A MI KIS FÓRUMUNK

Ezentúl csak itt lehet majd hozzászólni – egyrészt így egy helyre gyűlik az összes megjegyzés, másrészt a többi oldal betöltődését sem fogják ezek lassítani.

Tessék, csak tessék, itt lehet csevegni! Kíváncsiak vagyunk egymás történeteire, ötleteire, sikereire, gondjaira; én speciel nagyon-nagyon sokat tanultam az eddigi hozzászólásokból.

Javaslom, hogy aki válaszol egy mondatra, az tegye oda az illető mondatot idézőjelben az irománya elejére, mert a WordPress nem túl ügyesen mutatja, hogy mi mire válasz (vagy én nem túl ügyesen állítottam be valamit). És ugyanezen ok miatt a választ is érdemes új hozzászólásként megtenni, nem a “Válasz” gombot megnyomni. Ha ott van az elején a mondat, amire reagálunk, akkor jól érthető lesz az egész.

534 hozzászólás a(z) “A MI KIS FÓRUMUNK” bejegyzéshez

 1. Nem tudtok valakit, aki megvenne egy jó kis húzós köhögést első tulajdonostól? Én már ráuntam ma éjjel egy picit és jutányosan adnám.

  Újszerű állapotban lévő hidegrázás ugyanitt átvehető.

 2. 🙁 Gyogyulast kivanok ! Nagyon elszomorodom amikor azt olvasom hogy valaki beteg vagy nem erzi jol magat a borebe :(( Emberbarati szeretettbol atvennem ha tudnam ! Viszont a tanacsom ilyen esetbe: sok-sok kakukkfu tea es C1000 vitamin D 3 al, agynyugalom sok- sok pihenes ! Kriszti vajon mit inteztel,legyszi ird meg ha lesz kedved es idod?! Udvozlok sok szeretettel Mindenkit es a gyengelkedok erosodjenek meg ! Legyetel jok es jol ,szep napot nektek!

 3. Mihály, szívből szorítok neked, hogy mielőbb jól legyél!!!!!
  Ez a rohadt tél mindenkit kikészít!

  Többiek, hogy vagytok?
  Nekem sajnos hétfőn orvosi rendelőbe kell mennem, az új háziorvosommal megismerkedni meg muszáj receptet feliratni vele. Az asszisztensnője mondta, mikorra menjek, amikor kevesen vannak, mert mondtam neki, hogy COPD-m van
  . Remélem minden oké lesz, kaptam influenza oltást novemberben!
  Legyen már TAVASZ!

  Hajnival mi lehet, megunta a csesztetést a cigi leszokással? Remélem jól van.

 4. Mihály, gyógyulj meg! Most! 🙂
  Köszi, krehácsolásban én is jó vagyok, így át nem venném – de szabadulj meg tőle más módon! Ne gyakorold túl sokáig, nem fogsz vele fellépni- ergo fejezd abba…
  Küldök némi rá(d)olvasást, a mindenféle gyógybogyó mellé, hátha 6ásosabbak lesznek. 🙂

  Mindenki vigyázzon magára, kutya hideg lesz mostanában!

  Ölelés nektek 🙂

 5. Köszönöm a jókívánságokat, közben a köhögésem nagyon meggyengült, nem tudom, mi baja lehet szegénynek, talán megfázott valahol.

  Közben olvastam egy érdekeset: a téli olimpián egyes sífutók lég-előmelegítővel a szájukban futottak. Ebből azt vezettem le egyrészt, hogy lám-lám a tüdőbe jutó hideg levegő nagyon hűt és érdemes ezellen védekezni, másrészt hogy nagy fizikai terhelésnél igenis muszáj szájon át is lélegezni.

  Az orron át légzés tényleg a legjobb, de van egy adott terhelés-szint, ami fölött nem megy, illetve nem érdemes erőltetni.

  Mondtam már, hogy utálom a dogmákat?

 6. Sziasztok!!!kellemes hétvégét!!!
  Éva köszönöm h.aggodsz értem is!!nagyon aranyos vagy!!!
  Voltam házi orvosnál.meghallgatott,annyit mondott gyenge a légzés!írt antibiotikumot.es kérdeztem ne lehet h.uj gyógyszertol van?azt mondta nem!nagyon köhögök.van h.nehezzen tudom abba hagyni csak.elmegy a hangom.faj a fejem.ma nagyon erős fejfájással keltem!megmozdítani féltem a fejem.es ahogy észre vettem a nyakam alatt beragadt mindig nagyobb a Tokam😁.a szemeim is mert érzem.nem tudom de valami nem stimmel.faj a hátam.sokszor veszik elől is.neha zsibbad a kezem.konnyeznek a szemeim.nem tudom mi ez!!!de remélem lassan elmúlik már!!Mihálynak jobbulast!!!!😃és mindenkinek aki közben beteg lett!!de remélem senki!!😃igazat megvallva.nagyon unom már!sírni tudnék a sok köhögés től már!!idegesített ha valakihez beszélek elmegy a hangom közbe!a napokban nagyon elment a kedvem!!!!neki kell kezdenem a főzéshez a takarítashoz!!tegnap is elég sok munkám volt itthon!gondolom mindenki így van vele!😃jobbulást mindenkinek!és sok sok levegőt!!😃😃😘😘!!!!!

 7. Sziasztok!! újra én vagyok!😃soha nem tudom sikerül e a hozzászólások!az utóbbit sem látom!csak azért írok,mert rájöttem nem rekedt a hangom hanem furán halkabb!mintha nem lenne annyira erős a tudom H,rendesen beszéljek!érdekes!😃érdekes!olyan fura.csak ennyit akartam😃😃szép napot!!!!

 8. “soha nem tudom sikerül e a hozzászólások!az utóbbit sem látom”

  A hozzászólás akkor jelenik meg, amikor rákattintok a “mehet” gombra és ez néha később történik meg. Ha nem így lenne, hanem azonnal megjelennének, akkor gyönyörködhetnétek a napi 30-40 spamben, Viagra hirdetésekben s egyebekben. 🙂

 9. “Köszönöm a jókívánságokat, közben a köhögésem nagyon meggyengült, nem tudom, mi baja lehet szegénynek, talán megfázott valahol.”
  Sziasztok Mindenki! – Mihály nagyon örülök,hogy gyengül a köhögésed, ne csinálj ilyeneket,mert mi lesz velünk?
  Kivánom,hogy nagyon gyorsan felejtsd el ezt a köhögést,nyűgöt,mert mindannyionknak kell a Te erőd is úgy látom.
  Nyomi az egész fejem, én nem köhögök ugyan,de érzem a lerakódást a torkomban, nem tudok szinte semmit csinálni,mert fulladok. – pocsék érzés tudjátok. Még eddig minden nap tudtam tekerni,most is készülök 6 fok van a teraszon — éppen kérdezni akartam,de Mihály már gondolatolvasó is lett ilyen távolból,hogy mindenki tud csak az orrán át lélegezni? – én mostanában ha tekerek – terhelés alatt ugye – szinte alig birok az orromon át lélegezni,szájon át és megszoktam a kilégzést is a számon és sokkal könnyebben megy,igy aztán lehet,hogy a téli olimpiára készülök már,de a szobában, igy csüccsbe megy az orron át légzés,de kint már nem. –
  Lányok vigyázzatok Ti is magatokra, Rita,Kata,Kriszti,Évi ha valami okosság jut az eszetekbe,irjatok,én már hiányolom Jusztinát is,meg a Hajnit remélem nem betegek. Kata ird már meg légyszives,hogy te nyákoldónak mit szedsz,kerestem a cetlit amire felirtam,de nem találom, ill. biztos itt a sok okosság között,csak nem irtam mellé,.hogy mire való.
  Kivánok szép vasárnapot, s gyógyulást, megyek tekerni,előbb egy fél kg ruha, amibe már kifulladok előre mire felveszem. Legyen jó levegőtök!

 10. Szep napot kivanok Mindenkinek ! Kriszti,orvendek h jelentkeztel,amit leirsz az sajnos normalisnak tuno allapot ennel a betegsegnel 🙁 Van neked fulladasra rohamoldod?( en Ventolint hasznalok ha fulladok) Sajnos ezek az orvosok nagyon megterheltek es idohianyban szenvednek azert olyan szofukarok,de ha valamit nem ertesz akkor ird be a kerdesedet a Gugli-barajaban es csemegezz( halla hogy van internett a Foldon) en is ezt teszem es hogy ne felejtsem el van egy fuzetem es jegyzetelek. Tanacsom: csak lassan ,ne farazd ki magad, igyal 2-3 csesze tejat napjaba( kakukkfu a legjobb) es a c + d vitamint szedjed) Helyre fogsz ezektol jonni,hisz a Fev1-ed 43-45/ami aranylag nem is olyan rossz ! Koszonom hogy jelenkeztel,kerlek vigyazz magadra,puszika es udv a kis csaladodnak is! Legyetek jok es jol.

