A MI KIS FÓRUMUNK

Ezentúl csak itt lehet majd hozzászólni – egyrészt így egy helyre gyűlik az összes megjegyzés, másrészt a többi oldal betöltődését sem fogják ezek lassítani.

Tessék, csak tessék, itt lehet csevegni! Kíváncsiak vagyunk egymás történeteire, ötleteire, sikereire, gondjaira; én speciel nagyon-nagyon sokat tanultam az eddigi hozzászólásokból.

Javaslom, hogy aki válaszol egy mondatra, az tegye oda az illető mondatot idézőjelben az irománya elejére, mert a WordPress nem túl ügyesen mutatja, hogy mi mire válasz (vagy én nem túl ügyesen állítottam be valamit). És ugyanezen ok miatt a választ is érdemes új hozzászólásként megtenni, nem a “Válasz” gombot megnyomni. Ha ott van az elején a mondat, amire reagálunk, akkor jól érthető lesz az egész.

1,505 hozzászólás a(z) “A MI KIS FÓRUMUNK” bejegyzéshez

 1. “Misi (Mihály)! (Melyiket szereted/használod?) Tök jó az alkotásod! ”

  Köszönöm! Nagy öröm, hogy tetszik és minél részletesebb visszajelzéseket/vitákat kapok, annál hasznosabb.

  Az elsőt szokták használni, akik régen ismernek, én magam egyiket se használom, mert még nem beszélgetek magammal hangosan, az majd egy következő stádium lesz.

 2. Sziasztok Mindenki!
  Üdv az osztályban Zsuzsa, az osztályfőnökünk Mihály már üdvözölt, én most a Lányok nevében köszöntelek,mert ugy látom havat sepernek,vagy éppen a levegővel hadakoznak. – mi is innen okosodunk, igaz Mihály annyi okos leckét ad fel,hogy most is nyomhatjuk ezerrel,hogy ne kapjunk fekete pontot.
  Mihály – szuper az utóbbi kiegészitésed, ezt is úgy,ahogy Zsolt irja, tizszer is el kell olvasni,mert meg kell tanulni,hiába.
  Én tegnap nem tekertem,de az előtte lévő napokban meg volt a 7 km már 32-34 perc alatt, közben azért mostam, terigettem stb. minden napra egy kicsi, de cudar nehéz.
  Most jött ez a hó, majd meglátom,hogy milyen lesz a séta.
  Zsuzsának igaza van, ezt már én is tapasztaltam,hogy ha valamit nem szivesen csinálnék, de meg kell csinálni, sokkal hamarabb fulladok,már szinte a nekifogásnál.Ha viszont valami más gondolatokkal fogok neki, könnyebben megy. Mindent tanulni kell, most ugyan fulladós napok jönnek nekem ugy érzem, azt hiszem a frontok már nagyon megviselnek.
  Zsuzsa neked milyen a Fev.1-ed,mert nálunk azt mindenki kérdezi – azért is érdekelne,hogy az első vizsgálatok után tudtad javitani.?Látom Zsolt is kérdezte.
  Zsolti – a multkor irtad a temetést, én ugyan igy vagyok, csak annyival,hogy én mindenszentekkor voltam először rosszul, amikor a temetőből jöttünk haza, azt hittem ott a vég. Azóta nem tudok kimenni a temetőbe, – persze folytatásként a korházban kötöttem ki, nem sima pánik volt,hanem akkor találkoztam a copd-vel ott az uton. – Ez az élmény úgy maradt meg bennem,hogy nem merek kimenni a temetőbe, vinnének kocsival,de ha már rágondolok kész,jön a fulladás, pedig ez igy nincs rendjén.,ha tudsz menj ki újból, nehogy igy járj mint én.
  Most pedig kivánok nektek jó levegőt, jó közérzetet.

 3. Sziasztok.
  Az ünnepek alatt eltüntem mint szürke szamár a ködben. Semmihez sem volt kedvem összevissza időjárás kicsinál, itt volt minden napsütés, eső, szél, hó.
  Remélem mindenki jól van. Oxigén dús napot

 4. Sziasztok ismét !
  Jusztina szerintem mindannyionkat kikészit ez a bolondos időjárás, nyűgládának érzem magam. Semmit nem birok és az már untig elég. Pénteken összeakadtam a porszivóval, kiporszivóztam – még a fülemen is levegőt kapkodtam,de meglett. Én csak tegnap nem tekertem,mert olyan szél volt nálunk, de ma is kimentem, most értem be a teraszon 2 fok volt cudar volt kesztyü nélkül,mert ez a kormány nem fütött ugye, lényeg,hogy a 7 km lement és 28 perc alatt,mert a szomszéd besegitett. 200 m.volt hátra begyujtott,- nem birta ki tovább -még most is érzem azt a büdös széngáz,gumi füstnek a szagát magamon, de azért bebujtam a szokott kabáthajtókába és letekertem.Most már legalább ennyit csináltam ma, mosogattam egy keveset,de nem tudom ti hogy érzitek ezekben a napokban minden annyira nehéz nekem.
  Vigyázzatok magatokra a Sándorokat pedig lehet,hogy a sarokba kellene állitani,hogy nem hozták zsákban a meleget,hanem a havat,szelet hoztak.
  Legyen szép délutánotok és jó levegőtök . Kata,Rita,Évi,Kriszti hol vagytok? – lehet hogy hóembert épitetek?

 5. Sziasztok,
  szerencsésnek mondhatom magam, hogy jó hangulatban találtalak Mihály, így befogadást nyertem. Nagyon köszönöm, és köszönöm Kőváriné Marika kedves szavait is, valamint Zsolt invitálását.

  „Nagy öröm ilyet hallani és kíváncsi volnék, mi volt az, ami leginkább segített.”
  Nos, én kezdetben nyitott szájjal vettem a levegőt. Ez egy darabig jól is működött, de sok esetben hiába erőltettem, nem nagyon kaptam oxigént, ami ijesztő volt.
  Mihály többször is elmondta, hogy orron át kell lélegezni, ezért úgy döntöttem, követem a tanácsát illetve elolvastam a Buteyko módszerről írottakat is. És bevált.
  Sokat segített mindaz, amit a hasi légzésről írtál. Bevallom, én azok közé tartozom, akik a mellkasi légzést alkalmazza, így ezt tudatosan kell figyelnem illetve alkalmaznom.
  Nem mondom, hogy napi szinten, de gyakorolom az „Levegő irányítása a tüdő különböző részeibe” leírtakat. Mondjuk Ebentyű sokszor nem érti, mit csinálok.
  Viszont a „tüdőtakarítást” minden este csinálom.
  A lépcső nekem az egyik nagy mumus, így alaposan áttanulmányoztam az ebben a témában leírtakat. Nem mondom, hogy minden esetben sikerült tökéletesen alkalmazni az olvasottakat, de igyekszem.
  „Mennyivel indultál a felfedezéskor? Kérdezem ezt azért, mert a 8 napos kúra elsőre -nekem- kicsit durva.”
  Az első mérési eredményem kritikán aluli volt. A FEV1 :0,73L (29%). A 8 napos szteroid kúra 4 nap napi 1, 4 nap ½ tabletta volt. Az éves kontrollon a FEV1:0,94L (38,2%). A doki szerint jó, hogy javultam.
  Ami nekem komoly gondot okoz, az a váladék. A kardiológus mondta, hogy legyen otthon mindig köptető és „ízlés szerint” használjam. Hát ez az, ami szinte megoldhatatlan feladat. Az agyon reklámozott gyógyszerek közül az ACC valószínűleg összeakadt a Spioltóval, mert begörcsöltem tőle. Soha többet. A különféle növényi alapú köptetőktől félek, mert előfordult, hogy valami, amit tartalmaznak allergiás reakciót váltott ki nálam. No, így jár az, aki cifrázza a dolgokat.
  Maradt az ipecacuana és a tea, valamint a Mihály által javasolt „tüdőtakarítás”.
  Remélem jól viselitek ezt a fura időjárást, további szép estét kívánok.

 6. “Viszont a „tüdőtakarítást” minden este csinálom.”

  Nagy öröm, ha jónak érzed, mert ez saját dizájn. 🙂

  “A lépcső nekem az egyik nagy mumus, így alaposan áttanulmányoztam az ebben a témában leírtakat. Nem mondom, hogy minden esetben sikerült tökéletesen alkalmazni az olvasottakat, de igyekszem.”

  Szinte mindenkinek nagy mumus a lépcső. Akik nem terveznek gyalogátkelőt ott, ahol aluljáró van, elég kegyetlen emberek.

  “szerencsésnek mondhatom magam, hogy jó hangulatban találtalak Mihály”

  Biza, mogorva tüdőbeteg öregembernél nagy mázli kifogni egy ilyet. 🙂

 7. Most kelltem fel,es az elso mozdulatom a Forum ! Ni van egy uj lany;)) Nagy szeretettel koszontelek Zsuzsa ,jo dontes volt :)) Koszontok mindenkit es szep hetet kivanok:)
  Zsuzsa olvasom hogy van egy tacskod,o be csodas az elet allatokkal,imadom oket ,nekem is sok allatkam van a hazkorul!Nagyon sokat segitenek,gyogyitanak + elterelik a figyelmunket magunkrol…szupper ! Akkor neked mar meg is van a sportod; lepcso+ sok seta a tacsival( kellemes es hasznos dolog torodni valakivel,valosagos gyogyir testnek- leleknek!Azon csodalkozom hogy ilyen kesore mentel dokihoz,hogy is birtad! Kivanok neked gyogyulast- kitartast es jo hogy vagy ! Puszika Mindenkinek,legyetek jok es jol !

 8. Sziasztok – kb. fél órája vagyok itthon, de az első hely, ahova benéztem – az a Mi Kis Fórumunk. 🙂
  Ma nem lesz időm írni, mert annyit fogalmaztam, amit nem szeretnék elfelejteni, hogy inkább halasztom másnapra, ma még itthon is van teendő, és alighanem inkább bevállaljátok majd az Anna Kareninát, ezért jelezzétek, ha inkább rövid epizódokban, folytatásos regény formájában bírnátok elviselni 😀
  A lényeg: remélem, csuklott a társaság, mert sokat emlegettelek benneteket. Nem kell megijedni, abszolút pozitívan és szeretettel. 🙂 Még Zsuzsát is, akit én is szeretettel üdvözlök – már olvastam, hogy új osztálytársat kaptunk, de telóról tényleg halálom a pötyögés. Így csak most került sor az üdvözlésre, részemről.
  Köszönöm, hogy velem voltatok az úton. 🙂 Azokat mantráztam, amiket itt eszmecsereberéltünk. És itthon vagyok – baj nélkül. Nagyon-nagyon örülök! 🙂
  Puszi, igyekszem holnap megírni a regényemet 😉
  Ölelés 🙂

 9. Sziasztok, vagyok, nem vesztem el, csak.,.
  Szeretettel üdvözlök minden új családtagot is! 🙂

  Most éppen nem vagyok topon:( Fáj némely izületem, alig bírok ülni, mivel pont ott fáj, amin ülök, ilyen helyen sem fájt még, nem tudom,mi a fenétől??? De már napok óta:( Kicsit a váladékkal is meggyült a bajom, ennyire nem szokott, vettem most kakukkfúteát, az valamit segít. Lehet, hogy romlik az állapotom? Kiderül, mert a héten mennem kell kontrollra (ez most féléves kontroll.) Meg állandóan fáradt vagyok, hiába szedem a C, D vitamint. Na szóval nem is folytatom, nem akarok mindenkit lelombozni, megyek inkább leheverek. Már takarodjon el a tél, tavaszt szeretnék, langyos időt és szép napsütést. Mindenkinek puszik 🙂

