TARTALOM: POSZTOK…

…és riposztok.

 • Az általam legfontosabbnak tartott írásokat pirossal jelöltem meg.
 • A cím utáni dátum a bejegyzés utolsó módosításáé.
 • A hozzászólások előzetes moderálás után kerülnek ki.
 • Hozzászóláshoz nem kötelező magunkról semmilyen adatot megadni!

Bejegyzések tartalomjegyzéke


HOZZÁSZÓLÁSOK EZENTÚL ITT TEHETŐK!

22 thoughts on “TARTALOM: POSZTOK…”

 1. Üdvözlök mindenkit!

  Remélem jó helyre írok és kapok valamilyen választ is nemsokára. Nálam két hete diagnosztizáltak enyhe COPD-t (tüdőtágulást is). (71 éves vagyok, egyedül élek egy ideje).
  Az lenne a kérdésem, hogy miért nem tudok rendesen aludni, pedig nincs nehézlégzésem??? Félek elaludni?
  Azelőtt viszonylag jó alvó voltam, igaz kis segítséggel: magnézium tabletta és Xanax.
  Brimica Genuairt használok 2x 1 nap. Van még Berodual N.inhalációs aeorosl is, ha szükséges, de azt még nem használtam (igaz, nem kellett még), nagyon félek a mellékhatásától, ami akár gégeödéma is lehet.

  1. Kedves Névtelen,

   a gyógyszerekhez nem tudok hozzászólni, ahhoz orvos kell. Ha csak két hete diagnosztizáltak nálad COPD-t, az szerintem nyilván idegesíthet annyira, hogy ne hagyjon elaludni… Sok ötlet létezik az elalvás segítésére – esti séta, hűvös szoba, késő esti tévézés mellőzése és a többi; persze egyik sem csodaszer magában és egyik sem hat egyik napról a másikra. Szóval egy kis türelem mindenképpen kell.

   Nekem be szokott jönni, ha halkan szól a rádió a háttérben, de persze lehet, hogy téged pont idegesít. És hogy egy kis önreklámot is bedobjak: itt a blogon találsz rövid leírást relaxációs légzőgyakorlatokról és olyan oldalakra mutató linkeket, ahol részletesebb bevezetést kaphatsz.

   1. Kedves Mihály, köszönöm az ötleteket, ki fogom próbálni. Már elkezdtem olvasgatni a blogodat, persze idő kell hozzá, míg felfogom és gyakorolni is fogom a tanácsaidat.
    Legyen szép napja mindenkinek: Kata

    Remélem nem okoz gondot, ha időnként kérdezek mindenfélét?

    1. Dehogy gond, pont az a bajom, hogy kevés hozzászólás jön. Azt reméltem, hogy élénkebb csevej alakul majd itt ki, de úgy látszik, az emberek inkább a Facebook-on szeretnek beszélgetni. Vagy a piacon. Vagy mittudomén.

     Hálás vagyok minden visszajelzésért, kritikáért is, ha például valamit nem érthetően írtam le.

 2. Valószínűleg azért jön kevés hozzászólás, mert kevesen ismerik ezt a blogot, (nem lehetne jobban “reklámozni”? Én is úgy találtam rá – véletlenül -, ahogy kerestem mindenféle infót erről a betegségről. Sajnos a tüdőgyógyász nem sokat mondott, (annyit igen, ha nem dohányzom három hónapig, akkor nem kellene gyógyszert szednem). Már egy hónapja letettem cigit, egyáltalán nem hiányzik.
  Mondjuk felhívta a figyelmemet, hogy neten van sok információ:) Se légzésterápiáról, sem más életvezetési tanácsot nem nagyon adott. Igaz, miután eléggé megdöbbentem a diagnózison, nem is nagyon kérdeztem meg már fáradt voltam és még haza kellett vonatoznom Fótra. Most a legnagyobb problémám, hogy nem tudok rendesen aludni, meg hogy egyedül vagyok.

 3. Kedves Mihály, a “lépcsőzést” milyen gyakorisággal lehetne csinálni, mert itt nálam van lépcső, ami felvisz a lakás 2.szintjére. Ma már 3x fel- és lementem (nem egyszerre, kis időkülönbséggel), de légszomjam hálistennek nem volt.
  Sétálni sajnos nem nagyon szeretek, főleg, hogy itt az utcában semmi árnyék sincs.

  1. Ameddig nincs légszomjad, addig mehet, ami belefér. Nyilván az izületeket is terheli, főleg a lefelé haladás, de ha nem fáj a lábad, akkor ez sem gond. Ha van szobabiciklid, az is jó, mert az nem is veszi annyira igénybe a térdet, viszont meg tudod hajtani vele magadat.

   És konditeremben lehet találni futópadot, amin nem muszáj ám futni, gyalogolni is lehet rajta és mivel puha, kevéssé bántja a térdedet; továbbá ott szokott lenni szobabringa is. Nem kell attól félni, hogy kinevetnek a fiatalok, ilyen helyeken nem divat a gúnyolódás, elhiheted nekem. Ha szégyellnél bemenni, kérj meg egy fiatalabb rokont vagy ismerőst, jöjjön el veled, úgy sokkal könnyebb lesz átesni a tűzkeresztségen.

 4. Mára még egy kérdés: hol lehet olyan gyógytornászt találni, aki megtanítja nekem a megfelelő légzéstechnikákat?

  1. email-ben tudnék küldeni nevet – azért nem itt, mert arra nem vagyok feljogosítva, hogy nyilvánosságra hozzam az elérhetőségét.

