Faliújság

KERES-TALÁL ROVATUNK

Utolsó módosítás: 2019-07-06

Gyakran kérnek a hozzászólók információt a fórumon gyógyszerekről, eszközökről, intézményekről – aztán sajnos ezek a kérdések sokszor eltemetődnek a következő hozzászólások alatt és soha nem kapnak választ. Ezért itt most felakasztottam a falra egy faliújságot és erre fogom kitűzni rajzszöggel az ilyesfajta kérdéseket és válaszokat, amik továbbra is a fórumban érkeznek majd.


Először is mindjárt egy saját hirdetmény:

Ha ismertek olyat, aki gyógytornász- vagy orvospalántákat tanít és és a neten elhelyez tananyagot, továbbá az illető nem tartja rossznak ezt a blogot, olyannyira nem, hogy hajlandó lenne a tananyagában ide mutató linket elhelyezni, az NAGYON sokat segítene.

Egyrészt eljutna ez a blog gyakorló és leendő gyógytornászokhoz. Másrészt a Google az ilyen ‘komoly helyről’ jövő hivatkozásokat tiszteli és a keresési listában előbbre helyezi a Szuszogóblogot.


Budai János 2019-04-19 – 11:08
Van valakinek kedvező tapasztalata Foster inhaláló -gyógyszerrel?

János eddigi saját tapasztalatai:
Kaptam egy ilyen feliratú inhaláló spayt amit kb. 3xr, próbáltam ki, teljesen új volt, /viszont a felhasználási ideje márc.ban lejárt. A szer nagyon hatékony, a ventolinhoz képest kevés mellékhatása van, és a reggeli inhalálás 1-dózis után még napokig éreztem a hörgő-tágító hatását, valamint feltűnt hogy este 9-h-ig sem álmosodok el.. Érdekes módon, pedig ez nálam igencsak előfordul, szinte mindennap, általában du-órákban, többnyire. A bőröm színe is természetesebb lett, a pulzoximéterrel, 99%os szaturációt mértem, és a Pi, perfúziós index isstabil 4-6%-ot mutatott. Amiért nem igazán merem használni, az az hogy a szavatossága már lejárt, így a mellékhatások savtermelődés, fejfájás előjöhetnek.

Zsuzsa 2019-04-28 – 18:13
Én ezt találtam, olvasd el!

https://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/foster_100_g_6_g_tulnyomasos_inhalacios_oldat/16769

Itt olvastam: “Ne használja a Foster-t 5 hónappal azután, hogy a gyógyszerész kiadta Önnek (ezt a dátumot a gyógyszerésze feltüntetette a dobozon), és soha ne alkalmazza a gyógyszert a dobozon és a címkén feltüntetett lejárati idő (“Felhasználható:”) után. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.”

Egyébként nem akarok beleszólni a dolgaidba, de nem lenne jobb megbeszélni a kezelőorvosoddal , milyen gyógyszereket szedj?

Eva 2019-05-22 – 09:53
Szupper jo a Foster( epp olyan alakja van mint a Ventolinnak ,csak mas a funkcioja! 2 puff reggel es 2 puff este….utanna szodaporos vizzel kiobliteni a torkot( hogy ne gombasodjon) Evek ota olyan jol nem szuszogtam es egy nagyot asitottam is ( igazza van Janosnak,szuper jo ez az orvossag…a kattanos helyett van)

Berni 2019-05-22 – 21:11
Én múlt héten kaptam Fostert, lassan (egy hiperaktív mércéjével mérve), de biztosan jön a hatása. A doktor tablettával is megajándékozott, Retaphyllin, ketten jól összedolgoznak, holnap jól el is dicsekszem vele a doktornak.

Michelberger Ágnes 2019-05-29 – 17:36
A Foster egyértelműen javított a fulladásomon. Próbaképpen tegnap lementem az emeletről és gyakorlatilag egyhuzamban fel tudtam jönni úgy, hogy nem kellett megállnom és utána nem kellett percekig lihegnem (3 napja fosterezek).