 10. Sziasztok
  Lassan mindenki megjött velem együtt, én is üdvözöllek Zsuzsi.
  Kontrollra kell mennem, de tegnap se értem el a dokimat ma meg nincs a Korányiba és most ideges vagyok.
  Vigyázatok magatokra. pusza

 11. Sziasztok,
  ha lassan is, de ide is megérkeztem.
  Úgy látom, ez a hideg már mindenkit kikészít – hangulatilag, fizikailag egyaránt. Valami nagyon elcsúszott a természetben…

  Mivel én is megcsúsztam (időben), igyekszem előbb a tapasztalatokat leírni, aztán ha marad idő, a hangulati elemeket is beapplikálom. 🙂

  Szóval, kedden délben elindultam. Némi itthoni bemelegítés után – némi parával, de lihegés nélkül.
  Írtátok, hogy van, akit a feladat nyugtat meg és zihálás nélkül céllal tud menni, engem – főleg az időhatár – borzasztóan kicsinál. Főleg, mert úgy érzem, megyek , de nem haladok…meg egy idő után – főleg mostanság – elkap a köhögés, azt hosszú perceknek érzem, ami akkora kiesés, hogy elmegy a busz, nélkülem. Legalábbis így érzem – aztán jön a kapkodás, para, lihegés, odahalás.
  A buszon – minden esetben – igyekeztem annak az egy agyamnak megmagyarázni, hogy minden ok lesz. Mivel a csatlakozás elment, mielőtt leszálltam volna, volt egy órám. Bóklásztam, kirakatokat néztem, igaz, zárt térben….de ott sem volt meleg. Csatlakozás ok volt, kicsit féltem attól, hogy mivel az 1 órával későbbi buszt értem csak el, a fújás hatása hogyan alakul…már írtam, hogy 4 körül kezd a hatása csökkenni…és a buszom fél 5-kor ért be. Igaz, nem kellett messze menni, de utána volt 3 emelet – na, az aztán az idegbajjal…vagy 5-ször megálltam felfelé. Azért feljutottam….onnan csak a boldogság, amit majd…napközben csinálni kellett a dolgomat, másnap megint a 3 emelet, mert mentem a buszhoz a kis tündérem elé – és hideg volt, nagyon fújt a szél. Megpróbáltam lazára venni, nem kapkodni – és széllel szemben is sikerült minden különösebb baj nélkül mennem. 🙂 Bevásároltunk, és bár nem rohantunk, de az emeleteket is megmásztuk…a 10 éves lazábban :D. Felfelé egy ismerőssel is sikerült találkozni, aki persze fecserészni akart…amitől az első emelet után kicsit nagyobb levegőket vettem, és a 2. emeleten is megálltam kicsit.
  Másnap csak a lakásban – aztán vérszemet kaptam, mert nem kötelezően lépcsőztem kicsit – sokkal jobban ment, mint amikor kell. Igaz, csaltam – nem mentem le végig, mert akkor olyan lenullázós hangulatom lett volna – először fél, aztán egy, majd 2 emeletet lefelé, aztán kényelmesen vissza – mint aki csak ki akar nézni a lépcsőháznak azon az ablakán.
  Kellett kis idő, amíg szoktattam magam a dologhoz…

  Haza úton szinte minden tökéletesnek volt mondható – egy apró affértól eltekintve.
  Lesétáltam a megállóba – ott találkoztam egy régi ismivel, aki körbenyalt, mint kódis a kettes kolbászt. Jól esett, hogy megismer és örül nekem. 🙂 Persze, én is örömmel vettem a találkozást. 🙂
  A buszon bambultam, még fotóztam is a buszból 😀 Nem kellett rohanni átszállásnál – sőt, volt egy órám…ugyanott kajtattam, ahol előzőleg. Vettem egy cipőt…és mert hordani akarom, már csak azért is kell gyalogolni. 😀
  Kerestem a mosdót…takarították, kiírva: legközelebbi az emeleten…azta…juj. megkérdeztem a KV osztó kislányt, merre az arra, és hányadik emelet…aszondja, első. Szuper, azt bírni fogom. Az első emelet általában 2-szer 9 lépcső…most azonban a zárt lépcsőház várt. Gondoltam, akkor én most ott a fordulóban elintézem a folyó ügyeket….kicsit tényleg elkapott a pánik. Egy emeletet mondtak, de 2 lesz belőle…és tulképp egy volt, csak 2 emelet magasan. Ráadásul az a szűk lépcsőház, szinte összenyomott…még klausztrófóbiám is lehet? 🙁 Na, azért felmentem, minden lement rendben – de azt hiszem, engem nem szabad átvágni, akaratlanul sem 😀 Ami kettő, az kettő…
  Elértem a másik buszomat is, és még nem fulladtam, simán vettem a levegőt, annak ellenére, hogy még a haza vezető gyaloglás előttem volt. Az elmúlt napokat újra végig játszottam magamban, és szinte vigyorogva szálltam le a buszról. Haza sétáltam. megállás nélkül, nem csiga tempóban, de nem is az előttem 3-szoros sebességgel nyargaló tini nyomában – egy egészséges tempóban.
  Nem fulladtam be/meg, igyekeztem magam visszafogni fejben, hogy nincs hova és miért rohanni, és nem vagyok késésben, és különben is, mindjárt otthon leszek…és persze, igyekeztem olyan laza lenni, mint a Riga lánc, vállak le, fej nem lóg, de áll kissé lent, hasi légzés, és főként a kifújásos részre koncentrálva…hiszen, épp az a bajunk, hogy nem tudunk friss levegőt szívni, mert bent reked a poshadtja, ami nem engedi – ergo, figyeltem arra, hogy kifelé tényleg menjen. Hely kellett a frissnek. Meglepődtem, amikor a kapunál álltam, és nem ziháltam, mint akit egy falka kutya kergetett hazáig.
  Egyébként, nem számoltam a levegővételt, csak igyekeztem nem sietni vele, nem vártam se a ki, se a belégzés után, nem tartottam vissza a levegőt, és volt, hogy kellett egy ici-picvel nagyobb szusz, akkor a számat épp hogy csak kinyitva vettem rajta levegőt. Olyan “ajakfékest”. :)És lassan,mert hirtelen csak a görcs jön…
  Azt hiszem, nálam azért jár parával az időre teljesítendő menés, mert amíg dolgoztam, folyamatosan hajkurászottnak éreztem magam. Mindenhova sietni kellett, és most talán nehéz átállni a nyugira…
  Kellenek a pozitív élmények – unokázás <3 , találkozás régi ismerőssel, egy cipő, bármi…és még a szél is bírható lehet.
  Mindezzel együtt valóban csökken a Brimica hatása 5-től.
  Az itt kapott tanácsok, a közös tapasztalatok sokat segítenek – akkor is, ha nem sikerül mindig hibátlanul végrehajtani a feladatot. 🙂
  Köszönöm, éreztem az ottléteteket, és Mihály – azon túl, hogy neked is nagyon köszönöm – kérem szépen a méretes szárnyacskáimat, és a glóriámat! 😀 😉 Azért méretes szárnyacskákat, mert kicsi a libáknak van . 😛 😀

  És bocsi, néhány hangulati elem mégis bekerült, igyekeztem röviden, épp csak megemlíteni – de ami a csúcs volt… 😀 😀
  A kis tündérkém 10 éves. Akkora felfordulás volt az íróasztalán, mint ide Lacháza…kértem, hogy kezdjen vele valamit, segítek. Végül nem kellett tevőlegesen részt vennem a felfordulás felszámolásában, de tanácsokat kért – csoportosításban, mit hova kérdésekben. Javasolta, hogy hallgassunk zenét, nekem is jobban megy majd a főzés (gondoltam, jobb nem lesz a a babfőzelék, de ha úgy érzi… 🙂 )
  Tablet bekapcs, megszólal az Edda…fülelek, egy cingár hangocska kíséri az ufo-látta Pataky Attilát…a köööör közepéééén állloooook…! – közben jön ki a drágám, és kérdezi: mami , te ismered az Eddát, meg ezt a számot? Nagyra nyitottam a szememet – mondtam neki, hogy ezt az együttest már akkor, amikor még az édesanyja sem volt más, mint kósza pajzán gondolat. Edda lekever, jön az Omega…Gyöngyhajó lány. Szemem egyre nagyobbra nyílt. :-O Sőt..a szám is. 🙂 Miket hallgat ez a gyerek a tuc-tuc helyett…? Néha belestem rá – és énekelte szöveggel, közben pakolt. Épp a rántást kevertem, amikor hallom ám a szobából: Jég dupla whiskyvel… – na, ott lettem kész, elhajítottam a fakanalat és még most is elkap a röhögés, ha rágondolok. 😀
  Na, gyerekek – hát ezek kellenek a tüdőbajosnak!!!! Igaz, Lányok? 🙂

  Tanulságok:(sok lesz az ismétlés)
  – nem kapkodunk,
  -agyat vigyázzba állítani,
  – pozitív élmények,
  – kilégzés nagyon fontos,
  -laza izmok (ja, cipekedtem is),
  – erőltetni még az orron légzést sem szabad (ráadásul néha eldugul az ember orra, és nem is számol vele, hogy az lehet a gond),
  – folyamatosan lélegezni, spontán.
  Liftet keresni, ahol van!! 😀 😀

  Kata – ízületre próbáld ki az LXR, lila-fehér dobozolású glükozamint – két adag van egy dobozban – 3 hónap a min., amíg szedni kell a kapszulákat, napi 2×2-t . Mozgással kiegészítve nekem bejött – fájok, de nem olyan istentelenül, mint eddig. A karomban szinte valamennyi ízület ok, bár kattog, de nem fájnak – a bokám, jobb csípőm meg olyan, amilyen….
  Amit írtál, az nem lehet gyulladás?

  Most mennem kell, bocsánat, ha nagyon hosszú voltam.
  Ölelés nektek, legyen könnyű a légzés mindenkinek. 🙂

 12. Sziasztok,
  képzeljétek el, ma nálunk pár percre kibújt a Nap a felhők közül!

  „Zsuzsa olvasom hogy van egy tacskód, „
  Nos, az úgy volt, hogy egy ismerős megkért, idibe fogadjam be, csak néhány hétre, mert az a lény, akié volt, egyszerűen lelépett az albérletből és a kutyát elfelejtette magával vinni. Amikor megláttam az alig 6 hónaposnak saccolt ebet, ahogy egy plüss oroszlánba kapaszkodott, csak bólogatni tudtam, mert a sírás szorította a torkom.
  Mit mondjak, bebuktam. Elég hamar éreztem, hogy a mancsa köré csavart és én „ márnemidi” vagyok.
  Tényleg jó, hogy van, mert menni kell vele, akár tetszik, akár nem. Nem engedd eltunyulni.

  „Azon csodalkozom hogy ilyen kesore mentel dokihoz,hogy is birtad!”
  Nos, mentségemre szólva, ha már nagyon ramatyul voltam, lementem a dokihoz, aki felírt valami árokírt. Amúgy nem tudom, ki hogy reagál a stresszre. Feszült helyzetben hirtelen köhögési rohamokkal kísért fulladások törtek rám, a kolléganőmnek a gyomra fájt, a másik hányingerrel küzdött, de volt, akinek a szíve akart kiugrani. Szóval, mindenki másként csinálja. A doki azt mondta ne idegeskedjek, de amikor kértem, írjon fel egy lakatlan szigetet a Csendes óceánban, közölte, nem támogatja a TB. Ebben maradtunk. Végül mégis csak úgy döntött, nem árt, ha szakorvos is megnéz. Megnézett.

  Kata, Jusztina és bolond lány, én is örülök a találkozásnak.

  Kata, nekem a keresztcsontom szokott nagyon, de nagyon fájni. A fekete nadálytő krém és a Kroblargin vált be.

