A MI KIS FÓRUMUNK

Ezentúl csak itt lehet majd hozzászólni – egyrészt így egy helyre gyűlik az összes megjegyzés, másrészt a többi oldal betöltődését sem fogják ezek lassítani.

Tessék, csak tessék, itt lehet csevegni! Kíváncsiak vagyunk egymás történeteire, ötleteire, sikereire, gondjaira; én speciel nagyon-nagyon sokat tanultam az eddigi hozzászólásokból.

A hozzászóláshoz nem kell sehová sem belépni, csatlakozni; meg kell adni egy álnevet, ez kötelező, meg lehet adni email címet is, ez nem kötelező.

Javaslom, hogy aki válaszol egy mondatra, az tegye oda az illető mondatot idézőjelben az irománya elejére, mert a WordPress nem túl ügyesen mutatja, hogy mi mire válasz (vagy én nem túl ügyesen állítottam be valamit). És ugyanezen ok miatt a választ is érdemes új hozzászólásként megtenni, nem a “Válasz” gombot megnyomni. Ha ott van az elején a mondat, amire reagálunk, akkor jól érthető lesz az egész.

Kőváriné Marika kinevezett engem osztályfőnöknek s ezen minőségemben kötelességemnek tartottam, hogy nevet is adjak az osztályomnak. Ez itt kérem az

El Nem Fekvő Osztály

 
Tudom, Erich Kästner tanár úrnak volt egy még jobb ötlete, de tüdőbetegként azt azért túlzásnak tartanám.

A FALIÚJSÁG itt található

2,415 hozzászólás a(z) “A MI KIS FÓRUMUNK” bejegyzéshez

 1. Kedves Marika.Én használom,bár nem minden nap.Ez egy légzőizom erősitő.9 fokozat van rajt 3.ig jutottam, elég fárasztó szivni fujni de állitólag hosszabb használat után erősödik a tűdő.

 2. válasz Nemes Mihály 2019-11-21 – 3:36 DU.
  “De, megy az. Akármennyire megfeszítem az összes törzsizmomat, picit tudok azért szippantani. ”

  De messze nem mindet feszíted – no és azt mondtad, hogy a remegtetés nem megy. Ha rezegnek az izmok (lehetőleg az összes), na akkor más mozgás nem igen megy – olyankor egy kicsit ki kell valamit engedni. Persze erről az ember nem tud.

  “Mint a súlyemelők az óriási súly vállra felvétele után. ”

  De azoknál és akkor sem feszül egyszerre minden izom és nem is remegtetik az összeset – akkor meg se tudnának moccanni.

  “Egészen kicsi belégzés elég már a légszomj megszüntetéséhez”

  ez igaz, meg az úgymond fordítottja is – mikor kicsit kifújsz, hogy aztán még többet beszippanthass, mint ahogy ment is Neked is.

  “szerintem az oxigénhiány-jelzőnk elég ‘korán’ bekapcsol, kis oxigénhiánynál; és egész kis belégzés meg is nyugtatja, annak hatására kikapcsol”

  valahogy így

  “Kipróbáltam, ez is jó – tényleg jobban fel tudja fújni magát az ember. ”

  ügyes vagy, gratula

 3. Sziasztok Mindenki!
  Először is Zsuzsa köszönöm az infót, olvastam ismét a tájékoztatóját, azt irja,hogy 4-5 hét is eltelhet,mikorra igazán érezhetjük jótékony hatását.Igy aztán nem kell türelmetlenkedni, én most 2-esre állitottam,szivom-fújom 30-szor egy alkalommal, s bizony cudar már huszon után,de gyakorlat teszi a mestert,bizzunk benne,hogy nekünk is használni fog.
  Felénk most éles szél van,a nap ugyan süt – nem kell napolaj – de 9 fok van védett helyen a teraszon, ahol tekerek.Még mindig az 5 km-es távnál járok,nehezitettem a tekerentyün és a távot nem emelem,igy ha jó napom van 20-22 perc,ma viszont nem az volt 26 perc kellett.
  Az oxigénnel könnyebben vagyok, ill. tudom,hogy ha baj van itt az oxigén és majd segit.Fürdés után,vagy a terigetés után hamarabb visszatöltöm magam az oxigén által, rövidebb ideig tart az a fránya fulladás.
  Ki hogy érzi magát ezzel a sok fronttal teli napokban? Nagyon csendben van mindenki,remélem ennek a jó közérzet az oka nem pedig a nehéz légzés.
  Rita és a többiek egy-egy sort dobjatok be,legalább tudjuk,hogy nincs gond.Zsoltik hol vagytok.Mihály és Gephard most rezegtet azt látom, Mihálynak meg a másik csoporttal is sok teendője van,de azért rólunk sem feledkezz meg,igazi gyerekeid mi lennénk.
  Vigyázzatok magatokra, szurit kérjetek,mert jön az influenza!
  Kivánok szép napokat,sok levegőt!

 4. Szep napot kivanok mindenkinek !!!!

  Ritaaaaa!!! 3 hete hallgatsz!!!!! Ne csinald!!! Aggodom nagyon erted!!!!Kerlek jelentkezz!!!!

  Legyetek jok es jol…puszika !!!

 5. Sziasztok, bocsánat – ne haragudjatok!
  Élek még, majd jövök hosszabban is, csak kicsit szar időszak van/volt.
  Addig ölelés 🙂

  1. Halla Istennek hogy beszoltal Rita!!!!Komolyan megijedtem!
   Soha ne csinalj ilyent…nagyon sokat gondoltam rad ,nagyon szeretlek es fontos vagy nekem!!!! Kerlek menj es irass ki Fostert( koveteld ki….ha nem megy akkor menj egy maganklinire es kerd ott,kuldopappiral ingyenes….mar irtam+ ha rosszul vagy hivd a mentot es koveteld az oxigent uton- utfelen!!!! Ne hagyd magad!!!!)Koszi hogy jelentkeztel…most leiszom magam oromombe…viccelek :)))
   Kivanok minden jot ,millio puszika!:)

 6. A COPD FB csoportban írta valaki, hogy az oxigénkoncentrátor a lakás levegőjéből nyeri ki az oxigént, ezért gyakrabban kell szellőztetni. Ami persze logikus, csak épp nem biztos, hogy eszébe jut az embernek. 🙂

  Ő úgy vette észre, hogy a gáztűzhelye sárga lánggal égett.