 11. Sziasztok Mindenki!
  Itt vagyok már megint, letekertem az 5 km-t,3 km-ig ment csukott szájjal, lényeg az, hogy 5 fok van és süt a nap, s mondhatom,hogy jól esett a tekerés – ilyen már nagyon régen volt,mindig úgy elfáradok, most örülök,hogy hátha megmaradok na. Viszont a séta nem megy, arra majd még rágyúrok,ha elmúlik ez a hidegség és jobb kedve lesz az embernek.
  Mihály azt azért had kérdezem,hogy megfáztál, náthás is vagy?- vagy csak a köhögés látogatott meg? Pedig aztán Te tényleg annyira betartasz minden szabályt, akkor mi mire számíthatunk még?
  Vigyázzatok magatokra!Jó étvágyat az ebédhez!

 12. “Mihály már gondolatolvasó is lett ilyen távolból”

  Lehet, hogy ez a meghűlés szövődménye, nem tudom.

  “én mostanában ha tekerek – terhelés alatt ugye – szinte alig birok az orromon át lélegezni,szájon át és megszoktam a kilégzést is a számon és sokkal könnyebben megy,…a szobában, igy csüccsbe megy az orron át légzés,de kint már nem”

  Persze, ez ilyen. És a hidegben a szájon át légzés hűt is sajnos. Lehet olyasmit is próbálgatni, hogy az orron át légzést használjuk érzékelőnek: csak annyira erőlködünk, ameddig bírunk orron át lélegezni. Ennek az lehet az előnye, hogy konkrét segédeszközt ad a tempó beszabályzásához, másrészt tanít arra, hogy a légzésre figyeljünk.

  1. fokozat: csak annyira erősen mozgunk, hogy a ki- és belégzés is menjen orron keresztül.

  2. fokozat: ugyanez, de a kilégzést megengedjük szájon át.

  Ha nem megy, akkor lassítunk, szünetet tartunk, újrakezdjük. A lassítás technikája a trükkös ebben! Amikor el kellett kezdeni szájon át lélegezni és lassítunk, akkor még egy ideig persze nyugodtan folytassuk a szájon át légzést, amíg a pulzusunk le nem csökken. Ha azonnal vissza akarnánk váltani az orron át szuszogásra, abból nagy kudarc lenne.

  A szívverés üteme nem lassul le abban a pillanatban, amikor csökkentjük a terhelést, erről írogattam a sportlégzéses posztban “Mi legyen a lépcső tetején és a cekker lerakása után?” címmel, tessék szépen átismételni. Ez a jelenség azért fontos, mert nagyon ijesztő: már abbahagytam az erős mozgást, mégis zihálnom kell és kalapál a szívem – pedig természetes dolog. Dehát az óriáskígyó is természetes dolog, mégis ijesztő…

  Kíváncsi vagyok, bejön-e másnak is, nemcsak nekem, én már régóta gyakorlom ezt. Jó lenne, ha megírnátok a tapasztalatokat. Persze ne most kísérletezzetek ebben a farkasordító zimankóban, mert a farkasok abbahagyják az ordítást és kiröhögnek, ahogy köhögtök…

 13. Jaj be jo hogy jelentkeztel Marika:) sokat gondoltam rad is….bizony ! En mar ugy erzem ezt a “kiscsapatot” hogy hozzam tartoztok,csaladom vagytok ! Nagyon de nagyon ugyes vagy,mifelenk ugy mondjak a szekelyek,hogy * kapaszkodofajta* ,na ne is hagyd magad :))) En is bicajozok,expanderezek es sulyozok,napjaba. A minap lesetaltam – lebuszoztam,vagy 7 km-t es nem volt panik+ rengeteg dolgot elinteztem del 2-tol este 7 fele ertem haza, nagyon feldobodva+ egy nagy punga,bevasarlassal:))) Kicseleztem a panikot,megigertem neki hogy kiviszem a termeszetbe ( is) na persze hogy lapitott es nem ijesztegetett( minden a fejben dol el) Mihaly itt szeretnelek udvozolni,legy ugyes es iparkodj gyogyogyulni!!! Szeretettel udvozlok mindenkit es legyen csodas a napotok! Puszika Mindenkinek 🙂

 14. “Kicseleztem a panikot,megigertem neki hogy kiviszem a termeszetbe ( is) na persze hogy lapitott es nem ijesztegetett”

  Hát ez az, telitalálat, ott a pont!

  Tudomásul kell venni, hogy ő létezik, rá kell nézni és beszélni kell hozzá – és akkor veszít a rémítő erejéből. Minél inkább elnyomjuk a tudatunk mélyére, annál félelmetesebb, ám amikor felgyújtjuk a villanyt és ránézünk, akkor látjuk, hogy randa ugyan szegény, de messze nem annyira ijesztő, mint amennyire mutatni próbálja magát huhogva a sötétben.

 15. Sziasztok. Ugy eltuntem mint szurke szamar a kodben 😀 otthon doglodok az influenzaban. Az a szerencsem hogy beoltottam maga. Eros torok fajassal kezdodott meg csutortokon. Aztan, szaraz kohoges izomfajdalmakkal vegul hoemelkedes, es most mar tegnap ota laz. 38.6 volt idaig a legtobb. Mostmar izzadok, trusszogok is. Meddig tarthat ez meg??? Olyan rossz. Pusszancs

 16. “Ugy eltuntem mint szurke szamar a kodben”

  Biza. Már azt hittük, nagy baj van.

  Gyógyulgass, egy-kettő.

 17. Sziasztok, most tényleg csak berohanok…üdv, Éva, olyan szépeket írsz, olyan nyugisakat…öröm olvasni. 🙂
  Hajniiiiiii!! Na végre, de gyógyulj, bár hideg van, de süt a nap.
  A beugrásom célja, hogy ezt a cikket megosszam veletek.

  Marika, és akit még érint – sokszor elolvasom még, ízekre fogom szedni.
  Most futás tovább, de remélem, holnap maradni is tudok kicsit. 🙂
  A gyógyulandóknak jobbulást kívánok, mindenkinek nagy ölelés – örülök, hogy Kriszti is benézett hozzánk. 🙂
  :*

 18. Sziasztok
  Mindenki aki beteg gyorsan gyógyuljon meg, a többiek is vigyázzanak magukra.
  Márciusban már ráérek, addig is olvasom amit írtok.
  Sok levegőt és szép Álmokat.

 19. Sziasztok!!aki beteg volt remelem mar jobban van😊sajnos nekem nem mulik!!ejjel nagyon megilyedtem.egesz nap ez jar a fejembe ma!!tobbszor volt mar foleg a heten h.arra ebredtem nem kapok levegot.de felugrottam azt minden jo volt mar.de ma ejjel rettenetesen megilyedtem.alig kaptam utanna is levegot.es napokba elkap olyan nagyon a kohoges.h.okolodok .de nem birom abba hagyni.olyan mintha por lenne a torkomba es a tudombe.nem lehet megis a gyogyszertol????nagyon eros fejfajasal ebredek.ti jol vagytok???itt nagyon hideg van.fuj a szel is.gonfolom feletek is nagyon rossz ido van!!!vigyazzatom magatokra!!😊😘😘es koszonom mindenkinek a kedveseget!!!!

 20. “tobbszor volt mar foleg a heten h.arra ebredtem nem kapok levegot. de felugrottam azt minden jo volt mar”

  Sajnos ez gyakori, hogy fekve rosszabbul kap az ember levegőt, aztán azt álmodja, hogy nem kap levegőt és amikor felébred, kiderül,hogy nem is álom volt… Nekem a Salvus vizes inhalálás meg az orr-mosás néha segített.

  Gyógyulj meg, mondtam már. Tessék szót fogadni!

