BEMUTATKOZÁS

Egyes számú szabály: Ne nyírd ki magad!
– Nemes Dániel intelmei Borcsi lányához (21. sz. eleje)

Egy klub asztmásoknak…

…és COPD-seknek és a többi tüdőbetegnek, továbbá szívbetegeknek, mert ők is néha nehezen jutnak elég oxigénhez, ezenkívül egészségeseknek is, akik idősen és/vagy túlsúlyosan elkezdenék a testedzést; na meg olyanoknak, akik fiatalon kezdenék, de eddig mindig fuldokolva abbahagyták, mert rosszul vették a levegőt.

Klub mindenkinek, akinek hasznára válhat a jó légzéstechnika, a különböző edzésmódszerek és az edzéshez való hozzászokás kicsiny, de fontos trükkjei, melyekkel ellavírozgathatunk az elkedvetlenedés és a magunkat túlhajszolás zátonyai között.

Kopoltyúval lélegző lényeknek ezt a klubot nem ajánlom, hangozzék ez bármily kirekesztően is. Eleve nem számítok túl sok ilyen érdeklődőre, mert ők tipikusan idegenkedni szoktak a világhálótól.

Magamról s tüdőmről

A mottóban szereplő Borcsi az unokám, egy kellően kajla óvodás, aki persze szeret először elindulni és csak utána megnézni, hová is teszi a lábát – az atyai intelem erre vonatkozott, továbbá a világegyetem összes kisgyerekének valami misztikus módon elrendelt széken való hintázásra.

Ez az egész úgy kerül ide, hogy az intelem nagyon hasznos, mint főszabály tüdőbetegek számára is. Széken hintázó tüdőbetegeknek meg pláne.

2014-ben diagnosztizáltak nálam közepesen súlyos COPD-t és azóta gyűjtöm az ötleteket, tanácsokat, információkat arról, hogy mivel tudnám segíteni és erősíteni a tüdőmet, aki ilyen csúful ellenem fordult. (Igenis, aki – mióta így összekülönböztünk, megszemélyesítve gondolok rá és szidalmazom gyakran.) Azonnal feltűnt, hogy még az interneten is elég kevés a kellően részletes magyar nyelvű információ gyógytornáról, testmozgásról, segédeszközökről, pedig a tüdőbetegségeknél rettentő sokat tud javítani a helyesen adagolt mozgás, melyet HAM rövidítéssel láttam el abban a hitben, hogy aki rövidítéseket hoz létre, az nagyon komoly szakértőnek látszik.

Elhatároztam, hogy próbálok egy kicsit ezen az információínségen segíteni, így született ez az oldal, mely először a Tudósklub mintájára a Tüdősklub elnevezést kapta, miért is ne, oda azok járnak, akiknek magas az IQ-juk, ide meg azok, akiknek a pulzusuk. És persze a kettő nem zárja ki egymást, bár ez a tudósoknak mérsékeltebben jó hír, mint a tüdősöknek.

Aztán fölfedeztem, hogy létezik már Tüdőklub néven egy rengeteg fontos professzionális információt tartalmazó weblap, ezért lett végül a név Tüdősblog.

A testedzéssel kapcsolatos tapasztalataimat és az ilyen tárgyú internetes információkat szeretném itt megosztani, orvosi kérdésekről nem írok, mert azokhoz nem is értek, nincs egészségügyi végzettségem (betegségügyi végzettségem van) – de persze a hozzászólások abban az irányban is elágazhatnak. Speciális témákról (pl. jóga, Buteyko módszer, meditáció) csak olyasmit írok le, amit kipróbáltam, alaposan megértettem; és ha valakinek más tapasztalata van, várom a hozzászólásokat!

Hitem szerint egészséges emberek is hasznát vehetik az itt leírtaknak, mert sokan csakis azért nem futnak, úsznak, bicikliznek, egyebeznek, mert rossz a légzéstechnikájuk, ezért minden eddigi sportolási kísérletük kellemetlen élménybe torkollott. Külön figyelmet igényel szerény, de persze egyedül helyes véleményem szerint az általam sportlégzésnek elnevezett dolog – ami NEM (nemcsak?) elsősorban sportolóknak szól, hanem nagyonis minden olyan betegnek, aki nehezen veszi a levegőt, hiszen nekünk néha az is sportteljesítmény, hogy felmenjünk az első emeletre.

Azért is fixa ideám a sportlégzés, azaz a helyes levegővétel gyakorlása mozgás közben, mert úgy tűnik, hogy ez egy NAGYON elhanyagolt terület. Vannak elég sokan (bár nem elegen), akik légzőgyakorlatokat csinálnak, dehát mit is jelent ez? Mély levegőket veszünk ritmikusan esetleg néhány kar- és törzsmozdulattal kísérve, egyedül vagy csoportban. Ettől persze erősödik a tüdőnk és meg is nyugszunk, mindenképpen igen hasznos dolog.

És mi történik utána? Átöltözünk, közben lehajolunk a cipőnket megkötni és már ekkor légszomjunk lesz, aztán sietnénk a villamos után, de nem érjük el, mert a tizedik lépésnél elkezdünk fulladozni… sebaj, elmegyünk a következővel. Otthon a lépcsőn felgyaloglás megint rémesen megszuszogtat, oda se neki, kipihenjük magunkat egy kényelmes fotelban. Ezután elővesszük a porszívót, mert a pormacskák nyávogását már nem lehet kibírni és pusztán a porszívó mozgatása három percen belül kitikkaszt, abba kell egy kicsit hagyni, muszáj megint pihenni, leülünk.

Pihegés közben azon szentségelünk, hogy mi a fenéért bírjuk ennyire rosszul a legkisebb terhelést is, pedig milyen szorgalmasan légzőgyakorlatozunk, sőt, a szobabiciklin is jó sokat szoktunk tekerni egész rendes tempóban, akkor mégis ezt most hogy?!

Hát úgy, hogy

 • más az erősítő edzés és
 • más az erőnek (és a légzésnek) a takarékos beosztása különféle mozgásformák közben

és amennyire látom, az utóbbit nem szokták a gyógytornászok gyakorolni a betegeikkel.

Attól még, hogy egyenletes, monoton, ritmikus mozgás közben (biciklizés) jól be tudjuk állítani a légzésünket, még NEM FOG MENNI a ritmustalan, időnként intenzívebb, kényelmetlen és/vagy odafigyelést igénylő mozgások közbeni légzés. Teljesen más műfaj, legalább annyira, amennyire a 100 méteres sprint különbözik a maratontól. Például többek közt feleslegesen erőltetett légvétellel pillanatok alatt úgy ütjük ki magunkat mindjárt az elején, mint a huzat és közben fogalmunk sincs róla, hogy magunktól kaptuk a maflást. A COPD meg csak vigyorog a sarokban.

Két egyszerű következtetés adódik mindebből: egyrészt érdemes a már emlegetett sportlégzést gyakorolni, másrészt jól tesszük, ha a valóságos problémás helyzetekre hasonlító szituációkat gyakorlásként szándékosan létrehozzuk és közben erősen a légzésünkre figyelünk, ahogy ez a figyelemelvonókúrás posztban le van írva. Tulajdonképpen egy speciális, a légzésre fókuszáló funkcionális edzés az, amit szeretnék elterjeszteni.

Annyian foglalkoznak a légzéstechnikával – orvosok, gyógytornászok, természetgyógyászok, jógaoktatók, tajcsi és csikung oktatók, sportpedagógusok, edzők, beszédtechnika-oktatók, búvár-trénerek, énektanárok, fúvószene-oktatók, logopédusok, relaxációt tanítók… és mégis az átlagember túl keveset tud még az alapokról is. Vagy csak én érzem így? Pedig ezen a téren nincs nagyon ellentét a hagyományos és az alternatív orvoslás hívei között (mely két irányzat összebékíthetőségéről itt olvasható egy szép leírás); ideje lenne összefogni egy kicsit embertársaink oxigénnel való ellátásának érdekében. Olyan jó lenne egy ilyen mozgalom! Lehetne a jelszava például az, hogy

LÉLEGEZZ MA TÖBBET, MINT TEGNAP!

 
de ha valaki jobb lózungot ajánl, szívesen a zászlómra tűzöm. Szélcsendben még fújom is a zászlót, hadd lobogjon, ehhez csatlakozhat mindenki, aki a kifújásról szóló eposzomat elolvasta.

Felhívom a figyelmet, hogy a POSZTOK felirat alatt található az összes bejegyzés listája.

Igyekeztem nagyon aprólékosan leírni azokat a jó és rossz módszereket, melyeket a saját bőrömön, pontosabban hörgőimen és szívemen tapasztaltam ki – még egészségesen megszállott kocogóként, aztán betegként, mert szilárd meggyőződésem, hogy nemcsak az ördög, hanem az angyal is a részletekben rejtőzik.

Nemes Mihály

Várok mindenféle hozzászólást a tartalommal kapcsolatban is és arról is, hogyan lehetne
– internetes és egyéb módokon –
minél több érintetthez eljutni!

 

Aki hasznosnak tartja az itt leírtakat, úgy tud segíteni, ha megosztja Facebook-on vagy elhelyez ide mutató hivatkozást egy weboldalon. Leghatékonyabb lenne nyilván orvosoknak, gyógytornászoknak, edzőknek szóló tananyagban elhelyezni hivatkozást.


HOZZÁSZÓLÁSOK EZENTÚL ITT TEHETŐK!

373 thoughts on “BEMUTATKOZÁS”

 1. Sziasztok! Mihály most mértem az oxigénem 97 , a pulzusom 74 és mégis fulladok, illetve ha felállnék biztosan nem sokáig jutnék a teraszig legfeljebb, lehet ez? vagy a depim bolondozik velem? mit gondoltok?- tudom,hogy idegességtől is fullad az ember,pláne ilyen depis ,mint én,de okom más nincs rá semmi.- olyan mérges vagyok ez miatt,már a Párom is mondja,hogy sok a z egész délelőtti légzőgyakorlat, torna,kerékpár 12 km, s az biztos ront még,de én már nem tudom. Irjatok valami jót nekem! – vigyázzatok magatokra! itt a szép idő én meg nem tudok se kint csinálni semmit, de bent sem.

  1. “most mértem az oxigénem 97 , a pulzusom 74 és mégis fulladok”
   “sok az egész délelőtti légzőgyakorlat, torna,kerékpár 12 km”

   Lehet, hogy poros a levegő, ideért annak a nagy viharnak a hatása vagy valami pollen? És lehet, hogy egy kis pihenés sem árt, nagyon meghajtottad magad. szerintem csináld azért, csak egy-két napig kevesebbet, aztán meglátjuk. Talán pár dolog összeadódott – meleg, por, fáradtság… bonyolult játék ez.

 2. Sziasztok! szerintem is leveszem a távot a kerékpáron , a dvd-n a légzőgyakorlat 24 perc, közben 2-3 alkalommal egy szuszra megállok,de lehet,hogy több szünet kellene ott is. Ezután van még tornagyakorlat .A szalagossal meghuztam magam, cudar nehéznek érzem onnan a gyakorlatot most. Meglátjuk, bizzunk benne,hogy lesz ez jobb is. Lányok ti is irjatok! szép estét mindenkinek!

  1. ” szerintem is leveszem a távot a kerékpáron , a dvd-n a légzőgyakorlat 24 perc, közben 2-3 alkalommal egy szuszra megállok,de lehet,hogy több szünet kellene ott is.”

   Szinte biztos. Valószínűleg túledzetted magad s most jön ki a kimerültség. Van olyan, hogy valami munka közben már érezzük, hogy túl kemény ez így; van úgy, hogy megállás után érezzük; van úgy, hogy csak pár órával később; és van, amikor sok edzés után nem érezzük, de a fáradtság csak gyűlik, gyűlik és valahányadik hajtás után elkezd tiltakozni a szervezet. Tüdőbetegeknél például fulladással tiltakozhat.

   Megtapasztaltam én ezt egészségesen is (és nálam sokkal nagyobb sportolók is megtapasztalják), hogy milyen az összegyűlő, kumulatív fáradtság; betegen is hasonló a jelenség, de másképp jön ki a hatása és persze ijesztőbb is.

   Hála Istennek nagyon kemény és szorgalmas vagy – neked a legfőbb lecke az, hogy kitanulmányozd magad és ne hajtsd túl a szervezetedet. Pihenj most egy kicsit; mindenfélét addig a pontig csinálj pár napig, amikor még NAGYON jól esne tovább csinálni ÉS AKKOR HAGYD ABBA.

   A légzőgyakorlatokból is csak a relaxációsakat, nyugtatósakat, elaltatósakat csináld egy ideig.

   Pár nap múlva érezni fogod az igényt a több munkára, de lehet, hogy ezt még csak az akaraterőd fogja bebeszélni neked, próbáld megérezni azt a pontot, amikor nem az akaratod, hanem tényleg a tested kívánja az erőfeszítést.

   Picit el lehet ezzel molyolni, míg összejön, de menni fog azért. Az akaraterőt is kordában kell tudni tartani, nemcsak a lustaságot; és őt néha még nehezebb is. Hiszen akaratos. 🙂

 3. Sziasztok! Köszi Mihály megnyugtató szavaid, éppen jókor olvastam,mert most kezdeném a légzőgyakorlatot,de akkor lassitok egy kicsit. Azt már tapasztaltam,hogy a légzőgyakorlat kb 13-15 percig három fajta elvégzéséig nem okozott gondot,nem remeg a lábam sem addig, utána kezd nehezebb lenni,mikor már a torna is belép- na akkor majd addig megyek egy pár napig. A tekerés az megy,mert már régóta tekerek,mint irtam 3 km-nél kezdtem jó pár évvel ezelőtt, s utána jobb a keringésem azt is észrevettem már, – van egy 25 perces légzőgyakorlatom, ami csak légzésből áll , tehát testmozgás nincs benne,majd azt csinálom. Köszi még egyszer segitséged,majd jelentkezem,hogy hogy állok. Legyen szép napod!
  Még annyit,hogy az elmult évtizedekben is mindig maximalista voltam magammal szemben, s most ez a fékbehuzás nem nagyon akar menni. Ma is felmostam a konyhát,fürdőt azt hittem megfulladok, lement az oxigénem 82-re csipogott az ártatlan,de megcsináltam . – na majd most három részből fog ez menni. –

  1. “most ez a fékbehuzás nem nagyon akar menni.”

   Persze, a te lelki beállítottságoddal pont ez a nehéz. Gondolj erre is mint megoldandó feladatra. Nem száz méteres síkfutás ez, hanem ultramaraton; a profit az különbözteti meg a dilettánstól, hogy kiismeri magát és megtanul az erejével gazdálkodni. Mondom

   MEGTANUL AZ EREJÉVEL GAZDÁLKODNI.

   Ha valaki tizedszer is ugyanúgy túl nagy lendülettel szalad bele a kanyarokba, akkor nem szorgalmas ember, hanem szerencsétlen lúzer.

   Legyél te inkább profi. 🙂

   1. Igazad van, meg kell probálni lassitani,bármilyen nehéz is lesz,talán nem fog tovább romlani az állapotom,mert most ugy érzem,mint ha inkább romlanék,mint erősödnék. – Jaj,de nehéz is, nem tudom Neked milyen foku a copd – d, sajnos nekem D. – s ez annyira megijeszt ,hogy nincs kiut,hogy bepánikolok szinte. – remélem azért sikerül behuzni a féket és szot fogadni Neked, s sikerül profinak lenni. Lányoktól is szeretném kérdezni,hogy kinek milyen fokozata van, én vagyok csak ennyire beteg,vagy más is. Köszi,ha válaszoltok.Legyen szép esténk!

    1. “meg kell próbálni lassítani,bármilyen nehéz is lesz”

     Nem annyira nehéz, amikor az ember már felfogta, hogy néha a teljes erőbedobás pont rosszat tesz. Egy szorgalmas, energikus ember úgy áll hozzá, hogy teljes erővel csinálom, amit kell, mert így érek célhoz – és ez nem mindig igaz, sőt. A házi feladat saját magad megfigyelése, a tempó, a mennyiség beállítgatása finoman, ügyesen. Gondolj arra, hogy egy heveskedő gyereket akarnál egy kis higgadtságra és odafigyelésre szoktatni – most te vagy a gyerek is. 🙂

     “most ugy érzem,mint ha inkább romlanék,mint erősödnék”

     Átmeneti hullámzások mindig lesznek, ezt bele kell kalkulálni és nem szabad pánikba esni. Ez is egy feladat.

     “annyira megijeszt ,hogy nincs kiut,hogy bepánikolok szinte”

     Olyan kiút nincs, mint egy gyomorrontásnál, ami elmúlik egy idő után, de sok út áll előttünk és ezek közül a legjobb milliószor jobb, mint a legrosszabb. Ezt az utat okos és módszeres munkával járhatjuk végig. Az ‘okos’ alatt pont a szélsőségek elkerülését értem, mármint az eltunyulást és bágyadt elkeseredést, illetve a görcsös erőlködést.

     1. Sziasztok! Talán alakulok,ugyan az éjjel 2 órát ha aludtam,de már ma csak 6 km-t,tegnap is csak 6 km-t tekertem,lassitok ez is nehéz, legalább annyira,mint amikor fejlődtem felfelé. Ha segitetek az utat megtalálnom, remélem én is nyugi leszek és nem lesz ilyen pánikos napom. Köszi mégegyszer, majd jelentkezek.
      Legyen friss levegős napotok!

 4. Sziasztok!
  Kedves Mihály végtelenül megörültem, amikor megtaláltam a blogodat, szeretném ha tanulhatnék Tőletek.
  2015. óta COPD.-s vagyok, lehet, hogy régebben csak nem foglalkoztam vele. Természetesen végig bagóztam az életem.
  Ebben a hónapban, viszont egy felső légúti fertőzésből kiindulva, igen csúnya heveny megjelenése volt a betegségnek.
  Most végre beláttam, hogy l./ abba kell hagyni a dohányzást, 2./foglalkozni kell a lelki és fizikai állapotommal.
  A dohányzást abbahagytam, remélem meg is tudom állni, szeretnék foglalkozni kicsit magammal, hogy legyenek életesélyeim még.
  Szeretnék segítséget kérni, légzés terápia és egyéb szükséges hasznos tudnivalók elsajátításában. azt gondolom, hogy szükséges lenne
  egy gyógytornászra, aki a kezdeti időkben megtanítaná merre is induljak és mi is lenne jó nekem.
  Egyenlőre elveszettnek érzem magam és szeretnék kitalálni a „rengetegből” !
  Előre is köszönöm a segítségeteket Mikó Katalin

  1. Szia kedves Katalin, nagyon jó helyre jöttél, itt végre rengeteg mindent megtudhatunk a betegségünkről és miként tudunk segíteni magunkon! Sok mindenről beszélgetünk, biztosan olvasgattad már a posztokat, jó lenne, ha minél többen idetalálnának, mert akkor mindannyian tudnánk, hogy nem vagyunk egyedül a problémáinkkal. Kaptál gyógyszert is a tüdőgyógyászodtól? Ő is olyan szűkszavú, mint itt, a többieké?
   Nem is értem, miért nem vagyunk többen itt?
   Kedves többiek, én most főleg a lakáskereséssel vagyok elfoglalva, mivel november végéig el kell innét költöznöm 🙂 Azért sétáltam, tényleg majdnem egy teljes órát, mivel úgy a gondolataimba voltam merülve, hogy észre sem vettem az idő múlását 🙂
   Marika azért ne vidd túlzásba az edzéseket, pihenni is kellene.
   Rita/bolond lánynak rengeteg időt kívánok eltöltve a fiával és minél hamarabb túl legyen a “renováláson”.

   Oxigénnel teli estét mindenkinek 🙂

 5. Sziasztok, én is üdvözöllek, Katalin. 🙂 Valóban jó (ha nem a legjobb helyre) vetődtél. Hasonló módon kerültem én is ide – véletlenül.
  Ne haragudjatok, most csak utalgatok kérdésekre, illetve írom, ami eszembe jut.
  Marika, pihenj néha – engem se tudtak annak idején leszögelni sem, most mégis tudni kell kicsit leállni. Minden nap tornázom, ami ebben a tatarozási mizériában belefér…mármint, szó szerint, mert horizontálisan ugyancsak minimális a helyem – csak egyik karomat tudom kinyújtani oldalra. 😀 😀
  Megjegyezem, Mihály által begyűjtött tornák tudnak izomlázat is csinálni! :-O 🙂

  Kata, irigyellek a sétáért. Ma kikentem magam, rákészültem, alakult a szép napos idő, és ugrásra készen vártam a jóembert, aki azt mondta, ma hoz a tatarozáshoz ezt-azt. Hát, ahogy hozzátok vitte…én meg itthon rágtam a kefét egész nap, hogy ne fusson lukra az ember. Én nem tudtam a számát (talán jobb is), ő meg nem szólt, hogy sorry. Szóval, ennyit a mai császkálásról. Holnap reggelre ígérte megint – hát, …..
  Marika, kérdezted a stádiumot: az enyém III D-ről C-re váltott május-július között. Nem tudom, lesz-e kimutatható javulás a köv. kontrollon. Jobb, úgy érzésre – de a műszer mit mér, arra kíváncsi leszek.
  Katalin – nem fogsz rágyújtani. Én se tettem, immár 1,5 éve. Iszonyú büszke vagyok magamra. 🙂 Te is az leszel. 🙂 🙂 Ha nálam többet bagóztál, akkor kérhetsz bármit…. 🙂

  Fiam hétvégén jön megint, ma akkora dugó volt, hogy inkább visszafordult, mert nagyon későn ért volna ide.
  Közben figyelgetem magam…amikor azt fogalmaztam meg, hogy nem jön be a levegő, az nem csak az izmok merevsége miatt lehet….néha úgy érzem, mintha odabent foglalt lenne minden köbcenti…akkor is, amikor kifújom.
  Mihály- erre van valami ötleted, mitől lehet? Vagy nagyon rosszul fogalmaztam meg? Röntgenen voltam, amikor kellett….