  Bolond lány, nagyon tetszett a beszámolód. S igazad van, „nem kapkodunk”. Nekem 2 év kellett, hogy ezt a jelszót a gyakorlatba is át tudjam ültetni, de végül sikerült. És egyre inkább hiszem, hogy „fejben dől el minden”, ebben most megerősítettél.

  Vigyázzatok magatokra, ebben a bolond időben!

 13. Szeretettel udvozlok mindenkit ;)Zsuzsa… Az aki a viragot es az allatot szereti az rossz ember nem lehet :))) Jol tetted h befogadtad a tacskot,ezek a kutyak arrol hiresek h roppant nagy az eszuk,pillanatok alatt atveszik az iranyitast es ezt olyan magas szinten muvelik h hihetetlen;))) Szegeny fejed biztos h nagy sokkot kaptal amikor megtudtad a diagnozis+ hazaerve informalodtal bovebben rolla ;(( Ez egy aljas,sunyi,horror betegseg !!! Azt figyeltem meg h csak joemberhez kapaszkodik !!! Utalom es semmisnek nyilvanitom!A titok a sok pihenes,semmi faratsag es a roppant nagy magunkra figyeles( vagyis csak azt csinalok amit akarok es amikor akarok) nem szeretem atadni neki a vezeto szerepet mert O egy nagy terrorista !!!! Orvendek h ide talaltal,nagyon hasznos ez a blog,orok hala ezert Mihalynak!!!
  Marika,csodalom h aktiv vagy de azert megkerlek egy dologra: Napjaba tobbszor enekeld ezt a dalt;Lazitani,probaly meg lazitani,nem gyozlek tanitani,hogyan csinald..
  stb;) nagyon megkedveltelek!
  Te Boho kislany,jo vagy a lelkemnek! Teged olvasva mindig hahotazok,ez viszont jo a Tudonek;))))
  Jusztina ,ne bosszankodj,majd csak utolered a dokidat,nem vesztesz semmit! En elso perctol kijelentettem neki h csak egyszer megyek egy evbe hozza,es az nyaron lesz! Rollam van szo,tehat lehet nekem is beleszollasom,mindig csinalnak rontgenkepet is,na nem kell tobb sugar,eleg az en bajom 😉
  Kata,sajnalom h szenvedsz es pluszba hozzad koltozott az izuletifajdalom is:( gyogyulast kivanok !
  Istvan terj vissza hozzank+ mindenki aki napjaban olvassa a Forumot,szeretettel varunk mindenkit !!
  Mutattak a tv- ben a megerkezett golyakat,ugy reszketnek ettol a hidegtol :(((Ott szakad meg a szivem ertuk is !!! Kivanok mindenkinek egy nyugis napot es sok oxigent…puszika ,legyetek jok es jol !!!

 14. Sziaszstok Mindenki!
  Zsuzsitól szeretném kérdeni ,hogy “‘Maradt az ipecacuana és a tea, ‘ – milyen teeát iszol, ipecacuanat használom én is, most cudar sokat küzködök ezzel a lerakodással, s kakukkfű teát szoktam inni,de ugy érzem most nem használ annyit.
  Ha valamit tudtok irjatok!!! – egyébként éppen ez miatt fulladok, ma is tekertem,tegnap előtt is, de olyan nehéz igy, mert nem tudok kitisztulni,érzem.
  Örülök, annak,hogy Ritám szuperül teljesitettél a napokban, le a kalappal előtted. -iparkodok majd én is utánad,csak ezt a fránya lerakodást tudnám felhozni.Nem zihálok én,csak érzem,hogy ott van a torkomnál.- mikor a dokinál voltunk, nem volt, gondolom bekapkodtam egy kis hidegevegőt és ennyi.
  Köhögni nem köhögök, még szoktam paxirasolt is bevenni,de az nem segit nekem szerintem.
  Majd csak jön már a jó iidő és jobb lesz gondolom.
  További szép délután, jó levegőt Nektek!

 15. “kérem szépen a méretes szárnyacskáimat, és a glóriámat!”

  Megérdemled, mert annyira részletesen leírtad az élményeidet és ez nagyon-nagyon tanulságos mindenkinek. Egy nyári fazonra gondoltam, mert télikabátot nem lehet fölhúzni szárnyra, a glória meg hülyén néz ki sapkán.

  “És egyre inkább hiszem, hogy „fejben dől el minden”, ebben most megerősítettél.”

  Újra és újra meg lehet lepődni rajta, mi mindent tud csinálni a lelkiállapotunk velünk.

  “A doki azt mondta ne idegeskedjek, de amikor kértem, írjon fel egy lakatlan szigetet a Csendes óceánban, közölte, nem támogatja a TB.”

  Ott nincs net, nem ajánlom.

 16. Sziasztok.
  A dokimmal nem volt sikerem ápr. 9-ig szabin van.

  „Tényleg jó, hogy van, mert menni kell vele, akár tetszik, akár nem. Nem engedd eltunyulni”
  Zsuzsi igazad van a mindennapi elfoglaltság az a figyelmet is elkerüli a betegségről. legalábbis nálam így van.
  B lány Ürülök hogy gond nélkül sikerült az utazás, köszi a részletes élménybeszámolót, nagyon tanulságos.
  Évinek teljesen igaza van . pihenni és semmit nem erőltetni.
  Marika már tekerés függő lettél, próbálj meg lazítani és kis mellkasi tornál csinálni, ha érzem hogy nem tudom felköhögni nekem az segít. A kakukfütől rosszul vagyok én „Hurutoldó teakeverék’ -ket használtam régebben
  Reméljük jön a jó idő és mindenki mehet a szabadba.
  Oxigén dús napot mindenkinek

 17. Szep estet kivanok Mindenkinek !
  Marika most csak Neked : Nezd mit hasznalok en….Szpiriva+ Ventolin( ezt csak 2-3 szor egy honapban,nincs ra nagyon szuksegem mert jol vagyok) Ezenkivul nezd miket hasznalok en;menta+citromfu+ kakukkfu+ papsajt tejat ( napjaban 2 csesze ,amihez epp kedvem van)Ezenkivul ; rengeteg hagymat ( ebbol levest is csinalok! Imadom a hagymalevedt- a netten van video a receprol)+ napjaban reszelt tormat mezzel! Es most jon a legerdekesebb; Mustarmag ez csodas a mi betegsegunkre, nyersen egy kiskanallal bekapok es vizzel lenyelek 2x 1 nap 6-8 hetig kell csinalni ! Figyelem nem osszeragni !!!! Aztan mindig a nyakamba a ” turkiz” gyongyom,ejjel a parnam alatt ! Marika ha a nyak nehezen jon fel probald a kovetkezot; ulj le az agyszelere,dolj elore es a konyokod legyen a terdeiden,vallakat lazan erezd le es koszoruld a torkodat vagy kohogj! Az orrod majdnem eri a terdedet…ez nekem mindig mukodik! Lazits es kimeld magad” Isten is 7 nap alatt teremtette a vilagof” ne hajtsd magad,csak nyugisan- esszel ! Remelem tudtam segiteni….en evek ota igy elek es oszinten mondom,h nagyon jol vagyok ! Puszika es jo ejt Neked es mindenkinek ! Legyetek jok es jol !

 18. Kedves Mihály! Kedves Mindenki!
  Vettem egy nagy levegőt és régebbi ötletemet most tett is követte, írok ennek a csoportnak. Légzésterápiával is foglalkozom, még könyvet is írtam róla. Tudom, hogy a COPD állítólag nem gyógyítható. Ezen szeretnék változtatni. Ha van kedve valakinek megfontolni az ajánlásaimat, kérek egy visszajelzést. Üdvözlettel

 19. Sziasztok Mindenki!
  Évikém -köszi a felsorolt teákat, ebből csak a papsajt hiányzik nekem,mert én is ezeket iszom,citrommal is. A gyógyszereim nekem mások, nekem van napközben is 2 x Bufomix kis pipácskám porral, aztán van még Retafyllin tablettám 2 x 1 szem, Ventolinom is van de én sem nagyon használom, nem is tudom multkor egy alkalommal használtam,de ő nem használt nekem.
  Kiprobálom majd a mustármagot is, hátha segit valamit.
  Mégegyszer köszönöm Évike a segitséged-.

  Jusztinám – én ma is tekertem, tudod azért tekerek minden nap,mert ez a levegőn van, 30 perc mozgás biztositva, izmaim megmozgatja – amit én sétával nem tudok megcsinálni, annyi ideig nem tudok sétálni,mert a derekam megfájdul,meg fulladok is.- azért meg nem fujok be Ventolint,hogy majd sétálok,mert a szivem is féltem az sem bébisziv már hiába 71. éves leszek a nyári kánikula idején. A házimunkát csinálgatom, főzni nem főzök,mert hordatjuk, hétvégén párom intézi,időnként besegitek ugyan,de nem százas a segitségem, mert a gőzt nem birom.Mosogatok, feltörlöm a lakást, na porszivó a mumus,de mosást,takaritást nagyjából még az ablakpucolást is én csinálom, az megmozgatja az izmaimat csak a jó idő jönne már. Igy a tekerés,a légzőgyakorlat,légzőtorna a biztos minden napra mint sportolás, sajnos már két kerékpárt széthajtottam – nem újak voltak – most ez új tavaly kaptam, ez még birja a tempót, szerintem már az afrikai sivatagnál járnék,ha haladós lenne a keróm,meg birnám a port.
  Remélem jön már a jó idő is és kertészkedésnél lehet egy kicsit mozogni,kapirászni, az is jó légzőtorna lesz, ott lehet igazán elfáradni.
  Kivánok most már jó éjszakát, szép napot holnapra mindenkinek és jó levegőt!

 20. Sziasztok,

  nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem már nagyon elegem van ebből a márciusi télből. Bár vannak biztató jelek. Tegnap kisütött a nap, az ég is halványan kék volt. A hátsó kapu melletti virágládában a hó alatt kinyílt az ibolya, az aranyesőn hatalmas bimbók, néhány bokron már ici-pici levelek, a sövény ágai között apró fehér virágok mutatkoznak.
  Jó volt sétálni. Ebentyű is érzi a tavaszt, mert iszonyú módon húz, miközben az orra a földön. Ma ezzel szemben nagyon hideg volt. A szél is kellemetlenül fújt. Kénytelen voltam elővenni a télikabátomat. 🙁

  Mihály, igen én is gondoltam rá, hogy arra nincs net, de az volt az elképzelés, viszek egy műholdas telefont mobilnettel, de a partra érve egy vízhatlan ládikába rakom, és elásom egy pálmafa alá. 🙂

  Marika, én a Herbária Hurutoldó teáját iszogatom. Lehet, hogy pszichésen hat, de hat.

  Évi, milyen mustármagot eszegetsz, hol veszed? Én azt olvastam róla, hogy elsődlegesen az emésztésre hat és segít fogyni. Mondjuk, ez jó lenne, mert mióta lassú vagyok, ugranak fel a kilók, és ez nagyon nem tetszik. Nem csupán esztétikai okok miatt, hanem azért is, mert a plusz kiló, az plusz súly, és azt cipelni kell.
  Igen, a tacsik kemények, gondolkoznak, döntenek, s úgy tudnak nézni, hogy nincs szíved nemet mondani nekik.

  További szép napot és vigyázzatok magatokra ebben a hidegben!

 21. “Barna Miklós Ferenc:Tudom, hogy a COPD állítólag nem gyógyítható. Ezen szeretnék változtatni. Ha van kedve valakinek megfontolni az ajánlásaimat, kérek egy visszajelzést. Üdvözlettel”

  Kedves Ferenc, engem érdekelne!