 21. Sziasztok. Voltam ma megint a tudodokimnal mert megijedtem hogy tudogyuszim lett. Igye ha vmi virust bekapsz alig tudsz menni foleg influenzanal es a levegot is szarabbul veszed. Na ez volt velem is, azert mentem el. En mindig gyorsan szoktam menni, de most olyan lassan mentem mint egy csiga a szokasos 10 perc helyett fel ora volt az ut. Nincs tudogyuszim szerencsere es megisgyogyulok rendesen csak pihenjek sokat es hasznaljam most az inhafortot minden nap mig beteg vagyok. Meg szedjem az antibiotikumot. Most en attol felek hogy ettol az influenzatol rosszabb lesz a kialakuloban levo copdm. Kedves Mihaly kerek toled tanacsot vagy nyugtass meg hogy nem lesz gond. Meg azt mondta a doki hogy a sok kohogestol faj a tudom meg azert mert felvan fuvodva mint egy lufi. Ez a kohogestol van meg az influenzatol? Koszonom szepen. Pusszancs

 22. “Most en attol felek hogy ettol az influenzatol rosszabb lesz a kialakuloban levo copdm. ”

  Nem vagyok orvos, de úgy tudom, hogy az influenzától nem fog rákapcsolni a COPD, “csak” te szenvedsz jobban, mint egy amúgy egészséges ember + könnyebben kialakul tüdőgyulladás. Az antibiotikumot rendesen végig kell szedni, mert ha abbahagyjuk idő előtt, akkor a bacilusok immunissá válnak vele szemben, szóval kiszúrunk magunkkal.

  És ha nem múlnak a panaszok, nem kell szégyellni elmenni a tüdőorvoshoz. Meg a pihenést és szobameleget sem feleslegesen ajánlják.

  “azt mondta a doki hogy a sok kohogestol faj a tudom”

  Illetve az izmok fájnak a megerőltetéstől, ez csak azért hangzik jobban, mert a tüdőd nem károsodik a köhögéstől, az izmaid meg majd kipihenik magukat.

  COPD-seknek ajánlott a tüdőgyulladás és az influenza elleni védőoltás, ebben elég nagy az egyetértés.

  “meg azert mert felvan fuvodva mint egy lufi”

  Ezt nem tudom, mitől van, nem értek hozzá. Ha nem barátságtalan a dokid, kérdezz rá mindenre szerintem. Ha barátságtalan, akkor is. 🙂

  És még ezt a tanácsot találtam ki: gyógyulj meg. 🙂

 23. Kriszti,ha ugy erzed h valami nem stimmel,menj a tudodrhoz es meseld el neki hogy mi a gyanud ,kerd h cserelje ki a gyogyszered( nem tudom h ott ez hogy mukodik,de itt alakulnak a beteg utan)!!! Komolyan mondom !!! Addig is ovintezkedesbol; Emeld meg a parnat amin alszol; Fujj be gorcsoldoval szukseg eseten; Probalj tobb folyadekot inni napjaba+ ne idegeskedj es ne serenykedj sokat a hazkorul! En tudom hogy kozullunk neked a legnehezebb,probalj egy picit valltoztatni ( amin lehet) Kriszti amikor irtad hogy zsibbadsz,rogton tudtam h ez csak idegalapon van:( En orvos nem vagyok,de ha nagyon felmegy a pumpam bekapok egy nyugtatot( ez nem azt jelenti h gyogyszermanias lennek,dehogy csak nallam a jelszo: Segits magadon- Isten is megsegit !!! Nagyon sajnallak es szeretlek,kerlek menj a tudodr hoz es ne hagyd magad!!! Mihaly koszonom a ” pontot” be jolesik egy jo szo !!! :)) De tudd meg h a ” terrorista Paniknak be is tartottam a szavam! A varosunk vegen van egy ligetszeru kis erdo,szerpentin szeli at es oda szoktam kimenni amikor nincs szezon( imadom ott,o be szep Uram!) Ereztem hogyha nem tartom be a szavam es csak igergetek,ez kepes engem megbuntetni az elso alkalommal! Remelem meggyogyultal nagy serenyen( ugy legyen) Kedves ” boho lany” kerulgettelek mint a macska a forrokasat”nem tudtam leirni a bolond szot! Oszinten! Neked annyi eszed van mint hatnak+ a humorod vetekedik a Hoffieval,Koszonom kedves szavaidat es tudd hogy nagy szeretettel olvaslak mar reg! Bizony;)))Zsolt !!!!! Kerlek terj vissza hozzank ,szuksegunk van Rad es Neked is Rank,kerlek ne duzzogj tovabb,nincs annak semmi ertelme! Nagyon nagy szeretettel varlak !!!!!Bocsassatok meg ha mas betut utok le ,de itt a mobilon olyan szuk a hely;)))Hajnika orvendek hogy megvagy! A velemenyem: eletemben nem hallottam h ilyen fiatal lehet copd-s!!!Hm,kivancsi vagyok nagyon a fejlemenyekre!! Puszika mindenkinek,legyetek jok es jol!

 24. Sziasztok!kedves Éva!fekveskor mindig fujok be roham oldott a ventolint!köszi h.mindig gondolsz rám és írsz!köszi mindenkinek!!!ez az érzés mindnek az oka olyan mintha por lenne a tudom!és amikor a torkom a is érzem akkor kap el az abbahagyja talán köhögés!!de majd csak lessz valahogy!remélem mindenki jobban van!az itthoni munka sajnos csak rám vár.abbol nem tudok kevesebbet csinálni.de szerencsére pihentetés el de megtudom mindent csinálni.fozes sütés takarítas stb…ez nagyon jó dolog!!és a beteg kislányomat is eltudom látni!!pedig aztán ő megtudom mozgatni éjjel nappal!!😍jó vetek beszélgetni😍😍 Mihálynak is köszönöm a segítséget!!nem tudom ki hány éves.ha nem gond megtudhatnak aki persze nem szégyenlős😊😋😋én 41 voltam januárban.szep estét mindenkinek!!és sok levegőt az alvashoz!álmodjatok szepeket!!😘😘

 25. Sziasztok, ma elcsábultam hobbi-ügyben – de…Kriszti, Évához hasonlóan én is emelt párnát javasolnék, illetve ma olvastam a kurkuma gyulladásgátló, lerakódást feloldó hatásáról…naponta max. 1 teáskanállal, van, ahol mézbe keverve ajánlják. Ha nem kapkodtok kanál és kurkuma után, megkeresem a cikket és csatolom a linket. És tuti, neked van egy jó adag parád….

  Legyen nyugis éjszakátok, Éva, köszönöm, nagyon aranyos vagy 🙂
  Amint lesz több időm, jövök hosszabban – holnap csavargás a hidegben, a napi penzumot mindig megcsinálom….de majd írok. 🙂
  Gyógyuljatok meg, kitartás, már kopogtat a tavasz 🙂
  Legyen levegővel teli az éjjeletek! 🙂 :* Ölelés.

 26. Kedves eva. Nekem azert van vagy lesz majd mert gyerekkoromban volt egy sulyos tudogyuszim. Es lehet ezert. Ezt mondta a dokim. Nagyon sokat szenvedtem a tudommel gyerekkoromban, mig vegul tanyara kellett koltoznunk friss levegore. Utana oke volt minden. Most ott tartok hogy 72%os a fev1 ertekem es nincs stadiumom meg. 🙂 puxx es igen 28 eves vagyok

 27. Sziasztok, mindjárt lelépek, de addig is az ígért okoska a kurkumáról…és találtam a szegfűszegről is. 🙂

  A cikk eleje a gyógyszertári infó – de görgessetek lejjebb, ott ír a fűszerről.
  http://www.drugstore.hu/termek/kurkuma-4/

  A szegfűszeg gyógyhatásairól – a cikk írója feláldozza magát a tudomány oltárán és kipróbálja…ha megmarad, várhatjuk az eredményről is íz írását. 🙂
  http://myhealth.reblog.hu/a-szegfuszeg-gyogyhatasai

  Most megyek csavarogni, esik a hó (nem néz a naptárra, hogy február vége van??!!! :-O ) , de szél még nem fúj…bár, mifelénk az olyan 9 óra tájt szokott ébredni. 🙂

  Majd jövök.
  Legyen szép, meg oxigéndús a napotok! 🙂

 28. “Gyógyuljatok meg, kitartás, már kopogtat a tavasz”

  Kár, hogy jégcsappal kopogtat. De én is azt olvastam az interneten (márpedig az mindent tud) ebben a cikkben, hogy a Zoltán nevű gólya elindult Közép-Afrikából hazafelé.

  Ez csak jelent valamit!!!!

 29. Sziasztok
  Előkerültem most már időm mint a pelyva, a betegek remélem már meggyógyultak.
  Mihály írtad a maszkot, használom ha dokihoz kell mennem, de a kis oxigénpalackot is viszem magammal. Az én 30% os tüdőm sajna sokáig nem tűri a maszkot.
  Kriszti, Marika a vérnyomásotok rendben van mert az is okozhat oxigénhiányt, én a teát sok mézzel iszom az nagyon jó köhögés ellen, meg segít felszakítani a nyákot is. Iszom hurutoldó teakeveréket is ha érzem hogy nem akar felszakadni.