  Katalin – mindenek előtt javaslom, hogy kezdj itt olvasással….a leírások, videók, valamint eszközök címszó alattiakkal kezdd, legalábbis én onnan indultam. A betegfórumot kerüld – van lehúzós is, nem vagyunk rá kíváncsiak. 🙂 A többiben viszont hamar meg fogod találni az épp leghasznosabb gondolatokat magadnak. Aztán ez szaporodni fog.

  Kata, van remény a megfelelő lakás megtalálására? Szorítok neked!

  Marika, próbáld ki, hogy a gyakorlatok közt több szünetet iktatsz be, és nem egy nap csinálod meg valamennyit. 🙂 Tényleg órarend fog kelleni 😀
  Nekem most pl. az ízületeim csendesedtek kicsit, amit csinálok, azt lassabban, ill. abban a tempóban, amit kellemesnek érzek. Ha megy, belehúzok. 🙂 DE ha nem – akkor nem hajtok ezerrel – csak 999-nel 😉

  Megyek, vacsi – ma kellemesen elfáradtam, mert szállító ember azért nem amortizált le totálisan.
  Ha nem írok is, de olvaslak benneteket. Most jó éjt mindenkinek, legyen nyugodt, levegős az éjszakátok, pihentető az alvás és álmodjatok szépeket! 🙂

  1. Sziasztok! Szép jó reggelt Mindenkinek! Nagyon örülök, hogy válaszoltatok Nekem, mert tényleg kicsit egyedül éreztem Magam. Olvasom az oldalt, de hát hála az égnek elég hosszú és sok mindent többször is át kell rágnom, hogy megértsem. Nem baj fog ez menni, így Veletek meg pláne. A dohányzást tényleg abbahagyom, nincs más alternatívám.
   Igen kaptam Gyógyszert, miután “heveny fellángolás” volt egy torokgyulladásból kiindulva, sajnos túl sokat is, de hát már jövök le róla. Medrol 32 mg, Ventolin, Spioltó, na meg az jó kis Augmentin. Ebből a Medrol az aminél már a lejövő fázisban vagyok, tehát 5 napig szedtem és 12 napig jövök le róla.
   A Doktornő akihez járok, kedvesen elmagyaráz dolgokat, ha kérdezem, de először meg kell tanulnom kérdezni. Írtam tegnap egy légzésterapeutának, gyógytornásznak, hogy tudjak segítséget kérni a kezdeti időkben, várom a jelentkezését.
   Szép napot kívánok Mindenkinek, megyek én is egy kis reggeli rutinra.

 6. Ja, és jut eszembe, Mihály! 🙂 Ne haragudj, nem túráztatni akartalak a már leírt gyakorlatok megismételtetésével – csak valahogy adott szituhoz kötve könnyebben tanulom őket.
  Megjegyzem, valóban számtalan hasznos légzőgyakorlat és nyújtás, és minden mozgató össze van gyűjtve. 🙂

  Most jó éjt mindenkinek! 🙂

  1. “Ne haragudj, nem túráztatni akartalak a már leírt gyakorlatok megismételtetésével – csak valahogy adott szituhoz kötve könnyebben tanulom őket.”

   Persze, mint mindenki. Akkor érti meg jól az ember a választ, amikor ő maga tette fel a kérdést. 🙂

 7. Sziasztok, némi siker és friss hírek. 🙂

  Ma – elég hosszú idő után, merthogy a tatarozás miatt eléggé leszűkült a mozgásterem és az azzal kapcsolatos lehetőségeim – úgy döntöttem, hogy a gyógyszer feliratása és védőoltásokkal kapcsolatos teendők okán valahogy elvergődök a dokihoz.
  Biciklivel, persze….1,5 km-re van.
  A dokinál sikerült mindent barátságos légkörben elrendezni, örült, hogy a Ventolinra igazán nincs szükség.
  És most a hír, nektek, ha még fehér folt lenne – merthogy érint titeket is: ott nyomban megkaptam az influenza ellenit. Nem is fájt! 🙂 A Tüdő Gyula elleni védőoltást csak 2 hét múlvától bármikor szabad, amennyiben nem adják be a másikkal együtt,a azonnal. Nekem jó lesz az 2 hét múlva is – nem halmoznám az élvezeteket. 😀
  Az árakról: influ védő ingyenes. A tüdőgyuszisért most fizettem 7612.- jó magyar forintot, és beadáskor kell még egy ezrest kiköhögnöm (hogy stílszerű legyek).

  Na, egy kicsit elültem a váróban, de jó is volt, mert a sok csak itthoni torna és egyebek megint előhozták a parát…de olyan mértékig, hogy alig bírtam elvergődni a rendelőig biciklizve.
  Ott kicsit lenyugodtam, hogy a fene enné már meg ezt a parát, komolyan szinte az a világból kiszaladós, utcán sikítós erősségű kapott el a brinyón. Gondoltam, ha most emiatt kivasal egy autó, mi a fenét fogtok kezdeni nélkülem… 🙂 😀 😛

  Nem kértem, de kaptam friss pletyiket – amiért tetszett: 1. nem rólam szóltak 2. kicsit elterelték a figyelmemet a diliről.

  Amikor végeztem, addigra már olyan piszok jó hangulatom lett, hogy elhatároztam, legalább az utca végéig gyalogolni fogok. Aztán az utca végén elhatároztam, hogy most már ha a fene eszik fenét, akkor is elmegyek a gyógyszertárig….úgy is lett. 🙂
  Ott megint pihiztem egy kicsit, amíg elintéztem, amit kell – és nekilódultam gyalog továbbra is. ÉÉÉÉÉÉÉSSSSSS….lássatok csodát!!!!! :-O 😀 A kapuban vettem észre, hogy végig gyalogoltam a 1,5 km-t. Nem mondom, néha kicsit megálltam, de talán egy lépés kihagyásának idejére…

  Olyan jó lenne, ha az indulási idegbajt valahogyan ki tudnám iktatni. De a mai elindulásnál is próbáltam magamnak mondani, hogy tuti lesz, de…jöjjön, aztán menjen…de nem volt ilyen egyszerű. Észrevettem, hogy ha a nagy sétát megelőzően ér valami ezzel kapcsolatos pozitív élmény, akár a világnak is nekiindulnék talán….most lement ez az 1500 méter…és legközelebb megint para lesz a 300 méterre lévő buszmegállóig… (?)
  Naná, fotóztam közben, olyan szépek a színek, hogy az ember szíve belefacsarodik. 🙂 És süt a nap…még 🙂 🙂 <3

  Megéheztem, eszem valamit .
  Vigyázzatok magatokra, sétáljatok és lélegezzetek mélyeket! 🙂

  1. “A kapuban vettem észre, hogy végig gyalogoltam a 1,5 km-t.”
   “Olyan jó lenne, ha az indulási idegbajt valahogyan ki tudnám iktatni.”

   Kincset érnek a beszámolóid.

   És a másfél kilométerért kiutalok neked egy leereszkedő vállveregetést.

   Meg egy boldog vigyort a hozzávaló kacsintással.

   Ez milyen ajánlat?

   1. “Kincset érnek a beszámolóid.”

    Köszönöm- cserébe én is kincseket kapok. Minden tapasztalat, jó tanács kincset ér. 🙂

    “És a másfél kilométerért kiutalok neked egy leereszkedő vállveregetést.”

    😀 😀 Nyilván könnyű…de csak, amennyiben magasabb vagy az én 165 cm-emnél 😀

    “Meg egy boldog vigyort a hozzávaló kacsintással.”
    Már megérte 🙂

    “Ez milyen ajánlat?”
    Szuper! 🙂 A legjobb, amit valaha kaptam 🙂

  2. “Olyan jó lenne, ha az indulási idegbajt valahogyan ki tudnám iktatni.”
   “A sok csak itthoni torna és egyebek megint előhozták a parát…de olyan mértékig, hogy alig bírtam elvergődni a rendelőig biciklizve.”

   Megint fején találtad a szöget, vagy az én fejemen, mittudomén: ‘A sok csak itthoni torna előhozta a parát.’

   A szorongás újratermelődik sokáig – azt szereti, ha egy ideig nem találkozol a félelem tárgyával, nálad például a gyaloglással. Hiába győzted le párszor, ragaszkodó típus, egyem a lelkét, vissza-vissza tér.

   Mással is így van ez, csak nem ennyire feltűnő. Ha sokáig nem bicikliztünk, akkor félünk, hogy menni fog-e, pedig tudjuk a lelkünk mélyén, hogy hát mi a bánatért ne menne.

   Ugyanez az autóvezetéssel.

   Ha sokáig nem találkoztunk egy kedves ismerőssel, félünk, hogy vajon tudunk-e vele még mindig egy jót beszélgetni, pedig minden sejtünkkel tudjuk, hogy NANÁ.

   Ezekben van valami racionálisnak látszó mag, de valójában a mechanizmus szerintem kicsit hasonló. A gyaloglásról kiderült többször, hogy sikerül és a görcsöket el tudod mulasztani – de ha eltelik valamennyi idő, a szorongás visszaszivárog és elkezdjük magunktól kérdezgetni, hogy jaj! vajon legközelebb mi lesz?

   Ha ezeket aláhúzom és előjelhelyesen összeadom, ki is jön pikk-pakk 2 végeredmény.

   1. végeredmény: Nem kell hosszú időt kihagyni, ha csak arra van idő, hogy 5 percet szánjunk rá, akkor menjünk el a sarokig meg vissza; ez testgyakorlásnak nem egy nagy mutatvány, de kapcsolatban maradunk a szorongást kiváltó dologgal, nem tud elmisztifikálódni a nehézsége a lelkünk sötétebb bugyraiban.

   2. végeredmény: Ha valami miatt ez nem megy, mert például betegek voltunk, akkor számoljunk vele előre, hogy újratermelődhetett a félelem. Ettől nem fog ő eltűnni, de nem fog meglepetésként érni, mikor megpróbál lelökni a bicikliről.

   Ez hogy tetszik?

   1. Nem idéznék, emelnék ki külön semmit Mihály által leírtakból. Ugyanis, minden szavával egyet értek. Valóban, a hosszabb kihagyás újra képes generálni a szorongást. Most, sajnos, kényszerből is kellett kihagynom – de komolyan, úgy rákészülök, hogy mint írod, legalább az utca végéig elmenni minden nap, hogy vettem 2 szabadidő rucit. Tudom, pasifejjel ennek sok jelentősége nincs – de így legalább ha reggel azt veszem fel, és hirtelen felindulásból kimegyek a kapun és sétálok egyet, mégse a mosogatórongy melegítőben teszem. És ez nem csupán hiúsági kérdés: ugyanis, ha megyünk valahová, mégse az otthoni ruciban tesszük – azaz, rákészülünk, “összeszedjük magunkat”. Úgy vettem észre, engem már az is stresszel…..ergo…ld. fent 🙂

    Nagyon jól levezetted a gondolatmenetet – valóban, a kérdés felmerül minden alkalommal: meg tudom-e csinálni? És 1-2 hét elteltével már a kisördög is kiabál bele, és nem csak az igent hallod.

    Szóval, ja. 🙂
    Marika, veled kapcsolatban pedig sokszor eszembe jutott Mihály unokájának szóló első tanács: “Ne nyírd ki magad! ” 🙂 Hiszed-e, de magamnak is elmondom nap mint nap. 🙂

    Nincs időm megnézni, írtam-e – de a patikában kértem valamit az ízületeimre, a hölgy adott egy “csodaszert”, amit kúraszerűen kell szedni. Na, várom a csodát…ugyanis, a mozgást is jó lenne rendbe vágni, mert a görcs néha nem lelki, hanem fizikális – azaz, egy-egy mozdulatra begörcsöl egy izom, mert az ízületet nem tudom jól használni -és máris kibabrált velem …valaki, vagy valami. 🙂

    Alakulunk a javítási munkákkal – ha lassan is, de már tisztul a kép. 🙂

    Legyen szép időtök, sétára, levegőzésre! 🙂

    1. “úgy rákészülök, hogy mint írod, legalább az utca végéig elmenni minden nap, hogy vettem 2 szabadidő rucit…azaz, rákészülünk, ‘összeszedjük magunkat'”

     Nagyon igaz, hogy kis segédeszközök (amik lehetnek szabadidő-ruhák, sporteszközök, bármik) sokat tudnak segíteni. Képesek szinte mondogatni, hogy ‘gyere, használj minket, csináljunk valamit’. És talán arra is képesek, hogy nagyobb biztonságban érezzük magunkat, ha megvan a saját kis játékunk.

     Bizony mondom néktek, feleim, él bennünk egy gyerek, akit a betegség elő tud csalogatni – bánjunk vele kedvesen, segíteni is bír az a gyerek, higgyétek el, segítségül kell hívni őt, nem pedig szégyellni.

     1. “Bizony mondom néktek, feleim, él bennünk egy gyerek, …”

      Így igaz! Én pl. sose tudtam elhajkurászni! 😀 😀

 8. SOS! – Mihály mi a véleményed az Aloe Vera termékekről, vagy Lányok ti ettetek már ilyen terméket a COPD_-re? most ajánlottak nekem,tudjátok elég rossz állapotban vagyok,de nem tudom ezek egyáltalán segitenének-e,vagy mit tudtok róla. Ha tudtok valamit irjatok- köszi.

  1. Szia, Marika, én sajnos nem ismerem erre a problémára. Általában jó az Aloe, de nagyon régen, és csak a kozmetikai változatát próbáltam ki.
   Remélem, a többiek tudnak neked segíteni.
   Orvost nem tudod felhívni tanácsért?

   Nagyon gyors jobbulást kívánok.

  2. Szia Marika, én is csak testápolóban használtam aloe verát, semmit sem tudok, hogy a mi betegségünkre van-e hatása. De ha rossz állapotban vagy, lehet vissza kellene menni a tüdőgyógyászatra. Még akkor is, ha a tüdődoki szűkszavú, valamit csak mondani kell neki. Azt írtad valahol, hogy szokott menni hozzátok a házidoki, vele is lehetne konzultálni, nem? Úgy olvastam, hogy sajnos a mi betegségünk eléggé speciális és nem biztos, hogy segitenek ezek a cuccok. 🙁

  3. “mi a véleményed az Aloe Vera termékekről, vagy Lányok ti ettetek már ilyen terméket a COPD-re?”

   Nincsenek ilyen ismereteim, csak azt tudom, hogy az utóbbi időkben divatba jött az Aloe Vera és most éppen ennek tulajdonítanak csodálatos hatásokat. Feltehetőleg fél év múlva majd más lesz a sláger.

   Ha nem árt, akkor gondolom fogyasztható, legfeljebb az a hátránya, hogy feleslegesen reménykedsz valamiben és utána növekedni fog a szorongás.

 9. Sziasztok! – megvagyok behuzott fékkel. Aloe Vera terméket nem vettem aztán végül is, mert én félek az ilyen csodaszerektől, dicsérik,dicsérik én nem merem bevenni.Lehet,hogy gyáva vagyok, Mihálynak teljesen igaza van,egy nagy csalódás,kudarc lett volna a vége,még a béka sejhaja alá is keseredhetném magam. Ma nagy köd volt felénk,nem mentem csak egy – két kikisérési utra,nem is tekertem, de légzőztem bőven, holnap majd bepótolom a mai tekerést.
  Rita helyettem irod a történéseid, akár én is irhatnám, én mellényt horgoltam magamnak,nagy zsebbel,hogy beleférjen a vésztartalékos rágó,zsepi és abban megyek sétálni, már kettő is van belőle,hogy ne legyen hiány .Igen,ha már felveszem a kardigánt – amit tekerésnél,sétánál használok ősszel,télen,már kezdek feszülni,fulladni.Nem jól vagyok összegyurva szerintem,ha már ez is elég ahhoz,hogy pánikoljak, sajnos a két utca sarkon ,ahol meg szoktam fordulni és beszélgetni,mindkét helyen meghaltak az ismerőseim,egyik egy éve,másik két éve, na nem tudok szinte kimenni a sarokig,egy házzal előbb fordulok meg. A tél pedig még jobban be fog bennünket szoritani a lakásba,pláne a fütéssel, álarcban kell igy is kimenni estefelé már.
  Remélem holnap még azért lesz séta idő,legyen szép hétvégétek és jó levegőtök!

  1. Szia, Marika, örülök a bejelentkezésednek. 🙂
   Talán azonos a bajunk, azért “írom a történetedet”. Kicsit tartok én is a téltől – alapból nem a kedvencem – de megpróbálom felidézni, hogyan is ment, amikor minden nap (talán 1- kihagyással) télen-nyáron bicikliztem, vagy gyalogoltam munkába és vissza – az is több mint egy kim-re volt. Kellett kicsi dombnak felfelé is tekerni…és megoldottam, bár akkor már kapiskáltam, hogy valami nem százas (mármint, rajtam kívül…) 🙂
   No , a hidegben volt orron szuszi, mert a torkom alaposan kicsinálva, és minden légvételre köhögőroham.
   Nekem ez a közeli séta….hát, majd eljárok a zöldségeshez, mert ismi nem sok, csak azok a felületesek, akikkel nem tuti, hogy van közös téma.
   Jó lenne, ha nem kéne magunkra zárni az ajtót télen….

   Marika, azok a vállkörzős gyakorlatok nagyon jók – ne tudd meg, még azoktól is lett némi izomlázam 😀
   Vigyázzatok magatokra, legyen szép álmotok, sok friss levegő. 🙂

 10. Sziasztok! Ritám igazad van, a légzőgyakorlatos dvd-n a légzőgyakorlat tornával van,karkörzések tömege,érzem is hogy melyik a jobb és melyik nehezebb. 14 -15 perc körül van olyan felváltott karkörzés hátra,előre,majd könyökfogásos, ezek még elmennek s a későbbiek nehezebbek,szalagos meg meghuzta a derekam,azért pihi most. Igen a sétát nekem is erőltetnem kell még akkor is,ha rossz idő lesz,valahogy majd csak átvészeljük ezt a telet is, most a lerakodásommal is küszködök egy kicsit reggelente,de ezzel nem én vagyok egyedül. Sajnos a hagymát nem birom már irtam is, maradt az ipekakuána,meg a kakukkfüves tea.
  Legyen szép estétek és szép holnapunk, sok-sok levegővel.

  1. “karkörzések tömege,érzem is hogy melyik a jobb és melyik nehezebb…a későbbiek nehezebbek,szalagos meg meghuzta a derekam”

   Minden nyújtó, lazító mozgásnál fontos, hogy lassan csináljuk, nem rángatva és csak addig a pontig, amíg nem fáj. Ezt a figyelmeztetést főleg azoknak ajánlom figyelmébe, akik szorgalmasak és hajlamosak túlterhelni magukat. 🙂

   1. Sziasztok! ma felénk pocsék ,esős,hideg jaj de őszi idő volt,ezt nem szeretem,fulladtam is eléggé. Nem is tekertem ma,mert csukott szájjal nem birtam volna, a hideg levegő meg nem biztos,hogy most jó lenne. Köszi Mihály a figyelmeztetést,értem én,de lehet,hogy most kicsit később vettem észre a nyujtó,lazitó gyakorlatoknál a lassitást, de már lassabban csinálom és kezd javulni a hátizmom is.Persze a földig hajolás még nem megy nyujtott kézzel,keresztbe,de majd holnap megint kisérletezek,menni kell annak ujból,ha eddig sikerült. – Legyen szép hetetek és jó levegőtök és jó éjszakát!
    Lányok hol vagytok?

 11. Sziasztok, kicsit benéztem – a laptop vacakol, ki-kilép óránként, másfél óránként. Küld valami hibaüzit, aztán sutty!
  Ma már elkezdtem egyszer írni, de elszállt, aztán dolog volt, most újra megpróbálom….

  Marika, nekem is azt diktálta a habitusom, hogy hajrá! Erősen, gyorsan – de azon túl, amit Mihály írt:”…lassan csináljuk, nem rángatva és csak addig a pontig, amíg nem fáj…” hozzátenném: lazán. Egy idő után azt vettem észre, hogy még torna közben is befeszítek. Mint gyaloglásnál. És ez független attól, mint amikor elfelejtünk tisztességgel bemelegíteni, és megrántjuk valaminket. Ez a minden áron akarás feszülése. Szóval, lazíts…! 🙂

  Kata, Katalin – mi újság felétek?
  Hogy áll a hurcolkodási válogatás? Egyáltalán – halad a költözés projekt? 🙂

  Katalin – “lejöttél már a szerről”? (A Medrolról..) 😀
  Most megint süt a nap – ki is megyek kicsit, elég volt mára a munkából. 🙂
  Jelentkezzetek! 🙂
  Könnyű légzést kívánok! 🙂 🙂

  1. Sziasztok, megvagyok még:) Péntek-szombaton Szolnokon voltam, egy barátnőmnél, hétfőn-kedden unokáztam 🙂 Moziban is voltunk a West and Cityben, azon kivül, hogy nagyonnagyon elfáradtam, semmi bajom nem volt. Ma pihizek, úgyhogy válogatás elhalasztva, holnaptól folytatom. Lakásprojekt halad előre a maga útján, még ne találtam semmi alkalmasat.

   Folyamatosan olvasgatom a Mihály által leírtakat, annyi van, hogy mindig van valamin gondolkoznom.
   Tényleg, végül is nem tudjuk jól szorítottunk-e Mihálynak munkaügyben?

   Rita, hol tart a “lakás-projekt”?

   Van egy olyan mondás: “Lassan járj, tovább érsz!” Ugye jól írtam.

   Ma ennyi voltam, azon tűnődöm, hogy lehetne ezt a rohadt szelet kivédeni, mert hogy ki kellene mennem sétálni.

   Legyetek jól :)))

   1. “Tényleg, végül is nem tudjuk jól szorítottunk-e Mihálynak munkaügyben?”

