A MI KIS FÓRUMUNK

Ezentúl csak itt lehet majd hozzászólni – egyrészt így egy helyre gyűlik az összes megjegyzés, másrészt a többi oldal betöltődését sem fogják ezek lassítani.

Tessék, csak tessék, itt lehet csevegni! Kíváncsiak vagyunk egymás történeteire, ötleteire, sikereire, gondjaira; én speciel nagyon-nagyon sokat tanultam az eddigi hozzászólásokból.

Javaslom, hogy aki válaszol egy mondatra, az tegye oda az illető mondatot idézőjelben az irománya elejére, mert a WordPress nem túl ügyesen mutatja, hogy mi mire válasz (vagy én nem túl ügyesen állítottam be valamit). És ugyanezen ok miatt a választ is érdemes új hozzászólásként megtenni, nem a “Válasz” gombot megnyomni. Ha ott van az elején a mondat, amire reagálunk, akkor jól érthető lesz az egész.

719 hozzászólás a(z) “A MI KIS FÓRUMUNK” bejegyzéshez

 1. Sziasztok
  Hétvégén lusta voltam írogatni, most sapkát kötöttem az unokámnak és most a fiam is kitalálta neki is kell, úgyhogy folytatom a kötögetést.
  Évi Kipróbáltam a cukorpergelést, tényleg nagyon jó.

  Marika sajnálom hogy ilyen szívtelen orvosod van, én már beolvastam volna neki és bementem volna a Tüdklinikára. A gyerekek dolgoznak hogy neveljék a gyerekeket meg hogy megéljenek, hogy tudnának segíteni, Nekem se tudnának, a férjem segít, hála hogy Ő egészséges.

  Üdvözöllek Zsolt a Fluimucil nekem se használt semmit, attól még a hurutoldó tea is jobb. A medrolt én is kaptam de az 3 éve volt, amíg szedtem majd meg fulladtam és nem jött fel semmi, szerintem a medrol „brutális mellékhatásai” többet ártanak mint amennyit a gyógyszer használ és nehéz leszokni róla.
  További szép napot és jó levegőt.

 2. Szep napot hetet kivanok mindenkinek:) Halla Istennek megjelentek a Hianyzok is;) Kerlek Istvan teged is ,terj vissza hozzank- jobb az elet itt a kiscsapatban mint maganyosan !!! Nagy szeretettel varlak/unk!!! Bizony!
  Mihaly ennivalo vagy a stilussoddal+ a segitoakarasoddal egyutt! ” Aki szorgalmasan inhalal,keruli azt a kinhalal * :)))Megkell zabalni be aranyos;))))) A golyat hajtja az osztone es a hazaszeretete,imatkozom erte h semmi baj ne erje !!!
  Ket fontos dolog; 1. Felfedeztem a netten egy videot,doktorbacsi beszel a Copd furcsasagairol; peldaul ,egy uriembernek a Fev1 19% es oxigen nelkul boldogan eli vilagat ,sot dolgozik !!! Fantasztikus ,erdemes rakeresni!
  2. Egy kicsit eltunok( azert irom,h ne drukkoljatok feleslegesen) a tegnap vendegeim erkeztek Ametikabol es mivel husevok- en meg nem:) szejtant keszitettem nekik…ooo be fincsi;))) Mar nagxon reg hasznalom! Puszilok mindenkit nagyon nagy szeretettel,drukkolok golyanak is!!! Legyetek jok es jol!

 3. “Felfedeztem a netten egy videot, doktorbacsi beszel a Copd furcsasagairol”

  Hát a címét megírhatnád, mert így nehéz lesz rátalálni, mint Zoltán gólyának a hazavezető ösvényre.

 4. Mihaly ,nem talalom a videot a videok kozt:((( Emlekszem hogy olvastam valamit a Copd-rol es abba volt a video! Kesz manias lettem,allandoan a copd-t bujom:( haragszom ezert magamra nagyon) Mindig az volt a mottom; ha meg kell halni ,legalabb ne fajjon ! ( es most itt gorcsolok unalmamba a 100 ev fele menve) ;))))) Jusztina ugyes vagy nagyon es aktiv! Tenyleg segit a nagyikam nyakoldoja( tiszta+ ingyen van+ mindig keznel) Hasznaljatok mind bizalommal! Na puszika es ne betegeskedjetek mert megjott a tavasz:)))szioka Nektek !

 5. Sziasztok
  “Felfedeztem a netten egy videót, doktorbácsi beszél a Copd furcsaságairól”
  Én sem találtam írd meg a linket, viszont taléltam egy másikat ez is érdekes. Lassan elhiszem hogy a gyógyszer a legjobb biznisz www,mesecsokor,hu /Cikkek/ 6-os oldal
  A COPD-ról, egy kicsit máskép-
  Nagyika nyákoldója tényleg segít, valakitől hallottam hogy a cukor oldja és kihozza a beszívott koszt is, szoktam is enni néha két mokkáskanállal, de így jobban hat.
  Jó böngészést

 6. Szia Moindenkinek!
  Most röviden:

  “Felfedeztem a netten egy videot, doktorbacsi beszel a Copd furcsasagairol”
  Hát a címét megírhatnád, mert így nehéz lesz rátalálni,”

  Ez a doktorbácsi a Videoklinikán beszélt róla.
  http://www.videoklinika.hu/mucsi_copd_mennyi_van_hatra/
  A Mucsi dr. több COPD-s videot is csinált.
  Google: Videoklinika COPD. Itt találtok a témában tanácsokat.
  Most ennyit, szerdán -doki után- jövök.
  Mindőtöknek tartalmas légzést kívánok!

 7. “A COPD-ról, egy kicsit máskép-”
  Sziasztok Mindenki! én ezt sem találom, ma ilyen napom van ugy tünik ,nem jó helyen keresgetek mesecsokor-nál kerestem,nem jött össze, ha valaki megtalálja irjátok meg,had okosodjunk.
  Én ma nem tekertem,nem aludtam , hajnalban fent voltam,mint aki munkába iparkodik, szörnyű ez a depiség.,ma mentem a pszichiáterhez, nem tudtam sem aludni,sem enni, minden rámjött.Mondtam a doktornőnek , s azt mondja,hogy sajnos akiknek tartós krónikus betegsége van, ők hajlamosak jobban a félelemre,copd-sek meg főként,nem tudják,majd mi fog következni,nem-e fulladnak stb. – mondtam,hogy akkor helyben vagyok,még van hétfőn egy vérvételem és két hétig nem látok orvost remélem, -de fulladtam annyit ma is,hogy borzasztó.
  Légzőgyakorlat alatt jó elvagyok, eltelik tiz perc,vagy valamit csinálok már fulladok,menetrendszerüen.
  Holnap majd én is előveszem a pipámat, s probálgatom fujkálni,csak nekem a golyóbis nem nagyon mozog,de gyakorlat teszi a mestert.Nekem a tüdőgondozóban irták ki a pipát, valamelyikötök kérdezte az elmult bejegyzésekben.
  Ha holnap szép idő lenne, akkor már tekernék ujból, várom a tavaszt, Mihály a gólyafészek felénk még üres,nem jár erre a Zoltán, mindegy lenne már hogy hogyan is hivják,csak jönne már a jobb idő.
  Kivánok nektek jó levegőt, s jó éjszakát!

 8. Sziasztok
  Én már semmit nem értek. Az orromon veszem a levegőt mindig, a számon soha nem kell. 1 perc alatt14-16 között veszek levegőt,
  Ha légző gyakorlatot csinálom 2 másodperc be és 13 másodpercig tudom kifújni. Ha közte szünetet tartok 1 perc alatt 4 alatti a lélegzetvétel. Lehet gyöngyhalásznak jó lettem volna egészséges koromba.
  Azt olvastam egy egészséges ember 12-16 között vesz levegőt 1 perc alatt, egy jógázó 2-4 szer 1 perc alatt .
  Akkor most vajon mi van nálam a légzésfunkció mérésnél, lehet fújni se tudok, vagy elfelejtek levegőt venni

  Marika Jó helyen keresed bal oldali sávba menj a cikkekhez, alul menj a 6 os oldalra ott megtalálod.
  http://www.mesecsokor.hu/cikkek/cikkek/a-copd-rol–kicsit-maskent.html
  mindenkinek oxigéndús napot

 9. “Az orromon veszem a levegőt mindig, a számon soha nem kell. 1 perc alatt14-16 között veszek levegőt,
  Ha légző gyakorlatot csinálom 2 másodperc be és 13 másodpercig tudom kifújni. Akkor most vajon mi van nálam a légzésfunkció mérésnél, lehet fújni se tudok, vagy elfelejtek levegőt venni”

  Ha a FEV1 mérésre gondolsz, akkor két dolog lehet szerintem. Az egyik az, hogy nem tudsz intenzíven, gyorsan kifújni, mert arra nem gyúrtál; a másik pedig, hogy a tüdőd állapota olyan, amilyennek a mérés mutatja, de nagyon jó a légzéstechnikád.

