja a légzőizomzat erősítésén keresztül a légzésrehabilitációs szempontokat, és valódi művészi, alkotói élményt is adjon kórustagoknak és énekeseknek.

  A tavalyi fellépések linkjei:

  https://youtu.be/DaUv58PvYeo
  https://youtu.be/aMsrPFTYOkU

 13. Sziasztok – Marika, köszönöm a részletes beszámolót, a válaszaidat. Remélem, a legjobban fogod hasznosítani az ott tanultakat. 🙂
  Ta”n”áltam:
  https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-novel-device-treating-breathing-difficulty-severe-emphysema

  Hallott valaki erről? Bár a Chrome viszonylag jól fordította, mégis nehezen képzelem el a szegényes fantáziámmal.

  Ghepard, a hétvégén nem fanyűttünk, csak kis kapálgatást terveztem a rózsák környékén…de nem tudom, mitől, az elmúlt napokban a legkisebb megmozdulásra is 80-ra szaladt le az oxigénem. Sec perc alatt….szóval, sokat nem kapirgáltam, szentségelés viszont volt dögivel.
  Az ízületeim még fájnak, de ma meglesz a 6ezer lépés…oszt majd eccercsak doki is látja. A fene az időpontkérés kitalálóját, meg sok egészségügyi intézmény megszüntetőjét…ha ma fáj a fejem, majd fél év múlva elmondhatom..tuti fog rá ajánlást mondani a doki, hasznosat.
  A levegő se jött, mintha egy-két számmal kisebb páncélban kellett volna léteznem.
  Nyűgös vagyok.
  Ölelés 🙂

 14. válasz bolond lány 2019-10-21 – 12:05 DU.
  “Ghepard, a hétvégén nem fanyűttünk, csak kis kapálgatást terveztem a rózsák környékén…de nem tudom, mitől, az elmúlt napokban a legkisebb megmozdulásra is 80-ra szaladt le az oxigénem…….”

  Hát most olyan őszies idő van a naptár szerint, de mindenféle van. Itt ott elővesz az ember ruhafélét is, ami a szekrényben volt – abban meg rendesen lehetnek bacik, amik megnehezítik a légzést, no meg az ingadozó időjárás is beletesz. A múlt szombati nagy meló után vasárnap (tehát másnap) a fiam elvitt gombát szedni, hogy legalább egyszer menjek vele egy évben, nagy gombaszedő lett (meg halász is), valami egy óra autózás után megérkeztünk és már a kiszálláskor tudtam, hogy gebasz lesz nekem ettől a szagtól. Olyan nagyon sűrű és nagyon szép fenyőerdőben kerestük a gombákat. A sűrű ágak olyan 2-3 magasan kezdődtek, alul tehát nagyon erős penész szag volt (a rothadó levelek meg zuzmó alatt, amit sok helyen az emberek megbolygattak) – amitől 5 perc után megindult a taknyom és addig fújtam az orrom minden 5 percben, míg ki nem mentünk az erdőből – olyan 2 és fél órát keresgéltünk, tele is lett egy nagy kosár, tele is zabáltam magam aztán. Amint kiértünk, mintha elvágták volna, már egyszer se kellett fújnom – na ez a régi szép (nem szép) időket idézte fel bennem, mikor szinte mindentől csurgott a taknyom és nehezen kaptam levegőt.

 15. Szia! Elolvastam a leìràst, èrdekes, hogy vègre van màr fejlesztès. Ezen a linken meg tudod nèzni a videòt, hogy miről is van szò.
  https://mylungsmylife.com.
  Igaz erre is megfelelèsi követelmèny van, de kis hazànkba elèr-e valaha, ki tudja.

 16. Sziasztok, hamar pár sor – merre kóricáltok?

  Ghepard – a gomba és a hal az ember számára kitalált legjobb étek 🙂 Gyerekkoromban vargányáztunk a közeli erdőben, apám isteni levest és pörit készített belőle. A hal pedig…nem is értem azt, aki nem szereti.
  A szagokkal én is úgy vagyok, hogy darabszámra el tudom őket különíteni, amikor valami vegyes szagot érzek.

  Alexandra – köszi a videót, logikusnak tűnik a szerkezet működése – de itt, nálunk….ajjajjj….nincsenek illúzióim.

  Az idő errefelé hűvösebb…de valahogy mégsem az igazi a helyzet. Néhány méter után köhögés, az erős, elviszi a levegőt, a lerakódást sikerül felköhögni, de torokban megáll továbbra is. Éjjel is hasonlóra ébredtem… elég ijesztő volt, hogy mozdulni nem akart, de a levegő útját elállta…
  A ketyegőm is beindul pár méter után, erősen, ami szaporább légvételre kényszerít. Azt vettem észre, hogy használható mennyiséget és mélységűt lassabban sikerül venni…de a gyaloglás ezt nem teszi lehetővé a leírtak miatt. nem megy egy idő után a lassúbb lélegzés – a szaporaság miatt pedig félig beszívva már kifelé kényszerül, és még ki se ürült, már kéne a következő “slukk”, és ez csak rosszabb , ahogy megyek tovább.

  Vannak kék foltjaim, amik csak úgy lesznek a combomon. Körömnyi, meg nagyobb is…nem ütöttem be sehova. A párom pedig békés természetű.

  Jelentkezzetek be néha, Marika, hogy állsz az új ismeretek gyakorlásával? Zsuzsa, fiúk, merre ? Ági, Teréz…? És valahány név a naptárban…..megyek, megpróbálok valami hasznosat tenni….vagy legalábbis , valami nem haszontalant.
  Ölelés 🙂

 17. válasz bolond lány 2019-10-31 – 10:50 DE.
  “Ghepard – a gomba és a hal az ember számára kitalált legjobb étek. Gyerekkoromban vargányáztunk a közeli erdőben, apám isteni levest és pörit készített belőle. A hal pedig…nem is értem azt, aki nem szereti…..”

  Én mindkettőt nagyon szeretem, legfőképp a halat, azt majd minden nap eszek. Ma is az lesz, ha hazamegyek, nekem tőkehalat csinál a feleségem, magának pontyot (az nekem valahogy nem smakol). A szagokat én is érzem, reggel nem gyújtok villanyt és a sötét pincéhez vezető folyosókon a szagról tudom, hogy van e vagy nincs e ott valaki, vagy volt e ott. A múltkor abban az erdőben a penészt is nagyon megéreztem, nagyon erős volt és sokáig ott voltunk, taknyos is lettem miatta.

  Kb olyan 2 hónapja rámentem egy szerintem nagyon légzés és mozgástechnikára, ami kb így fest: lassú belégzés után lassú kilégzés, a kilégzés közepétől próbálom megfeszíteni fokozatosan az összes izmomat és remegtetni – szinte remeg is magától minden.
  Sokat még úgy is kivitelezem, hogy a teljes kifújás után dolgoztatom az izmaimat (lehetőleg mindet egyszerre). Ez meg azt is eredményezte, hogy hirtelen sokkal komfortosabb lett a vizeletürítés – a 3-5 óra közötti helyett hirtelen 6-7 óra lett, egy éjjel meg volt 8 és fél óra is vizeltürítés nélkül. Pedig ugyanannyit, ha nem egy kicsivel több folyadékot iszok mostanában. Na ez már nem is emlékszem, hogy mikor volt utoljára. Azelőtt napi rendszerességel reggel volt széklet – de most 2-3-szor is szépen kimegy valami. Van úgy hogy 4-szer is egy nap. Most töröm a fejem, hogy hogyhogy ez összejött. Eddig ezt gondolom: a test egy zárt dolog, van ugye szájnyílás, orrlyukak, meg vébbélnyílás – ahol távozhat a nyomás (kicsi a füleken is). De a vér nem tud csak úgy kimenni. Ha most kifújjuk a levegőt és aztán kezdünk melózni (megfeszíteni az összes izmot, amit csak lehet és tudunk) – akkor a vér kitódul a megfeszített izmok (a test kb 40% izom) miatt és sok helyre elmegy nagyobb mértékben – ahova enélkül nem tud. Például a simaizmokba, amiket nem tudunk irányítani tudatosan (megfeszíteni) – ilyen a proszti, húgyhólyag, belek, tüdő, légutak, meg sok minden más is – a belek is, ezért is jobban kezdtek azok működni. Most erre gondolok, nem akarom elkiabálni, de most hirtelen ez lett.

  Ez egy kicsit brutális, de nekem meg se kottyan, azt hiszem ezt nem sok ember tudja megcsinálni. Például van egyetlen ilyen ciklus is: kifújás után nagyon lassú belégzés kb 50-55 másodpercig, ezután nagyon lassú kilégzés, kb 30 mp után kezdem fokozatosan megfeszíteni az izmaimat és nagyon pici kilengésekkel vibráltatni egész a teljes kifújásig, ami még eltarthat újabb 25-30 másodpercig – mikor már nem megy ki levegő, akkor még mindig lehet feszíteni az izmokat és mozgatni pici kilengésekkel (nem is látható) a testet. Na és csak ezekután kezdem beszívni a levegőt. Már egy ilyen ciklus után érzi az ember, mintha szaunában lett volna. Nem tudom, hogy mi lesz, de most ez van – egy kicsit meg is vagyok lepődve, hogy már másfél hónapja tart. A levegőt is mintha sokkal jobban tudná venni az ember utána, szinte ki se fulladok ilyen brutális ciklustól se.