    Baromi jól, köszönöm, sikerült, nagyon ügyesek voltatok! 🙂

 12. A flutter (fújóka) egyre jobban használ, azaz elég jól felszedi a váladékot, persze jó erősen ki kell fújni, erre is jó, hogy erősítse nyilván a kifújást, a hosszát is. Nem tudom, elég értelmesen írtam-e le most ezt? 🙂

 13. Sziasztok! Igaz Ritám, a légzőgyakorlat elején még laza vagyok, nyugiban csinálom a vele járó mozdulásokat, eltelik kb 4-5 fajta gyakorlat kb 9-10 perc és akkor már kezdek feszülni, ott megállok most már egy pár pillanatra lecsüccs, megmérem az oxigént és addig szépen lecsitulok és folytatom.Most csak 25 percig csinálom kisebb szünetekkel, de másikat is csinálok,ott nem kell csak szuszogni, na meg a tekerés 6 km lett , lassan majd visszatornázom én magam,de meg kell várni,hogy helyrebillenjek.Séta nincs csak az udvaron,mert hideg a szél nálunk nagyon. Még nem kaptam oltást,azt hiszem november közepén jön a dokinő hozzánk és hozza a szurit. Nem tudom mit mond a tüdőgyulladás ellenire, máskor nem javasolta.Mihály te milyen szurikat kérsz? Tudom,hogy lányok ti kéritek,illetve gondolkodoban vagytok vele,majd irjátok,hogy hogyan döntöttetek. Egyelőre ennyi van, nem tudok most csinálni semmit, lent vagyok nagyon a fizikai erőmmel,de elmulik ez a pocsék idő és a köd is eltünik valamennyire nem kell a szobában tornázni. Tekerni a teraszon tekerek és olyan jó a levegő,ott nem ér a szél szerencsére.
  Vigyázzatok magatokra , legyen szép,egészséges holnapotok!

  1. “a légzőgyakorlat elején még laza vagyok, nyugiban csinálom a vele járó mozdulásokat, eltelik kb 4-5 fajta gyakorlat kb 9-10 perc és akkor már kezdek feszülni, ott megállok most már egy pár pillanatra lecsüccs, megmérem az oxigént és addig szépen lecsitulok és folytatom.”

   “lassan csináljuk, nem rángatva és csak addig a pontig, amíg nem fáj… hozzátenném: lazán. Egy idő után azt vettem észre, hogy még torna közben is befeszítek. Mint gyaloglásnál.”

   Igen, erről nem volt eddig eléggé szó, bele is írom a nyújtásról-lazításról szóló bejegyzésbe: mindenféle mozgás közben hajlamosak vagyunk feleslegesen megfeszíteni izmokat – minél jobban árt, annál inkább. Sajnos. Mármint tüdőbetegnek jobban árt, mint egy egészséges embernek, mert akadályoz a légvételben is.

   Legyen a jelszó “folytonos lazítás” vagy valami hasonló. Nem könnyű, mert a légzésre is figyelni kell; de azért nem is olyan ördöngősség, ha már ki van jelölve célként. Periodikusan gondolatban körbejárjuk a testünket – arc, nyak, váll, hát, has, derék, lábak – és figyeljük, nem feszül-e valami, aminek nem kellene.

   Gyaloglás közben egyszerűbb, mert a járás maga nem igényel nagy figyelmet, viszont tornázás közben nehezebb még erre is koncentrálni, pláne kombinált tornánál (légzés plusz gimnasztika). Újra kell tanulni a tornázást; nem az a cél, hogy végigcsináljuk, hanem hogy odafigyelve csináljuk végig, befeszülés nélkül.

   Ha kell, akkor eleinte csináljuk rövidebb ideig és lassabban, amíg meg nem szokjuk ezt a működést.

   Mintha zongorázni tanulnánk – nincs értelme gyorsan és adott ideig zongorázni, ha tele van melléütésekkel az egész; először lassú ütemben, részenként meg kell tanulni a darabot, aztán megpróbálni lassan egyre hosszabb részt eljátszani, aztán lassan az egészet végig és EZUTÁN lehet fokozni a tempót egy értelmes mértékig.

   1. Szia! ennek igazán örülök,végre valami jót is tudtunk neked tenni,szoritottunk.Gratulálok a sikerhez. –
    Éppen az előbb határoztam el,hogy nem csinálom a légzőgakorlatot a tornásat csak addig, amig nem érzem a feszülést,nem csüccs és folytatom,hanem abbahagyom.Majd később egy fél óra mulva , ha ténylegesen lenyugodtam,akkor folytatom, mert a 15 perc környékén a levegő szinte nem is akaródzik bejönni,hiába szivogatom,úgy érzem a torkomnál elakad,de az elején rendesen érzem,hogy a mellkasom,gyomortájékom,hasam emelkedik,majd lazitásnál megy ki a levegő.Tanulni kell hiába. Köszi a segitséget, szótfogadok.

    1. “nem csinálom a légzőgyakorlatot a tornásat csak addig, amig nem érzem a feszülést,nem csüccs és folytatom,hanem abbahagyom.Majd később egy fél óra mulva , ha ténylegesen lenyugodtam,akkor folytatom”

     Szerintem ez sokkal-sokkal jobb, mint a túlerőltetés!

     DE.

     Amivel nagyon érdemes lenne kísérletezned, az az odafigyelés, hogy ne görcsöljenek KÖZBEN az izmaid feleslegesen. Nem könnyű, mert a légzésre is figyelni kell, de próbáld, meg, rettentően megéri. Inkább csinálj kevesebbet és lassabban, de végig figyelj arra is, hogy laza legyél. Szerintem.

     (Végülis mibe kerül az nekem, hogy ugráltassalak? Semmibe.)

 14. “Katalin – “lejöttél már a szerről”? (A Medrolról..)”

  Sziasztok! Köszönöm az érdeklődést, még három nap és lent vagyok. Jó hosszúra kellett nyújtani, de igyekszem, főleg azért, hogy ne kelljen többet “rákerülnöm”. Szombaton elmentem a Buteyko nyílt napájára, hátha tudok hasznosítani dolgokat.
  A helyzet az, hogy sajnos tanfolyamra nincs pénzem, így gondoltam meghallgatom mit is kell kihagynom. A hangulat nagyon szimpatikus volt, sok érdekes történetet is hallhattunk, de azt gondolom én még erre nem vagyok felkészülve. Igazság szerint igen rosszul élem meg a helyzetemet, nem tudok azonosulni vele, főként, ha épp nem is érzem magam “betegnek”, azaz nincs különösebb légzési problémám. Tudom, ez nagyon kétes értékű önámítás, de jelenleg itt tartok. Ha szólhatok az Aloe Vera igen jó általános erősítő szer,(mondják) de teljes mértékben igazat adok Misinek egy divat hullám, ha nem is új keletű, de én félek minden olyan szertől ami “mindent” meggyógyít, mert ez nem lehet igaz, hiszen akkor egyetlen beteg ember sem lenne a földön.
  Neki láttam az őszi nagytakarításnak, három napra osztottam be, mert nem akarok kipurcanni közbe. Nem azért, mert “kastélyt” takarítok, hanem azért mert így részint van három nap pótcselekvésem cigi ügyben, részint pedig csak kicsit fáradok el és könnyebben regenerálódok. Ez nekem most a séta.
  Szép estét kívánok Mindenkinek Sziasztok

 15. Sziasztok!
  Ma jól kibabráltam magammal – vagy a szél, vagy a para, vagy ők is meg én velük karöltve – nem tudom. El kellett mennem a patikába (nálunk minden nevezetes pont egy csomóban, ergo akár posta, akár ATM, akár patika – az kb. ugyanaz a táv), és persze brinyóval…meg vittem ezt a rohadás parát is. Mire összekészültem és elindultam, ott tartottam, hogy tán nem kéne mennem. 😀
  Úgy terveztem, hogy bicikli végig, oda is meg re…ha ingerel a séta, akkor sétálok kicsit. Oda tekertem, fújt a szél és utáltuk egymást. Dolgom végeztével elindultam gyalog, de olyan nem esett jól hangulatban. Azért csak mentem, úgy 5-600 m-t, de közben volt megállás, sikítófrász. Annyira nem akart jönni a levegő, mintha valami szoros fém mellénybe lettem volna beleszuszakolva, ami egy számmal kisebb. “Fújhattam” a hasi légzést, meg a lassút, meg kifelé a préssel…az istennek se akarta az igazságot. Komolyan, ahogy elképzeltem magam magam kívülről nézve, a sztyeppén vánszorgó szerencsétlen katonák képét láttam lelki szemeimmel.
  Most majd kell valamit kitalálni, amitől valami pozitív élményem is lesz, mert hogy ma így nem fekszem le, az holtbiztos.
  Kata, nagyon irigyellek, hogy fulladás nélkül sikerül olyan sokat menned. Úgy szeretnék “csavarogni”, de nem merek ezek miatt elindulni – csak az ilyen biciklivel megtámogatott kis sétákra.

  Marika, azt hiszem, okos elhatározásra jutottál. Igaz, az ember mást is szeretne csinálni, de a lassan járj, tovább érsz-igazsága erre is érvényes. 🙂
  És ha már…a tatarozás lassan halad, nagyon lassan…mert jó munkához idő kell,… 🙂

  Mihály, gratulálok én is a munka elnyeréséhez! 🙂

  Katalin – akár én is írhattam volna pár mondatodat. Illetve, ezekkel a szuszistop-okkal már megtapasztaltam a betegséget. Amíg nem tudtam, addig nem is zavart ennyire….
  A cigi: irtó büszke vagyok magamra! Rengeteget szívtam, (így is, úgy is..) stresszoldó volt. Amikor 3 év alatt volt 7 halottam, az azért betett rendesen – és a nap 24 órájában lógott a számban a bagó. Illetve ez sem igaz, mert munka közben nem, és sokat dolgoztam.
  Lényeg, hogy egy ideje játszottam a gondolattal, hogy nem kéne…volt prá sikertelen próbálkozás – inkább az idővel játék, hogy óránként, két óránként…de az nem működik.
  Késői vacsizók vagyunk – utána már nem gyújtottam rá, de egy kedden megettük a vacsorát fél 8-kor. (Akkor még én is dolgoztam, meló után kellett főzni.) Ültem és azon agyaltam, hogy ilyenkor még simán rá szoktam gyújtani, de vacsi után már nem…és vacsi megvolt korábban – oltári dilemma. Úgy döntöttem, nem gyújtok rá. Másnap reggel inkább, mint akibe belebújt a kisördög, azt mondtam: kávé, cigi nélkül. 🙂 És mivel szerda lévén reggelt 7-től este 5-fél 6-ig bent, hát a melóban se volt sok esély a rágyújtásra. Akkor elkezdtem úgy gondolni rá, mint egy játékos kihívásra. Hogy na, juszt se kellesz ….kellhetnél, de erőlködj csak! 🙂
  Lényeg, este 8-kor azt mondtam tátott szájjal magamnak: Húúú, te leány, 24 órája!!!!!!! nem gyújtottál rá! 🙂 🙂
  Na, kibabrálok én veled, lesz ez több is. Három napig senkinek nem mertem megemlíteni….attól féltem, hogy majd belehasalok….aztán nm kellett mondani, kérdezték, hogy nem megyek ki velük egy cigire? Azt mondtam? MOST nem. És nem mentem ki később sem, de mindig a MOST-ra hivatkozva.
  Egy hét után afféle kergetőzős játék lett belőle – és számolás, napok, hetek – amióta nem gyújtottam rá. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem jutott eszembe – helyzetek is voltak, amikor azt mondtam, most jól esne, de meggyőztem magam, hogy: amikor rágyújtottam, sem oldódott meg magától a probléma, meg nem fogok mást csinálni magammal szemben sem a számból, mint ami…és egyáltalán…milyen jó volt eddig is a büdi füst nélkül. A párom szó nélkül kivonult bagózni – most vissza legyen csinálva?
  Szóval, úgy csináltam, hogy ne érezzem magam megerőszakolva, inkább afféle pajzán kihívásnak igyekeztem felfogni. Nem találtam ki sem pótcselekvést, sem pótfüggőséget. Az édességet addig is szerettem, most sem ettem belőle többet. Igaz, feljött pár kiló – de az nem ártott a fizimiskámnak. 😀 És sokszor mondtam magamnak, hogy te igazából nem is vagy dohányos…..de igen, de klassz csaj is vagy! 😀 És anélkül, hogy egy percig is rosszul éreztem volna magam, vagy elvonási tüneteket produkáltam volna, egyik napról a másikra letettem immár másfél éve. Te sem vagy gyengébb nálam 😉 🙂
  Ha előbb sikerül, most vígan tekergek, mint friss nyugger – így meg még az unokámhoz utazás is kétséges….

  Azt hiszem, ez most a rosszabb napok egyike – és lesz majd jobb, pl. holnap. 🙂
  Most azt hiszem, újraolvasok dolgokat és újra megpróbálok valami jót kicsikarni mára. 🙂
  Legyen jobb a levegőzésetek ma, mint nekem! 🙂

  1. “fújt a szél és utáltuk egymást…azért csak mentem, úgy 5-600 m-t”
   “Most majd kell valamit kitalálni, amitől valami pozitív élményem is lesz”

   Segíts már, nem jut eszembe, ki volt az az itteni hozzászólók közül, aki nemrégiben még jó időben is begörcsölt már 50-100 méteren belül a gyaloglástól és szélben inkább ki se ment?

   “hát a melóban se volt sok esély a rágyújtásra. Akkor elkezdtem úgy gondolni rá, mint egy játékos kihívásra.”

   Nagyon-nagyon jó ötlet. Amikor az ember óriási elhatározást tesz, azzal szinte felnagyítja az ellenfelet és könnyebben belebukik. Ha meg játék? Azt gyerekkorunkban sem szerettük abbahagyni…

 16. “Segíts már, nem jut eszembe, ki volt az az itteni hozzászólók közül, aki nemrégiben még jó időben is begörcsölt már 50-100 méteren belül a gyaloglástól és szélben inkább ki se ment?”

  Ööööööö…. izé….ki? 🙂
  Igen, igazad van. De ez is még mindig csak biciklivel. Hogy ha “baj van”, legyen mivel hamar elmenekülni.
  Most fejeztem be egyébként az itthoni tornát, légzőket… itt a gép mellett olvasgatva is csináltam. És ment, mert ugye, egy felnőtt , intelligens ember tud egyszerre több felé is figyelni. 😀

  Ez a tatarozás a tornát kissé körülményesebbé teszi, de mint írtad egy régebbi hozzászólásban Mihály – ez által kikecmergek a komfortzónámból. Gerinctorna – már nagyon hiányzott a csigolyáimnak, és a kontrasztos mozgás közben a nehezített légzés még talán légzőgyakorlatnak is beválik.
  Aztán mentem azt a nem tudom, miért 6 perces gyaloglást mérnek (már akinek mérik, nekünk nem)- szóval, gondoltam, a szobában nem fúj, nem esik…legyalogoltam, aztán úgy döntöttem, megismétlem, közben csináltam a Mihály által javasolt nehezítéseket (karemelés, lehajlások, tempó növelése stb.), szóval, minden baj nélkül ment a 12 perces menetgyakorlat. A végén 40 mp-et még kocogtam is.
  Mindezt azért, hogy talán segít megfejteni, hogy ugyanez miért nem megy akadály nélkül kint. Ok, hideg, meg szél..de az sincs mindig.
  Már olyasmi is eszembe jutott, hogy kis térben beláthatóbb a teljesítendő táv, mint nagy térben – talán az is stresszel. Hogy hú, az meg még milyen messze van…és itt, ha kell, le tudok ülni, kint meg egy tisztességes járdaszegély sincsen. Szóval, a szoba nagyobb biztonságérzetet ad. Vagy olyat mondtam, amit ha a kutya bevenne, megveszne tőle? :-O Hajlamos vagyok rá, ha nem tudom valaminek az okát…akkor gyártok 😀

  Hogy vagytok? Merre jártok? Mit csináltok? 🙂
  Marika, a hátad rendben van már? Ha kell, kicsit masszíroztasd meg, kend be valami gyógykenőccsel, lókenőccsel…

  A bagóról leszokáshoz még annyit – komolyan mondom, irtó jókat mosolyogtam közben. Könnyebb volt így letenni, mint akkor, amikor hiábavaló kísérletezések folytak rá, komolyan megfontolva-tervezve, idegbajjal, folyton a cigire gondolva.
  Katalin, vegyél helyette egy sópipát – az még hasznos is 🙂

  Volt szó alvásról is – meg nem alvásról…..hát, én is rossz alvó vagyok, illetve lettem az évek folyamán. (Hol vannak a régi szép idők, amikor a déli buszt lekéstem, mert hajnali ötig olvastam? ) Arra még nem ébredtem a pocsék FEV1-em ellenére sem, hogy nem kapok levegőt. A párom horkolására már többször. 😀 😀
  Viszont, ha nem vagyok kipihenve, akkor pocsékabb napnak nézek elébe.

  Nos, legyen pihentető alvásotok, sok friss levegővel, szép álmokkal! 🙂

 17. Sziasztok! Ritám most már kezd helyrejönni a hátam,de egyszerre nem tornászom már annyit, légzőgyakorlattal van torna,ill. mozgás,hajlongás is bőven,ma éppen 24 percet sikerült két pihentetővel, nem volt olyan nehéz ma.Nem egyformán sikerül a napunk tudod. Mihály is irta,hogy beosztással,ameddig jól esik csak annyit kell tornászni,légzőzni,mert többet ártok,mint használok. Tekerek 6 km-t lefeleztem azt is,de az jól esett kint a teraszon,sütött a nap, most délután – én szoktam egy órát feküdni, aludni, mikor hogy sikerül – elővettem a fuvókás ketyerét, sikerült a golyóbist megfujkálnom, jól megkinzott az igaz,de eredményes volt, most már rájöttem a kezelésére remélem,minden nap fogom használni kétszer legalább. Félek már ,hogy jön a hideg és nyitott szájjal nem ajánlatos tekerni, fél órát azért remélem kibirok szabályosan. Ma sétálni nem voltam,tegnap sem a z utcán,csak az udvaron,teraszon,lakásban tekergek,terigettem az udvaron. mennyi a FEV 1-ed,hogy azt irod pocsék, az enyém az tényleg nagyon pocsék.Most már a légzőgyakorlatokkal,zacsi fuvásokkal azért fel tudom vinni 98-ra is az oxigénemet,s ha nyugi van,horgolok igen csak 97-98 körül van, s ennek örülök már.Remélem okosan ,lassan majd meg is tudom valamennyire tartani a mozgás során is.
  Aludni éjjel én sem tudok még a depire kapott altatós gyogyival is 3-4 órát csak, amikor délután nem feküdtem le, még ennyit sem birtam, délutánra elfáradok és akkor sikerül szundizni egy kicsit,de inkább pihenni. Igaz én már nem a ti korosztályotok vagyok,kevesebb is az alvásigényem szerintem.
  Én évtizedekig bagoztam sajnos,de ahogy kiderült, korházba kerültem a copd-vel, négy éve lesz karácsonykor,addig már csak délelőtt cigiztem szinte, azóta egyet sem,egyből leraktam. nálunk mindenki dohányzik, most már kint a teraszon,meg a kazánházban.Sajnos nekem az Anyukám,meg a testvére,nagypapám mindenki asztmás volt,nekem már nem kellett volna a cigi,annyi eszem lehetett volna,de késő bánat, a hajlam megvolt a léguti bajra.
  Vigyázzatok magatokra, szép napot,jó levegőt kivánok mindannyiotoknak.Kata hol vagy? Mindannyian cigiztünk vajon a betegségünk előtt,alatt?

  1. Sziasztok! 🙂
   Marika, ennek örülök!
   “…most már kezd helyrejönni a hátam,de egyszerre nem tornászom már annyit, légzőgyakorlattal van torna,ill. mozgás,hajlongás is bőven,ma éppen 24 percet sikerült két pihentetővel, nem volt olyan nehéz ma.”
   Én nem csináltam a gyakorlatok ennyire elszántan – vagy makacsul…mikor nem esett jól, abbafejeztem. Később folytattam, sőt nagyon sokszor azt csinálom, hogy ahányszor felállok, annyiszor mozgok is valamit – vagy a nyújtókból csinálok néhányat, vagy pár guggolást, a gép előtt légzőgyakorlat – és ehhez jön a “háztartási rohangálás”.

   A tekeréshez hűvösebb időben nem használ a sál a szád elé? Az viszonylag melegebben engedi már be a levegőt és talán még frissen is…amikor kénytelen voltam a munkahelyemre biciklizni, esőben, szélben, fagyban (szó szerint), akkor a szám elé tekert sál jó szolgálatot tett, úgy érzem.

   Írod az oxigén szintedet: nyugiban nekem is 97-98 % körül van, olyankor abban az esetben sincs baj, ha kint hűvös van, vagy bent gyorsabban kell szaladgálnom….de a gondolatára, hogy ki kell mennem, már csökken a szintje. Tehát, a dili képes keresztbe tenni ez ügyben is.
   A kötést én is előszedem, meg a jó kis könyveimet, filmeket – kézi súlyzózni filmnézés közben is lehet 🙂

   Kérdezted a bagót: hát igen, én is nyomtam ezerrel. És a nehéz időszakokban kétezerrel is… és persze, a szüleim is cigiztek – én csak dacból gyújtottam rá – hát, életem legnagyobb marhasága volt. Anyám tüdőrákban halt meg, apámnak tuti volt ugyanez a nyavalyája, de orvos nem látta. A tesóm és a gyereke asztmás. Szóval, genetikailag is bennünk van a baj.
   A FEV1-em első alkalommal 36% volt, aztán felment 41%-ra, majd a 3. hónapra 43%-ra. Biztos vannak napok, amikor ennél jobbat is képes lennék fújni, de olyanok is, amikor ennyit sem.