  Sziasztok, kezd az idő reménykeltő lenni:) Megvagyok, éldegélek, a lerakodásra én is vegyesen használok kakukkfú teát és Terpint. Jövő héten megyek féléves kontrollra, kicsit izgulok, mert mintha gyengébbnek érezném magam egy kicsit, nagyon hamar elfáradok:( Lehet, persze, hogy a tél viselt meg ennyire, remélem nem romlott az állapotom, érdekes, hogy nagyon-nagyon ritkán érzem, hogy kicsit fulladnék, de pld. a zuhanyozás után eléggé elszoktam fáradni.
  Jajj, legelőször akartam irni Ritának, hogy egy hős:) Gratulálok neked 🙂
  Ma megyek a fiammal mobiltelefont venni magamnak, már előre félek a sok embertől, szerencsére ismerős üzletbe megyünk, nem kell sorbaállni meg ilyenek.
  Most mennem kell, mindenkinek sok puszi, oxigén és napfény!

 22. Szep napot kivanok Mindenkinek 🙂 Ferenc szeretettel udvozollek…jo dontes volt…kivancsian varom a fejlemenyeket ! Zsuzsa koszontelek es puszika a kis Tacsko csaladtagnak is….Mustarmagrol kerdeztel : Mar Hippokrates felhivta ra a figyelmet + a Bibliaban is van utalas ra….szerintem a legkomplexebb gyogynoveny a Foldon !Gyogyitja a veset,belrendszert,agyat,idegrendszert,a vernyomast,erelmeszesedest,vertisztito,vercukortszintet csokkent,izuleti fajdalomra,gyuladascsokkentesre, reomara,tudore,horghurutra( a nyakot is oldja)minden leguti betegsegre,tbc -re,fulladasra,asztmara,,tisztitja az orrot stb. de nekimegy a raknak is a kicsike :))))Azert olyan hasznos mert rengeteg benne az asvanyi anyag es egy fajta enzimet tartalmaz,ami szukseges az embereknek……..Van egy fuzetem es abban szoktam jegyzetelni, ezek kozt lehet informalodni a kis mustarmagrol :Betegsegek A-tol Z-ig….Otvenentuliak blogja….Termeszetgyogyasz magazin….Nepgyogyaszat. com…..Hazipatika.hu….Egeszsegtukor.hu….Bai Jie Zi feher mustarmag ( ez a pasas egy kinai gyogyasz) kivanok kellemes kikapcsolodast Neked ….Nekem a figyelmemet a tudon dolgozo egyik asszisztensno jo baratnom hivta fel 🙂 Tobbfele felhasznalasi modja van….. de az mind ide valahova le van irva….Nagyon el vagyok keseredve a golyak miatt :(((( Nem talalnak elo taplalekot,be van fagyva a viz is,faznak es eheznek….ha sokat tart ez a cudar ido ( mert ez is epp olyan horror lett mint a copd) a golyak kipusztulnak ! A tv. szerint 2 hetnel tovabb nem birjak :((((( Ma is amikor jo keson felkelltem megdobbenessel lattam,hogy mindent friss ho borit….sirtam keserusegembe es tehetetlensegembe,no meg a duh miatt !!!! Zsuzsa ha van kedved es idod ismerkedj a Turkiz feldragakovel is( en imadom a koveket + a termeszetet + az allatokat,mindegyik a mi hasznunkra van )…. Kivanok Neked es Mindenkinek szep napot es sok oxigent….puszika 🙂

 23. Ha valaki nem tudná, Barna Miklós Ferenc, aki 22-én írt hozzászólást ide, a szerzője a “Légzés gyógyító ereje” című könyvnek, amelyből egy rész a neten is olvasható itt.

 24. Na! Mi ez a nagy csend ???Remelem nem vagytok mind betegek ???
  Mihaly koszonom a hasznos informaciot es azt hogy letezel es minden gondolatod a mi tanitasunk ! Aldasom rad,ritka joember vagy !Rengeteget fejlodtem amiota teged olvaslak es a jobbulasomat nagyreszben Neked koszonhetem. Bizony!
  Barna Miklos Ferencz,azt hittem hogy te is klubtag akarsz lenni…sok sikert kivanok Neked az eletben,megerdemled mert nagyon hasznos dolgokat tudsz felmutatni ! Minden jot kivanok Neked es orvendek hogy ” megismerhettelek” Mindenkinek kellemes hetet kivanok! Lassacskan mocorog felenk a Tavasz es boldog vagyok h a golyak es a tobbi allat se szenved annyit ! Puszika:)

  1. Köszönöm a kedves szavakat. Azt hiszem írok nemsokára egy anyagot arról, hogy mit tehet a légzésterápia a COPD-sekért. Remélem Mihály kiteszi majd. Néhány nap és meglesz. Üdv.

 25. Sziasztok,
  tényleg kicsit olyan , mintha ciánoztak volna….

  Ám, szerintem csak azért van ilyen csend, mert süt a nap és igyekszik ki a szabadba mindenki – én legalábbis, amikor, ahányszor lehet…ha nem is a világ végére.
  A napsütésen kívül még hat valami , ami a levegőben lehet, vagy a bánat tudja…napok óta kóvályog a fejem, szédelgek , mint a tarkón vágott nyuszi (hogy stílszerű legyek így húsvét közeledtével).
  Próbálgatom a szárnyacskáimat, meg igazgatom a glóriámat (nagyon szépen köszönöm mindkettőt, nagyon csini vagyok bennük 🙂 ) , sok a tennivaló, de alighanem csütörtökön elmegyek a régi kollégáimmal kirándulni 🙂

  Marika, hamarosan benevezhetsz egy kerekező versenyre. 🙂
  Kata, mikor mész ellenőrzésre? lehet ám , hogy csak lelkileg nem vagy topon az utóbbi időben – és rendben lesz a félévi ellenőrzés.
  Lányok, szintén kint? Jusztina, Éva, Zsuzsa a tacsival? 🙂
  Hajni, merre kószálsz? Minden rendben veled?
  Srácok, bontjátok a kölnit? 🙂
  Nagy újságok nincsenek, majd a kirándulásról tudok legközelebb írni – mint újdonságról. A napi rutin megy, illetve a gerincfájás is beleugat, de lassan( hallod, Marika? 😀 – lassan….) minden elkészül 🙂

  Jelentkezzetek, hogy mindenki jól van…. 🙂
  Ölelés 🙂

 26. Sziasztok
  Sajna nem vagyok jól, megrándult a hátam mozogni is alig tudok, de csak túlélem. Vigyázatok magatokra.
  szép napot.

 27. Nagy puszika Mindenkinek es problemamentes napot kivanok:))) Orvendek Nektek ! Elvoltam keseredve a nagy csend miatt .Bizony !En elokapom a mobilomat es maris itt vagyok oszinten mondom- irom h Forumfuggolettem ( ezt igy egyben irom,mert igy is erzem ! Boho lany,ennivalo vagy,mindig nagy figyelemmel olvaslak- eletemben nem tapasztaltam senkinel ezt az erdekes stilust ! :)Megszepited a napomat !!! Kerlek jelentkezzetek surubben mert bepanikolok !
  Jusztina,orvendek Neked is nagyon,vigyazz magadra !!! Lanyok mostanaban en is szedulok( a nyakam korul kezdodik-biztos rossz a verkeringes) En nagyon reg elvegeztem egy masszazs+ reflexo tanfolyamot es azt allkalmazom szukseg eseten – sokat segit ! Van a netten tema a talpmasszazsrol,ajanlom hogy kukkantsatok bele ( hol vannak a pontok a talpon es otthon csinalhatjatok 5-10 percet napjaban)nekem van egy aparatom de le lehet vagni a seprunyelebol egy darabbot es azzal gurigaztassatok a talpatokat az agyszelen ulve,roppant sokat segit ! Jusztina gyogyulast kivanok! Te annyira ugyes es aktiv vagy ne hagyd h legyozzon a hatfajas! Gyogyulast kivanok Mindenkinek! Zsolt miert hallgatsz?
  Husvetra vendegeim erkeznek,lehet en is eltunok majd egy kicsit( rengeteg rokon es jo baratno kulfoldon laknak 5 orszagba a Szelrozsa minden iranyaban)
  Szeretettel udvozlok mindenkint es vigyazzatok magatokra !!! Legyetek jok es jol 😉

 28. Sziasztok Mindenki!
  Ezek nem az én napjaim úgy érzem én is Ritával egyetemben, azt hiszem ezek a frontok is bekavarnak a fejemnek is,de mind az semmi lenne,csak ne fulladnék. Kicsi meló,sok fulladás – ezeket váltogatom nap , mint nap.
  Már annyi légzésfajtát probálgatok,de nem igazán sikerül a javulás, de nem hagyom abba, én leszek az erősebb.Felmostam ma is – igaz a szőnyeg nem rám tartozott – az előszobát, tekertem is a 7 km – megvan,s ráadásul jó levegőn kint,de a vizhajtós napokat nem egészen könnyen viselem,mert még az is legyengit.
  Olvasom a házi feladatom, meg légzőgyakorlatozom is .A könyben olvastam, meg már máshol is találkoztam vele,hogy az asztal körül az óramutató járásával ellentétes irányban sétáljunk – körbe-körbe,nem értem, Mihály segits miért fontos,hogy ellenkező irányban, én nem az asztal körül,hanem a teraszon sétáltam ellenkező irányban,de csak birizgál,hogy miértis ?az agyunkban átáll valami ketyere?
  Várjuk a jó időt,meg a nyuszikát , hátha hoz egy kis egészséget is.
  Kata és a többiek mi van Veletek?
  Zsolti is eltünt, remélem nem vagytok betegek!
  Jusztina a hát,derék nagyon kényes én már alig merek néha menni is,mert olyan érzés jön,hogy majd most lesz rosszabb, olyankor várok egy kicsit.Tegnap jártam éppen a terigetésnél úgy,hogy jobb volt megállni,várni. – egyébként is néha a rekeszizomnál beleszur valami csodaság, olyankor persze kapkodom a levegőt,nem szabályos a légzés stb.
  Évi,Kriszti hogy vagytok, Rita ha ráérsz ird már össze a névsort,mert már nem tudom fejbetartani.
  Irjatok, kivánok jó levegőt és időt,egészséget sokat-sokat.

 29. “A könyvben olvastam, meg már máshol is találkoztam vele,hogy az asztal körül az óramutató járásával ellentétes irányban sétáljunk – körbe-körbe,nem értem, ”

  Milyen könyvben van ez?

 30. Milyen könyvben van ez?
  Kedves Mihály !- egy órája keresem,de annyit olvastam már,hogy nem találom meg, annyit tudok,hogy Betegség A-tól – Z-ig is olvastam sokat,meg a fenti könyvből is,de nem tudom hol van,ha megtalálom ujból irom majd,már jojozik a szemem.

  Bocsánat a felesleges munkáért,de keresem.,lehet,hogy más is olvasta ahol a légzőgyakorlatokat,mozgást irják ott volt,arra is emlékszem,hogy zöld alapon volt a sok-sok oldal – de mostanra eltünt.
  Még egyszer elnézésed kérem.

 31. Sziasztok! Mihály megtaláltam az általad kigyüjtöttek között Nehézlégzés/természetgyógyászat- A “helyes” köhögést tanulni kell és az 5. bekezdésben irja,hogy fa körül,vagy asztal körül séta stb. – bocsi és ne haragudj.