 18. Ghepard te kesz csoda vagy a Foldon!!!
  Megint sokmindent tanultam tolled…koszonom!
  Bohoka lany te zabalni valo vagy,nagyon birom a stilusodat….a halat en is imadom…nem is eszek csak halat es baromfit….az “elevenszulok” szoba se johetnek mar evek ota….amiota elvegeztem egy metafizika egyetemet….nem lehetek kanibal!!!
  Nagyon hianyolom ; Zsuzsa+ Ebentyu, Zsolti,Jusztina,Krusztikem…..merre vagytok. . . kerlek csak egy szot de adjatok eletjelt!!!ATI kerlek irj valamit….helyrejottel egy kicsit? Hogy van a lelkivilagod?…Milyen az eleted?
  Kerlek irj a blogba neha!!!!!
  Marika orvendek a sikerednek es hogy sok hasznos dolgot tanultal….irj sokat minden tapasztalatrol hogy tanuljunk mi is valamit….Janos hogy erzed magad ,megelegedett a kicsi lelked,revbe jutottal?Zsolti nagyon hianyzol!!!
  En jarom a termeszetet….gyujtom a termest es arulom a hazam….maskulomben jol vagyok csak hamar faradok:( sajnos ez a menet igy a lV es egyben utolso fazis fele….)
  Szombaton este elvitt a mento…semmi levego se ki se be.. ..na vasarnap reggel hazajottem a sajat szakallamra!
  Marika segit az oxigen? Buteilat vagy az arrammal menot kapod? Az ingyenes?
  Kerlek irj ezekrol es infirmalj minket is…hogy tudjuk….arrafele megyunk mindnyajan…..koszi elore is..
  Udv mindenkinek…legyetek jok es jol!!!

 19. Sziasztok Mindenki! Évi,Rita ……….. meg sokan mások!

  Irok a tapasztalataimról, először a butaságomról,amit n e kövessetek el!!! – Ma használtam az inhalátoromat, kaptam hozzá tiz ampula csodaszert, 5 ml.-esek, tegnap előtt is használtam, semmi eredménye nem lett,nem köhögtetett meg,nem oldott váladékot , na ma aztán megint nekifogtam és kiszipóztam majd nem az egész 5 ml-t,ami viszont nagyon sok lett.A korházban 2 egységnyit használtam egyszerre, ránézésre most is hasonló mennyiség,de ezek szerint mégsem.Annyira szoritott a mellkasom, a szivem még délután is össze-vissza kalapált,kinlódta,. szivtam már oxigént,mindent próbáltam,de aludni sem tudtam semmit délután,azt hittem,majd az segit. Leirtam aCopd-s blogba és ott irt nekem Zsuzsi,hogy 20 szippantást lehet az inhalálás során felszivni, naponta 2-3 alkalommal. – ezt nem tudtam, a gyogyin egy magyar betű sincs, s ránézésre igencsak annyi volt,de ezek szerint nem,de lgalább 30-40 szippantás is volt,ami kikészitett.
  Ez a rossz,amit ne csináljatok!
  A többi kérdésre:
  Az oxigén 20 literes palack, vékony orrkanonon keresztül kapom az oxigént három hétig volt elég,most hoztak másikat, előtte héten kell megrendelni péntek délig, s nekem hétfőn hozzák.CSak a fuvart kell fizetni 300 forintot., az oxigénért nem, egy évenként kell a szakorvossal meghosszabbitatni a jogosultságot.
  A másik ami termeli az oxigén reduktor vagy mifene, az még nem jött meg, várni kell a hónap végéig mivel már 1-je van,igy hétfőn felhivom a szállitót,beszéltünk már,megvan neve ,telefonszáma akinél kell érdeklődni,jó lenne,mert gurul és a konyhába ,vagy fürdőbe is vihetem, ahol konektorba tudom csatlakoztatni.Inkább biztonsági tartaléknak kellene, a konyhában a gőz miatt bajban vagyok,de ha most az ablakot pucoltam,meg sütöttem sütit, kivenni ugyan nem tudom a sütőből,de addig eljutok – ott jó lett volna,mert bizony lemegy az oxigénem 80 % alá is bőven.
  Ilyenkor felturbózom magam és úgy folytatom a tervezett melót,de hamar leengedek,mint egy rossz lufi.
  Bővebbet majd irok még, várom,hogy m Ti is irjatok, ez az idő nekem sem jó köd,füst,tegnap is a teraszon tekertem már megjelent a füst délelőtt 10-kor, alig birtam letekerni most az 5 km-t,mert nehezebbre vetten a kerékpárt,de holnap nyilván behozom a kisszobába, mert többet ártok,mint használok.
  A légzőtornát csinálom továbbra is, alig birja a dvd-ém már akadozik,rongyosra hallgatom,de olyan torna,mint a korházban volt.
  Séta nem nagyon megy a rossz levegő miatt is félek,majd ha tiszta lesz a levegő megint megyek, a hét elején még jó volt kerültem egy párat az utcán.
  Irjatok hiányollak Benneteket,gondolom nektek is van jó,rossz tapasztalat az utolsó jelentkezésetek óta, irjatok.
  Kivánok jó levegőt,vigyázzatok magatokra!

 20. BRETARIS témához. A nem működő, beragadt Bretarist úgy teszteltem, hogy elővettem a bontatlant, az jól működött, ebből következtethető, hogy a nem működő csak a sajáthibás és nem én.

 21. Ma vagyok itt először. Olvastam vagy 1-2 órát. Minden tiszteletem az itt nyújtott, összegyűlt tudásanyagért, a hozzászólásokért. A Butejko légzőgyakorlat kevéssé, az ajakfékes igen, határozottan emeli a szaturáció értékemet 94, 95, 96-ra, az ajakfékes nélküli 89-92 értékről.
  Mindig ajakfékes légzést kellene tehát alkalmaznom a magasabb oxigénszint megtartásáért?
  Szívesen fogadok minden tudást a szaturációs érték emelésével kapcsolatban.

 22. “A Butejko légzőgyakorlat kevéssé, az ajakfékes igen, határozottan emeli a szaturáció értékemet”

   
  Szerintem a Butejko-gyakorlatok (rövid szünet kilégzés után) elsősorban a széndioxid szintet emelik a vérben, ha túl alacsony volt és ezáltal segítik az oxigén átvételét a vérből a sejtekbe. Szóval nem azt segítik, hogy a vérben elég sok oxigén legyen. A megfelelő CO2 szintnek más jó hatásai is vannak, pl. csökken a pulzusszám.

  Az ajakfékes, elnyújtott kilégzés egyébként átmenet a kilégzés utáni szünet felé.

  “Mindig ajakfékes légzést kellene tehát alkalmaznom a magasabb oxigénszint megtartásáért?”

   
  Azt hiszem, hogy nincs hátránya, ha minél többször lassítja az ember a kilégzést (és ezáltal a percenkénti levegővételek számát) – folyton ezt csinálni meg úgysem lehet.

 23. Helloooo Mindenkinek…
  Be boldog vagyok hogy irtatok!!!
  Nevtelen szioka Isten hozott!!!! Miert vagy te Nevtelen?!
  En is rengeteg hasznos dolgot tanultam ettol a Blogtol….nelkule nem lennek itt ahol vagyok!
  Marika koszi szepen a hasznos infokat!
  Csodallakkkkkk!!! Bizony ….kivanok minden jot Neked…szerintem ne nyuzsogj annyit….torna,bicaj,seta,hazimunka stb…nem tul sok egy kicsit?!En le vagyok lassulva nagyon sokat ulok es jatszom a netten( mahjong) csak a kerteszkedeskor es a termeszetjaraskor vagyok nagyon aktiv( az igazsag hogy hamar faradok es fulladok…nem tudom ezt megszokni!!!!)
  Uram hogy utalom ezt a Horror copd-t!!!! Voltam en rakos is de azzal semmi bajom nem volt,hamar kigyogyultam….de ez a “szemet” kesz terrorista!!!
  Hogy vagy Zsuzsa es Ebike? Nincs Facem tehat ott nem tudlak olvasni titeket!!!
  Rita millio puszika neked es a cicaknak…voltatok Berninel?! Valami hasznos info errol?
  Mihaly neked orok hallam a Blogert…Angyalok vezettek teged akkor amikor elinditottad! Bizony!!!
  Ati jelentkezz kerlek+ a hianyzok is…!!!! Ghepard hol vagy,helyrejottel a gombaszas utan? En is rengeteg csiperket szettem….imadom a termeszetet mindemestol.Olelem a fakat is de csak ha nincs ember a kozelembe.
  Akkor….eleg ha rateszem a jobb tenyeremet es gondolatban kerem az energiat….gyogyulast….rengeteg energiat lehet igy is felvenni!!!Hazahoztam egy fehertorzsu nyirfa agat es azzal utogetem a hatamat….bizony ugy erzem hogy sokat segit( no termeszetes es ingyen van)Ebben is igazza van Mihalynak….jo neha vibraltatni a hatat!!!!Janos koszi hogy irtal es informaltal Minket..boldog vagyok hogy szeretnek es ertekelnek….nagyon megerdemled!!!
  Bohoka lany szeretlek ,tisztellek es csodallak ( tudod miert?! )A Kitartasodert !!!!nem semmi…a Blog indulasanal is ottvoltal+Marika is…nahattt kesz csoda( ilyenek a stabil emberek….lehet rajuk szamitani…bravoooo!)
  Udv Nektek..gyogyulast es sok levegot kivanok Mindenkinek….puszika,legyetek jok es jol….irjatok sokat-sokszor!!!!!
  A Hianyzok jelentkezzenek mar!!!!!!