 30. Sziasztok,
  lehet, hogy valami folytatásos írás lesz – de most leültem ide a gép elé, hozzátok. Ha kell, félbehagyom, aztán visszajövök.
  Az is lehet, hogy olyan hosszúra sikeredik, hogy tyúkszemet ültök a feneketekre, mire elolvassátok…még nem tudom. 🙂

  Sok okos dolog elhangzott az elmúlt héten is, voltak kérdések, tapasztalatok…szokás szerint a rövid eszem majd elfelejtet velem ezt-azt, de visszajövök! ( Lehet ijedezni! 🙂 )

  Szóval, a rövidebb: kérdés volt Kriszti részéről, a kor, és a FEV1… az egyikem 59, a másik jelen pillanatban 43 . 🙂 Tessék kitalálni, melyik …melyik 😀
  Kriszti, ha sűrűn érzed rosszul magad, tényleg doki. Az a dolga, hogy a te állapotodat élhetőre alakítsa. Javaslom, hogy az idegesség, pánik megoldására az itt olvasható ötleteket tedd magadévá. Amennyire csak tudod…mi is azon vagyunk – és már tudunk eredményekről beszámolni. A légzőgyakorlatokat is próbálgasd – hidd el, a következő alkalmakkor erősebbnek fogja a doki is hallani a légzésedet.

  Éva, nyugodtan írd le a “bolond” szót is , mert vallom, hogy mindenki lüke, csak én vagyok vadászrepülő. 🙂
  Eszembe jutottál pár napja a szép természeti leírásoddal, irigylem is a helyet, felénk nincs…de a madárkákat várva a telefonom csengőhangját madárcsicserre állítottam. Aztán jól elfelejtettem, hívtak, én meg a madarakat hallva az ablakhoz rohantam, hogy hol csivog ez a fészakalja veréb? Na, nem találtam őket, de a lányom rám írt, hogy azért felvehetném a telómat, ha már keres 😀 😀

  Marika, merre tekersz? Ha nálatok is akkora hó van, mint itt – márpedig miért ne lenne? – akkor hóekét tolsz magad előtt a biciklin. 🙂 A hőmérséklet talán ok, itt bírható. Megtanultál már kicsit lassítani a melóban? 🙂

  Kata, az Ocsmányiroda már bezárt – gyere vissza hozzánk 🙂 Vagy most a piacon sétálsz? Milyen az új házidoki?
  Írj, mi van veled! 🙂

  Jusztina, nem gabalyodtál bele a sok számba? :-O 🙂 Meddig tart ez a nyugi – májusig? Az a sokmézes tea ötlet szuper, pedig eszembe juthatott volna, mert minden adott hozzá….tegnap csak teáztam, isteni volt, éreztem a méz selymességét. 🙂 Imááádom a mézet! 🙂
  Írtad a köhögést is ennek kapcsán. nekem szinte semmi sem kell hozzá, megy az egy szuszvételnél is. Töknyolc, hogy kifelé vagy befelé megy a levegő, néha úgy megköhögtet, mint a huzat. Igaz, aztán jóságos, mert felszaggatja a lerakódást, de a múltkor már komoly izomlázam volt tőle a mellkasom tájékán. Azt hittem, a tornát vittem túlzásba, de csak a köhögést…nem megfázástól, nálam ez alap… :/

  Hajniii!! na végre, hogy vagy újra – remélem, teljesen gyógyultan. 🙂 Ahogy Mihály is írja – valószínűleg a megfázás, influenza nem megy rá úgy a tüdőre, ahogy feltételezed – akkor én már nem itt levelezgetnék veletek. Sokat voltam náthás, megfázott, influenzás, bánat tudja miféle gebulás az elmúlt 4-5 évben….valamennyi légzőszervi. Hogy ne kelljen a munkából hiányozni, mentem a biciklimmel a mínuszokban is, 38 fokos lázzal (na, tuti, hogy nem illik rám a bolond jelző? 😀 ) és annak – ha úgy hat, mint feltételezed – nagyon nagy kárt kellett volna csinálnia. Persze, azért ne vagánykodj, vigyázz magadra! 🙂

  Zsolt, István? Merre jártok? Havat lapátoltok? :-O 🙂 Jól vagytok?

  Mihály, sikerült átpasszolnod a köhögést valami jobban rászorulónak? 🙂

  És akkor az elmúlt napokról:
  Tartom a gyaloglási fogadalmamat. Ezen a héten már a 40 percesnél tartok. Azt hiszem, magamra is vonatkoztattatom a többünk szájából többször elhangzott okosságot: lassan, ráérősen. Ezt főként arra értem, hogy nem emelem az idő-adagot hetente – a 35 percet 2 hétig csináltam, lehet, hogy a 40 percest 3-ig fogom. Olyat is tettem, hogy délelőtt lesétáltam a 40 percet, aztán délután , meg este megtoldottam 2×10 perccel, az egy óra volt/nap. Ha úgy érzem, lassítok a tempón, ha megy, akkor gyorsítok kicsit. Ennek a talpalásnak olyan haszna is van, hogy mivel a parának vannak (bőven) fizikai megmutatkozásai, és ha gyorsabban gyalogolva ezeket kicsit előhozom, megpróbálom a javítást is biztonságban megtervezni. Na, jó, ez jól hangzik – de a pudingpróbák alatt azért vannak még javítani valók. 🙂
  Ha viszont fizikailag igyekszem a lehető legtöbbet kihozni magamból, akkor remélhetem talán, hogy tudva azt, hogy fizikailag bírom, kevesebb idegbajjal fog járni a kötelező menés. Nem állítom, hogy mindig sétagalopp lenne – de meg tudom csinálni!
  Közben gyakorolom az orron át lélegzést – 12 percig simán megy, aztán kell a “sóhajtás”, vagy legalább szájon ki – és utána mehet tovább….egyre többször sikerül. 🙂
  Igaz, ehhez kell az is, hogy kialudjam magam, hogy ne a ház előtt őrülten tutuló idióta autós dudájára cseréljek pelust, a rossz hírek elkerülése, …szóval, a nyugi.

  Kevés a 24 óra. Ha a gyaloglást, a légzőgyakszikat és egyebeket, a kötelező háztartási munkákat meg akarom csinálni, meg még a kedvtelésemnek is hódolni akarok…hát, ugyancsak össze kell kapnom magam.

  Tegnap tekergős napot csináltunk. Képzeljétek – vettem egy kettlebellt! 😀 Olyan, mintha új retikült vettem volna, csak arra nincs ráírva, hogy 6 kg. 😀 Nem tudom, mire megyünk egymással, de marha jól néz ki 😀 😀 A tegnapi gyaloglsáom alatt cipeltem kicsit….hát, ez még csak 4 percig sikerült 🙁 .
  Túl sokat nem gyalogoltunk kint, mert csípős volt a levegő – de amit igen, az jól esett. Az agyamat lenne jó már 100%-osan átprogramozni, de a segítségetekkel talán menni fog. Már nem tartok a menéstől, amikor a barátnőmmel csavargunk – igaz, ő aztán nagyon tudja, mit kell mondani, hogyan viselkedjen, hogy nekem is úgy tűnhessen: minden rendben.
  Az egyedül séta az még necces…addig nézegetem, fúj-e a szél, meg fog ártani ,nem fogok levegőt kapni, messze van mégis a 300 méter (nem baj, ha itthon a napi 4 km megvolt), meg a hideg, meg a fények, meg….na, ezeket kellene lenullázni. Szerintem azért az elmúlt időszakban sikerült előrébb lépni… a mániám lett, hogy a Margit sziget nem létezhet nélkülem…..

  Most jönnek a kötelező gyakorlatok, mert a lazítós tennivalókból meg én nem akarok engedni. 🙂
  Legyen nagyon szép, csendes napotok, sok-sok levegőtök, és jövök olvasni – azt gyorsabban tudok, mint írni. 🙂
  Ölelés 🙂

 31. “Mihály, sikerült átpasszolnod a köhögést valami jobban rászorulónak?”

  Köszönöm kérdésed, tegnap vettem észre, hogy a kapualjban van egy PAPÍR feliratú kuka, meg egy MŰANYAG feliratú, sajnos KÖHÖGÉS feliratút nem találtam, de volt ott egy zöld is, abba beledobtam.

 32. “…volt ott egy zöld is, abba beledobtam.” (a köhögésről beszéltünk) 🙂

  Legközelebb alaposabban nézz körül. Nem mindenki a kukába hajigálja a feleslegessé vált köhögését – akadnak olyan megátalkodottak, akik átkrehácsolják a másikra, orvul, előzetes figyelmeztetés és kérés nélkül. :-O
  Örülök 🙂

 33. “A légzőgyakorlatokat is próbálgasd”

  És külön (újra és újra és újra) felhívom a figyelmet, hogy kétféle légzőgyakorlat van; az egyik, amikor jó erőteljesen lélegzünk, a másik pedig, amit légzésgazdálkodásnak hívok: annak gyakorlása, hogy fizikai terhelés közben hogyan lélegezzünk úgy, hogy minél tovább bírjuk. Erről legtöbbet a sportlégzéses posztban írtam és nagyon fontosnak tartom. A legfontosabbnak.