  Illetve a légzéstechnikád biztosan nagyon jó! 🙂

 10. Sziasztok
  Az egyik az, hogy nem tudsz intenzíven, gyorsan kifújni, mert arra nem gyúrtál.

  Mihály nagyon igazad van, sehogy sem jön össze gyorsan kifújni a levegőt.
  Ha gyorsan próbálom, rögtön köhögni kell és nem jön össze, de nem adom fel próbálkozom.
  Szép napot

 11. ” igazad van, sehogy sem jön össze gyorsan kifújni a levegőt.
  Ha gyorsan próbálom, rögtön köhögni kell és nem jön össze”

  Akkor valószínűleg a FEV1/FVC mérésed rosszabbat mutat a valóságos állapotodnál. Ez a mérés az erőltetett kilégzés 1. másodpercében kifújt térfogatot viszonyítja a teljes kilélegzett térfogathoz; valamiért ez a szám jól jellemzi a tüdőhólyagocskák rugalmasságát(ami romlik COPD-ben). Ha tehát a köhögés miatt nem tudsz olyan erőteljesen fújni, mint köhögés nélkül tudnál, akkor rosszabb állapotnak megfelelő lesz ez a szám, mint amennyire valóban működik a tüdőd.

  Az erőltetett kilégzést lehet gyakorolni is (ld. remekbeszabott kis cikkemet) egyrészt tüdőerősítésként, másrészt szándékos köhögtetésként.

  A méréskor meg lehet próbálni nem nagyon lökésszerűen kezdeni a kilégzést, az erejét 2-3 tizedmásodperc alatt futtatva föl – így jobb lehet a FEV1-ed. És ez nem csalás, sőt, pontosabb képet fog mutatni a tüdőd állapotáról. És nyilván ezt is érdemes lehet gyakorolni.

  Továbbá állítólag holnap már jön a jó idő.

 12. Sziasztok, nem vesztem el, elolvaslak benneteket, de most rákattantam egy kicsit a Szulejmán sorozatra, amit annak idején nem láttam, most a gépemen is nézem és Sorozat tv is hoz lesz részeket :)))) Miután úgyis egyedül vagyok, ráérek bármennyit is megnézni 🙂
  Unokám itt volt hétvégén, de már megint nagyon hiányzik, mivel együtt é ltünk születésétől kezdve, ezért most kegyetlenül sokkoló a hiánya, ő is mondta, hogy nagyon nem jó így neki, pedig már több mint egy éve élünk külön.

  MARIKA:Terpin a neve a nyákoldónak, gyógyszertárban készítik, orvos is felírja, de egyébként sem drága, nekem bevált.
  Legyetek jól, állítólag mindjárt + 15 fok lesz 🙂

 13. Udv Mindenkinek es szep napot kivanok 🙂
  Ket mondat erejejig leptem be,ugyanis koszonettel tartozom nagy hamarjaba ket Sorstarsamnak : Jusztina, szeretettel udvozollek ,megtalaltam a cikket amit ajaltal….erdekes,de En tudom ,hogy bizony mukodik !!!!! Mar nagyon reg a kovetkezo taktikaval kergetem el a fulladast es a faratsagot: Szpirivat hasznalok kezdettol fogva es rendszeresen minden reggel. DE !!! az egyik dobozkamba betettem egy elhasznalt kapszulat es az mindig nallam van…ugyanis azt szippantom nagyon melyre ha elkap a baj….Gyerekek,mukodik !!! meggondolkoztato,de hagyom mindenki fantaziajara a temat 🙂 Zsolt orvendek neked hogy ujbol letezel kis csapatunkban, nagyon hianyoztal.Megszeretnem koszonni a segitsegedet! Ugyes vagy… epp Dr. Mucsi Janosrol van szo a Vebbeteg.hu -ban. Elfelejtettem hogy hol lattam az erdekes-ertekes videoit. Mindenkit szeretettel puszilok ,szep napot es semmi panikot kivanok Mindnyajatoknak……}{

 14. Sziasztok
  Mihály olyan jól elmagyarázza hogy mit hogyan kell és miért van, most gyakorlom hogyan gyorsítsam a kifújást.
  Évi én is üdvözöllek! azt mondják az agyban dől el, még nem próbáltam érdekességnek raktam fel, de vége lesz a fűtési szezonnak, jönnek a hosszú séták és kipróbálom.
  Kati az unoka nekem is hiányzik pedig minden héten jön. Neked egyedül nem csodálkozom hogy sokkol a hiánya.
  Szép estét. Jön a jó idő végre.

 15. Sziasztok!
  Igértem, vagyok. Szóval voltam a dokinál, hál’ Istennek hamar (2,5 óra várakozás után) bejutottam. A FEV1-em nem változott. A cigi nélküli fulladásra, azt javasolta, hogy ne gyújtsak rá, inkább kicserélte az egyik gyógyszeremet. A köptetőre tul.képpen semmit nem mondott, tán’ annyit, hogy azért nehezebb, mert kevesebb amit fel kellene köhögnöm. Ma elég sokat jöttem-mentem, nem mondom, hogy 1szerű volt, néha gondoltam a Ventolinra, -de feszegetem a határokat-, aztán meg arra, hogy akkor se fulladok meg idegen helyen…… Egyébként ma egész jó idő volt, kezdek bízni abban, hogy ki lehet hosszú távra szabadulni a 4 fal közül.
  Mindőtöknek kellemes szuszogást kívánok!

 16. “Szpirivat hasznalok kezdettol fogva es rendszeresen minden reggel. DE !!! az egyik dobozkamba betettem egy elhasznalt kapszulat es az mindig nallam van…ugyanis azt szippantom nagyon melyre ha elkap a baj…. Gyerekek, mukodik”

  Ez nekem arról szól, hogy a praktikus tennivalókon túl segíthet, ha van valami kabalánk, varázsszavunk, saját kis mágiánk, amibe kapaszkodunk, amikor baj van. Ez szerintem is így van, bár talán gyerekesen hangzik, de üzenem ezt a verssort azoknak, akik megmosolyogják:

  …hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én…

  egy viszonylag ismert magyar költőtől. Ha ő nem szégyellte, nekem miért kellene?

 17. Sziasztok. Ma voltam a tudodokinal es jo hirem van. A fev1 ertekem felment 81% ra!!!!! A vitalkapacitasom 102 re!!!!!!! Es normalis a meres. Na ezt hogy? Az tuti hogy az influenzatol van mert sok trutyit kohogok frl. Sirva is fakadtam a jo eredmeny lattan :)))))) amikor kiderult ez az ize akkor volt 89% a fev1 azota 72-75 volt. Ajjj annyira mas igy lelegezni. Uristen. Mindjart megint sirok….. Szerintetek? Pusszancs es jo levegot