 24. Jaj….visszaolvasva….javitani szeretnek!!!
  Tehat:
  Nem a jobbtenyeremet hanem a balt teszem a fa torzsere!!!!!
  Ugyanis:
  Mindig a Ballal kerjuk az energiat es a Jobbal leadjuk a negativot!!!
  No de ez mar ti ugyis tudjatok….csak a sajat elirasomat szeretnem kijavitani,nehogy rovidzarlatot okozzak valakik fejeben….ugyanis nagyon sokan olvassak ezt a Blogot!!!!udv es pusz Mindenkinek:)

 25. Tegnap írtam egy keveset; a COPD csoportban ajánlottak pár eszközt.

  A hátat ütögető masszírozó bekerült a Flutter pipás oldalba; a Mediflo duo a légzőizom erősítőkhöz és a fecskendőtok, mint fúvóshangszer ugyanide.

  A légzőgyakorlatos posztban a “szakaszos takarítás” részt kiegészítettem picit. Egyre jobban érzem, hogy ez fontos a fertőzések esélyének csökkentése miatt plusz könnyebb, mint a lufifújás, plusz alaposabb is.

  Egyszer ebből még nagy szabadalmam lesz, gazdag leszek és leereszkedő stílusú posztokat írok majd nektek a Bahamákról.

 26. válasz Eva 2019-10-31 – 7:05 DU.
  “Ghepard te kesz csoda vagy a Foldon!!!
  Megint sokmindent tanultam tolled…koszonom!”

  Minden ember egy csoda. Próbálom kiaknázni, amit lehet. Már csináltam régebben is, de nem ilyen kitartóan és sokat mint mostanában. Minden nap 1-2-szer megcsináltam, de most 100-sával. Kb ezzel próbálom majd jövőre még jobb állapotba hozni magam, hogy képes legyek több mint 222 lépésre egyetlen belégzéssel. No meg, hogy a gerelynél is összejöjjön helyből 50.60 méter feletti eredmény, ha idén nem sikerül. Nincs szerencsém olyan szelekkel (irány és erősség), tavaly szeptember-december ebből a szempontból ideális volt.

  Az a légzésfajta (amit csak kb leírtam) szinte mindent feljavít. Ettől a reflexem is átlagban gyorsabb lett (agyam is gyorsabban forog emiatt), ennek volt köszönhető már az is, hogy 14-szer egymásután reagáltam 200 mp alatt abban a már említett reakciótesztben (kiugrás nélkül). Gyakorlatilag már odáig jutottam, hogy a kilégzés után bevetett rezgéses izommunka kb olyan hatást vált ki, mintha levegőt vennék magamhoz – pedig még megy ki tovább az orron. Ez azért van, mert hogy az izmok át tudnak kapcsolni oxigénnélküli energianyerésre – így onnan az eljut a kitágult erekkel mindenhova (a tüdőhöz is). Tehát beszívom lassan (többször orron át, de azért szájon is próbálkozom itt ott – azt nagyon el lehet nyújtani ajakfékkel), majd ajakfékkel hagyom (nem mindig), hogy lassan menjen kifelé, mikor már nem megy magától, akkor teljesen becsukom a számat és kezdem az izommunkát (ettől az orron kezd nagyon lassan távozni a kifacsart levegő) – és itt jön el az az érzés, mintha levegőt vennék magamhoz. Például 7 mp belégzés, 7 mp kilégzés – majd 15 mp rezgéses izommunka (az orron nagyon lassan távozik ettől a levegő), semmi nyomás vagy legzéskényszer nincs. Vagy 15 mp belégzés, 15 mp ajakfékes kifelé, ameddig megy ki magától – majd 30 mp rezgéses izommunka (ilyenkor nagyon lassan távozik levegő orron át). Még abban az említett kb 2 perces ciklusban sincs semmi nyomás és légzéskényszer – persze a végén már pici lesz. Ezt a módszert igyekszem mindenhova becsempészni (ülve, fekve, melózva, gyalogolva, felfelé a lépcsőn, kertben dolgozva, bicajozva stb, stb – mindenhol)….

 27. válasz Névtelen 2019-11-03 – 12:38 DE.
  “… A Butejko légzőgyakorlat kevéssé, az ajakfékes igen, határozottan emeli a szaturáció értékemet 94, 95, 96-ra, az ajakfékes nélküli 89-92 értékről.”

  Az biztos emeli, hisz a sejtek az oxigént hogy kilégzéskor veszik fel. S azzal a fékkel növeled bent a nyomást, ami megkönnyíti azt és nehézség nélkül elnyújtja a kilégzéssel eltöltött időt. El lehet érni akár 1:10 arányt is belégzés és kilégzés között.

  “Mindig ajakfékes légzést kellene tehát alkalmaznom a magasabb oxigénszint megtartásáért?”

  Sejtek e képességét lehet növelni szerintem azzal is, amit most nagyban kezdtem csinálni vagy 2 hónapja. Tehát a kifújás után melózni – növelni bent a nyomást és így még gyakorlatilag majdnem meg lehet duplázni a kilégzést mindeféle kényszer nélkül. De biztos van még más lehetőség is – de ez a kettő nagyon szépen működik, legalábbis nálam.

 28. “Tehát a kifújás után melózni – növelni bent a nyomást és így még gyakorlatilag majdnem meg lehet duplázni a kilégzést mindeféle kényszer nélkül.”

   
  A kilégzés utáni munka milyen jellegű? Statikus, megfeszíted csak az izmaidat? Vagy inkább lassú vagy gyorsabb mozgások? Ugrálás?

 29. válasz Nemes Mihály2019-11-05 – 12:58 DU.
  “A kilégzés utáni munka milyen jellegű? Statikus, megfeszíted csak az izmaidat? Vagy inkább lassú vagy gyorsabb mozgások? Ugrálás?”

  Mondjuk ha bicajozunk, akkor megfeszülnek bizonyos izmok (legfőképp a lábakon), bizonyos időrendben – de az összes nem, mert akkor úgymond besülnénk, darabos, meg röhejes lenne a mozgás.
  Itt egy link, hogy ez hova vezethet a profi kerékpározóknál – sokkoló a látvány a cikk alján:
  https://www.blikk.hu/sport/egyeni/igy-nez-ki-a-lengyel-biciklis-laba-a-tour-de-france-utan/xne6zfp

  De lassan rá lehet szoktatni a testet, hogy több izomcsoportot működtessen akkor is. Vagy mész fel a lépcsőn, akkor a lábak hatalmas terhelést kapnak, ha besegítesz a kezekkel meg mással is (csak azzal, hogy megfeszíted és vibráltatod nem láthatóan) – akkor sokkal könnyebb lesz felmenni a lépcsőn. Vagy egykezes fekvőtámaszt akarsz bemutatni, de nem megy – megfeszíted a másik kezedet is (ha tudod, akkor vibráltatod is), meg mindent amit tudsz, és akkor talán megcsinálod az egykezest is.

  De az én kedvencem, mikor csak úgy nemláthatóan vibráltatom az izmaimat ülve a melóban vagy a vonaton (senki nem vesz észre semmit, úgy néz ki mintha aludnék, pedig keményen dolgozom. Vagy fekve (TV nézés közben, alvás előtt, sőt néha mikor éjjel felkelek, akkor bedobok fél óra ilyesmit – mikor kiengedek már alszom is. A vizeletürítés például fejbevágott, meg a székletürítés is. Nem volt semmi gond – de ez most egy egész más szint lett. A sok ülés (bicajozás is az) nem kedvez a vizeletürítésnek, sokkal gyakoribb akkor – most olyan két és félszeresére nőtt az idő kettő vizeletürétés között folyamatos ülés közben. Hát ez fejbevágott – de logikus, a fenékizmunk a legnagyobb, de ülés közben nem használjuk és sokat torlaszol így, meg akkor nem lát el energiával, ami hiányzik ott a környékén. Az anyajegyeim mintha kisebbednének, mennének össze lassan. Nem tudom mi lesz, de most ez a dolog felkavart és ki akarom vesézni rendesen. Ezért nagyon sokat próbálkozom, mint mindig, ha valami ugrott abban a szürke agyamban. Na most az is gyorsabb lett, olyan reakcióidőket érek el, hogy csak nézek, nem is egyet. S mikor megállítom a rezgést meg a feszülést és kezdem beszívni a levegőt, na az kb olyan mintha hirtelen két tüdőm lenne, csak megy és megy befelé, nagyon jó érzés, ahogy telik meg a test energiával. Aztán még ki is kell fújnom, hogy újra melózhassanak az izmaim és ellássák a testet energiával.