  1. Fantasztikus es nagyon hasznos info…..Mihaly ! Ki hitte volna?!
   Hatarozottan allitom hogy tobbet tanultam tolled mint az orvosoktol!!!!
   Jo hogy ratalaltam a Blogodra….puszika!

 7. Tanulságos kis csevej volt a COPD csoportban.

  “Amikor valami új légzőtornát találok és kezdek el, az első pár nap elég fura.Javul a légzésem, de mintha a baciknak is utat nyitnék vele.Orrfolyás, köhécselés stb. Aztán a negatív dolgok eltűnnek. Más is járt már így? Néha félek új dolgokat kipróbálni pont ezért.”

   

  “Szerintem arról van szó, hogy megmozgatjuk a tüdőt és a környékét, ettől sértődötten megmoccannak a lerakódások is, amiket kiköhögünk meg kifújunk. Olyan, mint amikor tornázni kezd az ember és első alkalmakkor izomláza van. Az sem baj, csak meg lehet ijedni tőle. :)”

   

  “Látod,erre még nem gondoltam. Hogy olyasféle, mint az izomláz. Csak az járt az agyamban,hogy én magam szolgáltatom ki a vacakoló tüdőmet a sok nyavalyásnak.”

   

  “Ez egy nagy kelepce – elkezd az ember valami hasznosat csinálni hosszú lustálkodás után, az első alkalmak nem kellemesek és erre puff, gyorsan abbahagyja.”
 8. válasz Nemes Mihály 2019-11-27 – 3:25 DU.
  “Tanulságos kis csevej volt a COPD csoportban……”

  szerintem nagyjából sok minden mással is így van, nemcsak a légzéssel kapcsolatban. Mikor letettem a szemcsit, csodálkoztak a melóban, hogyan csináltam stb stb. Kb mondtam, hogy mit s hogyan – de mindenki 2 héten belül feladta. Legtovább a kolléganőm (aki velem volt a dolgozószobában) bírta – 3 hónapig. Most januárban lesz 11 éve, hogy nemhordok szemcsit – azelőtt 9 évig hordtam teljesen feleslegesen, csak rontott a látásomon. Ezer emberből 990 feladja 3 héten belül, 5 fél éven belül s 1-3-nak sikerül végigvinni.

 9. Sziasztok Mindenki!
  “Most januárban lesz 11 éve, hogy nem hordok szemcsit – azelőtt 9 évig hordtam teljesen feleslegesen, csak rontott a látásomon.”

  Gephard ezt hogy csináltad? -szemtorna?vitamin?
  Ki hogy van? nálunk esik az eső,nem egészen szeretem párás idő van,valószinű be kell hozni a tekerőmet a teraszról a lakásba,pedig nagyon jó volt kint, csak bármilyen bugyolába vagyok,akkor is érzem a torkomon a lerakodást tekerés után.Sajnos zárt szájjal viszont nem tudok annyit tekerni, na meg jön a füstölési szezon, ami nálunk borzasztó rossz levegőt eredményez.
  Rita,Zsuzsa mit csináltok most,?Évi legalább irogat néha, most már a kinti teendőknek is nagyjából vége,ha valaki bir még kint dolgozni.Berni hol vagy? János mi van a melóhellyel? Zsoltik is eltüntek,olyan sokan voltunk már s most pedig csend honol .Beadattátok már a szurit?
  Irjatok – szegény Mihály belebonyolódott az adatfelvételekbe a másik csoportban,de azért figyeljük mind a két csopit,mert sok a tanulni való.Nekem most a lerakodással van randim egy pár napja,nem igazán szeretne feljönni, inhalálok pedig.
  Kivánok jó egészséget,levegőt frisset!

 10. Sziasztok, megint itt. Bocsánat a hosszú hallgatásért! Hol azért nem írtam, mert azt gondoltam, majd írok, amikor lezárul az a szakasz, amiről beszámolnék, aztán meg azért, mert kardomba dőltem.
  Most meg hosszú leszek, mint a vonatfütty…..

  Jó szar időszak, de remélem, lassacskán sikerül kikecmeregni belőle.
  Azt hiszem, a cukor–történetnél álltam meg. Amikor a vérvételem eredménye alacsony cukrot mutatott. Emiatt a szokásos protekcióval bekerültem egy belgyógyász főorvoshoz, aki mindjárt leszedte rólam a keresztvizet, amiért így elhanyagolom magam, hogy a tüdőm 60%-a odavan, én meg nem járok orvoshoz….meg hogy röntgenen is mikor voltam, mert egy COPD-snek oda is járni kell….na, szóval,adott a dolognak egy alaphangulatot. Védekeztem én, hogy a gépben csak az itteni SZTK-s vizsgálatokat látja, de járok rendszeresen kontrollokra, meg ahova kell – ezen kívül még ahova küldenek. Szóval, ott helyben el kellett intézni egy tüdőröntgent, ami pár nap múlva volt esedékes. (A cukrot ott azonnal ellenőrizték, kiderült, h valszeg laborhiba miatt, mert a cukrom jobb, mint bármikor, bárkié…)
  (Megjegyzem, a lecseszéssel együtt is szimpatikus volt az orvos, mert úgy éreztem, komolyan aggódik a betegért.)
  Átnyargalás a tüdőszűrőre, megcsinálták a felvételt, aztán végre haza. Mondták, h mikor lesz kész, de csak 2 hét múlva sikerült menni – amikor is nagy pofára esés, mert nem adták ki a leletet, ugyanis mint mondták, találtak valamit, meg kell ismételni a felvételt.
  Volt 5 napom, amikor az összes végrendelet sablont letöltöttem a netről, meg félóránként bőgtem egy strófát, mert alapból is állandóan szarik valamit a kutya, ez csak pont volt az i-re. Közben az ízületeim is folyamatosan fájnak, lépni alig tudok, leguggolni sem, ha igen, akkor felállni csak feltolva magam…és ezt az állapotot rohadt nehezen viselem. Közben az ég tudja mitől, de a bordám is kegyetlenül fájt, a gyógyszippantásaimat alig bírtam kivitelezni, a köhögést, ami állandó – el lehet képzelni… így aztán se menés, se levegő….olyan válogatott káromkodásokat kreáltam, hogy egy vérbeli kocsis elsüllyedt volna szégyenében.