 18. Sziasztok Mindenki!
  ” A FEV1-em nem változott. A cigi nélküli fulladásra, azt javasolta, hogy ne gyújtsak rá, inkább kicserélte az egyik gyógyszeremet”
  Vártam már,hogy olyan állapotba kerüljek,hogy tudjak irni, mert mostanában nem az én napjaim vannak.
  Zsoltitól szeretném kérdezni,hogy mennyi volt a Fev1-ed és milyen gyógyszert kaptál?
  Nekem is kicserélt kettőt a dokinő már irtam is ,nem tudom,nem veszek észre semmi más hatást, sem jobbat, sem rosszabbat.
  A front most nagyon megneheziti a napjaimat, fulladok sokat,ha valamit csinálok, nem is merek nagyon kimenni,mert minden fene rám jön pánikúrral együtt.
  Tekerni tekerek már a teraszon megemeltem 6 km a távom 22-24 perc alatt, de minden más tevékenység kész kinszenvedés, mindjárt fulladok.Légzőgyakorlatot végzem minden nap,de nem sok eredménye volt a napokban. Azt hiszem a tüdőgondozói látogatás hangulata visszavett az erőmből, elégedetlen lettem,meg elkeseredett,hogy nem tudok javulni,meg nem is fogok . –
  Jusztina irod a belégzést csukott szájjal, most én is mérem megint, nekem most orron át 4 másodperc a beszivás, 20 a kifujás, s mégis fulladok – a fene enné meg,ha valami fizikai melónak nekifogok már kész.
  Várom a jobb időt,hátha sikerülne újból feltornáznom magam egy kis kertészkedésre./micsoda igények?/
  Katám ha jön a dokinő kiiratom vele az általad mondott Terpint,most ma elég korán kezdtem a napot éppen a váladék miatt,de ez van,valamennyire túl vagyok rajta.
  Rita hol vagy,Évi,Kriszti mindenki tavaszt vár, vagy a nőnapot ünnepelitek még?
  Előkészitettem a Ventolint,hogy ha a tekeréshez kellene,de szerencsére ahhoz nem kellett, máshoz meg nem merem használni, szerintetek gyáva vagyok? -volt olyan ismerősöm,meg a dokinő is azt mondta,hogy a lépcső előtt fujjak kettőt, s várjak úgy induljak fel.Tőletek sem hallom soha,hogy valójában a 4 x 2 puffot alkalmaznátok,igy én sem merem.
  Na jól van eleget panaszkodtam,csak egyszer sikerüljön valamit megcsinálnom, fulladás nélkül én olyan boldog lennék.
  Legyen szép hétvégétek , jó levegőtök !
  A neten én már mindent kiolvastam a COPD-ről, nektek már nem is maradt,de visszatértem a Mihály által irt légzésekhez azt bujtam az előbb.

 19. Sziasztok, élek még. Nőnap letudva, hála égnek nálunk nem csak ez az egy nap szól “rólam” (mint nőről.) 🙂
  Az elmúlt időszakban is olvastalak benneteket, de alig vártam, hogy megfőzzek, aztán irány boldogsághormonokat begyűjteni . 🙂 Nem voltam tekintettel igazán semmire, én voltam magamnak az első (értsd: a kötelezőket persze megcsináltam, de pl. aki a nyakamra akart ülni kávézni, azt elirányítottam egy presszóba. 🙂

  Minden nap teljesítem a 40 percemet, és alighanem a jövő héten, bár esedékes lenne az emelés 5 perccel, de nem fogok – megyek unokázni, szurkoljatok, hogy ne parázzak – amikor nyugi van, eszembe se jut, hogy x helyzetben nekem már sikítófrászt kéne kapnom. Egyszerűen nincs x helyzet.
  Küzdök a súlyzóimmal, ill. a 3 kilóssal már nem, mert megy magától, a 6 kilós kettlebell röhög ki néha – de a karjaim alakulnak (na jó, nem egy Van Damme – de tónusosabb és némi erőt is érzek benne. )
  Tegnap megvolt a csavargás, bár esett az eső, mégsem volt gond. Voltam a dokinőnél – igaz, nem ennek kapcsán, a vérnyomásomat állítólag klónozni és osztogatni kéne, meghallgatott, nem volt megjegyzés, hogy karcos lenne a légzésem , vagy hasonló…majd megyek a vámpírokhoz, még nemtom, mikor.
  itt süt a nap, gondolok is rátok sokat, hogy Marika remélhetőleg teraszon teker, Kata a piacot rója, Hajni vígan trallalázik valamerre, Éva a fák közt sétálgat, és talán Jusztina is átadta kicsit valakinek a könyvelni valót (mintha azt írta volna, h márciusban ráér), Zsolt is gyalogol, erősödik, Istvánt is kicsalja a napsütés – és Mihály gyönyörködik a kis csapatban 🙂 🙂
  Most megyek, a krókusz emelgeti a fejecskéjét, ibolyát is láttam már, és még mindig süt…. 🙂
  Vigyázzatok magatokra, legyen sok friss levegőtök és könnyű légzésetek! 🙂
  Ölelés 🙂

 20. “tekerek már a teraszon megemeltem 6 km a távom 22-24 perc alatt, de minden más tevékenység kész kinszenvedés, mindjárt fulladok.Légzőgyakorlatot végzem minden nap,de nem sok eredménye volt a napokban. ”

  Ha több, mint 20 percet tudsz menni biciklivel 15-16 kilométeres sebességgel, az nagyon rendes kis teljesítmény, ráadásul légzőgyakorlatokat is csinálsz.

  Hogy lehet, hogy mindenféle egyéb tevékenységnél fulladsz? Nyilván nem nagy súlyok cipelésére vállalkozol.

  Szerintem biztos, hogy valami rossz légzés-módszer rögzült, más nem lehet a tettes,ez nem erőnléti problémának látszik. Egész más dolog egy monoton, ritmusos mozgás (séta vagy bringázás) közben megfelelően lélegezni, mint valami ritmustalan, egyenetlen mozgás közben. Meg kellene találni, mit rontasz el, mert az erőnléttel nincs gond, az látszik. Visszatartod a levegőt néha? Kapkodva szeded?

  Mivel ez az egész kínlódás ismétlődik, akkor benne lehet a pakliban az is, hogy eleve félsz az ilyen dolgoktól, ami szintén ront a légzéstechnikán.

  Egyrészt meg kéne figyelni, hogyan veszed a levegőt, másrészt lehetne célzott légzőgyakorlatokat csinálni, valahogy úgy, ahogy a légzőtornás poszt “Légzés mozgással párosítva” részében le van írva.

  A lényeg az, hogy valami könnyű és nem ritmikus gyakorlatot csinálsz, például leülsz, felállsz, mész pár lépést, lehajolsz, felnyúlsz magasba, két könyvet átteszel az asztalról egy székre, kezded elölről. Nem nagy megterhelés, de oda kell rá figyelni; és a mutatvány az, hogy közben nyugodtan kell lélegezni.

  Szerintem hamar elő fog jönni valami gikszer: visszatartott lélegzet, kapkodó légzés, túlerőltetett légzés… más nagyon nem is lehet. Amint észreveszel ilyesmit, korrigálod vagy megállva, vagy ami még jobb, tovább csinálva a “műmunkát”.

  Biztos, hogy működnie kell ennek, nyilván nem egyik percről a másikra, de szerintem viszonylag gyorsan hatnia kell.

 21. Sziasztok
  Hajnalka üdvözöllek, sírjál nyugodtan örömödbe, ilyen jó eredménytől szerintem mindenki sírva fakadna.
  Marika orromon veszem a levegőt és orromon fújom ki 1 perc alatt 12-16 ig veszek levegőt.
  Légző gyakorlatnál orromon be 2 másodperc, számon ki 13 másodperc és nem csukott szájjal..
  Biztos jól méred a légzést, amit írsz az 2,5 légzés 1 perc alatt az még egy profi Jógázónak is szép eredmény.
  Én a Buventon 200 milligramos használom ugyanaz a hatóanyaga / Szalbutamol/ mint a Ventolinnak. Napi 4 szer 2 puff. Mikor a kórházból kijöttem egy évig napi 4 szer használtam, most már nem kell annyiszor.
  Nem tudom mit tekersz, combra gyúrsz?, kerékpárt? Én súlyzót emelgetek a mellkast az mozgatja, azt lehet fekve, ülve, állva.
  Szép napot sok oxigént.

