Légzésterápia COPD-seknek (vendégposzt)

Utolsó módosítás: 2018-04-05

Mire jó a légzésterápia egy COPD-snek?

Barna Miklós Ferenc írása

A COPD-t úgy tartja számon az orvostudomány, hogy az nem gyógyítható jelenlegi eszközeivel, legfeljebb lassítható az előrehaladása. Erre jönnek légzésterapeuták és gyakorlatokat adva COPD-s betegeknek, akik közül sokan azokat gyakorolva gyógyulnak, néhányan meg is gyógyulnak és ne hallgassuk el, van akinek az állapota e gyakorlások mellett is romlik. Hogy lehet ez? Úgy, hogy az orvostudomány több-kevesebb sikerrel főleg gyógyszerekkel próbálkozik, a légzésterapeuták pedig a test öngyógyító folyamatait próbálják felébreszteni több-kevesebb sikerrel.

Miben áll a légzésterápia lényege? Egy egyszerű dologban: a test szén-dioxid koncentrációjának növelésében. Ennyi, nem több. Mire jó az egy COPD-snek, ha nő testében a szén-dioxid koncentráció? Sorolom:

 1. A szén-dioxid izomlazító hatású, így tágítja a sima izmokat a hörgőkben, könnyebbé teszi a légzést. Ez kevésbé fontos COPD-snek, mint az asztmásoknak, hiszen nekik eleve magas tüdejükben a szén-dioxid koncentráció.
 2. Az már inkább, hogy sejt szinten az egész testben javul az oxigénellátottság és ezáltal több energiája, vitalitása lesz a COPD-snek.
 3. A sejt szintű oxigénellátottság javulása magával hozza az immunrendszer megerősödését, ami a hurutot igyekszik visszaszorítani.
 4. A növekvő szén-dioxid koncentráció és vele együtt a javuló oxigénellátottság növeli a sejtek regenerációs képességét, könnyebben regenerálódik a tüdő. (A tüdőben lévő sejtek átlagos életkora 10 nap, így a test más részeihez képest gyorsabb regenerációra képes.)
 5. Pulzoximéterrel több COPD-snél kimérték már, hogy ha testük szén-dioxid koncentrációja megnő légzőgyakorlatok hatására, akkor a tüdejükben a hasznos felület megnövekszik és vérükben a hemoglobin szaturáció (telítettség) megemelkedik. Egyszerűen lezáródott léghólyagocskák nyílnak meg újra.

Hogyan növelhető a szén-dioxid koncentráció? Három módon:

1. Légzőgyakorlatokkal.

Butejko professzor kidolgozott egy nagyon hatékony rendszert, amit, ha alkalmaz valaki, akkor nagy valószínűséggel javulni fog állapota. A módszer egyetlen dolgot használ, a visszafogott légzést. Ez abból áll, hogy az ember nem tesz mást, mint a korábban megszokott légzésének kb. 80%-án lélegez, lehetőleg hasi légzéssel. Ez enyhe légszomjat jelent, és ebben az enyhe légszomjban kell hónapokon keresztül napi kb. 1 órát lenni. Nagyon hasznos, ha a COPD-s szájfékes légzést végez visszafogott légzésként ennyi ideig. Az 1 órát jó szétosztani kb. 4×15 percre.

2. Légzésterápiás eszközökkel.

Valamilyen maszkot (porálarc, edző, egészségügyi, kerékpáros) vagy más eszközt (Frolov készülék, átalakított joghurtos palack vagy más) használva eléri, hogy kilélegzett levegőjéből minden egyes kilégzés után valamennyit újra beszív belégzéseknél és így a kilélegzett levegőben lévő több szén-dioxidot használja fel gyógyulására. A módszer korlátlanul nem használható, de megfelelő odafigyelés mellett jó terápiás hatású. Naponta átlagosan 4×15 perc használat jól elosztva a napon belül már terápiás hatású. A 15 perc mozgás esetén lehet több is, pl. edzőmaszkban.

3. Szén-dioxid „fürdő”, más néven mofetta.

Ez abból áll, hogy egy kialakított gyógyászati helyen, pl. Mátraderecskén vagy egy rendelőben üldögél a COPD-s 15-30 percet naponta egyszer vagy kétszer szén-dioxidban. A szén-dioxid bőrön keresztül is felszívódik és így is kifejti terápiás hatását (vérhígító, gyulladás csökkentő, oxigenizáló, izomlazító). Lehet házilag is gyártani mofettát. Kell hozzá egy kellően nagy és kellően erős műanyag zsák, amibe befér az ember, egy másfél méteres gumiszalag, némi műanyag cső, egy szódás szifon víz nélkül vagy egy szén-dioxid palack és egy porszívó. Hogy kell házi mofettázni? A következő:

 • Menjen WC-re! Pisiljen, ha kell kakiljon egyet. (A szén-dioxid vízhajtó hatású is, de a záró izmokat is némileg lazítja. Székrekedéseseknek kiváló.)
 • Bújjon be a műanyag zsákba!
 • Gumiszalaggal rögzítse magán a zsákot kb. szegycsont magasságban, lehetőleg gáztömören!
 • Porszívóval távolítsa el a zsákban lévő levegőt!
 • A szén-dioxid palackból vagy a víz nélküli szódás szifonból engedjen annyi szén-dioxidot a zsákba, hogy az lazán fújódjon fel!
 • Helyezkedjen el kényelmesen! Kezdje el mérni pulzusát! Ha nem izgul, akkor pulzusa először csökkenni fog, majd stagnál és utána emelkedni fog. Ha emelkedni kezdett pulzusa vagy valamilyen kellemetlen érzése lenne, akkor hagyja abba és bújjon ki a zsákból! Utána szellőztessen!

Van még egy negyedik mód, de ez még kutatás tárgya és nehéz elintézni is. A karbogén gáz. Oxigén és szén-dioxid együtt, egy palackban. Azon túl, hogy nehéz hozzájutni, még az ideális szén-dioxid tartalmat is „ki kell találni”! Valószínűleg egy 10% szén-dioxid, 90% oxigén keverék kiváló hatású lenne, ha már oxigénpalackos a helyzet. (Tüdőgyógyász nem biztos, hogy támogatja az ötletet.)


HOZZÁSZÓLÁSOK EZENTÚL ITT TEHETŐK!