Szőke Zsuzsa 2019-05-06 – 07:03
Frissen diagnosztizált COPD-s vagyok, túl az első sokkon. Most keresek orvost, mert a mostaniban nem tudok bízni. Pl. azt mondta, a légzőgyakorlat szükségtelen. Csak lestem. A diagnózis: COPD, de a leletemen ott van, hogy ‘Asthma irányába observaljuk” Na, ez mit jelenthet vajon?

Nemes Mihály 2019-05-06 – 09:55
· A Korányival nekem jók a tapasztalataim.
· Gondolom azt gyanítják, hogy mégsem COPD, hanem asztma, esetleg keverék. (Nekem is ilyen van.)


bolond lány 2019-05-06 – 19:12
Nálatok hányféle vizsgálatot végeztek az asztma, avagy COPD – esetleg kettő vegyítve kiderítéséhez? Egyetlen Fev1-es fújásból megállapítható?

Budai János 2019-05-08 – 11:24
Egyetlen fújásból nem állapítható meg, de egy komplett légzésfunkciós vizsgálatól sem, zárható ki a copd, a tüdőtágulat pedig abszolút nem.

Aki sok tapasztalattal rendelkezik, és utána néz a dolgoknak, az tudhatja, hogy a mellkas röntgen-vizsgálat, pl.tüdőszűrés és a légzésfunkciós vizsgálatok, nem zárjak ki, a Copd-t, előrehaladott állapotban is, inkább a betegség stádiumára adhat információt, ez utóbbi a spírogramok alapján. A tüdőre vonatkozó fizikális vizsgálatot, tüdőbetegségben szenvedőknél, fél évente el kell végezni, kopogtatási hangok, légzési hangok, /szörtyzörej/ kilégzéskor-belégzéskor, rekeszállás meghatározása stb,.


Budai János 2019-05-12 – 14:09
Ez nem kérdés, csak sok hasznos infó,azért tettem be ide.
Tegnap délután ismételten elvégeztem a Co2-mérési kifújási tesztet. Egyetlen hosszú levegő minőségmérőre való ráfújás után, kb.10mp. mérési idő elteltével felugrott a Co2-,2350ppm.re, /csipogott is/ami egy nemdohányzó nem italozós kerékpározós embernek azért elég soknak tűnik. Elővettem hát a Philips Respironics inhalátoros készüléket, feltöltöttem Salvussal, és 3-korty himalája sós vízzel.

Azután pedig mély lélegzetvétellel egy-egy inhalálást végeztem, a levegőt bent tartva 10-12sec.ig, hogy biztosan lemenjen az kisebb hörgőelágazásokig, a kapillárisok területére is jusson belőle, minimális mennyiség, a felszívódás után. 8x végeztem el a műveletet, majdan lepihentem, megittam 2-pohár lúgos Verde ásványvizet.
Jó fél óra elteltével megismételtem a Co2-mérési tesztet, és lám a műszer, a hosszabb kifújási idő ellenére sem ment fel, 740ppm.ről, csak 1260ppm.re, a pulzoximéter pedig 99%os SpO2-t mutatott, a perfúziós index is jónak mondható lett, 3-4,5% írta ki. A só bizonyosan felszívódik, ez érezhető, mert 1-2óra múlva kiszárad az ember bőre szomjúság érzet kerülget, még lefekvés után is.

Gondoltam megosztom ezt a véleményt másokkal is, tudom hogy nem sok embernek van ilyen komoly műszere, de higyjétek el,hogy egy ilyen Voltcraft műszerrel többre jut az ember, a tapasztalások terén, mint egy háziorvosi vizsgálattal, vagy egy olcsó légzésfunkció mérővel.

Holnap feltöltöm a Boneco 7136-os ultrahangos párásítót, Salvussal+lúgos vízzel, és be ködöltettem a fenti tetőteret, műhelyt, sóbarlang lesz belőle 1-2-órácskára. Ez a gép olyan hatékony, hogy félóra 3/4-óra alatt ,60nm-területű helységet,, annak levegőjét 50-60% os páratartalmúra dúsítja fel.. beállítástól függően, ez is változtatható.