 22. Sziasztok
  Mire megírtam a levelet tele írtátok az oldalt, elmentem sétálni olyan szépen sütött a nap, itt 12 fok van végre.
  B Lány a könyvelni váló letudva, csak élvezgetem a jó időt, a para meg menjen a kukába. Remélem a többiek is jól vannak. Pusszantás

 23. Sziasztok Mindenki!
  “Nem tudom mit tekersz, combra gyúrsz?, ”
  Jusztinám hát a helybenjárós keromat tekerem a teraszon,már lemegyek a földgömbről annyit nyomom,de nem a combomra,hanem éppen az előbb volt a reklám,hogy a kerékpározás 22 izmot mozgat meg, na erre gyúrok én. De most éppen Mihály irt nekem házi feladatot és azt olvasom, légzőgyakorlatok tömegét gyakorolom, s itt jegyzem meg Mihály,hogy tényleg a légzésnél lesz a gondom, idegesen indulok meg már a munka elvégzéséhez,hogy majd biztosan fulladni fogok,hiszen a múltkor is úgy volt, s már jön a pánik, mire összepakolom az ételhordót már fulladok is. Tehát nem a sulya miatt,hanem kapkodom a levegőt az utolsó fázisoknál. Most lassitva probálom a teendőket, holnap folytatom először még a tanulmányozás ujból és majd a gyakorlat.
  Kivánok szép hétvégét, jó levegőt mindenkinek!
  Zsolt még nem jelentkezet,sem az István. Évi,Kriszti hol vagytok.? Hajnikám nagyon örülök az eredményednek,most már ne cigizz!

 24. “tényleg a légzésnél lesz a gondom, idegesen indulok meg már a munka elvégzéséhez,hogy majd biztosan fulladni fogok,hiszen a múltkor is úgy volt, s már jön a pánik, mire összepakolom az ételhordót már fulladok is. Tehát nem a sulya miatt,hanem kapkodom a levegőt az utolsó fázisoknál. ”

  Igen, azt hiszem, kezdünk felfedezni valamit. Amint valami olyat csinálunk, amire oda kell figyelni + idegesítő valamiért + kudarcok emléke társul hozzá: elkezdünk NAGYON rosszul lélegezni. Visszatartva, kapkodva, erőltetve, mindent, amit nem kéne.

  És ezt szerintem úgy lehet kivédeni, hogy a légzőgyakorlat egy az egyben a valóságos szitunak felel meg. Szóval mondjuk

  * összerakom az ételhordót,
  * szétszedem,
  * elteszem,
  * előveszem megint
  * vagy porszívózok egy kicsit

  olyankor, AMIKOR NEM MUSZÁJ. Csak úgy játszásiból. Akkor hagyom abba, amikor akarom.

  És közben próbálom kordában tartani a légzésemet.

  Aztán “éles” helyzetben is menni fog előbb-utóbb.

 25. “Küzdök a súlyzóimmal, ill. a 3 kilóssal már nem, mert megy magától, a 6 kilós kettlebell röhög ki néha – de a karjaim alakulnak”

  Nagyon jó izmot is építeni! És a kis súlyzók nagyon hasznosak ám nagy ismétlésszámmal. Egyrészt kitartóbbak lesznek az izmaink, másrészt a légzéstechnikát ezekkel lehet igazán gyakorolni. Tudniillik nem olyan nehezek, hogy erősen koncentrálni kelljen a mozgatásukra, tehát el tud kalandozni a figyelmünk, ekkor pedig elkezdünk összevissza lélegezni; na, azt kell megtanulni, hogy ezt azonnal, automatikusan észrevegyük (és persze korrigáljuk).

  TÉNYLEG ki tud alakulni egy ilyen képesség: amint mozgás közben elkezdem hülyén venni a levegőt, azonnal feltűnik, mintha kavics ment volna a cipőmbe.

  Kis súlyok mozgatásakor érdemes megfigyelni, hogy mitől kell abbahagyni: zihálunk-e, vagy az izmaink fáradtak el? Ha zihálunk, akkor tényleg kevés már az oxigén, vagy rosszul vettük a levegőt?

  És ez persze igaz nemcsak a súlyzózásra, hanem lépcsőzésre, bringázásra, satöbbi.

  Most pedig mindenki dobja el a súlyzóit és a blogjait, irány a napsütés!

 26. Sziasztok
  nem a combomra, hanem éppen az előbb volt a reklám, hogy a kerékpározás 22 izmot mozgat meg, na erre gyúrok én

  Marika az alsó végtagnak 13 fő izma van azon belül mindegyiknek van 4-tól legalább 7-ig al izma az minimum 50, ebből könnyű összeszedni 22 a reklámra, ami nem más mint értékesítési biznisz.
  A szobabicikli, főleg a lábizmokat, a comb. Lábszár, kissé a hasizmot de főleg deréktól lefelé erősít. Nekünk elsődlegesen főleg a mell és hátizmokat kell erősíteni mert keveset mozgunk és a tüdőlebenyek levannak tapadva. Szerintem a mell és hátizom torna légző gyakorlattal hasznosabb fulladás ellen, azokat ülve is lehet csinálni. Napi háromszor 15-20 perc után jöhet a tekerés.

  Mihály ezekbe is profi amit csinál hasznos mindenkinek, én követem és szót fogadok.
  Léptem levegőzni hét ágra süt a nap

 27. “A szobabicikli, főleg a lábizmokat, a comb. Lábszár, kissé a hasizmot de főleg deréktól lefelé erősít. Nekünk elsődlegesen főleg a mell és hátizmokat kell erősíteni mert keveset mozgunk és a tüdőlebenyek levannak tapadva. Szerintem a mell és hátizom torna légző gyakorlattal hasznosabb fulladás ellen, azokat ülve is lehet csinálni. Napi háromszor 15-20 perc után jöhet a tekerés.”

  Ezzel vitatkoznék – a biciklizés, gyaloglás, lépcsőzés NAGYON hasznos, a lábizmokon kívül megmozgatja a tüdőt és a szívet. A légzőgyakorlatok is nagyon jók, más jellegű edzést, más jellegű légzést jelentenek, nem zárja ki a kettő egymást.

  És hogy mi jó a fulladás ellen – hát ez az egyik legérdekesebb témánk. Többféle eset van persze, az egyik a “tényleges” légszomj, ami adódhat izomgyengeségből, letapadásból, betegségből (mármint tüdőgyulladás például). A másik fajtáról számolnak be itt rendszeresen többen, éppen Marika is – és ennek totál semmi köze nincs az erőnléthez, mivel az megvan.

  Épp tegnap is leírta, hogy 22-24 percet teker szobabiciklin, ezalatt 6 km-t tesz meg, plusz légzőgyakorlatokat is csinál és mégis a hétköznapi munkáknál nagyon hamar elkezd fulladni:

  “mire összepakolom az ételhordót már fulladok is”

  Ebből nagybecsű véleményem szerint nem az következik, hogy kevés a légzőgyakorlat, abból kellene többet csinálni, dehogyis. A Napnál világosabb, hogy az erőnlét bőven megvan és monoton, ritmikus mozgás közben a légzés is teljesen jó. A baj akkor kezdődik, amikor “összevissza”, azaz nem ritmikusan ismétlődő mozgásról van szó, amitől ráadásul fél, mert már voltak rossz, fulladós élményei.

  Az ILYENEKET kell gyakorolni és ilyenkor kell a légzésre odafigyelni! A szorongás önmagában is meg tudja pörgetni a pulzust, de a fő gonosztette az, hogy elvonja a figyelmet és elkezdjük hol visszatartani a levegőt, hol erőltetetten kapkodni.

  Lehet naponta 10-szer 20 percet légzőtornázni plusz 30 kilométert letekerni biciklin: ezeken a bajokon nem fog segíteni. Azt kell gyakorolni, ami rosszul megy. Nem ritmikusan ismétlődő, csak kicsit nehéz mozdulatokat végezni és figyelni a
  légzésünkre.

  A porszívót mozgatni kikapcsolt állapotban úgy, ahogy szoktuk, pusztán gyakorlásként.

  Könyveket leszedni a polcról és visszarakni.

  Vagy mittudomén. Az aktuális mumushoz visszamenni, AMIKOR NEM MUSZÁJ és pont azt gyakorolni.

  És persze a testedzés minden formája nagyon kell! De annak a számára, akinek ilyenfajta fulladós szeánszai vannak, nem elég.