  Az olyan focista, aki nagyon megedzette magát, de a meccsen folyamatosan sprintel és fekvőtámaszokat csinál, nem fog jól szerepelni. Hiába eddzük a légzőizmainkat, ha gyaloglás közben kapkodjuk a levegőt. Egy-kettőre el fogunk fáradni és el fogunk keseredni.

  “Írtad a köhögést is ennek kapcsán. nekem szinte semmi sem kell hozzá, megy az egy szuszvételnél is.”

  Inhalátor esetleg? Vegyesek az itt, a fórumon megírt tapasztalatok, nekem a Salvusos inhalálás segített párszor. Géppel, szóval nem forró gőzzel.

  ” vettem egy kettlebellt… olyan, mintha új retikült vettem volna, csak arra nincs ráírva, hogy 6 kg… a tegnapi gyaloglásom alatt cipeltem kicsit….hát, ez még csak 4 percig sikerült”

  Az nem kevés. És nagyon jók a cipekedős gyakorlatok – kicsi súllyal, nem erőlködve – mert elvonja a kis kényelmetlenség a figyelmet, idegesít és eközben kell a fent emlegetett légzésgazdálkodással foglalkozni. Szerintem elsősorban nem is az erőnlétet, hanem a koncentráló képességet növeli, de azt aztán brutálisan. És ez akkor térül meg, amikor jön egy rosszabb, fulladósabb állapot, azt fogjuk jobban átvészelni.

  “Ennek a talpalásnak olyan haszna is van, hogy mivel a parának vannak (bőven) fizikai megmutatkozásai, és ha gyorsabban gyalogolva ezeket kicsit előhozom, megpróbálom a javítást is biztonságban megtervezni.”

  Szuper. Ezt sem lehet elégszer reklámozni, mert nehezen veszi rá magát az ember, hogy óvatosan provokálja magát, szóval egy kis sietéssel (vagy cipekedéssel) pörgesse föl picit a pulzusát – hogy aztán azt gyakorolja, miként kell ezt a helyzetet lekezelni. Nehéz lelkigyakorlat: épp nincs semmi bajom és akkor okozzak magamnak egy kis légszomjat? Brrrrr.

  Igen. Iszonyatosan, borzalmasan, eszméletlenül, káprázatosan nagyon-nagyon megtérül.

  Egyrészt megtanulja az ember a légzéstechnikát. Hogyan ne kezdjek feleslegesen zihálni, illetve amikor tényleg légszomjam van, hogyan csillapítsam. (Ld. a légzőgyakorlatos posztban a “Légszomj megszüntetése” című fejezetet.)

  Másrészt nagy önbizalmat ad, amikor jön egy légszomjjal, fulladással járó roham, sokkal higgadtabban és ügyesebben fogjuk átvészelni. Tessék elhinni a bácsinak, kipróbálta.

  “Már nem tartok a menéstől, amikor a barátnőmmel csavargunk – igaz, ő aztán nagyon tudja, mit kell mondani, hogyan viselkedjen, hogy nekem is úgy tűnhessen: minden rendben. Az egyedül séta az még necces”

  Igen, a társaság nagyon segít – hát nem fura, hogy mennyire belénk tud ivódni a félelem? Amikor egyedül vagyunk, előbújik és szorongat. Hát végülis az a dolga, ha már szorongásnak hívják.

  “Szerintem azért az elmúlt időszakban sikerült előrébb lépni”

  Egész biztosan, átjön a beszámolóidból, hogy fakul már a pánik.

  “a mániám lett, hogy a Margit sziget nem létezhet nélkülem”

  Én elég közel lakom hozzá, név szerint szokott téged hiányolni.

  “Az egyedül séta az még necces”

  Tedd bele a neccbe a kettlebell-t, hátha az segít.

 34. Sziasztok! éppen harmadik levelem irom, mindig eltünik ,amit irok,- férenyomok és már elszállt a levelem.
  Itt is van sok hó,hideg,szél,minden aminek lennie kell télen.Fulladtam elég sokat a mult héten is még,de ezen a héten az idegesség is közrejátszott gondolom,fulladtam tisztességesen.
  Ma tüdőgondozóban voltam, kicserélte a főorvosnő két szipókásomat másikra remélem ez jobb lesz, persze megvigasztalt ” ezzel együtt kell élni, ez mindig csak romlani fog, nincs gyereke,kérjen segitséget” igy elvoltunk szépen, “ha mosogatás közben fullad, fujjon be két puff Ventolint, várjon, s folytassa utána a mosogatást” –
  Szerencsére nem idegesitett fel, jobb lett egy kicsivel az eredményem, az oxigénem is 97 %-os volt a két emelet félig-meddig csigalépcső megmászása után,ha nem lenne jobb az új gyogyi, akkor majd visszamegyek.
  Két napig most nem tekertem ,mert nagyon hideg volt a teraszon, s a szél is befujta a havat, majd ha elmegy ez a hidegség újból tekerek Rita felé.A Margit-sziget még messze van ezzel a helybenjáróssal,de azért tekerem a kilómétereket.
  Lényeg,hogy ma sikerélményem volt pedig már 4-kor felkeltem,mert nem birtam aludni,feküdni az idegtől, hogy hogyan fogok felmászni,de most örülök, hogy miket mondott a Jóasszony, az meg biztos ugy van, ez már nem múlik el,de azért ha tornával,mozgással,légzőgyakorlattal érzem,hogy javitok az állapotomon, akkor csinálom.
  Olvastam Évi,Rita,Hajni,Mihály,Kriszti,Jusztina irásaitokat , de még egyszer át kell futnom,hogy minden megmaradjon az okos fejemben.
  Most pedig vigyázzatok magatokra, pihenjetek, kivánok sok jó levegős délutánt.

 35. Szép napot mindenkinek.
  Valahogy nem akar jönni a tavasz, A Gólyák elindultak
  Afrikából de valahol leszálltak kempingelni. 😉 😂 😊 😊.
  Olyan sokat írtatok hogy még elolvasni is hosszú hát még leírni, mire a végére érek elfelejtem az elején mit írtatok. ÓÓ én 68 vagyok VEF1 31

  B. lány Nem gabalyodok bele a számokba már megszoktam, a nyugi egész nyár végéig tart. A mézzel kapcsolatba, ha édességhiányom van kanállal eszem.
  Sajnálom hogy sokat köhögtök,az attól van mert nehezen szakad fel, nekem az valahogy kimarad, reggel 2-3 szor köhécselek mikor felszakad a lerakódás..
  Mihály Két éve még én is nagyon köhögtem a gépi nekem nem segített, forró hurutoldó teával gőzöltem naponta az segített. Időközönként most is gőzölök és reggelen kívül egész nap nem köhögök.
  oxigéndus napot.

 36. “Két éve még én is nagyon köhögtem a gépi nekem nem segített, forró hurutoldó teával gőzöltem naponta az segített.”

  Érdekes, hogy van aki meg nagyon rosszul bírja a gőzt, talán Marika írta?

 37. “ha mosogatás közben fullad, fujjon be két puff Ventolint, várjon, s folytassa utána a mosogatást”

  “az oxigénem is 97 %-os volt a két emelet félig-meddig csigalépcső megmászása után”

  Ez is érdekes – 97%-os oxigénszint két emelet után és mégis kis terhelésre fulladás – na, ennek utána kellene járni, hogyan is működünk.

 38. Sziasztok ismét Mindenki!
  “Ez is érdekes – 97%-os oxigénszint két emelet után és mégis kis terhelésre fulladás – na, ennek utána kellene járni, hogyan is működünk”
  Igen én is csodálkoztam,a FEV1-viszont 32-lett, a megmászás után egy 10 perccel,mikor behivtak és éreztem,hogy nem is tudtam úgy teleszivni magam levegővel,mint itthon,mert fáradtnak éreztem magam. Mindegy végeredményben ez az érték úgyis az akkor ott mért állapotot mutatja,ha itthon mérnék biztosan mást mutatna nyugodt állapotban és nem fáradtan, – Máskor többen voltak előttem és több idő telt el mégis rosszabb volt az értékem, ezért bizakodok,hogy hasznos ez a sok órarend szerinti ténykedésem.
  Igen én irtam,hogy a gőzt nem birom, én vettem inhalátor cuccost,csak a salvus vizzel csináltam, s olyan sós volt a gyomrom másnap is,hogy majd megbolondultam tőle.Mihály azt nem tudom,hogy mással szoktak-e inhalálni ezzel a készülékkel? nem mertem megkérdezni a harapóstól semmit már,mert igy is két gyógyszert lecserélt és nem örült nekem csodára.Most szipóztam az újból,de ezen meg nem megy a számláló 60 adagos, kattant és ugyanott maradt,majd holnap reggel megnézem,nem-e 50-nél vált tovább,s tizessel lépked.Ha valamelyikötök használ ilyen Bifomix-et irja már meg,hogy hogy van a számlálója.
  Jusztina – irom én amit kérdeztél én 70 évemet töltöttem augusztusban,majd nem sokára 71 leszek, s ezzel a csodálatos copd-s világgal négy éve karácsonykor találkoztam először a mentőautóban.
  Köhögés nálam nincs, csak a feloldás megy nehezebben, Katát várom,hogy megirja,hogy Ő mit használ. Kata nem jelentkezett még , mi van a házidokijával, s főként vele? Holnapra nagyon hideget mondanak,de már érezhető is.
  Legyen további szép estétek!