Amennyiben van nyáktermelődés a kis légutakban, vagy a hörgőkben az gyorsan fel fog jönni, erőlködés krákogás nélkül, és még a vérkeringésnek is jót tesz, ha alacsony akkor feljebb megy, a szervezetben napközben termelődő savak is semlegesítődnek, lebomlanak, mint méreganyagok távoznak a szervezetből, akárcsak szövetközi térből,
Ilyenkor fontos a rendszeres folyamatos folyadékpótlás, lehetőleg lúgos víz, alacsony ásványi anyag tartalmú ásványi víz.

A hideg párásító jó, mert ultra-sound technológiával működik, és bele lehet tenni 1,5-2dl, salvus vizet is, csak egyre kell ügyelni, hogy ne maradjon benne, amikor kikapcsoltad, és a vízszűrőt ki kell venni, előtte.
Hetente egyszer pedig ki kell öblíteni, törölgetni a membránnál, hogy ne egye meg a vízkő.

A sós salvus vizes párásítást sem szabad túlzásokba vinni, mert az is okozhat fejfájást, na meg szemszárazságot, ugyanis a bejutott inhalálódott só, bejut a légzőrendszeren keresztül a véráramlásba is, és néhány óra múlva, kifejti hatását mindenütt. Úgy mondanám rá kell érezni, mennyi ideig , és milyen mélyen ajánlatos beszívni a mikrópára. részecskéket, ez egyénenként más-más lehet,. de a betegség stádiuma, is ill, az hogy társul e valamilyen felső légúti nyavalyával,is döntő tényező lehet.


Kőváriné Marika 2019-05-17 – 18:15
Szoktatok-e félrenyelni.? Én elég sürün a sok gyogyitól biztosan, de igazán jó izűt inni nem is tudok,mert biztos, hogy még a tea sem ott megy le, ahol kellene.

bolond lány 2019-05-24 – 18:21
Marika, a nyelési gondoddal kapcsolatban: nem szokott olyan érzésed lenni, mintha száraz (de nagyon) lenne a torkod, és mintha lidokainnal fújták volna be? Olyan érzéketlen, de a szárazsága szinte csíp. Néha, mintha meg is lenne dagadva, mint a torokgyulladások idején…valami ilyesmi…


Attila 2019-05-18 – 21:34
Ha minden kotel szakad, akkor nem jon szoba a tudo transzplantacio?

Eva 2019-05-19 – 08:07
Csinalnak tudo atultetest, csak
1) korhatar kb.40 ha jol emlekszem( ezen felul,nem valalnak!)
2)Hianycikk!
3) Nem olcso mulatsag a mutet!
4)Riziko-faktor ( vagy sikerul,vagy nem)
5) Keves orvos vallalkozik erre a muveletre!

ghepard 2019-05-20 – 11:07
Ha van pénzed és ismeretséged, akkor a 70 év se akadály, de….. Tavaly augusztusban átesett ezen egy híres ember, de nem valami főnyeremény eddig. Már lassan egy év (3 hónap) eltelik és csak probléma, problémát halmoz. Itt a legújabb hír: https://formula.hu/bulvar/2019/05/20/ujra-korhazba-kerult-niki-lauda


Budai János 2019-05-26 – 19:32
Érdekelne hogy első illetve középsúlyos vagyis 2.ik stádiumban lévő copd-s beteg fórumozóknak milyen tapasztalata van, a Ventolin evohaler inhalálóval?

Amit észrevettem javulást az bizonyos, hogy nincsen hajnalban, és reggel felkeléskor 6h.óra előtt, nyákos ragacsos trutyi. A Ventolin befújása után nálam egyértelműen javul a Fev1, sokszor de nem mindig 2-3dl. jön plusszban, így felugrik 4,75- 4,9Liter/s, ra is, erről írják a neten hogy ameddig tágulékonyak a hörgők, addig reverzibilis a betegség, másutt meg azt említik, hogy jól kezelhető, stabilan tartható ebben a stádiumban a copd. De a gyógyszereket, bizony rendszeresen használni kell, ezt már a tüdőgyógyász szakorvosok mondják, igazuk lehet.