  Rohadt nehezen teltek a napok, aztán mehettem az eredményért. Na, ki cserélt volna velem? 😉
  Az a főorvosnő volt, akihez akkor kerültem volna, amikor az első orvos nyugdíjba ment, de egyedül volt, féléves várakozási idő volt hozzá, nekem meg kellett a gyógyszer. Most hozzá jutottam be – gyerekek, mintha a mennyországba kerültem volna! Mindenek előtt arról nyugtatott, hogy semmi baj – amit láttak, az egy első borda által vetett árnyék, és lesz még ilyen, meg olyan is, amikor nem vet árnyékot. Kikérdezett mindenről, meghallgatott mindent, lehetőségekről beszéltünk…és abban maradtunk, hogy amikor meglesz a kardiológia eredménye febr. elején, márc. elejére kaptam időpontot – akkor részletesen megbeszélünk mindent…akár gyógyszerváltást, rehabilitációs lehetőséget, a továbbiakat. A szapora pulzusra kapott gyógyszeremet is megbeszéltük, hogy egy fél-negyed db hasznos lehet, hiszen teszek-veszek egész nap. A fújókásaim egyelőre maradnak….ja, és a 30% most a bordafájós fújással is 37% lett. És higgyetek nekem, a másként fújatás is számít, és ilyen sokat…ahol 30-at fújtam, ott némi ücsörgés után beültem a gép mellé, számba a cső, orromra nem tettek csipeszt, és fújjak…hát, mivel ücsörgés közben nem vesz az ember túl nagy levegőt, nyilván ott sem, így hát azt fújtam..ami annyi lett. Viszonylag nagy légvétel után…..Utána, a 2. fújást ugyanígy, de pár perc múlva.
  Itt a csipeszt az orromra biggyesztették, normálisan kellett a CSŐVEL a számban lélegezni, és szóltak, amikor nagy levegőt be, aztán ki kellett fújni, és rögtön egy új levegőt be, majd megint ki kellett fújni. A bordám miatt nem kínoztak többel. Most csak azt nem tudom, melyik a hitelesebb adat. :DDDDDD
  Mindegy, nem volt baj, márc. elején tovább…
  A tegnapot a reumatológián….minden porcikámról van fotó, de hétfőn visszamenés, mert nem jutottam be – ill. az egyik eredmény nem készült el. csak hétfőn lesz. A csontsűrűség vizsgálat eredménye megvan – a gerincem tropa, a sűrűség inkább ritkaság….5 cm-t mentem össze az évek folyamán.
  Nagyon remélem, ezután lesz egy kis nyugi , mert már jobban tájékozódom az SZTK-ban, mint itthon.
  Volt időm a várakozásokkor kiagyalni, hogy :
  1. elmész beutalót kérni
  2. időpontért kuncsorogsz
  3. bemész a vizsgálatra
  4. visszamész az eredményért
  5. talán bejutsz vele az orvoshoz és megbeszélhetitek a továbbiakat
  6. lehet, h egy ülésben nem sikerült. v rövidtávú kontroll….na, jó itt betegnek lenni.
  Egyelőre itt tartok, néha megpróbáltam sétálni, de mint a lajhár…és fájtam tokától-bokáig.
  A köhögés q**a sok, az úgy elviszi a levegőt, hogy ha a mosdónál kap el, a leütős csapot nem tudom elzárni.
  A múltkor olvastam, h valami felmérést végeztetek…nekem az jutott eszembe, hogy nem érzem megoldottnak azt sem, hogy ha menet közben kérdés merül fel – akár gyógyszerváltás kapcsán, akár egy ismeretlen történés, bármi – akkor azt a féléves-éves kontrollon lenne lehetőség megkérdezni – addigra meg okafogyottá vált. Az orvosok leterheltek (nem hiszitek el, ahol voltam, az orvosok nagy része 55-60+-os), apró „hülyeségekkel” nem hívogatjuk őket…akkor honnan tudjuk meg a választ? Mert minden a betegtársakkal sem történt még meg, ők sem tudnak mindent (bár, sokkal többet tanultunk egymástól, ez tény).
  Na, abbafejezem, mert kicsurog a blog lapjairól.
  Évi, puszillak – ne aggódj, vagyok, de a rosszkedvemet nem hoztam volna rátok. 🙂
  Várom a többiek bejelentkezését én is….addig ölelés 🙂

  1. Hu…ez jo hosszu volt :))))))) Orvendek hogy megvagy es aranylag jolvagy!!!
   Szeretettel koszontok mindenkit….Rita puszi….miert nem kerted a Fosztert?!
   Epp olyan mint a Ventolin csak: lila+nem kell felrazni+meregdraga(1drb. kb 10 ventolin ara osszesen)De azonnal hat,kitagitja a horgoket pillanatok alatt es szinte ujja szuletsz!( azota a Vento eltorpul mellette olyan gyengenek tunik!!!Rita lehet hogy habzsoltam az irast es nem ertettem jol mennyi a Fev 1….mikor tesznek oxigenre ?
   Ugyes vagy hogy eljartad az orvosokat…en csak egyszer megyek a tudore 1 evben….masmindennel rendbe vagyok,csak ez a sunyi-horror nyaggat! Utalommmmm,szivbol !!!
   Rita irod ha legugolsz nem tudsz felegyenesedni…..szerimtem ez termeszetes ( jon a korral+ a hires horror miatt tunik el az izom) Ez van,csak nehez megszokni egy aktiv elet utan:(((Koszonom hogy irtal es kivanok oszinte szivbol sok-sok jot es egeszseget!

   Marika …ugyes vagy nagyon….oszinten csodallak…..hogy nem unod azt a bicajt?
   Nekem is itt a szobaba de most mar csak 2-3 szor egy heten pattanok ra….roppant meguntam !!! Beadattatok a szurit…kerded?! Hat hogy oszinte legyek en eletemben nem kertem gripa elleni oltast!!!!…
   Inkabb nem koricalok emberek kozott+ hozzam se johetnek gripesen( egyszeruen osztol-tavaszig nallam”stilusvaltas” + Gyurom a Lenkei Multivitint es az erdo-mezo ajandek tejait jo sok citrommal+ minden agybabujas elott forro sos labfurdo es azonnal bebujok az agyba!!!