   Az éjszakai alvásba olyan sok minden beleszól….most pl. a lányomékat 3. napja áztatja a felső lakó és még szerelőt se hívott, a lakó tel.számát a lányom nem meri nekem megadni, mert telefonon keresztül tekerném ki a nyakát….így marad az ébrenlét.

   Délután nagyon ritkán tudok aludni – amikor kénytelen vagyok, akkor kukorékolok hajnalig. Bagoly voltam mindig. 🙂
   Nem szedek semmit a nagyon szükségesen kívül – tudok hülye lenni magamtól is, nem kell nekem ahhoz segítség 😀 😀 😀 Mert egyszer próbáltam, amikor 2 nap nem tudtam összesen 3 órát aludni, de lehúztam 20 órát annyi “alvással”.
   Na, olyan voltam utána, mint a kemotoxos légy… 🙂

   A fiamnak ma járt le az itthoni tartózkodás – kicsit nem jó a kedvem tőle.

   Kata, Katalin – csavarogtok? 🙂 🙂
   Mihály, a munkát sem kell túlzásba vinni – megvár 🙂
   Marika, vigyázz magadra továbbra is! 🙂
   Én most egy film – és lufi, meg súlyzó….az előbb voltam kint – friss levegő, nagy légzés…

   Legyen nektek is hasonlóan kellemes élményetek! 🙂

   1. szia Rita! nekem nagyon rossz a FEV 1 -értékem, aug végén 580 ml 31 % volt, a TIFF volt 49 % igen sulyos foku légzéskárosodást ir, CAT pontszám 21 – és D. csoportbeosztás,s ez már javuló állapotom.Sajnos a tüdőgyuszi is szeret ,már kétszer is voltam benne, de valahogy majd csak javulok, vagy sem. – most a kütyürét is fujkálom, csökkentettem a km-t a kerékpáron,s a kütyü fuvását erőltetem, eredményes volt tegnap is,ma is,.
    Én nem szoktam a szám elé tenni semmit, csukott szájjal tudok 6 km-t tekerni aránylag,csak ne legyen minusz 3-4 foknál hidegebb. Sajnos nem tudok sokat tenni-venni,mert fulladok,már a tudattól,hogy virágot megyek locsolni,már attól bepánikolok,hogy majd fulladni fogok biztosan,akkor már csökken nekem is az oxigénem, a pulzus 80-90 körül, na jön a frász akkor. Nem tudom,hogy ti hogy vagytok ezzel,valószinü jobb állapotban vagytok,de én ezt a semmit nem tudok csinálni cimű résztől vagyok betegebb. Nekiindulok és féluton már végeztem is, levegővételre figyelek olyankor, tudom,hogy más betegségek is vannak és sulyosabbak is, s együtt kell vele élni,de szörnyű betegség ez is. Mindig Mihály jut eszembe,hogy mit is irt erről-arról,vagy jövök a géphez és elolvasom, de a reggelek is nagyon rosszak.Neked nem? – már félek a reggelektől 4-5 óra között ébredek és akkor kezdem a kinlódást.Most meg ezek a frontok nekem borzasztóak,beszorulok a lakásba.,de gondolom ezzel Te is igy vagy. Vigyázzunk magunkra, valami jó nyákoldón probálkozom, kakukkfű teát szoktam inni ,paxirasolt veszek be, de nem sokat használnak most. – na elég a panaszkodásból, legyen holnap szebb,jobb levegős napunk inkább azt irom. Vigyázzatok magatokra, s próbáljunk erősödni.

    1. “nekem nagyon rossz a FEV 1 -értékem, aug végén 580 ml 31 % volt”

     “Légzőgyakorlat és a tekerés az ami még segit nekem, a légzőgyakorlattal van torna is,ott akadok meg mert nem nagyon akaródzik a levegő már 10-12 perc után lentebb menni a torkomnál,elakad,pláne ha fel kell emelni a kart és az oldalamhoz vegyem a levegőt”

     “csukott szájjal tudok 6 km-t tekerni aránylag,csak ne legyen minusz 3-4 foknál hidegebb”

     Kemény vagy, mint a Rolling Stones és ez nagyon jó. A küzdeni tudók mindent meg tudnak tanulni. Úgy érzem, a túlerőltetés visszafogása terén egész jól haladsz, pedig neked ez nem könnyű, mert alapállásod a maximális teljesítmény megcélzása; de van még egy jó pár megtanulni való lecke ezen a téren. Meglepően sokáig tart, míg megtanulunk odafigyelni magunkra és megtanulunk lazítani mozgás közben.

     NEM a kilométerek számával kellene most főleg foglalkozni, hanem azzal, hogy HOGYAN tekered végig. Meg kellene próbálni (a kedvemért) eltalálni azt a lassú tempót, aminél még FOLYAMATOSAN oda tudsz figyelni arra, hogy semmilyen izmod ne legyen feleslegesen megfeszítve és arra, hogy megfelelően lélegzel-e.

     A ‘megfelelő’ azt jelenti, hogy a hasi légzés sem felejtődik el és azt, hogy NEM LÉLEGZEL TÚL ERŐSEN. Igen, az is káros, többféle módon és igenis hajlamosak vagyunk rá, hogy a szükségesnél mélyebben és szaporábban lélegezzünk. Figyeld meg olyankor, amikor még nincs légszomj, de már igény van a nyugalminál több oxigén-adagra, hogy hirtelen elkezdesz nem kicsit több levegőt venni, hanem sokkal több levegőt venni. Meglepne, ha nálad nem így lenne; én magamon ezt tapasztalom.

     A mutatvány az, hogy kikísérletezzük a még éppen szükséges szuszogás mértékét (mélységét és gyakoriságát). Ha hiszed, ha nem, jó ideig el lehet vele művészkedni, míg elkezd összejönni a dolog. De aztán megtérül ám nagyon. Aki folyamatosan nyugiban tudja tartani magát: nem erőlködnek feleslegesen az izmai és nem lélegzik túl erősen, az ugyanolyan erőnlét mellett a többszörösét tudja teljesíteni fizikailag, mint egy ugyanolyan másik figura, aki nem ismeri a ‘csak pont eleget’ nagy varázslatát.

     A kifújás, mint mindig, kulcsfontosságú, ennél is figyelni kell, hogy ne legyen túl erős, csak olyan mértékű, amilyen épp szükséges.

     És ez a folyamatos figyelés a pánikot is nagyon kordában tartja; amikor felüti ocsmány fejét a félelem, akkor észrevesszük őt és azt mondjuk neki, hogy ‘ehelyett a testemre figyelek, mert így járok legjobban’. Ettől nem tűnik el varázsütésre (nyilván), de sokkal-sokkal jobban kézben lesz tartva.

     “ha lefekszem ugy érzem megfulladok, probálok én Mihály szerint a légzésre figyelni,lassan be – szájon ki,de nehéz olyankor még a lábujjammal is levegő után kapkodnék legszivesebben.”

     Amíg megy erőlködés nélkül: orron be és orron ki; ha légszomj van, akkor lehet gyorsítani (erősebb kifújás, több légvétel percenként). És ha mindez lefekvéskor a legrosszabb, arról meg kellene kérdezni orvost, gyógyszerészt, gyógytornászt (meg az itteni olvasókat), mert ehhez nem értek. Nekem is csak a magasabb párna jut eszembe, mint ötlet.

     1. Szia Mihály! és Lányok! – köszönöm a válaszod, elolvastam már háromszor, meg kell ezt is tanulnom nyilván,mert minden sora nagyon hasznos,remélem eredményesen be is tudom majd tartani. Most a légzőgyakorlatnál tudok eredményt mutatni az első 10 percnél,addig laza vagyok, s nincs légszomj olyan,ami bekeményitene, akkor most eddig fogom egy pár nap végezni.A kerékpáron lentebb veszem a nehézségi fokot is,meg a tempót is,nem kell 22 perc alatt teljesiteni a 6 km-t, majd irom a fejlődésem.Most éppen a ketyerét fujkálnám, azt nem tudom,hogy szerinted egy nap hányszor kell ezt fujkálni, illetve hányszor ajánlatos, sok lerakodás nincs,de azért könnyebb utána. nincs a mellkasomon nyomi,jó meleg citromos,kakukfüves teát iszom és utána fujkálok ketyerét. – a Buteyko légzésnél van,hogy ne mélyet,hanem kicsit, laposat lélegezzünk, s ha az elég,akkor elég. – erre gondoltál?
      Juj,de sokat kell még tanulnom,hogy valamennyire sinen legyek, a magasabb kispárnát már használom,de ha másodszor,harmadszor fekszem vissza hajnalban,majd megfulladok olyan légszomjam alakul ki, kérdezni csak itt tudok Tőletek. – mert ti saját tapasztalatotok alapján segitetek,mig a dokinál egy a sok közül,de nem is nagyon látom az orvost,csak a javaslatot,nővér fujtat.A háziorvosom aranyos nagyon,de tapasztalata ebben – meg lehet probálni – szintü, segit ő mindenben,amiben csak lehet ,de nekem itt ebben többet tudtok segiteni. Köszönöm a segitséget eddig is, s ha tudtok irjatok valami csudijó ötletet,hogy a pocsék idő ne készitsen még jobban ki.Gondolom mindannyionk küzd ezzel a párás,nyirkos ,szeles idővel. Kivánok szép hétvégét mindannyiotoknak és jó levegőt!

     2. “Most a légzőgyakorlatnál tudok eredményt mutatni az első 10 percnél,addig laza vagyok, s nincs légszomj olyan,ami bekeményitene, akkor most eddig fogom egy pár nap végezni.”

      Ez jó terv, de azért hozzátennék egy-két ötletet.

      Ötlet 1. Addig csináld, amíg el nem kezd kellemetlen lenni. Nagyon jó, hogy most már észreveszed magadon a görcsölést, azt, hogy 10 percnél jön valami feszülés; és a célt úgy kellene megfogalmazni, hogy “addig csinálom, míg nem kezd kellemetlen lenni”. Mert holnap lehet rosszabb napod és már 6 perc után jól fog esni abbahagyni, vagy lehet jobb napod és esetleg csak 13 percnél kezdesz majd a saját agyadra menni.

      És persze van egy felső korlátja az egésznek, azt te tudod, hogy például 20 percnél mindenképp abbahagyod, mert annyi elég ebből.

      Ötlet 2. Amikor kezd kellemetlen lenni egy kicsit, AKKOR figyelj fokozottan, hogy hol a baj és próbáld korrigálni, mielőtt abbahagynád. Például észreveszed, hogy befeszíted a hátadat – próbáld tudatosan lazítani; vagy észreveszed, hogy elkezdtél “rosszul” lélegezni, kapkodva és túlzottan – próbálj visszatérni a jó légzéshez.

      Amikor nagyon oda akarsz figyelni, akkor érdemes lassítani, enyhíteni a mozgást, mert úgy könnyebb megfigyelni. Ha elmúlt a holtpont (hidd el, lesz ilyen), akkor óvatosan vissza lehet emelni a tempót és a nehézséget. Az a jó tempó, ami mellett meg tudod figyelni magad; ez a figyelés-képesség fejlődik ám rendesen idővel és akkor lehet gyorsítani, nehezíteni.

      Persze nem biztos, hogy sikerül mindig a rendbehozás; hát akkor megállsz, pihensz. De pont ezek a pillanatok a legtanulságosabbak: amikor egy KICSIT elkezd valami rosszul menni! Mert ilyenkor még meg tudjuk figyelni, mi a hiba és idővel korrigálni is tudjuk. Amikor már nagyon kellemetlen, azt nehéz megfigyelni is, meg szabályozni is.

      “A kerékpáron lentebb veszem a nehézségi fokot is,meg a tempót is,nem kell 22 perc alatt teljesiteni a 6 km-t, majd irom a fejlődésem.”

      Itt is ugyanaz az ötlet előjön: figyeld meg, mikor kezd KICSIT nehéz lenni, próbáld korrigálni és ha nem megy: akkor pihi.

      “a Buteyko légzésnél van,hogy ne mélyet,hanem kicsit, laposat lélegezzünk, s ha az elég, akkor elég. – erre gondoltál?”

      Igen, a Buteyko módszernél is középpontban van az, hogy ne lélegezzünk túl erősen, azért, hogy ne fújjunk ki túl sok széndioxidot – én még azt is hozzáteszem: azért sem, mert egyszerűen fárasztó. Azért kívánsz több oxigént, mert fáradnak az izmaid, ezután túl erősen légzel, amitől még fáradtabb leszel és nem kapsz annyi plusz oxigént, hogy mindezt fedezze. A sokat emlegetett ördögi kör ebben is kirajzolódik (hogy a fene verné már ki az ördög kezéből azt a körzőt).

      Ha megfigyelek egy ügyes mestert, feltűnő, hogy csak annyi erőfeszítést tesz, amennyi épp szükséges. Amikor nehezen megy be egy szög, csak akkorákat üt, amekkorákat kell, különben elgörbítené a szöget is, megsértené a deszkát is, meg ő maga is feleslegesen elfáradna.

      “Most éppen a ketyerét fujkálnám, azt nem tudom,hogy szerinted egy nap hányszor kell ezt fujkálni, illetve hányszor ajánlatos, sok lerakodás nincs,de azért könnyebb utána. nincs a mellkasomon nyomi”

      Nem igazán értek hozzá, de szerintem, amíg jól esik, addig lehet csinálni; megkérdeznék orvost vagy gyógytornászt is erről.

      “ha tudtok irjatok valami csudijó ötletet,hogy a pocsék idő ne készitsen még jobban ki.”

      Orron át légzés; meg itt már szóba került a száj elé tett sál is, szerintem az is használ. És a párás levegő is olyasmi, ami túlzott és kapkodó légzésre próbálja ösztönözni a tüdőbeteget; hát ne ugorjunk be neki.

   2. “gondoltam, a szobában nem fúj, nem esik…minden baj nélkül ment a 12 perces menetgyakorlat. A végén 40 mp-et még kocogtam is. Mindezt azért, hogy talán segít megfejteni, hogy ugyanez miért nem megy akadály nélkül kint. Ok, hideg, meg szél…de az sincs mindig.”

    Két dolog lehet: az egyik, hogy kint nem figyelsz eléggé a légzésedre meg az izmaid lazán tartására, mert elvonja a figyelmed, ami körülötted történik, plusz a benned lévő izgalom, hogy nem lesz-e baj.

    A másik pedig, hogy az aggodalomtól eleve feszültebbek az izmaid + esetleg az első rossz jelre elkezded túl-lélegezni magadat. Próbálj meg csak annyira szaporítani vagy mélyíteni a légzéseden, amennyire tényleg kell. Hidd el, hogy még egy egészséges ember is hajlamos túlreagálni az izgalmat, nemhogy egy tüdőbeteg. És a túlzott légzés többféle módon bele tud rántani egy örvénybe: a kapkodó légzéstől még idegesebb leszel; kifáradsz tőle; és még közben túl sok széndioxidot is fújsz ki és paradox módon az is káros.

    A biciklit is említetted, hogy nem mered elhagyni – hát erre csak egy megoldás van: hogy otthonhagyod. És rövidebbet mész, aztán egyre hosszabbat. Ezt már lejátszottad párszor, csak úgy látszik, a szorongás lassabban oldódik, mint hittük. De azért oldódik ám, gondolj csak vissza a két hónappal ezelőtti testi-lelki állapotodra.

    “Délután nagyon ritkán tudok aludni – amikor kénytelen vagyok, akkor kukorékolok hajnalig. Bagoly voltam mindig.”

    Javíts ki, ha rosszat kérdezek, mert gyenge vagyok biológiából – de biztos, hogy a baglyok kukorékolnak?

    1. Sziasztok, még írok, hétfőig, ha lesz időm, mert aztán egy hét unokázás 🙂 Szorítsatok, mert akkor aztán lesz gyaloglás, meg 3 emelet……

     Most pár gondolat a gondolatokra:

     “Két dolog lehet: az egyik, hogy kint nem figyelsz eléggé a légzésedre meg az izmaid lazán tartására, mert elvonja a figyelmed, ami körülötted történik, plusz a benned lévő izgalom, hogy nem lesz-e baj.”

     Azt hiszem, inkább a túlzott feszültség. Mindenre érzékenyebben reagálok, ennél fogva tényleg túllégzés, túlpara, túlfeszülés, …minden túl a normálison. Azt nagyon jól tudtam, hogy a pánik nem csak ennek a vacaknak köszönhető, így a hatása is dupla – meg a tőle való szabadulás ideje is.
     Most nálunk vendégeskedik a lányomék kutyusa – egy “hevenyészett bisop” 😀 😀 Vele pl. nagyon jó kimenni….nem mentünk messze, a ház körül ólálkodtunk, de néha még tempósabban is, mint a séta. Szél fúj, hideg van – és köhögtet, ahogy veszem a levegőt, mert hasít.

     “Próbálj meg csak annyira szaporítani vagy mélyíteni a légzéseden, amennyire tényleg kell.”

     Bizony, bennem is motoszkál egy ideje a gondolat, hogy “nem veszel te több levegőt, mint amennyire valóban szükséged van?” Biztos igaz. Viszont az a sóhajtásos nagy levegő – valamiért mégis kívánja az ember, holott próbáltam megfigyelni, hogy “alapállásban” valóban nem kell olyan sok és nagy szuszogás, és menet közben egy lassúbb lépés már segít a fogyó levegő pótlásában.
     De nekem a dilim nagyobb probléma talán, mint ez az egész szuszogó….illetve, ez is, ha nem elég megfontoltam teszem a dolgom. 🙂

     “…de biztos, hogy a baglyok kukorékolnak?”
     Most, hogy így kérded – már semmiben sem vagyok biztos 😀 😀 😀 😀 😀 😀

     Marika, okos gondolat ez a megtanulni a tanácsokat – én is azt teszem, és abból válogatok – nem sikerül mindig minden gyakorlás egyformára. 🙂
     És..nem vagyok hajlandó kapkodni, pedig…a magam 58 évével, akár….de ha minden jól megy, a január különleges lesz: akkor lesz az 59. szülinapom, mert 59-ben születtem, és ha még sikerül olyan fincsit főzni, mint ma is, akkor 59 kilós leszek 😀

     Tatarozás halad, de lassan – az ázás terjed, mert ….nem megyek bele, mert egy tüdőbajos ne akarjon még agyvérzést is beújítani magának….

     Kata, így előre kívánok boldog szülinapot! 🙂 Lehet, épp nem leszek, amikor ünnepelsz. 🙂 Talán már új lakásban? 🙂

     https://www.youtube.com/watch?v=rMit2iHMvl8

     A lányomnak a telóján van net, ő pedig este fog haza érni….szóval, majd jövök…én leszek a meglepi 😀

     Marika, a sál jó ötlet, talán írtam, nekem bevált a brinyón. 🙂
     Vigyázzatok magatokra, hétfőig még vagyok. 🙂 Olvasni fogok, ha nem is itthonról….
     Legyen sok levegőtök! 🙂

     1. “Marika, a sál jó ötlet, talán írtam, nekem bevált a brinyón.”

      Igen, és szél ellen jó egy kendő is a száj elé, vagy egy papír eü maszk akár.

     2. “Bizony, bennem is motoszkál egy ideje a gondolat, hogy ‘nem veszel te több levegőt, mint amennyire valóban szükséged van?’ Biztos igaz. Viszont az a sóhajtásos nagy levegő – valamiért mégis kívánja az ember”

      Nagyon jó egy-egy mély légvétel, persze, főleg pihenés közben. Csak mozgás közben nem tesz jót a FOLYAMATOS túl erős légzés, pedig a szervezetünk mintha azt kívánná. Nehéz elhinni, de igaz: néha hamis riasztásokat ad ki a szervezetünk (főleg, ha a szorongás segít neki).

      “próbáltam megfigyelni, hogy ‘alapállásban’ valóban nem kell olyan sok és nagy szuszogás, és menet közben egy lassúbb lépés már segít a fogyó levegő pótlásában.”

      Meg néha lassúbb lépés sem kell. A feleslegesen megfeszített izmok lazítása sokszor megoldja a dolgot; ezek ugyanis

      • egyrészt zabálják az oxigént,
      • másrészt erősítik a lelki feszültséget,
      • harmadrészt akadályozni tudják magát a légzést.

      Nekem főleg a nyakam, vállam, trapézizmom, a lapockáim környéke és a hasam szeret befeszülni magától, pedig nem kérem rá őket. Azt hiszem, másnál is előfordul, nemcsak nálam, hogy egy kicsit felhúzza feleslegesen a vállát (megfeszül a nyak oldalt és a trapézizom), ami cipekedésnél is fellép, pedig ott aztán fokozottan rossz: ezeknek az izmoknak pluszban a kezemben lévő súlyt is emelniük kel, a kis szorgalmasoknak. Még fejfájást is tud csinálni ez a csíny.

      Amint úgy érzem, hogy mintha kicsi oxigénhiányom lenne, azonnal gondolatban végigjárom az izmaimat: arc, nyak, váll, hát, has, karok, kezek, lábak… és lazítok, ahol lehet. Gyaloglás és cipekedés közben ez már önmagában majdnem mindig megoldja a gondot. Szóval átirányítottam az ‘oxigénhiány’ riasztást, először nem mélyebb levegőt veszek, hanem lazítok.

      Nekem ez marhára bejött.

      A másik trükk egy kicsit hülyén hangzik, talán nem is hihetően. De merem ajánlani kipróbálásra ezt is.

      Szóval gyalogolok, esetleg edzőmaszkkal és jön egy kicsi (fontos, hogy csak egy kicsi!) inger a mellkasomban, torkomban az erősebb légzésre. És én erre először azt csinálom, hogy hamis riasztásnak veszem, nem változtatok semmin, a lazítást leszámítva. És tessék, lehet hitetlenkedni: majdnem mindig elmúlik az inger, megyek tovább simán és vidáman.