   1. Köszönöm, maradok egyelőre a lépcsőzésnél, a konditerem nekem nem elérhető, szobabiciklim sincs 🙂 Majd kénytelen leszek rákapni a sétálásra, legfeljebb, ha meleg van, majd este megyek.

    Remélem itt megjelenik az e-mail címem: pitekata@gmail.com

    Még egy kérdés mára: szedsz valamiféle váladékoldót? Egyáltalán azt már mindig szedni kell?
    Mára ennyi, jó lenne, ha tudnék aludni ma éjszaka már.
    Szép estét 🙂

    1. Váladékoldót azért nem szedek, mert nálam alig keletkezik váladék; nyilván szakorvos tud részletesebben a te esetedről válaszolni.

 5. Szia Mindenki:)
  Ezen a oldalon – nagyon hasznosan – sok minden van a légzéstechnikákról. Azonban van még egy – szerintem – fontos téma, amiről jó lenne beszélgetni. Nos: a különböző VITAMINOKRÓL lenne szó, amit a COPDS-eknek (pld. tüdőtágulással is) szednie lenne érdemes. Erről sem a szakorvosommal, sem a háziorvosommal nem tudtam beszélni. Meglehetősen lekezelően viszonyultak ehhez a témához:(
  Ha lenne valakinek ötlete vagy tudna valamilyen szakértőről, hasznos lenne nagyon.

  1. Kevés az ismeretem vitamin-témában; lehet olvasni, hogy a D vitamin használhat, bár más mérések szerint nem lehet kimutatni a hatását a COPD-re. Túlságosan sokat sem jó szedni, a ‘túl sok’ definíciójáról is eltérő véleményeket lehet olvasni. Keresni kell egy dietetikust, az még ért is hozzá, ellentétben velem. 🙂

 6. A “D” vitamin valóban hasznos a tüdőbetegeknek, de annyi mindenről írják, hogy “hasznos”. Én napi 1-1 szem Krómot, Szelént, Cinket, Magnézium B6-ot, emelt adagban “C” vitamint, B Komplexet /3db/ Frezenius D3-at /4000 E – 4 db./ /”D” vitamin/ és “E” vitamint szedek. Huszonkét éve vagyok COPD-s, középsúlyos. Csak most kezdtem gyógyszert szedni /ANORO inhalátor/. Folyamatosan iszom a gyömbér teát és más /zsurló, kamilla, teákat. Rohamoldót is kaptam, bár sose volt rohamom.

 7. Kedves Mihály! Nagyon örülök ennek a blognak! Apukám súlyos COPD-s beteg. 70 éves, nagyon nehezére esik a séta is. Napokig nem mozdul ki a lakásból mert este nem alszik tehát nappal pótolná be. Már próbálgatja a helyes légzést de a fulladás sokszor gátolja ebben. Az olvasottak alapján is próbálok segíteni. Tatabányán tudsz esetleg gyógytornászt ajánlani aki ilyen betegekkel foglalkozik? Az orvosa nem partner és nem segítőkész ebben. Csak a gyógyszert írja fel

  1. Nincs Tatabányán ismeretségem; a Google-be beírtam, hogy ‘tatabánya gyógytorna’ és feljött pár dolog. Elvileg egy egykori bányászvárosban illene lenni tüdőspecialistának… ha egy ideális világban élnénk.

   1. “illene lenni tüdőspecialistának… ha egy ideális világban élnénk.”

    Sajnos nem abban élünk!!! Kedves BOLOND LÁNY!!!! Köszönöm az infót!!!!!

    1. “Kedves BOLOND LÁNY!!!! Köszönöm az infót!!!!!”

     Kedves Névtelen, nagyon szívesen, nagyon remélem, hogy hasznos lesz.
     Jobb egészséget kívánok!

     1. Kedves Csoporttagok!
      Férjem COPD-s beteg. Jelenleg influenzás, ami plusszban rontja állapotát. A háziorvos ma SINECOD-ot írt fel, ami (száraz)köhögési inger csillapítására javalott. Nem vagyok orvos, de ez nekem valahogy nem tetszik. Mi a véleményetek erről? Köszönöm a válaszokat!
      Üdv

   2. Sziasztok! én már a másik bemutatkozó oldalon irtam a gyógytornász nevét,elérhetőségét, ott megtaláljátok , sajnos saját magunk nem vagyunk olyan eredményesek,mint ha lenne szakember a segitésünkre. Én hálás vagyok Mihálynak ,hogy itt van nekünk és segit.

 8. Szia, Laura – én sem vagyok orvos, az általad említett gyógyszerről nem is hallottam még. Igaz, amennyi gyógyszert szedtem, jó, hogy az Algopirynt ismerem.
  Én min. felhívnám a kezelőorvosát (tüdőgyógyászt), hogy milyen hatással lehet az állapotára ez a gyógyszer.
  Azt olvastam, hogy a köhögést nem jó csillapítani COPD-s betegnél, sőt….de az nem a száraz köhögésre vonatkozik. A váladékos köhögés “haszna” épp az attól való megszabadulás.
  Szóval, én szakorvosi konzultációt javasolnék.
  Jobbulást kívánok a férjednek, neked nyugalmasabb napokat! 🙂

 9. Kedves Laura. miért nem fordultok a férjed tüdőgyógyászához? Lehet, ő jobban tudja, mi kellene most a férjednek.

  Gyors javulást kívánok: Kata

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.