   Jo nektek, a Facen is tudtok informalodni….en nem leledzem ott,valamert nem vonz a F !!!!:)

   Koszontom a jelenkezoket es puszika mindenkinek….a Hianyzok jentkezzenek mar!!!! Epp ideje!!!!
   Pusz es legyen szep napotok,sok-sok oxigent!!!

 11. válasz Kőváriné Marika 2019-11-28 – 8:53 DE.

  ““Most januárban lesz 11 éve, hogy nem hordok szemcsit – azelőtt 9 évig hordtam teljesen feleslegesen, csak rontott a látásomon.”

  Gephard ezt hogy csináltad? -szemtorna?vitamin?”

  Semmi vitamin, szemtorna volt, de olyan saját. Misi feltette ide is az írásomat, abban van mindenről írva – a szemekről van a legtöbb, 5 oldal. Ezt 2010 májusában írtam, kb 2012 májusáig még nyomtam a szemmel való törődést, mindent kiveséztem. Aztán elkezdtem gerelyezni, meg a légzésemet még magasabb szintre hozni – onnatól elvannak maguktól is.

  Itt a link oda, hogy ne kelljen keresned
  http://szuszogoblog.hu/wp-content/uploads/2018/12/rezgesek.pdf

  de sokkal többet írtam erről is az INDEX FORUM-ba, több szemmel kapcsolatos topikba is…..

 12. bolond lány 2019-11-28 – 10:25 DE.
  “Sziasztok, megint itt. Bocsánat a hosszú hallgatásért! Hol azért nem írtam, mert azt gondoltam, majd írok, amikor lezárul az a szakasz, amiről beszámolnék, aztán meg azért, mert kardomba dőltem……”

  Nagyon remélem, hogy lesznek még jobb napjaid is. Azt hiszem, én nem tudnám megcsinálni ezeket a köröket az orvosokkal, a beleim is kitaposom, hogy jól érezzem magam és ne kelljen köröznöm – bár az ember sose tudja, bármi lehet. A legjobbakat.

 13. Jelzem halkan köhécselve, hogy ma van a COPD világnap és ebből az alkalomból, plusz abból, hogy Várdi doktornő meghívott, meghallgattam a MOM kultúrházban a kórust, sőt, tegnap a Korányiban még az utolsó próbájukat is.

  Nagyon szépen daloltak és ha az újságban olvasom, hogy egy hét alatt rakták össze ezt a műsort, akkor körberöhögöm az újságírót.

  PEDIG TÉNYLEG.

  Az eszem megáll.

 14. Kedves Fórumozok és Mihály!

  Tanácsot szeretnék kérni, hogy a családtagok mit tehetnek COPD-és hozzátartozójukkal? Édesanyámat diagnosztizálták ezzel a betegséggel, hosszadalmas folyamat után. Most ott tartunk, hogy el is fogadta és nem is az állapotát. Sokszor lehangolt, nincs kedve kimenni, kedvetlen és kicsit morgós. Van neki már sópipája, légzőgyakorlata, stb, Nagyon bezárkozott és nehezen vehető rá a mindennapi gyakorlással. Hogyan motiválható? Arra gondoltam, hogy sorstársakkal beszélne, találkozna, az talán lelkileg kimozdítaná ebből az állapotból. Mi a legjobb módszer, gyakorlatilag fél éve nem ment ki a lakásból.

 15. “Tanácsot szeretnék kérni, hogy a családtagok mit tehetnek COPD-és hozzátartozójukkal? … arra gondoltam, hogy sorstársakkal beszélne, találkozna, az talán lelkileg kimozdítaná ebből az állapotból. Mi a legjobb módszer, gyakorlatilag fél éve nem ment ki a lakásból.”

   
  Hú, de nehéz kérdés. Egy találkozó biztosan nem rossz ötlet – és jó lenne, ha mindenki bedobna további ötleteket. És szívesen feltenném a kérdést a COPD Facebook csoportban is, ha nincs ellenedre.

 16. válasz Vilner Annamária 2019-12-02 – 1:52 DU.
  “Tanácsot szeretnék kérni, hogy a családtagok mit tehetnek COPD-és hozzátartozójukkal? Édesanyámat diagnosztizálták ezzel a betegséggel, hosszadalmas folyamat után. Most ott tartunk, hogy el is fogadta és nem is az állapotát.”

  Hát ez sose könnyű. Az én feleségemet nem diagnosztizálták ilyesmivel, mert nem is akar ezzel orvoshoz fordulni – de már 4 éve gyakorlatilag el sem hagyta a lakást. Óriási gond volt Neki feljönni a második emeletre, alig kap levegőt, persze cigizik elég sokat (kb 1 doboz naponta, persze nem bent, met nem bírja a cigifüstöt). Most azt hiszem már egyedül fel se tudna jönni, azt mondja azért nem is megy sehova. Próbáltam már rászedni erre arra, de nem nagyon akar valamit tenni, hogy jobb legyen Neki. Most aránylag elég jól elvan, itt ott próbálok tenni olyan elejtett megjegyzéseket. Mikor nagyon rosszul van, akkor azért megkérdezi, hogy most mit csináljon. Hát szerintem valahogy úgy van, hogyha az ember nem akar ezt vagy azt csinálni, akkor nem sokat lehet tenni.

 17. Talán nincsenek véletlenek. Januárban volt a súlyos csuklós sérülésem (gyakorlatilag teljesen lebénult alatta minden), július végén meg a bal vállam szenvedett el egy súlyos sérülést. Mindkettőt kb 5 hét alatt 100%-ra rendbe hoztam egy különleges technikával. S akkor (szeptember elején) ugrott be a gondolat, hogy mi lesz, ha ezt folytatom, s nemcsak akkor csinálom nagyban, ha sérülést szenvedek. Írtam, hogy az kikrály, gyakorlatilag mindent feljavít a testben. Most meg felkeresett egy srác (40 éves, a fiam lehetne – a fiam 44 éves) a világ másik végéről (de magyar és most a Himalájában él a feleségével). Itt a blogon találta meg (máshol nincs is) a Légzés ereje és hatalma című rövidke írásonat. Nemrég kezdett el nagyon légzőgyakorlatozni és azt írta, hogy fel szeretne menni a légzésszünettel (légzéskontrollal) 180 másodpercre. Már valami 25-30 mailt váltottunk, nagyon igyekszik a srác – és egy kicsit megkért, hogy nézzem meg mennyi az enyém. Ezt utoljára 2015-ben néztem, mikor írtam azt a rövidke írást – nem nagyon tetszik nekem ez a féle mérés. Akkor még kb 150 lépést tudtam megtenni egyetlen belégzéssel (a kontollom pedig olyan 90-120 mp között ingadozott, de csak a cikkecske írásakor olyan félvállon mértem meg egyszer, most a csúcsom 222 lépés és rendesebben megnéztem. De álmomban se gondoltam volna, hogy arra leszek képes, ami az alábbi sorokban van. Az a utóbbi 3-4 hónap azt hiszem drasztikusan feltolta a kontrollszünet. Tehát lélegzik az ember, majd utoljára kifújja a levegőt és kezdi mérni, hogy meddig bírja úgy, hogy utána folytathatja normálisan a légzést.