      Olyan ez, mint amikor csak falánkságból kívánunk egy kicsit enni, nem igazi éhség miatt: ha ellenállunk az ingernek, hipp-hopp elmúlik. aztán megint jelentkezik persze, de egyre nehezebben ugrunk be neki.

      Nyilván ez az egész nem igaz, mikor TÉNYLEG kell több oxigén, mert lépcsőn megyek fölfelé, vagy már nagyon elfáradtam – az éhséget és a torkosságot meg kell különböztetni egymástól.

      A harmadik trükk: Gyaloglás, torna közben, amikor jól érzem magam, próbálok ritkítani a légzésemen, vagy csak kisebbeket lélegezni. Nagyon sokszor kiderül, hogy menet közben észrevétlenül ráálltam egy feleslegesen erősebb légzésre, ha csökkentem, ugyanolyan jól érzem magam. Vagy még jobban.

      Szóval nagyon fura, hogy a beidegződések milyen buták tudnak lenni. A lelki feszültség például sokszor azt csinálja velünk, hogy visszatartjuk a lélegzetünket, amikor nem kellene, máskor meg azt, hogy túl erősen szuszogunk. Néha meg felváltva csináljuk a kettőt, ami a legrosszabb mix. Egyetértek a Buteyko módszer egyik alap-tanításával: Ne lélegezzünk feleslegesen erősen, amikor nem éppen légzőtornázunk, tüdőnket tágítjuk.

      Kíváncsi volnék az eredményekre, ha kipróbáltátok ezeket a trükköket, de nagyon. Remélem, valamennyire érthetően írtam.

      Ja, és ez is fontos: ha mégis kell több oxigén, akkor először egy kicsit gyakrabban veszek levegőt és amikor már ez sem segít, akkor jöhet a mélyebb légzés. Főleg hasi légzéssel, akinek ez megy.

      Akinek nem megy, tanulja meg, megéri.

 18. Helló, Fiú(k), helló, Lányok! 🙂
  Újra itt egy rövid beköszönés erejéig.
  Képzeljétek, izomlázam van – ezektől a nyújtó és egyéb gyakorlatoktól. Isteni érzés! 🙂
  Sokkal többet meg tudok csinálni mindenből, mint eddig – tehát, látom az elmúlt hónapok eredményét. Még mintha némi izmot is éreznék magamon – azt már régen tapasztaltam. És lehet, nem akarom elkiabálni, az az ízületekre szedett “csodaszer”, ha csodát nem is tesz, de talán javít valamit….vagy csak az időjárás, ami már nem az a meleg, ami rossz az ízületeseknek, de még nem is olyan hideg, mint ami szintén bekavar? 🙂 Nem tudom, de ma is rengeteget “ugrabugráltam” torna címén – ha csak itthon is. 🙂 Ennek is köszönhető a gyakorlatok szaporítása…és nem érzem azt a nagy fájdalmat közben, ami miatt inkább nem csináltam. Úgy szeretném, ha minimum így maradna!

  Na, akkor most küldök búcsúintegetést 🙂 Legyen nyugodt, levegő-telt estétek, éjszakátok!:)

 19. Sziasztok, most csak röviden, azért, hogy lássátok, nem vesztem el és szeretek veletek beszélgetni. Már nem csavargok, unokám is elment hétfőn délután (jó, tényleg itt volt 2 és fél napig), így most egyedül vagyok.
  Kedves “bolond lány”, hidd el, nagyon is veled érzek, hogy fiadnak vissza kellett utaznia:(
  Sajnos én is 20 éves korom óta dohányoztam, addig hagytam abba teljesen, míg vártam a fiamat és utána még, amíg nem ment bölcsibe. Nem hiányzott és azóta is kérdezem, miért szoktam vissza, jó olyan volt a munkahelyem, férjem is dohányzott, de akkor is. Most, mikor júniusban diagnosztizálták a betegségemet és mondták, cigit elhagyni, hazajöttem a dokitól és attól kezdve nem gyújtottam rá.Tényleg így volt és nem hiányzott, azóta sem, talán egyszer-kétszer azért mostanában rágyújtottam volna, mert fel…ák az agyamat, de szerencsére nincs itthon cigi és venni sem tudok, mert a bolt több kilométerre van tőlem, Bár úgyse gyújtottam volna rá, mert nem is esne jól.
  Aludni én sem tudok mindig, van amikor még 3 órakor olvasok, de valószínűleg ebben benne van az is, hogy félek elaludni, mert azonnal elkezd pörögni az agyam. Ez azért pocsék, mert mindig is jó alvókám volt, igaz ennyi problémám viszont nem volt, Na most megyek, nézek valami kaját, ami nem hízlal 🙂
  Mindenkinek levegővel teli szép estét:)

 20. Sziasztok! Kata most olvasom bejegyzésed,s azt is,hogy milyen sokáig dohányoztál Te is. Sajnos mindannyian az orvosom szerint “pénzért vett betegségben”szenvedünk.Nekem az Anyukám asztmás volt,meg nagyapám,tehát ezen az ágon volt előttem példa nekem is,nem kellett volna cigizni,de már késő bánat.Te milyen fokozatú vagy? Nálam már négy éve lesz karácsonykor,hogy diagnosztizálták,de nem akarok javulni,pedig mindent megteszek ,hogy könnyebb legyen.Egyik nap pocsékabb,mint a másik, erő az persze nem sok, az alvással nekem is gondok vannak pedig én szedem 2 x 1szem 0,5 mg.xanax sr-t,és éjszakára is depire valót,ami segit aludni egy kicsit.Sajnos én a lerakodással is küzdök,mert a nyugtató lenyugtat,fujkálom most a ketyerét talán ezzel valamit tudok felhozni, a z itókák,meg a paxirasol nem sokat ér . Légzőgyakorlat és a tekerés az ami még segit nekem, a légzőgyakorlattal van torna is,ott akadok meg mert nem nagyon akaródzik a levegő már 10-12 perc után lentebb menni a torkomnál,elakad,pláne ha fel kell emelni a kart és az oldalamhoz vegyem a levegőt, az aztán kemény,de csinálom pihenéssel közben,de remélem előbb-utóbb majd csak javulok.Rita is milyen szépen feltornázta magát,remélem én is tudom követni.
  Te milyen magas párnán fekszel éjszaka? én ha lefekszem ugy érzem megfulladok, probálok én Mihály szerint a légzésre figyelni,lassan be – szájon ki,de nehéz olyankor még a lábujjammal is levegő után kapkodnék legszivesebben.Te hogy érzed?
  Ha ráérsz majd válaszolj és vigyázz magadra,igaz biztosan jóval fiatalabb vagy mint én,de ez a kutya betegség nem korfüggő annyira,inkább a tüdőnk állapota határozza meg az állapotunkat. Most mértem az oxigén szintemet igy ülve 98 volt, de ha valamit csinálok,akkor vége a világnak lemegy 85 alá sipol szegény ketyere.Te is szoktad mérni? Ha egyedül vagy és lesz időd irjál a kérdéseimre.Köszi és kivánok szép napot,vigyázzunk a frontokkal.

 21. Sziasztok, hát jó ronda idő van 🙁
  Marika, kérdezted, hanyadik fokozatú vagyok: fogalmam sincs, de ahogy olvastam kb. a B-és C között lehetek, van tüdőtágulásom is. A tüdődoki sem mondta a fokozatot, de hát miért is mondta volna? 🙂
  A legutolsó (szept.18.) kontrollon a “szipus” asszisztens annyit mondott, hogy egészen jó lett a spirométeres eredményem, nem kérdeztem rá mennyi . Annyit írtak, hogy minimális restr.ventill zavar. Gondolom ez az jelenti, hogy valamennyit javult a légzésfunkcióm június 28.-i kontrollhoz képest. .
  oxigénszint:97-97% (ez mindhárom kontrollon ennyi volt. A tüdőm teljesen tiszta. Márciusban kell visszamennem kontrollra,.
  Brimicát szipózok 2×1 nap és felírtak Berodualt – rohamoldót, ezt még egyszer sem használtam. Ennyit, semmi mást, na jó váladékoldónak a Terpint, ha nincs itthon, hagymatea, ha idegesít a letapadás, meleg italt szoktam, tea vagy tej, ki mit bír. Még a meleg kakaó is szokott használni, de az tele van cukorral, ezért inkább csak akkor iszom, ha már nagyon kívánom az édességet. Mert mást nem tartok itthon, miután felszaladt pár kiló a cigi abbahagyása után.
  Nincs oxigénmérőm, nem is akarok (egyelőre), nagyon idegesítene, és folyton nézegetném.

  Ja és novemberben leszek 71 éves … brühühü:(

  Nekem két szottyadt nagypárnám és egy kicsi van, de nem tudok túl magasan aludni, mert akkor meg reggelre a nyakam és derekam kinyiffan. Este egy 500 mg magnéziumot és egy 0,25ös Xanaxot szoktam betolni, de nem mindig alszom el hamar, mert pörögni kezd az agyam.

  Szerencsére a fulladás nagyon-nagyon ritka nálam, inkább az zavar, hogy elég hamar elfáradok, főleg a lábam. De ebbe valószínűleg az is benne van, hogy a bal térdem kétszer tört el (már nagyon régen) és nem tudom teljesen behajlítani és így inkább a jobb lábamon van a nagyobb terhelés. De azért két-három évvel ezelőtt még nem éreztem, hogy ennyire hamar fáradt leszek. Meg van olyan nap, amikor többet krákogok és vannak napok, mikor megkérdezem magamtól: ” Ez most komoly, én beteg vagyok? Na neeeeeee…” De mint Mihály írta, folyton változik az állapot.
  Bocs, hogy ennyit írtam most magamról, de lehet, segít ez is másoknak.
  Ja reggel, meg rögtön iszom egy jó meleg tejeskávét, az segít felhozni az éjjeli letapadást.

  Rita, lányodnak sikerült valamit intézni beázás ügyben? M az, hogy nem hívnak a fentiek szerelőt????

  Legyen mindenkinek levegődús estéje:)

  A másik Kata hová lett vajon?

  1. Szia Kata! köszi a válaszod, olyan jó,hogy részletesen irtál magadról, legalább a tapasztalataidat én is megprobálom.Most engem a Mihály ellátott tanulni valóval,majd olvasd el, már háromszor elolvastam, elég lesz megtanulni és főleg betartani. Sajnos az én állapotom sokkal rosszabb,mint a tiéd,de iparkodni fogok,hogy kicsit legalább én is javuljak. Én most multam 70 éves, akkor egy korcsoportban vagyunk, igy még jobban csodállak,hogy ilyen jó állapotban vagy. Kivánom,hogy igy is maradjon, majd nyomulok utánad.

   Legyen további szép estéd és szép holnapod.

 22. Sziasztok, megvagyok ám, csak most eléggé fegyorsultak itt a dolgok, november 30-ig ki kell innét mennem és lakás még sehol :((( Már bérlakást is nézünk.
  Kedves Rita/bolond lány, nagyon megörültem a szülinapi dalnak, gyönyörű, jó sokszor meghallgattam, jót tesz a lelkemnek és most minden kell, ami jót tesz a lelkemnek, hogy ne omoljak össze.
  Tegnap nappal tök jól voltam, éjszaka meg elkezdtem krákogni, alig aludtam valamit 🙁
  Most csak légzőgykorlatokat végzek, meg sétálok, kivéve tegnapelőtt, mert akkor szélvihar volt.
  Remélem mindenki elvan valahogy, Marika, Rita – gondolom most jól van a lányánál:) Mihály is biztosan jól van? Mi lett a másik Katalinnal vajon?
  Na megyek továbbnézni lakásokat, már jojóznak a szemei.
  Legyen mindenkinek sok levegővel teli napja.

  1. Szia Kata! és Többiek! felénk is pocsék idő van, képzeljétek tegnap abban a viharban mentünk orvoshoz,pszichiáterhez kellett mennem a gyógyszert kiiratni,rám jött olyan fulladás,azt hittem megbolondulok, nem kapok levegőt. – igaz már előtte is bepánikoltam, hogy menni kell,éjjel már nem is aludtam semmit szinte, de a vihar az meg berakta a kaput. Felénk azt irta a telefonom,hogy 110 km-es szél volt, azt hittem fellök még a taxiig kiértem.
   Ma már csendesedett egy kicsit, tekertem a teraszon ,de csak 6 km-t, szépen, lassan mire végeztem 92 volt az oxigénem, de nem voltam nagyon fáradt, szót fogadok Mihálynak. Légzőgyakorlatoztam ma,de nem sétáltam kint a fentiek miatt, majd ha csendesedik az idő majd akkor,nagyon fulladok az a baj. Fujkálom a golyós ketyerét, valamit segit, sok teát iszom aránylag, de nem sok szakadozik fel,pedig biztos van,mert érzem a nyomást a mellkasomnál .
   Mihály irta a légzőgyakorlatoknál hogy szedjük a levegőt, én már régóta olyan gyakorlatot is végzek,hogy csökkentem a bevett levegő mennyiségét, lassan,ülve ,de sajnos amikor sétálok és már ilyen rossz passzban vagyok,mint most nem segit,nem tudom lassan,laposan venni a levegőt.Pedig tapasztaltam már sokszor,hogy mennyivel jobb ,pld. ha egy 10 percig szépen,nyugodtan ülve szedem a” laposlevegőt” az biztos ,hogy szabaddá válik a levegővételem., azért szoktam csinálni minden nap,mert kitágulnak a légutak. – ez szerintem a Buteyko légzés alapja is, nekem régen leirta Szilágyi Varga Gyula azt hiszem,de nem vagyok benne biztos az utónevében,de sajnos a gépem elromlott,elszállt a sok okosság amit irt nekem, – s ott irt erről,most bizony sokszor elolvasnám azt is.
   Most én küzdök a fulladással,de bizom benne,ha elmulik ez a bolond idő,könnyebb lesz.
   Vigyázzatok magatokra,meg ne fázzunk még ráadásul. További szép estét Nektek!

 23. Üdv. Hajni vgyok 28 eves nő. Nagyon jo hogy megtalaltam eztablogot mert az orvosom szerint nekem is kezdodo copdm van…. Amit nem ertek hogyan…. Igaz dohanyzok de nem 30 eve 😂. Visszavezettte a gyerekkori sulyos tudogyulladasomhoz…. De en valahogy nem nyugazok bele jogy ez van, nem vagyok meg stadiumos, se semmi. En nagyon hinni akarok abban hogy ez aszthma. Most a Fev1 ertekem 74% volt….. Lepcsozni, futni tudok, igaz hogy kapkodva a levegot de megy, nyugalomban is erzem hogy nem tudok sohajtozni asitani, de hamar sikerul. Vagy nem is copdm van hanem a gyerekkori tudogyulladasom kovetkezmenye, mert vegulis gyerekkorom ota erzem ezeket a fulladasos epizodokat. Gyogyszert amugy nem szedem…… Epp ezert…. Van mikor ha ugy erzem fulladok vagy valami hasznalom de nem hasznal… Reggelente kohogok trusszogok ezert is gondoltam h inkabb aszthma vagy nem tudom…. De mivel ilyen fiatal vagyok meg igy uralja a mindennapjaimat ez a franya copd…. Anyukam 4. stadiumu copds meg ha genetikailag is orokoltem akkor sem ilyen fiatalon jonne elo nem? Az oxigen szintem allandoan 98-99%.meg ha erzem hogy fulladok akkor is annyi. Amugy tavaly oktoberben derult ki a betegsegem. Kerem onoket hogy irjanak valami tanacsot vagy teljes copd illetve aszthma kivozsgalast kerjek vagy mi tevo legyek? Nem akarok bele nyugodni a helyzetbe….. Koszonom szepen. Hajnalka

  1. “az orvosom szerint nekem is kezdodo copdm van”
   “teljes copd illetve aszthma kivozsgalast kerjek vagy mi tevo legyek?”

   Egy kivizsgálás biztos hasznos; az orvos tüdőgyógyász? Ha az, akkor valami szakmai oka biztos van arra, hogy COPD-t mondjon.

   “Gyogyszert amugy nem szedem…… Epp ezert…. Van mikor ha ugy erzem fulladok vagy valami hasznalom de nem hasznal…”

   Ha ez nem roham-oldó gyógyszer, akkor folyamatosan kell szedni; nem várható tőle azonnali hatás.

   “meg ha genetikailag is orokoltem akkor sem ilyen fiatalon jonne elo nem?”

   Általában idősebb korban szokott kezdődni, de nem mindenkinél.

   “Reggelente kohogok trusszogok ezert is gondoltam h inkabb aszthma”

   Sok COPD-s is köhög, éjszaka és reggel talán gyakrabban, mint máskor.

   “Lepcsozni, futni tudok, igaz hogy kapkodva a levegot de megy”

   Akár asztma, akár COPD, nem jó annyira hajtani, hogy kapkodni kelljen a levegőt; erről itt egy kis eszmefuttatás. És bízom benne, hogy amik ezen a blogon le vannak írva, segíthetnek valamennyire, akármi is a fulladások oka. 🙂

   1. “az orvos tüdőgyógyász? Ha az, akkor valami szakmai oka biztos van arra, hogy COPD-t mondjon.”

    Hat igen igaza van. Valami szakmai oka tuti van hogy ezt mondta. Es az az abszurd hogy meg nem alakult ki….. Meg rontgenen is tiszta minden. Pedig a tunetek nem ezt mutatjak.. Meg az hogy gyerekkorom ota van ez…. A gyogyszerrol annyit hogy hasznaltam es akkor hatott. Jah es 1x voltam beteg csak az elmult egy evben. Koszonom

    1. “Meg rontgenen is tiszta minden.”

     Ha jól tudom, maga a COPD nem látszik röntgenen.

     “Nagyon sokat gyaloglok a friss levegon, meg dombos utcakat is jarok. Igaz a dombokat utalom.”

     Ez nagyon jó! Lehet, hogy neked arra kell figyelned, hogy ne erőltesd túl, ne ziháltasd magad… ha jól sejtem, benned is van küzdőszellem, ami nagyon hasznos alkatrész. Épp csak egy kicsi féket is kell rá szerelni.

  2. Üdv kedves Hajnalka itt!

   “Amugy tavaly oktoberben derult ki a betegsegem. Kerem onoket hogy irjanak valami tanacsot vagy teljes copd illetve aszthma kivozsgalast kerjek vagy mi tevo legyek? Nem akarok bele nyugodni a helyzetbe…”

   Ki derítette ki, hogy COPD-d van? Mert azért nem mindegy. Ha nem egy tüdőgyógyász, akkor el kell/ene menned egy szakorvoshoz, ahol megkapod a pontos diagnózist. Milyen gyógyszert szedsz? Mert van olyan, amit naponta kétszer kell állandóan és van a rohamoldó. Cigiről leszoktál? Mondták, hogy le kell szokni?

   Itt kezd kialakulni egy jó kis társaság, mindent meg tudunk beszélni és az oldalon rengeteg olvasnivaló van, ami hasznos lehet a betegség stabilizálásához (Mihály munkája, mivel ő indította ezt a blogot!)
   Írjál nyugodtan, ha van valami problémád.

 24. Azt elfelejtettem emliteni hogy fiziksai munkat vegzek. 🙂 es birom. Nagyon sokat gyaloglok a friss levegon, meg dombos utcakat is jarok. Igaz a dombokat utalom. 😀

 25. Sziasztok, csak röviden…
  Képzeljétek, egyben ment a 3 emelet. 😊
  Unoka tündér, imádom. Ma jobb idő volt, lépcső és kis menés para nélkül ment. Az esti fujast azért már vártam. 🙂
  Otthonról majd bővebben, mert bosszankodas is van. Kata, remélem, jól alakul a lakással kapcsolatos minden. Marika, tényleg lassan. Úgy jobban müködik. Utálok telefonról írni, így most búcsúzom. Vigyázzatok magatokra. Sok levegőt kívánok. Mihály, vigyázz kérlek a lányokra! 🙂😊

  1. Szia, de örülök, hogy látunk:)
   Gratula a 3 emelethez! Gondolom ennek lelki okai is vannak, hogy együtt lehetsz a tündér unokáddal.
   Lakás még nincs, majd lesz, nézek azért bérlakást is. Itt is írom, hogy nagyon köszönöm a gyönyörű dalt, amit a majdani szülinapomra küldtél, többször is meghallgattam:)
   Érezd továbbra is nagyon jól magad!

 26. Sziasztok, üdv Hajnalka. Azért csak most üdvözöllek, mert eddig nem láttalak…most frissített a telóm. Hallgass Mihalyra és a lányokra, sajnos van már gyakorlat…
  Kösz Kata a gratulat, igazad van, lelkileg is pozitív hatásoknak is köszönhető. Örülök, H tetszett a dal. 😊
  Marika…azt a nyak, váll lazítást gyakorold! Nagyon igaza van Mihálynak. Majd jövök, de ezt 25 percig potyogtem. És a teló ujfent atir…aaaaaaaaaaa!
  Legyen sok levegőtök!

  1. “Képzeljétek, egyben ment a 3 emelet.”
   “Gratula a 3 emelethez! Gondolom ennek lelki okai is vannak, hogy együtt lehetsz a tündér unokáddal.”
   “igazad van, lelkileg is pozitív hatásoknak is köszönhető.”

   Tán felfedeztünk valami matematikai törvényt.

   öröm = szorongás * (-1)

   Remélem, az unokádat a nyakadban vitted a harmadikra?

 27. “Ki derítette ki, hogy COPD-d van?”

  Igen tudogyogyasz allapitotta meg. Ha nem hagyom abba a dohanyzast copdm lesz. Egyre jobban roncsolodik a tudom azt mondta, es koze van a gyerekkori sulyos tudogyulladashoz. A gyogyszer neve bretaris. 2x kene naponta. Es az az erdekes hogy a fujasom a grafikonon olyan csucsos hogy majd kiszalad a papirrol 😀 de am tervezek elobb a dokimhoz menni a kontroll elott mert megakarom vele beszelni ezt az egeszet. Am meg cigizek de mar leszokoban csak nehez 🙁 koszonom.