 39. “Ez is érdekes – 97%-os oxigénszint két emelet után és mégis kis terhelésre fulladás – na, ennek utána kellene járni, hogyan is működünk”

  “Igen én is csodálkoztam,a FEV1-viszont 32-lett, a megmászás után egy 10 perccel,mikor behivtak”

  Azt hiszem, úgy van a dolog, hogy a vérben lévő oxigénnek el is kell jutnia a sejtekbe és például a túl alacsony széndioxid-szint ennek akadálya – ezért javasolja a Buteyko módszer, hogy (óvatosan adagolva persze) gyakoroljuk a kilégzés utáni szünet tartását. meg lehetne kérdezni az orvostól, hogy nem az alacsony CO2 szint okozza-e ezt. Úgy tudom, a CO2 szint mérése bonyolultabb, vérmintát kell venni hozzá.

  “Mihály azt nem tudom,hogy mással szoktak-e inhalálni ezzel a készülékkel?”

  Igen, a Salvus csak az egyik (általában ajánlott) dolog, nekem bejött, neked nem; sózatlan vizet is lehet használni. És gyógyszereket is, nekem a Korányiban ezzel adtak hörgőtágítót.

 40. Szep estet kivanok nagy szeretettel Mindenkinek;) Alig vartam h letudjak egy picit ulni es irni ! Hajnalka, koszonom h leirtad az esetedet,de en meg mindig nagyon Hitetlentamas vagyok,soha nem hallottam h ilyen fiatal lehet copd-s! No majd elvalik,idovel,szeretnem h ne legy! Gyogyulast kivanok neked es Mindenkinek! Mihaly,meggyogyultal:)) igaz?! Jo sereny ferfi vagy,orvendek amugy!Te Boho lany: most is es evekota hahotazom amikor olvaslak,ilyen nincs h valakinek ilyen”torolmetszett”stilussa legyen! Kesz egyszemelyes kabare vagy:)))Marika az oxigenszinted- vergazad csodalatramelto es semmi koze a Fev1 ertekehez.Azert fulladhatsz rendesen,oxigent ugysem kapsz ilyen 97% mellett.Jobbulast kivanok es pihenj sokat !Zsolt hianyzol legyszi terj vissza hozzank! Kata eltuntel ,remelem minden ok veled,szeretettel varlak/unk/ vissza!!! Krisztikem utoljara hagytalak keszakarva: Roppant sok terhet valalsz magadra:( Ket gyereklany,ferj,hazimunka es meg rengeteg minden van a nyakadon:(( Nincs ki besegitsen? Jo lenne tobbet pihenni es kenyeztetni magad!Eletkorom 1962 majus26, van egy fiam es egy lanyom( ot orokbe vettem,mert a szulei egyszerre haltak meg es ott volt suhogoegyedul a nagyvilagban, de amig eltek a szulok addig is mindig nallam volt,megszetettuk egymast elso pillanattol) Itt a blogon tobbnyire 50-60-70 evesek vagyunk,csak Hajnalka es Te vagy fiatal!!A Fev1- 49% es lll-as vagyok! Utalom ezt a sunyibetegseget( szidom es sertegetem is eleget…hatha megun es elhagy)Kerlek menj tudodokihoz es kerd.csereljek ki ha van ra mod! Ismerkedj a netten Lenkei dr-al ,olvas ot es nezd a videokat! Kriszti nem veletlenul irtam tobbszor neked a c1000 es a d3 at! Csodat muvelnek ,bizony+ kerlek pihenj sokat,en tudom h a Januari Emberke; fegyelmezett+ maximalista+ joindulatu+ segitokesz es nagyon csaladcentrikus,DE most Te vagy a fontos!!! Puszika legy jo es jol.Udvozlok mindenkit es szep estet kivanok 🙂

 41. Sziasztok,
  most megint csak berohanok, meg vissza….Marika, alighanem a számlálód tízesével forog – amíg le nem csökken 50-re, addig a 60-at mutatja. Kicsit zavaró, de meg lehet szokni.
  Mihály, kösz az emlékeztetőt – az inhalátorra. Tegnap szipuztam egy jó ideig, hát, ahogy lenni szokott nálam,utána elég levegőtlen voltam, de estére tisztult a kép…illetve a szuszogóm.

  Most futok tovább, még várnak a kötelezők…ja, én szedem a C vit.-t, meg a D-t is….a nap se kel fel, amíg nem látja, hogy bekajáltam őket. 🙂

  Vigyázzatok magatokra, még mínuszok vannak – Éva, várom a leírást a kis erdőről ilyen időben – ha mész.
  Mindenki vigyázzon magára, majd jövök. 🙂
  Ölelés: 🙂

 42. Sziasztok szép napot!
  Marika oxigénszint az nem függvénye a fulladásnak. Nekem 6 éve van obstruktív COPD az első fújásom FEV1 akkor is 31 volt, azóta 1 szer volt 35 meg egyszer 29.
  COPD nak két változata van.
  1.) Restriktív végső soron az okozza a nehézlégzést, hogy a tüdő nem képes megfelelően tágulni és elegendő légző felületet mozgósítani, illetve ellátni friss levegővel. A beteg szaporább légvételekkel igyekszik oldani a nehézséget.
  2.) obstruktív tüdőbetegségek esetében a fokozott légúti ellenállás, a légutak szűkülete okoz légzési nehézséget. Obstruktív elváltozás az asztma, a hörghurut és a krónikus hörghurut, a tüdőtágulás, ez utóbbi kettő együttes előfordulása, a COPD

  Évi Ahogy írtad tényleg nagyon sunyi betegség. én is utálom.
  Úgy tudom hogy oxigént járó beteg tüdőgondozóban nem írhatnak, csak tüdőkórház tüdő bel osztályon az osztályvezető főorvos írhatja ki,. nekem
  is az írta a Korányiba és az FEV1 érték a mérvadó nem a véroxigén szint.
  A véroxigén szint nekem is 97% és 3 éve van palackom.
  Sok friss levegőt mindenkinek.

 43. Ujbol egy csodas,verofenyes nap:) Barmennyire kocos is de Marciust irunk!!! Szep es nyugis napot kivanok Mindenkinek;) Szia Jusztina,szeretettel koszontelek es csodallak de nagyon! Kozben boldog vagyok de nagyon h nem vagyok * kakukktojas*:)) Te is epp mint en csak reggel kohogsz es akkor szakad a slejm is( utanna semmi baj nincs vele egesz nap+ Te is birod es allkalmazod a meleg gozt! Tudod mit mondott nekem a kicsi doktornom: 40-60 % kell legyen goz a hazba mert igy nem szaradnak ki a legutak,konnyebb a kopessel is elbanni! Be jo h te is igy erzed es nem vagyok egyedul ebbe a temaba.Nagyon csodalom h meg dolgozol es hasznosan lefoglalod magad! Ugyes vagy nagyon:)! Ma megyek es viszem ” Evat” tekeregni,delfele! Kivanok Neked es Minden kedves sorstarsnak kellemes napot es oruljunk hogy Marciust irunk vegre! Puszika ,legyetek jol es jok ! 😉

 44. Sziasztok, msot csak röviden, mert mennem kell a patilába, nagyon jólesik, hogy kérdeztek felőlem, majd estelé írok bővebben.
  MARIKÁNAK Terpint használok és flutter pipát a váladék feloldásra. A Terpint a patikában készítik, nem drága, de még olcsóbb, ha a házidokinéni felirja neked. Nekem szokott használni. A gőzt én sem bírom-

  /www.bukkosmed.hu/shaker-deluxe-flutter-tudotrener-1681

  Ezt is lehet tb-re kapni, akkor csak 3 ezer körül van, de szintén csak a tüdőgyógyész írhatja fel,
  Gondolom nem kérdezted meg a tüdődokidat a beutalóról a szanatóriumba? Ahogy írtad eléggé mogorva volt, bár nem tudom miért. Bár az tüdőgyógyim se a humorláda mintaképe, de juszt is megkérdezek tőle mindent, amit akarok és azért válaszol:):) Elvégre ez a dolga, nem? Nem is tudom, miért félünk a dokiktól, arra esküdtek fel, hogy gyógyítsanak és mit tudnak velünk csinálni, ha éppen rossz napjuk van nekik? Azért az egyetemen megtaníthatnák a leendő orvosokat, hogy kell bánni a betegekkel.
  Most mennem kell, legyen szép napotok!