  Megnéztem a kontrollomat (bár nem sok kedvem volt hozzá), egy kicsit fejbevágott, le vagyok nyűgözve. A számok magukért beszélnek. Pénteken a vonatról leszállva kihagytam a lépésmérést, mert felkeléskor már volt egy mérés. Ha az ember jól csinálja, akkor mindig harmadikra lesz a legjobb eredmény. Negyedikre még egy kicsit emelkedhet, amint látni is az első szombat reggeli soron.

  P 3:30 88 ??? ??? ???
  ———————————–
  Sz 4:30 86 100 123 127
  Sz 5:40 101 122 150 ???
  ———————————–
  V 4:30 97 134 151 ???
  V 5:40 125 183 ??? ???
  V 6:50 145 ??? ??? ???
  ————————————-

  Az egyes sorokban kb 6-7 percenként követték egymást a kisérletek, minden kisérlet végén nyomatéknak, hogy semmi légszomj nem volt – csináltam 2 ciklust egymásután, 3-4 mp sima belégzés és 12-17 mp kilégzés. Valóban a kb 120 mp átlépésekor gyakorlatilag magától jelentkezik a fényjelenség. Ezt nagyon jól ismerem, én megcsinálom 3-4 mp-n belül is, mert be tudom annyira remegtetni, hogy ez látható lesz. De 120 felett szinte magától jött, csukott szemű nagyon enyhe egyszeri pislantásra hatalmassá fejlődött a fényáradat. Másnap ez már 150 felett jelentkezett, s 1 óra múlva 180 felett. Volt még más is. A három perc feletti volt a legkönnyebben elérhető. Jó kérdés az is, hogy mi van a kérdőjelek mögött? Most a hideg is ráz attól a gondolattól, hogy talán képes lennék 4 perces kontrollra is…… No meg attól is kiráz a hideg, hogy mikor utoljára mértem a levegővisszatartást (vagy 7-9 éve), tehát mikor a lehető legtöbbre szívjuk be a levegőt és úgy próbálunk kitartani, 4 perc 20 másodperc volt. Most kb 3 és fél percet tudok úgy, hogy előtte kifújom a levegőt – nos ez azért egy kicsit fejbevágott. 67 és fél évesen és 104 kilósan ez nem rossz.

 18. Megkerültem 🙂 Üdv Mindenkinek!
  Olvastalak Benneteket, de nem volt kedvem írni. Illetve nem is a kedvemmel volt baj, azért nem írtam, mert kizárólag panaszkodni tudtam volna. Azt meg már szégyellem. Most sem jobb a helyzet, de nem akarom, hogy azt higgyétek, hűtlen lettem a Szuszogóhoz. Az állapotom nem javult, hanem romlott ez alatt a 2 hónap alatt. Ugyan még nem voltam kontrollon, de érzem. A legkisebb mozgásra kezd elfogyni a levegő. Kivéve, ha ülök. Úgy tudok még tornázni is fulladás nélkül. De ha elindulok, akkor muszáj szájfékkel lélegeznem, hogy ne fuldokoljak. Most novemberben kellett volna kontrollra mennem, de volt egy kis kezdődő nyavalyám, ami miatt úgy gondoltam, hogy elhalasztom. Szerencsére nem lett belőle semmi komoly, de a december már nagyon zűrös, ezért átütemeztem januárra. Egyébként is gondolkodom, hogy orvost váltok. Egy “szaktekintélyhez” járok (nem kis pénzért), de valahogy úgy érzem, hogy neki ez túlságosan “sima” ügy. Mintha nem igazán érdekelné… Majd meglátom még.

  Marika drága! Fantasztikusan ügyes vagy. Milyen az oxigén hatása. Minden jobb? Azzal alszol? Nem zavaró?

  Rita érzem a “hangodon”, hogy legalább annyira el vagy anyátlanodva, mint én. Nekem sem jó semmi, mindenemmel van valami bajom… Ezt hívják depinek. Pedig én nem vagyok olyan alkat. Te legalább mész, én most azt sem. Próbáljuk meg összekapni magunkat!

  Ghepard! Most az utolsó írásaidból megértettem a módszeredet. Kicsit ki is próbáltam. Egy ilyen kriplinek, mint én, a leírt számok elérhetetlennek tűnnek. De ha jól látom Éva is kisebb értékekkel kezdett. Eldöntöttem, hogy megpróbálkozom ezzel, hiszen Te csak fantasztikus eredményekről írsz. Elképesztő vagy 🙂

  János! Nagyon sajnálom, hogy ebben a helyzetben vagy. Sajnos az önálló albérlet iszonyat drága az egész városban. De esetleg kerestél kiadó szobát? Azok olcsóbbak, és hátha van azon a környéken, vagy valahol, ahonnan könnyen bejutsz a munkahelyre.

  Kedves Éva! Neked is gratulálok! Nagyon irigylem, hogy ennyire mozgékony vagy. Csak így tovább!!!

  Örülök, hogy Zsuzsa jobban van. De az ablakpucolás szerintem túlzás volt 🙂 Jól értettem, hogy alacsony volt a vérnyomásod? Adhattál volna belőle, mert nekem meg magas volt, alig tudta a házidoki lenyomni 🙂 Vagy inkább talán nekem kellett volna adnom…

  Remélem nem hagytam ki senkit az osztályból. Sok levegőt mindenkinek!!!

 19. válasz Michelberger Ágnes 2019-12-03 – 11:30 DE.
  “Ghepard! Most az utolsó írásaidból megértettem a módszeredet. Kicsit ki is próbáltam. ”

  Nagyszerű, ha ráérzel segíthet a maga részével. Gyakorlatilag minden feljavul a többletvér miatt – onnan indul ki a gépezet.