  1. “A gyogyszer neve bretaris. 2x kene naponta.”

   Vagy megbízol az orvosban és akkor azt kell csinálni, amit mond, vagy valamiért nem bízol meg benne, akkor keresni kell egy másikat. Nem vidám dolog szembenézni a betegséggel, erről mindnyájan tudnánk mesélni egy sort, dehát ezt dobta a gép és ebből kell kihozni a legjobbat. Ha okosan csinálod a dolgokat, ezerszer jobban fogod magad érezni, mintha bután. A gyógyszerekhez az orvos ért, oda kell figyelni arra, amit mond és be kell tartani; ha kétszer kell szedni, akkor kétszer kell szedni. Egyébként most rákerestem a Bretaris-ra és többek között ez van a leírásban:

   A Bretaris Genuair a krónikus obstruktív tüdőbetegség fenntartó kezelésére javallt, és nem alkalmazható a hirtelen fellépő légszomj vagy sípoló légzés kezelésére. Ha a COPD tünetei (légszomj, sípoló légzés, köhögés) nem javulnak vagy súlyosbodnak, akkor amint lehet, kérjen tanácsot kezelőorvosától.

   Ha most elmész az orvoshoz, akkor nehogy eltitkold előle, hogy nem szeded a gyógyszert, mert félrevezeted és lehet, hogy egy hatásos gyógyszert mellőzni fog ezután.

   “az az erdekes hogy a fujasom a grafikonon olyan csucsos hogy majd kiszalad a papirrol”

   Hála Istennek. És jó lenne, ha ez sokáig így is maradna. A COPD romlását akadályozza a gyógyszer meg más dolgok is; ha az ijedtség miatt inkább elfordítod a fejedet, akkor szabad pályát adsz a betegségednek.

   Nyilván nem fordítod el egészen a fejedet, hiszen akkor nem lennél itt és nem kérnél tanácsot. 🙂

   “Am meg cigizek de mar leszokoban csak nehez”

   Nehéz, de nagyon fontos. Itt lehet például sok praktikus és lelki tanácsot olvasni a leszokáshoz. Én azt tudom hozzátenni, hogy erre tényleg szükséged van, mert a füst rombolja a tüdődet. És értem, hogy az ijedtebbik éned a jó FEV eredményedet nézi és bíztatgat, hogy hát nem lehet igaz a rossz hír… ragaszd le a száját leukoplaszttal ennek az énednek, ne beszéljen most bele a nagyok dolgába. Hallgass inkább arra az énedre, aki ide vezetett, hogy tanácsot és segítséget kérj.

   Ja, meg az orvosodra.

   Bocs a szigorú és talán nagyképű szavakért; te is ilyesmit mondanál, ha például egy gyerek bajban lenne a környezetedben.

 28. Kedves Mihaly. Koszonom az oszinte sorait. Igen ez van bennem ponthogy csak egy rossz alom ez a copd es nem is igaz. Emlekszem mennyit sirtam mikor kiderult. Es a cigit lekell tenni mert akkor meg megallithato talan a rosszabbodas azt mondta a dokim. Bizom benne meg minden csak hat ilyen fiatalon ez a franya copd ezt nem fogadom el. Meg akkor sem ha idosebb lennek….a tudorontgenre visszaterve a copd pusztitasa nem latszik meg…. Az erdekelne meg hogy ez a betegseg onnel mennyi ido alatt alakult ki? Legalabb tudnak viszonyitani hogy mikor leszek stadiumos…. Koszonom

  1. “onnel mennyi ido alatt alakult ki?”

   Szabad javasolnom a tegezést? Ebben a klubban ez a szokás. Köhögünk és zihálunk, de nem magázódunk…

   Nem tudom pontosan, jöttek s elmentek kicsit légzésben gyengébb időszakok, aztán kezdett egy kicsit állandósulni a kisebb fizikai teljesítőképesség, de csak annyira, hogy akár az öregedés számlájára is lehetett írni (mindez 64 évesen), aztán durr, egy exacerbáció (fellángolás), amiből gyorsan kirángatott a Medrol, viszont maradt markánsan a kisebb teherbírás, másfél évvel később egy tüdőgyulladás, pici, de gonosz, abból is kirántottak egy hét alatt egy kis szteroid-fröccsel, az azóta eltelt majdnem másfél évben meg csak javulok. Sok, de óvatos mozgás, légzőgyakorlatok,fogyás.

   Meg blogírás.

   “mikor leszek stadiumos”

   Nem jósolható még egyetlen egyénnél sem semmi, baromian nem egyenletesen halad előre; bizonyos értelemben visszafelé is tud haladni: a cigaretta elhagyása és a sok mozgás (jól bemérve) és a légzőgyakorlatok nagyon fel tudják javítani az állapotot. Ezeknek az az előnyük, hogy nincs hátrányuk – na persze csak átlagban működik a javulás, mert rosszabb napok elő-előfordulnak, ezt bele kell kalkulálni.

   És ha elkezdesz kísérletezni ezekkel a dolgokkal szép türelmesen és megtanulsz odafigyelni a saját működésedre, akkor ez a rémes kezdeti letaglózottság is meglepő gyorsan el tud oszolni.

   Hidd el, végigmentem rajta én is. Illetve először a kétségbeesés ment végig énrajtam, de aztán rájöttem, hogy inkább cserélni szeretnék; oszt úgy is lett. 🙂

 29. Nagyon szepen koszonom a valaszod. A magazodas meg nalam alap dolog tudod a tisztelet. 🙂 de ha lehet a tegezodes akkor jo 🙂 amugy a kohogesrol jut eszembe, cigizes kozbe se kohogok csak lepcsozeskor. 🙂 bocsanat elore is a helyesirasi hibakert csak telorol vagyok. Amugy nalad mindennapos a fulladas? Marmint nyugalomban stb? Oxigenszinted? Hanyadik stadiumba vagy?

  1. “Amugy nalad mindennapos a fulladas?”

   Nem fulladok, kivéve a fellángolásos rövid időszakokat, csak sokkal kevesebbet bírok fizikailag, mint amikor egészséges voltam.

   “Oxigenszinted?”

   93 és 97 között szokott lenni.

   “Hanyadik stadiumba vagy?”

   Fogalmam sincs. 🙂

 30. Akkor te meg jol vagy….most gondolkozok en nem is tudom hogyan fulladok…. Nyugalomban annyi van hogy sohajtoznek de nem megy aztan persze jon az ordogi kor es hiperventillalok 🙂 lepcsot kettesevel szedem es volt mikor nagyon kifulladtam de az ritka. Oxigenem rohadt jo, terheleses ekgn is voltam 96%os lett asszem. Ha kohogok akkor a torkom kapar, es van kopet is. Lassakat kicsiket lelegzek, hasbol. Van gerincferdulesem ez is befolyasolja a lwgzesemet. So pipa az jo? Parasito? Most akarom am kiprobalni a nikotinos ragot. 🙂

  1. “So pipa az jo? Parasito?”

   Sópipát nem próbáltam, a párásító mindenképpen hasznos lehet; én a köhögősebb időszakokban inhalátort használok, amiről itt írtam egy keveset, jó a flutter pipa is, arról itt egy leírás és ki is próbálták többen az itteni olvasók közül, be is vált, csak próbálkozni kell vele egy kicsit.

   Ja, és sokat kell inni, hogy legyen elég víz a szervezetben, amit át tud adni a lerakódott pornak és így aztán az felköhöghető legyen.

   “lepcsot kettesevel szedem es volt mikor nagyon kifulladtam de az ritka”

   CSAK addig és olyan tempóban csinálj mindent, hogy ne ziháltasson meg erősen. Ez egyszerűen hangzik, de el fog tartani egy ideig, míg ráállsz a megfelelő tempóra. Lelkileg nehéz az elején, újra és újra meg fogsz próbálkozni a megszokott, régi tempóval, aztán elszontyolodsz, hogy nem megy, aztán megint… lehet, hogy hetekbe telik, míg rákapsz az ízére, hogy ez is csak egyfajta sportág, ki kell ismerni magadat és ki kell hozni magadból a maximumot.

   Nekem nem ment gyorsan; a kezdeti elkeseredés elég hamar elmúlt, de utána a régi tempó erőltetése elég sokáig vissza- visszatért. Aztán valahogy helyére került a dolog a fejemben és még az időnként jövő gyenge napok se bírnak elkeseríteni.

   “Nyugalomban annyi van hogy sohajtoznek de nem megy aztan persze jon az ordogi kor es hiperventillalok”

   Tudsz már egy csomó dolgot erről, az látszik! A nagy sóhajtást nem kell erőltetni, mert tényleg jön a pánik meg a hiperventilláció; a hasi légzés és a megfelelő erősségű kifújás a megoldás, csak ezek után nem jön az a jól ismert érzés, amit a jó nagy, ‘ásítós’ légzés után megszoktunk.

   De sebaj. Az oxigén jöjjön, az a lényeg. 🙂

 31. Sziasztok, Hajnalka, olvasgass vissza is, sztem sok még fel nem tett kérdésre is találsz választ.😁 Nekem is van sopipam. Az itt olvasott akkor hasznosabbak, de nem árt. Szárít…
  Ma taliztam egy régi barátnőmmel…majd emlekeztessetek …. elmesélem. Marika, főleg. Kata, van ujsag?
  Még telóról, így most ölelés nektek.
  Legyen nyugodt almotok. 😉

 32. Kerdeznek egy eleg fontos kerdest. Parkapcsolatban elek, szeretnenk gyerkocot. Fel tudom en ugy nevelni hogy teljesseggel az anyja legyek??? Ettol felek….

  1. “Parkapcsolatban elek, szeretnenk gyerkocot. Fel tudom en ugy nevelni hogy teljesseggel az anyja legyek?”

   Ha tüdőgyógyász szakorvos lennék, akkor is azt mondanám, hogy meg akarlak vizsgálni, meg akarom ismerni a kórtörténetedet és utána tudok mondani valamit; látatlanban semmit. A szakorvosodat kérd meg, hogy meséljen részletesen a betegségedről és a kilátásokról. Olyanokat fog mondani, hogy ‘nagy valószínűséggel’ és hasonlók, mert minden eset, minden ember kicsit más és teljesen biztosat nem lehet állítani, no meg a gyógyszerek is rohamtempóban fejlődnek, hála istennek meg a sokat szidott gyógyszergyáraknak és a számítástechnikának.

   Amennyit írtál magadról, az nekem azt valószínűsíti, hogy elélhetsz 90 éves korig is és nem nyomorékként – de én nem vagyok orvos plusz csak részleteket tudok rólad.

   És most ideült mellém a leendő gyermeked és ezt üzeni:

   Ha nem teszed le azt a rohadt cigarettát és nem tartod be az orvosod javaslatait, rám ne számíts!!!

 33. Nagyon szepen koszonom mihaly…. Kerdeztem az orvost mar de azt mondja hogy nem tudja a masik ha leteszem a cigit megallhat a tudom romlasa…… Nagyon eros fizikai es lelki elvonasi tuneteket okoz nalam….. Jajjjjj

  1. “ha leteszem a cigit megallhat a tudom romlasa”

   Igen; ha pedig tovább szívod, akkor tovább rombol, az biztos.

   “Nagyon eros fizikai es lelki elvonasi tuneteket okoz nalam”

   Nem könnyű neked; csak annyit tudok segíteni, hogy megint ideírom ezt a linket; szerintem sok okos tanács van leírva.

 34. “Nagyon eros fizikai es lelki elvonasi tuneteket okoz nalam”

  “Nem könnyű neked”

  Hat az biztos hogy nem konnyu. Most is dolgozok. Jo ez a seta es nincs is hideg. 🙂

  1. “ha leteszem a cigit megallhat a tudom romlasa”
   “Nagyon eros fizikai es lelki elvonasi tuneteket okoz nalam”

   Közben eszembe jutott egy módszer, amit kajálással kapcsolatban találtam ki, működött és lehet, hogy dohányzásra is jó.

   Azt a nevet adtam neki, hogy ‘csak a harmadik’.

   Amikor először jön az inger rágyújtásra, akkor azt mondod, hogy “ezzel még nem törődöm, semmi bajom se lesz, ha két perc múlva gyújtok rá”; mikor másodszor jön, akkor ugyanígy, aztán ha már nagyon erős a hiányérzet, akkor rágyújtasz. És nem szívod végig.

   Kíváncsi vagyok, működik-e valamennyire. A reflexszerű, kényszeres cselekvést tudja rombolni ez a lassítós megoldás.

 35. Kiprobalom majd koszonom 🙂 meg dolgozok, megis latszik, jobban fulladok 🙁 faradok. De a seta jo, foleg a domb 😀

 36. Most ertem haza ennyi mozgas csak eleg a copdre 😀

 37. Sziasztok, most csak életjel. Itt van Marci unokàm, 💕 boldogság van. Holnap estig. Lakás projekt beindult​, kaphatók sok drukkolást? Nyugodt éjszakát!

  1. Katám, ez a pár sor most csak neked, szurkolásból! 🙂
   Majd jövök, hosszabb beszámolóval – de előbb fel kell vennem újra az itthoni fonalat….előbb azonban ki kell bogoznom. 😀
   Legyen sok levegőtök!

  2. Sziasztok! – Katám drukkolunk ezerrel!sikerülni fog biztosan!- Na és nagyon jó unokázást!
   Ritám,rázódj vissza a megszokott hétköznapokba és irjál,várjuk a beszámolóid.
   Mihály hol vagy? – hogy érzed magad, – ilyet kérdezni ? – Te vagy nekünk az erőadónk!
   Hajni üdvözöllek a csoportba,mert én még nem irtam mióta vagy n ekünk, remélem sok mindent tanulsz majd Te is Mihály mindannyionkat gyógyit, ellát nagyon jó tanácsokkal.
   Magamrólmost nem sokat tudok irni, fáj a derekam ez visszavesz az erőmből sokat,nagyon nyögdécselnek a napjaim, fulladok is, na de azért légzőgyakorlatok,kerékpár,házimunkából ici-pici teszek-veszek van,de nehezemre esik most minden . Legyen szép hétvégünk,na és jó levegőnk!

 38. Kedves Marika. Jobbulast kivanok neked, es ne eroltesd tul a derekad. Kend be bengay kremmel az nagyon jo, es a fulladasra annyit hogy tobbszor nyiss ablakot, nekem segit.
  Kaptam egy fontos infot a noveremtol a copdre hatassal lesz szerintem. Lyukacsos tudovel szulettem, akkoriban panelba laktunk, elkellett koltoznunk tanyara friss levegore hogy ne haljak meg, plusz allandoan tudogyulladassal szenvedtem. Allitolag ezt kinottem, de valoszinu ez a kovetkezmenye. Majd szolok az orvosomnak, mostmar vilagos hogy miert fulladtam gyerekkoromba is……. Mert tudobetegen szulettem.

 39. Sziasztok, én még uj vagyok. Én csak most fogok menni tudogondozoba, szerintem nekem is copdmn van. Ugy erzem h bal tudom nem mukodik, es ott enyhen olykor faj. Voltam 4 honapja tudorongenen negativ lett, ekg, verkép es vernyomás is jo. Szivultrhangom is ami 24 oras volt. 4 napja raktam le cigit, mert olyan.fulladasos rohamaim voltak egesz nap, h azt hittem megorulok. Ejszaka a legrosszabb, roham es kijon a vacsora, mert refluxos vk. Régebben is éreztem h a cigi nem igazan jo nekem, de nem fogl vele. Etto flenul képes vagyok fél orat kocogni és rendszeresen jarok kondizni. Régebben is kohogtem, aztan abbahagytam a cigit, elmult a kohogesem 6 -8 nap mulva, de én hulye fejemmel visszaszoktam….most eldontottem h soha nem gyujtok többet rá, mert még gyerekem.sincs, s nem akarok 15 ev mulva meghalni.

  1. “abbahagytam a cigit, elmult a kohogesem 6 -8 nap mulva”

   Mindenképpen jó, ha abbahagyod a dohányzást és tudnod kell, hogy a hatását csak hosszabb idő alatt fogod érezni; a 6-8 nap múltán megszűnő köhögés lehet, hogy csak szerencsés véletlen volt. Még olyan is előfordul, hogy leszokás után egy ideig néha rosszabb az állapot, mint előtte! Ez azért veszélyes, mert akkor vissza lehet szokni, mondván, hogy úgysem segít a cigimegvonás. Velem ez történt – nem sokat szívtam, de leszoktam jó régen és utána egy ideig rosszabb volt az állóképességem, mint előtte, akkor tanultam meg orvostól, hogy van ilyen fura hatás és nem kell beugrani neki.

   A refluxodat kezeltesd, nekem is volt, teljesen karbantartható! A reflux külön disznósága, hogy köhögést csinál fekvő helyzetben…

 40. Sziasztok, újra köztetek. 🙂
  Üdvözlöm én is Magdit, mint új tagot az asztalnál.

  Kata, ennyi drukkolással sikerülnie kell annak a lakás dolognak! 🙂 😀 Nagyon vár/-om/-juk a híreket. Lehetőleg, jókat! 🙂

  Marikám, az itthoni kuszaság még nem egyenesedik ki mostanság – de annyit elérek, hogy mindig helyet tudok csinálni a szükséges feladatoknak. Most tuti, hogy rólam mintázhatná Picasso a Vasaló nő-t, egy hadseregnek való vasalásra váró holmi összejött az elmúlt zavaros időszak alatt.

  Katám, váltjuk egymást unoka-fronton – nagyon rossz volt ott hagyni az én gyönyörűségemet. És ami diliház volt előtte, na, Mihály, az aztán kibillentett a megszokásból. 😀
  Itt álltam (guggoltam, terpeszkedtem….) térdelő rajtban, hogy hétfőn erre kanyarodnak a lányomék, és összeszednek, megyünk, de jó! Ehhez képest az ország másik végén a kocsi beadta a kulcsot – éjszaka fél 2-re értek haza vonattal bumlizva végig. Be se mondom, nem tartottam velük. Viszont így a kutyus még nálunk vakációzott, ami nekem jót tett, bár az én drága Bogikámmal jobban töltöttem volna az időt. Szerdán sikerült a menés, akkor már a körmünkre is égett, mert őszi szünet volt még, de a lányomnak már dolgozni kellett. Na, akkor másztam meg dicsérettel a 3 emeletet. Egyben, megállás nélkül – na jó, talán egy nagyobb lélegzetre megtorpantam – és állítólag megleptem a lányomékat, mert legutóbb sokkal lassabban értem fel. Piszkosul büszke voltam magamra. Azért a légzőgyakszikat csináltam, meg sokat játszottunk Bogival – mindig megvert társasban. 😀

  Aztán, kicsit leckéztünk is…mert az őszi szünet nem szünet lecke nélkül. :/
  Meg szentségeltem is egy kört magamban, mert bár a kislány örömében mondja a magáét, mint minden gyerek, nyilván kiszalad a száján a válasz a suliban is. De hogy emiatt 50-szer kell leírnia, hogy ha mondandója van, felteszi a kezét – még valami más főben járó vétkével karöltve, kibővítve a mondat- az kicsit kiverte nálam a biztit. Nesze neked 21. századi pedagógia!

  Marika, a derekadat is tornáztathatod nagyon óvatosan- én az előbbi vasalás után nyekkentem egyet az ágyon, és tekergőztem kicsit. Jót tett.
  A másik dolog, amit jeleztem telóról: találkoztam a régi barátnőmmel. Olyan régi, hogy a lányom születését, aki már 33 éves, már ő is várta. Egészségügyes. Ő volt mindkét gyerekem védő nénije, és a család minden nyavalyájában a támasz, segítő, megnyugtató, és az ilyenkor szokásos mindenes. Lelkiismeretes, az ő tanácsaira sosem fáztam rá – mindig kihúzott a csávából egészségügyben/betegségügyben.
  Már a múltkor mondtam neki ezt a copd-t, és meglepett, hogy nem kezd el szörnyülködni, sajnálkozni. Most újra szóba került, meséltem a 3 emeletet. Azt kérdi, mért ne tudnál feljönni? Mondom, mert kezdődött 37 %-on, és most is csak 43%-on dolgozik a kopoltyúm. Erre legyint, és vigyorog. Simán lehülyézett. 😀 (Persze, nem ilyen direktbe, csak a vigyorgásával). Szóval, a lényeg – ennek a problémának nagy része a para. Mert mint mondta, ugye, mielőtt tudtam a bajt, még simán kötelet másztam, meg rohangáltam…..meg emeltem, meg cipekedtem, és dolgoztam két munkahelyen 16 órákat, 50 + évesen is. Azóta hogy tudom a bajt, óvatoskodom – néha feleslegesen. Nem tudok sietni? Hát hova akarok rohanni? Menjek lassan, aztán ha sikerül tempósabban, akkor menjek tempósabban. Mitől félek? Hát, hogy az árokparton fogok megpusztulni….azt mondta, ha szeretném tudni, ezzel a sz@rnak nevezett eredménnyel sem fogok a copd miatt elpatkolni. Főleg nem az árok szélén. Szóval, menjek a dolgomra, ne beszéljek hülyeségeket és élvezzem az életet. Ő majdnem megvakult (két hétre “sikerült” is neki), de olyan nincs, hogy leülni a sarokba pityeregni. Szóval, Marikám- ne erőltesd túl magad – azt hiszem, ez a beszélgetés segített megfogalmazni azt, ami miatt te túlhajtod magad, én meg lelkifurkát érzek, ha leülök egy filmet megnézni: nem szabad. Csak TELJESEN leülni nem szabad. És tanuljunk meg pánik nélkül kimenni. A barátnőm is azt mondta, nincs miért pánikolni…na, találjuk meg azt, amiért érdemes még kimozdulni. 🙂 Megjegyzem: amikor nekiindultam a 3 emeletnek, nem volt időm ráparázni…találkoztam egy ismerőssel, aztán sietni kellett (ez tényleg nem volt sok, kb. 20 m), és már ott is volt a lépcső. Mire észrevettem, már az első emeletet elhagytam. Ezt igazolta a barátnőm. Nem parázok, akkor megcsinálom.