 30. Mára lett tele a törpöm…lassan két hete elég szar minden, de két napja kimegyek a kertbe meg vissza, és 84%-os oxigén-szinttel rohadok meg.
  Szerintetek, ez mitől?

  1. Puszika Neked Bohoka Lany
   es udv mindenkinek !!!
   Nagyon elszomorodtam a hejzeteden:((( Valaszolok hamar hogy nyugtassalak egy kicsit, mar amennyire lehet!
   Ez a horror copd szorakozik velunk es elvezi is hogy tud minket terrorizalni:(
   Mar irtam az en hejzetemrol amikor elvitt a mento se ki se be nem jarkalt a levego….tehat nagyon “szar” volt…..) No a surgossegin azonnal oxigenre tettek…..megjegyzem 86% volt az oxi-szintem……es en rendesen a ” halalomon” voltam!!!! No ettol( tehat az oxigentol) sokkal de sokkal jobban ereztem magam!!!! Tehat valahogy harcold ki hogy tegyenek oxigenre teged is epp mint Marikat.
   Kebzeld a Termeszetbe talalkoztam egy jo kover es egeszsegesnek kinezo roman novel…kiderult hogy copd-s es a Fev1 neki 28 ha jol emlekszem(meseli hogy egesz nap tekereg+ aktiv) de este 6-7 tol leul tv t nezni es mar teszi magat oxigenre kb.15-16 orat egyhuzamban…tehat masnap reggel 10-11 -ig es roppant jol erzi magat napjaban( az O oxigenje aramon keresztul jon elso perctol igy volt….nem fogyaszt sokat azt mondja!)
   Tehat a lenyeg Oxigen kell Neked Rita!!!( de addig is amikor elkezdel fulladni legyezd magad – egy kartonlappal ha nincs legyezod+ amennyire lehet kimeld magad( doj le magassan a parna es te jobbfelere fordulva felhuzott terdel a takaro alatt!Ugyanis a vizszintes helyzet sokat sehit…a fuggoledes hejzet ront az allapoton a 3-4 stadiumnal!!! Olvasom hogy az oxigen5-10 evvel is kepes meghosszabbitani az eletet!!! Hm:(…..hat ez elet?! ) Megallapitottak hogy 2022-re a copd elso helyre kerul vilagviszonylatban a halalozasba( na te honnan tudjak?! Na ezen el lehet csemegezni!!!!
   Kerlek vigyazz magadra es ne hagyd magad koveteld ki hogy adjanak mar oxigent neked( ha maskepp nem megy vitesd el magad mindenheten a mentovel!! Legy okos es harcolj magadert!!!
   Puszika Neked es aldjon meg az eg !Gyogyulast es sok Oxit kivanok!
   Szep napot Mindenkinek!!! Sziasztok:)

   1. Ja es elfelejtettem Rita….egy szupper jo tanacs. …menj a Tufodokihoz es kerd meg(vagy koveteld ki!) irjanak ki neked FOSTERT!!!! Ezzel befujsz 2-szer reggel ,2-szer delbe es 2-szer este….roppant jo ( Nem szabad 6 puffnal tobbet hasznalni! es ezt nem kell felrazni!!!!) Majd szukseg eseten hasznalod a Ventolint is!!! Ne szenvedj,ne turd ezt az allapotot!!!!Harcolj magadert!!!!
    Nekem a Maganklinin irta ki a dr no(aldja meg az eg)…Ha a Tudoklinikan nem segitenek menj a Hazidokihoz es kerj kuldopapirt egy Maganklinire…ugyanis ingyenes kuldocedulaval! Telefonon beprogramalod magad es idore messz…semmi varakozas!!!!
    A Foster roppant sokat segit!!!Nagyom meg vagyok vele elegedve( igaz egy kicsit draga de megeri es egy doboz 60 napig eleg!!!(legyen mindig a taskadba!!!)
    Remelem nem felejtettem ki semmit!
    Rita ne feledd Isten utan Te kell magadat vedjed!!!
    Kivanok sok levegot es jo forrdulatot a horror legyozeseben….Nagyon drukkolok Neked es szeretlek,tisztellek,csodallak….puszika!!!!

    1. Sziasztok!
     Nekem egy éve írtak fel Fostert és nekem nagyon nem jó. Köhögök tőle, ígaz a fulladás elmúlt. Mi a jobb, ha fulladok, vagy ha köhögök? Köztes megoldás nincs?

 31. Sziasztok Mindenki!

  Ki használta már ezt a Powerbreathe fuvókát,? ha van tapasztalatotok irjátok már meg – én fujkálom,de minek?

  Köszi vigyázzatok magatokra, kivánok jó levegőt!

 32. “Vagy mész fel a lépcsőn, akkor a lábak hatalmas terhelést kapnak, ha besegítesz a kezekkel meg mással is (csak azzal, hogy megfeszíted és vibráltatod nem láthatóan) – akkor sokkal könnyebb lesz felmenni a lépcsőn. Vagy egykezes fekvőtámaszt akarsz bemutatni, de nem megy – megfeszíted a másik kezedet is (ha tudod, akkor vibráltatod is), meg mindent amit tudsz, és akkor talán megcsinálod az egykezest is.”

   
  Hú, ez új és elsőre fura. Kipróbálom. Mert eddig az vált be mindig, hogy NE feszítsem meg feleslegesen az izmaimat.

 33. “Ki használta már ezt a Powerbreathe fuvókát,? ha van tapasztalatotok irjátok már meg – én fujkálom,de minek?”

   
  Légzőizom-erősítő. És szerintem minden jó, amivel ingereljük a tüdőt meg körülötte az izmokat.

 34. Köszönöm Mihály, de ennek mikor kellene jelentkezni a hatásának, most ugy érzem,hogy 20-at fujkálok egyszerre,három-négy alkalommal egy nap – nem jön fel semmi,nem is köhögtet meg. Én éppen ma mondtam a Páromnak,hogy ha léggömböt fújok,sokkal nagyobb erőt kell kifejteni,illetve több levegőt tudok kifújni.Lehet,hogy több nap kell ahhoz,hogy eredménye legyen?Köszi a válaszod.,további szép napot! – jaj, s van ám fűtés,már reggel 10-kor tekerek és bizony bugyolálom a szám,orrom,mert megkinálja a szuszogómat. nehezitett hajtásnál 5 km 22 perc most éppen a menetidőm, s távom.

  1. Ez nem köhögtet, erősít. Mondjuk hasonlítsuk a biciklizéshez, az is erősít és annál is nehéz megmondani, hogy mikor érzed a hatását.

   Az én Powerbreath-em egyébként a BELÉGZÉST erősíti, ellentétben a lufikkal.

   Az arcbugyolálásért kapsz egy köd-színű novemberi jópontot.

 35. válasz Nemes Mihály 2019-11-07 – 4:49 DU.
  “Hú, ez új és elsőre fura. Kipróbálom. Mert eddig az vált be mindig, hogy NE feszítsem meg feleslegesen az izmaimat.”

  Nem új ez, már jó régen ismert, én is már rég ismerem és használtam is, de messze nem ekkora mennyiségben, mint az utolsó 2 és fél hónapban. Például az a kb 2 perces kemény edzés is így zajlik, talán azért is elég ilyen kevés, mert rendkívül intenzív a nemlégzés és egyidejű hatalmas terhelés miatt. De nem tudom, hogy pontosan miért kezdtem el nagyban is csinálni, valami akkor azt sugalhatta, ugrott az agyamban, hogy próbáljam meg. S talán a kemény edzést is felhúzom olyan 3 és fél max 4 percre. Így talán jövőre meglehet az 50.60 méter feletti dobás gerellyel – majd meglátjuk. Az idén nem akar összejönni, most vasárnap jó lesz az előrejelzés szerint a szélerősség is és a szélirány is, de szinte egész nap elég erősen esni fog.

  Persze az is beválik, ha nem feszegeted feleslegesen az izmaidat, mikor anélkül is megy – csakhogy így nem nagyon erősödsz. S a tüdőd se fog meg a légutaid se annyival, mint amivel lehetne. Nálam eddig fejlődés van, persze a végtelenségig nem fog menni, de még simán lehet fokozni azt amit csinálok, de szentségül lusta vagyok. Már a gondolattól is kiver a víz, hogy mondjuk fél órát edzzek keményen – de lehet lassan megbarátkozok ezzel is, ha fog kelleni.

  Ha csak néhány izom feszül, akkor az úgymond elsimul az egész testben. Van hatása, de nem akkora, ha mind egyszerre feszül. Vegyél egy lufit, ha össze akarod nyomni, akkor nem elég egy kézzel megmarkolni és ott összenyomni – a nyomás elmegy máshova és nem lesz kisebb a lufi – a nyomás benne viszont egy kicsivel nagyobb lesz. Ha viszont minden oldalról egyszerre nyomod, na akkor össze tudod nyomni és így a benne lévő nyomás tetemesen megemelkedik. S ha ezt a nyomást elengeded, akkor az izmokból a feszülés miatt kiszökő vér kezd visszamenni a helyére és viszi az oxigént, amire már várnak – s ezért érezni kb, mintha hirtelen 2 tüdeje lenne az embernek (a test kb 40% izom – tehát tetemes mennyiség).