 32. Sziasztok, olvaslak benneteket, csak írni most nem nagyon van kedvem, ideges is vagyok, holnap, azaz szerdán megyek féléves kontrollra. Félek az eredménytől, mert mintha több lerakódásom lenne, mint egy-két hónappal ezelőtt:( Nehezebb is jön fel, most már kakukkfúteát is iszom a Terpin mellé, ami eddig bevált. Igaz, a hideg miatt keveset megyek ki, mert azt utálom. Remélem most már jön a tavasz tényleg.
  Majd megírom az eredményt, addig is mindenkinek gyógyölelések és sok oxigént.
  Ritabolondlány’ tényleg isteni stilusod van :)))

 33. Szep napot kivanok Mindnyajatoknak!
  Nemreg kelltem fel (csak megetettem az allatokat es a sok-sok csodas madarkakat,akik az erdobol jonnek le telire,mar hosszu evek ota….kesz csoda milyen okos az allatvilag)
  Marika te egesszen ennivalo vagy;) lelki szemeimmel latom is a lazzas kererest- az asztalkorul;))))
  Marika nezd mit talaltam egy roman videon:Rekeszizmodra !!! Allj fel egyenesen( en ulve probaltam amig a videot neztem) ….vegy egy mely levegot hasba….has kidomborodik….akkor ugyesen a ket oklodet rateszed a rekeszizomra ( ketfele;jobbra es ballra,ugy kb. az utolso borda ala-a gyomor fele) es kipreseled a levegot magadbol,csucsoritett szajjal.( persze te is besegitsz a kifujasban ) Remelem erthetoen irtam- Marika ez a Rekeszizom tornaztatasa!
  Ugy utalom ezt a horror copd,allandoan szereti magaravonni a figyelmet…mit egy primadonna!!! Annyit szidom es sertegetem hogy egyszer megunja es kikoltozik belollem egy kosziklaba( mert annak nem tud artani!!! ) Mars a kosziklaba!!! Mondjatok neki ti is ;)))))
  Kata ne felj a szerdai naptol,nincs ott semmi problema,csak minket keszitett ki ez a lehetetlen idojaras….Szervezetunk ossze- vissza kalapal+ ott a panik ami a horror vesszoparipaja!!! Megkerek mindenkit irjatok,adjatok ki magatokbol a gorcsoket + a sikerelmenyeket.Tudom h sokan olvassak a blogot es csodalkozom miert lapitanak? Mitol felnek? Mi nem harapunk ;)))….csak neha!! Bohockodok;))))))))))) Puszika Mindenkinek,irjatok hogy legyen jo levegotok( na ez Boho- lany stilus volt)

 34. “Marika te egesszen ennivalo vagy;) lelki szemeimmel latom is a lazzas kererest- az asztalkorul;)))”
  Sziasztok Mindenki!
  Évikém köszi a rekeszizom-torna gyakorlatot, hasonlóan csináltam én is,mert van dvd- légzőgyakorlatról,de nem rekeszizom kifejezetten,de ez tényleg jó,most már csináltam is egy pár alkalommal.
  Kint voltam most a teraszon tekerni,megtekertem magam 7 km-ig,amig tekertem addig köd volt,meg a nap nem is látszott, most hogy végeztem, kisütött a nap és a köd is kezd felszállni,igaz 5 fok van csak.Lényeg,hogy a mozgás megvolt, 32 percig egyhuzomban,ami nekem nagyon kell. Tapasztaltam már sokszor a télen,amikor tényleg nem lehetett kimenni,mert fulladtam a hideg levegő összekapta a szuszogóm, s annyira hiányzott a levegőn végzett mozgás,hogy még éjjel sem birtam szinte semmit sem aludni, délután meg hiába feküdtem le,még fekve is fulladtam. Csak persze ilyenkor a köd,hideg miatt bebugyolálom a szám,orrom a kapucniba és úgy azért nehezebb tekerni fél óráig. Most is volt olyan széngáz,meg kipufogó gáznak az az igazi erős szaga,bűze, még a kabáton is átéreztem,de a szél is mozgott és elfujta szerencsére. Az az igazság,hogy megtaláltam már az asztal körüli keringőnek a leirását, el is küldtem Mihálynak, ő leckéjében olvastam,már ha kicsit tisztább a fejem,mindjárt olvasok,tanulok,hogy könnyebb legyen a napom.Annyira sok tapasztalatot leirt már Mihály,,hogy sokszor eszembe jut mennyivel nehezebb volt két évvel ezelőtt még,pedig akkor is olvastam,de nem ilyen testreszabott anyagot,hanem össze-vissza inkább asztmára vonatkozott a leirás.
  Sajnos a pánik nálam is megvan még mindig,de küzdök ellene, küldöm én már minden hova , most akkor küldöm a kősziklába,nem bánom csak tünjön el.
  Azért tegnap is felmostam az előszobát,mosogattam, a betervezett melót megcsináltam én,de olyan nehezemre esik,várom a szép,jó időt remélem mindannyiunknak jobb lesz.
  Kata biztosan tul van már a kontrolon,majd jelentkezik,hogy mi az eredménye. – legalább is én nagyon várom,remélem semmivel sem rosszabb,mint volt az eredménye,sőt javult már.
  Kivánok mindenkinek szép délutánt,jó levegőt, a hiányzók jelentkezését várom, Kriszti,Zsolt,stb…

 35. Sziasztok,

  csak bekukkantok hamar, aztán loholok tovább…holnap kirándulás, és tiszta zizi vagyok…amikor dolgozni jártam, azt vettem fel, ami kiesett a szekrényből…most meg azon agyalhatok, hogy mit vegyek fel! 😀 Ilyen sem mostanában volt. Azt hiszem, maradok a bevett módszernél – valami csak kipottyan abból a szekrényből. 😀
  Ami mostanában idegesít – délutánra jó kis köhögés…afféle döglesztő, erős, utána alig kapok levegőt. talán ez izgat inkább, lassan már nem is a gyaloglás (na jó, nem olyan egyszerű az…
  😛 ) mert ha elkap a köhögés, akkor megállás, percekig, utána meg újabb állás, hogy újra kapjak levegőt.
  Én is sokat visszaolvasok az itt leírtakból, de valóban, csinálni kell…egyszer a lányommal vettünk egy Bíró (C)Ica kazettát, hogy szép, formás csajok legyünk….a barátnőm 3 hét múlva megkérdezte, hogy milyen hatása látszik már? Mondtam, semmit nem ér – már ötször megnéztük, de semmi változást nem tapasztalok 😀

  Marika, névsorolvasást kértél: hát, lássuk – aki kimaradt véletlenül, az ne haragudjon érte, mert talán a rég jelentkezése okán maradt ki…

  Mihály , (ofő) Marika, Kata, Hajni, Kriszta, Jusztina, Éva, Zsuzsa és az ő tacsija, Zsolt, István…és volt egy bejelentkezőnk K “néven, a rokkantsági mérték megállapításáról érdeklődött…ja, meg én, a szárnyas-glóriás nem százas:D 😛 Na, kit hagytam ki? :/ Jajjj….

  Megyek hajat mosni, Kata nagyon várom a bejelentkezésedet.
  Üdv, ölelés mindenkinek, bicikli után loholva, tacsiharapástól tartva, fák közt andalogva, …vigyázzatok magatokra! 🙂
  Majd mesélek (remélem, lesz mit… )

 36. Sziasztok, megjöttem a kontrollról.
  Az állapotom stabil, oxigén: 97%, FVE 72
  Fél év múlva kontroll, marad a Brimica és roham esetén (idén még nem volt, tavaly is csak egyszer egy kicsi) Berodual. Háááát… le kellene dobnom pár kilót, mert ugye sajna a cigi leszokásnak egyik mellékhatása, hogy felrohan az emberre pár kilócska.
  Mindenkinek puszik 🙂

 37. Sziasztok,
  itt vagyok, csak belegabalyodtam a tavaszi nagytakarításba és a húsvéti készülődésbe. Amúgy a hidegre való tekintettel az ablakmosást Pünkösd előttre halasztottam. A sétákat összekapcsoltam a fontos teendőkkel, amit Ebentyű nem mindig díjazott. Voltunk a péknél, megrendeltük a kalácsot, a hentesnél vettünk sonkát, kolbászért még vissza kell menni. A zöldségesnél gyönyörű tojás volt. Bár oda vissza kell ballagni, mert a tojásos tálon 12-nek van hely, a dobozban meg 10 volt.
  Elfogyott a teám, ezért a gyógynövényboltban is jártunk. Vettem mustármagot is. Ki fogom próbálni Évi ajánlásával.
  Kata, sikerült mobilt venni?
  Mihály, megpróbáltam letölteni Barna Miklós Ferenc könyvét, sajna csak egy részt enged, amit meg is értek. Jó lenne elolvasni. Az ünnepek után kicsit körbenézek a neten.
  Jusztina, javul a hátad? Még decemberben eszelősen fájt a hátam a jobb lapockám körül, megmozdulni se nagyon tudtam. Végül elmentem egy ismerősömhöz, aki időnként vállal masszírozást. Mit mondjak, a szülési fájdalom smafu ahhoz képest, amit éreztem, amikor azt az oldalt vette kezelésbe. Az izom egy nagy csomóba ugrott össze, és ez okozta a fájdalmat mozgás közben. Azt mondta, vigyázzak a testtartásra, s javasolt néhány gyakorlatot.
  Marika, kérlek, bocsáss meg, de elképzeltelek, amint az asztal körül az óramutató járásával ellentétes irányban sétálsz, és közben „füstöl a processzor”, mert nem érted, miért lényeges az irány. Tényleg miért fontos az irány?
  Most intenzíven gyakorolgatom a hasi légzést. Próbálom összekapcsolni a kellemest a hasznossal, s miközben a neten szörfözök, tudatosan figyelek a légzésre. Eleinte furcsa volt, de az is lényeges, hogy egyenes derékkal kell üljek, ami jót tesz a hátamnak.
  Mindenkinek kellemes húsvétot, lányok nektek sok locsolót kívánok!

 38. Na ez igen! Bravooo! Ugyesek vagyunk lanyok….megorvendtem nagyon,hogy elobujtatok az odubol! Valaki kinaiul irt? Mi akar az lenni vajon? Mihaly biztos tudja,csak el van foglalva egy ideje. Boho lany ,megint megnevetettel ! Kata orvendek,mehetsz ferjhez ezzel az eredmennyel! Bravo,csak igy tovabb !ugyes vagy nagyon!!!Zsuzsa nagyon csodallak h ilyen aktiv vagy ,ugyeskedsz!En a mustarmagot eleg reg hasznalom,jelenleg csiraztatas+ furdovizbe+ pakolas( ritkan,mert unom)!Azert emlitettem a Turkizt( mert kistestvere a mustarmagnak,gyogyitas szempontjabol)Erdemes vele ismerkedni a netten ! Puszika a Tacsinak is ;)Jusztina !!!!Hianyzol, ne betegeskedj legyszi:( !!!Itt a tabasz,gyogyulast kivanok es varlak !!!!Marika az este meg talaltam egy par dolgot a Rekeszizomra;ket karod az eg fele emelve es nyujtozz,aztan derektol felfele ,tekerd a torzset-mozdulj jobbra – ballra+korozes( fej,nyak,vallak,karok)En rajtam sokat segit a Napudvozlet gyakorlatsor,evek ota reggel azzal kezdem a napot,csak3 perc de haromszor egymasutan csinalom ! Enekelj-Nevess sokat es mondogasd a maganhangzokat A E I O U…..Talaltam:Nehezlegzes kezelese homeopatiaval! Ha van kedved keress ra a netten…puszika es gyogyulast kivanok neked is !!! Kebzeljetek mire jottem ra …..nem tudok felemelt kezekkel dolgozni.
  Ez roppant kifaraszt,alig birok szuszogni ilyenkor( pokhalot+ ajtot+ablakot meg se merem kockaztatni….asszonyt kellett hivjak erre a munkara! Eltunok egy par napra,ma erkeznek a vendegek,mindenkit puszilok,orbendek h vagytok nekem,gyogyulast Nektek es Aldott Husveti Unnepeket kivanok sok szeretettel….Legyetek jol es jok! Pusz- musz !!!!