  “Egy ilyen kriplinek, mint én, a leírt számok elérhetetlennek tűnnek. De ha jól látom Éva is kisebb értékekkel kezdett.”

  Hát persze, nektek biztos sokkal alacsonyabb értékek jönnek ki majd, de emelkedhetnek, ha gyakorolja az ember – de csak olyan lazán, nem kell semmit erőltetni, a háttérben erősödik minden. Az a srác rengeteget gyakorol, két nap múlva azt írta, hogy érzi – menni fog a javulás. Meg meglátom, mire megy. Én rengeteget hangoskodtam, énekeltem magamnak, ilyan olyan hangokkal próbálkoztam – de ez így egyszerre egész más erő. A kis hangszálak messze nem tudnak ennyit hozzátenni. A maguk részét adják, de meg se közelítik ezt a hatást.

  “Eldöntöttem, hogy megpróbálkozom ezzel, hiszen Te csak fantasztikus eredményekről írsz. Elképesztő vagy”

  A rosszról is beszámoltam, azokkal is meg kell küzdeni. Az idén 2 súlyos sérülés is bepottyant, de a második mintha megvilágított valamit az agyamban. Engem is fejbevágott az a 3 perc, azért az nagyon sok. Az emberek többsége a 40 másodpercet se tudja elérni – de gyakorlással simán menne.

 20. Berni írta nekem:

  “Végül vettem két profi bringásmaszkot –
  Azóta vígan dobálom benne a poros bálákat, meg kaptatok le-fel a domboldalon, talicskástul is meg anélkül is, csak a szokásos, terhelésre jelentkező vacakok, de amúgy semmi, pedig tavaly ilyenkor már szenvedtem a hideg levegőtől.”

   
  Azt ígérte, megírja ide is, de mivel nem vagyok ló, nem foglalkozik velem meg a kis blogommal…

 21. “…azért nem írtam, mert kizárólag panaszkodni tudtam volna. Azt meg már szégyellem…”

  Ez fasza jó kis kifogás, magamra is húzom.
  Az úgy volt, hogy a soknapos esőknek köszönhetően beázott a két, kinti bálakazlam, ezek ugyan alaposan le vannak takarva mindenféle ponyvákkal, de hát a víz utat tör magának mindenhol, így muszáj voltam kiválogatni a még menthető darabokat. A párás levegő is jól megcingált, a doktor annyi gyógyszert meg inhalálást ír elő, hogy gyakorlatilag napi másfél-két órát fordítottam a hihetetlen mennyiségű váladék kisöprésére, s persze rettentően utáltam magam. A doktor még nem tudott a bálákról, de megjegyeztem, nehéz, amikor a elkerülhetetlen azokkal a tényezőkkel találkozni, amik visszavetnek, s a bálák még csak ezután jöttek.

  A szomszédomtól kaptam kölcsön két, ipari védőmaszkot, miután az első két-három szortírozás eléggé megviselt, abban negyedórát-félórát jól elvoltam, aztán már nem kaptam levegőt – ekkor jöttem rá, hogy ki lehet nyitni elöl a szűrőnél, hogy több jöjjön be 🙂 A hideg beálltával kevésnek bizonyult, az első kemény, hajnali, reggeli mínuszokkal megjött a száraz köhögés meg a sípolás, nem lehetett tovább halasztani a drága, profi bringásmaszk megvételét. Már régóta kacérkodtam ilyesmivel, próbáltam a csősálat, de ha nagyon hideg van, azt is hamar nyirkosra köhögöm, mondjuk kevésbé néznek meg benne, mint mostanság a maszkban. Van azért pár belőle talonban, ha kevésbé kemény az időjárás vagy a feladat.

  Szóval, vettem egy tizenegynéhány-ezer forintos hiperszuper, szűrős bringásmaszkot (pirosat, munkába, s mellé még egy feketét is a faluban mászkáláshoz az emelkedőkön), meg két adag szűrőt. Hát, nem véletlen ilyen drága, egy ilyen árából akár három, egyszerűbb darabot is meg lehet venni, azokat is nézegettem, de kicsit szkeptikus voltam a Kínából csomagküldő’ cégekkel. Azok között is volt, ami szűrősnek mondta magát.

  Furcsa eleinte, hogy valami rásimul az arcodra, s ha nagyon zihálok vagy kapkodom benne a levegőt, hamar bepárásodik, átnedvesedik a belseje, ez az ami talán az egyetlen hátránya. Ne mondjátok, hogy ne kapkodjam, sajnos sok olyan teendőm van, ami erre késztet… A hideg és a por nem bánt, sőt, a bálákból felszálló ‘füst’ sem – vastag, szürke port képzeljetek el, ilyen, ha a belseje penészes… Azért, ha nagyon nem tudom eldönteni, maradjon-e (van amelyik menthető, látszólag épnek, etethetőnek látszik) beleszagolok és köhögök tőle, nem kapják meg még áztatva sem).

  Van belőle több méret és többféle szűrő, ki lehet belőle venni mind a hármat, s magát a maszkot ki lehet mosni. Akit irritál a hideg vagy szennyezett, poros levegőben kell dolgozni, érdemes beruházni, bár az ára miatt én sokáig szívtam a fogamat…

  Mostanra aztán – mondhatni – teljesen rendbe is jöttem, igaz, most több időm van magamra figyelni, visszakaptam a Fostert, először combos adagban, most már a régiben, inhalálás, bogyók, a szokásos reggeli krákogás meg a napközbeni száraz köhögés már nem zavar.

  Hogy munkában hogy fogom megoldani ezt a napi többszöri inhalálást – mert közben lett egy félállásom s néha van benne 12 és 24 órás ügyelet, azt nem tudom, ezeket a kompresszoros dögöket nem nagyon van kedvem magammal cipelni…

  Hát ennyi…

 22. válasz Berni 2019-12-04 – 10:16 DU.
  “………. A hideg beálltával kevésnek bizonyult, az első kemény, hajnali, reggeli mínuszokkal megjött a száraz köhögés meg a sípolás, nem lehetett tovább halasztani a drága, profi bringásmaszk megvételét…..”