 36. Marika a Powerbreathe-ről:

  “most ugy érzem,hogy 20-at fujkálok egyszerre,három-négy alkalommal egy nap… ha léggömböt fújok,sokkal nagyobb erőt kell kifejteni,illetve több levegőt tudok kifújni”

   

  — Biztosan lehet rajta állítani a nehézséget.

  — Az is hasznos ám (talán még hasznosabb), ha nem a maximális erőkifejtéssel dolgozunk, hanem kisebbel, viszont többször, hosszabb ideig. Mint a 100 méteres sprint meg a hosszútávfutás.

  — Szerintem biztos, hogy ezzel szívni is lehet, szóval a belégzést gyakorolni, nem a fújást. Nem így van?

 37. Tisztelt Egybegyűltek!

  *** dobpergés, egyre hangosabb ***

  Beszéltem Várdi doktornővel a COPD-s kórussal kapcsolatban; elkezdődött a szervezés. Aki szeretne résztvenni, írjon nekem és megadom a szervező elérhetőségét.

  PRÓBÁK ÉS ELŐADÁSOK: 2019.11.25 – 12.03
  November 30 kimarad.

  ELSŐ PRÓBA:
  2019.11.25 Korányi reggel 9, Törökbálint: 12 óra. A következő próbák időpontja még nincs eldöntve.

  HELYSZÍNEK:
  Törökbálinti Tüdőgyógyintézet
  Országos Korányi Pulmonológiai Intézet rehab osztály

  Két beteg részére a Korányiban tudnak szállást biztosítani.

  ELŐADÁSOK:
  2019.12.02 MOM kultúrház
  2019.12.03 Parlament

  A Légzéssel a lélekért alapítvány FB oldalán fent lesznek az információk (még nincsenek).

  LÉGZÉSSEL A LÉLEKÉRT ALAPÍTVÁNY

  FB: https://www.facebook.com/legzesselalelekert/

  YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC_thw0jbKolig8drsvjBRuQ

 38. Próbálgatom ezt a ghepard-féle módszert: kifújás után megfeszíteni az izmokat, jó dolognak tűnik. Ha már lesznek tapasztalatok, írok róluk.

  1. Szep napot mindenkinek:

   Mihaly en is probalgatom allkalmazni a Ghepard fele izomerositest….Nagyon nagy a bizalmam benne…remelem hogy az eltunt izmok visszajonnek ezzel…… Itt a tel mindjart es kell az embernek egy ilyen hasznos ,konnyen elerheto Kivanok Mindenkinek kellemes Hetveget es sok oxigent! Legyetek jok es jol!!!! A hianyzok jelentkezzenek mar!!!!!!!

 39. “en is probalgatom allkalmazni a Ghepard fele izomerositest”

   
  Mindenféle élményekre, tapasztalatokra vevő vagyok!

 40. Sziasztok!

  Nálam a tüdőtágulatot állapitotta meg a belgyógyász Dr.úr, évekkel ezelőtt,.
  A copd- t a tüdőgyógyászaton pedig Gyulán, a rendelőben,.
  Ez a Bp.is munka nekem a télen beteszi az ajtót, a párás-szmogos dizeltrutyi, és ki tudja milyen rákkeltő anyag van még a város levegőjében, lerakodik a nyelőcsőben, egészen alattomos módon, hiába használok arcmaszkot, 2-3nap múlva telítődik a szervezetem,.
  Ez a munkahely is előhozza az öregkori bajokat, nem elég hogy por van a csarnokban, a műhelyben , de még fűtenek is mint az állat, a főtáv, vastag csővezetéken, hozza be a gyilkos száraz-meleget, nincsen tekintettel a meleg-frontra, az enyhe időre, napközben 24.5-25,5, C,fokot mérek, az öltözőben még kicsit több van,.
  Amikor kimegyek, szinte azonnal megfázok, prüszkölök, ha kinyitják az ablakokat, akkor sem jobb a helyzet, mert huzat van,.
  A radiátorok meg ku,. rosszak, a központi rendszerű kialakítás miatt, elzárni nem lehet sehol semmit,.
  Egyre többször jelentkezik nyelési probléma, van mikor a reggeli sem megyen le, leragad a kenyér, a rozsos zsemle,. de ebédeléskor ma fel kellett krákognom, az egészet,.. gomboc, alakult ki, a nyelőcsőben, vagyis se le se fel nem akart menni, az ennivaló..
  Nagyon rossz érzésvolt,
  A munkásszálló ami a XIV.ker.ben van, egy kórházra hasonlítható, minden második -harmadik ember krákog, köhög, az 50éven felüliek, köpködnek is, erőlködnek,hangosan köhögnek, és folyamatosan, mint valamikor az öreg bagós emberek, a kocsmában,. Olyan ez mint ha egy tüdőbeteg osztályon lennék, a szobában légtisztitó ionizátort, használok, ez nagyrészt tisztítja a levegőt, hogy tudjak aludni, kb. 6órát, egy éjszaka, .
  A hajnalban ébredők, korán indulok, és /vagy a munkából későn érkezők miatt ez sem lehetséges mindig, van mikor sokszor hangoskodnak, becsapdossák az ajtót,.. krákognak a zuhanyzóban, fújják az orrukat, gusztustalan az egész,. ez van,.
  Azt hittem majd lesz valahogy, csak találok egy rendes albérletet, kiadó szobát, ha mást nem Gyálon, monorierdőn, de sajnos nincsen, még havi 100-ezerért sem, ami van az ki van adva, többnyire fiataloknak,.
  Az egyik portás ugyan igért az Űllöi úton panelban felújitott lakást, 70ezerért, de semmi nem lett belőle, tán ki adták ezt
  is,.
  Nagyon sajnálnám ezt a munkahelyemet feladni, de ezek a körülmények, viszonyok, igencsak behatárolják a lehetőségeimet, a betegségem lefolyásáról nem is beszélve,.
  Ha még összeszedek valami légúti nyavaját, +kinyírom az immunrendszerem, tartalékait, amire itt a fővárosban nagy esély van, akkor lőttek a fenntartó kezelésnek, romlik a helyzetem majd,

  1. Szia Janos:( roppant elkeseritettel:(
   Nem jo egyaltalan ez a helyzet:(
   Gondolkozz jobb megoldason de hogy penz is jojjon…..nagyon nehez a mai ember elete….hat meg ha copd beteg:(
   Epp arrol beszelgettunk a csaladban a minap: vajon mi tortenik a vilagban?….kb. ezelott 30 evvel senki szajhabol nem hallottuk hogy : ” nincs penzem”….”nemeleg a penzem.”..stb.
   Most meg percenkent ez a slager:(((((
   Tomegpszihozis lenne? Hm….:(…probald megkapni az aranykozeputat!!!! De ne donts hirtelen….gondold at jol a hejzeted……informalodj, keress-kutass jo elore csak hirtelen ne donts!!!!
   En azt mondom,hogy mindenre van megoldas+ “aki keres az talal” kozmondas……ezek Kozmikus Torvenyek!!!!
   Helyezkedj,nezd a dolgok jo oldalat,keresd a kiutat es a neked megfelelo megoldast!!!En drukkolok neked es imatkozom erted hogy jo legyen minden,nagyon megerdemled …bizony!!!! Udvozollek es sok sikert kivanok mindenben….puszika!

 41. Túlélő üzemmódban, még mielőtt valaki jól a fejemre csapna hogy miért vagyok eltűnve 🙂
  Ez a reggeli-esti köd meg a párás levegő igazi kihívás, nem is tudom, mi a sz@rabb, bokáig érő sárban gyalogolni vagy szörtyögni, a kettő együtt nem egy élménycentrum. De legalább most nem porosak sem a bálák, sem a pálya (a két gethes, vastag lovam nem is köhög). Az egyik szemem sír, a másik nevet, a sorozatos esők miatt lassan 10 napja tart a kényszerpihenő, de legalább kicsit tudom kímélni magam (bár az udvar ‘téli álomra hajtása’ nem volt épp lányos feladat, de kis segítséggel – lelkes tanítványokkal – megoldottam. Volt pár nap, amikor annyira megviselt a szörtyögés, hogy felkelni sem volt energiám, csak etetni meg pisilni jártam ki.
  Aztán elmúlt.

  S majd most jön a neheze, ha jön a tél.

  De legalább a naptár rajzolódik…

 42. Sziasztok!

  Kezdek talpra állni. A vérnyomásomat a 0-mínusz végtelenből sikerült elmozdítani, ami sokat javított a hangulatomon.
  Elkövettem egy nagy ostobaságot, besütött a Nap és én kinéztem az ablakon. Nem kellett volna. S ahogy az lenni szokott mire kész lettem az ablakkal, elkezdett esni az eső.
  Sajna megjöttek az esős napok, amit se én, se Ebentyű sem szeret. Nagyon párás a levegő, esténként a kertváros felől fojtogató füst terjeng.
  Nem tudom mitől van, de előfordul, hogy viszket a szemem, folyik az orrom, és rengeteg váladék képződik, ami miatt kegyetlen köhögés jön rám.
  Éva, sokat gondolok rád, amikor a nyírfákat megsimogatom.

  Vigyázzatok magatokra!