  Más:
  “Még olyan is előfordul, hogy leszokás után egy ideig néha rosszabb az állapot, mint előtte!”
  Nos, köszönöm Mihály, hogy ezt leírtad. Megnyugtat. Leszokás után egy kicsit volt jobb, aztán szinte szó szerint azt mondtam én is, hogy minek, ha most meg rosszabb, mint cigizve? Nem gyújtottam rá, csak kicsit elkedvetlenedtem. De ha azt is mondod, hogy lesz újra sokkal jobb, akkor most lenyomok egy dance-t 😀
  Kedves Hajni, Magdi! Olvassatok vissza – leírtam a leszokásom történetét, pedig aki nálam többet szívott, az hazudik és még festi is magát. Én nem próbáltam meg sokszor leszokni, élveztem a bagózást, talán egyszer kísérleteztem vele. 3 napig tartott, aztán azt mondtam, ennyi nekem is jár. Ne kelljen leírnom, milyen okból és mennyi volt a maximum, amit szívtam – de ha én letettem, akkor bárki képes ezt megtenni. Hajnalka, a történetedet olvasva neked különösen fontos megállni 🙂
  Hajrá, lányok! 🙂

  Most megyek egy kört a kertben, holnap viszont hosszabb menésre számítok. 🙂

  Kellemes szuszogást kívánok mindnyájunknak! 🙂

 41. Jaj, még kifelejtettem valamit!
  Haza egyedül jöttem, igaz, java busszal – de siettem az átszállással, ahol kellett…para nélkül.
  Itthon, leszállva a buszról egyedül, motyót cipelve. Direkt nem szóltam a páromnak, hogy jöjjön ki elém. 🙂
  És sikerült végig gyalogolnom, ami azt is jelenheti, ha ide sikerült, akkor oda is sikerülnie kell…
  Igaz, néha kissé szaporán vettem a levegőt, de a lazítás nyakban, vállban segített.
  …és még mindig van, amit újra olvasok, és amit be kell gyakorolni…nem lesz unalmas a következő időszak sem 🙂

  1. Szia Rita/bolond lány, újra köztünk:) Hát nagyon kalandosra sikerült az utazásod!Nagyon is meg tudlak érteni, milyen fájó szívvel búcsúztál az unokádtól:( Amit viszont a régi barátnőddel történt találkozásról írtál, az kicsit feldobta a hangulatomat . Mondjuk nekem is mondta a házidokim s a tüdőgyógyós is, hogy azért még ne írjam meg a végrendeletemet, a betegségünk sokáig karbantartható, főleg, ha akarjuk is 🙂
   A cigileszokásról annyit, hogy már mielőtt diagnosztizálták volna a copd-t nálam, sokkal kevesebb cigit szívtam és volt, mikor már nem is esett jól, akkor meg elnyomtam és bosszankodtam, ha nem esik jól, mi a fenének gyujtok rá! Úgyhogy mikor mondták, hogy nagyon gyorsan tegyem le végleg a cigit, hát nem esett nehezemre és aznaptól kezdve nem gyújtottam rá és ez komoly! Mondjuk köhögtem vagy egy hónapig (amíg cigiztem, nem nagyon) és néha, főleg, ha felforrt az agyvizem, szívesen rápipáltam volna, de szerencsére nincs itthon cigi és a legközelebbi bolt 2,5 kilométerre van innét- De most már ez is elmúlt. tehát nagyjából öt hónapja egy szálat sem szívtam el.

   Remélem mindenki jól van, mi újság a többiekkel?

   Nyugodalmas estét nektek:)

   1. Sziasztok – már, ha van itt valaki. :-O Hova tűntetek? :-O
    Kata lakásozik…és a többiek? Marikám, csak nem túl messzire tekertél a szobabrinyón? 😀 Gyere már vissza! 🙂
    Mihály? Ne dolgozz annyit! Nem szabad. 🙂 Ártalmas 🙂 🙂
    Új lányok: Hajnalka, Magdi? A cigivel vívtok erős küzdelmet?

    Ma köhögős nap van…tegnap csavargás volt, még séta is, igaz, mamával, az ő tempójában – de volt 🙂 Ma egy nagyobb szusszanás megköhögtet. Pedig süt a nap, és viszonylag jó idő van – de kissé csípős.

    Volt szó az alvással kapcsolatban párnákról, azok magasságáról…az enyém olyan, hogy elalvás előtt tévézéshez felpofozom, aztán reggelre lelapul – amit nem reklamálok…és van egy kispárnám, ami csak azért kell, hogy legyen mit pakolásznom a fülem alá éjjel. Ha elalszom, akkor tudok nagyon jól aludni, fulladásra (még) nem ébredtem. Horkolásra már igen, meg ha van min agyalni. De nem igénylem az éktelenül magas párnát fulladás ellen.

    Legalább jelentkezzetek be, hogy jól vagytok – ne kelljen már miattatok is idegeskedni! 😀 😀

    Legyen levegős, szép napotok! 🙂

 42. Eszre vettem valamit. Ha toltott cigit szivok, fulladok, most boltit szivok tegnap ota es nem fulladok. Olyan jokat sohajtozok es dombbal felfele se fulladok ugy…. Erdekes…. Holnaptol jon a nikotin rago…

  1. Kedves Hajnalka, a töltött dohányt valami csípős vacakkal itatják át, a boltit meg leszokást gátló sz@rral tömik meg.
   37 év bagózás után is tudtam még a buszra futni…de aztán alaposan megszívtam. ..és nem a cigit.
   Szerintem le tudod tenni azt a bagót – mert tudod, hogy előbb-utóbb fulladni fogsz dombnak felfelé. 🙂

   Ma jó kis izomlázat csináltam magamnak.
   Mihály, segítség! Kérlek, magyarázd el, mitől van olyan érzésem (és most végre meg tudom fogalmazni talán azt a fulladást, ami igazából nem is az), szóval, hogy azért nincs levegő néha, amikor pár száz métert megyek, és jön a vacak, mert mintha a beszívott levegő egy lyukas tasakba menne, vagy egy végtelenségig nyúló, rugalmas lufiba….amit beszívok, nem hasznosul, hanem eltűnik…vagy mégsem sikerült pontosan fogalmazni? 😀

   Legyen nyugodt álmotok, sok tiszta levegőtök! 🙂

   1. “magyarázd el, mitől van olyan érzésem (és most végre meg tudom fogalmazni talán azt a fulladást, ami igazából nem is az), szóval, hogy azért nincs levegő néha, amikor pár száz métert megyek, és jön a vacak, mert mintha a beszívott levegő egy lyukas tasakba menne, vagy egy végtelenségig nyúló, rugalmas lufiba….amit beszívok, nem hasznosul, hanem eltűnik…vagy mégsem sikerült pontosan fogalmazni?”

    Azt hiszem, ez a pánik, megint és még mindig. Mintha azt súgná a füledbe valaki, hogy több levegőt kell venned, pedig igazából NEM IS, mert simán bírod a fizikai terhelést nyugis légzéssel – és a pánik felpörgetteti veled a légzésedet FELESLEGESEN, és magával a levegő utáni (amúgy felesleges) kapkodással csinálod ki te magad magadat.

    Ez milyen magyarázat?

    Komolyan kérdem; én nem éltem át, csak figyelek és találgatok.

 43. Vagy lehet nem is a cigi minosege… Penteken megyek a tudodokimhoz, elmondom neki az uj infokat, majd leirom az nap. Kicsit felek….. Eredmenyeimet is leirom majd. Jo ejszakat mindenkinek es friss levegot.

 44. Kedves bolond lany. Ezeket nem is tudtam a cigirol….. Fujjjj.. A panik amit Mihaly irt le sz nekem is ismeros….. Egyszer volt olyan hogy rosszul lettem, es ettol en megijedtem es olyan eros panikroham tort ram hogy felment a pulzusom 140re,es megjobban nemkaptam levegot, zsibbadtam mindenhol es remegtem…. Nagyon rossz volt. Orvosnal kotottem ki aki mondta hogy nagyon eros panikrohamom volt……. Kaptam ra gyogyazert amit azota is szedwk mert hajlamos vagyok a panikra. Azota nincs.
  Kedves Mihaly te hogy vagy? Nagyon eltuntel.

  1. “Egyszer volt olyan hogy rosszul lettem, es ettol en megijedtem es olyan eros panikroham tort ram hogy felment a pulzusom 140re,es megjobban nemkaptam levegot, zsibbadtam mindenhol es remegtem…. Nagyon rossz volt. Orvosnal kotottem ki aki mondta hogy nagyon eros panikrohamom volt”

   A szorongás meg a pánik együttműködése a tüdőbetegséggel megérdemelne egy könyvet. Vagy legalább egy posztot itt… lesz is, csak most két napja új állásban vagyok és kevés a szabad agysejtem. De ez nem tart sokáig szerintem.

   Mármint nem az agysejtre gondoltam, hanem a kevés időre.

 45. Panikom mar 2014 ota meg van…..korhazban is kezeltek fel evig miatta mert melle meg tatsult depresszio is… Hal istennek mar minden ok, a gyogyszernek es az orvosnak hala. Jo munkat akkor Mihaly, ne eroltesd tul magad.

  1. “Panikom mar 2014 ota meg van…..korhazban is kezeltek fel evig miatta mert melle meg tatsult depresszio is… Hal istennek mar minden ok, a gyogyszernek es az orvosnak hala.”

   Meg annak hála, hogy szembeszálltál vele. Lehet, hogy már nem is kellene gyógyszer – persze nem biztos,mert vannak örökölt hajlamok dolgokra, amiket nem lehet pusztán akaraterővel kajakra lenyomni. De egy kísérletet talán megérne? Kérdem nagyon óvatosan, mert nem vagyok orvos.

 46. Sziasztok,
  bár fúj a szél és hideg van, mégis tekeregtem kicsit a barátnőmmel.Piacnap volt, és körbe mászkáltuk a kínálatot.Olyan házikolbit vettem, hogy rá lehet könyökölni az illatára!! 😀
  A minden egyéb tekergés mellett ma beadattam azt a tüdőgyuszi elleni védőoltást. Ki tudja, milyen idők lesznek, és a biciklire sincs kedvem ráfagyni .
  Megint úgy indultam el, hogy majd valahol út közben találkozunk – de kicsit feltartottak, így nem sikerült pár száz méternél többet gyalogolni.
  Viszont a hideg nem jó, ha levegőt veszek, szinte megfagy bennem. Ettől aztán beáll minden izmom, mint a gerely…. de azért hősiesen mentem, amikor menni kellett. Csak már kicsit zihálva…
  Mihály, azt írod:
  “Azt hiszem, ez a pánik, megint és még mindig. Mintha azt súgná a füledbe valaki, hogy több levegőt kell venned, pedig igazából NEM IS, mert simán bírod a fizikai terhelést nyugis légzéssel – és a pánik felpörgetteti veled a légzésedet FELESLEGESEN, és magával a levegő utáni (amúgy felesleges) kapkodással csinálod ki te magad magadat.”

  Biztos sok igazság van benne…csak nem tudom, mit csináljak vele. Olyan odafigyeléssel lélegzem ilyenkor, mégis még pár méter utána és már zihálás…mint amikor bújócskázáskor a nagy rohanós elbújás után nem akarsz hangosan zihálni, mert lebuksz… vagy más hasonlattal, a fagyit nem nyalod, amitől van tartalom is, hanem beleharapsz..és semmi ízt nem érzel. Ugyanazt írtam? 😀

  Katám, már dobozolsz? Marika, kérlek, jelentkezz! Csak egy szóra, ha nincs több időd… jó? )

  Hajni, bizony, a cigiben ezek a leggázabb cuccok…tedd le a fenébe, te sem vagy gyengébb nálam. 🙂 A pánik…nekem volt már fiatalabb koromban, talán eddig is csak tünetmentes voltam, ha ebben van egyáltalán ilyen stáció.
  Magdi, veled minden rendben?

  Most keresek valami filmet tegnap az Enigmáról szóló tetszett. Ma nem tudom, milyen hangulatom van 😀 😀
  Legyetek könnyen szuszogósak! 🙂

  1. Sziasztok , még kis drukkolást kérnék ☺ ma pocsék napom volt, csak úgy, lelkileg. Most Castle-t nézek krimi. Remélem Marika előkerül hamarosan! Holnap többet.

   1. Drukk megy, ezerrel!
    Én is kérek egy kicsit mára – nem magamnak, csak annyit, hogy oké legyen…. 🙂 Köszi 🙂
    Na, Castle alatt mindig te fogsz először eszembe jutni – én is nézem néha, ha nem is figyelek oda. 🙂 🙂

    Marikaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!! 🙂

  2. “Olyan odafigyeléssel lélegzem ilyenkor, mégis még pár méter utána és már zihálás…mint amikor bújócskázáskor a nagy rohanós elbújás után nem akarsz hangosan zihálni, mert lebuksz”

   Hát a hideg ellen külön védekezni kell, például sállal, mert az be tudja indítani a zihálást; és persze sokféle szituáció van, lehet, hogy néha tényleg kell a több oxigén vagy a megnyugtatás érdekében éppen a hosszabb, lassabb, kicsit mélyebb légzés? A hideg részben fizikailag rontja a légzést, másrészt talán ez is egy apró változás, amitől megijedünk és kezdünk kapkodva légzést váltogatni a levegővisszatartással – utóbbi ellen jó lehet a nyugtatós szuszogás.

   Együtt majd csak kitaláljuk szép lassan, ügyesen…

   “ha ezt a pánik-csomagot le tudnám tenni végleg és teljesen, a kutyám se lenne sánta”

   A kutyádnak üzenem, hogy gyúrjon keményen, mert nemsokára benevezzük egy félmaratonra.

   1. 🙂
    “…és persze sokféle szituáció van, lehet, hogy néha tényleg kell a több oxigén vagy a megnyugtatás érdekében éppen a hosszabb, lassabb, kicsit mélyebb légzés? …”
    Azt hiszem, ez mind – ha nem is ebben a sorrendben. Valószínű, hogy az előforduló szituk mindegyikével kell találkozni, megismerni rá a megoldást, hogy legközelebb ne jelentsen gondot. Talán május óta még nem telt el annyi idő, ami ennek a megtanulásához, megszokásához kell.
    Néha valóban kell a nagyobb lélegzet, a több levegő – bár abban is igazad van, hogy néha indokolatlan a fizikai terheltséghez viszonyítva…most az újdonság a romló időjárás..ahhoz kell alkalmazkodni.
    Igen, együtt, biztos minden nyünnyögésre lesz megoldás 🙂
    Köszönöm! 🙂

 47. Kedves bolond lany. Te milyen stadiumban vagy es mikor derult ki? Am ma reflexbol ment az elso cigi igy a nikotinrago nem sikerult….. De probalkozom. A csipos hideg szel engem is irrital foleg minuszban, meg az orrod is befagy nemhogy a tudod…. Figyelem enis a legzesem es annal rosszabb a levegovetel…. Igy megprobalom nem annyira figyelni…. Jo levegot mindenkinek.

  1. Kedves Hajnalka, IIIC.
   Májusban mentem légzésfunkciós vizsgálatra – türelmesnek titulált a doki (nem akart csípőből lehülyézni sztem), mert kérdezte, mióta van a fulladás, meg egyéb szuszogás-gond…és hát, 2 évet mondtam…pedig, azt hiszem, talán több is van az.
   Májusban kaptam Bretarint, azt nem igazán éreztem hasznosnak – most a Brimicával élhetőbb a helyzet. Igaz, ha ezt a pánik-csomagot le tudnám tenni végleg és teljesen, a kutyám se lenne sánta. 🙂 Mihály és a lányok sokat segítenek ebben.
   Le fogom tenni azt a pakkot – te meg tedd le a cigit! 😀 Rágó, meg egyéb ilyen vacak nélkül…minek rászokni egy szenvedély abbahagyásához egy másikra? 🙂

   Legyen kellemes levegőtök, sok oxigén! 🙂 Szép álmokat!

  2. “reflexbol ment az elso cigi igy a nikotinrago nem sikerult”

   Van ilyen – de a másodikra nem kell azért rágyújtani. 🙂

   Észrevettem, hogy amikor az ember egy kicsit megszeg egy fogadalmat, például fogyókúra közben egyszer többet eszik, akkor hajlamos földhöz vágni az egészet, mondván, hogy ‘most már úgyis elrontottam’. Valami önbüntetés-féle, ami egy marhaság, dehát sokan így vagyunk megcsinálva…

   1. SZiasztok, aggódom Marikáért, mi lehet vele?

    A fogyókúra most eljött hozzám, mert sajna a cigi abbahagyásával felszaladt – mit szaladt, rohant – rám pár(?) kiló:( Hogyan szoktam le a cigiről, már írtam.
    Még egy pár nap drukkot kérek szépen, aztán mesélek 🙂
    Kedves Bolond lány, nekem már csak a kolbász illata marad egy darabig, az nem hízlal 🙂
    Nekem valahogy mázlim van, mert nincs pánikrohamom, viszont nagyon idegesít, hogy olyan hamar elfáradok, most keresek valami erősítő vitamint, ami nem ütközik a fogyókúrámhoz, ami abból áll, hogy felét eszem annak egyszerre, amit eddig, semmi sütikézés:( csokizás, kevés kenyér, zabpehely reggelire. És megpróbálok este hat után nem enni, na ez megy a legnehezebben, mivel későig fent vagyok este, ezért előbb-utóbb megéhezem…

    Legyen oxigénes estétek:)

    1. Szia, Kata, Marika is köztünk. 🙂
     Pár kiló? 😀 Én 10-et szedtem fel. Igaz, elfér…de kényelmetlen 😀 Viszont, mindig édességmániás voltam.
     Drukk addig nincs befejezve, amíg azt nem írod, hogy egyenesben vagy.
     Olvasgattam, olyat láttam, hogy a tüdőbetegeknek az A és E vitamin lehet hasznos. Egyik az izmokat, másik a tüdőszöveteket erősíti.
     Most itt is párás a levegő, megint olyan, mintha vattával lennék kitömve és azon át kéne szuszognom…

     A kolbász íze sem utolsó – és nem piszkállak vele…de az sem módszer, hogy nem eszel…
     Na, mi este elég későn vacsizunk….a borzasztó, hogy néha olyan éhes vagyok, mint aki éhen akar veszni 😀 😀

     Ebben a pocsék időben agyzsibbasztó filmeket néztem – persze, a lakásban fel-alá azért legyalogoltam 2x 300 m-t…tudom, nem az igazi.
     Meg súlyzóztam, de fáj a karom a szuritól. 🙂

     Marika, nekem is sűrűn beáll a derekam – eszembe jutott, hogy a doki Movalist és Midetont írt – és ez már akkor is használ, amikor időben elkezdem szedni, mert érzem, hogy rossz vége lesz a mozdulatnak…kérdezz rá. Pár nap után használ…izomlazító, fájdalomcsillapító.

     Örülünk, hogy bejelentkeztél. Ne hajtsd magad, a fájdalom is összerántja az izmokat, és a levegőt is nehezebben veszed emiatt.

     Tényleg aszerint kell aprózni a menést, ahogy Mihály javasolta…kimenni és valameddig… 🙂
     Persze, most maradj a melegben! 🙂 🙂

     Legyen szép estétek, Kata, remélem, hamarosan lesz miről beszámolni.

    2. Sziasztok- már jelentkeztem az előbb- vigyázzatok magatokra! Katám én most anélkül fogyozok,hogy szeretnék fogyni,nincs étvágyam, fájok. – én is elfáradok nagyon hamar sajnos, most meg nem is tudok nagyon mozogni, örülök,hogy a fürdőszoba nincs messze. –
     További szép estét!

     1. Kedves Marika, vigyázz magadra, remélem hamarosan jobb lesz a derekad, ne erőltesd túl magad.

      Bolond lány, kedves, nem kell elárulnod, mikor keltél fel és főleg ne legyen lelkiismeredfurid, és sokszor kelek későn 🙂

      Elég nehezen találtam most ide, valami össze kutyulódott a posztokban, mármint a dátumokban, de lehet bennem a hiba, mert most más böngészőt használok? Mihály, nehogy megbántódj, kérlek!

      Amúgy azért nem éhezem csak kevesebbet teszem, mert nem szeretnék kihízni az egyetlen télikaábtomból 🙂
      Mindenkinek nyugodalmas estét és éjszakát:)

     2. “valami össze kutyulódott a posztokban, mármint a dátumokban, de lehet bennem a hiba, mert most más böngészőt használok? Mihály, nehogy megbántódj, kérlek!”

      Nem én kutyultam, úgyhogy nem is bántódom. 🙂

      “megpróbálok este hat után nem enni, na ez megy a legnehezebben, mivel későig fent vagyok este, ezért előbb-utóbb megéhezem…”

      Az este hatot azoknak találták ki, akik korán fekszenek; inkább azt lehet mondani, hogy lefekvés előtt 3-4 órával már csak keveset együnk. És éhezni tényleg nem szabad, mert bírni se lehet sokáig meg a szervezet is arra áll rá, hogy spájzoljon erősen, aztán kész a jojódiéta.

      A kevés szénhidrát tényleg jó; kenyérből csak kevés, inkább korpás keksz vagy valami puffasztott, extrudált helyette; felvágott kenyér nélkül viszont vajjal kellemesen laktat; evés előtt víz ivása csökkenti az étvágyat. És persze lehetőség szerint minél több mozgás (nem megerőltető, hanem inkább hosszan tartó). És amikor nagyon elege van az embernek, akkor tartson egy-egy szünet-napot, ilyenkor ehet kicsit többet.