 39. Marika kérdezte, hogy miért kell pont az óramutató járásával ellentétesen menni az asztal körül, amit a Természetgyógyász Magazinnak ebben a cikkében olvasott. A cikkben marha sok praktikus tanács van (ezért is vettem föl az irodalomjegyzékbe), a körbejárásos rész így szól:

  “Az edzés elsősorban állóképességet fejlesztő és indokoltság esetén izomépítő gyakorlatokból áll. Ehhez nem feltétlenül kell edzőterembe járni. Az ütemes gyaloglás (pl. nordic walking) erre kiválóan alkalmas, a súlyos légszomjban szenvedőknek pedig egy régi kínai módszer segíthet. Naponta 10 percig gyalogoljanak az óra járásával ellentétes irányban egy fa körül. A lakásban a fát egy asztal helyettesítheti.”

  Itt a lényeg, hogy

  * az állóképesség fokozása fontosabb, mint az erőfejlesztés,
  * a gyaloglás hasznos,
  * az ütemes gyaloglás azért jó, mert segít a légzést egyenletessé tenni,
  * a lakásban is lehet gyalogolni és
  * az asztal azért lehet jó, mert így elég egyenletesen tudunk bent is gyalogolni, egyébként egyenes szakaszokból és fordulókból állna a szoba-kirándulásunk (ami szintén hasznos, más módon)

  s mivel valami régi leírásból származik az eredeti, hát akkoriban szerettek misztikus részleteket hozzákeverni a tanácsokhoz, innen jöhet a fura előírás az irányra. Szerintem az irány nem fontos, inkább az, hogy az asztal ne legyen a falhoz tolva, mert az nehezíti a megkerülését.

  És ha valaki nem tudná, mi a nordic walking: sífutást imitáló gyaloglás botokkal, amihez én annyit teszek hozzá, hogy bot nélkül is lehet csinálni. Erőteljesen lengetjük a karunkat járás közben, ami azért jó,mert a felsőtest is mozog. Lehet persze variálni, mint mindent; egy ideig karlengetve megyünk, ha már fárasztó, akkor anélkül, aztán megint megpróbálkozunk vele és így tovább.

 40. “* az asztal azért lehet jó, mert így elég egyenletesen tudunk bent is gyalogolni, egyébként egyenes szakaszokból és fordulókból állna a szoba-kirándulásunk”

  Sziasztok Mindenki!
  Köszönöm Mihály a fentieket, ezt éppen most próbáltam ki, s nem hiszitek el,de a teraszon az egyenletes felületen, az udvari járdaszakaszon ott járkáltam és most kimerészkedtem az utcára,sajnos most régen sétáltam már kint,de most megprobáltam.Nem jutottam messzire két háznyit, s úgy fulladtam,bukdácsoltam,lihegtem,mint egy mozdony.Alig vártam,hogy elmásszak a kapuig, pedig azért merészkedtem ki,mert ma már tekertem is délelőtt a szokásos adagom, a pórszivóval is barátkoztunk egy szoba erejéig, mosogattam, ételhordót is összeraktam – simán – na majd én a nagy sétabajnok, – hát nem jött össze,. Holnap ha az idő is olyan lesz, újból nekiveselkedek,addig marad az udvari keringő a sima metlakin. –
  Csak már annyit olvasok,tanulok, annyira szeretnék javulni,hogy összekavartam és azért nem tudtam Mihály egyből megtalálni a kérdezett mondatot,- nekem már ez lesz lassan a szépirodalmi olvasmányom,még ha nem is olyan szép a tartalma,de részemre hasznos.
  Kivánok szép délután, jó levegőt sokat mindenkinek, nálunk szemerkél az eső,a fok sem magas 8 körül van,de azért sétára jó lett volna.
  Kellemes ünnepi készülődést kivánok!

 41. Sziasztok
  Nem vesztem el olvaslak benneteket. A hátfájásom nem akar múlni azért is keveset vagyok a gépnél, a mobilt meg utálom. Ez is egy szemtelen nyavalya vándorol most a másik oldalon fáj, ülni is alig tudok pedig kenegetem is. Írni sincs kedvem.
  Vigyázzatok magatokra.
  Puszi és oxigén dús napot.

 42. Ma kábé 11-től hétfő délig nem leszek számítógépközelben, ha közben küldtök hozzászólást, az csak hétfő délben fog megjelenni.

  A nyúl legyen veletek, feleim.

 43. Sziasztok!
  Csatlakoznék én is a csoporthoz!Még nagyon új minden:a tudat,hogy beteg vagyok,a félelem,hogy nem kapok levegőt,a kétségbe esés,hogy mi lesz mostantól.Olvasgattam a fórum hozzászólásait…ismerős érzésekbe botlottam..
  Üdv mindenkinek:Ági

 44. A nyul legyen veletek,feleim :)))
  Nahatttt,mar reg eszrevettem,hogy milyen egy vaganyon mukodik az eszetek kereke ;Mihaly es Boho leany:))) Be jot nevettunk itt a lanyokkal:) na ez mindent megert !
  …Kivanok Mindenkinek,Kellemes Unnepeket! Nagyon hianyoztok,bizony!
  Millio puszika,legyetek jok es jol!!!

 45. Sziasztok, mindenek előtt (bár később olvasható majd), mindenkinek kívánok boldog nyulat (már, ha van olyan, így Húsvét táján). 🙂

  Készültem a kirándulásra – és el is mentem. Talán az is közrejátszott benne, hogy a barátnőm is jött (elvégre ő is régi kolléga), így némi biztonságérzet megvolt alapnak.
  Viszont, oltári pocsék pozícióból rajtoltam, mert hajnali 3-tól éberebb voltam, mint egy vadászkutya (ráadásul éjfél után aludtam el), és akkor tudtam 10 percet sunyni, amikor már kelni kellett.
  Kicsit filóztam azon, hogy elinduljak-e, de a szám az a szám, nem csinálok mást belőle….bár ez esetben ez nem gerinc, hanem tüdő kérdése elsősorban…

  A Korda Stúdiót néztük meg, imádom a filmes “titkokat”, trükköket, egyáltalán a látványt, a színészekről szóló érdekességeket….na, annyit nem kaptunk belőle, hogy az nekem elég legyen, de akadt.
  Lődörgés a bámészkodásra kitalált nagy épületben – az megállásokkal sima ügy volt. Amikor a vezetőnk azt mondta, hogy a brooklyni utca és a középkori díszletei közt sétálunk, akkor a távolságot belőve kiült valami a képemre, mert a barátnőm azt mondta, hogy nyugi, nem a világ vége, meg ráérünk, megállunk, stb. Ja, és esett az eső is…
  Vicces, de az első díszletig még kicsit beszélgettem is séta közben, ott valami para elkapott, az némi szédülést, hányingert hozott, aztán elkezdtünk bohóckodni, kicsit elvitte a bajt. Elsétáltunk a másik díszletig, szép hosszú, beláthatatlannak tűnő távolsággal – ott sem volt nagy baj – de a végén, ami úgy 2500 m táján volt, egy emelkedővel végződött a séta…na, ott azt mondtam, menjen fel rajta, akinek hat anyja van. Fújtatva, félholtan azért felvergődtem, szerintem a barátnőm iszonyúan be volt rezelve, nem lesz-e baj – de csak a végére értünk. Ott kissé persze hatott az is, hogy csak 1-2 ember maradt le mögöttünk, de ők eleve később értek oda.
  Alighogy elhelyezkedtünk a buszon, leszálltunk, és újabb séta – kb. 400-450 m oda, majd vissza – csokiműhely. Viszonylag tűrhetően, nem mi voltunk a lemaradó utolsók, tehát nagyobb baj nélkül megjártuk.
  A napban a kihívás:
  – igazi pihenés, alvás nélkül kellett mennem,
  – többen voltunk – tetszik vagy sem, igaz vagy sem, érdekel vagy sem: azért csak kellett némileg alkalmazkodni,
  – az első elindulás után nem volt leülés, a 2 program közt sem ültünk többet 10 percnél. Tehát, amikor nem kellett gyalogolni, akkor állni kellett, leülni nem volt lehetőség. Út szélére sem, mert vizes volt minden. Ergo, cca. 10-14 óráig talpon, állva, vagy sétálva.
  A lábam , ízületeim, derekam és a gerincem érezte, azt hiszem, az is rátett egy lapáttal a gyaloglási gondra, de azt hiszem, ügyes voltam. 🙂
  Azt kellene megfejteni, hogy a kinti gyaloglás 3,5 km-e és a benti ugyanennyi közt mi az a különbség, ami a parán kívül jelentkezik. Mert néha sikerül para nélkül nekivágni, és a levegő, vagy levegő nélküliség, vagy a fokozatosan egyre nehezebbé váló légvétel az, … vagy a fene tudja mi az, ami a pánikot előhozza. Mert ugye, CSAK a gyaloglás tényétől normális ember nem fél. A séta fárasztó, a légvétel fárasztó – a kettő együtt sokkal fárasztóbb.
  Az élmény miatt (mivel a hétköznapokban abból kevés van) megérte elmenni. 🙂

  Az ünnepek előtt meglett a laborom eredménye: csillaghullás.
  Igaz, csak egyesével, de kapott egy csillagot a kreatinin, az eGFR(ckd-epi), az összes koleszterinem, a fehérvérsejt, a hemoglobin, meg a hematokrit. Ahogy néztem, ezek a vese, és az oxigén szállítás problémái – a fehvsejt talán gyulladás….de a dokival még nem eszmecseréltem róla.
  Tavaly csak a koleszterin volt magasabb…minden évben kapok majd egy csillagot? Hamarabb leszek teli velük, mint a csillagra tribliző éttermek. :/ 😀

  Remélem, jól vagytok, a vendégfogadók és vendégeskedők is. Nálunk most kivételesen csend van. 🙂

  Jó pihenést kívánok nektek, kellemes és építő családi együttlétet. 🙂 És főként végre tavaszt, napsütést és sok levegőt! 🙂

 46. “Csatlakoznék én is a csoporthoz! Még nagyon új minden”

  Érezd magad otthon nálunk. És mesélj majd az élményeidről, mi ezzel támogatjuk egymást. A kis történeteinkkel és tanulságainkkal.

 47. “Azt kellene megfejteni, hogy a kinti gyaloglás 3,5 km-e és a benti ugyanennyi közt mi az a különbség, ami a parán kívül jelentkezik.”

  Hát igen, ezt kerülgetjük egy ideje. Egyrészt a félelem játszik, másrészt kint mindenféle elvonja a figyelmet és az az érzésem, hogy amikor többfelé kell figyelni, az öntudatlanul kicsi idegességet, félelmet szülhet, amit egészséges ember észre sem vesz, de mi mindjárt letüdőzzük. És az ilyen jellegű kirándulásnál, nézelődésnél általában nem egyenletes a tempó, ami nagy nehezítő tényező.

  Egyébként nagyon hosszú sétát tettél hideg időben, közben nyilván beszélgettetek is, ami légzés szempontjából megint csak nem könnyű gyakorlat, szóval megérdemelsz egy húsvéti
  ötöst. Vagy ha a múltkori szárnyakhoz és glóriához szeretnél inkább a húsvétra való tekintettel szőrös nyúlfüleket, arról is lehet szó. Csak bele ne akadjanak a glóriába.

 48. Sziasztok, üdv, Ági a csapatban! 🙂
  Jó helyre jöttél (ha nem a legjobbra 🙂 ), olvasgass, írogass….
  Vannak itt “gyakorlottabbak”, nálam egy éve diagnosztizálták (igaz, előtte már éreztem, hogy nem minden gömbölyű), de igazán onnantól számolom, hogy kimondatott…na, azóta nem vagyok önmagam.
  Viszont a csoport minden tagja igyekszik és tud is valamilyen módon segíteni. Nem csodát várunk persze, de néha a bajok kibeszélése is segít ebben-abban. 🙂
  Csüccs, hozok egy kávét, és mesélj. 🙂

  Mihály, köszi – a glória, szárnyacska marad, ötös bezsákolva, nyuszifülről nehéz szívvel, de lemondok…még a végén valaki azért jönne ide, mert azt hinné, hogy mindenféle playboy nyuszkók flangálnak itten 😀 😀

  Mindenki jól van..úgy relatíve? Jól teltek az ünnepek?