 45. “írtad a maszkot, használom ha dokihoz kell mennem, de a kis oxigénpalackot is viszem magammal. Az én 30% os tüdőm sajna sokáig nem tűri a maszkot.”

  Értem – és persze lehet néha rövid szünetet tartani, aztán megint fölvenni. A másik dolog, amire engem az edzőmaszk tanított meg: ha van egy bármilyen dolog az arcunkon, az félelmet okoz, ami meg túlzott zihálást.

  Nem, ne nézzetek érzéketlen baromnak, hogy gyenge tüdejű embereknek edzőmaszkról papolok – aki már földhöz vágta a számítógépét, az rakja csak szépen össze és olvasson tovább.

  Amikor először kipróbáltam az edzőmaszkot, 6 perc után muszáj volt levennem, mert halálfélelmem volt, pedig tökéletesen kaptam levegőt, aztán pár nap múlva problémamentesen fél órát is bírtam, noha nyilván néhány nap alatt nem erősödhettem sokat.

  Nem is, csak megtanultam a félelmemet és a légzésemet kontrollálni. És ezt a tudományomat nagyon jól tudtam kamatoztatni, amikor jött két exacerbáció; pusztán attól, hogy nyugodt tudtam maradni és kordában tudtam tartani a légzésemet, sokkal könnyebben átvészeltem a fulladós időszakot, mint a korábbiakat.

  Akinek gyengébb a tüdeje, az nyilván nem tud edzőmaszkkal kísérletezni – de egészen biztos vagyok benne, hogy papírmaszkkal is elő lehet adni ugyanezt a tanulási folyamatot.

 46. Sziasztok
  Évi köszönöm a szép szavakat, örülök hogy már nem vagy kakukktojás.
  A családba van egy Kft meg egy Bt annak a könyvelését csinálom meg a család szja bevallásait. Hiába mondom keressenek könyvelőt de nem akarják elvinni tőlem, pedig már nagyon unom. Meg jól jön a nyugdíj kiegészítés is. Jó tekergést, sétálj sokat.

  Kata „Ahogy írtad eléggé mogorva volt, bár nem tudom miért. Bár az tüdögyógyim se a humorláda mintaképe”
  Érdekes mikor még a tüdőgondozóba jártam ott is mogorva volt mindenki, most a kórházba járok kontrolra, itt sokkal türelmesebbek,

  Mihály köszi, biztos úgy van ahogy leírtad, a papír maszkot még nem próbáltam de kipróbálom. 300 métere van a főút ha kisétálok a sarokig megcsap a gázolaj meg a benzin gőze és máris vissza kell fordulnom.
  Mindenkinek szép napot és oxigén dús levegőt

 47. Szep napot kivanok mindenkinek:)Mihaly kebzeld vettem a multheten 3 maszkot a patikabol,de nem tudom hasznalni( bent nem kenyelmes,kint bamulnak az emberek-zavar) Voltam a Termeszetbe a tegnap,nem volt panik:)))hazafele jovet a kozeli uzletbe bevasaroltam( hazacipeltem vagy 7-9 kg,igy szoktam !:) Semmi bajom nem volt,jol ereztem magam a borombe:) En az ejszakakat atalszom,de elkapott egy szunni nem akaro kohoges,Hamar pergeltem cukrot es feltoltottem vizzel, citrom nelkul megittam…. Most amikor irok mar egessz jol vagyok( lazzam nincs) !
  Kedves Boho lany- leirom diohejba ( voltam a Szerpentini kiserdobe,udvozoltem a Manokakat,olelgettem a fakat es elveztem a csendet! ( lehet nevetni,en imadom az ilyensmit,ez van)A fehertorzsu nyirfat csodalom( O varazsfa es ha a vanatodat leirod es elulteted a fa tovebe,megoldodik+ a haboru- ehseg idejen etette az embereket) A torzsen levo hambol lisztet csinaltak+ a levelebol levest es fozeleket+ tejat)Oleld meg es tiszteld ha utadba kerul,sokat segit!!! Add at neki a “parat” megoldja !!! Ooo rengeteget tudnek meselni…. Imadom es tisztelem a Termeszet minden formajat! Jusztina be jo h irtal az oxigenrol( nagyon erdekel engem a tema…arra megyek/unk ! Kivanok mindenkinek csodas napot es gyogyulast! Puszika legyetek jol es jok;)

 48. “vettem a multheten 3 maszkot a patikabol,de nem tudom hasznalni( bent nem kenyelmes,kint bamulnak az emberek-zavar”

  Igen, mindkét dolog van; a kényelmetlenséget gyorsan meg lehet szokni, a bámulást is, vérmérséklettől függően. Ha nem megy, hát nem megy, akkor sálat vagy kendőt kell az arc elé húzni a hideg ellen. Mert az erős hideg nagyon meg tudja kínozni azt, akinek nem egészséges a tüdeje.

 49. “Hamar pergeltem cukrot es feltoltottem vizzel, citrom nelkul megittam….”

  Sziasztok, Éva, bocsánat, de nem tudom mit jelent: pergeltem? És ez a szer felhozza a váladékot is?

  Ja és igen, van már háziorvosom, (nincs messze tőlem) noha még csak az asszisztensnővel találkoztam, mert megbeszéltük, hogy mivel csak be kell jelentkeznem és receptet feliratni, ezért a rendelés előtt félórával fogadott,amikor még alig voltak. Mondtam neki, hogy COPD-m van és félek, hogy megfertőződom, ezért hívott be előbb, nagyon rendes volt tőel:) Majd mikor megjönnek a papírjaim az előző dokinőtől, ráérek odamenni, megismerdekdni a dokinővel, Mindenki azt mondja, aki ismeri, hogy is nagyon rendes 🙁 Na, ezt is elintéztem.

  Ma kivételesen jó kedvem van, mert, ha minden igaz jön az unokám ls holnapig marad!!! Remélem nem változik a program!
  Legyetek jól, nemsokára itt a tavasz!

 50. Ma beszelhetnekes napom van:)))) Mihaly kotottem magamnak egy teglalap alaku akarmit es osszevartam,ugy hogy csak behuzom a fejembe( szep es modern sal+ a meleglevegot is biztositja( de kebzeld lattam par fiatal lanyt maszkkal kozlekedni,be jo ! Hatha behozzak divatba;)))
  Kata,orvendek h elintezodott a hazidoki ,kebzeld itt bejott torvenybe h a hazidr felirhatja a gyogyszert 3 honapra,aztan en kivehetem egyenkent 3 honapig( csak a datumbol nem futhatok ki) Erdeklodj hatha nallatok is bejott divatba es akkor nem kell menni honaponkent! Kata ,sokszor amikor irok elgondolkozom,vajon ertheto-e?! Itt furcsan beszelunk es + neha keverjuk is a 2 nyelvet( sajnos akaratunk ellenere mukodik ez a helyzet) Megpergeltem a cukrot,azt jelenti h egy cseszebe tettem es tuzon barnara olvasztottam aztan feltoltottem vizzel;))) Ezt meg a 100 eves nagymamamtol tanultam,lehet benne valami ,mert en mar eleg jol erzem magam tolle!A nagyim ezzel gyogyitotta a hulest+ forro huslevessel,no meg a fuveket + gombakat is jol ismerte.Azt hiszem tolle orokoltem a Termeszet szerelmet ;))) puszika mindenkinek.Krisztikem hol vagy?! Remelem minden ok veled?! Legyetek jol es jok:)

 51. Szep napot kivanok Mindenkinek:) …be nagy a csend igy hetvegeken;)
  Nagyon ketsegbe vagyok esve Krisztiert es Zsoltert, remelem minden ok,csak epp nincs kedvetek irni!
  Kata… Utannaneztem a cukorpergelesnek es tenyleg szekely szobeszed(nallatok karamellizalasnak mondjak)Mi itt anelkul h tudnank kavarjuk a 2 nyelvet( tajszollasokat) Valo igaz hogy gyogyitja a torokfajast es oldja a nyakot! Erdemes kiprobalni! Mihaly te mitol jottel hejre ilyen hamar? Lehet h neked is van valami* hazi csodaszered*,ha nem titok ,megosztod velunk?! Vendegeket varok ebedre ,rovid leszek! Kivanok Mindenkinek csodas- nyugis napot ! Kellemes hetveget,puszika Nektek;)