  Na végre, hogy így állsz hozzá. Az a környezet, ahol és amit csinálsz, rendesen megnehezíti a légutak meg a tüdőd dolgát – ezt már régebben meg is említettem. Én is írtam, mikor abban a csupa penésszagú erdőben gombásztam a fiammal – nálam is bepurcantak a légutak, pedig én annyit edzem a légzést, amennyi csak lehetséges. Egyébként az a srác is (aki nemrég felkeresett) légzőmaszkban edz a jobb teljesítmény érdekében. Neki ilyesmi van, ami ebben a cikkben van említve:

  https://elethosszig.hu/az-edzomaszk-hasznalata-bovebben/

  Én maszk nélkül próbálok elérni nagyon magas széndioxid szintet, meg se fordul a fejemben, hogy maszkkal fokozzam.

 23. Sziasztok Mindenki!
  Legelőször Ágikám Neked irok, nem vagyok én sem toppon ám,egyik nap fennt,másik nap lent, azért a megszokott és szinte hiányzó légzőgyakorlat,tekerés,kisebb takaritgatás,fürdés az hozzátartozik a mindennaphoz és annyi megyeget nehezen.Oxigén sokat segit,de ma sem voltam csak még egyszer 20 percig rajta, tegnap kétszer használtam.Esti fekvés előtt használom,mert hiába csücsben vagyok a tv előtt 95-körül vagyok és rátöltök még egy kupicával.
  Nekem most elég sok nyügöm volt,mert a korházban megemelték a Nebilet gyogyimat,hogy a pulzusom a terhelésnél és utána se menjen fel nagyon, na itthon nincs az az intenziv torna – szerintem – nem úgymint a korházban, s most viszont annyira leviszi a pulzusom,hogy 40 körül sattyogot néha, akkor azt a háziorvossal megbeszéltük és visszaállitottuk a megszokottra
  Előtte és közben is a depi gyogyszerem egyik megszünt, a másikat nem lehet kapni, helyette másokat adtak, lényeg,hogy a szervezetem mennyit bir nem hiszem el.
  Most viszont a fulladásokkal is küzdök,ha kint köd van,vagy füst persze a frontokat sem csipem nagyon,amit reggel elhatározok azt igyekszem megcsinálni,hogy legyen sikerélmény – na nem nagyra kell gondolni, fürdőszoba felmosása,konyha felmosása,mosás akkor nyugszom meg ha ezeket délelőtt elvégzem, valahogy olyankor erősebbnek érzem magam,vagy a lendület jobban előjön – nem tudom.
  Mosogatásig valahogy elvagyok,egyszer a fürdés előtt,vagy ha birom akkor a fürdés után egy kis oxigén nasit szippantok, s ezek a jobb napok.
  A rosszakról nem irok,mert azt mindenki ismeri ,most a lerakodás következik majd szinte 3 hetenként előjön ez a nyügöm,pedig inhalálok,folyadékot is nyomom,de nem jön fel semmi. Közben nekifogtam kézimunkázni,mert kikapcsol és talán kevesebbet érzem ramatyul magam.
  Holnap behozzuk a kerékpárt a teraszról,na az még egy büntetés lesz nekem,hogy nem a szabadban tekerek,de már olyan rossz a levegő,hogy nem tanácsos beszippantani.
  Vigyázzatok magatokra, látom Berni is mit küzd példaképünk lehet,Ghepard is csodákra képes.
  Rita hol vagy?János ?Zsoltik? Nem adjuk fel,küzdünk én most egy idegen cikket osztottam meg a facebookon,ott leforditás után nagyon érdekes dolgokra hivták fel a figyelmet, ha gondoljátok olvassátok el, valami tüdőtágitó ketyerét raknak a tüdő nagy erébe,, de ezt Mucsi dr. majd elmondja,ha megkérdezzük.
  Mihály többet adminisztrálsz mint én anno régen az iktatásban száz évvel ezelőtt, annyi uj tag lesz már,hogy kitölti a napod bőven, azért ránk is figyelj,irjál nekünk is, légyszi.
  Hol van Kriszti és a többi leányzó?Mihály neked sem szoktak irni külön?
  Vigyázzunk magunkra, készüljünk az ünnepekre, ha elmulik a köd jön a harmadik nagy ablak pucolása. –
  Kivánok jó levegőt és egészséget,irjatok!

 24. válasz Kőváriné Marika 2019-12-05 – 5:01 DU.
  “Vigyázzatok magatokra, látom Berni is mit küzd példaképünk lehet,Ghepard is csodákra képes.”

  Küzd rendesen Berni, sokszor rossz levegőt szív, ami nagyon nehezíti a dolgát (most már talán a maszk egy kicsit jobbá is teheti a légzését) – én például igyekszem kerülni a rossz levegőt, persze néha nem lehet.

  Nincs abban semmi csoda, amit elértem – csak egy felismerés, hogy másképp csináljam és magam csináljam, gyakoroljam. Az orvoslás azon alapszik, hogy valamivel elmész oda, megnézik, kivizsgálják, mondnak ezt azt, adnak ezt azt, felírnak ezt azt – ja és kezelni próbálják a kérdéses részt. Én gyakorlatilag a kérdéses részt békén hagyom – de a többit bevetem a kérdéses rész megsegítísére. S úgy néz ki, hogy ez működik. Van mondjuk 100 milliárd sejtünk, mondjuk most ez itt a kb 1 millárd szenved – akkor a maradék 99 milliárdnak kutya kötelessége, hogy segítse valahogy azt az 1 milliárdot. S ahogy épül fel, maga az érintett rész egyre nagyobb darabja is beszáll a fennmaradó gyenge rész megsegítísébe. Ha nem így lesz és folyamatosan a gyenge rész lesz piszkálva ezzel azzal – akkor egyre több milliárd sejt fog szenvedni.

  Van a réten 100 ember, egyszercsak jön 3 tökfilkó és elkezd garázdálkodni. Senki se mer megmukkanni. Végül valaki felszólal, jól elintézik. Ha mindig csak egy vagy 2 fog közbelépni, akkor felülkerelednek az egész társaságon. No de ha egyszerre egységesen szembeszállnak a 3 tökfilkóval – akkor semmi esélyük a tökfilkóknak. Vagy az állatvilágban, legel egy 1000 fős gnu csorda, jön egy oroszlán és leteper egyet a többi 999 minden ellenállása nélkül.