      Én ilyenekkel most 4 hónap alatt 12 kilót gyúrtam le magamról és nagyon jól érzem magam; COPD szempontjából is hasznos, ha lemennek a fölösleges kilók.

  3. “A csipos hideg szel engem is irrital foleg minuszban”

   Igen, azt hiszem a hideg görcsös összehúzódásra tudja ingerelni a légzőizmokat (is), amitől be tud indulni köhögés és levegő utáni kapkodás.

   Sál, kendő vagy eü maszk a száj és orr elé sokat segít.

 48. Ugy fulladok most a paras levego miatt mint egy asztmas….. Komolyan….

 49. Kedves bolond lany. A III. C mar eleg sulyos,. Hat kitartaat neked…. Tudo atultetes amugy van a copdseknek? 😀 a stadizmod mar akkor annyi volt amikor kiderult a copd? Koranyi korhazba tartozol teis? Marha budapesti vagy, habar mindegy mert orszagos. Nagyon jo pulmonologiai korhaz. Szep napot.

  1. Kedves Hajnalka, sose volt rám jellemző, hogy elaprózzam a dolgokat – ha már, akkor szóljon nagyot! :/ 😀
   Amikor kiderült, akkor D volt..szóval, javult valamennyit.
   Tüdőátültetésben még nem is gondolkodtam….de sztem nem azoknak tartogatják, akik szétbagózták az életüket.
   Nem jártam még a Korányiban, egy területi SZTK-ban voltam háromszor. Egy év múlva akarnak viszontlátni.
   Szép, levegős estét kívánok! 🙂

 50. Sziasztok Mindenki! – megvagyok még mindig nagyon fáj a derekam, semmi torna,semmi mozgás szinte,csak amit nagyon muszáj. A keresztcsontom huztam meg tudom is mikor,a légzőgyakorlat közben éreztem,de nem hagytam abba,hanem még tovább és most még mindig nagyon ramaty.Remélem lassan majd kilábalok ebből, volt már máskor is, kenjük a derekam és algópyrint eszek rá,majd a jövő héten jön a háziorvosunk ki, remélem akkor már nem fáj,hozza a szurit biztosan.Ha nem mulik el addig, akkor ad majd valamit rá. Fulladás az megvan ha terhelem magam, ma pár ruhát terigettem volna ki,de pocsék helyzet,mert a derekam is fájt,meg a fulladás is előjött,mert bepánikolok mindjárt a fene vinné el. – Vigyázzatok magatokra, jelentkezem. Legyen szép estétek!

 51. Kedves bolond lany. Nekem 3 havonta kell jarjak kontrollra. Sztem a doki se biztos benne hogy copd vagy aszthma, allandoan kerdezi a gyogyszerem hogy jo e, es nem jelentett be egy evig a koranyiba csak mikor ott voltam akkor….. Ma elegge hosszan elbeszelgetek vele hogy vizsgalja ki rendesen hogy mi ez a nyavalya. Ne agyogyszerrel kiserletezgessen….

 52. Na tovabbkepzesen van a dokim….. Meg kicsesztem magammal…. Francia mukormom van egyszeru es rovid, bevertem a huvelykujjamon a kormom, letort belole egy darab es a koromagyam iszonyatosan faj… Nem tudok ugy korommel hozzaerni semmihez mert faj es luktet. Ugye az igazi kormom szinet nem latom. Kell szerintetek doki? Holnap persze leszedetem e ujjamrol. Mihaly? Marika es a tobbiek hogy vagytok? Ma nem fulladtam kivetelesen.

  1. Szia Marika, nagyon sajnálom, hogy ennyit kínlódsz a derekaddal, nagyon kell ám vigyázni, nem szabad túlhajtani magunkat, Drukkolok, hogy minél hamarabb rendbejöjjél.
   Nekem nincs problémám az illatokkal, de állítólag a korral kevésbé érzünk szagokat vagy illatokat, de olyen még nincs nálam, hogy amit megszoktam vagy szeretek, azt most már nem bírom. (Ez csak a terhességem alatt volt, de akkor nagyon!). Azért vagyok keveset, mert ágyat keresek magamnak a neten, ma is, mire felocsúdtam a keresésből, már majdnem este lett 🙂 Lakásügyben is lesznek kedden fejlemények, de nem akarom elszólni, majd akkor.
   Hajnalka, persze, hogy kell a doki, ha visszajött a továbbképzésről, szerintem mindenképpen menj el hozzá. Egyébként rájöttem arra, hogy ha nem tudok valamit és adoki meg nem mondja, mert általában marha szűkszavúak, hát “pimaszul” kérdezek és akkor kénytelenek válaszolni, pedig nem vagyok egy erőszakos ember, de rájöttem, ha saját magunk nem képviseljük az érdekünket, akkor senki sem fogja helyettünk. Uhh, most ez egy nagyon hosszú mondat lett.

   Kedves Mihály, köszönöm a fogyós tanácsokat, valóban, úgy lesz, hogy lefekvés előtt kb. három órával nem eszem, legfeljebb egy-egy korpás kekszet,, ha már nagyon nem bírom.

   Hétfőn intézem az influenzaoltást és akkor megkérdezem, hogy a tüdőgyuszi ellenit mikor kell beadatni. Nekem a november és december teljes anyagi csőd, most meg még ágyat is kell vennem:( Két születésnap, két névnap és decemberben meg a karácsony.

   Én úgy érzem, hogy a Brimica nekem segít, időnként már a letapadt undokság is hamarabb feljön.
   Legyen oxigénnel teli éjsakátok.)

 53. Sziasztok Mindenki! Jaj,de cudar derekam van,még mindig kinoz sajnos.Most már a harmadik krémet probálgatom,de hiába ennek idő kell, torna semmi,mert a zoknit is müvészet felvenni.Most aztán lemegy egy pár kg biztos,mert nincs étvágyam sem,de nem is baj,ha könnyebb leszek a tüdőmnek is jót teszek legalább. Most jön megint ez a borongós,bús idő,amit nem szeretünk szerintem,de majd lesz még egy kis napocska is,csak a levegő ne legyen nekem nagyon párás. Ti hogy vagytok az illatokkal? Én mióta ilyen rottyant vagyok nem birom az illatokat, fokozatosan jön elő ujabbnál , ujabb nem birom ezt az öblitő,tisztitószer sőt még az ételek illatával is bajban vagyok.Nektek nincs ilyen tapasztalataitok? Kedvenc levendula illatommal is hadilábon állok, úgy érzem,hogy majd mindjárt fulladok tőle,szerintem az agyammal van már baj.A hagymát,fokhagymát eddig sem birtam,de hát az illatszerekkel nem voltam hadilábon . Hajnikám én a körmöm mindig szerettem rendben tartani, lakkozni – nem mükörmöt ,sajátot, most viszont semmi pompa,semmi lakk minden erős illatú nekem. Nagyon hiányzik,hogy nem tudok most tekerni,sétálni,de remélem lassan majd csak megprobálhatom,most nem merem még, szerdán jön a háziorvos,majd megmondja a továbbiakat. Hiába irta Mihály nekem,hogy lassitsak – hát nem fogadtam igazán szót, s ráfizettem,pedig irta,hogy ameddig jól esik addig kell tornázni,ne fárasszam ki magam, igaza volt nagyon.Két jobbos-balos oldalra fordulást nem kellett volna,pedig éreztem is. –
  Remélem Ti nem jártok igy, olvaslak ám minden nap benneteket,gyüjtöm az okosságokat, Kata hol vagy? Ritám én C-s vagyok,s remélem megyek utánad és javulok én is. -Én is este 6 óra körül szoktam vacsorázni,mert megfigyeltem,hogy ha később vacsizunk valami miatt, bizony sokkal nehezebb az életem, teljes kiörlésű kenyeret szoktunk enni, de csak napi 2 szeletet, nasinak ritkán egy kis süti,de inkább zabfalatok kekszet rágcsálok, nem tudom Ti szeretitek-e?Vigyázzatok magatokra,szép hétvégét mindenkinek!

 54. Kedves Marika enis lakkozom a kormom amugy csak nincs idom, annyit dolgozok. Meg toredezik igy ugy gondoltam mukorom lesz 😀 jobbulast neked

 55. “persze, hogy kell a doki, ha visszajött a továbbképzésről, szerintem mindenképpen menj el hozzá.”

  Kedves Kata, igen tudom hogy vissza kell menni, de csak penteken lesz 🙁 nagyban hasonlit a tuneteim az asztmara…..

 56. Sziasztok, nagyon örülök, hogy Marika is itt van, ha derékfájósan is…írtam gyógyszer neveket, kérdezd meg a dokidtól, használhat-e neked. Én is olyankor eszem, amikor egy tüsszentés, köhögés miatt beáll mindenem – olyan “derékszög-felező” tartásom van olyankor, mint egy matuzsálemnek. Nekem a kencék arra nem sokat használtak, csak zsibbadtam, aztán újra fájt és merev volt minden izmom – ezért tett jót az izomlazító.

  Más: valaki írta, hogy olyan kutyulásnak érzékeli az írásokat. 😀 Eleinte én is így voltam vele…aztán, rájöttem, hogy lehet írni választ valakinek a hozzászólására, és lehet írni a lap alján simán hozzászólást. Ha valakinek válasz megy, az bizony az ő hsz-nál jelenik meg. Ezért szoktam oldalt megnézni (balra) a posztoknál, hogy jött-e azóta valaki, hogy láttam az utolsót. Hú, ez így most nagyon szőkenős? 😀

  Marikám, az illatokhoz én is Katához hasonlóan viszonyulok. Nem bánt, egyik sem – viszont sokkal erősebben érzem, mint amíg bagóztam, és olyat is megérzek, amire addig rá se hederítettem. Mondanám, tisztult a szaglásom. Körömlakk van vagy 40 féle 😀 Viszont, most nincs mire kenjem, ez a száraz,poros levegő kiszárítja, törik. Pedig, kedvem lenne cifrázni. 🙂 Ja…én is az igazit. 😉

  Hajnalka, én is azzal a gondolattal mentem el a dokihoz, hogy asztma. Hugom is asztmás, a fia is. Megállapította mindenki, még mi is, hogy húúú, de egyformán fulladunk, köhögünk…aztán, neki asztma, nekem copd.

  Kaja: én imádok enni. 🙂 🙂 Volt idő, hogy 8 körülkaréj lekvásos kenyeret becsókoltam, és maradtam 50 kiló. Most a cigit letéve jött pár kilócska, meg hát ugye, a kor is hozza magával. Nyaktól lecsúszik, bokától felszalad, félúton találkozva megállnak 😀 Néha – főleg nyáron – salátázunk, azzal , ha nem is fogyás, de nem jönnek újabb kilók. Nem tehetek róla, azoktól a pótkajáktól csak éhesebb leszek. 🙂

  Kata, szurkolás még nincs beszüntetve, ráérek drukkolni neked – remélem, ágyad is lesz , meg hely is, ahova teszed 🙂 🙂
  Oltás: vagy egyszerre kapod meg a kettőt, vagy az influenza után el kell telnie két hétnek köztük. Már túl vagyok rajtuk, a tüdőgyuszi elleni kicsit izomlázhoz hasonló karfájást csinált, de borogattam kicsit és jó lett. Két éjjel – de nem volt drasztikus. 🙂

  Mihály, meló kész? 🙂 Te tudsz csavarogni ebben a hűvösben?
  Nincs valami tanácsod valamire, amire még nem kérdeztünk rá, mert nem tudjuk, hogy meg kéne kérdezni, te viszont tapasztaltad? Csak, hogy ne érjen minket váratlanul…. 🙂

  Legyen ma is sok-sok jó levegőnk! 🙂

  1. “Néha – főleg nyáron – salátázunk”

   Ahhoz lehet tolni húst, tojást, vajat, úgy egész laktató és nem hízlal.

   “Te tudsz csavarogni ebben a hűvösben?”

   Engem ez még nem bánt, csak ha nagyon ködös-füstös is hozzá.

   “meló kész?”

   Betanulok, tömik a fejemet, ami nagyon jó.

   “Nincs valami tanácsod valamire”

   A Buteyko módszert kezdem kiismerni, majd leírom, ha lesz idő – de most épp tömik a fejemet (ld. előző bekezdés).

   “Hú, ez így most nagyon szőkenős?”

   Á, dehogy, inkább vidáman szökkenős.

   1. “Ahhoz lehet tolni húst, tojást, vajat, úgy egész laktató és nem hízlal.”
    Ebben a sorrendben… 🙂 Valamennyit szeretem, de vénségemre sajnos megtanultam jól főzni, és így már az evést is jobban élvezem – viszont, komolyra ferdítve: ilyenkor valóban vadászik az ember a “könnyebb” kajákra. A múltkor a lányoméknál ettem isteni valamiben pácolt (most van folyamatban az összetevők leinformálása) csirkemellet. 🙂

    Azért szűrd meg azokat, amiket a fejedbe akarnak tuszkolni. 🙂 Irigylésre méltó, hogy van még helyed 😀 Próbálják ezt meg az én fejemmel… 😀 😀 😛

    Vicces – két napja én is a Buteykot nézegetem…próbáltam is, de…majd egyeztetünk. 🙂

    1. “két napja én is a Buteykot nézegetem…próbáltam is, de…majd egyeztetünk.”

     A tennivalók lényege nem bonyolult.

     Buteyko 1. Amikor csak lehet, lélegezzünk orron át.

     Buteyko 2. Figyeljünk arra, hogy csak olyan mélyen és olyan gyakorisággal vegyünk levegőt, amennyire szükséges.

     Ez főleg olyan helyzetekben fontos, amikor szaporábban lélegeznénk: fizikai terhelésnél, izgalomnál, fizikai terhelés által kiváltott izgalomnál… Amint valami lelki vagy testi nehézség fellép, az első reakciónk vagy az, hogy visszatartjuk a lélegzetünket, vagy az, hogy túl erősen kezdünk el szuszogni. Valahogy bennünk van, hogy a nehézségre erős légvétellel reagálunk, ami tüdőbetegeknél azzal cifrázódik, hogy érezvén a belégzés nehézségét, MÉG ELKEZDJÜK ERŐLTETNI IS. Pedig akkor ez még bőven nem az oxigénhiány jele, csak a légzés erőltetése; mint amikor a kutya húzza a pórázt és jól kifárad. Aztán elég gyorsan lehet belőle igazi légszomjat csinálni, onnan pedig beindul az ijedtség, az izmok befeszülése, amitől nehezedik a légzés, ez fokozza a pánikot…

     És ezen meglepően gyorsan lehet változtatni. Tapasztalatból mondom, el lehet hinni.

     Amint bármilyen fizikai terhelés fellép, most már automatikusan arra kezdek el figyelni, hogy ne kezdjek el erőteljesebben levegőt venni – egész addig, amíg TÉNYLEG nem kell. Akkor pedig először egy kicsit szaporábban veszem a levegőt (erőteljesebben fújok ki, nem többet, csak lökésszerűbben, amitől hamarabb jön a következő belégzés); a mélyebb belégzés csak ezután következik, Ha egyáltalán szükség van rá. És ilyenkor baromian odafigyelek, hogy ne főleg a mellkasom felső részébe szívjak többet, hanem: erősebb kifújás (nagyobb mennyiséget), has belapul közben, aztán has ellazul, jön a belégzés…

     Nem bonyolult, mégsem biztos, hogy sikerül elsőre, mert nagyon erős a megszokás hatalma – annak a megszokásnak, hogy az első lelki vagy testi ingerre a légzés túlerőltetésével válaszoljunk, meg annak a megszokásnak, hogy hogyan lélegzünk.

     A minap villamos után futottam egy fél háztömbnyit, ami szép teljesítmény tőlem, mert húzom magam után a COPD-t is, aki meg rohadt lusta, állatian nem szeret mozogni. Gondoltam, kipróbálom itt is azt, hogy NEM kezdek erősebben lélegezni, míg nem muszáj és láss csodát: sikerült.

     Mi az, hogy sikerült – sokkal kevésbé pörgött fel a szívem, mint amennyire szokott. A villamoson egy percbe sem telt, mire visszaállt a normális értékre, pedig amúgy 2-3 megállóval odébb is még zihálni szoktam egy-egy ilyen mutatvány után.

     Buteyko 3. Csináljunk olyan légzőgyakorlatot, amikor normálisan (nem erőteljesen) légzünk, aztán egy kilégzés után tartunk 4-5 másodperc szünetet, majd megint normálisan légzünk négyet-ötöt és ismét kilégzés után tartunk pár másodperc szünetet.

     Akinek nem megy a 4-5 másodperc szünet, az tartson rövidebbet, akinek könnyedén megy, az tartson hosszabbat. És fontos, hogy kilégzés után legyen a szünet, de nem erőltetett, hanem normális kilégzés után. Annak a háttere nagyon érdeekes, hogy ez a légzőgyakorlat mit és hogyan változtat, de itt most nem írom le.

     Buteyko 4. Azt kérdheti mindenki: hát akkor azok a légzőgyakorlatok, amikor jó nagy levegőket veszünk, azok nem jók? Dehogynem, átöblíteni a tüdőnket oxigénnel néha hasznos, meg az is nagyon hasznos, hogy edzzük magunkat és ezáltal mélyebbeket tudjunk majd lélegezni, amikor szükség van rá. De az is nagyon fontos, hogy a tornán kívül csak akkor lélegezzünk erőteljesen AMIKOR SZÜKSÉG VAN RÁ. Egy kicsit a sportolók feladataira hasonlít a dolog: nehéz gyakorlatokat végeznek, hogy erősödjenek, plusz megtanulják a versenyen csak annyira használni az izmaikat, amennyire feltétlenül szükséges, így aztán lassabban fáradnak ki.

     1. Sziasztok! Igy csinálom én is a légzőgyakorlatot ahogy Mihály leirta a Buteyko módszer szerint, még annyit tennék hozzá – saját tapasztalat, – hogy a második 4-5 másodperc szünet után már érzem,hogy minden légút szabad, szabad mindkét orrlukamon a levegővétel,nem érzem a torkomban a gombócot,de csak az orromon szabad levegőt venni és a száj csukva.Igy tudom csukott szájjal – tudtam ,most szünet – 40-50 percet letekerni a keromon, s nem fulladtam,nagyon hiányzik.Nekem annak idején azt irta a Varga Úr,hogy számon soha ne vegyek levegőt,na ezt eddig még nem sikerült megtanulni. Az viszont biztos,hogy ha 20 percig csinálom a Mihály általad is leirt légzőgyakorlatot, felér egy relaxálással,megnyugszom, s ez hiányzik is ha véletlenül kimarad.Én ezt ugy szoktam nevezni,hogy egy kicsit laposan lélegzem, s majd könnyebb lesz. – Nem tudtam még megtanulni,hogy sétánál is menjen,ott egy 100 méter után már kell a számon keresztül is egy nagy sohaj, s utána megint orromon,akik tudják ezt végezni,nagyon dicsérik ezt a módszert. Lányok itt az ujabb házifeladatunk, meg kell tanulnunk , amit Mihály leirt,mert igy tudunk csak gyógyulni valamennyit. Köszönet érte Mihálynak. Kivánok további szép estét és várom a folytatást.

     2. “Nekem annak idején azt irta a Varga Úr,hogy számon soha ne vegyek levegőt”

      Az túlzó megfogalmazás, hogy SOHA ne vegyünk a szánkon át levegőt – törekedni kell rá, hogy csak ritkán legyen ilyen, de ha néha kell, hát kell. A “soha” és a “mindig” szavakat nagyon kerülöm. 🙂

      “Én ezt ugy szoktam nevezni,hogy egy kicsit laposan lélegzem, s majd könnyebb lesz. Nem tudtam még megtanulni,hogy sétánál is menjen, ott egy 100 méter után már kell a számon keresztül is egy nagy sohaj, s utána megint orromon”

      Egy hosszabb légzésszünet edzés után simán előfordulhat, hogy kell egy nagyobb szusszanás, nincs azzal semmi baj. Tippjeim:

      * Próbáld meg a nagy sóhajt orron keresztüli belégzéssel; ha nem megy, az se baj.

      * Esetleg rövidebb légzésszüneteket tarts séta közben, próbáld meg, hogy mekkora szünetekkel tudsz hosszabb távot megtenni. Kísérletezni jó. 🙂

 57. “Ahhoz lehet tolni húst, tojást, vajat, úgy egész laktató és nem hízlal.”
  Ebből egyedül a vajat nem egészen értem, mert a vajat kenyérre vagy kekszre, exdrudált kenyérre lehet kenni, az meg hogy hogy nem hízlal? És a mi a helyzet a margarinnal?
  Köszönöm a további drukkolást, még keddig lenne jó 🙂

  1. “Ahhoz lehet tolni húst, tojást, vajat, úgy egész laktató és nem hízlal.”
   “Ebből egyedül a vajat nem egészen értem, mert a vajat kenyérre vagy kekszre, exdrudált kenyérre lehet kenni, az meg hogy hogy nem hízlal?”

   A vajat a sonkára, húsra, tojásra, sajtra kenem, nix kenyér. Így sokkal laktatóbbnak érzem, kevésbé marad hiányérzetem.

 58. Sziasztok mindenki. Gyogyszertol hogyhogy lehet hizni ha annyit eszek mint elotte? Antibogyot szedek es ez van a mellekhatasaban es fel is szedtem par kilot. 48-49 kg voltam mindig sose mentem 50 kg fole most meg vagyok 53. Kihizom a nadragjaim 😀 meddig mehet ez meg felfele valyon? Mindenkinek sok fincsi levegot.

 59. Ha sonka, hús, meg tojás…a vaj már nem is kell 😀

  Kata, drukk megy, amíg le nem állítod. 🙂

  Hajni, én már kihíztam az 54 kilósan viselt gatyáimat – majd megkapod őket 😀 😀 😀

  1. “Ha sonka, hús, meg tojás…a vaj már nem is kell”

   Persze, nem szükséges, de tartósan, hosszú időn keresztül így sokkal jobban lehet bírni.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.