 52. Sziasztok mindenkinek. Mar sokkal jobban vagyok. Elmult minden, kiveve a hurutos kohogesem meg az orrfolyas. Jovoheten tervezem hogy megnezetem a dokival hogy most mennyi a fev1. Mikor kijott rajtam ez a nyavalya 72 volt. Mondta is hogy sok minden befolyasolja, meleg, kozerzet stb. Most hogy kijottem a nyavalyabol igy talan visszamegy 75 re. Megneztem a tudom rtg kepet, olyan tiszta es szep 🙂 remelem igy marad sokaig. Mondta is a doki hogy nyugodjak le nincs nagy baj. Meg o nyugtatott 🙂 na pusszancs

 53. Sziasztok, a hétvége kissé macerás és kapkodós, dolgozós mindig….most ittam egy felesből egy kortyot (jobb, mint a Xanax)…..lehet, kimegyek megnézni Mihály elefántjait! 😀 😀 😀
  Nyugi, minden ok…tényleg ilyenkor besűrűsödnek a tennivalók 🙂
  az a pergelés..cukor…dióval tovább gondolva …hm… 🙂
  Ölelés, legyen szép 7végétek, – legyalogoltam a 40 percet, pedig a hétvégén pihenni szoktam. 🙂

 54. “Mihaly te mitol jottel hejre ilyen hamar? Lehet h neked is van valami* hazi csodaszered*,ha nem titok ,megosztod velunk?!”

  Egy Máz-Li nevű ősi kínai eredetű szert szoktam alkalmazni. Eddig mindig bevált.

 55. Sziasztok!remélem mindenki jól van már!!!köszönöm mindenkinek a kedves szavát!!b.lany.tudom mekkora szám a korod.es neki a légzés😋szerintem jó lenne ha fordítva lenne!😋😋😋a közösen van még!de az mindig is így volt.valtozo vagy felszakadt v.nm.a hangom zavar nagyon!azóta sem jött vissza.olyan mintha tudom hol nem jönne annyi levegő h.beszeljek.fura!!!!van h.beszd közbe teljesen elmegy a hangom.😂szep az idő felénk!remélem felétek is!!!!!most már megjön a tavasz!!😍😍😍 A Fev1 nekem 43-46kozott ugrál!!ez jó!!!!nem romlott!!igen ,én is mézet szokok néha bekapni.v.teaba teszem.a mézes Negró is néha segítettem egy kicsit a közösen.vagy csak azt hiszem!!!😁😁😁az oxigent 30%os legzesnel adnak???mindenkinek szép napot!!es sok levegőt!!!

 56. Sziasztok Mindenki! – ma pihenőnap volt,meg tegnap is,mindenki pihent ugy látom.
  Én már ma tekertem a teraszon 4 fok volt, 5 km 20 perc,megvolt.Előtte légzőgyakorlatoztam is,na meg felmostam az előszobát, minden napra egy feladat van betervezve, aztán vagy sikerül, vagy nem.Azért iparkodtam ma is,igaz fulladtam mire felmostam,befujtam a Ventolint, de akár a felmosóvizbe is tehettem volna,nem ért az nekem semmit.Csüccs és várjunk,szépen lassan a levegő és helyrebillenek valamennyire.
  Kata unokáztál gondolom, ilyenkor megnyugszik a lelkem,ha tudom,hogy ami nekem szinte félig-meddig természetes,másnak is jut ebből az örömből. Sokat gyógyit a lelkiállapotunkon az Unoka biztos, pláne amikor igy a képembe mondja a dokinő,hogy ez már csak rosszabb lesz, jobb nem. – Eszembe jutottatok,amikor mondta,hogy itt előhozakodni beutalóval – merész dolog lesz.Igy is gond volt,hogy kiirattam a gyogyit vele, állandóan azon lovagol,hogy kérjek segitséget a gyerekeimtől,azért neveljük fel őket,hogy segitsenek. – itt aztán jobbnak láttam,ha hallgatok és nem válaszolok inkább, mert nem egyezik a véleményünk.
  Holnap megyek a pszichologushoz még az is egy nekifutás,remélem a fentiek után ez már sétagalopp lesz – persze a pánikot nem hivom magammal.
  Amikor már öltözködni kell, akkor már az is készül velem,de majd erősebb leszek én, csak ne fulladnék.
  Én mindentől függetlenül bizom abban,hogy ha a jobb idő megérkezik és többet lehetünk ki, lesz még a FEV 1- em jobb is.
  Kivánok jó éjszakát és sok jó levegőt nektek!

 57. Sziasztok! Köszönöm az aggódást, jó esik, hogy hiányoztam, ígérem nem fogok eltűnni ilyen hosszú időre. Ennek most 2 oka is volt. 1., Volt egy kis dolog. 2., Megvallom őszintén, utána kicsit lusta is voltam. Remélem a betegek kidobták, elzavarták, elhagyták, stb. a betegséget, tehát mindenki jól van.
  Jól sejtettétek havaztam is, de nem lapátoltam, hanem söpörtem, igaz többször meg-meg állva, mint J.A., édesnyjára gondolva. De a hó is jól esett és a seprés is jólesett.
  Írjátok, hogy éjszaka sok párnával alszotok a fulladás miatt. Érdekes, nekem reggel már jóformán párnám sincsen és akkor alszom a legjobban.
  Nem tudom, hogy Valamelyőtök szed-e szteroidot? Én Medrolt szedek (már csak 8mg/nap), de hízom tőle -mert “zabálok” is-, mint a disznó, úgyhogy, ha ez így folytatódik, akkor nem természetes halállal halok, hanem húsvétra levágnak.
  Már több, mint 3 hónapja nem bagózok és jobban fulladok mint eőtte, kivéve mentős sztorikat. Fogok beszélni a dokival, hogy csináljunk valamit, esetleg cseréljünk gyógyszert, mert a fulladáson túl harcolok a váladékkal is, szívom-fújom-krahácsolom és alig-alig jön fel, pedig a patikusok szerinti “legjobb szert” szedem a Fluimucil 600-ast. “De miért?”
  Kata a pipát a tüdőgyogyi írja fel ott adnak egy címet telefonszámmal: Fel kell hívni őket, házhozszállítják. Az egész, szállítással együtt 2.000.- Ft. Szállításkor kell fzetni. Ha postán feladod a csekket és utána szólsz nekik az kb 3 ezer. 2 évenként jár támogatva.
  Elvlleg oxigént írhat tüdőgyógyász szakorvos, de ezt a feladatot meg szokták hagyni a klinikáknak. Ott járóbeteg ellátás keretén belül (jó ha viszel ambuláns lapot) írnak, de lehet, hogy csinálnak egy vérgázt (fülből) és fújatnak egyet.
  Marika a beitalót nyugodtan kérd a dokitól, mert kaphatsz, jogosult vagy rá. Azzal, hogy az orvos nem empatikus, ne foglalkozz! Azért van két füled……. csak át ne húzd rajta a törölközőt mert az fáj!
  Megmondom öszintén én nem nagyon csavarogtam, valahogy nem volt kedvem a szutyokban sétálni, de ha mostmár jön a tavasz, pótolom.
  Na, megint csapongtam ide-oda, írtam, ami eszembe jutott, minden esetre, annak örülök, hogy senkinek nincs a szokásosokon kívül komolyabb baja, ami van az pedig meg kell szokni, de lényeg, hogy nem romlott, hanem átlagos.
  Kivánok Nektek könnyen vehető oxiéndús levegőt!

 58. “Írjátok, hogy éjszaka sok párnával alszotok a fulladás miatt. Érdekes, nekem reggel már jóformán párnám sincsen és akkor alszom a legjobban.”

  Az éjszakai köhögésbe a reflux is besegíthet, annál is a magasabb párna előnyös.

  “a fulladáson túl harcolok a váladékkal is”

  Ha túl száraz a levegő, akkor nehezebben szakad fel a lerakódott váladék. Mindig az inhalátort szoktam emlegetni, amit viszont nem mindenki bír; meg szóba jöhetnek párásító eszközök, kezdve a radiátorra tett nedves ruhától a különböző kütyükig.

  És ha nem volnék ilyen rendes, akkor elsütném az “aki szorgalmasan inhalál, kerüli azt a kínhalál” régi mondókát is, de ilyesmi eszembe se jut.

  És hívja már valaki fel azt a hazafelé tartó gólyát, hogy hozza a tavaszt, mert unom ezt a lucskot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.