 28. Sziasztok!!!itt nagyon jó idő van!!megjött a tavasz!!remélem nálatok is!h.mindenki jól érezhessék már magát végre.en most jobban érzem magam!!én többször volt már h.bele szivok többször a ventolint a.ha egyszer muszaly.es nekem is azt ajánlotta a házi doki.h.olyat csinálok előtte fujak be.es tényleg jobb!!!legalább is nekem.olavasgatlak mindig bennetek.csak nem írok.vala hogy nem tudom mit írjak.votam szerdán t.dokinal.felre takarta a gyógyszert velem írt újat!el is fogták már .szerintem biztos attól voltam annyira oda!!!egy hónap múlva újra mennem kell.meghallgatott azt mondta gyengult légzés ennyi.a fev 1 .kicsit romlott de nem sokat.ugy h.ez nem gond.most a spiolto respimat írta.mert az nem por hanem gőz.es így nem zavarja talán a tüdőm.mindenkinek szép és tavaszias hétvégét!!!sok sok levegővel!!!

 29. Sziasztok, megérkezett Őrhalom fehér gólyája, Báró is, és rendezgeti a fészkét. Reméljük, ez már a tavasz maradásának is csalhatatlan jele. 🙂

  Legyen szép napotok, már süt a nap!! 🙂

 30. ” Nem ritmikusan ismétlődő, csak kicsit nehéz mozdulatokat végezni és figyelni a légzésünkre.”
  Sziasztok Mindenki!
  Itt a tavasz, gólya ugyan nem kerint a házunk felett,de még a városban sem, a nap süt ami nekünk nagyon kell.
  Mihály – nagyon igazad van, tegnap rakosgattam az ételhordót, frankón elszakadt már az egyik müanyag rajta,” de van másik,” erről a gyakorlatról most lemondok,de mikor már negyedszer fogtam neki már sikerült fulladás nélkül, ma megint előveszem azért.
  Tegnap is ma, is letekertem a 6 km-t, 24-25 perc, légzőgyakorlatoztam is most már szép napsütéses idő , na de a tulipánok is bújnak – tegnap a pánikkal együtt mentünk kertészkedni,kb 10 m hosszú és 50-60 cm hosszú sávot kellett kapirásznom,elgereblyézni a kis kapirgálómmal. Az első 4-5 méternél már minden rám jött,féltettem a derekam, fulladtam, kapkodtam a levegőt, de hogy is van a belégzem,tartom,majd szájpréssel ki, -összpontositottam a légzésemre, felét megcsináltam a sávnak majd pihentem egy kicsit, a másik felét utána.
  Ma ugyancsak ez következett, légzőgyakorlat,tekerés, kicsi pihi majd a kert másik oldala,- és ma már nem kellett megállni, igaz cudarul elfáradtam,de sikerült megcsinálni fulladás imitt-amott volt egy kicsi,de szépen kikapirásztam és örültem a végén. Kellett volna Rita,hogy feltoljon a lépcsőn a teraszra,de azért sikerült felmászni most pedig örülök,hogy lesz még itt jobb is.
  Kivánok Nektek is szép délutánt, jó levegőt és sikereket, mert ez feldobja az ember hangulatát, s bizakodóvá teszi, pedig reggel fejfájással keltem,nem aludtam az éjszaka nem is biztam abban,hogy ma valamit is tudok produkálni. – de sikerült!
  Krisztikém mennyi volt a FEV 1-ed,hogy romlott? Látod Rita már a gólyákat lesegeti, maj csak erre is jönnek már,hol van Őrhalom? majd mindjárt megnézem, mennyire vagyunk egymástól.
  Kivánok szép vasárnap délutánt, s jó egészséget,sok levegőt! – Nekem még sok tanulni valóm van a feladatokból,de majd olvasom délután tovább.
  Évi, ,Jusztina,Zsolt hol vagytok?-

 31. ” tegnap rakosgattam az ételhordót… mikor már negyedszer fogtam neki már sikerült fulladás nélkül, ma megint előveszem azért.”

  “majd a kert másik oldala,- és ma már nem kellett megállni, igaz cudarul elfáradtam,de sikerült megcsinálni fulladás imitt-amott volt egy kicsi,de szépen kikapirásztam és örültem a végén”

  Juhúúúú!!! Ez szuper! Kezdünk feltalálni valamit. Ha ez összejön, akkor nekem lovasszobrom lesz a Kossuth téren, azért csak nekem, mert rohadt önző vagyok, ti csak mellékalakok lesztek a szoborcsoportban, de szerintem az is nagy megtiszteltetés.

  Az egyik nagyon fontos felfedezés, hogy
  * van légzőgyakorlatozás,
  * van monoton, ritmikus mozgás közbeni légzés (kerékpár, gyaloglás, futás) és
  *van a rendszertelen, nem ismétlődő mozdulatok közbeni légzés.

  A harmadik a legfontosabb, mert a mindennapi életben ez fordul elő folyton és ez a legnehezebb is, több okból:

  * A mozgás nem diktálja a légzés ütemét, nekünk kell ügyelni rá.

  * Másra is figyelnünk kell, hiszen valamit éppen meg akarunk csinálni és ez a más elvonja a figyelmet a lélegzésről.

  * Rossz élményeink voltak már ezzel a tevékenységgel, ezért szorongunk; a szorongás pedig felviszi a pulzust plusz nagyon rombolja a légzést, elvonja a figyelmet, levegővisszatartásra, túllégzésre, zihálásra ösztönöz.

  Az egyik találmány:

  Külön gyakorlatozni kell a harmadik mozgásfajta közben is, tehát amikor “összevissza” mozgásokat végzünk, nem valami ismétlődőt. Maga a mozgás ne legyen nagyon nehéz, viszont igényeljen egy kis odafigyelést.

  A másik találmány:

  Jó, ha az ilyen gyakorlatok közé beiktatunk olyat, ami nagyon hasonlít a problémás tevékenységre. Takarítást, kerti munkát, akármit mímelünk olyankor, mikor NINCS RÁ SZÜKSÉG, tehát bármikor abbahagyhatjuk.

  Hasonlókat már mondogatok egy ideje, Rita ki is próbálta korábban, most Marika is beszámolt a kísérletéről, aminek annyira örülök, hogy nekik biztosan az első sorban lesz a helyük a szoborcsoportban, kívánságra a művésszel még szárnyakat is le tudok tárgyalni a részükre, persze csak dísznek, mert a repülés nagyon megterheli a szívet és a tüdőt, betegeknek nem ajánlott.

  Nagyon várom, hogy mások is kipróbálják ezeket a dolgokat!

 32. Most csak olvasok, de Marikának – én is megnézem, hol van Őrhalom 😀 Nem ott élek, csak olvastam.
  A gyakorlatok jók….csináld, összejön az! 🙂 Én meg majd a 3 emeleten veled tologattatom magam, és akkor tuti jó kis gyakorlatnak leszel kitéve 😛 😀

  Most valami stratégián agyalok a keddi utazásomra…meg majd, hogy ne az unokámat hozzam olyan helyzetbe, hogy a hülye öreganyja ott pánikol, ő meg nem tud mit kezdeni vele…. induláshoz, azt hiszem, itthon a lakásban, aztán a kertben elkezdek sétálni, és ha érzésre megvan a ritmus, kimegyek a kapun és irány a buszmegálló… valami ilyesmi.
  Mihály, azok a szárnyacskák…izé…glória is jár majd hozzá? Vagy söprű lesz a kezünkben? 😀

  Egy hét unokázás van kilátásban – egyszerűen nem lehet, hogy ne sikerüljön para nélkül a hét…. !!!

 33. “ne az unokámat hozzam olyan helyzetbe, hogy a hülye öreganyja ott pánikol, ő meg nem tud mit kezdeni vele”

  Eddig se volt soha baj, amikor feladat volt, ha a kicsivel voltál, miért lenne most?

  “azok a szárnyacskák…izé…glória is jár majd hozzá? ”

  Nem szárnyacskák, rendes, nagy szárnyak. Nna. A glória kiutalásához szükséges igazolást majd az unokád állítja ki, az igénylés itt a blogon elektronikus formában megtehető.

 34. Marika, Őrhalom Nógrádban, Balassagyarmat és Szécsény között. 🙂

  Mihály, gyúrok arra a glóriára – anélkül nem élet az élet 🙂

 35. “gyúrok arra a glóriára – anélkül nem élet az élet”

  Rendben van, Templar, ha teljesítette a küldetést, elő lesz léptetve.