Michelberger Ágnes 2019-05-27 – 05:56
Nálam egyértelműen érezhető hatása nem volt a Ventolin-nak. Pár napja Foster-t kapok (2 puff naponta), ami viszont egyértelműen javított a fulladáson. Gyakorlatilag az első fújás óta nem fulladok… Persze kérdés, hogy meddig ???

Kőváriné Marika 2019-05-27 – 17:40
János kérdezte ugyan a közepesen sulyos copd-s betegektől, sajnos én nagyon sulyos foku vagyok,Ventolinom van,sürün nem kell használni,nekem rohamoldónak van kiirva, valamit jelent,azt nem irhatom,hogy nem ér semmit – tudjátok csodákat vár az ember, amig rá nem jön,hogy csodaszer nincs. -Viszont nekem irt fel a tüdőgyógyász – már irtam a multkor – Erdomed nevü kapszula napi 2 x 1 -ami gyulladáscsökkentő és nyákoldó is, János nézd meg a neten, nekem most igy ezzel elvagyok,nincs lerakodásom annyi,reggel a Symbicort meg a Bretaris megköhögtet egy kicsit 5-6 köhögés és feljön ami van szerintem.Ritkán használok Ventolin,féltem a szivem, mert az előző dokim napi 2 x 2 Berodualt irt ki és bizony a szivem megzavarta nagyon.

Kőváriné Marika 2019-05-27 – 17:40
A délelőttök egész élvezhetőek – a délutáni gyógyszererő viszont továbbra is fogy – a Symbicortot meg fújhatom akár a fülembe is – a Bretarisnak hosszabb a hatása.

bolond lány 2019-06-03 – 06:06
Kérdeztétek a Ventolint – nekem semmit nem használt, a Berodualt kaptam helyette – az jó, de rohadtul “mekköhögtet”, mert csíp mint a fene.


Budai János 2019-06-01 – 05:18
Kinek volt már Serevent evohaler, spray? És akinek van tapasztalata annak mennyire vált be? Voltam a háziorvosomnál, és említettem senki a serevent evohalert, ami egy hosszú hatású b2-agonista, elég gyorsan lebomlik a szervezetben, és nem is a legdrágább inhalátor, mire azt mondta ki tudjuk írni, de csak teljes áron tudom kiváltani, mert nincsen rá javaslat..


Kőváriné Marika 2019-06-18 – 09:10
Valahol olvastam,hogy a copd-seknél tapasztalták,hogy a talpuk megdagad,püffed,vizesedik, hát nekem ebben a melegben délutánra már bizony lengőtalpakon kell járkálnom, olyan tengerészlépésnek is nevezném,nem fáj,csak feszül. Tapasztaltatok már ilyet? Van vizhajtóm használom is, csak most ez szokatlan,remélem csak a meleg miatt van.

Zsolti1 2019-06-18 – 18:31
Nekem, minden alkalommal megnézik a lábaimat is ezért:
“Lábdagadás szívelégtelenség miatt
A szívelégtelenség egyszerűen fogalmazva olyan kórkép, melynél a szív nem működik megfelelően, nem tud elég oxigéndús vért pumpálni a szervekhez. Ezért ez minden szervet érinthet, többek között a vesét is, így az nem tudja megfelelően ellátni a feladatait. A vese működési zavara pedig azzal jár együtt, hogy a felesleges folyadék nem tud eltávozni a szervezetből. A láb dagadása mellett a hasi terület is ödémássá válhat. A szívelégtelenség további tünetei között találhatjuk a fáradékonyságot, a légszomjat, a mellkasi fájdalmakat és a gyengülő erőnlétet.” Forrás: Házipatika

Budai János 2019-06-19 – 04:10
A lábdagadást valóban a Copd-vel , mint krónikus betegséggel lehet összehozni, én is elolvastam az idevonatkozó szakirodalmat, a neten, és betegekkel is konzultáltam már.
Abszolut igaz, hiába jók a laboreredmények, a vesefunkciós markerek, a mért SpO2, és a vérnyomás is megfelelő a háziorvosom szerint, mégsem olyan a helyzet mint, 8-10-évvel ezelőtt.
Ráadásul nekem a lábszárcsontok is kezdenek púposodni, mindkét lábamnál, a térd alatt is, jellegzetes görbület figyelhető meg, ami nem születési rendellenesség.