  Sejtjeink képesek és nem félnek magukat beáldozni (dolgozni a gyengékért) az egész (test) túlélése érdekében. Ezt csináltam például akkor, mikor teljesen lebénult a jobb kezem csuklótól lefelé. Olyan rossz is volt, hogy nem tudtam a hüvelykujjamat a mutatóujjamhoz érinteni, a többit még csak meg se közelíteni – semmi erő nem volt az ujjaimban. A többi sejtemet bevetettem rendesen, hogy segítsenek ezen. A kezeket összekulcsolva valahogy úgy lélegeztem, mint nemrég taglaltam. A sok rezgés végül újjáépítte (sokkal nagyobb feszültséget generált) a neuronhálózatot azon a részen – és aránylag rövid időn belül (3-5 hét) teljesen rendbejöttek.

 25. Sziasztok!
  Szinte csodálatos ahogy Ghepard levezetted a saját magad gyógymódját ,sikerét,gratulálni lehet hozzá és el kellene tanulnunk a gyógymódod,ami nem egyszerű. Én most a párás levegővel küzdök nagyon nehéz,de ez mindenkinek szerintem, azért kint voltam a teraszon levegőzni,feltörölni elég is volt belőle mára nyilván.
  Légzőgyakorlatot a szobában nyitott ablaknál folytatom inkább,mert összeszorul a levegő útja, s fulladok a fene vigye el. Oxigénen meg nem lehet mindig az ember, erőltetni kellene,hogy dolgozzon a szuszogóm.
  Kivánok további szép napot mindenkinek.

 26. válasz Kőváriné Marika 2019-12-06 – 10:22 de.

  ” Szinte csodálatos ahogy Ghepard levezetted a saját magad gyógymódját ,sikerét,gratulálni lehet hozzá és el kellene tanulnunk a gyógymódod,ami nem egyszerű.”

  Szerintem az elv nagyon egyszerű – egységben az erő. Csak sose mint egységre néznek, hanem csak arra, amivel mész hozzájuk. Hogy milyen fényjelenségről (a rezgések miatt keltkezett magasabb feszültség miatt) beszéltem, azt mindenki megtapasztalhatja pár másodpercen belül is, ha nem fél.

  Kis segítséggel el tudod érni azt hiszem Te is, ha nem félsz. Én millliószor megcsináltam, mikor kezdtem foglalkozni a szemeimmel és letettem 3 nap alatt a szemcsit 2009 elején és most is megcsináltam. Teljes sötétben tedd a két hüvelykujjad a szemeidre úgy, hogy a körmöd legyen az orrcsontodnál és az első perec vége meg a szem másik végénel. Az a rész kb homorú és passzol a szemekre. Na most húzd össze a szemek körüli izmokat mintha össze akarnád nyomni a szemeidet (arcizmok fel, homlok le) és az ujjakkal is egyre erősebben nyomd. Pár mp alatt eláraszt a sárga fény – ha jól csinálod, akkor borzasztó erős. Most engedd el az ujjaidat is és a szemeidet is (de ne nyisd ki) és figyeld percekig, hogy mit látsz. Majd próbálkozz újra és aztán figyelj. Na kb 2-3 hónap után (2009 elején) simán ment kéz nékül is, majd újabb 3-4 hónap után szemösszehúzódás nélkül is. A mai napig megy 2-3 mp-n belül is. Na ezt a fényt észleltem 120 felett, csak úgy magától jött (tehát mintha maguktól beremegtek volna receptorok). Ez meg azt jelenti, hogy az egész testemben magasabb lett a feszültség 120 mp felett csak úgy magától – és ez gyakorlatilag mindent feljavít. Hogy miért sárgás fény dominál a szemeknél, azt már írtam. A látógödörben csak pirosra és zöldre érzékeny receptorok vannak (kékre nincsenek is ott, de máshol igen, de kevesebbek). Nos és a piros meg a zöld keveréke olyan sárgás szín – ezt látjuk, ha nagyon gyors pici mozgást/rezgést tudunk generálni ott is.

  Na most, ha be tudom remegtetni az egész (vagy majdnem) testet egyszerre (ami azért nem olyan egyszerű), akkor mindenhol magasabb feszültség lesz, ami segít áthidalni még a megbénult részeket is. A blokkon majd fokozatosan átjut az agyhullám és beindul a mozgás ott is, ahol eddig nem volt. Kb így volt azt hiszem, teljesen tökéletes, pont olyan mint volt a súlyos sérülés előtt.

 27. Sziasztok, kicsit elhavazva – szívesség dolgokat csinálok.
  Most volt két jó napom, illetve nem volt rossz – így pontosabb.
  Beadattam a védőszurit, bevettem az első csontritkulás elleni izét – remélem, nem hullik ki tőle a maradék hajam….elég sok és sokféle mellékhatást írnak, egyik horrorisztikusabb mint a másik…meglátjuk.
  Marika, Nebivolol , amit szedsz a ketyerédre, hogy ne menjen a pulzusod az egekbe?
  Mindenkinek örülök, akiről végre hallunk valamit, a sikereknek még jobban – jelentkezzenek a hiányzók!
  Ölelés 🙂

  Boldog Miki-napot mindenkinek! <3

  https://dekoraciowebaruhaz.hu/img/34156/DW155335/490×490,r/Szankozo_Mikulas_csillamos_karacsonyi_ablakmatrica.jpg?time=1562952058

 28. Sziasztok!
  Ritám Nebilet amit szedek a ketyerémre. – lassitónak,most kétszer felet egy nap.
  Vigyázzatok magatokra, további szép estét mindenkinek!

 29. Szep napot kivanok Mindenkinek!!!

  En eleg jol vagyok de ha nem lenne a Foszter megdoglenek(2 befujas reggel es jol kitagitja a horgoket kb. 8 orat ..aztan megint 2 fujas)
  Nem ertem miert nem ajaljak nallatok is? Kerjetek!!!
  Mint irtam a Lotusz maganklini irta fel nekem)

  Orvendek hogy Marika es Rita aranylag jol van es jelentkeznek neha!
  Viszont nagyon aggodom az eltuntekert: Krisztikem elvan valahogy,de Jusztina,Zsolt hm:((((

  ATI ott Angliaba kerlek neha szolj be ,nagyon sokat gondolok rad!!!!

  Kivanok mindenkinek kellemes Unnepeket es sok oxigent…legyetek jok es jol…puszika Mindenkinek!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.