 36. Szia Mindekinek!
  Marika! A FEV1-em 22 % , FEV/FVC 59%, FVC 38%., PEF 24%.
  Az Airflusolt cserélte Revix-re, de még a hatását nem ismerem, mert meg kellett rendelni és hétfőn megyek érte.
  Itt is (Gyál) tök jó az idő, én is kint bóklászok a kertben és jól is esik.
  Nem tudom Melyőtök tapasztalta a következőt: Ha nincs feladat és csak úgy ballagok, mászkálok, akkor előjön a fulladás hamarabb. Ezzel nem mondok ellent az előbbieknek, mert jól esik, de piszok makacs vagyok és feszegetem a határokat.) Ha céllal teszem és feladat van akkor kevésbé kapkodom a levegőt.
  A hajolgatással és a pakolgatással vannak még gondok, de sztem, ha bejáródik az összes szuszogóalkatrészem, akkor talán hoz6om a tavalyi formámat.
  Más: Megvigasztaltak, hogy a cigitnélküliségtől kb. 8-16 hónappot lehet fuldokolni, mire magához tér a szervezet.
  Kriszti! Nekem a dokim a Spioltót cserélte az Airflusol-ra,de semmi változást nem tapasztaltam.
  Na, 1előre ennyit, megyek még levegőzni. Vigyázzatok Magatokra! Jó-és elég -könnyen vehető- levegőt kívánok Mindőtöknek!

 37. Sziasztok
  Nem tűntem el csak elmentem a fiamékhoz tegnap du és nemrég jöttem haza. Látom mindenki örül a jó időnek, meg a megjelent gólyáknak.
  B lány a pánikot dobd a kukába és jó utazást.
  Marika csak így tovább menni fog.
  Mihály igazad van csak én olyan sokat ülök hogy az ülve tekerés eleve mumus. Inkább gyalogolok vagy lépcsőzők az legalább az állóképességet is növeli.
  Szép vasárnap délutánt.

 38. “Nem tudom Melyőtök tapasztalta a következőt: Ha nincs feladat és csak úgy ballagok, mászkálok, akkor előjön a fulladás hamarabb.”

  A hozzászólásokból már korábban kiderült, hogy van, aki pont így működik és van, akit meg a feladat nyomaszt (akkor is, ha teljesen hétköznapi) és attól szorong és fullad inkább. Elég érdekes, mennyire különbözőek vagyunk, meg elég fontos is, mert ami az egyiknek jó tanács, az a másiknak kegyetlen kiszúrás.

  Bonyolult egy szerkentyű az ember…

  “A hajolgatással és a pakolgatással vannak még gondok”

  A hajolgatás szerintem különösen trükkös, mert akkor összenyomódik a mellkas. Ennél különösen oda kell figyelni, hogy a lehajlásnál engedjük vagy fújjuk ki a levegőt, ne akkor szívjuk be, mert az még egészségesen is nagyon rossz.

 39. “igazad van csak én olyan sokat ülök hogy az ülve tekerés eleve mumus. Inkább gyalogolok vagy lépcsőzők az legalább az állóképességet is növeli.”

  Tök igazad van – bár a biciklizés is növeli az állóképességet (pláne, ha álló biciklin tekerünk, höhö). A lépcsőzés nekem is mániám, viszont a bringázásnak óriási előnye, hogy nem terheli a térdet, sőt, erősíti. És hát tegye föl a kezét, akinek nem szokott fájni a térde (meg aki bírja).

 40. Sziasztok!!a Fev 1 volt 48.most 45 szerintem ez nem sok kül.eznaz idő is teheti.v.csak rosszabb napom volt .ennyi.ezen nem aggódom.volt hogy 43 volt.most meg jó is.azt nem értem mert rosszabb az állapotom akkor.nehezzebben veszem a levegőt.a terhelést nehezebben bírom.es minden ejjelem rettenetes!!!!van rosszabb gyengébb ejjelem!nagyon sokat köhögök.nem múlik soha.ti hogy vagytok??remélem senki nem beteg!!!unokazni biztos nagyon jó és kellemes időtöltés!!biztos h.birni fogod.ugyes vagy !és a szeretett erősebbé tesz!!!itt tegnap delutan feltámadt a szél.neha elég viharos.de hideg nincs szerencsére!!remélem mindenki felé szép az idő!!Zsolt írtad a Fev 1 22% os.mgkerdezhetem kinek mennyi a Fev 1 ese??????rokkantsági lehet igényelni kül.ezzel a betegséggel??ha igen.akkor hány százalékos legzesnel??és hogy??szép hetet mindenkinek!!!tavaszi időt és sok levegőt!!!!

 41. Sziasztok
  olyan jó idő volt hogy most inkább kint kolbászoltam kicsit, de feléledt a szél és gyorsan behúztam a csíkot.

  Zsolt „Nem tudom Melyőtök tapasztalta a következőt: Ha nincs feladat és csak úgy ballagok, mászkálok, akkor előjön a fulladás hamarabb.”
  Nekem is az a tapasztalatom ha sok a feladatom, égész napot is elvagyok gond nélkül.

  Mihály viccen kívül az én térdem még sosem fájt, lehet a gerincem nem bírja a strapát, ha nincs hová leülni guggolok mert az egyhelyben állás nálam nem működig. Ha közértbe sokan vannak inkább hazamegyek és később visszasétálok:DDD

  K. üdvözöllek. azt nem tudom mennyivel lehet kérni rokkantságot mert én már nyugdíjas vagyok 10 éve. Az FEV1 31%, 6 éve és 3 éve még jártam dolgozni.
  Szerintem, attól is függ milyen munkát végzel, meg kell próbálni, Kérdezd meg az orvosod mit mond.
  Sok-sok oxigéndús levegőt mindenkinek.

 42. “a bringázásnak óriási előnye, hogy nem terheli a térdet”

  “az én térdem még sosem fájt, lehet a gerincem nem bírja a strapát, ha nincs hová leülni guggolok mert az egyhelyben állás nálam nem működik”

  Igen, erről elfeledkeztem, hogy sokaknak a gerince is kopott és fájdalmakat okoz; nekem ebben szerencsém van, engem csak a térdem szokott emlékeztetni a nyikorgásával, hogy elszaladt az idő. Fájós gerincűeknek tényleg nem esik jól a biciklizés.

  Az ízületek készítésénél valahogy nem figyelt oda eléggé a Teremtő.

 43. Sziasztok Mindenki!
  Itt is nagyon szép idő van, szél fúj az igaz,de majd meglátom a tekerésnél milyen lesz a teraszon.Most még a légzőgyakorlaton vagyon túl, ezután jön a hajrá. Sajnos én meg sétálni nem tudok, inkább támaszkodva állok,de a séta cudar nehéz,most meg az idő mikor hideg volt bebugyolászva nem is olyan nagy kedvvel indultam neki, inkább lazitottam a sétákkal, majd most jön a feketeleves.
  Emeltem a tekerés távját már 6 km ,de tegnap 7 km lett, 28 perc és 105 kalória, a térdem nekem is érzi,de nem igazán fáj. A kertészkedésnél v iszont remegett a térdem, hátam,derekam,lábam kész hadirokkant állapot keletkezett. Most legalább rendben van ugyan a kertrész, pihentetem majd egy kicsit a kapirászást, guggolni én nem tudok,csak hajolni sikerül még,persze ha a szédülés a vendégem,akkor semmi hajlongás.
  Fulladós napjaim vannak, de az vigasztal,hogy süt a nap ,majd csak ritkul ez is, most még csak a légzéssel,csüccsel fékezem a fulladást, ha végre ezek a frontok elmennek a csodába, a fejem sem fájdogál majd annyit.
  Mihály lenne egy kérdésem – a sok mellé még ezzel is terhellek – Zsolti irta az infralámpát használja. Erről Neked van-e valami tapasztalatod?nekem van bioptron szinskálás lámpám,nem merem használni, kérdeztem a házidokitól nem tudott rá nyilatkozni,hogy jó-e ez nekünk. Ha véletlenül összeakadnál olyan bácsival aki erről tudna nyilatkozni, kérdezd meg légyszives, aki eladta annak idején mindenre javasolta,lerakodás stb…., tudjátok minden eladó,nem is volt olcsó tupper a forgalmazó.
  Persze ha Lányok nektek is van valami tapasztalatotok a lámpával kapcsolatosan, irjátok várom nagyon.
  Tegnap volt vérvételem, megcsapoltak tisztességgel, négy üvegcse, a pajzsmirigyre is kellett – várom az eredményt.
  Zsolti te mennyire fulladsz séta közben? Jusztina én csodállak,hogy irod,ha feladatod van egész nap elvagy fulladás nélkül – bár én is irhatnám ezt.
  Kivánok szép napot ,jó levegőt és várom a többiek jelentkezését is.!