  1. Szep estet Mindenkinek:)
   Zsuzsa Isten hozott….be boldog vagyok Uram!!!!
   Eloszor is azert mert elokerultel+ Ebikerol is van egy nyuszifarknyi hir( nagyon sokat gondoltam ratok!!!! Bizony…..Vigyazzatok Magatokra es Egymasra !!!!!
   A nyirfa imadnivalo….sok info van rolla a neten:1) azert kerult a Foldre hogy segitse az embereket…ez erzodik rajta ( kozel van a falelke az emberhez!!! Pl. Ehsegkor a levelebol levest,fozeleket,tejat,gyogyszert keszitettek+ a feher hejabol lisztet…jol fogott ez nagyon ehsegkor es penznelkulisegkor is+ felig meddig magusfa( nem egesszen csak picit) Valamit nem tudsz megoldani? Irj levelet es asd el a fa tovebe….megoldja!!! Nekem peldaul a parnam alatt van mindig….soha nem fulladok…es alszom mint a bunda+ezzel kopogtatom a hatamat…tudd meg hogy segit….Lehetetlen elmenni mellette a termeszetben ,mindha hivna…csalogatna ” erints meg” es ez bizony gyogyit (megoleled szivbol vagy csak rateszed a tenyered mindegy….de erzed hogy hiv ,szol a lelkedhez!!!)
   Minden embernek a honap es nap utan van egy faja….az en fam eross Magusfa…Korisfa(Fraszin romanul) Majus 26 kor szulettem! Ha erdekel titeket hogy milyen fatok van ott a nett vagy irjatok nekem ( honap es nap) es tajekoztatlak szivesen benneteket!
   A Korisfa arrol hires ( hogy tenyleg kell imatkozzak az ellenem vetkezoknek,ugyanis akaratomon kivul visszaszall a gonoszsag arra akitol jon) Ez a Korisfa legnagyobb ereje,hogy nem lehet artani neki mert visszaszall!!!Csodas a megjelenese is…
   Ritka fa de szerencsemre az uzlet fele menve utamba esik..orokke atolelem es szia ,koszonok neki,mert nagyhaverek vagyunk;)
   Na itt a vege fuss el vele:)))) ez volt az esti mese;))))…ami nagyonis valos!
   Ghepard…hol leledzel…
   Jol vagy?…irj legyszi !!!!
   Bohoka…jelentkezz
   ..ne keserits el!!!!
   A hianyzok nem serenykednek beszelni velunk:(((
   Udv mindenkinek…..puszilom Ebentyut es kerlek Zsuzsa ha van kedved es erod irj rolla + magadrol is!!!
   Puszika mimdenkinek es jo ejt kivanok;)

 43. Jaj, de jó, végre Zsuzsa is előkerült és már annyira meggyógyult, hogy ablakpucolásra is vetemedik!

  “viszket a szemem, folyik az orrom, és rengeteg váladék képződik, ami miatt kegyetlen köhögés jön rám”

   
  Eléggé allergia-hangzása van így elsőre. Csináltatni kellene egy tesztet, meg van az Asztma, allergia KLUB FB csoport, sokan vannak és sok információt megosztanak egymással. Meg egyébként van a COPD típusú találkozások csoport is, ott is sokminden előkerül.

 44. válasz Nemes Mihály 2019-11-09 – 8:16 DE.
  “Próbálgatom ezt a ghepard-féle módszert: kifújás után megfeszíteni az izmokat, jó dolognak tűnik. ”

  Ilyen formában még találkoztam leírással, pedig olvastam már egypár dolgot. Mondom csináltam már régebben is, csak most sokkal de sokkal többet. Vegyük például a derkat – azzal nekem sok gondom volt és a mai napig érzem. A gerelyezés sokat javított a helyzeten, mert oda kellett figyelnem, hogy erősítsem valahogy. De most ez is mintha egy más szinten lenne – szinte már hiányzik, hogy nem érzem úgy mint mondjuk 3 hónapja. Gyakorlatilag mintha lélegeztetném a derkamat – belégzés kezdetekor elernyesztem az izmaimat és lazák a rekeszizmon kívül, azt rendesen megfeszítem és a levegővel még lejjeb megy és feszeseb lesz. Mivel belülről a derékhoz is támaszkodik – belülről jól tartja a derkat és a külseje így több vérhez jut. Kilégzéskor a rekeszizom elernyed de közben megfeszítem a többi izmot (fenék, comb, kezek, hát stb stb) – ezek meg kívülről fogják rendesen tartani a derkat és most meg belülről kap sokkal több vért. Tehát gyakorlatilg mindig valami tartja/támasztja, belégzéskor a rekeszizom belülről (ne feledjük az a második legnagyobb izom), kilégzéskor meg a többi izom (fenék, comb, hátizom, lapocka körüli, kéz izmai is besegítenek stb) kívülről. Ilyenkor úgy néz ki, hogy az izmoknak nem is kell oxigén, elvannak és még energiát is adnak, nem is keveset. Ezektől a ciklusoktól úgymond feléled a derék és elmúlnak idővel a fájdalmak is. Ha csinálja az ember továbbra is, akkor vissza se jönnek. Puff neki, ilyen egyszerű lenne? Meg mintha minden jobb lenne egy szinttel. Egész biztos a tüdőre és a légutakra is hatással van ez, hisz több vérhez jutnak – s így oxigénhez is.

  “Ha már lesznek tapasztalatok, írok róluk.”
  Az jó lesz, kíváncsi vagyok, mire mész ezzel – kitartás kell hozzá, de idővel ez rutinmunka, mint maga a sima légzés. Engem már figyelmeztetnek belülről, ha nem csinálom. Meg se kell mozdulnod – például ha már csak TV nézés meg olvasás közben tudod csinálni, na az sokat jelenthet.

  VÁLASZ Eva 2019-11-09 – 3:58 DU.
  “Mihaly en is probalgatom allkalmazni a Ghepard fele izomerositest….Nagyon nagy a bizalmam benne…remelem hogy az eltunt izmok visszajonnek ezzel…… ”

  Hát ha minden kilégzéskor rendesen megdolgoztatod őket, akkor erősödni fognak és minden ízleni fog – s attól még erősebbek lesznek. Ilyen ciklusoktól az emésztés is rendkívüli módon feljavul, elég mennyiség és nagyon erős lesz a gyomorsav is, ettől szinte az összes pici meggebed, a belek úgy muzsikálnak, hogy még soha – pedig csináltam én már ezt azt.

  “Itt a tel mindjart es kell az embernek egy ilyen hasznos ,konnyen elerheto ”
  A tél nem akadály, bárhol bármikor művelheted, már az is rengeteget segít, ha tudatosítod, hogy magadért teszed. Nem kerül semmibe, és semmilyen segédeszköz nem kell hozzá – bárhogy vagy (fekszel, ülsz, állsz, még gyalogláskor is megy), csinálhatod magadért. Az legyen a legnagyobb hajtóerő, hogy magadért csinálod.

 45. válasz Berni 2019-11-10 – 7:57 DU.
  “S majd most jön a neheze, ha jön a tél.”

  A tél, a hidegek már nem olyan rossz, sőt az már jó. A rossz az ősz, az átmenet, mikor se meleg se hideg, nem süt már a nap, párás nagyon a levegő stb. No meg a tél utáni átmenet is rossz szok lenni sokaknak – hiába sütött is télen a Nap, nagy szögben jöttek a sugarak és így nem tudott D vitamin termelődni az emberben, tavaszig elfogytak a tartalékok, fáradtabb az ember és így az átmenetkor (hidegből meleg felé) megint legyengülhet.

 46. válasz Zsuzsa 2019-11-11 – 12:54 DE.
  “Sajna megjöttek az esős napok, amit se én, se Ebentyű sem szeret. ”

  Én viszont nagyon szeretem, mikor esik – egyedül a gerely miatt mondom neki a magamét, mert akkor nem lehet sokat dobni, meg nagyon veszélyes is. De amúgy imádom, meg a hóesést is – de a gerely miatt itt is mondom a magamét, ha sok van.

 47. válasz Eva 2019-11-11 – 6:18 DU.

  “Ghepard…hol leledzel… Jol vagy?…irj legyszi !!!!”

  Hétfőn mindig szabin vagyok (júniustól év végéig). Nagyon rendben vagyok, már írtam is egy párat….

 48. Drága híveim, tisztelt egybegyűltek,

  nagy beruházásról kell beszámolnom nektek. Vettem egy nagy lufit fújkáláshoz. Egy JÓ NAGYOT.

 49. A labdákhoz még fejlődnöm kell. Ha az megy, akkor utána felfújom a pónidat muraközinek.

 50. Szep estet Mindenkinek:)
  Most erkeztem haza ,kint voltam a Termeszetben,utanna vasaroltam…rengeteg gombat es borostyant szettem….nagyon jo a borostyan a cserepbe foldbe szurva a letort agakat es jol megontozni vagy a vazaba tenni vizbe…. .orokzold,szep es dekorativ+ ingyen van es 100% ba noveli a haz oxigenszintjet! Szedjetek mert megeri roppant jo a haloszobaban is ,ejjel hozzajarul a jo szuszogashoz!!!! Imadom!!!
  Bohoka lany reg nem irtal…kerlek jelentkezz…aggodom!!!!