Nemes Mihály 2019-07-06 – 04:22
Most olvastam egy fórumon, hogy van, akinek használ, ha hideg ecetes vizet enged lavórba és abban áztatja a lábát.


Kőváriné Marika 2019-06-30 – 09:01
Én megint új szipókát kezdtem, ez tragédia,már tiz napja szívogatom a homlokom behorpadt, de nem kattan, fél óra kell, míg átvált, most kattanás nélkül szinte pirosra.

Zsolti1 2019-06-30 – 19:30
Sajnos nem a gyógyszereddel van baj, hanem valami nem stimmel a szuszógóddal! Minél előbb doki! Nincs Benned annyi erő, hogy beszívd a gyógyit. Vizsgáljanak meg! És ki fogják cserélni azonos hatóanyagúra. Tapasztalatból írom, én is így jártam.

Kőváriné Marika 2019-07-01 – 09:00
Én is érzem ebben a melegben is,hogy nem bírom a terhelést úgy, mint előző hetekben, azt is tudom,hogy ez a Bretaris fene nehezen indul be nekem, nincs annyi erőm,de amikor már a 10 napot elérem, utána két-három szippantás után elkattan az a fene pirosra, tehát a gyogyit kiszipóztam.Ezért nem értem,hogy az inditásnál mindig megszenvedek vele.

bolond lány 2019-07-01 – 16:52
Marika, mindenképpen menj vissza – akár ott “szivassanak meg”, nézzék meg, mi a baj… a Bretarissal nem, de a Brimicával volt ilyen bajom…nekem a vége felé, az uccsó 10-nél nem jött semmi belőle.

Teréz 2019-07-02 – 08:18
Csak egy rövid komment a Bretaris/ Brimica problémához. Mindkettőhöz volt már “szerencsém” és mondhatom, hogy viszonylag tűrhető FEV 1 értéknél is beakad. Én ilyenkor bebugyolálom mondjuk egy konyharuhába és kicsit megütögetem. Ez nem túl profi, viszont általában hatásos! Lehet persze , hogy a szívás erejével is van gond, de az biztos, hogy a szerkezet sem tökéletes. Sokszor egymáshoz szorulnak az alkatrészek és ezért nem tud kattanni 🙁
Azt hiszem mindkettő AstraZ.-s gyártmány, írok majd az ügyfélszolgálatnak, hogy többen is tapasztaltuk a problémát. Ettől függetlenül egy tüdőgyogyi vizit nem árthat, mivel a végeredmény sajna mindenképp az, hogy nem jut a tüdő a gyógyszeréhez.

bolond lány 2019-07-02 – 18:19
A Brimica és a Bretaris is 10-esével számol…csak akkor ugrik 60-ról 50-re, amikor a 10 adag elfogy…utána megint 10 fogyás után mutatja a 40-et.


Michelberger Ágnes 2019-07-06 – 12:23
Vérnyomásom nem igazán akarja a tutit, folyamatosan 170 körül mérem. Barátaimban felmerült, hogy nem a Foster csinálja-e? Kb. a Foster megkezdése után 2 héttel jött a vérnyomás gondom. Tudtok ezzel kapcsolatban valami tapasztalatról?

Nemes Mihály 2019-07-06 – 18:49
Eddig négyen válaszoltak, háromnak nem emelte a vérnyomását, egynek kis mértékben. Szerintem orvosnak kellene döntenie.HOZZÁSZÓLÁSOK, VÁLASZOK: ITT ADHATÓK!