 44. “Zsolti irta az infralámpát használja. Erről Neked van-e valami tapasztalatod?”

  Nincs, úgyhogy tovább passzolom a kérdést a többieknek.

 45. Sziasztok!
  „csodállak,hogy irod,ha feladatod van egész nap elvagy fulladás nélkül

  Marika Én csak légző gyakorlatokat csinálom, séta, torna, lépcsőzés, a házimunkát a főzésen kívül MELLŐZOM. 40 évig csináltam most a férjem a soros, különben unatkozna: DDDD, messzire kocsival megyek vagy visznek.
  Nekem az autózás is torna mire kiállok az udvarról elfáradok mert nincs szervó kormány.
  Az unokám 17 éves ha itt van segít, még főzni is szokott, ha kell a fiam is jön segít apjának. Spirivád van? mert szerintem a COPD re az a legjobb gyógyszer, már van spray is. Ha a hátam vagy a derekam fáj bekenem Voltarennel az nekem bevált

  Mihály te nagyon korán kelő vagy, én 7 órakor fordulok a másik oldalamra kb 9 ig, igaz 12 ig fent vagyok.
  Remélem a többiek jól vannak.További szép délutánt

 46. Sziasztok Mindenki!
  Jusztina nekem nincs Spirivám, ezt reggel egyszer kell befujni,vagy kétszer délután is.? Nekem most irt Bufomix port kétszer 1 szippantás, meg reggel korán egy Seebri por szippantás, s van még 2 x1 Retafylin tablettám, Ventolin szükség esetén.
  Minden napra próbálok teendőt eltervezni magamnak a légzőgyakorlat, a tekerés,ágyazás,mosogatás mellé házimunkát is,mosás,felmosás,porszivózás munkát,de kész katasztófa és méreg amit összekinlódok.Ebben a tini korban már mindent meggondolok ötször,hogy nekifogjak,de azért a tervet teljesiteni szoktam. Ma 20 fok volt megint a teraszon, tegnap is, ma is 7 km-t tekertem le,most lassan nyugiba 35 perc alatt,kell a D vitamin nem siettem szépen ráérősen,mert nekem meg a séta nem megy,mint irtam is már.
  Mihály – lepasszoltad a lámpámat, na én is lepasszoltam,mikor szóbakerült egyszer,hogy miért nem használom, addig amig nem mondja valaki olyan ember,akiben megbizok,hogy használ, addig marad a dobozba és a szekrényben.
  Látom,hogy a feladatom ideraktad a sorunkba, éppen már irni szerettem volna,hogy szinte hihetetlen mekkora szerepe van a relaxálásnak, illetve a légzőgyakorlat alatti nyuginak,csak légzésre-figyelésnek abban,hogy lenyugodjon a pulzus,ideg , minden. Nekem a légzőgyakorlaton az szerepel,hogy evés után legalább 2 óra teljen el, vagy éhgyomorra csináljuk, alig várom,hogy leteljen a 2 óra, s szinte érzem,ahogy lenyugszik mindenem, s a légutak is kitágulnak érzem,hogy könnyebben veszem a levegőt.
  Haladok tovább a leckémmel, ételhordó összerakva kétszer is, sőt gyógyszereim feltöltve,- szintén mumus – és egy kis öröm is volt még , jó a vérképem,pajzsmirigy rendben, továbbra is gyogyit kell szedni ugyan,de jó ami lényeges.
  További szép estét,jó levegőt kivánok mindenkinek!

 47. Hali + a hó (Halihó) Mindenkinek!

  Egy -számomra- érdekes kérdést szeretnék Veletek feszegetni. A story a következő: Ma -sajnos- temetésre kellett mennem. Elindulva, semmit nem éreztem, “jól” voltam, mint máskor általában. A temetőbe érve -nem tudom mi történhetett-, kiszálltam a kocsiból és annyira elkezdtem fulladni, hogy nem tudtam elmenni a ravatalozóig. (cca 25 méter). Fújtam és végül elvánszorogtam odáig, de be nem mentem, mert féltem, hogy krahácsolással megzavarnám a búcsúztatót. A sírhoz is kocsival mentem. de a fulladás maradt. Végül lement a temetés, pár szót beszélgettem a jelenlévő ismerősökkel, majd hazajöttem. Az úton már csökkent a légszomj és mire hazaértem visszaállt mindn az eredeti állapotába. Nem tudom mi volt ez, mert feszültnek-idegesnek nem éreztem magam, hiszen az ismerősöm (volt tanítványom) egy hónapja halt meg és akkor kellőképpen kikészültem (akkor nem fulladtam). Nem tudtam a dolgot hova tenni, de -tök véletlen- délután felhívott egy doki a tüdőklnikáról, hogy hogy vagyok? Neki elmeséltem, de nem tudott mit mondani. Kérdésem: Valamelyőtök volt hasonló helyzetben? (Most nem a temetésre gondolok!)
  Más! K! Elvileg lehet igényelni roki ellátást a Te FEV-eddel is, de kérdés, hogy milyen mértékben itélik meg. Azt tudd hogy több fajta létezik, ill., az orvosod is kérheti, de Te is kezdeményezheted. Egy kis segítség:
  7/2012. (II. 14.) NEFMI rendelet – 1.oldal – Hatályos Jogszabályok …
  net.jogtar.hu,
  Rehabilitációs ellátás összege 2018: kik igényelhetnek rehabilitációs …
  officina.hu/belfoeld/126-rehabilitacios-ellatas
  Ha ezzel kapcsolatban van/felmerül kérdésed, szívesen válaszolok, én nemrég csináltam végig.
  Séta közben nem nagyon fulladok, mert, ha érzem, hogy nehezebb az ügy, akkor, vagy lassítok, vagy megállok.
  Most ennyit!
  Mindőtöknek oxigéndús levegőt kívánok!

 48. Sziasztok, megérkeztem. Most telóról, bocs ha hülyeséget olvastok, az nem én voltam. Segítség….deritsetek ki, mi van a kinti levegőben. Mert para nélkül sikerült kimenni a buszmegállóba, de kb. 150 M után tényleg nehéz volt lélegezni. Totál kifujas után is nehéz volt beszivni a frissen.
  Unokám gyönyörű, imádni való.
  Vigyázzatok magatokra, ha marad a net, olvaslak benneteket, az írást nem ígérem naponta. Ja, 3 emelet némi parával, de teljesítve. 😘

 49. “Ma -sajnos- temetésre kellett mennem. Elindulva, semmit nem éreztem, “jól” voltam, mint máskor általában. A temetőbe érve -nem tudom mi történhetett-, kiszálltam a kocsiból és annyira elkezdtem fulladni, hogy nem tudtam elmenni a ravatalozóig. (cca 25 méter).”

  Egy az egyben átéltem ezt, pedig nem volt közeli hozzátartozó az elhunyt.

  Nagyon megüti az embert a szomorúság, vagy hogy is szokták mondani? A stressz, előkelőbb nevén. Megrázó élmény átélni, hogy mennyire össze van csomózva a lelki életünk a tüdőnkkel.

 50. Sziasztok
  Marika a Spitiva kapszulát 1 szer kell reggel, ha spreay írnak azt 2 szer reggel. A Bufomix port meg a Seebri port nem ismerem. A te tüdőddel szerintem sokat vállalsz lassítani kellene. Annyit csinálsz a házimunka mellet mint pl. én nélküle. A felmosásba én jobban elfáradok mint ha háromszor felmegyek az emeletre ezért mellőzöm.
  Én szedek vérnyomáscsökkentőt /Valsarton HCT=Diován HCT/ és pulzuscsökkentőt 1/2
  /Bisoblock 5 mg/, amióta beállították a vérnyomásom keveset fulladok /110/68 pulzus 77/,

  Zsolt velem többször előfordult ilyen. Temetőbe is, azóta nem voltam. Volt hogy vásárolni indultam a parkolóba kiszálltam és elkapott a fulladás, visszaültem vártam kicsit és hazamentem. Dokim azt mondta a stessz is okozhatja, de nekem ha felmegy a vérnyomásom kicsit akkor szoktam fulladni. /150-nél már a mentő visz/
  Már van 2 literes palackom is az viszem magammal ha egyedül megyek.