  Ghepard szenzacios vagy,mindig tanulok tolled valami ujjat! Jo neked kedd es pentek kozt dolgozol csak….szupper!

  Mihaly olvasgatom Marik Laci “panikblogjat” es 7 million vannak a blogban…( panikkal nekem semmi gondom de erdekel a tema a baratnomert aki roman) csak elcsodalkoztam hogy a panik elobbre van a copd -nel……ki hitte volna…elgondolkoztam nagyon ezen.

  Udv es irjatok Mindenki….a 2 uj lany nagyon elhallgatott,remelem minden ok veluk!

  Kivanok jo ejt es sok oxigent mindenkinek…
  Pusz Nektek !!!

 51. válasz Eva 2019-11-13 – 7:10 DU.

  “Ghepard szenzacios vagy,mindig tanulok tolled valami ujjat!

  Tőlem csak olvastad, tanulni/megtanulni meg csak magadtól fogsz, ha valamit gyakorolsz. Egyébként tegnap is meggyőződtem, hogy nagyon jó erőben vagyok (ezektől a gyakorlatoktól is). Tegnapelőtt mondták a melóban, hogy ki fog kelleni teljesen üríteni egy helyiséget. Segítenék e? Mondom persze. Tegnapelőtt még 3 kolléganőmmel áthordtuk egy másik helyiségbe a szekrényekből a sok (rengeteg) iromány felét. Tegnap már egyik se állt a rendelkezésemre és egyedül áthordtam a többit. Aztán beszéltem a nagyfőnökkel, hogy toboroz majd még 3-4 embert kihordani a szekrényeket meg egy nagyon nehéz páncélszekrényt is (kb 130 kg). Na ez nem tetszett, hisz az ajtón nem férünk át annyian úgy se, meg hogy szerez valahonnan emelőszalagokat stb stb. Ismerem az itteni embereket, egyik ezért a másik azért keres kifogásokat – de talán talált volna olyat, aki jött volna. Amit mondtam neki, nagyon meglepte – azt mondtam, hogy én egyedül fél óra alatt kiviszek mindent és nem is leszek kidögölve. Nem akarta elhinni, mondom semmi gáz, megcsinálom – mikor meg volt, akkor mondtam neki, hogy hogyan. Megcsináltam nagyon egyszerűen. Van egy 2 kerekű tolókocsiféleség, aminek az alján van fémfelület. Ezzel kivittem (kettőt le is kellett emelnem magasról) messzebbre a 4 kisebb szekrényt (120x60x60cm). Egy 4 lábú nagyot (190x60x60) meg gyakorlatilag billegve kiléptettem. Egy nagy szekrényt (170x130x55) meg simán kitoltam a linóleumon. Volt egy nagy fémszerkezet (kb 45kg, 200x120x50), azt ráfektetve egy 2.5 cm átmérőjű és 65 cm hosszú fémrúdra – simán kigurítottam a kinti helyére. Utoljára jött a páncélszekrény (kb 130kg, 165x110x50), simán kitoltam a küszöbig és ott megemeltem az egyik végét és alányomtam a lábammal az említett rudat. Azzal aztán simán átgurítottam a küszöbön. A folyosón meg megint simán a helyére nyomtam. Nem gond, hogy pici nyomot (ha nem mondom nem is venni észre) hagyott a linóleumon, mert az is ki lesz cserélve.

  “Jo neked kedd es pentek kozt dolgozol csak….szupper!”

  Hát van 30 nap szabim egy évben, már vagy 25-27 éve így szokom kivenni. Eleinte 2 napot vettem ki (hétfő-kedd) 4-5 héten át és onnantól már csak hétfőn. Mióta gerelyezek (2012 májusa), azóta már csak hétfőn vagyok szabin júniustól. S még marad pár nap, amit a két ünnep között (Karácsony-Új év) veszek ki. Megszoktam, mindenki megszokta – jó ez így nekem.

 52. Tegnap megnéztem, hogy mi a helyzet a tüdővel és a rekeszizommal. Képes vagyok e tartani a nagy izommunka mellett is az 1:10 (belégzés : kilégzés) arányt? Egy kicsit vártam, hogy igen, de az eredmény igencsak túltett ezen. Simán tartottam az 1:30 arányt is, ami szinte fejbevágott. Ha hogy a francba lehet ez? A rekeszizmom olyan gyors és erős lett, hogy tizedmásodpercek alatt megfeszül és lemegy – így nagyon gyorsan megtelik a tüdő, bőven 1 másodperc alatt (szájon keresztül – orron lehetetlen ilyen sebességet elérni, mert ott sokkal kisebb a nyílás). Ez alatt a rövid idő alatt olyan nyomást éreztem, amit régebben sokkal hosszabb belégzés után. Ez olyan gyors volt, hogy szinte 5-7 másodpercet (néha többet is) várnom kellett a kifújással, mert érezni lehetett, hogy a tüdőből csak most képes átmenni a levegő a vérbe. Aztán kezdtem a kifújást ajakfékkel, széles száj és alig van rés. Magától nyomja ki a belső nyomás lassan. Kb 15-17 másodpercnél lezártam a számat és kezdtem megfeszíteni az izmaimat, fokzatosan kb mindent amit tudok (a levegő az orron meg nagyon lassan távozik közben továbbra is) – szinte most már betonkemények az izmok, s persze próbáltam remegtetni is mindent. Ezt simán tartottam még 15, vagy annál is több másodpercig – közben az ember felmelegszik, mintha szaunában lenne. Aztán elernyesztettem az összes izmot és még fújtam ki 1-2 tizedmásoperc erejéig, kb olyan mintha kilökném a levegőt. Aztán kb 1-2 mp szünet, közben gondolatban arra koncentráltam, hogy hogyan feszítsem gyorsan a rekeszizmot és újból az előbbi ciklus. Majd még egy és még egy stb. Na ezek a ciklusok még bőven 1:30 felett is voltak. Három-négy ciklus erejéig simán lehet tartani az 1:60-as arányt is a nagy izomterhelés ellenére is. Na ez azért egy kicsit (nem is kicsit) meglepő azért. Hát ez valami lenyűgöző szerintem – ha jól adagoljuk a levegőt, nyomást és a kemény izommunkát, akkor egész meglepő dolog is összeállhat.

  Erre a légzés és izommunkára az idén elszenvedett sérüléseim vezettek rá. Mindkettőt ezzel a technikával sikerült nagyon gyorsan rendbehozni – pedig mindkét sérülés elég kacifántos volt. A július végi vállsérülés (a gerely miatt, izomszakadások, ínhúzódás, ficam stb) után ugrott az agyamban (mikor már 5-6 hét után 100%-on mentem) – hogy mi lesz, ha nemcsak ilyenkor fogom ezt csinálni, hanem így fogok lélegezni és izmommunkázni (magamnak elneveztem izomlégzésnek) ahol csak tudok. Na, a tegnapi eredményen még mindig tekerem a fejem. Ki tudja, mi lesz ebből, mintha egy kicsit más szinten lennék minden téren. Ezért úgy néz ki, hogy folytatom ezt – semmi nehéz nincs benne, szinte relaxmódban megy minden.

  1. Szep napot Mindenkinek!
   Hm te Ghepard egyre jobban csodallak!
   Koszonom a sok hasznos tanitast!!!
   Probalom csinalni….de a jo egnek se tudom 25-30 masodpercnel tovabb tartani a levegot,viszont az izomremegtetes az nagyon jol megy es roppant elvezem!!! Koszonom a sok hasznos tanacsot!
   Nemreg ebredtem es indulok a hazidokihoz recepter es onnan a Termeszetbe fat olelni,gombaszni,nadalylapit szedni( becsiszeletnek),borostyanert a jo oxigenert es legvegen bevasarolni…na jo sotet este lesz mire megterulok( felpakolva mint kecskemama a meseben)csodas az ido,sut a nap ,tekeregni valo !!!

   Bohoka lany ne keserits el!!!! Jelentkezz!!!+ a tobbi Hianyzo is!!!

   Kivanok mindenkinek szep ,hasznos napot es jo levegot!!! Puszika Nektek:)))

 53. válasz Eva 2019-11-15 – 10:23 DE.

  “Hm te Ghepard egyre jobban csodallak!
  Koszonom a sok hasznos tanitast!!!”

  OK, szívesen, de én nem tanítok, csak leírom, hogy mivel s hogyan próbálkozom és hogy megy.

  “Probalom csinalni….de a jo egnek se tudom 25-30 masodpercnel tovabb tartani a levegot,”

  az cseppet se baj, majd javulhat. Már az is nagyon jó, ha például tartani tudod a 10-15 másodperces ciklusokat. Mondjuk 2-4 mp belégzés, majd 5-10 mp kilégzés úgy, hogy az utolsó pár mp kilégzés (már orron csak úgy magától) megfeszített és remegtetett izmokkal menjen. Az izmok nagyon fontosak és nemcsak arra szolgálnak, hogy elvigyenek ide oda, meg kezekkel hadonásszunk erre arra. Azok hormonokat, meg sok minden mást is termelnek és ha nem fecséreli el az ember ezt az energiát arra, hogy fut, meg súlyokat emel stb – akkor talán sokkal nagyobb haszna lesz ennek a szervezetben.