  Ölelés 🙂

 49. Sziasztok Mindenki!
  Végre már,hogy vége a húsvéti szünetnek,mert az osztályfőnökünk Mihály szünetet engedett nekünk, azt hiszem nem mindannyian tudtuk ezt a szünetet kihasználni.
  Először is üdvözöllek Ági, itt az osztály létszáma úgy látom szaporodik, ezzel együtt persze a tapasztalatainkat is többen tudjuk átadni egymásnak.
  K a t a – nagyon örülök a jó kontrolleredményednek, nagyon szuper, remélem már a nyákoldás is jól megy, s nem gyötör annyit.
  R i t a – azt tapasztalom,hogy beneveztél “ismerd meg Magyarországot” mozgalomba, olyan szuperül veszed az akadályokat a kirándulásaidon,hogy csak gratulálni tudok . -azt nem irom,hogy irigykedek is,mert azért fekete pontot kapnék -inkább tekerek helyette. Sajnos ismerős az az érzés , amit irtál,hogy itt a világvég és nincs több szusz,s a melletted lévő jobban megijed ,mint Te – én is jártam már igy,talán a kisérőm nem jól választottam meg,kisebbik lányommal mentünk dokihoz és a vejemmel, de a kocsiban meleg volt, illatositó erős volt nekem és bizony fulladtam,mint aki hegyet mászott, alig volt erőm kiszállni a kocsiból,talán inkább kihuztak,mint kiszálltam volna. Azóta nem nagyon erőltetik,hogy visznek,mert úgy megijedtek. Meg persze az is közrejátszott,hogy orvoshoz mentünk, a pánikasszonyság is megjelent nálam,pedig utálom már mondtam neki,de hiába,jön és jön.
  Nekem az ünnepek nem a legvidámabban teltek,mert én az örök elégedetlen, a világot akarom megváltani – tudom Mihály már egy párszor emlitette,hogy ne siessek,mert többet ártok,mint használnék – bizony fulladtam jócskán, sétálni egyszer mertem kimenni az utcára, mert olyan szél volt,hogy visszaút már mászás volt. Séta az udvaron, na meg a tekerés az minden nap megvan, már 28 perc a 7 km ideje, s ott nem fulladok – s talán már nem is fáraszt ki annyira minden nap.
  Lényeg,hogy még mindig a fékhiánnyal küzdöttem az elmúlt napokban, mikor ülök azt hiszem,hogy felugrok és már csinálom is, megy is pár pillanatig, s utána jön a szokásos csüccs.-de tanulom, a szendvicskenés szuper,sonka még rátalált,de a tojással várni kellett,mert az már sok volt egyszerre.
  Új kérdésem is lenne Hozzátok, amikor lefekszem, akkor nagyon kevés a levegőm egy kis idő kell,hogy a szokásos légzéssel helyreálljon.Ti is vagytok igy? -vagy csak én küzdök ezzel? Ha tudtok rá valami jó kis taktikát irjátok meg nekem,eleinte vártam a fotelban,hogy helyreálljon az oxigénszintem, s amikor a 95 volt úgy feküdtem le és akkor nem fulladtam, csakhogy éjjel ha fel kell kelnem,nem egészen jó pár percet ülni még a fotelban . Kimegy a szememből az álmosság és reggelig virrasztok,mint ha éjjeliőr lennék.
  Nekem most gyógyszert váltott a doki és a reggeli 24 órás Seebrit kaptam ,máskor is használtam már ezt , s most kezd fájni a gyomrom a beszippantás után ,nem sokáig,de egy fél óra-óra kell,hogy elmuljon.Ki szipózik ilyet reggel éhgyomorra ebből a finomságból?az előző fél évben mikor szedtem,akkor nem volt semmi gondom vele, csak közben lecserélte valami olcsóbbra – s az nem is volt olyan hatásos,mert akkor váltam nagyon sulyos folkura, most a sulyosnál járok és visszaadta ezt,de most meg ilyen gondot csinál egy pár napja. – az is lehet,hogy a lerakodás sem olyan most,mint régebben volt.Azért ha tudtok erről valamit, irjátok meg.
  Remélem a hiányzók is hamarosan jelentkeznek egy-két beszámoló hiányzik!
  Mihály mit tudsz Zsoltról? – nem jelentkezett már egy ideje,de Kriszti sem.
  Kivánok Nektek friss levegős,szélmentes napokat, s várom ki hogy van,kipihentétek -e már az ünnepi fáradtságot.
  Á g i ird meg a Te állapotod milyen, mióta vagy beteg ?-
  Most pedig tanulom a leckém tovább. üdv. mindenkinek.

 50. Sziasztok! Hálás köszönet azért,hogy az után a pár szó után,amit elsőként itt a fórumban leírtam ismeretlenül is “odafigyeléssel”reagáltatok. Most csak röviden annyit:lassan több mint egy éve,visszatérően gyötör a köhögés.Ezt a munkámnak tudtam be:kicsi emberkéknek igyekeztem a betűk,számok világát feltárni.Ennek köszönhetően a hangszálaim,majd a gégém,aztán a hörgőim begyulladtak.Antibiotikum,stb. ahogy illik,de ezt persze munka mellett,mert helyettes nem volt…aztán egyre többször,egyre nehezebben gyógyulva.Nyáron nyugi volt,elmaradt a köhögés(bár nem teljesen),szeptemberben kezdődött előröl.Mostanáig.Egy hónapja már annyira,hogy-bár a suliban nem tetszett-,de maradtam itthon gyógyulni.Előbb mentem vissza mint ahogy az orvos szerint kellett volna.Meg is lett az eredménye:nagyon rossz állapotban,fulladva,levegő után kapkodva mentem vissza újból .Közölte,szerinte asztma.Kaptam antibiotikumot,hörgőtágítót,köptetőt,és ekkor már inhalátort is,de még rosszabb lett.Visszamentem.Ekkor kaptam beutalót a pulmonológiára és kétségbe esésemben kerestem a neten olyan csoportot,blogot,ahol hasonló gondokkal,félelemmel küzdenek mint én .Holnap megyek,és már görcsben a gyomrom….még annyit,szombaton már annyira rossz volt a helyzet,másik orvoshoz mentünk a férjemmel(a lányaimat is ő gyógyította meg már sokszor)-.ő írt fel olyan inhalátorokat,amiktől jobban lettem. Egyenlőre ennyi..,,jó pihenést mindenkinek!

 51. Szep napot kivanok mindenkinek,nemreg kelltem fel es kavezom,titeket olvasva:)
  Agi Isten hozott,jol dontottel nagyon,mert itt ki tudod adni magadbol a ” gorcseidet”… Meghallgatasra talaltal es ettol mar konnyebb lesz az eleted ! Orvendek nagyon Neked !!
  Ezuton kerek mindenkit aki olvas minket,dontson es jojjon…szeretettel varunk mindenkit !
  Boho lany 😉 ugyes vagy es nagy tekergo,jol teszed…itt a Tavasz:)
  Marika csak szep lassan, a haz van ertunk,nem mi a hazer ,ugyhogy csak nyugisan! En is sokat tekerek a “szobabicajon” ,ez hasznos es fontos nekunk,en nagyon jol alszom, ezzel problema egyelore nincs.Azt szeretnem kerdezni,h fogyasztassz-e eleg folyadekot es vitaminokat…ezek magyon fontosak + a piheno- szunetek.
  Ma eldontottem ” semmisnek nyilvanitom” ezt a horrort es tobbet nem kap annyi figyelmet…meg van buntetve…!!!
  Jusztina hogy vagy? Kata eltuntel te is:(
  Zsuzsa es a Tacsi biztos setalnak nagyokat ( be jol teszik!!!) Zsolt,Istvan,Kriszti nagyon hutlenek lettetek,varunk benneteket is!
  Mihaly,visszaolvasva teged
  …a hullesbol gyogyultal a multkor Maz- li segitsegevel;))) Jot nevettem ezen ,kebzeld van 5 cicam es az egyiket Mazlinak hivjak,ahanyszor szolitom annyiszer jutsz eszembe;)))
  Magamrol; jol vagyok nagyon! Komoly!A kertem csodas es az allatkaim+ a madarkaim is! Ma leszedem a salataboglarkakat( erdei salata) es elteszem telire!
  Kivanok Mindenkinek kellemes hetet + legyetek jol es jok:) pusz-musz!!!

 52. Sziasztok!!!mindig olvasom a blogot.Csak nem irtam.Igazabol,nem is tudom mert.Udvozlom Agit!!Azt hiszrm Marika kerdezte a lefekveskori fulladast.Igen sajnos nagyon rossz erzes.Nekem is van.Van mikor rosszabb,van h kicsit jobb.Olyan rossz erzes mintha issze dzorittanak a tudom nagyon picire.es nem jut le a levego.kell talan 10 perc is mire hejre all egx kicsit.szerdan megyek vissza t.go dozoba.letelt az egy honap.semmi sem lett jobb.vannak jobb napjaim.de az a rossz erzes ,mintha por lenne a tudomon es elszoritt surun van.es a hangom sr nagyon jott vissza.es poros erzesnel meg rosszabb a hangom is.ti jol vagytok????ha a legzesem nem romlott.az allapotom attol meg rosszabbodhat.es en ezt erzem mult honap ota.mert a legzesem nem lett gyengem csak picit.es megis rosszabbul erzem magam.itt tavaszi ido van.remelem nalatok is.nagyon jol esik h.hianyoltok.Agi akkor neked meg igazabol nincs diagnozis??vagy rosszul ertelmeztem amit irtal.vagy mar mondtak copdod vagy???megkerdezhetem hany eves vagy?itt nagyon kedves emberekre talalsz!!!es segittokeszek!!!szeretem olvasni.amiket posztolnak.😍😍😍vigyazzatok magatora😘😘mindenkinek sok sok jo levegot!!!sziasztok

 53. Sziasztok,
  Ági, üdv a klubban! Tölts egy italt és keress egy kényelmes fotelt!
  „Még nagyon új minden: a tudat, hogy beteg vagyok, a félelem,hogy nem kapok levegőt, a kétségbe esés, hogy mi lesz mostantól.” Ismerős érzés. Ezt azt hiszem mindannyian átéltük, de, és itt csak magamról tudok beszélni, a gyógyszerek, a mozgás sokat segít. Át kell rendezni a mindennapokat! Lesznek dolgok, amiket csak segítséggel tudsz megcsinálni és lesznek, amikhez nem kell segítség, csak lassabban fog menni. Hogy szokták mondani? Ez van, ezt kell szeretni.

  Évi, nem vagyok aktív, csak nekem Ebentyűvel sétálnom kell és ezeket a sétákat kötöm össze a vásárlással. Ezt a kutyám nem nagyon díjazza, mert neki az üzlet előtt kell várnia. Sokszor félek is, nehogy ellopják.

  Mihály, nagyon igazad van, amikor azt mondod, hogy a „gyaloglás hasznos”. Van, aki a lakásban, van aki a teraszon vagy a kertben gyalogol. Nekem minden nap mennem kell Ebentyűvel . A séta mellett ott a plusz, a 3 emelet illetve a bevásárolt cuccok felcipelése.
  Mivel a kutyámnak nagyon sok szagolni valója van, így többször meg kell állni, a nagykönyvben leírt ütemes gyaloglás csak a köztes távokon lehetséges, de igyekszem.