  B Lány Sok Boldogságot az unokához. Szerintem a levegőbe nincs semmi csak a főúton ahol a
  buszok járnak eleve rosszabb a levegő.

  Szép oxigén dús napot.

 51. Szeretettel koszontok Mindenkit;)
  Meg egy kicsit eltunko,de azert fokozott figyelemmel olvaslak beneteket,Forumfuggo lettem;))
  ” mennyire ossze van csomozva a lelki eletunk a tudonkkel” bizony!!Az ember egy harmassag; Fizikai test+ Mentaltest + Lelkitest.Az elso emberparba Isten belelehelte a lelket,ami a halallal visszamegy hozza…mivel semmi nem vesz el csak atalakul egyik formabol a masikba- Torveny!Tehat a Lelek a Tudoben lakozik( roppant sokat segitett nekem ez,hogy megertsem a sajat es masok felelmenek a mukodeset) Lassacskan megertettem,hogy a Tudobeteg miert olyan erzekeny lelkuletu! Probaltam ezen az uton legyozni a sajat gorcseimet…de sajnos gyakorlatban ez nehezen megy…igy ugy dontottem hogy elfogadom aTeremto akaratat es ezt a torvenyet is!
  Udvozlok nagy szeretettel mindenkit es jo egeszseget kivanok .Puszika Nektek.

 52. “A felmosásba én jobban elfáradok mint ha háromszor felmegyek az emeletre”

  Ez érdekes, gondolom nem sokat hajolgatsz, rúddal csinálod – és mégis? Más is említette a felmosás közbeni aránytalan elfáradást, jó lenne ezt kielemezni, jöhetnek itt még tanulságok.

  “Dokim azt mondta a stressz is okozhatja, de nekem ha felmegy a vérnyomásom kicsit akkor szoktam fulladni.”

  Igen, a stressz felviszi a pulzust is, a vérnyomást is és ráadásul kapkodó légzést okoz, ha nem vigyázunk, amitől aztán tovább emelkedik a pulzus is meg a stressz mértéke is. Ezért nagyon fontos a stresszes helyzetekben való megnyugvás gyakorlása:

  * annak tudatosítása, hogy most idegesek vagyunk;
  * a nyugodt légzésre figyelés;
  * az izmok ellazítására figyelés;
  * a fizikai aktivitás lassítása, pihenés;
  * annak tudatosítása, hogy a pihenés megkezdése után nem nyugszik meg azonnal a pulzusunk, vérnyomásunk; ez tudniillik rohadt ijesztő tud lenni.

  Jó dolog a meditálás, jóga-légzés, nyugtató légzőgyakorlatok végzése – de egészen más műfaj a stresszes állapot lenyugtatása, ennek a gyakorlása. És ez utóbbit szerintem túl kevesen próbálgatják.

  Igen, tudom, hogy ezt már sokszor leírtam, bocs. Úgy érzem, nem terjed még eléggé, azért futok neki újra meg újra.

  Remélem, nem stresszellek benneteket túlságosan ezzel a szajkózásommal… ha mégis, akkor gyakoroljátok a stressz lenyugtatását…

 53. Sziasztok, bár olvasok,de telón hozzászólni…. Pocsék nap, egész nap 87-88% oxigén szint, fárasztó szuszogas , fujtatok, hogy 3 kazankovacs tuzét életben tudnám tartani, amíg egy ménest megpatkolnak.
  A gyaloglás is kevés volt, minden 2. levegővétel szép hosszú kohogesben végződött.
  Unokám jó fej, röhigcse azért van. 😊☺️ Ölelés nektek, sok levegőt kívánok.

 54. “Unokám jó fej, röhigcse azért van.”

  Legjobb légzőgyakorlat, a légutakat is tisztítja meg szorongás ellen különösen ajánlható. Gyakorold sokat!

 55. SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

  Hozzáírtam egy viszonylag nagy darabot a bevezetőhöz és a légzőgyakorlatos poszthoz, a “Légzés mozgással párosítva (műmunka)” és a “Funkcionális légzéstréning” új.

  Beledolgoztam azt a sok közös tapasztalatot, ami a megfigyeléseitek pontos leírásából jött össze, köszönet érte és Isten tartsa meg a jó szokásotokat. Marika ugyan nincs megörökítve benne, de a porszívója igen. 🙂

  Mars elolvasni és véleményezni!

 56. Mihaly most csak Neked ! Aldjon meg az Ur az osszes Angyalaival !!! Szivvel- lelekkel segitsz,tanitsz es nevelsz minket ,oszinten mondom tobbet tanultam tolled 2 honap alatt,mint a szofukar orvosomtol !!! Kivanok Mindenkinek nyugis hetveget,legyetek jok es jol.Puszika!

 57. Sziasztok,

  szeretnék csatlakozni a társasághoz.
  Véletlenül akadtam erre a blogra és örülök, mert rengeteget tanultam tőletek és a Mihály által összeállított anyagokból.
  Magamról röviden. Zsuzsa vagyok. Kb. 2 éve jelentkeztek nálam légzési problémák, s a vizsgálatok alapján nagyon rosszak lettek az eredményeim. Az orvos első körben 8 napos szteroid kúrára fogott, aminek hatására rengeteg váladék szakadt fel. Spioltót írtak fel, mellé 1,5 Bisoblockot s fulladás esetére Ventolint.
  Az éves kontroll javulást mutatott. Persze messze vagyok a kívánatostól. 
  Érdekes, hogy kezdetben nálam is jelentkezett a pánik, de csak bizonyos szituációkban. Először nagyon megijedtem, de aztán észrevettem, hogy olyankor kezdek el ijesztően fulladni, amikor nagyon nincs kedvem valamit megcsinálni. S miután erre rájöttem, megpróbáltam észérvekkel meggyőzni magam, tetszik, nem tetszik, menni kell. És nagyon sokat segítettek Mihálytól tanult légzőtechnikák. Ezért különösen hálás vagyok neki.
  3. emeleten lakom, hál Istennek nem régi építésű házban, de mégiscsak 3. emelet. Van egy 5 éves tacsim, vele naponta minimum 2-szer le kell menni. Így a napi 1,5-2 órás séták kötelező penzumok.
  Szerencse, hogy olyan lakótelepen élek, ahol a házak között gondozott parkok vannak, játszóterekkel, padokkal. Így, ha elfogy a szusz, nyugodtan leülünk, pihenünk, majd tovább sétálunk.
  További szép estét, jó levegőt kívánok mindenkinek és remélem, befogadtok!

 58. “nagyon sokat segítettek Mihálytól tanult légzőtechnikák”

  Nagy öröm ilyet hallani és kíváncsi volnék, mi volt az, ami leginkább segített.

  “nálam is jelentkezett a pánik, de csak bizonyos szituációkban. Először nagyon megijedtem, de aztán észrevettem, hogy olyankor kezdek el ijesztően fulladni, amikor nagyon nincs kedvem valamit megcsinálni”

  Hopp, megint tanultunk valamit. Hogy a stressznek ez a formája is tud fullasztani.

  “remélem, befogadtok”

  Jó hangulatban találtál, egye fene…

 59. Sziasztok!
  Misi (Mihály)! (Melyiket szereted/használod?) Tök jó az alkotásod! Igaz, többször neki kell majd futni – a választék miatt , de sokat ad.
  Zsuzsa! Üdv. a klubban! Mennyivel indultál a felfedezéskor? Kérdezem ezt azért, mert a 8 napos kúra elsőre -nekem- kicsit durva.
  Lányok! Mi ez a nagy csend? Tudom, a rossz idő -van, akiket ez is +visel-, azért jelentkezzetek!
  További szép estét, csendben/nyugodt tempóban szuszogós éjszakát!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.