  “viszont az izomremegtetes az nagyon jol megy es roppant elvezem!!!”

  na ez nagyszerű, én is megkedveltem az évek során, mert ki tud húzni szinte minden gebaszból. Most azon vagyok, hogy minden remegjen, s ne csak a szomszédos izmoktól – hanem mindegyik tegye bele magáét a közösbe.

  “Koszonom a sok hasznos tanacsot!”

  OK szívesen, csak írom, hogy én hogy csinálom és hogy mire megyek vele.

 54. Kísérletezem ghepard professzor úr kifújás után erőlködős módszerével és nagyon jó. Szerintem tovább is fejlesztettem.

  Egyrészt ő vonaton szokta gyakorolni én meg villamoson, de ez szerintem nem annyira lényeges. Gurul mindkettő és zörög is.

  Kifújom ajakfékkel a levegőt, nem erőltetve, de azért elég sokat, aztán megfeszítem az izmaimat – egymáshoz vagy a combomhoz szorítom a kezeimet, a földhöz a talpamat, has- és hátizmok is feszülnek… nem muszáj mindegyiket, lehet mondjuk úgy is, hogy csak a kezek nyomják vagy szorítják egymást.

  Egy idő után jólesik kiengedni a maradék levegőt. Eddig kábé az, amit ghepard írt, mínusz rezegtetés, mert az még nekem nem megy. Aztán elkezd légszomj fellépni, és itt jön az én találmányom: belecsavartam a légzőgyakorlatos posztban “szakaszos tüdőtakarítás” címmel megírt felfedezésemet. Aminek a lényege, hogy nagyon kicsi levegő visszaszippantása megszünteti a légszomjat és lehet folytatni a kifújást.

  A végén nagyon jólesik egy mély belégzés és egyáltalán, kellemes közérzetet csinál. Ha a mély törzsizmokat is megfeszítjük, akkor még jól fel is melegít, ahogy ghepard is írta.

 55. válasz Nemes Mihály 2019-11-15 – 1:30 DU.
  “Kísérletezem ghepard professzor úr kifújás után erőlködős módszerével és nagyon jó. Szerintem tovább is fejlesztettem.”

  Mondtam, hogy nem vagyok tanító, csak mondom (írom), hogy mit és hogyan csinálok, ha már egyszer kiagyaltam. Szerintem is nagyon jó, mondhatnám, hogy a csúcs. Ezzel mindent ki lehet hozni. Még az agya is jobban forog (majdnem szó serint) az embernek. Nagyon ügyes vagy, hogy a kilégzés vége felé egy kicsit szippantasz és aztán nagyobbat kiengedsz. Én inkább ezt a belégzés csúcsa előtt szokom megtenni, így brutálisan megtömhetem a tüdőm meg az ereimet – amolyan püfékeléses belégzés a végén. Én a kilégzés vége felé se szippantok (persze így meg lehet jóval hosszabbítani úgymond a kilégzést – de az már nem sima kilégzés). A megfeszített izmok nem is engedik, hogy valamit beszippantson az ember – csak úgy a lehető legjobban remegtetem az orromat is (meg mindent körülötte is), ami miatt simán megy ki lassan a levegő is és nincs légszomj.

  “Egyrészt ő vonaton szokta gyakorolni én meg villamoson, de ez szerintem nem annyira lényeges. Gurul mindkettő és zörög is.”

  Vonaton csak egy részt, igaz oda vissza kb 2 órát ülök a vonatban. Többet az ágyban fekve TV nézés közben, meg sokszor éjjel is, ha felkelek ledobok egy teljes órát is. Mondom ezek a gyakrolatok a csúcs azt hiszem – ki akarom rendesen vesézni. No meg kint menet közben is be bedobok ilyeneket, bicajozás közben is. Tegnap például 6 órát voltam kint, esett az eső is, nagyon tetszett.

  “Kifújom ajakfékkel a levegőt, nem erőltetve, de azért elég sokat, aztán megfeszítem az izmaimat – egymáshoz vagy a combomhoz szorítom a kezeimet, a földhöz a talpamat, has- és hátizmok is feszülnek… nem muszáj mindegyiket, lehet mondjuk úgy is, hogy csak a kezek nyomják vagy szorítják egymást.”

  Nagyszerű Misi, jól csinálod, igyekszel – ezzel valamit elérhetsz, ha folytatod. S talán majd az összes izmodat is fogod tudni remegtetni. Ha ez meglesz, akkor mozdulni se lehet, csak remegni – de ez egész kincs lesz. Két szó egyesül – az egészség és az egység. Az egész tested egyet fog csinálni – tehát bevet mindent, hogy jobb legyen neki. Akkor hatásosabb, ha a kezek a testen vannak és össze is vannak kulcsolva, a lábak szintén egymáson kulcsolva (a két kisujj érinti egymást) – így egyként tud remegni az egész test.

  “Egy idő után jólesik kiengedni a maradék levegőt. Eddig kábé az, amit ghepard írt, mínusz rezegtetés, mert az még nekem nem megy. ”

  remélem majd ráérzel – attól szinte elmegy a légszomj, kb olyan, mintha levegőt szívnál magadhoz – érzed, hogy megy beléd az erő a remegő (és persze megfeszített) izmokból még jó ideig.

  “Aztán elkezd légszomj fellépni, és itt jön az én találmányom: belecsavartam a légzőgyakorlatos posztban “szakaszos tüdőtakarítás” címmel megírt felfedezésemet. Aminek a lényege, hogy nagyon kicsi levegő visszaszippantása megszünteti a légszomjat és lehet folytatni a kifújást.”

  Hát perszehogy jobb lesz így is és odébb tolod az igazi légvételt. De az igazi az lesz, ha ráérzel a remegős izmokra – azok borzasztó sok energiával tudnak ellátni levegő nélkül is.

  “A végén nagyon jólesik egy mély belégzés és egyáltalán, kellemes közérzetet csinál. Ha a mély törzsizmokat is megfeszítjük, akkor még jól fel is melegít, ahogy ghepard is írta.”

  Persze, ezért is kattantam rá ennnyire, mert remek közérzeted generál, még a fejed kitisztul – mert erre nagyon oda kell figyelni (minden mást meg elfelejtesz akkor), mert másképp nemigen áll össze.

  Nagy probléma Nálatok, hogy nem jók a légutak se, sok a lerakódás. Az ember szokja fújni az orrát, vagy köhög egy kettőt, vagy tüsszent egyet. Sokat kell ezt csinálni, de úgy se jobb sokkal. Aztán szedi a bogyókat, meg mit tudom én mit csináltok – ami segít egy kicsit ideig óráig, de a problémát nem fogja megoldani. Sokkal jobb a hatás, ha egyszerre próbálja az ember. Tehát mintha egyszerre köhögne és orrot fújna. Na ez nem egyszerű, de ha megy – akkor egész brutális lehet az eredmény. Tehát csukott szájjal egyszerre próbáltam torok meg orrhangot kiadni nagyon erőteljesen (tegnap ezzel sokat próbálkoztam kint az esőben) – úgy, hogy az egyik orrlyukamat befogtam. Hát csak ámultam, hogy mennyi lerakódás jött ki még belőlem is. Durva – olyan érzésem is volt, mintha a füleimen is vihar ment volna át.

  Egészség (egész test) meg egység (eget csinál az egész) – talán nincs jobb, mint a kettő egyszerre.

 56. A COPD világnapja alkalmából megjelent egy
  közlemény. Dr. Mucsi János írta, aki nagyon aktívan érdeklődik a betegek problémái iránt és több fórumon is igyekszik képviselni az érdekeiket. A COPD-s FB csoportban csináltunk egy felmérést arról, hogy ki mit tart a legfontosabbnak. Ezek voltak azok:

  COPD szűrés bevezetése
  Légzésrehabilitáció
  A COPD kezelés módszerei (klinikai és alternatív egyaránt)
  Oxigénellátással kapcsolatos gondok, az oxigénhasználattal kapcsolatos tudnivalók
  Pánik és a COPD, lelki, pszichés támogatás
  Dohányzásról leszokás
  Az orvosok és a gyógytornászok közötti kooperáció
  COPD Betegek Érdekvédelmi Egyesülete megalakítása
  Hozzátartozók támogatása

 57. “Én a kilégzés vége felé se szippantok (persze így meg lehet jóval hosszabbítani úgymond a kilégzést – de az már nem sima kilégzés). A megfeszített izmok nem is engedik, hogy valamit beszippantson az ember”

   
  De, megy az. Akármennyire megfeszítem az összes törzsizmomat, picit tudok azért szippantani. Mint a súlyemelők az óriási súly vállra felvétele után. Egészen kicsi belégzés elég már a légszomj megszüntetéséhez – szerintem az oxigénhiány-jelzőnk elég ‘korán’ bekapcsol, kis oxigénhiánynál; és egész kis belégzés meg is nyugtatja, annak hatására kikapcsol.

  “a szippantást… inkább a belégzés csúcsa előtt szokom megtenni, így brutálisan megtömhetem a tüdőm meg az ereimet – amolyan püfékeléses belégzés a végén”

   
  Kipróbáltam, ez is jó – tényleg jobban fel tudja fújni magát az ember. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.