  Marika, nem az a problémád, hogy ritkán mész ki az utcára? S ha kimész, akkor ahogy írod „úgy fulladtam,bukdácsoltam,lihegtem,mint egy mozdony.” Nem hiszem, hogy az állóképességeddel lenne baj, hiszen mozogsz, gyalogolsz. Talán a rossz élmények miatt tiltakozik a séta ellen a tudatalattid? Nem vagyok szakember, csak ötletelek.
  „amikor lefekszem, akkor nagyon kevés a levegőm egy kis idő kell, hogy a szokásos légzéssel helyreálljon.” Nos, nekem is volt egy ilyen időszakom. Hogy mi váltotta ki, nem tudom, mert, ahogy jött, úgy ment. Mondjuk én oldalt fekve illetve hason alszom.

  Jusztina, arra gondoltál már, hogy orvoshoz kéne fordulnod? Hátha tud valami trükköt a fájdalom enyhítésére.

  Bolond lány, micsoda kalandod volt! És milyen körülmények között. Le a kalappal előtted!

  Vigyázzatok magatokra, élvezzétek a tavaszt!

 54. Gyerekek!!! Most jutott eszembe… Vajon nem azert vagyok jol,mert rengeteg levest eszem?! Reggel leves,delbe leves,este leves!
  Jo forron,sok tejfollel es csipossel
  …majd napkozben teja+ sok viz…azert is vagyok sovany,gondolom;)))
  Na ezt meg is kell kerdezzem a nyaron a doktornotol ! Muszaly volt leirjam mert elfelejtem 🙂
  Viszont a horror copd ,ott csucsul bezarva a kosziklaba…nem vicc! meguntam a sok terrorizalasat,nagyon!
  Puszika es legyen szep delutanotok…sziasztok:)

 55. Sziasztok, Lányok,
  olyan csicsergéssel vagytok, hogy nem hagyhatom ki – benézek hozzátok. 🙂
  Ági – dupla üdvözlet!! 😉 😀 Jó szándékkal mondom: feküdd ki, amit ki kell….a kutya nem fogja megköszönni, ha rámész. Hidd el! 🙂
  Én is úgy értelmeztem, hogy diagnózisod még nincs – csak magad “felállította” tipp…? Amit már utólag tudok – rossz lehet a levegővétel….anno mondták….de szurkolok neked! 🙂 Majd megírod, mit tudtál meg?
  Jusztina, Évi, Marika, Zsuzsa, Kriszti – itt a tavasz – mars kifelé! 😀 😀
  Képzeljétek, ma is mentem. A húsvéti szünet alatt inkább itthon ejtőzés, ami valószínűleg nem árt néha. Ma csavargyár. 🙂 barátnővel O”cs”mányiroda, orvos (szedjek Aszpirin Protectet, meg igyak rendesen, mert kissé besűrűsödött a vérem…pedig úgy érzem, a lovak az itatónál nem vedelnek annyit, mint én…de egye fene. Itt egy kübli mellettem állandóan és iszom, mint a kefekötő (csak csapvizet 🙂 ) Viszont, a tekergést sétával kezdtem, kb. 700 m-ig sikerült úgy mennem, hogy bár szembeszél fújt, és nem loholtam, végig a számon vettem a levegőt…és mikor összetalálkoztam a barátnőmmel, nem szuszogtam ezerrel, mint aki oda akar halni. Gyalogoltunk is, meg ácsorogtunk is nem keveset – mire haza értem, 2700 m volt a lábamban, + az ácsorgások merevsége.
  Nem volt para!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Egy szem sem! Talán tényleg a biztonságérzés, hogy menet közben találkozom egy megbízható emberrel – és a napsütés…komolyan, az egyik leginkább segítő tényező. Néha este a tévét nézve is elkap valami meghatározhatatlan okból felbukkanó szorongás – reggel meg kinézek az ablakon, és mintha a kézzel fogható látvány megnyugtató lenne, nem idegbajjal indul a nap – főleg, ha süt. Azt hiszem, a stressz megléte, elmúlása sokat javít/ront a helyzeten. Ági – a suli nem a béke szigete…apró talpúakkal különösen.
  Szóval, még itthon volt sok dolog, azt elvégeztem, az ünnepek alatt ágyneműt cseréltem (nem a szomszédékkal) és ha nem kapkodva teszem a dolgom, akkor simán megy az is. Tényleg lassíts , Marika – a kapkodás, sietés már egy alap-para-hangulatot generál (tudom, nekem sem sikerül mindig).
  A para érkezése (a kirándulás alatt próbáltam megfigyelni, mostanra szedtem össze kicsit a gondolataimat róla): (el)fáradás – akár csak egy pici pillanatra is, de az érzés az a meghalok/beájulok a fáradtságtól, ettől megijedek, hogy kár lenne értem, aztán a gyomorgörcs/hányinger – szabadon választható ill. behelyettesíthető bármivel, ami gyomorközeli élmény, – elindul felfelé, tüdőnél légszomjat csinál, a pofiban hányingert. Jól megijed az ember lánya, elkezd remegni, ami az említett fáradtságot fokozza, és így tovább…merthogy, a remegés nem egyszer a fáradtság miatt van – úgy általában is. Legalábbis, tudtam magam remegős fáradtra dolgozni anno…
  Ami még vár rám…a séta ODA alakulóban (remélem), de eszembe jutott, hogy van/lesz helyzet, amikor az utat VISSZA is meg kell tenni…és tényleg hamarabb fáradunk…tehát, a fentebb írt kimerülést nem csak a para okozza…
  Bocsi – nagyon katyvaszos lett? :-O 🙂
  A biciklit most még nem vettem elő. Most a gyaloglást kéne megszokni – és a tekerés folyamatos kell legyen a haladáshoz, ergo, most az jelent kicsit idegességet generáló tevékenységet – csak, hogy ne legyek olyan nyugis. 😀

  Délután 4-5 körül viszont az előbb leírtakat nem hiszem, hogy olyan simán végig tudnám csinálni – tényleg, mintha érezhetően csökkenne a Brimica hatása. vagy csak erősebben kéne próbálkoznom?

  Vigyázzatok magatokra, az a 3 emelet…nem kicsiben csinálod, Zsuzsa! 😀
  Ölelés nektek 🙂 Legyen sok friss levegőtök! 🙂

 56. Tekerem a fonalat gombolyagba ( ma vettem horgolótűt, 8. osztályos voltam, amikor ilyet műveltem utoljára 😀 ) és közben gondolkodom: feltennék egy kérdés, amit talán már előbb fel kellett volna tennem. És csak a gyakorlottabb copd-sek tudnak rá válaszolni.
  Mi lehet a legrosszabb, ami történik az ilyen séták alkalmával, ami miatt félünk kimenni? Komolyan kérdezem – mert félünk pl. a rosszulléttől…lett már úgy igazán rosszul valaki? Félünk, hogy nem kapunk levegőt – fulladt már meg valaki az utca közepén? Vagy csak magától a kellemetlen érzéstől félünk? Aminek igazán nincs (MOST) következménye….vagy hogy is van ez? :-O

 57. ” a tekergést sétával kezdtem, kb. 700 m-ig sikerült úgy mennem, hogy bár szembeszél fújt, és nem loholtam, végig a számon vettem a levegőt”

  Nem azt akartad írni, hogy végig az orrodon keresztül vetted a levegőt?

  “A para érkezése… (el)fáradás – akár csak egy pici pillanatra is, de az érzés az a meghalok/beájulok a fáradtságtól, ettől megijedek, hogy kár lenne értem, aztán a gyomorgörcs/hányinger…”

  Igen, szerintem minden kis kellemetlenséget felnagyítva érzékel, aki már benne van a pánik-spirálban; lehet az fáradtság, fázás, túl erős meleg… Gondolom segít, ha minél pontosabban megfigyeljük, mi történik és akkor már tudatosítani lehet:

  — Érzem, hogy fáradt vagyok, ez ijedtséget szokott okozni. Ettől az ijedtségtől most akkor nem ijedek meg. Annyira.

  “tehát, a fentebb írt kimerülést nem csak a para okozza”

  Szerintem fordítva szokott lenni, először jön a fáradtság, aztán az ijedtség (hiszen gyengének érezzük magunkat) és persze az aggodalom is fárasztó.

  “Mi lehet a legrosszabb, ami történik az ilyen séták alkalmával, ami miatt félünk kimenni? Komolyan kérdezem – mert félünk pl. a rosszulléttől…lett már úgy igazán rosszul valaki?”

  Jó lenne, ha erre mindenki válaszolna. Én a magam részéről nem, én tüdőgyulladást, exacerbációt használok fulladáshoz, normál esetben csak elfáradni tudok, ha túlméretezem a távolságot.

  Viszont én nem nagyon pánikolok; és a pánikban az a gonosz, hogy attól tényleg lehet talán a rosszullétig fulladni. Szóval megteremti a rohadék néha azt a helyzetet, amitől aztán tényleg lehet félni. De ahogy olvaslak benneteket, ilyesmi nem sűrűn van, szóval általában a félelem alaptalan.

  Amitől persze nem lesz könnyen legyőzhető.

 58. “Vajon nem azert vagyok jol,mert rengeteg levest eszem?”

  Ha fulladás helyett inkább levest eszel, akkor biztosan. 🙂

 59. “Nem azt akartad írni, hogy végig az orrodon keresztül vetted a levegőt?”
  Deee!!! 😀 csak hülye vagyok 😀 😀 Azt akartam írni, hogy végig az orromon vettem a levegőt, a számon semmit…így sikerült redukálni az írás mennyiségét 😀

  “…lehet az fáradtság, fázás, túl erős meleg…”
  Így igaz…és ebben az esetben – nem szőrszálhasogatásból – de különbséget tennék nagy mértékben a fáradtság és kimerültség kifejezések közt. Addig nyúzom magam, amíg nagyon elfáradok, végül…még rátéve egy lapáttal(?), kimerülök…. sok kis fáradtság összeadódik. (Ezt most ne várjátok tőlem értelmesebb megfogalmazásban 🙂 )

  Aha…ja, lehet, hogy a sorrendben tévedek…de az is lehet, hogy volt már így is, úgy is….a végeredmény a paragörcs.

  A kérdésre komolyan várom a válaszokat… lehet, hogy megint hónapokig sikerül majd ugyanazt a csontot rágni utána, de ez nekem most valamiért fontos…

  Évi, én is sok levest eszem, imádom a leveseket – mégis felszaladt az a pár kilócska 😀

  Kata …merre jársz? 🙂 És a fiúk?

  Na, délután 6-tól egyfolytában nyúlik a képem, mintha gumiból lenne. Ásítok akkorákat, mint ide Lacháza…pedig igazán nem érzem magam sem fáradtnak, sem álmosnak…de a fejem fáj kicsit. Ok, tudom, a gyomor is fáj, ha üres… 😉 😀
  Na, szép estét, jó étvágyat a vacsihoz 🙂
  Ölelés 🙂

 60. Szep napot kivanok Mindenkinek 🙂
  Na megyek tekeregni olyan meleg van itt mint nyaron,kivancsi vagyok nagyon,h fogok viselkedni igy egyedul,mert a horror nincs velem,csucsul a kosziklaban:)))
  Kebzeljetek mit talaltam a netten: a leves nagyon jo hatassal van a legutakra es meg sok betegsegre + hihetetlen info kovetkezik ! A cicak ( de a kutyak is) gyogyitjak az asztmat+ a legutakat+szivbetegseget+stroket,az alergiat+stressz ellen is kituno ! Na mondom en h aranylag jol vagyok hisz 5 cicaval alszom:)))
  Az info http://www.blikk.hu/eletmod tippek/ itt keresgelyetek! Minket ugy neveltek,h a macska karos az asztmara….most latom ez megdolt!
  Zsolt,Istvan,Hajnalka hol vagytok? Hianyoztok nagyon! Kivanok mindenkinek jo levegot,sok setat,legyetek jok es jol! Puszika!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.